Slovensko – Kanada sk 0:6 (kon.) | Fínsko – Dánsko 4:1 (kon.) | Rusko – Švajčiarsko 5:2 (kon.)
Švédsko – Česko 3:1 (kon.)
koniec
Švédsko
3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Česko
Štvrtok 28.12.2017, 22:10Majstrovstvá sveta do 20 rokov • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 22:00.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu zo zápasu majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov v americkom Buffale. V rámci šlágra B-skupiny proti sebe nastúpia Švédsko a Česko. Doterajší priebeh šampionátu naznačuje, že víťaz tohto duelu si môže vypracovať najlepšiu východiskovú pozíciu do štvrťfinále.

    Švédsko trikrát po sebe prešlo medzi štvoricu najlepších, ale ani raz z toho nebola medaila. Vo všetkých prípadoch prehralo duely o bronz. Mladý kouč Tomas Montén bude mať za úlohu prerušiť túto smolnú sériu. Do Spojených štátov si preto zobral hokejistov so skúsenosťami zo seniorských líg. Väčšina nominovaných hráva pravidelne v SHL a dvaja dokonca v AHL. Iba traja hráči pôsobia prevažne v juniorkách.

    Tri korunky majú k dispozícii troch draftovaných gólmanov. V aktuálnej sezóne sa najviac darí Filipovi Larssonovi, ktorý je štatisticky najlepším brankárom americkej juniorskej ligy USHL. Sekundovať by mu mal Filip Gustavsson, ktorý sporadicky nastupuje za Luleu. V defenzíve je najväčšou hviezdou Rasmus Dahlin. Obranca narodený v roku 2000 už hráva za seniorskú reprezentáciu a bude jednotkou nasledujúceho draftu NHL. Zároveň má veľkú šancu preniknúť do Pjongčangu. Paradoxne, v jeho tieni asi zostanú skúsenejší spoluhráči ako Timothy Liljegren, Jacob Moverare alebo Erik Brännström.

    V útoku by mala hrať prím draftová päťka z tohto roku. Devätnásťročný Elias Petterson zažíva premiérovú sezónu vo švédskej SHL, no je druhým najproduktívnejším hráčom doterajšieho priebehu základnej časti. V 26 stretnutiach zaznamenal až 35 bodov. V najvyššej švédskej súťaži sa darí aj draftovej sedmičke Liasovi Anderssonovi alebo Marcusovi Davidssonovi. Medzi hráčmi z domácej ligy nájdeme aj jedného útočníka zo zámoria. Tre Kronor posilnil na juniorských MS Alexander Nylander, ktorý nastupuje na farme Buffala Sabres v neďalekom Rochestri a má aj skúsenosti z NHL.

    Česko už šesť rokov po sebe neprešlo cez štvrťfinále. Naši severozápadní susedia viackrát pricestovali do dejiska šampionátu s veľkými ambíciami, ale vždy stroskotali v kľúčovom stretnutí. Nový tréner Filip Pešán zase poskladal kvalitný káder, ktorému by sa mohol podariť prienik do semifinále.

    Brankári sa javia ako silná stránka českého výberu. Jakub Škarek pravidelne chytá medzi mužmi už od svojich šestnástich rokov a počas minulej sezóny absolvoval MS do 18 aj 20 rokov. Jihlavskej jednotke bude kryt chrbát ďalší kmeňový gólman Dukly Josef Korenář, ktorý patrí do organizácie San Jose Sharks. Vyrovnanosť trojice v bránkovisku potvrdzuje Milan Klouček, ktorý zažiaril v drese Pardubíc. Kvalitní brankári budú mať pred sebou rovnako zdatných obrancov. Libor Hájek, Ondřej Vála a Filip Král predvádzajú výborné výkony v zámorských juniorkách. Spomedzi domácich hráčov je najvýraznejšou osobnosťou Jakub Galvas.

