Lazio – Salzburg 4:2 (kon.) | Atlético Madrid – Lisabon 2:0 (kon.) | Arsenal – CSKA Moskva 4:1 (kon.)
Lipsko – Marseille 1:0 (kon.)
koniec
Atlético Madrid
2:0 (2:0)
Sporting Lisabon
Štvrtok 05.04.2018, 21:05Európska liga • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:05.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z prvého štvrťfinálového zápasu Európskej ligy. V španielsko-portugalskej konfrontácii proti sebe nastúpia Atlético Madrid a Sporting Lisabon.

    Atlético Madrid malo ambície preraziť v Lige majstrov, ale v základnej skupine obsadilo až tretie miesto za londýnskou Chelsea a rímskym AS. Los Colchoneros sa museli preorientovať na úspech v Európskej lige a o kategóriu nižšie predvádzajú výborné výkony. V šesťnásťfinále prešli cez FC Kodaň, keď vyhrali vonku jasne 4:1 a doma si poistil postup triumfom 1:0. Podobne hladko si poradili s Lokomotivom Moskva. Na vlastnom trávniku uspeli po výsledku 3:0 a vonku súpera rozstrieľali jasne 5:1. Zverenci Diega Simeoneho ukazujú dobrú formu aj v domácej súťaži, kde sa držia na druhom mieste za suverénnou Barcelonou. Zdobí ich najlepšia obrana a majú výborné skóre 50:14.

    Sporting Lisabon chcel takisto uspieť v Champions League, no už po žrebe základných skupín bolo jasné, že to bude ťažká úloha. Portugalský tím nedokázal predbehnúť FC Barcelona ani Juventus Turín a musel sa uspokojiť s treťou pozíciou pred gréckym Olympiakosom Pireus. Lisabončania napokon smerovali do vyraďovacej fázy Európskej ligy, kde prešli dvoma kolami. V šesťnásťfinále vyradili kazašskú Astanu vďaka víťazstvu 3:1 vonku a remíze 3:3 doma. Viac sa natrápili v osemfinále. Plzeň síce doma porazili 2:0, no v Česku sa im nedarilo podľa predstáv a postup vydolovali až gólom v predĺžení, ktorý im zabezpečil konečný výsledok 1:2. V portugalskej najvyššej súťaži je Sporting Lisabon na treťom miesto za Benficou a Portom. Na túto dvojicu stráca šesť resp. päť bodov, no tesne za chrbtom na štvrtej pozícii má Bragu.

    Atlético Madrid a Sporting Lisabon odohrali ostatné vzájomné zápasy pred ôsmimi rokmi práve v Európskej lige. V osemfinále sa zrodili dva nerozhodné výsledky. Najskôr 0:0 v Španielsku a potom 2:2 v Portugalsku, čo poslalo ďalej Madridčanov.
     
    Úvodné zostavy:

    Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, Savić, Godín, Hernández – Á. Correa, Saúl Ñíguez, Gabi (C), Koke – Griezmann, D. Costa.
    Náhradníci: Werner – Partey, F. Torres, Gameiro, Vitolo, Olabe, Montoro.

    Sporting Lisabon: Patrício – Piccini, Coates, Mathieu, Coentrão – W. Carvalho (C), Battaglia – G. Martins, B. Fernandes, B. Ruiz – Dost.
    Náhradníci: Salin – A. Pinto, R. Ribeiro, Acuňa, Ristovski, Montero, Palhinha.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Atlético dalo gól! Domáci futbalisti mali na starosti úvodný výkop a po necelej minúte sa dostali do vedenia. Sebastian Coates zaváhal v defenzívnej práci, doprial loptu súperovi a KOKE presnou strelou zvnútra šestnástky otvoril skóre.
    1. Koke (ATM) - 1:0
     
    2
    Diego Costa sa tlačil do ďalšej zaujímavej príležitosti. Španielsky zakončoval bol však v poslednej chvíli zablokovaný a získal rohový kop.
     
