Samara – Machačkala 1:0 (kon.) | CSKA Moskva – FC Ural 4:0 (kon.) | FK Krasnodar – Lok. Moskva 2:1 (kon.)
koniec
FC Krídla Sovietov Samara
1:0 (0:0)
Anži Machačkala
cz Sobota 01.09.2018, 13:00 • Samara Arena, Samara • Ruská Premier Liga • 6. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Anži Machačkala

    Dagestánskému klubu, který v minulé sezóně nesestoupil jen díky krachu Amkaru Perm, se nepovedl ani začátek nového ročníku. Za odehraných pět kol nastřílel jen tři branky a hned devětkrát inkasoval, což je společně s Uralem nejhorší defenzivní bilance v celé soutěži. Do té přitom Anži vstoupilo vítězstvím 1:0 nad zmiňovaným Uralem, nicméně od té doby prohrálo s Ufou, Spartakem Moskva, Orenburgem a před týdnem i s Lokomotivem Moskva. V tabulce tak Machačkale patří poslední šestnácté místo, nicméně od desáté Tuly ji zatím dělí jediný bod.
     
    FK Křídla Sovětů Samara

    Domácí tým se v předchozí sezóně výtečně srovnal se sestupem z nejvyšší soutěže a ve druhé lize skončil na postupové druhé pozici, když nestačil jen na Orenburg. Hned v prvním utkání po návratu Samara přivítala na svém hřišti CSKA Moskva a překvapivě získala bod za bezbrankovou remízu. Posléze padla 0:3 se zmíněným Orenburgem, nicméně vše si napravila ve třetím kole, kdy si z Rostova odvezla všechny body za výhru 0:1. V posledních dvou zápasech 15. tým tabulky ale nebodoval a k tomu ani neskóroval, nejprve podlehl Lokomotivu Moskva 0:1 a stejným poměrem nestačil na dalšího nováčka z Jeniseje.
     
    Vzájemné zápasy

    15.04.2017 Machačkala – Samara 1:3
    01.10.2016 Samara – Machačkala 2:1
    21.05.2016 Samara – Machačkala 0:0
    19.07.2015 Machačkala – Samara 0:1
    22.03.2015 Samara – Machačkala 1:0.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Křídla Sovětů Samara: Ryžikov – Čičerin, Burlak (C), Samardžić, Vitalij Denisov – Čočijev, Anton, Baškirov, Tkačuk – Kanunnikov, Sobolev.
    Náhradníci: Konjuchov – Kornilenko, Polujachtov, Šejdajev, Tichonov, P. Jakovlev, Zotov, Rohel.

    Anži Machačkala: Djupin – Savičev, Chancellor, Bělorukov (C), Novoselcev, Gigolajev – Ondoua, Čajkovskij, Kulik – Mohammad, Ponce.
    Náhradníci: Sugrobov – Achjadov, Dolgov, Glebov, Kalošin, Markelov, Udalyj.

    Rozhodčí: Galimov – Kalugin, Safjan.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují ve žlutých, zatímco domácí ve světle modrých dresech.
     
    3
    Na konci třetí minuty se bude konat premiérový rohový kop ve prospěch Křídel Sovětů.
     
    4
    Vitalij Denisov poslal centr před pokutové území, odkud jeden z jeho spoluhráčů sice vypálil, ale střela to byla hodně nepřesná.
     
    5
    Hned vzápětí další střela z poměrně velké dálky. Do míče se po odvráceném centru opřel Vitalij Denisov a rovněž výrazně minul.
     
    6
    Svůj první roh dostali k dispozici také hosté. Po centru z pravé strany se k hlavičce dostal Novoselcev, nicméně Ryžikov předvedl velmi snadný zákrok.
     
    7
    Djupin dobře přečetl hru a vystartoval vstříc domácímu nákopu, čímž předčasně zamezil možnému ohrožení jeho branky.
     
