Žrebovanie zákl. skupín MS vo futbale (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie základných skupín MS vo futbale

Piatok 01.12.2017, 16:00 • Koncertná sieň Kremeľského paláca v Moskve • Žrebovanie súťaží
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 16:00.
     
    Futbaloví fanúšikovia sa už určite nevedia dočkať majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnia v termíne od 14. júna do 15. júla 2018. Predkrmom napínavých futbalových stretnutí bude dnešný moskovský žreb, ktorý určí zloženie základných skupín. Slávnostný galavečer sa začne o 16:00 nášho času.

    BEZ TALIANSKA, NO S DVOMA DEBUTANTMI

    Zoznam 32 účastníkov budúcoročného šampionátu bol na základe poradia v rebríčku FIFA rozdelený do štyroch výkonnostných košov. Výnimkou je Rusko, ktoré napriek nelichotivému 65. miestu bude automaticky zaradené do A-skupiny. Samotný žreb so sebou prináša aj niekoľko pravidiel. V jednej skupine nemôžu byť dve krajiny z tej istej konfederácie. Výnimkou je starý kontinent, ktorý musí byť zastúpený v každej skupine a môže mať v jednej skupine aj dvojnásobné zastúpenie. Premiéru na svetovom šampionáte si odbijú dve krajiny. Island ukázal svoje kvality už na vlaňajšom Eure a jeho účasť nemožno považovať za senzáciu. Prekvapivejší je postup Panamy, ktorá postúpila aj na úkor USA. Prvýkrát od roku 1982 si atmosféru majstrovstiev sveta naplno užijú Peruánci a po 28 rokoch postúpil aj Egypt. Naopak, v Rusku budú chýbať štvornásobní majstri sveta Taliani, bronzoví medailisti z roku 2014 Holanďania a bohužiaľ aj zverenci Jána Kozáka.

    SO ŽREBOM POMÔŽU SIEDMI MAJSTRI SVETA

    Hostiteľmi dnešného večera v koncertnej sieni Kremeľského paláca v Moskve budú bývalý skvelý útočník Gary Lineker a ruská reportérka Maria Komandnayová. So žrebom im bude pomáhať osmička bývalých skvelých hráčov – Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Diego Forlán, Fabio Cannavaro, Cafu, Carles Puyol a Miroslav Klose. Obhajcami titulu sú reprezentanti Nemecka, ktorí na brazílskom mundiale zdolali vo finále Argentínu 1:0 po predĺžení. Od roku 1962 sa však žiadnemu tímu nepodarilo obhájiť titul majstra sveta. „Som plný očakávania, pretože pre nás majstrovstvá konečne dostane konkrétnu tvár a budeme môcť začať s prípravou,“ povedal kouč Nationalelf Joachim Löw. Kto bude mať povestné šťastie a koho čakajú súboje v skupine smrti? Sledujte náš textový prenos, ktorý nám odpovie na všetky podstatné otázky.

    ROZDELENIE VÝKONNOSTNÝCH KOŠOV

    1. kôš: Rusko, Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko, Francúzsko.

    2. kôš: Španielsko, Peru, Švajčiarsko, Anglicko, Kolumbia, Mexiko, Uruguaj, Chorvátsko.

    3. kôš: Dánsko, Island, Kostarika, Švédsko, Tunisko, Egypt, Senegal, Irán.

    4. kôš: Srbsko, Nigéria, Austrália, Japonsko, Maroko, Panama, Kórejská republika, Saudská Arábia.
    Pri dnešnom žrebe budú aj títo skvelí bývalí obrancovia.

     
    16:00
    Prajeme príjemné popoludnie. Práve sa začína slávnostný galavečer, ktorý rozhodne o zložení základných skupín MS vo futbale. Tie sa v Rusku začnú o 195 dní. Moderátori večera Ivan Gurnat a speváčka Alsou sú už na scéne.
     
    16:05
    Moderátori večera pozvali na pódium prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a tiež prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Momentálne sme svedkami príhovoru ruského prezidenta.
     
    16:08
    Vladimir Putin zaželal všetkým tímom úspech a verí, že majstrovstvá sveta sa odohrajú v priateľskom duchu. Pokračuje Gianni Infantino, pre ktorého je veľkou cťou to, že môže privítať účastníkov 21. svetového šampionátu vo futbale.
     