    Ofenzíva českého tímu je poriadne nabitá. Filip Zadina je druhým najproduktívnejším hráčom QMJHL a mohol by preniknúť do TOP 5 najbližšieho draftu NHL. V severoamerických súťažiach vynikajú takisto Albert Michnáč, Ostap Safin, Kristian Reichel či Marek Zachar. Vo výbere trénera Pešána nájdeme aj dvoch hráčov, ktorí naskočili v aktuálnej sezóne do NHL.Martin Nečas však po krátkom pobyte v Caroline Hurricanes zamieril do Brna a Filip Chytil putoval z New Yorku Rangers na farmu do Hartfordu Wolf Pack. Napriek tomu by mali byť obaja lídrami tímu.

    Švédi v úvodnom zápase turnaja pohodlne zdolali Bielorusov 6:1 a bez problémov potvrdili úlohu papierových favoritov. Česi takisto ukázali, že majú silnú generáciu s viacerými budúcimi hviezdami a proti menej známej zostave Ruska triumfovali 5:4, pričom viedli už o tri góly. Navyše, dva vzájomné duely Švédska a Česka v aktuálnej sezóne priniesli vyrovnaný priebeh a po jednom víťazstve si pripísali oba tímy. Česko sa tešilo v auguste po výsledku 4:2, Švédsko v novembri vďaka tesnej výhre 4:3. Preto môžeme očakávať, že výber Filipa Pešána Severanom poriadne strpčí cestu za víťazstvom.
     
    Úvodné zostavy:

    Švédsko: Gustavsson (F. Larsson) – Liljegren, Moverare (A), Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg – Karlström, Andersson (C), J. Boqvist – Pettersson, L. Lindström, A. Nylander (A) – Söderlund, Lundeström, Steen – Davidsson, G. Gustafsson, Jonsson Fjällby – Zetterlund.

    Česko: Škarek (Kořenář) – Hájek, Budík, F. Král (C), J. Galvas, Šalda, Vála – M. Zachar, Chytil, Safin – Zadina, Nečas, R. Pavlík (A) – M. Kaut, K. Reichel (A), Michnáč – Kurovský, Hrabík, Kodýtek.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:45
    Oba tímy už nazreli do útočného pásma, ale zatiaľ nič nevymysleli. Puk sa nachádza v okolí českej brány.
     
    01:23
    Nádejná príležitosť českého výberu. Po dlhom pobyte v obrannom pásme vyšli naši severozápadní susedia do brejku troch proti jednému. Martin Nečas ale nezakončil ideálne.
     
    02:50
    Švédsky tím si zahrá úvodnú presilovku dnešného duelu. Dve trestné minúty za seknutie dostal Petr Kodýtek.
     
    03:15
    Alexander Nylander si vymenil puk so spoluhráčom a ihneď strieľal z ľavého kruhu. Jakub Škarek zaznamenal úspešný zákrok.
     
    04:20
    Švédi zvierajú českých hokejistov pred Škarkom, ale trochu váhajú so streľbou a volia zbytočné prihrávky navyše.
     
    04:50
    Petr Kodýtek je späť na ľadovej ploche. Švédom vypršal presilovkový čas. V priebehu dvoch minút si vytvorili niekoľko príležitostí na zakončenie, no nebola z toho žiadna gólovka.
     
    05:35
    Filip Gustavsson zatiaľ čaká na vážnejší zákrok. Českí hokejisti sa nedokážu usadiť vo švédskom obrannom pásme.
     
    05:56
    Švédsko dalo gól! Axel Jonsson Fjällby zatiahol puk až za českú bránu, spätnou prihrávkou našiel v druhej vlne MARCUSA DAVIDSSONA a ten nemal problém prekonať Jakuba Škarka. Platnosť presného zásahu potvrdil aj videorozhodca. Asistencie: Axel Jonsson Fjällby, Glenn Gustafsson.
    05:56 Marcus Davidsson (SWE) - 1:0
     
    06:31
    Česi odpovedali na inkasovaný gól zvýšenou aktivitou v útoku a vypracovali si presilovku. Dve trestné minúty za hákovanie si odsedí Linus Lindström.
     