    8
    Baškirov byl faulován ve vlastním vápně a rozehrávat může Sergej Ryžikov.
     
    9
    Kanunnikov na ose hřiště prodloužil spoluhráčovu přihrávku směrem do pokutového území, čemuž napomohl i probíhající Sobolev. Do šance se tak dral Tkačuk, ovšem pod tlakem obránce vystřelil z pádu nepřesně.
    9. Denis Tkačuk (KSS)
     
    10
    Další pokus na sebe nenechal dlouho čekat. Zpoza vápna se o krásný gól z prvního doteku pokusil Čičerin, jenže také minul.
     
    12
    Baškirov dostal krátký pas před vápno a rychle centroval. Denise Tkačuka však našel v záklonu a těžká hlavička Djupina neohrozila.
     
    13
    Tkačukův centr neprošel na jediného spoluhráče ve vápně, kterým byl Kanunnikov. Jeden z obránců ho srazil na roh.
     
    14
    Denisov rozehrál na krátko,Paul Anton pak nakopával do vápna a překvapivě orazítkoval Djupinovu pravou tyč, ke které míč propadl.
     
    15
    Znovu Anton, který zrychlil na malém prostoru a díky tomu si udělal místo k centru, jenž ze vzduchu sebral Djupin.
     
    17
    Kanunnikov ještě udržel míč ve hřišti a ze skluzu ho posunul do vápna. Tam to s důrazem ale přehnal Sobolev a fauloval Bělorukova.
     
    18
    Samardžić vyskočil hodně vysoko a osedlal si Ponceho, který naopak zůstal stát na nohou. Je z toho standardní situace pro Anži.
     
    19
    Jhon Chancellor se sice dostal k letícímu centru, ale hlavou přesměroval míč do prostoru hodně vzdálenému domácí brance.
     
    20
    Před Djupinem bylo snad devět mužů ve žlutém, ale i tak se Tkačuk dostal ke křižné střele z levé strany, která také neměla přesnost.
     
    21
    Čočijev neuhlídal svůj pohyb ve vzdušném souboji a provinil se faulem na Mohammada. Míč pro Machačkalu.
     
    22
    Ofsajd a v něm Alexandr Sobolev, který se po nákopu z obranné poloviny už řítil sám na branku stráženou Jurijem Djupinem.
     
    23
    Chancellor nedokázal zkrotit skákavý míč a ten mu mezi střídačkami utekl do autu. Domácí ho však rychle odevzdali nepřesným nákopem.
     
    24
    Čajkovskij šel do skluzu a byl mu odpískán faul. Následovala standardní situace z velké dálky, kterou rozehrál Anton, ale jeho spoluhráči se ve vápně neprosadili.
     
    25
    Na poměry zápasu, který spadá do souboje o udržení, se hraje ve velmi dobrém tempu. Mnohem více ze hry nicméně mají hráči Samary.
     
    26
    Ti se velmi často dostávají k palbě. Nyní to platilo o Kannunnikovi, jenže nepřipravená hlavička z dálky mířila hodně mimo.
     
    26
    Čičerin vysokou nohou trefil místo míče hlavu Mohammada, který s bolestivou grimasou zůstává ležet na trávníku. První žlutá karta je rozhodně zasloužená.
     
    27
    Andres Ponce šel do těžké hlavičky z hlubokého předklonu, při které mu bylo jasné, že jen těžko dokáže trefit Ryžikovovu branku.
     
    29
    Hostům byl odpískán faul u levé postranní čáry. Po chvilce se k míči ale vrátili, protože dlouhá diagonála původně směřující na Kanunnikova šla do autu.
     
    30
    Savičevův centr domácí obrana snadno eliminovala, nicméně tentýž hráč může zahrozit z autu napravo od pokutového území.
     
    31
    Nic takového se ale nestalo, aut totiž patřil mezi ty kratší a hned po něm byl jednomu z hostů odpískán nedovolený zákrok.
     
    32
    Po dalším z faulů už domácí měli standardní situaci. Do odraženého míče se opřel Čočijev, jenže se jenom přidal mezi hráče, kteří mají na kontě hodně nepřesnou střelu z delší vzdálenosti.
     
