Hannover – Leverkusen 4:4 (kon.) | Lipsko – Hertha 2:3 (kon.)
koniec
RB Lipsko
2:3 (0:2)
Hertha BSC
Nedeľa 17.12.2017, 18:00 • Red Bull Arena (Leipzig) • Nemecká Bundesliga • 17. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu zo sedemnásteho kola nemeckej Bundesligy. Víkendový program jednej z najkvalitnejších európskych súťaží uzavrie súboj Lipska s Herthou Berlín.

    Lipsko figurovalo po šestnástich kolách na tretej priečke s tesným odstupom na druhé Schalke. V doterajšom priebehu ročníka zaznamenalo osem víťazstiev, štyri remízy a štyri prehry so skóre 25:22. Minuloročný nováčik musel v tejto sezóne zvládnuť kombináciu Ligy majstrov aj domácej súťaže, čo sa čiastočne podpísalo na jeho výsledkoch. V ostatných piatich ligových vystúpeniach vyhralo Lipsko iba raz proti Brémam. Odvtedy však podľahlo Hoffenheimu a remizovalo s Mainzom aj Wolfsburgom. Navyše, Lipčania vypadli z Champions League a na jar si zahrajú iba vo vyraďovacej fáze Európskej ligy.

    Hertha Berlín dopláca na kolísavé výsledky a pohybuje sa v strede bundesligovej tabuľky. Po šestnástich kolách jej patrila jedenásta pozícia s piatimi triumfmi, šiestimi remízami a piatimi porážkami so skóre 23:23. Futbalisti z hlavného mesta takisto ako ich dnešný súper absolvovali nabitú jeseň, ktorú si spestrili neúspešným účinkovaním v Európskej ligy. Oveľa lepšie to nie je ani v Bundeslige. Berlínčania zaostávajú za svojim potenciálom a podávajú nevyrovnané výkony. V predchádzajúcom kole však zdolali Hannover a nejaké body by si radi odviezli aj z ihriska nebezpečného Lipska.

    Futbalisti Lipska majú príjemné spomienky na vzájomné súboje s Herthou v minulej sezóne. Presne pred rokom vyhrali na domácej pôde 2:0 a odvetu v nemeckej metropole ovládli jasne 4:1.
     
    Úvodné zostavy:

    RB Leipzig: Gulácsi – Klostermann, Konaté, Orban, Halstenberg – Kampl, Ilsanker, Keïta, Bruma – Y. Poulsen, Werner.
    Náhradníci: Mvogo – Augustin, Demme, Compper, Bernardo, Kaiser, Laimer.

    Hertha BSC: Almenning Jarstein – Pekarík, Stark, Torunarigha, Plattenhardt – Lustenberger, Maier – Esswein, Lazaro, Kalou – Selke.
    Náhradníci: Kraft – Duda, Dardai, Haraguči, Ibišević, Langkamp, Skjelbred.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop mali na starosti hosti. Hertha Berlín nastúpila v tmavomodrých dresoch, hráči Lipska si obliekali bielo-červenú kombináciu.
     
    2
    V zostave Herthy Berlín dnes nechýbajú ani dvaja slovenskí futbalisti. Do základu sa dostal kapitán Peter Pekarík, na lavičke začína jeho krajan Ondrej Duda.
     
    3
    Lipsko po predchádzajúcich zápasoch sedemnásteho kola Bundesligy kleslo na piate miesto s rovnakým bodovým ziskom ako ďalšie tri tímy. Prípadné víťazstvo nad Herthou ho však posunie na druhú priečku.
     
    4
    Bruma nebezpečne vystrelil z hranice pokutového územia. Z plného behu poslal loptu priamo na bránu a Rune Almenning Jarstein musel zasahovať.
     
    5
    Hertha dala gól! Hostia hneď z prvej strely do priestoru brány otvorili skóre. Alexander Esswein našiel presnou prízemnou prihrávkou vo vnútri šestnástky DAVIEHO SELKEHO a jeho pohotové zakončenie skončilo v sieti.
    5. Davie Selke (HER) - 0:1
     
    7
    Ďalšia mimoriadne zaujímavá situácia na trávniku v Lipsku. Hlavný rozhodca už v siedmej minúte vylúčil Jordana Torunarighu, ktorý stiahol na zem prenikajúceho Tima Wernera. Veľmi prísna červená karta pre hosťujúceho obrancu.
    7. Jordan Torunarigha (HER)
     
    8
    Hosťujúci futbalisti aktívne diskutujú s protihráčmi aj s hlavným rozhodcom. Jordan Torunarigha stále nemôže uveriť tomu, že dnes dohral.
     
