Žrebovanie zákl. skupín MS vo futbale (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie základných skupín MS vo futbale

Piatok 01.12.2017, 16:00 • Koncertná sieň Kremeľského paláca v Moskve • Žrebovanie súťaží
     
    Základné skupiny budúcoročných majstrovstiev sveta už poznáme. Na záver dnešného večera nám ešte zaspievali Ildar Abdrazakov a Larisa Dolinová. Každopádne, šampionát otvorí súboj domáceho Ruska a Saudskej Arábie. Zaujímavý súboj krajín z Pyrenejskeho polostrova uvidíme v B-skupine a veľmi vyrovnané súboje sľubujú skupiny F alebo H. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera. (17:05:55)
    Grafické znázornenie vyžrebovaných skupín MS 2018.

     
    Žreb základných skupín MS vo futbale 2018 sa skončil.
     
    Sk. H
    Dnešný žreb nám ukončila loptička, ktorá v sebe skrývala Japonsko. Spoluorganizátor MS 2002 bude hrať prvý zápas s Kolumbiou a následne si zmeria sily aj so Senegalom a Poľskom.
     
    Sk. F
    Predposlednou vyžrebovanou krajinou bola Kórejská republika. Tá putuje do F-skupiny, ktorá nie je vôbec jednoduchá. Jej súčasťou sú Nemci, Mexičania a Švédi.
     
    Sk. G
    Poslednou krajinou zo zóny CONCACAF je Panama. Druhý debutant na scéne majstrovstiev sveta sa dostáva do G-skupiny, kde budú jeho súpermi Belgicko, Tunisko a Anglicko.
     
    Sk. D
    Ďalším africkým mužstvom, ktoré sa predstaví na svetovom šampionáte je Nigéria. Superorli budú súčasťou D-skupiny, kde sú okrem nich Argentína, Island a Chorvátsko.
     
    Sk. C
    Skupina C je doplnená o futbalistov Austrálie. Táto oceánska krajina začne proti Francúzsku a následne ju čakajú dva hrateľné zápasy s Peru a reprezentáciou Dánska.
     
    Sk. B
    Poznáme kompletné zloženie B-skupiny. K Iránu a dvojici európskych krajín sa pridáva Maroko, ktoré trošku prekvapujúco nepustilo na šampionát Pobrežie Slonoviny.
     
    Sk. E
    Kvôli geografickým pravidlám putuje práve vyžrebované Srbsko až do E-skupiny. Prvý zápas odohrajú Balkánci proti Kostarike a následne ich čakajú stretnutia proti Brazílii a Švajčiarsku.
     
    Sk. A
    Prechádzame na posledný výkonnostný kôš. Otvárací zápas turnaja sa odohrá 14. júna 2018 v Moskve a jeho protagonistami budú domáci Rusi a reprezentanti Saudskej Arábie.
     
    Sk. H
    Ako posledný bol z tretieho výkonnostného koša vyžrebovaný Senegal. Ten zastáva druhú pozíciu v H-skupine, a tak si prvý zápas na turnaji zahrá proti partii okolo Roberta Lewandowskeho.
     
    Sk. G
    Tunisko dostáva pozíciu G3, takže prvý zápas na majstrovstvách sveta si zahrá proti kolíske futbalu. Okrem Anglicka čaká na africkú krajinu aj konfrontácia s Belgickom.
     
    Sk. F
    O postupe Švédska na svetový šampionát sa v médiách popísalo viac než dosť. Severania vyradili Taliansko, keď jediný barážový gól strelil Jakob Johansson. Na svetovom šampionáte ich čaká skupina s Nemeckom a Mexikom.
     
    Sk. E
    Druhým účastníkom z kvalifikácie Strednej a Severnej Ameriky sú futbalisti Kostariky. Samozrejme, nemohli byť v tej istej skupine ako Mexiko a napokon ich kroky vedú do E-skupiny.
     