    16:11
    Gianni Infantino v úvode poďakoval Vladimirovi Putinovi a celej ruskej vláde za to, ako sa pripravujú na organizáciu tohto športového sviatku. Privítal napríklad aj veľkú legendu futbalu – Brazílčana Pelého.
     
    16:13
    Ešte pred samotným žrebovaním si Rusi pripravili hudobné vystúpenie speváčky Alsou s gitaristom Nunom Bettencourtom. Nervozita sa pomaličky stupňuje. V hľadisku vidíme množstvo známych futbalových osobností.
     
    16:17
    Po speváckom vystúpení prichádza na pódium bývalý nemecký útočník Miroslav Klose, ktorý odovzdáva majstrovskú trofej. Legendárny je jeho hlavičkový hattrick z roku 2002 a celkovo rodák z poľského mesta Opole nastrieľal na majstrovstvách sveta 16 gólov.
    Na slávnostnom galavečeri nechýbal ani Miroslav Klose.

     
    16:20
    Rusko je krajinou množstva kultúrnych tradícii. Štátny akademický súbor Igora Mojsejeva prichádza na pódium s nacvičeným tanečným číslom "Leto". Členky tohto súboru sú odeté do tradičných červených farieb.
     
    16:25
    Po hudobno-tanečnom vystúpení nám domáca réžia ponúkla príspevok, ktorý zahŕňal pamätné momenty svetových šampionátov. Nechýbal rozhodujúci gól Andrésa Iniestu z roku 2010 či Maria Götzeho spred troch rokov.
     
    16:28
    Postupne na javisko prichádzajú bývalí futbalisti, ktorí budú pomáhať pri dnešnom žrebe. Menovite sú to: Nikita Simonjan, Diego Maradona, Laurent Blanc, Diego Forlán, Fabio Cannavaro, Cafu, Carles Puyol a anglický majster sveta z roku 1966 – Gordon Banks.
     
    16:30
    Na scéne sú aj protagonisti najzaujímavejšej časti dnešného večera – ruská športová novinárka Maria Komandná a bývalý anglický reprezentant Gary Lineker.
     
    16:32
    Žrebovanie základných skupín MS vo futbale 2018 sa práve začalo. Gary Lineker ešte pripomína pravidlá.
     
    Sk. A
    Ako prvá bola už tradične vyžrebovaná domáca reprezentácia, ktorá nastúpi v A-skupine. Pre Rusko to bude v ére samostatnosti štvrtá účasť na svetovom šampionáte a určite bude chcieť prvýkrát postúpiť zo skupiny.
     
    Sk. B
    Na majstrovstvách sveta nechýba ani šampión starého kontinentu – Portugalsko. Partia okolo Cristiana Ronalda je prvým tímom B-skupiny a určite bude chcieť zopakovať minimálne semifinálovú účasť spred jedenástich rokov.
     
    Sk. C
    Nadviazať na úspech z roku 1998 sa budú snažiť Francúzi. Krajina galského kohúta bola vyžrebovaná do C-skupiny. V kvalifikácii sa síce nevyhla zahanbujúcej remíze s Luxemburskom, ale napokon si postup ustrážila.
     
    Sk. D
    Hattrick Lionela Messiho do siete Ekvádoru zariadil to, že na scéne majstrovstiev sveta nebude chýbať ani Argentína. Dvojnásobní majstri sveta sú prvým tímom D-skupiny, kde budú čakať na trojicu svojich súperov.
     
    Sk. E
    Brazília bude chcieť napraviť sklamanie z domáceho mundialu a predstaví sa v E-skupine. Krajina zasľúbená futbalu si zaistila postup už na konci marca a napokon sa stala aj celkovým víťazom juhoamerickej kvalifikácie.
     
    Sk. F
    Prvým vyžrebovaným tímom v F-skupine je Nemecko. Obhajcovia titulu majstra sveta nemali v kvalifikácii žiadne problémy. Ako jediní dokázali vyhrať všetkých desať zápasov s fantastickým skóre 43:4.
     
