Švédsko – Švajčiarsko 0:2 (kon.) | Kanada – Fínsko 1:2 (po pr.) | USA – Česko 3:1 (kon.)
Rusko – Slovensko sk 8:3 (kon.)
koniec po predl.
Kanada
1:2 (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)
Fínsko
Štvrtok 03.01.2019, 00:30 • Rogers Arena, Vancouver • Majstrovstvá sveta do 20 rokov • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Štvrťfinálové prekvapenia na juniorskom svetovom šampionáte v hokeji pokračujú. Po tom ako skončili Švédi a lúči s turnajom aj domáca reprezentácia. Kanada bola 47 sekúnd od postupu, ale Aleksi Heponiemi so šťastím poslal zápas do predĺženia. V ňom mohol rozhodnúť Maxime Comtois, ale v samostatnom nájazde zlyhal. Hrdinom zápasu je napokon fínsky obranca Toni Utunen, ktorý strelou švihom prekonal Michaela DiPietra. Kolíska hokeja prvýkrát na domácej pôde skončí v tejto vekovej kategórii bez medaily. Naopak, Fíni pokračujú v turnaji a v semifinále ich čaká Švajčiarsko. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj záverečné štvrťfinále, v ktorom si Slovensko zmeria sily s Ruskom. Prajem peknú hokejovú noc. (03:17:06)
     
    Koniec zápasu.
    65:17 Toni Utunen (FIN) - 1:2
     
    65:17
    Fínsko dalo gól!
    Je koniec, Suomi sú druhým semifinalistom turnaja. Kanada mala šancu na rozhodnutie, ale Noah Dobson vo veľkej šanci zlomil hokejku. Následne sa Fíni dostali do brejku, Aarne Talvitie pristavil puk TONIMU UTUNENOVI a ten strelou švihom prekonal Michaela DiPietra. Asistencie: Aarne Talvitie a Aleksi Heponiemi.
     
    64:03
    Sú to skutočne veľké nervy. Kanaďania sa teraz dostali do útočného pásma, Owen Tippett sa snažil presadiť cez súpera, následne strieľal Evan Bouchard, ale ani jeden z nich neuspel.
     
    63:29
    Fíni hrajú v ostatných sekundách veľmi opatrne. Príliš sa dopredu nehrnú a niekoľkokrát sme ich videli zaviesť puk až za vlastnú bránu, v ktorej stojí Ukko-Pekka Luukkonen. Kanada príliš nenapáda.
     
    62:17
    Na druhej strane musel zasahovať Michael DiPietro. Od modrej čiary strieľal Henri Jokiharju, ale ani on nedokázal ukončiť dnešné štvrťfinále. Vhadzuje sa v obrannom pásme domáceho celku.
    61:14 Maxime Comtois (CAN)
    61:14 Eeli Tolvanen (FIN)
     
    61:14
    Hráme ďalej, kanadský kapitán nie je hrdinom dnešného zápasu! Svoj nájazd nezahral práve najlepšie, pred bránkoviskom trošku spomalil, akoby zastal a následne mieril len do pravého betónu Ukka-Pekku Luukkonena.
     
    61:14
    Trestné strieľanie pre Kanadu! Obranca Evan Bouchard zachytil prihrávku súpera, smeroval sám na bránu a v poslednej chvíli ho zastavil za cenu faulu Eeli Tolvanen. Šancu rozhodnúť bude mať Maxime Comtois.
     
    60:57
    Prvú šancu predĺženia mal Toni Utunen. Fínsky obranca dostal prihrávku do druhej vlny, vystrelil švihom z ľavého kruhu, ale Michael DiPietro dobre zmenšil strelecký uhol a zabránil najhoršiemu.
     
    60:26
    Kanaďania sa usadili v útočnom pásme, ale Fíni ich veľmi dobre vytláčali mimo nebezpečných pozícii. Ukko-Pekka Luukkonen nemusel zasahovať a Európania sa bez väčších problémov ubránili.
     
    60:01
    Začalo sa predĺženie.
     
    Napätie v Rogers Arene by sa dalo krájať. Už to vyzeralo tak, že Kanada napodobní štvrťfinálové víťazstvo z Pjongčangu a takisto vyhrá najtesnejším rozdielom. Pri Fínoch ale v záverečnej minúte stálo šťastie a Aleksi Heponiemi korčuľou prekonal Michaela DiPietra. Čaká nás tak 10-minútové predĺženie vo formáte štyroch proti štyrom.
     