    Sk. D
    Vyžrebovaný bol prvý debutant na scéne majstrovstiev sveta. Island putuje do D-skupiny, kde ho čaká Chorvátsko a takisto Argentína, s ktorou odohrá prvý zápas na turnaji.
     
    Sk. B
    Reprezentácia Iránu sa prebojovala na záverečný turnaj vo veľkom štýle. V poslednej časti ázijskej kvalifikácie neprehrala ani jeden zápas. Svoju piatu účasť na majstrovstvách sveta začne v B-skupine, kde ju čaká dvojica krajín z Pyrenejského polostrova.
     
    Sk. C
    Dánsko bolo vyžrebované, no putuje do C-skupiny kvôli geografickej polohe. Jeho prvým súperom na turnaji bude nevyspytateľné Peru, no čaká ho aj náročný duel proti Francúzsku.
     
    Sk. A
    V rokoch 2006 – 2010 získal Egypt tri tituly na Africkom pohári národov za sebou. Až teraz sa však skončilo takmer 30-ročné čakanie na postup na MS. Tím okolo Mohameda Salaha putuje do A-skupiny, spoločne s Ruskom a Uruguajom.
     
    Sk. H
    Kolumbia posledné štyri kvalifikačné zápasy nevyhrala, no napriek tomu v juhoamerickej časti obsadila tretiu priečku. Partia okolo Jamésa Rodrígueza je vyžrebovaná ako posledný tím z druhého koša, a tak si zahrá proti Poľsku.
     
    Sk. G
    V kvalifikácii dvakrát zdolalo Slovensko a aj preto si zahrá na majstrovstvách sveta šiestykrát za sebou. Anglicko putuje do G-skupiny, kde v závere nastúpi proti silnému Belgicku.
     
    Sk. F
    Od roku 1994 na každých majstrovstvách sveta vypadlo Mexiko v osemfinále. Teraz túto bilanciu bude chcieť vylepšiť a ako víťaz skupiny CONCACAF putuje do F-skupiny, kde si v prvom zápase zmeria sily s Nemeckom.
     
    Sk. E
    Švajčiarsko postúpilo trošku kontroverzne, keď barážový dvojzápas so Severným Írskom rozhodla sporne nariadená penalta. Každopádne, organizátor MS 1954 nebude v Rusku chýbať a predstaví sa v E-skupine, spoločne s Brazíliou.
     
    Sk. D
    Chorvátsko síce nezvládnutým záverom kvalifikácie prišlo o priamy postup, no v baráži nedalo šancu Grécku. Oslavovať mohlo prakticky už po domácej výhre 4:1. Bude oslavovať aj po dnešnom žrebe? To zatiaľ nevieme, no každopádne v D-skupine si zmeria sily aj s Argentínou.
     
    Sk. C
    Peru v interkontinentálnej baráži zdolalo Nový Zéland a po 36 rokoch postúpilo na svetový šampionát. V skupine s Brazíliou či Argentínou byť nemohlo, a tak ho napokon ruka Diega Maradonu posunula do C-skupiny.
     
    Sk. B
    Španielsko si bez prehry zabezpečilo postup, no napriek tomu bolo len súčasťou druhého koša. Po žrebe mu prischne miesto v B-skupine, kde ho čaká aj náročný súboj proti Portugalsku.
     
    Sk. A
    Futbalisti Ruska sa môžu tešiť na zaujímavú konfrontáciu s juhoamerickým súperom. Do A-skupiny bol vyžrebovaný Uruguaj, ktorý má vo svojom kádri útočné hviezdy ako Edinson Cavani či Luis Suárez.
     
    Sk. H
    Prekvapením prvého výkonnostného koša je Poľsko, ktoré putuje do H-skupiny. Štvrťfinalista vlaňajších majstrovstiev Európy sa prebojoval na svetový šampionát prvýkrát od roku 2006. Strojcom jeho postupu bol najmä 16-gólový Robert Lewandowski.
     
