AEK Atény – Bayern 0:2 (kon.) | YB Bern – Valencia 1:1 (kon.) | Amsterdam – Benfica 1:0 (kon.)
AS Rím – CSKA Moskva 3:0 (kon.) | Hoffenheim – Lyon 3:3 (kon.) | Manchester United – Juventus 0:1 (kon.)
Real Madrid – Plzeň 2:1 (kon.) | Doneck – Manchester City 0:3 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
1:0 (0:0)
Benfica Lisabon
Utorok 23.10.2018, 21:00 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Liga majstrov • Skupina E
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Vitajte pri zápase tretieho kola skupinovej fázy Ligy majstrov medzi Ajaxom Amsterdam a Benficou Lisabon.
     
    Ajax Amsterdam

    Holandský vicemajster vstúpil do sezóny skvele. V domácej súťaži je 2. mieste s bilanciou 7 víťazstiev, 1 remíza a 1 prehra a práve táto 1 prehra je najväčšou škrvnou na výbornom štarte Ajaxu, pretože prišla v zápase s PSV Eindhoven a spôsobila stratu Ajaxu na prvé PSV. V posledných zápasoch bol ale Ajax suverénny, posledné tri ligové zápasy vyhral s celkovým skóre 11:0.

    Do Ligy majstrov sa Ajax prebojoval do skupinovej fázy cez tri predkolá, postupne cez rakúsky Sturm Graz (2:0, 3:1), belgický Standard Liege (2:2, 3:0) a ukrajinské Dinamo Kyjev (3:1, 0:0). Aj v skupinovej fáze si zatiaľ vedie veľmi dobre, keď zdolal grécke AEK Atény 3:0 a v Mníchove získal veľmi cenný bod za remízu s domácim Bayernom 1:1.
     
    Benfica Lisabon

    Portugalský vicemajster aktuálne vedie portugalskú ligu o skóre pred SC Bragou a zatiaľ je v nej bez prehry s bilanciou 5 víťazstiev a 2 remízy. Hostí určite teší hlavne posledný ligový triumf nad rivalom FC Porto 1:0, po ktorom ho v tabuľke preskočili.

    Podobne ako Ajax, i Benfica sa musela do skupinovej časti dostať cez predkolá, keď vyradila turecký Fenerbahce Istanbul (1:0, 1:1) a grécky PAOK Solún (1:1, 4:1). Samotnú skupinovú fázu začali futbalisti z Lisabonu porážkou doma s Bayernom 0:2 a prvé víťazstvo 3:2 získali v Aténach po tom, čo hrali celý druhý polčas v oslabení. Na svojho dnešného súpera tak v tabuľke strácajú 1 bod.
     
    Spolu s týmito tímami sú v skupine E ešte Bayern Mníchov a AEK Atény a vzhľadom k tomu, ako sa táto skupina vyvíja, sa pre Ajax i Benficu jedná asi o najdôležitejší dvojzápas v skupine. Všeobecne sa totiž (napriek nevýraznému vstupu do sezóny) očakáva postup Bayernu a naopak, AEK Atény už asi o reálnu šancu na postup po prehrách práve s Ajaxom a Benficou prišli.
     
    Úvodné zostavy:

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Tagliafico – van de Beek, Schöne, F. de Jong – Zijach, Dolberg, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – de Wit, Eiting, Huntelaar, Kristensen, Neres, Wöber.

    Benfica Lisabon: Vlachodimos – A. Almeida, Conti, Jardel (C), Grimaldo – Pizzi, Fejsa, G. Fernandes – Salvio, Seferović, R. Silva.
    Náhradníci: Svilar – Gabriel, Cervi, Félix, Jonas, Semedo, A. Živković.

    Rozhodcovia: Buquet – Debart, Pacelli (Francúzsko).
     
    Poznáme už prvý výsledok z dnešného programu tejto skupiny: Bayern Mníchov vyhral v Aténach 2:0.
     
    Oba tímy už nastupujú na ihrisko, Ajax doma netypicky v čiernych dresoch, Benfica v tradičných červených.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Rozohrávku mal Ajax, ktorý okamžite rozohráva od obrancov.
     
    2
    Benfica po prvýkrát získala loptu a po krátkej individuálnej akcii prišla prvá strela Rafu Silvu. Onana vyráža.
     
    3
    Niekoľko hráčov Ajaxu sa pokúšalo presadiť na ľavom krídle, ale podarilo sa to až Zijachovi, ktorý obišiel obrancu a spätnou prihrávkou našiel de Jonga, ktorého strelu zblokoval obranca portugalského tímu.
     