    60:00
    Tretia tretina sa skončila.
     
    59:35
    V samotnom závere ešte mohol strhnúť víťazstvo na stranu Kanady Cody Glass, ale jeho bekehdové zakončenie nebolo úspešné. Ukko-Pekka Luukkonen si dobre pokryl priestor pri bližšej tyčke.
    59:13 Aleksi Heponiemi (FIN) - 1:1
     
    59:13
    Fínsko dalo gól!
    Tak si to predstavte, Suomi 47 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vyrovnali. Eeli Tolvanen zaviedol puk do útočného pásma, na dvakrát ho poslal pred bránu a ALEKSI HEPONIEMI ho ľavou korčuľou posiela za chrbát prekvapeného Michaela DiPietra. Gól po krátkej porade odobril aj videorozhodca. Asistencie: Eeli Tolvanen a Urho Vaakanainen.
     
    58:38
    Výborná práca kanadských hráčov. Puk je stále vo fínskom obrannom pásme, a tak musí Ukko-Pekka Luukkonen zostať vo svojej svätyni. Čas ale nesmierne rýchlo uteká.
     
    58:08
    Ubehlo ďalších osem sekúnd. Kanaďania mali šancu rozhodnúť, ale píska sa ofsajd. To zároveň znamená, že Ukko-Pekka Luukkonen sa vracia späť do bránky, no v najbližšom možnom momente ju opustí.
     
    58:00
    Presne dve minúty zostávajú do konca. Henri Jokiharju mal šancu po prihrávke Eeliho Tolvanena, ale trafil len dobre postavených kanadských hráčov. Následne puk zaviedol späť do útočného pásma Rasmus Kupari.
     
    57:35
    Po prihrávke spoza brány zakončoval Aleksi Heponiemi, ale Cody Glass zblokoval jeho strelu na ochrannú sieť. Následne si fínsky tréner zobral oddychový čas a Ukko-Pekka Luukkonen zostáva na striedačke.
     
    56:51
    Fíni to začínajú skúšať z každej pozície. Z takmer nulového uhlu zakončoval Rasmus Kupari, mieril do horných partii bránky, ale Michael DiPietro vytesnil puk svojim ramenom.
     
    56:09
    Po reklamnej prestávke sa vhadzovalo v obrannom pásme Kanady. Po vyhranom buly nahadzoval puk na bránu Oskari Laaksonen, ale domáci hráči s troškou šťastia situáciu zvládli.
     
    55:32
    Kanada je znovu bližšie k postupu do semifinále juniorského šampionátu. Fíni sa v ostatných minútach nevedeli na dlhší čas usadiť v útočnom pásme a nejako vážnejšie ohroziť Michaela DiPietra.
     
    54:49
    Mohlo byť rozhodnuté! Z ničoho nič sa dostal do úniku Brett Leason, puk však spracoval tesne pred bránkoviskom a následne už nemal toľko veľa času na to, aby kvalitnejšie zakončil.
     
    54:00
    Ukko-Pekka Luukkonen zasahovať nemusel, pretože Barrett Hayton mieril na jeho bránku. Kanaďania ale teraz veľmi dobre držia puk mimo svojho obranného pásma a snažia sa streliť druhý gól.
     
    53:35
    Po reklamnej prestávke sa hra odohrávala najmä vo fínskom obrannom pásme. Michael DiPietro dohliada na hru z úctivej vzdialenosti. Minúty teraz rýchlo bežia najmä pre hráčov v bielych dresoch.
     
    52:17
    Ukko-Pekka Luukkonen podržal svoje mužstvo. Josh Brook nahadzoval puk na bránu, tesne pred ňou ho tečoval jeden z kanadských útočníkov, ale jeho zakončenie nebolo úspešné.
     
    51:44
    Henri Jokiharju šikovne nahadzoval puk pred bránu súpera. Michael DiPietro ho iba vyrazil a následne mal šťastie, že sa číhajúci Európania do zakončenia nedostali. Fíni naďalej strácajú jeden gól.
     
    51:12
    Aj Fíni vedia hrať do tela. Tvrdosť mantinelu teraz pocítil Jaret Anderson-Dolan. Hlavný rozhodca bol veľmi blízko pri celom súboji, ale fínskeho hráča Toniho Utunena neposiela na trestnú lavicu.
     