    06:53
    Filip Zadina pohotovo zakončoval príklepom z pravého krídla. Filip Gustavsson ihneď vykopol betón a poslal puk do rohu klziska.
     
    07:46
    Švédi bez problémov držia na uzde český útok. Puk dostali až za bránu Jakuba Škarka.
     
    08:31
    Česká presilovka je na konci. Okrem Zadinovej strely v úvode početnej výhody nemusel riešiť Filip Gustavsson žiadnu nebezpečnú situáciu.
     
    08:57
    Švédsky útočník bol vtlačený za modrú čiaru skôr ako puk, takže rozhodcovia odpískali ofsajd "troch koruniek".
     
    09:40
    Jesper Sellgren jednoducho získal vhadzovanie v útočnom pásme. Strelou spoza hráčov preveril Škarka a ten prerušil hru.
     
    10:46
    Švédsky tím je aktívnejší. Severania výborne korčuľujú a nenechávajú českým hokejistom takmer žiaden priestor na kombináciu.
     
    11:13
    Jakub Škarek musel riešiť ďalšiu švédsku strelu do priestoru brány. Puk však schoval do náručia a môže si oddýchnuť počas reklamnej prestávky.
     
    11:46
    Jakub Škarek mal teraz veľa práce. Dvakrát po sebe mu vypadla strela z diaľky, no Marcus Davidsson nemal dostatok priestoru na dorážku.
    11:46 Jakub Škarek (CZE)
     
    12:18
    Švédski hokejisti vyprodukovali v doterajšom priebehu prvej tretiny už trinásť streleckých pokusov. Česi ohrozili súperovu bránu len trikrát.
     
    13:47
    Česi nedokážu nič vymyslieť v útočnom pásme a zatiaľ zaostávajú za výkonom zo zápasu proti Rusku.
     
    14:40
    Hrá má teraz spád. Vôbec sa neprerušuje, puk sa presúva z jednej strany na druhú, ale akcie oboch tímov stroskotávajú vo finálnej fáze.
     
    15:30
    Českým hokejistom sa nedarí kombinovať v útočnom pásme, a tak to Filip Zadina skúsil individuálne. Stroskotal aj on.
     
    15:56
    Naopak, Švédi hrajú rýchlo a priamočiaro. Prostredníctvom dvoch, troch prihrávok sa dostanú pred Škarka a ihneď zakončujú.
     
    16:34
    Lias Andersson sa na malom priestore prekľučkoval do streleckej pozície a ihneď pálil. Tiesnený však neprekonal Jakuba Škarka.
     
    17:51
    Švédi si zahrajú presilovku v závere tretiny. Ostap Safin podrazil prenikajúceho súpera a dostal dve trestné minúty.
     
    18:35
    Česi vyhodili puk cez všetky čiary a mohli vystriedať. Rovnako sa menia aj švédske presilovkové formácie.
     
    19:04
    Švédsko dalo gól! Druhý najproduktívnejší hráč SHL ELIAS PETTERSSON ukázal, že nie nadarmo sa presadzuje v seniorskej kategórii. Presnou strelou z ľavého kruhu poslal puk do horného rohu brány. Asistencie: Alexander Nylander, Rasmus Dahlin.
    19:04 Elias Pettersson (SWE) - 2:0
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Švédski juniori jasne ovládli úvodné dejstvo zápasu proti Česku. Severania dominovali korčuliarsky aj herne a vytvorili si dvojgólový náskok. V šiestej minúte prekonal Škarka Marcus Davidsson a v závere tretiny namieril ideálne v presilovke Elias Pettersson.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:09
    Ubehlo deväť sekúnd a už dvakrát sa prerušovalo. Naposledy po strele Libora Hájka od modrej čiary, ktorú zastavil Gustavsson.
     