    4
    Tadić z ľavého krídla prihral do šestnástky Zijachovi a aj keď mal druhý menovaný málo priestoru, tak skúsil prekvapiť brankára Vlachodimosa lobom. Brankár vyráža.
     
    5
    Rýchla útočná akcia Benficy. Po získaní lopty okamžite zaútočili štyria hráči a Rafa Silva vysunul Salvia, ktorý si nabiehal na pravej strane. Prekvapivo ale vo výbornej pozícii nestrieľal, ale prihrával. Jeho prihrávka pred bránu našla Harisa Seferovića, ktorý z prvej z otočky strieľal k pravej tyči. Strelu švajčiarskeho útočníka ale zastavil na čiare obranca de Ligt.
    5. Haris Seferović (BNF)
     
    7
    Ajax predviedol krásny prechod do útoku, van de Beek si narazil pätičkou pri šestnástke s Zijachom, ale útok zastavila obrana hostí.
     
    8
    Ďalší rýchly útok Ajaxu, ktorý končí strelou Schöneho z cca 30 metrov, strele ale chýba presnosť a končí mimo.
     
    9
    Zápas hneď od začiatku prebieha vo vysokom tempe. Hra sa strieda zatiaľ zo strany na stranu a oba tímy sa okamžite po získaní lopty snažia o rýchly prechod do útoku.
     
    9
    Za faul vo vzdušnom súboji dostáva žltú kartu kapitán hostí Jardel.
     
    11
    Kolmú prihrávku za obranu na Dolberga odkopol brankár Vlachodimos, ktorý kvôli tomu vybehol ďaleko pred šestnástku.
     
    12
    Faul hostí, Ajax bude kopať priamy kop.
     
    13
    Center Zijacha ale letel len na prvého obrancu, ktorý ho nemal problém odhlavičkovať do bezpečia.
     
    14
    Sériu niekoľkých súbojov v strede ihriska ukončil rukou de Ligt.
     
    15
    Útočí Benfica. Tá sa snaží prekombinovať po pravej strane a po faule Tagliafica získava priamy kop.
     
    16
    Center odhlavičkoval kapitán domácich de Ligt.
     
    17
    Hra sa po veľmi rýchlom úvode v posledných minútach trochu upokojila. Benfica čaká na rozohrávku obrancov Ajaxu.
     
    18
    Seferović získal v strede poľa loptu a vysunul dopredu Salvia, jeho center na Rafu Silvu ale zastavil Mazraoui.
     
    19
    Zijach sa prekľúčkoval cez dvoch obrancov hostí, prihral úplne voľnému Van de Beekovi a ten trafil pravú tyč. Rozhodcovia ale odpískali van de Beekovi ofsajd a gól by teda neplatil.
     
    20
    Van de Beek získal svojim aktívnym presingom loptu pre Tadića, ktorý sa nerozpakoval, z prvej prihral Zijachovi a ten opäť z prvej strieľal. Trafil ale presne do stredu, kde stál brankár Vlachodimos.
     
    21
    Krásna Zijachova kolmá prihrávka medzi stopérov hostí našla úplne voľného Kaspera Dolberga v nábehu. Toho ale vychytal ľavou nohou brankár Vlachodimos. Skvelý zákrok!
    21. Kasper Dolberg (AJA)
     
    22
    Za faul pri vzdušnom súboji dostáva Noussair Mazraoui žltú kartu.
     
    26
    Aktívny Zijach sa opäť presadil v strede poľa individuálne cez dvoch obrancov hostí, ale nie je z toho napokon nič, pretože rozhodca videl jeho nafilmovaný pád.
     
    28
    Priamy kop hostí z nebezpečnej pozície za šestnástkou sa Grimaldovi vôbec nevydaril a kopol ho vysoko nad bránu.
     
    29
    Tagliafico s Fejsom sa po vzájomných tvrdších súbojoch pochytili v strede poľa. Vypadá to ale že si veci pod dohľadom rozhodcu vysvetlili a môže sa pokračovať.
     
    31
    Krásny rýchly prechod Ajaxu do útoku. Piatimi prihrávkami sa dostali od vlastnej šestnástkej k súperovej, kde rozvíjajú svoju kombináciu.
     
    32
    De Ligt zobral loptu Rafovi Silvovi v strede poľa, potiahol ju bližšie k bráne a z cca 25 metrov vystrelil. Jeho strela ale bola slabá a brankár Vlachodimos ju v pohode chytil.
     