    50:24
    Kaapo Kakko štrikoval v útočnom pásme súpera, ale proti viacerým kanadským hráčom nemal šancu na úspech. Zápas sa nám medzičasom prehupol do možno záverečných desiatich minút.
     
    49:41
    Aarne Talvitie sa snažil presadiť popri ľavom mantineli, ale fínskeho kapitána dokázal odzbrojiť robustný Evan Bouchard. Ten hrá už tradične veľmi dobré stretnutie a nepúšťa hráčov súpera do šancí.
     
    48:24
    Poriadne hektické momenty pred fínskou bránou. Kanaďania teraz spustili doslova paľbu na Ukka-Pekku Luukkonena, ale ten situáciu ustál. Aktivitou hýril najmä Jack Studnicka, no druhý gól Kanady v zápase nestrelil.
     
    47:40
    Anton Lundell zakončoval strelou od modrej čiary, ale tá smerovala len do betónov brankára súpera. Michael DiPietro stihol dokonca rozohrať kanadskú akciu.
     
    46:53
    Ďalší tvrdý súboj a hádajte, kto ho mal na svedomí. Áno, Maxime Comtois opäť veľmi ostrým spôsobom dohral súboj, ale našťastie Anton Lundell obišiel lepšie než Ville Heinola.
     
    46:28
    Dobré kanadské striedanie. Owen Tippett strieľal z dobrej pozície, ale bránu súpera tesne minul. Celú akciu ešte zakončil Ian Mitchell, ale Ukko-Pekka Luukkonen sa druhýkrát nenechal prekvapiť.
     
    45:16
    Michael DiPietro bez problémov kryje ďalšiu strelu fínskeho tímu. Suomi stratili v tretej tretine už vyše päť minút, počas ktorých si nevypracovali čistú šancu.
     
    44:36
    Morgan Frost zaviedol puk do útočného pásma, následne na modrej čiare našiel Josha Brooka, ktorého strelu musel Ukko-Pekka Luukkonen vyrážať.
     
    43:48
    Michael DiPietro chytá strelu zo stredného pásma. Tá však splnila svoj účel, pretože Suomi sa prakticky zadarmo dostanú do útočného pásma. Na ľad prichádza tretia formácia hostí.
     
    43:04
    Domáci hokejisti neprešli do útočného pásma v súlade s pravidlami. Brett Leason sa trošku zbytočne otáčal s pukom na úrovni modrej čiary, čo sa mu nevyplatilo.
     
    42:42
    Strela MacKenzieho Entwistleho bola zblokovaná. Následne sa však dostal k puku obranca Jared McIsaac, ale po jeho strele sa od fínskeho hokejistu odrazil puk na ochrannú sieť za bránou súpera.
     
    41:35
    Puk je v strednom pásme, čo oba tímy využívajú na striedanie. Okrem jedného prerušenia sa hrá veľmi plynulo a určite sa môžeme tešiť na zaujímavého a dramatické hokejové divadlo.
     
    40:52
    Kanaďania boli dlhší čas v útočnom pásme, ale nič výrazne v ňom nevymysleli. Fíni ich totiž veľmi dobre odtláčali mimo nebezpečných priestorov. Ukko-Pekka Luukkonen nezasahoval.
     
    40:21
    Michael DiPietro začína tretiu tretinu úspešným zákrokom číslo 24. Rasmus Kupari strieľal spoza brániaceho kanadského hráča, ale našiel len lapačku spomínaného domáceho brankára.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    Hokejisti Fínska boli v druhej tretine lepším mužstvom, celkovo na strelecké pokusy vedú 23:16, ale Michael DiPietro zostáva stopercentný. To ale už neplatí o jeho konkurentovi na druhej strane ihriska. Ukko-Pekka Luukkonen inkasoval po strele Iana Mitchella, a tak majú od 22. minúty bližšie k postupu domáci hokejisti. Žeby sa zrodil rovnaký výsledok ako v olympijskom štvrťfinále v Pjongčangu, kde Kanada zdolala Fínsko takisto 1:0? Uvidíme, pred nami je ešte kompletná tretia tretina. Pokračuje o 2:23 hod.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:57
    V samotnom závere prostrednej časti sa mohli tešiť z gólu domáci. Morgan Frost zaviedol puk do útočného pásma, prenechal ho Nickovi Suzukimu, ale jeho pohotové zakončenie kryje Ukko-Pekka Luukkonen.
     