    9
    Lipčania si dlho chystali rozohrávku priameho kopu po červenej karte Torunarighu. Napokon na seba zobral zodpovednosť Marcel Halstenberg a tesne minul bránu.
     
    11
    Domáci futbalisti vstupovali do dnešného súboja v úlohe favoritov a rýchly inkasovaný gól im skomplikoval cestu za víťazstvom. Vzápätí však dostali výhodu dlhej presilovky.
     
    12
    Peter Pekarík predviedol dlhý šprint po pravom krídle, ale nedokázal udržať loptu na hracej ploche. K úspechu mu chýbali centimetre.
     
    13
    Marcel Halstenberg prenikol po ľavej strane, kvalitne odcentroval do pokutového územia, no Lukas Klostermann nezasiahol loptu ideálne.
     
    15
    Hertha Berlín zvolila po vylúčení Torunarighu opatrnejšiu taktiku. Hostia vyčkávajú na vlastnej polovici a dobre vykrývajú priestor.
     
    16
    Kevin Kampl nenašiel svojich spoluhráčov v pokutovom území. Peter Pekarík kontroloval loptu, aby opustila ihrisko, a tak nasleduje odkop od brány.
     
    18
    Hertha dlho váhala s rozohrávkou priameho kopu. Pri lopte stáli Marvin Plattenhardt a Salomon Kalou. Prvý menovaný donútil k zákroku Pétra Gulácsiho.
     
    19
    Bruma nebojácne prenikal do pokutového územia, ale jeho prihrávka smerovala iba na hráčov v tmavomodrých dresoch.
     
    20
    Hertha hrá teraz mimoriadne defenzívne. Ak majú loptu domáci, Berlínčania stoja všetci približne tridsať metrov od vlastnej brány.
     
    21
    Peter Pekarík zvládol osobný súboj s Yusufom Poulsenom. Domáceho útočníka vytlačil k čiare a nedovolil mu strelu či prihrávku.
     
    22
    Lipčania sú frustrovaní, pretože v doterajšom priebehu zápasu vpredu nič vážnejšie nevymysleli a napriek početnej prevahe čakajú na šance.
     
    23
    Hosťom sa otvoril priestor na rýchly protiútok, ktorý ťahal Alexander Esswein. Ten vtipne hľadal rozbehnutého Salomona Kaloua, no neposlal mu ideálnu prihrávku.
     
    24
    Ďalší zaujímavý brejk hostí. Tentoraz sa Herthe podarilo presnejšie zakombinovať, no finálna prihrávka do šestnástky nenašla nikoho v modrom.
     
    25
    Willi Orban stratil loptu a musel rýchlo faulovať Davieho Selkeho, ktorý mohol zaútočiť. Tento taktický zákrok hlavný rozhodca nepotrestal kartou.
     
    26
    Maďarský tréner v službách Herthy Berlín Pál Dárdai po vylúčení nezvolil zmenu v základnej zostave. Jeho zverenci zatiaľ bez problémov odolávajú súperovi.
     
    28
    Alexander Esswein sa dostával do zaujímavej pozície za defenzívou Lipska, ale rozhodca na čiare videl, že vybiehal z tesného ofsajdu.
     
    29
    Timo Werner je zatiaľ otrávený z priebehu zápasu. Na hrot nedostáva žiadne lopty a nemôže ukázať svoje strelecké schopnosti.
     
    30
    Hráči Herthy sa postupne posúvali popri ľavej čiare bližšie k bráne. Napokon získali štandardku, ktorá pripomína skrátený roh.
     
    31
    Hertha dala gól! Berlínčania sú dnes maximálne efektívni. Presný center z pravej strany našiel pripraveného SALOMONA KALOUA a ten predviedol ideálnu hlavičku, ktorá skončila v sieti.
    Salomon Kalou (HER) - 0:2
     
    31
    Domáci kouč ihneď reaguje prvým striedaním v dnešnom zápase. Z ihriska stiahol stopéra Ibrahimu Konatého, ktorého nahradil Diego Demme.
     
    33
    Lipčanom sa zatiaľ vôbec nedarí. Úvodná polhodina ich nezastihla v dobrom rozpoložení a prejavuje sa to aj na výsledku.
     
