Žrebovanie zákl. skupín MS vo futbale (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie základných skupín MS vo futbale

Piatok 01.12.2017, 16:00 • Koncertná sieň Kremeľského paláca v Moskve • Žrebovanie súťaží
     
    Základné skupiny budúcoročných majstrovstiev sveta už poznáme. Na záver dnešného večera nám ešte zaspievali Ildar Abdrazakov a Larisa Dolinová. Každopádne, šampionát otvorí súboj domáceho Ruska a Saudskej Arábie. Zaujímavý súboj krajín z Pyrenejskeho polostrova uvidíme v B-skupine a veľmi vyrovnané súboje sľubujú skupiny F alebo H. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera. (17:05:55)
    Grafické znázornenie vyžrebovaných skupín MS 2018.

     
    Žreb základných skupín MS vo futbale 2018 sa skončil.
     
    Sk. H
    Dnešný žreb nám ukončila loptička, ktorá v sebe skrývala Japonsko. Spoluorganizátor MS 2002 bude hrať prvý zápas s Kolumbiou a následne si zmeria sily aj so Senegalom a Poľskom.
     
    Sk. F
    Predposlednou vyžrebovanou krajinou bola Kórejská republika. Tá putuje do F-skupiny, ktorá nie je vôbec jednoduchá. Jej súčasťou sú Nemci, Mexičania a Švédi.
     
    Sk. G
    Poslednou krajinou zo zóny CONCACAF je Panama. Druhý debutant na scéne majstrovstiev sveta sa dostáva do G-skupiny, kde budú jeho súpermi Belgicko, Tunisko a Anglicko.
     
    Sk. D
    Ďalším africkým mužstvom, ktoré sa predstaví na svetovom šampionáte je Nigéria. Superorli budú súčasťou D-skupiny, kde sú okrem nich Argentína, Island a Chorvátsko.
     
    Sk. C
    Skupina C je doplnená o futbalistov Austrálie. Táto oceánska krajina začne proti Francúzsku a následne ju čakajú dva hrateľné zápasy s Peru a reprezentáciou Dánska.
     
    Sk. B
    Poznáme kompletné zloženie B-skupiny. K Iránu a dvojici európskych krajín sa pridáva Maroko, ktoré trošku prekvapujúco nepustilo na šampionát Pobrežie Slonoviny.
     
    Sk. E
    Kvôli geografickým pravidlám putuje práve vyžrebované Srbsko až do E-skupiny. Prvý zápas odohrajú Balkánci proti Kostarike a následne ich čakajú stretnutia proti Brazílii a Švajčiarsku.
     
    Sk. A
    Prechádzame na posledný výkonnostný kôš. Otvárací zápas turnaja sa odohrá 14. júna 2018 v Moskve a jeho protagonistami budú domáci Rusi a reprezentanti Saudskej Arábie.
     
    Sk. H
    Ako posledný bol z tretieho výkonnostného koša vyžrebovaný Senegal. Ten zastáva druhú pozíciu v H-skupine, a tak si prvý zápas na turnaji zahrá proti partii okolo Roberta Lewandowskeho.
     
    Sk. G
    Tunisko dostáva pozíciu G3, takže prvý zápas na majstrovstvách sveta si zahrá proti kolíske futbalu. Okrem Anglicka čaká na africkú krajinu aj konfrontácia s Belgickom.
     
    Sk. F
    O postupe Švédska na svetový šampionát sa v médiách popísalo viac než dosť. Severania vyradili Taliansko, keď jediný barážový gól strelil Jakob Johansson. Na svetovom šampionáte ich čaká skupina s Nemeckom a Mexikom.
     
    Sk. E
    Druhým účastníkom z kvalifikácie Strednej a Severnej Ameriky sú futbalisti Kostariky. Samozrejme, nemohli byť v tej istej skupine ako Mexiko a napokon ich kroky vedú do E-skupiny.
     
    Sk. D
    Vyžrebovaný bol prvý debutant na scéne majstrovstiev sveta. Island putuje do D-skupiny, kde ho čaká Chorvátsko a takisto Argentína, s ktorou odohrá prvý zápas na turnaji.
     
    Sk. B
    Reprezentácia Iránu sa prebojovala na záverečný turnaj vo veľkom štýle. V poslednej časti ázijskej kvalifikácie neprehrala ani jeden zápas. Svoju piatu účasť na majstrovstvách sveta začne v B-skupine, kde ju čaká dvojica krajín z Pyrenejského polostrova.
     
    Sk. C
    Dánsko bolo vyžrebované, no putuje do C-skupiny kvôli geografickej polohe. Jeho prvým súperom na turnaji bude nevyspytateľné Peru, no čaká ho aj náročný duel proti Francúzsku.
     
    Sk. A
    V rokoch 2006 – 2010 získal Egypt tri tituly na Africkom pohári národov za sebou. Až teraz sa však skončilo takmer 30-ročné čakanie na postup na MS. Tím okolo Mohameda Salaha putuje do A-skupiny, spoločne s Ruskom a Uruguajom.

    Miroslav Kováčik

    Základné skupiny MS vo futbale 2018:

    A-skupina: Rusko, Saudská Arábia, Egypt, Uruguaj.
    B-skupina: Portugalsko, Španielsko, Maroko, Irán.
    C-skupina: Francúzsko, Austrália, Peru, Dánsko.
    D-skupina: Argentína, Island, Chorvátsko, Nigéria.
    E-skupina: Brazília, Švajčiarsko, Kostarika, Srbsko.
    F-skupina: Nemecko, Mexiko, Švédsko, Kórejská republika.
    G-skupina: Belgicko, Panama, Tunisko, Anglicko.
    H-skupina: Poľsko, Senegal, Kolumbia, Japonsko.