    20:33
    Rasmus Dahlin sa pohral s českou obranou a nebezpečne vystrelil spoza hráčov. Jeho pokus však minul cieľ.
     
    21:13
    Rasmus Dahlin naplno ukazuje svoje schopnosti. Na ľade strávil viac ako minútu a napriek tomu prekorčuľoval celé klzisko a bez problémov podržal puk proti presile Čechov.
     
    21:45
    Albert Michnáč sa ocitol vo výbornej pozícii na osi klziska. Jeho strelu zblokoval švédsky hráč do rohu klziska.
     
    22:14
    Radovan Pavlík prekorčuľoval brániaceho súpera, natlačil sa do zakončenia, ale jeho strela nemala potrebnú razanciu.
     
    22:45
    Česi konečne zvýšili obrátky v útočnom pásme a namiesto kombinácie posielajú jeden puk za druhým na švédsku bránu.
     
    23:46
    Libor Hájek výborným pohybom vytvoril prečíslenie troch proti jednému, ale nedokázal prihrať a nepresne vystrelil z ľavého kruhu.
    23:46 Libor Hájek (CZE)
     
    24:38
    Martin Nečas si hodil puk medzi švédskych hráčov a potom ho poslal priamo na Gustavssona. Česi získali vhadzovanie v útočnom pásme.
     
    25:50
    Českí juniori v prostrednom dejstve vyrovnali hru a nepúšťajú súpera do šancí. Stále však čakajú na nejaké príležitosti, po ktorých by mohli znížiť.
     
    26:40
    Petr Kodýtek chcel vybojovať puk od švédskeho obrancu, ktorý bol pod tlakom. Nedokázal však prihrať Martinovi Kautovi.
     
    27:25
    Rozhodcovia vykázali Čechov z útočného pásma. Dôvodom bola nedovolená prihrávka rukou.
     
    28:13
    Michnáč našiel naslepo pred bránou voľného Zadinu, ale ten ani nečakal, že by mohol spracovať puk a nevedel pohotovo vystreliť.
     
    28:40
    Švédi mali teraz kus šťastia. Radim Šalda nenápadne vystrelil od modrej čiary a jeho nahodený puk sa zastavil na bránkovej konštrukcii.
    28:40 Radim Šalda (CZE)
     
    29:50
    Českí hokejisti sa postupne zlepšujú a momentálne majú viac z hry. Švédi ich však nepúšťajú do súvislého tlaku.
     
    30:10
    Švédski juniori vyslali na Škarka v druhej časti hry len dva strelecké pokusy. Filip Gustavsson si pripísal už šesť úspešných zákrokov.
     
    31:10
    Radim Šalda nebezpečne vystrelil spomedzi kruhov, keď podporil českú ofenzívu. Následne dorážal Albert Michnáč, Filip Gustavsson je stále stopercentný.
     
    32:22
    Po dlhšom čase dali o sebe vedieť hokejisti zo severu Európy. Tim Söderlund zakončoval švihom z ľavej strany, no Jakub Škarek bol na správnom mieste.
     
    32:48
    Galvasova strela od modrej čiary bola zblokovaná švédskymi hokejistami. Puk skončil až na ochrannej sieti.
     
    33:26
    Český tlak môže byť vystupňovaný v presilovej hre. Dve trestné minúty za držanie dostal Jesper Boqvist.
     
    34:10
    Filip Zadina mohol strieľať alebo prihrávať z ľavého krídla. Švédi mu nedovolili využiť ani jednu z týchto možností.
     
    35:26
    Švédsky výber zvláda druhé oslabenie v dnešnom zápase. Oskar Steen navyše preveril Škarka strelou z pravého kruhu.
     
    35:26
    Česká presilovka je minulosťou. Stále platí, že zverenci Filipa Pešána majú momentálne herne navrch, ale v koncovke sa nevedia presadiť.
     
    36:32
    Martin Kaut bez prípravy zakončoval spomedzi kruhov. Český útočník ani týmto spôsobom nedokázal prekvapiť Filipa Gustavssona.
     