    39:20
    Ďalší diel súboja Michael DiPietro vs. Eeli Tolvanen máme za sebou. Ani tentokrát sa nemôže tešiť fínsky útočník Nashvillu Predators, pretože mieril len do hrude kanadského gólmana.
     
    38:39
    Obranca Otto Latvala stratil puk na útočnej modrej čiare. Maxime Comtois sa to snažil okamžite využiť, doslova vletel do útočného pásma, ale jeho strelu v páde dokázal vyraziť Ukko-Pekka Luukkonen.
     
    37:30
    Ďalšia šanca na strane Fínska. Hráči v bielych dresoch sa dostali do brejku dvoch proti jednému. Michael DiPietro vyrazil strelu Valtteriho Puustinena a následne mal šťastie, že Santerimu Virtanenovi nevyšla dorážka.
     
    36:38
    Zakázané uvoľnenie na strane Fínska. Okrem toho fanúšikovia v Rogers Arene kričia meno kanadského brankára, čo dojalo aj jeho matku, ktorá si dnešný zápas nemohla nechať ujsť.
    36:05 Eeli Tolvanen (FIN)
     
    36:05
    Obrovská strelecká smola Eeliho Tolvanena pokračuje ďalej. Fínsky útočník pôsobiaci v NHL dostal skvelý pas do priestoru ľavého krídla, smeroval sám na bránu, Noah Dobson ho nestihol zastaviť, ale útočník Nashvillu mieril len do betónov Michaela DiPietra.
     
    35:27
    Druhý fínsky útok opäť zamotal obrane súpera hlavy. Anton Lundell získal puk za bránkou, následne si ním prešiel do priestoru pravého kruhu na vhadzovanie, ale mieril len do kanadského brankára.
     
    34:50
    Hra je prerušená pre prihrávku rukou. Okrem toho Fínom trošku začínajú tiecť nervy, čomu sa ani nečudujem. Po zákernom faule Maxima Comtoisa musel do šatne zamieriť zrejme zranený Ville Heinola.
     
    34:35
    Maxime Comtois opäť tvrdo dohral pri mantineli jedného zo súperových hráčov – bol ním Ville Heinola. Následne Fíni zle striedali, Owen Tippett sa rútil do šance, ale namiesto strely nepresne prihrával na Morgana Frosta.
     
    33:42
    Fíni aj po reklamnej prestávke pokračujú vo výbornej hre. Po vyhranom vhadzovaní sa dostal do koncovky Aleksi Heponiemi, ale mieril len do lapačky kanadského brankára. Ten dnes zneškodnil už 20 fínskych striel.
     
    33:22
    Kanaďania si môžu oddýchnuť, pretože pokus Santeriho Virtanena zneškodnil Michael DiPietro. Okrem toho nasleduje reklamná prestávka, ktorá obom mužstvám poslúži to, aby sa trošku skonsolidovali.
     
    32:42
    Obrovský tlak druhého fínskeho útoku. Domáci zblokovali niekoľko striel, ale napriek tomu sa dostal do zakončenia z tesnej blízkosti Eeli Tolvanen. Jeho smola ale pokračuje ďalej, skvele zasiahol Michael DiPietro.
     
    31:18
    Šanca pre Kanadu. Po zblokovanej strele sa dostal k puku Maxime Comtois, z pravého kruhu ho posielal na úroveň bránkoviska, ale číhajúci Brett Leason nedokázal nadstaviť hokejku a usmerniť puk do siete.
     
    30:37
    Po zadovke Nicka Suzukiho strieľal od modrej čiary Ty Smith. Jeho pokusu nechýbala razancia, ale presnosť pokrivkávala. Následne sa hostia odkázali oslobodiť vyhodením cez všetky čiary.
     
    30:18
    V prvých 24 sekundách presilovej hry sa k dvom strelám od modrej čiary odhodlal kanadský obranca Evan Bouchard. V oboch prípadoch však bol úspešnejší brankár Ukko-Pekka Luukkonen.
     