    Sk. G
    Ďalším vyžrebovaným tímom je Belgicko. Červení diabli patria k čiernym koňom šampionátu. O sile vynikajúcej generácie hráčov okolo Edena Hazarda sme sa mohli presvedčiť už v kvalifikácii, kde Belgičania stratili len dva body za domácu remízu s Gréckom.
     
    Sk. F
    Prvým vyžrebovaným tímom v F-skupine je Nemecko. Obhajcovia titulu majstra sveta nemali v kvalifikácii žiadne problémy. Ako jediní dokázali vyhrať všetkých desať zápasov s fantastickým skóre 43:4.
     
    Sk. E
    Brazília bude chcieť napraviť sklamanie z domáceho mundialu a predstaví sa v E-skupine. Krajina zasľúbená futbalu si zaistila postup už na konci marca a napokon sa stala aj celkovým víťazom juhoamerickej kvalifikácie.
     
    Sk. D
    Hattrick Lionela Messiho do siete Ekvádoru zariadil to, že na scéne majstrovstiev sveta nebude chýbať ani Argentína. Dvojnásobní majstri sveta sú prvým tímom D-skupiny, kde budú čakať na trojicu svojich súperov.
     
    Sk. C
    Nadviazať na úspech z roku 1998 sa budú snažiť Francúzi. Krajina galského kohúta bola vyžrebovaná do C-skupiny. V kvalifikácii sa síce nevyhla zahanbujúcej remíze s Luxemburskom, ale napokon si postup ustrážila.
     
    Sk. B
    Na majstrovstvách sveta nechýba ani šampión starého kontinentu – Portugalsko. Partia okolo Cristiana Ronalda je prvým tímom B-skupiny a určite bude chcieť zopakovať minimálne semifinálovú účasť spred jedenástich rokov.
     
    Sk. A
    Ako prvá bola už tradične vyžrebovaná domáca reprezentácia, ktorá nastúpi v A-skupine. Pre Rusko to bude v ére samostatnosti štvrtá účasť na svetovom šampionáte a určite bude chcieť prvýkrát postúpiť zo skupiny.
     
    16:32
    Žrebovanie základných skupín MS vo futbale 2018 sa práve začalo. Gary Lineker ešte pripomína pravidlá.
     
    16:30
    Na scéne sú aj protagonisti najzaujímavejšej časti dnešného večera – ruská športová novinárka Maria Komandná a bývalý anglický reprezentant Gary Lineker.
     
    16:28
    Postupne na javisko prichádzajú bývalí futbalisti, ktorí budú pomáhať pri dnešnom žrebe. Menovite sú to: Nikita Simonjan, Diego Maradona, Laurent Blanc, Diego Forlán, Fabio Cannavaro, Cafu, Carles Puyol a anglický majster sveta z roku 1966 – Gordon Banks.
     
    16:25
    Po hudobno-tanečnom vystúpení nám domáca réžia ponúkla príspevok, ktorý zahŕňal pamätné momenty svetových šampionátov. Nechýbal rozhodujúci gól Andrésa Iniestu z roku 2010 či Maria Götzeho spred troch rokov.
     
    16:20
    Rusko je krajinou množstva kultúrnych tradícii. Štátny akademický súbor Igora Mojsejeva prichádza na pódium s nacvičeným tanečným číslom "Leto". Členky tohto súboru sú odeté do tradičných červených farieb.
    Na slávnostnom galavečeri nechýbal ani Miroslav Klose.

     
    16:17
    Po speváckom vystúpení prichádza na pódium bývalý nemecký útočník Miroslav Klose, ktorý odovzdáva majstrovskú trofej. Legendárny je jeho hlavičkový hattrick z roku 2002 a celkovo rodák z poľského mesta Opole nastrieľal na majstrovstvách sveta 16 gólov.
     
    16:13
    Ešte pred samotným žrebovaním si Rusi pripravili hudobné vystúpenie speváčky Alsou s gitaristom Nunom Bettencourtom. Nervozita sa pomaličky stupňuje. V hľadisku vidíme množstvo známych futbalových osobností.
     