    Sk. G
    Ďalším vyžrebovaným tímom je Belgicko. Červení diabli patria k čiernym koňom šampionátu. O sile vynikajúcej generácie hráčov okolo Edena Hazarda sme sa mohli presvedčiť už v kvalifikácii, kde Belgičania stratili len dva body za domácu remízu s Gréckom.
     
    Sk. H
    Prekvapením prvého výkonnostného koša je Poľsko, ktoré putuje do H-skupiny. Štvrťfinalista vlaňajších majstrovstiev Európy sa prebojoval na svetový šampionát prvýkrát od roku 2006. Strojcom jeho postupu bol najmä 16-gólový Robert Lewandowski.
     
    Sk. A
    Futbalisti Ruska sa môžu tešiť na zaujímavú konfrontáciu s juhoamerickým súperom. Do A-skupiny bol vyžrebovaný Uruguaj, ktorý má vo svojom kádri útočné hviezdy ako Edinson Cavani či Luis Suárez.
     
    Sk. B
    Španielsko si bez prehry zabezpečilo postup, no napriek tomu bolo len súčasťou druhého koša. Po žrebe mu prischne miesto v B-skupine, kde ho čaká aj náročný súboj proti Portugalsku.
     
    Sk. C
    Peru v interkontinentálnej baráži zdolalo Nový Zéland a po 36 rokoch postúpilo na svetový šampionát. V skupine s Brazíliou či Argentínou byť nemohlo, a tak ho napokon ruka Diega Maradonu posunula do C-skupiny.
     
    Sk. D
    Chorvátsko síce nezvládnutým záverom kvalifikácie prišlo o priamy postup, no v baráži nedalo šancu Grécku. Oslavovať mohlo prakticky už po domácej výhre 4:1. Bude oslavovať aj po dnešnom žrebe? To zatiaľ nevieme, no každopádne v D-skupine si zmeria sily aj s Argentínou.
     
    Sk. E
    Švajčiarsko postúpilo trošku kontroverzne, keď barážový dvojzápas so Severným Írskom rozhodla sporne nariadená penalta. Každopádne, organizátor MS 1954 nebude v Rusku chýbať a predstaví sa v E-skupine, spoločne s Brazíliou.
     
    Sk. F
    Od roku 1994 na každých majstrovstvách sveta vypadlo Mexiko v osemfinále. Teraz túto bilanciu bude chcieť vylepšiť a ako víťaz skupiny CONCACAF putuje do F-skupiny, kde si v prvom zápase zmeria sily s Nemeckom.
     
    Sk. G
    V kvalifikácii dvakrát zdolalo Slovensko a aj preto si zahrá na majstrovstvách sveta šiestykrát za sebou. Anglicko putuje do G-skupiny, kde v závere nastúpi proti silnému Belgicku.
     
    Sk. H
    Kolumbia posledné štyri kvalifikačné zápasy nevyhrala, no napriek tomu v juhoamerickej časti obsadila tretiu priečku. Partia okolo Jamésa Rodrígueza je vyžrebovaná ako posledný tím z druhého koša, a tak si zahrá proti Poľsku.
     
    Sk. A
    V rokoch 2006 – 2010 získal Egypt tri tituly na Africkom pohári národov za sebou. Až teraz sa však skončilo takmer 30-ročné čakanie na postup na MS. Tím okolo Mohameda Salaha putuje do A-skupiny, spoločne s Ruskom a Uruguajom.
     
    Sk. C
    Dánsko bolo vyžrebované, no putuje do C-skupiny kvôli geografickej polohe. Jeho prvým súperom na turnaji bude nevyspytateľné Peru, no čaká ho aj náročný duel proti Francúzsku.
     
    Sk. B
    Reprezentácia Iránu sa prebojovala na záverečný turnaj vo veľkom štýle. V poslednej časti ázijskej kvalifikácie neprehrala ani jeden zápas. Svoju piatu účasť na majstrovstvách sveta začne v B-skupine, kde ju čaká dvojica krajín z Pyrenejského polostrova.
     
    Sk. D
    Vyžrebovaný bol prvý debutant na scéne majstrovstiev sveta. Island putuje do D-skupiny, kde ho čaká Chorvátsko a takisto Argentína, s ktorou odohrá prvý zápas na turnaji.
     