    34
    Domáci rozohrali rohový kop. Lopta síce smerovala do šestnástky, ale tam ju hráči Herthy zblokovali a odhlavičkovali mimo ihriska.
     
    36
    Lipsko v uplynulých troch ligových stretnutiach nevyhralo a má ďaleko od ideálnej formy. Na trávniku je viditeľné, že hráči medzi sebou márne hľadajú chémiu.
     
    37
    Diego Demme mohol nakopnúť svojich spoluhráčov. Našiel si odrazenú loptu po rohovom kope a volejom ju poslal priamo do žrde. Rune Almenning Jarstein sa len prizeral.
     
    38
    Berlínčania bránia v hlbokom bloku. Od siedmej minúty však hrajú bez vylúčeného Torunarighu, a tak sa nemôžu príliš tlačiť dopredu.
     
    39
    Lipčania v závere úvodného dejstva zvyšujú obrátky. Bruma výborne zakrútil loptu z hranice šestnástky, no iba do rukavíc Jarsteina.
     
    41
    Rýchly Bruma naviedol loptu do pokutového územia, kde sa odrážala k voľnému Keitovi. Ten však nedokázal včas zareagovať a nevystrelil.
     
    42
    Pre hostí budú posledné sekundy prvého polčasu dôležité, pretože im trochu dochádzajú sily. Potrebujú však prežiť bez inkasovaného gólu.
     
    43
    Davie Selke využil stratu lopty v podaní Nabyho Keitu, ale nemal podporu spoluhráčov a v šestnástke nedokázal nikomu prihrať.
     
    44
    Peter Pekarík chcel teraz podporiť ofenzívu, ale v súboji o loptu fauloval Marcela Halstenberga a nemohol pokračovať v útočnej akcii.
     
    45
    Naby Keïta sa rozhodol vypáliť z hranice šestnástky, oprel sa do lopty a len tesne minul bránu Jarsteina, ktorý by bol bezmocný.
     
    45
    Peter Pekarík zostáva ležať na trávniku. V súboji o loptu ho zasiahol Naby Keita, ktorý hral so zdvihnutou nohou a dostal za to žltú kartu.
     
    45+1
    Pál Dárdai je nahnevaný, pretože kapitán jeho tímu sa stále nezdvíha z hracej plochy a bol nepríjemne atakovaný protihráčom.
     
    45+2
    Hlavný rozhodca nadstavil tri minúty, ale asi sa bude hrať dlhšie, pretože Peter Pekarík len s problémami odchádza za čiaru, kde mu pomáha Niklas Stark.
     
    45+3
    Hertha Berlín je teraz oslabená o dvoch hráčov. Momentálne jej chýbajú vylúčený Jordan Torunarigha a ošetrovaný Peter Pekarík.
     
    45+4
    Peter Pekarík skúša zaťažiť narazenú nohu a minimálne prvý polčas už dohrá. Uvidíme, či sa postaví na trávnik aj po zmene strán.
    45+4.
     
    45+5
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Z hľadiska sa ozýva piskot, pretože Lipsku vôbec nevyšiel prvý polčas súboja s Herthou Berlín. Futbalisti z hlavného mesta boli efektívnejší, keď sa už v piatej minúte ujali vedenia po presnej strele Davieho Selkeho. Krátko potom bol síce vylúčený Jordan Torunarigha, no hostia pokračovali v trpezlivej hre a ešte raz udreli, keď po štandardke hlavičkoval do siete Salomon Kalou.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Obaja tréneri cez prestávku urobili jednu zmenu. Peter Pekarík musel odstúpiť pre zranenie a nahradil ho Per Ciljan Skjelbred. V drese Lipska už neuvidíme na trávniku Yussufa Poulsena, ktorého vymenil Jean-Kévin Augustin.
     
    47
    Domáci kouč si ponechal už iba jedinú možnosť na zmenu v zostave. Jeho žolík z lavičky Diego Demme však spálil najväčšiu šancu Lipska.
     
    48
    Hertha Berlín zostáva verná svojmu opatrnému futbalu. Hostia hrajú od siedmej minúty v oslabení, ale majú k dispozícii dvojgólový náskok.
     
    49
    Po rohovom kope domáceho tímu lopta nebezpečne poskakovala v predbránkovom priestore, no hráči Herthy ju napokon odkopli do bezpečia.
     
    50
    Veľká šanca hostí. Davie Selke unikol obrancom Lipska a dostal sa až do pokutového územia. Jeho krížnu strelu vyrazil Gulácsi iba pred voľného Arneho Meiera, no ten sa pred odkrytou bránou pošmykol a vybojoval iba roh.
     