    29:54
    Približne v polovici zápasu registrujeme ďalšie vylúčenie na strane Fínska. Eeli Tolvanen teraz v kanadskej šanci sekol Nicka Suzukiho do hokejky, a tak zaslúžene smeruje na trestnú lavicu.
     
    29:00
    Anton Lundell si spravil okruh v obrannom pásme Kanady, pripravil si to na strelu z ľavého kruhu na vhadzovanie, ale trafil len pripraveného kanadského brankára Michaela DiPietra.
     
    28:32
    Na malú chvíľu sa otvoril priestor pre Owena Tippetta, ale ten bol okamžite zdvojený obrancami súpera. Z rýchleho brejku tak nebolo nič a novú útočnú akciu začínajú hokejisti Fínska.
     
    28:09
    V Rogers Arene nasleduje reklamná prestávka, po ktorej sa bude vhadzovať v obrannom pásme Kanady. Michael DiPietro totiž chytá do lapačky strelu Aleksiho Heponiemiho spoza obrancu.
     
    27:23
    Štvrtý útok hostí pohrozil. Samuli Vainionpää sa predral medzi brániacich obrancov, tiesnený vystrelil, ale mieril len do betónov kanadského brankára. Hrá sa už dlhší čas bez prerušenia.
     
    26:06
    Zakázané uvoľnenie na strane Kanady. Opäť sledujeme lepší herný úsek v podaní Európanov, ktorí sa však nedostávajú do čistých šancí. Vhadzuje sa po pravici Michaela DiPietra.
     
    25:36
    Fínsko naďalej vedie na strelecké pokusy, no po presnom zásahu Iana Mittchela prehráva najtesnejším rozdielom. Zatiaľ je ďalej od semifinálového súboja so Švajčiarskom, ktoré prekvapujúco vyradilo Švédov.
     
    24:48
    Už len malá porcia sekúnd zostáva do konca fínskej presilovky. Jeden z hráčov v bielom drese nahodil puk na bránu ešte zo stredného pásma a vďaka zákroku DiPietra vybojoval útočné pásmo.
     
    24:14
    Kanada dostáva puk mimo svojho obranného pásma, čo umožňuje jej štvorica odísť na hráčsku lavicu. Tesne predtým musel zasahovať Michael DiPietro po strele Eeliho Tolvanena z pravej strany.
     
    23:37
    Fíni sa približne po 30 sekundách dostali do útočného pásma. Eeli Tolvanen posunul puk na modrú čiaru, odtiaľ pálil Henri Jokiharju, ale na jeho smolu zlomil v najhoršom momente hokejku.
     
    23:05
    Hostia budú mať šancu na vyrovnanie skóre zápasu. Na trestnú lavicu odchádza za hákovanie Jared McIsaac, no opakované zábery ukázali, že voči pravidlám sa previnil jeho spoluhráč Alexis Lafreniere.
     
    21:54
    Fínski hokejisti sa snažili reagovať na presný zásah súpera. Jeden z hráčov severskej krajiny strieľal z pravého kruhu na vhadzovanie, ale puk nasmeroval nad bránu Michaela DiPietra.
    21:30 Ian Mitchell (CAN) - 1:0
     
    21:30
    Kanada dala gól!
    Domáci hokejisti sa dostávajú do vedenia. Na ľavej strane dobre zapracovala dvojica Morgan Frost a Barrett Hayton. Druhý menovaný posunul puk na obrancu IANA MITCHELLA, ktorý strelou pod brvno zaskočil Ukka-Pekku Luukkonena. Asistencie: Barrett Hayton a Morgan Frost.
     
    20:28
    Owen Tippett prenikol do útočného pásma popri pravom mantineli. Pred bránku súpera mu medzitým nakorčuľoval Cody Glass, ale prihrávku na neho smerujúcu včas zastavil Henri Jokiharju.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Prvá tretina dnešného zápasu nám góly nepriniesla, hoci šance na to boli. Oveľa lepšie začali Kanaďania a Ukko-Pekka Luukkonen sa vyznamenal najmä pri strele Codyho Glassa v presilovke. Suomi následne vyrovnali hru, dostávali sa do zakončení a dokonca domáci v úvodnom dejstve priestrieľali pomerom 11:7. V predposlednej minúte dobre zasiahol Michael DiPietro, keď preveril jeho pozornosť Samuli Vainionpää. Druhá tretina sa začne približne o 1:30 hod.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:41
    Prvá tretina má pred sebou už len záverečné sekundičky. Pred chvíľou sme opäť videli v akcii domáceho kapitána Maxima Comtoisa, ktorý šikovne pripravil o puk rozbehnutého Antona Lundella.
     