    3
    Veľká šanca domáceho tímu. Diego Godín zvládol hlavičkový súboj proti dvojici súperov, prudko zakončil smerom na bránu a Rui Patrício musel vytiahnuť pohotový zákrok.
     
    4
    Los Colchoneros vybehli na súpera. V prvej minúte skórovali, onedlho sa dostával do streleckej pozície Costa a po necelých troch minútach nebezpečne hlavičkoval Godín.
     
    5
    Krásna kombinácia Atlética na jeden dotyk. Z pravého krídla výborne centroval Juanfran, ale nenašiel v pokutovom území voľného Antoina Griezmanna.
     
    6
    Lisabončania márne hľadajú cestu k šestnástke Madridčanov. Rýchlo strácajú loptu po nepresných prihrávkach a musia sa vracať dozadu.
     
    7
    Vysoké napádanie domáceho tímu spôsobuje hosťom veľké problémy. Obrancovia Sportingu musia pod tlakom hľadať núdzové riešenia.
     
    8
    Bas Dost si našiel priestor v pokutovom území Atlética, ale v zakončení mu zabránil obranca Stefan Savić, ktorý loptu odvrátil na rohový kop.
     
    9
    Sporting nevyužil výhodu rohového kopu. Lopta síce smerovala do šestnástky, ale tam mali jasnú prevahu futbalisti z Madridu.
     
    10
    Gelson Martins síce patrí medzi najrýchlejších mužov na trávniku, ale prudkú prihrávku na pravom krídle nedokázal zachytiť. Nasleduje odkop od brány Jana Oblaka.
     
    12
    Saúl Ñíguez odcentroval z pravej strany iba do nôh jedného z obrancov Sportingu Lisabon. Domáci futbalisti rozohrávajú prvý roh.
     
    13
    Lopta je už na kopačkách hostí. Madridčania boli po rohu vytlačení ďaleko od pokutového územia a napokon sa dopustili nepresnej prihrávky.
     
    14
    Prvá gólová šanca Sportingu Lisabon. Bas Dost potvrdil vynikajúcu orientáciu v šestnástke, vo vzdušnom súboji vyskočil vyššie ako Juanfran a hlavou tesne minul bránu.
    14. Bas Dost (SPL)
     
    15
    V španielskej metropole zatiaľ sledujeme zaujímavý futbal. Domáci začali lepšie, súpera prekvapili ofenzívnou aktivitou, ale Sporting postupne vyrovnáva hru.
     
    16
    Hlavný rozhodca musel riešiť prvú vážnejšiu situáciu. Lucas Hernández stiahol na trávnik Gelsona Martinsa, takže si vypočul rady do zvyšného priebehu duelu.
     
    18
    Lucas Hernández dobre sledoval situáciu v šestnástke Sportingu, počkal si na odrazenú loptu a prudko vypálil. Rui Patrício iba sledoval jeho pokus, ktorý letel nad bránu.
     
    19
    Lisabončania dokázali upokojiť hru po úvodnom tlaku Atlética. Štatistika držania lopty momentálne hovorí v prospech hosťujúceho celku.
     
    20
    Bruno Fernandes si pripravil strelu zo strednej vzdialenosti. Ľavačkou solídne napriahol, ale trafil iba pred sebou stojaceho súpera.
     
    21
    Diego Costa neuspel v rýchlostnom súboji. Urastený útočník si pomohol rukami a fauloval brániaceho Cristiana Picciniho.
     
    22
    Gelson Martins si trúfol na štvoricu futbalistov v červeno-bielom, ale lopta mu odskočila ďaleko od nohy a Juanfran si túto situáciu postrážil.
     
    24
    Teraz je na ťahu Sporting. Domáci futbalisti sa stiahli na vlastnú polovicu, kde vyčkávajú. O kreativitu v útoku by sa mali postarať hráči portugalského tímu.
     