    36:45
    Timothy Liljegren zostal dlhšie kľačať na ľadovej ploche. Napokon sa s pomocou švédskeho lekára zdvihol a odišiel na striedačku.
     
    37:42
    Švédi sa na dlhší čas usadili v útočnom pásme, ale váhali so streľbou. Napokon prišiel zblokovaný pokus Eliasa Petterssona.
     
    38:13
    Linus Lindström preveril Jakuba Škarka, ktorý nemal v druhej tretine veľa práce a nemusel riešiť žiadnu gólovú príležitosť Švédov.
     
    38:22
    Prichádza tretia presilovka českého tímu. Dve trestne minúty za podrazenie si odpyká Axel Jonsson Fjällby.
    39:03 Filip Zadina (CZE) - 2:1
     
    39:03
    Česko dalo gól! Momentálne aktívnejší tím sa dočkal zaslúženého zníženia. Martin Nečas našiel krížnou prihrávkou cez celú šírku útočného pásma FILIPA ZADINU a ten pohotovou strelou z prvej prekonal Filipa Gustavssona. Asistencie: Martin Nečas, Libor Hájek.
     
    39:42
    Švédi majú problém so zlepšenou hrou českého výberu a musia si pomáhať faulami. Na trestnú lavicu putuje Timothy Liljegren za držanie.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Prostredné dejstvo prinieslo presne opačný priebeh ako prvá tretina. Česi prebrali kontrolu nad pukom a postupne si vytvárali hernú prevahu. Dlho to však vyzeralo tak, že nedokážu prekonať pozorného Filipa Gustavssona. Tesne pred odchodom do šatní ale skóroval Filipa Zadina a priblížil Česko na rozdiel jediného gólu.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:09
    Tre kronor si nedávajú pozor na disciplínu. Linus Lindström zbytočne fauloval a inkasoval dve trestné minúty za podrazenie.
     
    40:35
    Zadina mohol strieľať, ešte hľadal voľného Nečasa, ale ten sa nedostal k zakončeniu a Švédi vyhodili puk.
     
    41:42
    Timothy Liljegren naskočil späť na hraciu plochu. Česi premrhali dvojnásobnú presilovku a nevypracovali si vážnejšiu šancu.
     
    42:09
    Linus Lindström sa takisto vrátil do hry. Švédska defenzíva zvládla dvojnásobné oslabenie na výbornú.
     
    42:40
    Švédi ihneď prepli do ofenzívneho módu. Jakub Škarek ležal na ľade a musel riešiť viacero dorážok, no pomohla mu aj žŕdka.
    42:40 Jakub Škarek (CZE) - 3:1
     
    42:51
    Teraz si zahrajú presilovku švédski hokejisti. Filip Král si pomohol hákovaním a nevyhol sa dvojminútovému trestu.
     
    44:25
    Švédsko dalo gól! Dlhotrvajúcemu tlaku "troch koruniek" nedokázala česká obrana odolať. ALEXANDER NYLANDER schoval svoju strelu švihom za viacerých hráčov a prekonal Škarka. Asistencia: Rasmus Dahlin.
    44:25 Alexander Nylander (SWE) - 3:1
     
    45:20
    Čechov môže veľmi mrzieť slabšia efektivita v dlhej presilovke o dvoch hráčov. Tá bola pravdepodobne kľúčovým momentom dnešného súboja.
     
    46:20
    Jesper Boqvist prijal krížnu prihrávku na ľavom krídle a ihneď strieľal. Jakub Škarek len sledoval letiaci puk.
     
    47:32
    Na ľade pribúdajú fyzické kontakty, ale aj prerušenia. Hráči sa môžu trochu upokojiť počas reklamnej pauzy.
     
    48:05
    Filip Zadina preveril svojho menovca Filipa Gustavssona. Švédskemu brankárovi čoraz viac vypadávajú puky, no Česi to nedokážu využiť.
     