    Sk. E
    Druhým účastníkom z kvalifikácie Strednej a Severnej Ameriky sú futbalisti Kostariky. Samozrejme, nemohli byť v tej istej skupine ako Mexiko a napokon ich kroky vedú do E-skupiny.
     
    Sk. F
    O postupe Švédska na svetový šampionát sa v médiách popísalo viac než dosť. Severania vyradili Taliansko, keď jediný barážový gól strelil Jakob Johansson. Na svetovom šampionáte ich čaká skupina s Nemeckom a Mexikom.
     
    Sk. G
    Tunisko dostáva pozíciu G3, takže prvý zápas na majstrovstvách sveta si zahrá proti kolíske futbalu. Okrem Anglicka čaká na africkú krajinu aj konfrontácia s Belgickom.
     
    Sk. H
    Ako posledný bol z tretieho výkonnostného koša vyžrebovaný Senegal. Ten zastáva druhú pozíciu v H-skupine, a tak si prvý zápas na turnaji zahrá proti partii okolo Roberta Lewandowskeho.
     
    Sk. A
    Prechádzame na posledný výkonnostný kôš. Otvárací zápas turnaja sa odohrá 14. júna 2018 v Moskve a jeho protagonistami budú domáci Rusi a reprezentanti Saudskej Arábie.
     
    Sk. E
    Kvôli geografickým pravidlám putuje práve vyžrebované Srbsko až do E-skupiny. Prvý zápas odohrajú Balkánci proti Kostarike a následne ich čakajú stretnutia proti Brazílii a Švajčiarsku.
     
    Sk. B
    Poznáme kompletné zloženie B-skupiny. K Iránu a dvojici európskych krajín sa pridáva Maroko, ktoré trošku prekvapujúco nepustilo na šampionát Pobrežie Slonoviny.
     
    Sk. C
    Skupina C je doplnená o futbalistov Austrálie. Táto oceánska krajina začne proti Francúzsku a následne ju čakajú dva hrateľné zápasy s Peru a reprezentáciou Dánska.
     
    Sk. D
    Ďalším africkým mužstvom, ktoré sa predstaví na svetovom šampionáte je Nigéria. Superorli budú súčasťou D-skupiny, kde sú okrem nich Argentína, Island a Chorvátsko.
     
    Sk. G
    Poslednou krajinou zo zóny CONCACAF je Panama. Druhý debutant na scéne majstrovstiev sveta sa dostáva do G-skupiny, kde budú jeho súpermi Belgicko, Tunisko a Anglicko.
     
    Sk. F
    Predposlednou vyžrebovanou krajinou bola Kórejská republika. Tá putuje do F-skupiny, ktorá nie je vôbec jednoduchá. Jej súčasťou sú Nemci, Mexičania a Švédi.
     
    Sk. H
    Dnešný žreb nám ukončila loptička, ktorá v sebe skrývala Japonsko. Spoluorganizátor MS 2002 bude hrať prvý zápas s Kolumbiou a následne si zmeria sily aj so Senegalom a Poľskom.
     
    Žreb základných skupín MS vo futbale 2018 sa skončil.
    Grafické znázornenie vyžrebovaných skupín MS 2018.

     
    Základné skupiny budúcoročných majstrovstiev sveta už poznáme. Na záver dnešného večera nám ešte zaspievali Ildar Abdrazakov a Larisa Dolinová. Každopádne, šampionát otvorí súboj domáceho Ruska a Saudskej Arábie. Zaujímavý súboj krajín z Pyrenejskeho polostrova uvidíme v B-skupine a veľmi vyrovnané súboje sľubujú skupiny F alebo H. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera. (17:05:55)

    Miroslav Kováčik

    Základné skupiny MS vo futbale 2018:

    A-skupina: Rusko, Saudská Arábia, Egypt, Uruguaj.
    B-skupina: Portugalsko, Španielsko, Maroko, Irán.
    C-skupina: Francúzsko, Austrália, Peru, Dánsko.
    D-skupina: Argentína, Island, Chorvátsko, Nigéria.
    E-skupina: Brazília, Švajčiarsko, Kostarika, Srbsko.
    F-skupina: Nemecko, Mexiko, Švédsko, Kórejská republika.
    G-skupina: Belgicko, Panama, Tunisko, Anglicko.
    H-skupina: Poľsko, Senegal, Kolumbia, Japonsko.