    25
    Diego Costa ochotne spadol v šestnástke a ihneď sa otáčal smerom k hlavnému rozhodcovi. Brazílsky rodák si márne pýtal penaltu.
     
    25
    Prvá žltá karta zápasu. Saúl Ñíguez (Atlético Madrid) zachytil rukami prenikajúceho Bryana Ruiza a hlavný rozhodca ihneď siahol do svojej kapsičky.
     
    27
    Fábio Coentrão a Bruno Fernandes si nerozumeli v rozohrávke, dostali sa pod tlak napádajúcich hráčov a radšej im odovzdali loptu.
     
    28
    Lisabončania častejšie držia loptu na kopačkách, no smerom dopredu toho veľa nevymysleli. Zaujímavá bola jedine nepresná hlavička Dosta, do priestoru brány však neletela žiadna strela.
     
    29
    Antoine Griezmann skúšal šťastie z diaľky. Jeho pokus spoza šestnástky ale nemal gólové parametre a smeroval vysoko nad bránu.
     
    30
    William Carvalho sa jemne dotkol prenikajúceho súpera a ten v pokutovom území ihneď spadol. Hlavný rozhodca odmietol penaltové špekulácie.
     
    31
    Atlético dostalo aspoň výhodu rohového kopu. Centrovaná lopta z pravej strany našla iba futbalistov Sportingu Lisabon.
     
    32
    Gólová šanca hostí. Rýchlonohý Gelson Martins dostal presnú kolmicu medzi dvoch obrancov, dokázal im uniknúť, no jeho strela pravačkou skončila na pripravenom Janovi Oblakovi.
     
    34
    Na opačnej strane ihriska sa ocitol v šestnástke Diego Costa, ktorého pri zakončení dobre odtlačil Sebastián Coates. Domáci útočník sa však poriadne hneval na rozhodcu.
     
    35
    Hlavný arbiter musel prerušiť hru, pretože lopta nespĺňala jeho predstavy. Poslal ju mimo trávnika a futbalisti dostanú k dispozícii novú.
     
    36
    Cristiano Piccini prešiel na hranici pravidiel po pravom krídle a potom ho rovnako tvrdým zákrokom zastavil v sklze Lucas Hernández.
     
    37
    Madridčania sú po výbornom úvode zápasu opatrní. V prvých troch minútach si vypracovali tri šance a raz skórovali, no odvtedy hrajú skôr na brejky.
     
    38
    Jérémy Mathieu cez seba nepustil Antoina Griezmanna. Vo francúzskom súboji v sklze odkopol loptu na rohový kop.
     
    39
    Koke rozohrával dva rohové kopy v krátkom slede za sebou. Ani v jednom prípade nevyzval svojho spoluhráča k zakončeniu.
     
    40
    Atlético dalo gól! Domáci čakali na chybu súpera a dočkali sa jej. Jérémy Mathieu v pozícii posledného brániaceho hráča doslova pristavil loptu svojmu krajanovi ANTOINOVI GRIEZMANNOVI, ktorý okamžite nabral rýchlosť, vošiel do pokutového územia a obstrelil bezmocného Patrícia.
    40. Antoine Griezmann (ATM) - 2:0
     
    42
    Sporting dnes dopláca na zbytočné zaváhania v obrane. Pred prvým gólom hostia stratili loptu a teraz darovali presný zásah Griezmannovi.
     
    43
    William Carvalho posúval loptu na hranicu šestnástky Brunovi Fernandesovi, no Diego Godín situáciu výborne prečítal a odkopol ju na tribúnu.
     
    44
    Diego Costa nemohol pokračovať v ofenzívnej akcii. Hrotový útočník Atlética Madrid sa ocitol v jasnom ofsajde, ale napriek tomu chcel hrať ďalej.
     