    18:25
    Michael DiPietro je najzamestnanejším mužom na ľade. Nestrážený Samuli Vainionpää strieľal z priestoru medzi kruhov. Kanadský brankár ale veľmi dobre zasiahol pravým betónom a následne si poradil aj s dorážkou.
     
    17:55
    Michael DiPietro sa musel mať znovu na pozore. Obranca Chicaga Henri Jokiharju nahadzoval puk od modrej čiary, k dorážke sa snažili predrať jeho spoluhráči, ale Kanaďania túto situáciu ustáli.
     
    17:12
    Tak až teraz musel Ukko-Pekka Luukkonen predviesť svoje kvality. Dobrú prácu odviedol Owen Tippett, ktorý prihrávkou z rohu klziska našiel Codyho Glassa. Ten zakončil bekhendom, ale neuspel.
     
    16:42
    Prvá tretina nám góly zatiaľ nepriniesla, no rozhodne na nenudíme. V záverečných minútach prvej tretiny pribúda streleckých pokusov na strane Suomi a Ukko-Pekka Luukkonen je už hodnú chvíľu bez práce.
     
    16:19
    A máme tu ďalšiu, tentokrát poslednú reklamnú prestávku v úvodnej tretine. Po nej sa bude vhadzovať v strednom pásme, pretože tesne predtým puk opustil priestor ľadovej plochy.
     
    15:31
    Dá sa povedať, že Fínsko vyrovnalo hru a čoraz častejšie sa dostáva do útočného pásma. Aj teraz sa hráči v bielych dresoch usadili na dlhší čas, ale tentokrát Michael DiPietro zasahovať nemusel.
     
    14:12
    Fíni teraz chybovali v rozohrávke, ale včas napravili svoje zaváhanie. Aktívny Nick Suzuki sa už tlačil do zakončenie z medzi kruhov, ale Ukko-Pekka Luukkonen zasahovať nemusel.
     
    13:22
    V závere presilovej hry sa ešte Fíni dostali k jednému zakončeniu. Myslím, že to bol znovu Eeli Tolvanen, kto tentokrát strieľal bekhendom, ale puk namieril len do betónov Michaela DiPietra.
     
    13:00
    Po trošku neprehľadnej situácii skončil puk nad domácou bránkou. Následne sa ho Kanaďania ujali a poslali ho cez všetky čiary. Vyzerá to tak, že aj oni sa ubránia v početnom oslabení.
     
    12:29
    Michael DiPietro podržal svoj tím. Eeli Tolvanen dostal presnú prihrávku do priestoru pravého kruhu, vystrelil z prvej, ale trafil len pravú ruku domáceho brankára. Hráč Nashvillu si tak na gól musí ešte počkať.
     
    12:07
    Rogers Arena aplauduje domácemu kapitánovi Maximovi Comtoisovi. Ten príkladne zabojoval v obrannom pásme Fínska, dostal sa k puku a nazbieral možno 10-15 sekúnd pre svoj tím.
     
    11:29
    Po dvoch nevyužitých presilovkách sa budú musieť domáci po prvýkrát brániť v štyroch hráčoch. Noah Dobson nezvládol súboj s Rasmusom Kuparim a dostáva menší trest za podrazenie.
     
    10:01
    Po zblokovanej strele jedného z kanadských hráčov sa bude vhadzovať v obrannom pásme severskej krajiny. Stane sa tak ale až o niekoľko sekúnd, pretože na programe je ďalšia reklamná pauza.
     
    09:37
    Tentokrát sa podarilo Fínom ubrániť a zdá sa, že prežijú aj oslabenie krídelníka prvej útočnej formácie. Domáci hokejisti musia začínať útočnú akciu z hĺbky svojho obranného pásma.
     
    08:22
    Barrett Hayton zakončoval bekhendom z tesnej blízkosti, ale Ukko-Pekka Luukkonen bol pripravený a naďalej si drží čisté konto. Kanaďania opäť hrajú presilovku vo veľkom tempe a gól visí vo vzduchu.
     
    07:49
    Vylúčenie v tíme Fínsko (Aleksi Heponiemi – 2 min., zdržiavanie hry / vystrelenie alebo vyhodenie puku).
     