    33
    Gedson Fernandes našiel pasom za obranu Rafu Silvu, ktorý si loptu spracoval, utiekol obrancom Ajaxu a z pravej strany šestnástky vystrelil tesne vedľa.
     
    34
    Ďalší rýchly útok Ajaxu, po zisku v strede poľa sa lopta dostala k van de Beekovi, ktorý obišiel obrancu hostí a vystrelil. Vlachodimos strelu vyrazil.
     
    35
    Hra sa začína kúskovať kvôli veľkému množstvu tvrdých súbojov.
     
    38
    Salvio obišiel v šestnástke domácich Tagliafica po aute, jeho prihrávku obrana domácich odvrátila len k Fejsovi. Ten našiel naľavo voľného Seferovića, ktorého strelu zblokoval obranca.
     
    39
    Brankár Onana žiadal odpískanie ofsajdu Seferovića a bol pri tom až príliš aktívny, čo rozhodca ocenil žltou kartou.
     
    40
    Obrovská šanca Ajaxu! De Jong nacentroval po rohovom kope do šestnástky, kde už prakticky z bránkovej čiary vrátil loptu pred bránu z uhlu De Ligt a Dolberg strelou v záklone cez hlavu preloboval brankára. Za toho ale zasiahol presne na bránkovej čiare obranca Conti a loptu vykopol.
    40. Kasper Dolberg (AJA)
     
    42
    Benfica sa snaží hru trochu upokojiť dlhšou kombináciou.
     
    44
    Loptu získal Ajax, ale Benfica okamžite napáda a obrana Ajaxu má obrovské problémy s rozohrávkou. Našťastie pre domácich sa hosťom nedarí vytvoriť si nejakú príležitosť.
     
    45
    Conti trafil lakťom vo vzdušnom súboji Tadića. Žltú kartu ale za tento faul nedostal.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Začiatok prvého polčasu priniesol veľmi živý futbal. Hra sa prelievala zo strany na stranu a oba tímy po zisku lopty prechádzali do rýchlych útokov. Paradoxne až po tom, čo sa hra trochu upokojila a pribudli súboje, tak sa oba tímy dostali do väčších príležitostí. Tie najväčšie zahodili za Benficu Seferović, ktorého strelu zastavil tesne pred čiarou de Ligt a za Ajax dvakrát Dolberg, keď ho v prvom prípade samého pred bránou vychytal brankár Vlachodimos, a v tom druhom vykopol už takmer istý gól z brány obranca Conti.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:02.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Prvá minúta druhého polčasu začala veľkým množstvom nepresných prihrávok v strede poľa, pri ktorých sa lopta presúvala od hráčov Ajaxu k hráčom hosťujúceho tímu a naopak.
     
    47
    Tvrdý zákrok Dolberga, ktorý vo vzdušnom zákroku trafil Fejsu. Fejsa sa už našťastie oklepal a pokračuje v hre.
     
    48
    Dolberg si zbehol veľmi hlboko po loptu po rozohrávke domácich, jeho nákop dopredu ale nenašiel nikoho zo spoluhráčov a loptu má Benfica.
     
    49
    Tagliafico prišiel neskoro do súboja s Gedsonom Fernandesom a následne veľmi aktívne protestoval, za čo dostal žltú kartu. Dnes je už druhým hráčom Ajaxu, ktorý dostal žltú kartu za protesty.
     
    50
    Priamy kop hostí sa pokúsil vyraziť brankár Onana, ten sa ale zrazil s nabiehajúcim Jardelom a následne zazmätkoval van de Beek, ktorý netrafil loptu a len ju hlavou krkolomne chcel posunúť na malú domov, aj keď brankár stál niekde inde. Našťastie to Onana stihol a loptu chytil.
     
    51
    A práve Onana zahodil loptu do autu a leží na trávniku. Vypadá to, že si pri vzdušnom súboji nejak ublížil.
     
    52
    Našťastie po krátkom ošetrení môže Onana pokračovať v hre.
     
    53
    Seferović sa okamžite po zisku lopty v strede poľa snažil vysunúť kolmicou Gedsona Fernandesa, ten ale pri nábehu fauloval De Jonga.
     
    55
    Dušan Tadić dal jasličky na ľavom krídle najprv jednému obrancovi, potom i druhému, ale ďalej sa nedostal, pretože ho obranca telom odstavil a zo zeme vehementne protestuje proti tomuto verdiktu. Rozhodca ďalšiu žltú za protesty tentokrát neudelil.
     