    45
    Tesne pred koncom úvodného dejstva hostia prvýkrát striedajú. Z ihriska odišiel nedobrovoľne William Carvalho, ktorého vymenil Marcos Acuňa.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Atlético Madrid začalo zápas vo veľkom štýle. Na súpera vybehlo a už v prvej minúte udrelo. Po chybe hosťujúcej obrany sa presadil Koke. Onedlho sa dostával do šance aj Diego Costa a v tretej minúte predviedol hlavičku s gólovými parametrami Diego Godín. Od tohto momentu sa však domáci stiahli na vlastnú polovicu a čakali na zaváhania Sportingu. Tie dlho neprichádzali. Lisabončania si naopak vypracovali dve zaujímavé príležitosti. Bas Dost však hlavičkou minul bránu a Gelson Martins namieril v brejku len do Oblaka. Portugalský tím to mrzelo dvojnásobné v závere polčasu, keď po zaváhaní Mathieua skóroval Antoine Griezmann.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Cez prestávku tréneri nestriedali. Hosťujúci kouč poslal svojho prvého žolíka na trávnik už v závere úvodného polčasu.
     
    47
    Los Colchoneros si vypracovali dvojgólové vedenie a teraz nechávajú priestor súperovi, ktorý potrebuje tvoriť hru a skórovať.
     
    48
    Obrovská šanca domácich. Sebastián Coates zaváhal pri obrannom zákroku, pustil loptu za svoj chrbát na úplne voľného Diega Costu. Španielsky kanonier však zvolil namiesto strely kľučku a tú prečítal Rui Patrício.
    48. Diego Costa (ATM)
     
    49
    Juanfran v snahe odkopnúť loptu pred krídelníkom Sportingu vyprodukoval rohový kop pre hosťujúci tím.
     
    50
    Centrovaná lopta smerovala od rohovej zástavky na urasteného stopéra Sebastiána Coatesa, ktorý bol dobre pokrytý obrancami Atlética.
     
    51
    Sebastián Coates sa nevyhol ďalšej zbytočnej chybe v defenzíve. Nezvládol súboj s Diegom Costom a domáceho útočníka nechal úplne voľného. Ten však z uhla nedokázal prestreliť Patrícia.
     
    52
    Ángel Correa hľadal jemným oblúčikom v šestnástke niektorého zo spoluhráčov, ale jeho kolegovia mu nerozumeli a lopta skončila v náručí Ruia Patrícia.
     
    53
    Prvé striedanie v domácom tábore. Ángel Correa opustil ihrisko po necelej hodine hry. Na jeho miesto vybehol Francúz Kevin Gameiro.
     
    55
    Diego Costa je frustrovaný, pretože dnes už zahodil príležitosti na skórovanie a teraz ho o ďalšiu šancu obral tesný ofsajd.
     
    56
    Fábio Coentrão (Lisabon) nedovolene atakoval v strede poľa Antoina Griezmanna. Francúz trochu pridal svojmu pádu na trávnik, no zákrok portugalského obrancu bol príliš tvrdý.
     
    57
    Ďalšia žltá karta pre hosťujúceho hráča. Tentoraz bol potrestaný Cristiano Piccini (Lisabon), ktorý poriadne okopal nohy Diega Costu a hlavný rozhodca mu spočítal viacero nedovolených zákrokov.
     
    58
    Domácim nevyšiel nacvičený signál po štandardke. Koke prihrával do šírky na voľného Gabiho, ale jeho center smeroval mimo ihriska.
     
    60
    Naplnila sa presne hodina hry. Atlético Madrid vďaka dvom gólom z prvého polčasu kontroluje zápas a v druhom dejstve súpera k ničomu nepustilo.
     
    61
    Koke mal na starosti rozohrávku rohového kopu. Prudkú loptu zakrútil priamo pred bránu, ale tam bol pripravený Jérémy Mathieu.
     