    51
    Hertha dala gól! Hostia sa napokon dočkali. DAVIE SELKE na hranici pravidiel atakoval v šestnástke protihráča, ale aj videorozhodca potvrdil, že išlo o čistý zákrok. Útočník Berlínčanov preto zostal nepokrytý a jednoducho skóroval.
    51. Davie Selke (HER) - 0:3
     
    53
    Efektivita je dnes jednoznačne na strane Herthy Berlín. Hostia vyčkávajú v defenzívnom bloku, ale každý ich protiútok je veľmi nebezpečný.
     
    54
    Naopak, domáci futbalisti márne hľadajú hernú pohodu. V útoku im chýba kreativita, nedokážu si vypracovať šance a čakajú na kontaktný gól.
     
    56
    Ak si Hertha Berlín udrží komfortný náskok a získa tri body, bude v tabuľke desiata a na tretí Dortmund bude strácať len štyri body.
     
    57
    Naby Keïta si spracoval loptu hruďou v pokutovom území, potom si ju jedným dotykom pripravil na streľbu, no Rune Almenning Jarstein pohotovo zasiahol.
     
    59
    Bruma dostal dobrú prihrávku na hranicu šestnástky, odkiaľ mohol strieľať. Trochu zbytočne si však pripravoval loptu a pripravil sa o moment prekvapenia.
     
    60
    Tlak domáceho tímu sa zvyšuje. Hráči Lipska zovreli svojho súpera v blízkosti šestnástky, no ťažko sa presadzujú v prehustenom priestore.
     
    61
    Kouč Lipska urobil aj posledné tretie striedanie. Po hodine hry poslal na trávnik Dominika Kaisera, na lavičku putoval Lukas Klostermann.
     
    62
    Kevin Kampl chcel prekvapiť brankára Jarsteina strelou spoza šestnástky. Loptu však poslal presne do miesta, kde stál nórsky gólman.
     
    63
    Davie Selke mal na dosah hetrik. Mladý nemecký útočník bežal od polovice ihriska sám na brankára Gulácsiho, dokázal ho obstreliť, ale trafil iba žrď.
    63. Davie Selke (HER)
     
    64
    Bruma videl, že Jarstein očakáva center a nie je postavený na správnom mieste. Jeho pokus zakrútiť loptu do siete však nebol úspešný.
     
    66
    Hertha predviedla rýchly protiútok a s minimálnym počtom hráčov takmer prekonala defenzívu Lipska. Esswein ale zakončoval z tesného ofsajdu.
     
    67
    Valentino Lazaro pristrčil v šestnástke prenikajúceho Brumu a ten spadol na trávnik. Rozhodca však nepovažoval tento kontakt za penaltový.
     
    68
    Lipsko práve strelilo gól! Kapitán zavelil do útoku. WILLI ORBAN si nabehol na presný center Brumu z pravého krídla a presnou hlavičkou nedal šancu Jarsteinovi.
    68. Willi Orban (RBL) - 1:3
     
    69
    Pál Dárdai reaguje na inkasovaný gól. Z trávnika odišiel mladý strelec dvoch gólov Davie Selke, ktorého nahradil skúsenejší Vedad Ibišević.
     
    70
    Hráči Herthy absolvovali už viac ako hodinu hry bez vylúčeného Torunarighu, takže v závere nebudú mať síl na rozdávanie. Lipčania preto zvyšujú aktivitu.
     
    72
    Ondrej Duda sa dnes nepozrie do hry. Maďarský kouč hostí poslal do zápasu Japonca Genkiho Haragučiho, odišiel Salomon Kalou.
     
    73
    Berlínčania majú momentálne slabší pohyb ako hráči Lipska. Domáci cítia šancu na zdramatizovanie duelu a pokračujú v útočení.
     
    74
    Z beznádejného odkopu mohol byť nebezpečný brejk. Stefan Ilsanker na poslednú chvíľu získal loptu pred rýchlym Haragučim.
     
    76
    Momentálne sledujeme stereotypný futbal a dá sa očakávať, že v podobnom duchu to bude do konca zápasu. Lipsko búši do sformovanej obrany Herthy.
     
    77
    Arne Meier chcel využiť priestor na rýchly brejk, ale v situácii dvoch proti trom nedokázal presnejšie prihrať Vedadovi Ibiševićovi.
     