    56
    A opäť Tadić. Ten sa šikovne presadil na hranici šestnástky, obhodil si obrancu a posunul loptu na strelu van de Beekovi. Ten ale vystrelil vysoko nad.
     
    57
    Po dlhšom čase je Benfica usadená na polovici Ajaxu a snaží sa o postupnú kombináciu.
     
    58
    Gedsona Fernandesa ale pripravil o loptu Tadić, ktorý chvíľami vypadá ako by bol všade. Následne potiahol loptu po ľavom krídle, ale bol vytlačený späť a Ajax zakladá ďalší útok od obrancov.
     
    58
    Zijach obišiel pred šestnástkou obrancu a ľavačkou vystrelil k ľavej tyči. Tesne minul.
    58. Hakím Zijach (AJA)
     
    60
    Ani jeden z tímov nedokáže získať prevahu v strede poľa. Dlhšie zatiaľ drží loptu Ajax, Benfica sa zameriava viac na rýchle protiútoky.
     
    61
    Tak ako teraz. Obrancovia získali loptu a rýchlo ju preniesli k Seferovićovi, ktorý si ju potiahol na ľavé krídlo a prízemným centrom prihrával pred bránu, kde Salvio loptu priamo pred bránou netrafil.
     
    62
    Nákop z obrany hostí našiel Seferovića, ktorý si loptu spracoval a z otočky vystrelil z hranice šestnástky k ľavej tyči. Onana skvelým zákrokom loptu vyráža.
     
    64
    Blind skúsil vysunúť kolmicou Dolberga, ktorý sa obtočil okolo obrancu Contiho. Ten ho ale na hranici šestnástky stiahol k zemi. Priamy kop z nebezpečnej pozície pre Ajax.
     
    64
    Za faul na Dolberga dostáva žltú kartu obranca hostí German Conti.
     
    65
    Schöne kopol následný priamy kop po zemi do stredu brány, kde si s ním poradil Vlachodimos.
     
    67
    Ďalšia Zijachova strela spoza šestnástky, ale opäť len do stredu po zemi. Malina pre Vlachodimosa.
     
    68
    Rafa Silva sa po kombinácii hostí dostal k strele z ľavého krídla. Obranca Ajaxu zblokoval strelu na roh.
     
    68
    Následný rohový kop zakončil Seferović hlavičkou nad.
     
    69
    Zápas je veľmi bohatý na strely. Len čo sú hráči v pozícii, z ktorej sa dá strieľať, tak veľmi neváhajú. Gól sme ale stále nevideli.
     
    70
    Za čiarou sa rozcvičuje známy útočník Ajaxu Klaas-Jan Huntelaar, ktorý je dnes medzi náhradníkmi.
     
    72
    Po rýchlom útoku hostí sa tlačil Salvio dopredu, ale o loptu ho obral De Jong. Salvio ho hneď nedovolene stiahol k zemi.
     
    72
    Salvio za tento zákrok na De Jonga dostal žltú kartu.
     
    73
    Rafa Silva dostal prihrávku na pravom krídle šestnástky, potiahol si loptu k bránkovej čiare a z uhlu vystrelil. Onana nohou vykopol.
     
    74
    Následne bleskovo zaútočil Ajax, Tadić na ľavej strane obišiel dvoch obrancov, prihral do stredu. Zijach loptu prepustil na van de Beeka. Jeho strelu ale vyrazil brankár Vlachodimos, ktorý proti nemu vystúpil a zmenšil strelecký uhol.
    74. Donny van de Beek (AJA)
     
    76
    Po faule pred šestnástkou prišiel ďalší priamy kop Schöneho. Jeho strelu do stredu brány, aj keď trochu zaplávala, vyrazil brankár hostí.
     
    78
    Tagliaficov center z ľavej strany bol zblokovaný na rohový kop. Ten ešte signalizuje rozhodcovi, že obranca hostí loptu zrazil na roh rukou, rozhodcu ale nepresvedčil. Tagliafico mal ale pravdu. Ajax teda prišiel o priamy kop z nebezpečnej pozície.
     
    79
    Až v 79. minúte prichádza prvé striedanie v zápase, zápas sa končí pre Pizziho, namiesto ktorého prichádza na ihrisko Gabriel.
     