    62
    Kevin Gameiro prihrával pred prázdnu bránu Diegovi Godínovi, ktorý zblízka bez problémov napol sieť. Táto akcia ale mala jednu chybu, odohrala sa po odpískaní ofsajdu.
    62. Diego Godín (ATM)
     
    63
    Aktívny Gelson Martins si hodil loptu pred seba a šikovne si vypýtal faul. Stefan Savić (Atlético Madrid) napokon neušiel žltej karte.
     
    65
    Cristiano Piccini hodil dlhý aut až do pokutového územia. Lopta sa nečakane odrazila k Sebastiánovi Coatesovi, ktorý ju kolenom nasmeroval na Jana Oblaka.
     
    66
    Jérémy Mathieu chcel odkopnúť loptu smerom od brány, ale skĺzla mu po kopačke a je z toho rohový kop pre Atlético Madrid.
     
    67
    Kokeho rohový kop smeroval na dvojicu spoluhráčov. Vo vzduchu sa dostal k lopte Diego Costa, ktorý tiesnený prestrelil bránu.
     
    68
    Diego Costa je nahnevaný na asistenta rozhodcu, ktorý mu odmával minimálne tretí ofsajd v zápase. Vždy to však bolo správne rozhodnutie.
     
    69
    Antoine Griezmann predviedol peknú individuálnu akciu, prešiel cez jedného brániaceho hráča, potom odcentroval do šestnástky, ale tam nenašiel Kevina Gameira.
     
    70
    Do konca riadneho hracieho času zostáva posledných dvadsať minút. Sporting Lisabon stále prehráva v Madride o dva góly a po zmene strán si nevypracoval žiadnu šancu.
     
    71
    Bruno Fernandes naviazal na seba dvoch hráčov, posunul loptu voľnému Marcosovi Acuňovi, ale jeho nepripravená strela letela príliš vysoko.
     
    72
    Bas Dost (Lisabon) si najprv pýtal faul, ale potom z frustrácie prebrúsil členky Lucasovi Hernándezovi. Dostal žltú kartu a v odvete bude svojmu tímu chýbať.
     
    74
    Gelson Martins je najaktívnejším mužom v zostave Sportingu. Rýchly krídelník sa snaží neustále niečo vymyslieť, no chýba mu väčšia podpora spoluhráčov.
     
    75
    Diego Godín získal loptu vo vlastnom pokutovom území a prebehol s ňou približne päťdesiat metrov až na polovicu súpera, čím výrazne pomohol Atléticu.
     
    77
    Stále platí fakt, že Sporting Lisabon častejšie kontroluje loptu. Hosťom chýba vpredu väčšia dynamika a najmä kreativita, pretože domácich nedokážu ničím prekvapiť.
     
    78
    Portugalský tím chystá druhé striedanie v zápase, ale nechce ho urobiť pred defenzívnou štandardkou. Do hry sa pozrie Rúben Ribeiro.
     
    79
    Domáci futbalisti nevyužili štandardku z pravej strany a potom ani rohový kop. Sebastián Coates hlavičkou posunul loptu do rukavíc Ruia Patrícia.
     
    80
    Hostia posilňujú ofenzívu. Z ihriska odišiel Fábio Coentrão, ktorý si vypočul piskot fanúšikov Atlética Madrid. Nahradil ho Rúben Ribeiro.
     
    81
    Diego Costa výborne načasoval prihrávku na rozbehnutého Juanfrana, ktorý si nabehol do šestnástky a z uhla ohrozil Ruia Patrícia. Krátko potom inkasoval žltú kartu Koke (Atlético Madrid), ktorý sa dopustil faulu v strede poľa.
    81. Juanfran (ATM)
     
    83
    Sportingu Lisabon sa kráti čas na úpravu nepriaznivého skóre a od hostí stále nevidíme výraznejšiu aktivitu v šestnástke Atlética. Jan Oblak je prakticky bez práce.
     