    78
    Genki Haraguči uvidel žltú kartu. Japonec takticky prerušil akciu domáceho tímu a bolo jasné, že neujde trestu od hlavného rozhodcu.
     
    79
    Naby Keïta strieľal z diaľky, ale trafil iba Tima Wernera, ktorý bol navyše v ofsajdovej pozícii. Preto bola hra prerušená.
     
    80
    Šanca pre Lipsko. Jean-Kévin Augustin nebezpečne vystrelil zvnútra šestnástky, Jarstein neudržal loptu vo svojej moci a dorážajúci Keita ho tvrdo atakoval.
    80. Jean-Kévin Augustin (RBL)
     
    81
    Vedad Ibišević je ďalším hráčom so žltou kartou. Skúsený útočník predviedol nešportové správanie a bol zbytočne potrestaný.
     
    83
    Lipčanom sa kráti čas na vyrovnanie. Hertha poctivo bráni so všetkými hráčmi v okolí vlastnej šestnástky a necháva domácim minimum priestoru.
     
    84
    Vyzerá to tak, že Lipsko nevyhrá ani vo štvrtom ligovom zápase po sebe. Tabuľkový rozdiel medzi týmito dvoma tímami sa stenčí na štyri body.
     
    87
    Momentálne sa nedeje nič zaujímavé. Hostia naťahujú čas a snažia sa získať sekundy aj za cenu nešportových prejavov.
     
    88
    Niklas Stark vytvoril zo situácie dvoch proti dvom brejk dvoch na jedného, ale nedokázal prihrať voľnému Vedadovi Ibiševićovi.
     
    88
    Valentino Lazaro zatiahol za dres rozbehnutého Brumu, aby prerušil prípadný protiútok Lipska. Hlavný rozhodca ihneď vytiahol žltú kartu.
     
    89
    Hertha Berlín dnes úplne eliminovala kľúčového útočníka Lipska Tima Wernera. Domáci zakončovateľ sa nedostal do jedinej šance.
     
    90
    Riadny hrací čas sa naplnil. Hlavný rozhodca pridáva ešte tri minúty navyše, ktoré už asi veľa nezmenia.
     
    90+2
    Lipsko práve strelilo gól! MARCEL HALSTENBERG využil váhanie Berlínčanov v pokutovom území, vletel pred bránu a odvážnou hlavičkou napol sieť. Teraz však zostáva ležať mimo hracej plochy a žiada si ošetrenie.
    90+2. Marcel Halstenberg (RBL) - 2:3
     
    90+3
    Lipsko má záverečné sekundy na vyrovnanie. Domáci futbalisti sa tlačia do útoku, ale chýba im zranený Marcel Halstenberg.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Futbalisti Herthy Berlín sa tešia z cenného víťazstva na trávniku vicemajstrovského Lipska. Hostia zvolili vonku opatrnú taktiku a čakali na brejky či štandardky. Tento zámer im vyšiel dokonale, a tak v úvode druhého polčasu viedli o tri góly vďaka dvom presným zásahom Selkeho a nechytateľnej hlavičke Kaloua. Problémy im nerobilo ani dlhé oslabenie, pretože od siedmej minúty hrali bez vylúčeného Torunarighu. Lipčania využili početnú prevahu až v závere, keď duel zdramatizovali Orban s Halstenbergom. Aktivita domácich však prišla neskoro a body im nepriniesla. (20:00:37)

    Tomáš Lengyel

    Góly: 68. Orban, 90+2. Halstenberg – 5. Selke, 31. Kalou, 51. Selke

    Karty:   45. Keïta (RBL) – 78. Haraguči (HER), 81. Ibišević (HER), 88. Lazaro (HER)   7. Torunarigha (HER)


    Držení míče: 75 % : 25 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 12:1. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 5:2. Fauly: 13:11.
    RB Lipsko: Gulácsi – Klostermann (61. Kaiser), Konaté (31. Demme), Orban, Halstenberg – Kampl, Ilsanker, Keïta, Bruma – Y. Poulsen (46. Augustin), Werner.
    Náhradníci: Mvogo – Augustin, Demme, Compper, Bernardo, Kaiser, Laimer.

    Hertha BSC: Almenning Jarstein – Pekarík (46. Skjelbred), Stark, Torunarigha, Plattenhardt – Lustenberger, Maier – Esswein, Lazaro, Kalou (72. Haraguči) – Selke (69. Ibišević).
    Náhradníci: Kraft – Duda, Dardai, Haraguči, Ibišević, Langkamp, Skjelbred.