    07:29
    Michael DiPietro musel prvýkrát v zápase vážnejšie zasahovať. Po prihrávke Aleksiho Heponiemia sa dostal k puku Rasmus Kupari, vystrelil švihom, no kanadský brankár vytesnil puk na ochrannú sieť.
     
    07:11
    Nevydarené individuálne akcie na oboch stranách. Najskôr bol kanadskými obrancami odzbrojený Sami Moilanen a následne prišiel o puk aj útočniaci domáci hráč Barrett Hayton.
     
    06:38
    Ukko-Pekka Luukkonen chytá puk do svojej lapačky, po trošku náhodnou odraze. Každopádne, prerušuje hru, a tak budeme v Rogers Arene svedkami prvej reklamnej prestávky, ktorá pomôže najmä Suomi.
     
    06:00
    Fínom sa podarilo dostať puk aspoň do stredného pásma. Brankár Michael DiPietro zatiaľ nemusel riešiť prakticky žiadnu situáciu v jeho okolí. Naopak, Ukko-Pekka Luukkonen sa už poriadne zapotil.
     
    05:29
    Veľmi dobrý kanadský začiatok zápasu pokračuje. Jack Studnicka vybojoval puk za bránkou, poslal ho priamo na hokejku Alexisa Lafreniera, ale ten z tesnej blízkosti nedokázal otvoriť skóre.
     
    04:14
    Ukko-Pekka Luukkonen trošku upokojuje dianie na ľadovej ploche. Jared McIsaac zaviedol puk do útočného pásma, vystrelil z ľavej strany, ale fínsky brankár nemal problém zasiahnuť lapačkou.
     
    03:37
    Morgan Frost si položil na ľad brániaceho hráča súpera, ale ten trošku so šťastím hokejkou trafil puk, čím domáceho útočníka pripravil o dobrú streleckú pozíciu. Následne sa Fíni oslobodili.
     
    02:52
    Fínskych hokejistov musíme počas ich oslabenia pochváliť za veľmi dobre blokovanie striel súpera. Najskôr neuspel Nick Suziki a následne ani najproduktívnejší kanadský útočník Morgan Frost.
     
    02:07
    Domáci mali obrovskú šancu už po pár sekundách svojej presilovky. Krížnu prihrávku do priestoru pravého kruhu dostal Cody Glass, pohotovo vystrelil, ale Ukko-Pekka Luukkonen predviedol skvelý zákrok lapačkou.
     
    01:55
    Kanada si zahrá prvú presilovku v dnešnom štvrťfinále. Na trestnú lavicu už poslušne odchádza obranca Otto Latvala, ktorý dostáva menší trest za nebezpečnú hru vysokou hokejkou.
     
    01:23
    Fíni sa usadili v útočnom pásme, ale nepresnou prihrávkou sa o túto výhodu pripravili. Následne sa puk ocitol až za fínskou bránkou, čo obe mužstvá využíva na prestieranie.
     
    00:38
    Od úvodných sekúnd sa hrá v ohromnom tempe, čo sa dalo očakávať. Tento zápas sľubuje skvelé ofenzívne divadlo, podobne ako pred troma rokmi vo fínskych Helsinkách pri výhre Suomi 6:5.
     
    00:12
    Ukko-Pekka Luukkonen chyboval už po dvanástich sekundách zápasu. Nezachytil puk za vlastnou bránou a následne mal šťastie, že domáci kapitán Maxime Comtois nereagoval pohotovejšie.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Kanada: DiPietro (Scott) – Phillips, Bouchard, Brook, Mitchell (A), Smith, Dobson, McIsaac – Comtois (C), Glass, Tippett – Frost, Hayton, Suzuki – Bowers, Anderson-Dolan (A), Leason – Veleno, Studnicka, Lafreniere – Entwistle.

    Fínsko: Luukkonen (Lindberg) – Jokiharju (A), Heinola, Vaakanainen (A), Laaksonen, Utunen, Latvala, Honka – Talvitie (C), Kupari, Heponiemi – Tolvanen, Lundell, Kakko – Ylönen, Virtanen, Puustinen – Moilanen, Vainionpää, Engberg – Nyman.

    Rozhodcovia: Daniel Pražák (CZE), Jevgenij Romasko (RUS) – Brian Oliver (USA), Emil Yletyinen (SWE).
     