    84
    Marcos Acuňa prenechával loptu spoluhráčovi, ktorý mal stáť pred pokutovým územím súpera. Nikto z futbalistov Sportingu tam však nebol.
     
    85
    Antoine Griezmann ukázal, že má dobrú strelu aj z väčšej vzdialenosti. Presným projektilom donútil Ruia Patrícia k úspešnému zákroku.
     
    86
    Marcos Acuňa naviazal na seba dvojicu domácich futbalistov, vytvoril kolegovi v čiernom-žltom priestor na center, ale ten schoval v náručí Jan Oblak.
     
    87
    V závere duelu sme videli striedanie na oboch stranách. Domáci tréner stiahol Diega Costu, ktorého vymenil Thomas Partey. V tíme hostí zišiel z ihriska Bruno Fernandes a jeho miesto zaujal Fredy Montero.
     
    89
    Lisabončania zahrávali štandardku z pravej strany. Marcos Acuňa napálil loptu do ohňa, kde bola viackrát tečovaná a napokon opustila ihrisko.
     
    90
    V poslednej minúte riadneho hracieho času prišlo záverečného striedanie tohto duelu. Antoine Griezmann prenechal miesto Vitolovi.
     
    90+1
    Nadstavujú sa ešte tri minúty. Atlético Madrid si bez väčších ťažkostí kontroluje dvojgólový náskok a Sporting drží ďaleko od Oblakovej brány.
     
    90+2
    Obrovská šanca Sportingu. Bryan Ruiz si našiel odrazenú loptu na hranici šestnástky, prudko vypálil na Jana Oblaka a ten vytiahol výborný zákrok. Pred prázdnou bránou však stál Fredy Montero, ktorý z dorážky nepochopiteľne minul.
    90+2. Fredy Montero (SPL)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Všetko podstatné sa udialo v prvom dejstve. Atlético Madrid vyťažilo z úvodného tlaku rýchly gól Kokeho a potom mohlo hrať svoj typický futbal. Dobre strážilo vlastnú polovicu ihriska a čakalo na šance. Jedna prišla tesne pred zmenou strán, keď sa presadil Antoine Griezmann. Druhý polčas už nebol taký zaujímavý. Domáci futbalisti kontrolovali zápas a s výnimkou záverečnej príležitosti Sporting k ničomu nepustili. Preto si do odvety prinesú výborný výsledok. (23:01:11)

    Tomáš Lengyel

    Góly: 1. Koke, 40. Griezmann

    Karty:   25. Saúl Ñíguez (ATM), 63. Savić (ATM), 81. Koke (ATM) – 56. Coentrão (SPL), 57. Piccini (SPL), 72. Dost (SPL)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 5:5. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 5:0. Fauly: 15:11.
    Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, Savić, Godín, Hernández – Á. Correa (53. Gameiro), Saúl Ñíguez, Gabi (C), Koke – Griezmann (90. Vitolo), D. Costa (87. Partey).
    Náhradníci: Werner – Partey, F. Torres, Gameiro, Vitolo, Olabe, Montoro.

    Sporting Lisabon: Patrício – Piccini, Coates, Mathieu, Coentrão (80. R. Ribeiro) – W. Carvalho (C) (45. Acuňa), Battaglia – G. Martins, B. Fernandes (87. Montero), B. Ruiz – Dost.
    Náhradníci: Salin – A. Pinto, R. Ribeiro, Acuňa, Ristovski, Montero, Palhinha.
    Štvrtok 12.04.2018
    Lisabon - Atlético Madrid 1:0

    Góly: 28. Montero

    Karty:   29. Ristovski (SPL), 66. Montero (SPL), 76. B. Fernandes (SPL), 90+1. Battaglia (SPL) – 70. F. Torres (ATM), 90+3. Oblak (ATM)

    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 9:4. Rohy: 10:2. Ofsajdy: 1:6. Fauly: 16:11.