    81
    Schöne získal pri stredovej čiare loptu po odkope z obrany hostí, a vysunul dopredu Mazraouiho. Ten sa ale zamotal vo svojich kľučkách a loptu stratil.
     
    83
    Seferović skúšal pred šestnástkou narážačku s Gabrielom. Gabriel ale jeho úmyslu neporozumel a loptu získala obrana Ajaxu.
     
    85
    Gabriel je od svojho príchodu na ihrisko veľmi aktívny. Teraz získal loptu v strede poľa pre Salvia a Benfica rozvíja ďalšiu postupnú kombináciu na polovicu Ajaxu.
     
    85
    Opäť Gabriel získal loptu, nacentroval do šestnástky, kde vyhral vzdušný súboj s obrancom Seferović, ale Salvio už sa k lopte nedostal.
     
    86
    Haris Seferović skúšal sklzom získať loptu od Zijacha, ale do súboja prišiel neskoro a miesto lopty trafil Zijacha. Zaslúžená žltá karta.
     
    87
    Zijachov center z pravej strany odvrátil Jardel len na hranicu šestnástky k De Jongovi. Ten si posunul loptu a vystrelil, jeho strela bola zblokovaná na roh.
    87. Frenkie de Jong (AJA)
     
    88
    Následný roh bol odhlavičkovaný hosťujúcou obranou znovu k De Jongovi, jeho strela bola ale veľmi nepresná.
     
    88
    Prvé striedanie Ajaxu, odchádza Donny van de Beek, miesto neho prichádza David Neres.
     
    90
    A strieda i Benfica, odchádza Rafa Silva, nastupuje Franco Cervi.
     
    90
    Bude sa hrať ešte tri minúty.
     
    90+1
    Seferović z ľavej strany vysunul do šestnástky Cerviho, ktorý v súboji s obrancom Ajaxu spadol. Rozhodca bol blízko a penaltu neodpískal.
     
    90+2
    Ajax Amsterdam dal gól!

    Neuveriteľný záver! Conti zluftoval nákop Ajaxu, ku ktorému sa za ním dostal David Neres. Ten si loptu potiahol a prihrával na nabiehajúceho Dolberga. Pred ním loptu odkopol obranca hostí a tento odkop sa dostal až na hranicu šestnástky k pravému obrancovi NOUSSAIROVI MAZRAOUIMU, ktorého strelu stečoval Grimaldo mimo dosah bezmocného brankára Vlachodimosa. Fantastické vyvrcholenie dramatického zápasu!
    90+2. Noussair Mazraoui (AJA) - 1:0
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Druhý polčas bol rovnako ako prvý plný striel, plný rýchlych akcií a šancí. Ajax viac držal loptu, kým Benfica sa zameriavala na rýchle protiútoky a hra sa prelievala zo strany na stranu. Postupom času získaval Ajax čoraz viac z hry, ale nedokázal svoju prevahu pretaviť do víťazného gólu. Keď už sa zdalo, že sa zápas skončí 0:0, tak z poslednej akcie zápasu udrel Mazraoui a vystrelil Ajaxu výhru a tri body, ktoré môžu byť v konečnom hodnotení tabuľky zlaté.
     
    Ajax sa touto výhrou dotiahol na Bayern a má 7 bodov. Benfica zostáva na troch bodoch a ak chce pomýšľať na postup, musí v odvete s Ajaxom bezpodmienečne vyhrať. AEK Atény sú posledné bez bodu.
     
    To je nadnes odo mňa všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:58:58)

    Michal Sadlek

    Góly: 90+2. Mazraoui

    Karty:   22. Mazraoui (AJA), 39. Onana (AJA), 49. Tagliafico (AJA) – 9. Jardel (BNF), 64. Conti (BNF), 72. Salvio (BNF), 86. Seferović (BNF)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 10:4. Střely mimo: 4:7. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 20:20.
    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Tagliafico – van de Beek (88. Neres), Schöne, F. de Jong – Zijach, Dolberg, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – de Wit, Eiting, Huntelaar, Kristensen, Neres, Wöber.

    Benfica Lisabon: Vlachodimos – A. Almeida, Conti, Jardel (C), Grimaldo – Pizzi (79. Gabriel), Fejsa, G. Fernandes – Salvio, Seferović, R. Silva (90. Cervi).
    Náhradníci: Svilar – Gabriel, Cervi, Félix, Jonas, Semedo, A. Živković.

    Rozhodca: Buquet – Debart, Pacelli (Francúzsko)

    Diváci: 52 489