    33
    Machačkala promarnila výhodu rohového kopu. Po zneškodněném centru zprava se míč vrátil až k brankáři Djupinovi.
     
    34
    Tkačuk spadl na zem po zákroku Chancellora. Domácí rychle rozehráli, ale přesto už čelí zformovanému bloku Anži.
     
    35
    Hosté zachytili míč, ale okamžitě čelili nepříjemnému presinku, takže si museli vystačit malou domů na Djupina a jeho dlouhým odkopem.
     
    36
    Denisov z hloubi pole přihrál do pokutového území, kde sice našel Soboleva, ale jeho střela zleva byla okamžitě sražená na roh.
     
    37
    Defenziva Machačkaly si opět poradila a nekompromisně odkopla na chvilinku volný balón na obrannou polovinu Křídel Sovětů.
     
    38
    Roland Gigolajev byl ve správný čas na potřebném místě a zablokoval letící centr, který raději odehrál do zámezí na rohový kop. Z něj Samara opět nezahrozila.
     
    39
    Baškirov si došel pro Ponceho faul, jenže následná standardní situace domácím žádnou větší výhodu nepřinesla.
     
    40
    Čočijev už byl moc blízko koncové čáry, za kterou se míč vydal po jeho horším zpracování dlouhého nákopu.
     
    41
    Kanunnikov se dostal ke sklepnutému centru, ale ihned čelil přesile tří hráčů, kteří jeho pokus k Djupinovi nepustili.
     
    42
    Celá akce Samary skončila Antonovým zakončením z třiceti metrů. Pokus to nebyl nejhorší, ale přece jenom mu scházela větší přesnost.
     
    43
    Až na jednu hlavičku po rohovém kopu se neustále hraje na jednu branku. Vyložené šance si však domácí zatím nevytvořili a zdá se, že první půle skončí bezbrankovou remízou.
     
    44
    Zničehonic si zachytal také Ryžikov, který musel dávat proti Ponceho střele z hodně velké dálky. Míč letící doprostřed branky však snadno zkrotil.
     
    45
    Tak přece jenom se Machačkala v závěru první půle trošičku osmělila. Ani Mohammadova střela z dálky ale přesná nebyla.
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Úvodní polovina zápasu byla plně pod kontrolou Samary, která dominovala na balónu a prakticky neslezla z útočné poloviny. Přes slušně fungující obranu se ale dostala jen ke střelám z delší vzdálenosti, které měli jednu velkou vadu v podobě špatně seřízených mířidel. I druhý poločas proto začne za stavu 0:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů se v poločasové přestávce nerozhodl střídat, a tak na obou stranách pokračujeme v původních základních sestavách.
     
    48
    Domácí vstoupili aktivněji i do druhého poločasu. Po rohovém kopu z dálky pálil Anton a přestřelil břevno zhruba o metr.
     
    49
    Dlouhý nákop Baškirova byl určen pro Soboleva, který však míč nezískal a hra se tak vrátila do blízkosti půlící čáry.
     
    50
    Po faulu Vitalije Denisova na chvíli hráli hosté, kteří začali z vlastní obrany, ale hned prvním nákopem o balón přišli.
     
    52
    Po trochu hlušším období zkusili také domácí dlouhý nákop dopředu, jenže balón skončil až v náruči Djupina.
     
    53
    Hned tři hráči Anži se sešli nalevo od vlastního vápna. Jeden z domácích se přesto dostal k centru, ale ten byl výrazně přetažený.
     
    54
    Sobolev šel do souboje s brankářem Djupinem. Ten využil možností hrát rukama a balón z hlavy domácího útočníka vyrazil.
     
    55
    Alexandr Sobolev udržel míč na úrovni brankové čáry, zády brance i vymyslel přihrávku do druhé vlny, ale ani ta k ničemu nevedla.
     
    56
    Nepřipravená střela Denisova letěla nad branku a následuje jen dlouhý výkop Jurije Djupina.
     
    57
    Na obrazu hry se nic nemění. Machačkala zůstává pod velkým tlakem a koleduje si o pohromu v podobě inkasovaného gólu.
     
    58
    Oba týmy to zkouší jenom z dálky. Neprosadil se ani Ihor Čajkovskij, jehož pokus alespoň směřoval mezi tyče, ale na překonání Ryžikova to nestačilo.
     