    Vážení hokejoví fanúšikovia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z juniorských majstrovstiev sveta. Dnes sú na programe všetky štvrťfinálové zápasy. Ešte predtým ako sa v Rogers Arene predstavia slovenskí hokejisti sa odohrá veľký šláger medzi domácou Kanadou a Fínskom. Začíname o 0:30 hod.

    KANADA U20

    Hokejisti Kanady skončili vo vancouverskej skupine len na druhom mieste, keďže v záverečnom dueli prehrali s Ruskom tesne 1:2. Už v tretej minúte otvoril skóre Cody Glass, ale zborná gólmi Grigorijho Denisenka a Pavla Šena otočila výsledok na svoju stranu. Pre kolísku hokeja to znamená miernu komplikáciu za 18. titulom majstra sveta z tejto vekovej kategórie. Vo štvrťfinále ich čakajú Fíni, ktorým v rámci prípravy podľahla 2:5. Kanadskí mladíci od roku 1999 nepostúpili do bojov o medaile len raz. Zhodou okolností, pred troma rokmi si na nich vyšliapli práve Suomi, ktorí v Helsinkách vyhrali 6:5 – hrdinom bol dvojgólový Patrick Laine. Mužstvo Tima Huntera si podobné zaváhanie nepripúšťa. „Chceme byť konzistentní a snažiť sa hrať svoju hru každé striedanie,“ povedal Hunter, ktorý odohral v NHL úctyhodných 947 zápasov. Najproduktívnejším hráčom je tímu Morgan Frost, no až poltucet hráčov nazbieralo aspoň štyri body. Najlepším strelcom je päťgólový Maxime Comtois, ktorý však na seba upozorňuje aj teatrálnym filmovaním. Kanade príliš nevychádzajú presilovky, keď využila len tri z 15 pokusov.

    FÍNSKO U20

    Fínski reprezentanti ukončili svoje pôsobenie v B-skupine s vyrovnanou bilanciou dve výhre a dve prehry. Po tesnej prehre proti Švédsku 1:2 si napravili reputáciu v papierovo ľahších dueloch, v ktorých zdolali Kazachstan a tiež výber Ernesta Bokroša. Proti USA už úspešní neboli a prehra 1:4 znamená, že budú čeliť druhému zámorskému súperovi po sebe. Už sme spomínali ich víťazstvo z prípravy, ktoré im určite dodáva sebavedomie. Podobne ako vlani má byť lídrom Eeli Tolvanen, no útočníkovi Nashvillu sa nedarí podľa predstáv. Na konte má len dve asistencie. V rámci NHL sa už v Rogers Arene predstavil, ale za takmer 16 minút hry sa k žiadnej strele na bránu Canucks nedostal. Najproduktívnejším hráčom Fínska je Aarne Talvitie, ktorý nazbieral štyri body ako jediný hráč tejto severskej krajiny skóroval viac než raz. Ani Suomi nemajú dobré presilovky, o čom svedčí 12,5-percentná úspešnosť. „Všetok tlak je na Kanade, nie na nás. Je to však niečo, na čom by sme mohli v zápase stavať,“ povedal fínsky tréner Jussi Ahokas.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 00:30.

    Miroslav Kováčik

    Góly a asistencie: 22. Mitchell (Hayton, Frost) – 60. Heponiemi (Tolvanen, Vaakanainen), 66. Utunen (Talvitie, Heponiemi)


    Kanada: DiPietro (Scott) – Phillips, Bouchard, Brook, Mitchell (A), Smith, Dobson, McIsaac – Comtois (C), Glass, Tippett – Frost, Hayton, Suzuki – Bowers, Anderson-Dolan (A), Leason – Veleno, Studnicka, Lafreniere – Entwistle.
    Fínsko: Luukkonen (Lindberg) – Jokiharju (A), Heinola, Vaakanainen (A), Laaksonen, Utunen, Latvala, Honka – Talvitie (C), Kupari, Heponiemi – Tolvanen, Lundell, Kakko – Ylönen, Virtanen, Puustinen – Moilanen, Vainionpää, Engberg – Nyman.

    Rozhodca: Daniel Pražák (CZE), Jevgenij Romasko (RUS) – Brian Oliver (USA), Emil Yletyinen (SWE)