    49:10
    Filip Chytil zbytočne dlho váhal so streľbou. Na ľavom krídle bol úplne sám, no nedokázal včas zakončiť.
     
    50:00
    Do konca tretej tretiny zostáva posledných desať minút. Česi zvyšujú aktivitu a chcú dosiahnuť ďalší kontaktný gól.
     
    50:15
    Martin Nečas výborne prenikol po pravej strane, prihrával pred bránu spoluhráčovi, ale ten bol tiesnený a neohrozil Gustavssona.
     
    51:17
    Hrá sa vo vysokom tempe, bez zbytočných prerušení a rýchlo plynúci čas vyhovuje predovšetkým švédskym hokejistom.
     
    51:50
    Axel Jonsson Fjällby potiahol puk do útočného pásma, počkal si na pohyb spoluhráčov, ale Lias Andersson trafil iba pripraveného Škarka.
     
    53:30
    Albert Michnáč sa snažil presadiť individuálne, ale mal proti sebe dvoch švédskych obrancov a ušiel mu puk.
     
    53:43
    Zbytočné vylúčenie na českej strane. Zverenci Filipa Pešána nesprávne striedali a hrali v šestici, za čo dostali dve trestné minúty.
     
    54:12
    Lias Andersson zakončoval z bezprostrednej blízkosti. Švédsky útočník nemal čas lepšie namieriť a trafil iba Škarkov betón.
     
    54:43
    Českí hokejisti mali možnosť vystriedať, pretože zblokovali strelu švédskeho obrancu až na ochrannú sieť.
     
    55:43
    Albert Michnáč naskočil do hry z trestnej lavice. Česi prežili presilovku, ale na vyrovnanie im zostávajú len štyri minúty.
     
    56:17
    Severania kontrolujú priebeh ostatných minút a českých hokejistov nepúšťajú do gólových príležitostí. Nasleduje posledná reklamná prestávka.
     
    57:30
    Český výber nedokáže prejsť s pukom do útočného pásma. Švédi výborne vykrývajú stred klziska.
     
    58:16
    Plynú posledné dve minúty tretieho dejstva. Česi márne hľadajú cestu k švédskej bráne a nemôžu ani odvolať Škarka.
     
    59:20
    Švédski juniori zvládajú záver zápasu na jednotku. Nenechajú sa zbytočne zatlačiť a radšej kontrolujú puk na vlastných hokejkách.
     
    Koniec zápasu.
     
    Švédska hokejová reprezentácia do 20 rokov vyhrala aj svoj druhý zápas na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie. V šlágri B-skupiny zdolala Česko 3:1. Rozhodujúca bola prvá tretina, v ktorej si "tri korunky" vypracovali dvojgólový náskok po strelách Marcusa Davidssona a Eliasa Petterssona. Výber Filipa Pešána síce v druhej časti ovládol hru, vďaka Filipovi Zadinovi znížil a na začiatku tretej tretiny mal k dispozícii dlhú presilovku o dvoch hráčov, no stroskotal v koncovke. Za slabú efektivitu ho preto potrestal Alexander Nylander, ktorý stanovil konečný stav. (00:24:00)

    Tomáš Lengyel

    Góly a asistencie: 6. Davidsson (Jonsson Fjällby, G. Gustafsson), 20. Pettersson (A. Nylander, Dahlin), 45. A. Nylander (Dahlin) – 40. Zadina (Nečas, Hájek)


    Švédsko: F. Larsson (Gustavsson) – Liljegren, Moverare (A), Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg – Karlström, Andersson (C), J. Boqvist – Pettersson, L. Lindström, A. Nylander (A) – Söderlund, Lundeström, Steen – Davidsson, G. Gustafsson, Jonsson Fjällby – Zetterlund.
    Česko: Škarek (Kořenář) – Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála (A) – M. Zachar (C), Chytil, Safin – Zadina, Nečas, R. Pavlík – M. Kaut, K. Reichel (A), Michnáč – Kurovský, Hrabík, Kodýtek.