    59
    Střídání v týmu Anži Machačkala: ze hřiště odchází Amir Mohammad, přichází Ivan Markelov.
     
    60
    Nově příchozí Markelov se hned zapojil do hry na levém křídle. Tam k němu ale přistoupil Čičerin a postaral se o to, že se bude kopat od branky Samary.
     
    61
    Další unáhlené zakončení zpoza šestnáctky. Ponce pálil hodně mimo a za odevzdaný míč se svým spoluhráčům omlouvá.
     
    62
    Kanunnikov se střetl s rozběhnutým Gigolajevem. Oba hráči padli na trávník, nicméně po chviličce se zvedli a pokračují v boji.
     
    63
    Burlak šel do nešikovného skluzu a fauloval. Machačkala může zahrozit z vůbec prvního přímého kopu z palebné pozice.
     
    64
    Nic nového pod sluncem. Kulikova rána z nějakých třiceti metrů proletěla hodně vysoko nad Ryžikovým břevnem.
     
    66
    Tkačuk an levé straně čelil Chancellorovi a Savičevovi. Kolem prvně jmenovaného se rychle otočil a v téměř bezvýchodné situaci si vynutil faul.
     
    67
    Standardní situace z levého křídla nic nebezpečného nepřinesla, prudký centr ztroskotal na obraně Machačkaly ještě před bližší tyčkou.
     
    68
    A neurodilo se ani z rohového kopu. Zadní řadě Anži se podařilo odkopnout balón až někam k půlící čáře.
     
    69
    Denisov měl okolo sebe spoustu volného prostoru, kterého využil k centru, jenže ten skončil pouze u obránce Dmitrije Bělorukova.
     
    70
    Střídání v týmu FK Křídla Sovětů Samara: ze hřiště odchází Paul Anton, přichází Sjarhej Kornilenko.
     
    71
    Machačkala velmi snadno ubránila další roh a tentokrát vyrazila do rychlé protiakce. Tu zakončoval střelou z dálky Ponce a donutil Ryžikova precizně zasáhnout.
    71. Andres Ponce (MCK)
     
    72
    Burlakovo přenesení hry k pravé postranní čáře se ukázalo být jako kontraproduktivní. Přihrávka minula Kanunnikova a šla do autu.
     
    73
    Gigolajevův centr z rohového kopu letěl k vzdálenější tyči. Tam ale nedoputoval kvůli dobrému zákroku brankáře Ryžikova.
     
    74
    První dotek s míčem pro velezkušeného útočníka Kornilenka, který se dostal za obranu ale už neměl dostatek rychlosti, takže ho stihl doběhnout Savičev.
     
    75
    Další centr Gigolajeva už byl mnohem podařenější, neboť našel hlavu Ponceho. Ten využil nedůrazu Burlaka s Denisovem jen částečně, neboť zakončil nad břevno.
     
    76
    Utkání se velmi rychle blíží ke svému závěru. Na rozhodnutí mají týmy už jenom poslední čtvrthodinu.
     
    77
    Machačkala v posledních minutách hru malinko vyrovnala. Nyní dostala výhodu standardky, jenomže Kulikův nákop přes obranný val soupeře neprošel.
     
    78
    Bezesporu nejzajímavější moment celého zápasu! Baškirov to udělal mazácky a při pohledu vzad přihrál naslepo do vápna na Kornilenka. Ten nebyl v úplně snadném úhlu pro střelu a zleva rozvlnil jen boční síť.
    78. Sjarhej Kornilenko (KSS)
     
    80
    Jhon Chancellor nedal ani milimetr volného prostoru Tkačukovi, jenž se na levé lajně snažil vybojovat alespoň aut, jenže byl neúspěšný.
     
    81
    Mohammad sice rychle dostoupil k Tkačkukovi, ale pomohl si faulem. Centr ze standardní situace byl odvrácen jenom na Čočijeva, jenž z dvaceti metrů přidal asi patnáctou střelu nad břevno.
     
