Švédsko – Švajčiarsko 0:2 (kon.) | Kanada – Fínsko 1:2 (po pr.) | USA – Česko 3:1 (kon.)
Rusko – Slovensko sk 8:3 (kon.)
koniec po predl.
Kanada
1:2 (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)
Fínsko
Štvrtok 03.01.2019, 00:30 • Rogers Arena, Vancouver • Majstrovstvá sveta do 20 rokov • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Štvrťfinálové prekvapenia na juniorskom svetovom šampionáte v hokeji pokračujú. Po tom ako skončili Švédi a lúči s turnajom aj domáca reprezentácia. Kanada bola 47 sekúnd od postupu, ale Aleksi Heponiemi so šťastím poslal zápas do predĺženia. V ňom mohol rozhodnúť Maxime Comtois, ale v samostatnom nájazde zlyhal. Hrdinom zápasu je napokon fínsky obranca Toni Utunen, ktorý strelou švihom prekonal Michaela DiPietra. Kolíska hokeja prvýkrát na domácej pôde skončí v tejto vekovej kategórii bez medaily. Naopak, Fíni pokračujú v turnaji a v semifinále ich čaká Švajčiarsko. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj záverečné štvrťfinále, v ktorom si Slovensko zmeria sily s Ruskom. Prajem peknú hokejovú noc. (03:17:06)
     
    Koniec zápasu.
    65:17 Toni Utunen (FIN) - 1:2
     
    65:17
    Fínsko dalo gól!
    Je koniec, Suomi sú druhým semifinalistom turnaja. Kanada mala šancu na rozhodnutie, ale Noah Dobson vo veľkej šanci zlomil hokejku. Následne sa Fíni dostali do brejku, Aarne Talvitie pristavil puk TONIMU UTUNENOVI a ten strelou švihom prekonal Michaela DiPietra. Asistencie: Aarne Talvitie a Aleksi Heponiemi.
     
    64:03
    Sú to skutočne veľké nervy. Kanaďania sa teraz dostali do útočného pásma, Owen Tippett sa snažil presadiť cez súpera, následne strieľal Evan Bouchard, ale ani jeden z nich neuspel.
     
    63:29
    Fíni hrajú v ostatných sekundách veľmi opatrne. Príliš sa dopredu nehrnú a niekoľkokrát sme ich videli zaviesť puk až za vlastnú bránu, v ktorej stojí Ukko-Pekka Luukkonen. Kanada príliš nenapáda.
     
    62:17
    Na druhej strane musel zasahovať Michael DiPietro. Od modrej čiary strieľal Henri Jokiharju, ale ani on nedokázal ukončiť dnešné štvrťfinále. Vhadzuje sa v obrannom pásme domáceho celku.
    61:14 Maxime Comtois (CAN)
    61:14 Eeli Tolvanen (FIN)
     
    61:14
    Hráme ďalej, kanadský kapitán nie je hrdinom dnešného zápasu! Svoj nájazd nezahral práve najlepšie, pred bránkoviskom trošku spomalil, akoby zastal a následne mieril len do pravého betónu Ukka-Pekku Luukkonena.
     
    61:14
    Trestné strieľanie pre Kanadu! Obranca Evan Bouchard zachytil prihrávku súpera, smeroval sám na bránu a v poslednej chvíli ho zastavil za cenu faulu Eeli Tolvanen. Šancu rozhodnúť bude mať Maxime Comtois.
     
    60:57
    Prvú šancu predĺženia mal Toni Utunen. Fínsky obranca dostal prihrávku do druhej vlny, vystrelil švihom z ľavého kruhu, ale Michael DiPietro dobre zmenšil strelecký uhol a zabránil najhoršiemu.
     
    60:26
    Kanaďania sa usadili v útočnom pásme, ale Fíni ich veľmi dobre vytláčali mimo nebezpečných pozícii. Ukko-Pekka Luukkonen nemusel zasahovať a Európania sa bez väčších problémov ubránili.
     
    60:01
    Začalo sa predĺženie.
     
    Napätie v Rogers Arene by sa dalo krájať. Už to vyzeralo tak, že Kanada napodobní štvrťfinálové víťazstvo z Pjongčangu a takisto vyhrá najtesnejším rozdielom. Pri Fínoch ale v záverečnej minúte stálo šťastie a Aleksi Heponiemi korčuľou prekonal Michaela DiPietra. Čaká nás tak 10-minútové predĺženie vo formáte štyroch proti štyrom.
     
    60:00
    Tretia tretina sa skončila.
     
    59:35
    V samotnom závere ešte mohol strhnúť víťazstvo na stranu Kanady Cody Glass, ale jeho bekehdové zakončenie nebolo úspešné. Ukko-Pekka Luukkonen si dobre pokryl priestor pri bližšej tyčke.
    59:13 Aleksi Heponiemi (FIN) - 1:1
     
    59:13
    Fínsko dalo gól!
    Tak si to predstavte, Suomi 47 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vyrovnali. Eeli Tolvanen zaviedol puk do útočného pásma, na dvakrát ho poslal pred bránu a ALEKSI HEPONIEMI ho ľavou korčuľou posiela za chrbát prekvapeného Michaela DiPietra. Gól po krátkej porade odobril aj videorozhodca. Asistencie: Eeli Tolvanen a Urho Vaakanainen.

    Miroslav Kováčik

    Góly a asistencie: 22. Mitchell (Hayton, Frost) – 60. Heponiemi (Tolvanen, Vaakanainen), 66. Utunen (Talvitie, Heponiemi)


    Kanada: DiPietro (Scott) – Phillips, Bouchard, Brook, Mitchell (A), Smith, Dobson, McIsaac – Comtois (C), Glass, Tippett – Frost, Hayton, Suzuki – Bowers, Anderson-Dolan (A), Leason – Veleno, Studnicka, Lafreniere – Entwistle.
    Fínsko: Luukkonen (Lindberg) – Jokiharju (A), Heinola, Vaakanainen (A), Laaksonen, Utunen, Latvala, Honka – Talvitie (C), Kupari, Heponiemi – Tolvanen, Lundell, Kakko – Ylönen, Virtanen, Puustinen – Moilanen, Vainionpää, Engberg – Nyman.

    Rozhodca: Daniel Pražák (CZE), Jevgenij Romasko (RUS) – Brian Oliver (USA), Emil Yletyinen (SWE)