    82
    Chancellor bránil dlouhý nákop a musel prodloužit míč na rohový kop. Všichni hlavičkáři se tak stěhují před Djupina.
     
    83
    Samara právě vstřelila branku!
    Čekání na gól je k radosti domácích fanoušků u konce! Denisov tentokrát rozehrál rohový kop velmi dobře a posadil míč na hlavu střídajícího SJARHEJE KORNILENKA, jenž pravděpodobně rozhoduje o zaslouženém vítězství Křídel Sovětů!
    83. Sjarhej KORNILENKO - 1:0
     
    84
    Těžko říct, zda teď Gael Ondoua posílal pas do vápna, nebo rovnou střílel. Tak jako tak trefil míč špatně a neohrozil ani rohový praporek.
     
    85
    Konstantin Savičev už trefil míč lepším způsobem, ovšem střela ze střední vzdálenosti mířila jen do místa, kam Ryžikov v pohodě dosáhl.
     
    86
    Střídání v týmu FK Křídla Sovětů Samara: ze hřiště odchází Denis Tkačuk, přichází Pavel Jakovlev.
     
    86
    Střídání v týmu Anži Machačkala: ze hřiště odchází Andres Ponce, přichází Apti Achjadov.
     
    87
    Nádherná klička Kornilenka v pokutovém území sice vyšachovala Bělorukova. Pětatřicetiletý forvard však trochu otálel se zakončením a další z obránců mu míč ukopl.
     
    88
    Kanunnikov se rozběhl vstříc pokutovému území, před kterým byl hodně důrazně zastavený, ale hlavní rozhodčí Galimov zůstal klidný.
     
    89
    Urostlý Maxim Kanunnikov se po chvilce zvedl a vyrobil zajímavou příležitost Sobolevovi, jehož pokus z úhlu letěl mimo tři tyče.
     
    90
    Střídání v týmu Anži Machačkala: ze hřiště odchází Roland Gigolajev, přichází Danil Glebov.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány další tři minuty.
     
    90+2
    Hráči Machačkaly museli během bránění vyčerpat velké penzum sil. Ty jim v závěru zápasu viditelně chybí a žádný závěrečný tlak se proto nekoná.
     
    90+3
    Střídání v týmu FK Křídla Sovětů Samara: ze hřiště odchází Alan Čočijev, přichází Georgij Zotov.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Křídla Sovětů se v utkání šestého kola Premier ligy dočkala svého druhého gólu v sezóně a ten stačil na tříbodový zisk za hubené vítězství 1:0. Samaře se vytrvalý tlak dlouhou dobu nedařilo využít. Stalo se tak až zásluhou střídajícího Kornilenka, který v 83. minutě rozhodl hlavičkou po rohovém kopu. Machačkala tak popáté v řadě prohrála a jistojistě zůstane na dně tabulky. Domácí si naopak podruhé v sezóně užívají pocit vítězství a posouvají se do středu tabulky.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 14:6. Rohy: 9:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:17.
     
    Z tohoto duelu už je to vše, mějte se fajn. (14:55:40)

    Michal Břuchanský

    Góly: 83. Kornilenko (Vitalij Denisov)

    Karty:   26. Čičerin (KSS)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 14:6. Rohy: 9:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:17.
    FC Krídla Sovietov Samara: Ryžikov – Čičerin, Burlak (C), Samardžić, Vitalij Denisov – Čočijev (90+3. Zotov), Anton (70. Kornilenko), Baškirov, Tkačuk (86. P. Jakovlev) – Kanunnikov, Sobolev.
    Náhradníci: Konjuchov – Kornilenko, Polujachtov, Šejdajev, Tichonov, P. Jakovlev, Zotov.

    Anži Machačkala: Djupin – Savičev, Chancellor, Bělorukov (C), Novoselcev, Gigolajev (90. Glebov) – Ondoua, Čajkovskij, Kulik – Mohammad (59. Markelov), Ponce (86. Achjadov).
    Náhradníci: Sugrobov – Achjadov, Dolgov, Glebov, Kalošin, Markelov, Udalyj.

    Rozhodca: Galimov – Kalugin, Safjan