    16:11
    Gianni Infantino v úvode poďakoval Vladimirovi Putinovi a celej ruskej vláde za to, ako sa pripravujú na organizáciu tohto športového sviatku. Privítal napríklad aj veľkú legendu futbalu – Brazílčana Pelého.
     
    16:08
    Vladimir Putin zaželal všetkým tímom úspech a verí, že majstrovstvá sveta sa odohrajú v priateľskom duchu. Pokračuje Gianni Infantino, pre ktorého je veľkou cťou to, že môže privítať účastníkov 21. svetového šampionátu vo futbale.
     
    16:05
    Moderátori večera pozvali na pódium prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a tiež prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Momentálne sme svedkami príhovoru ruského prezidenta.
     
    16:00
    Prajeme príjemné popoludnie. Práve sa začína slávnostný galavečer, ktorý rozhodne o zložení základných skupín MS vo futbale. Tie sa v Rusku začnú o 195 dní. Moderátori večera Ivan Gurnat a speváčka Alsou sú už na scéne.
    Pri dnešnom žrebe budú aj títo skvelí bývalí obrancovia.

     
    Futbaloví fanúšikovia sa už určite nevedia dočkať majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnia v termíne od 14. júna do 15. júla 2018. Predkrmom napínavých futbalových stretnutí bude dnešný moskovský žreb, ktorý určí zloženie základných skupín. Slávnostný galavečer sa začne o 16:00 nášho času.

    BEZ TALIANSKA, NO S DVOMA DEBUTANTMI

    Zoznam 32 účastníkov budúcoročného šampionátu bol na základe poradia v rebríčku FIFA rozdelený do štyroch výkonnostných košov. Výnimkou je Rusko, ktoré napriek nelichotivému 65. miestu bude automaticky zaradené do A-skupiny. Samotný žreb so sebou prináša aj niekoľko pravidiel. V jednej skupine nemôžu byť dve krajiny z tej istej konfederácie. Výnimkou je starý kontinent, ktorý musí byť zastúpený v každej skupine a môže mať v jednej skupine aj dvojnásobné zastúpenie. Premiéru na svetovom šampionáte si odbijú dve krajiny. Island ukázal svoje kvality už na vlaňajšom Eure a jeho účasť nemožno považovať za senzáciu. Prekvapivejší je postup Panamy, ktorá postúpila aj na úkor USA. Prvýkrát od roku 1982 si atmosféru majstrovstiev sveta naplno užijú Peruánci a po 28 rokoch postúpil aj Egypt. Naopak, v Rusku budú chýbať štvornásobní majstri sveta Taliani, bronzoví medailisti z roku 2014 Holanďania a bohužiaľ aj zverenci Jána Kozáka.

    SO ŽREBOM POMÔŽU SIEDMI MAJSTRI SVETA

    Hostiteľmi dnešného večera v koncertnej sieni Kremeľského paláca v Moskve budú bývalý skvelý útočník Gary Lineker a ruská reportérka Maria Komandnayová. So žrebom im bude pomáhať osmička bývalých skvelých hráčov – Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Diego Forlán, Fabio Cannavaro, Cafu, Carles Puyol a Miroslav Klose. Obhajcami titulu sú reprezentanti Nemecka, ktorí na brazílskom mundiale zdolali vo finále Argentínu 1:0 po predĺžení. Od roku 1962 sa však žiadnemu tímu nepodarilo obhájiť titul majstra sveta. „Som plný očakávania, pretože pre nás majstrovstvá konečne dostane konkrétnu tvár a budeme môcť začať s prípravou,“ povedal kouč Nationalelf Joachim Löw. Kto bude mať povestné šťastie a koho čakajú súboje v skupine smrti? Sledujte náš textový prenos, ktorý nám odpovie na všetky podstatné otázky.

    ROZDELENIE VÝKONNOSTNÝCH KOŠOV

    1. kôš: Rusko, Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko, Francúzsko.

    2. kôš: Španielsko, Peru, Švajčiarsko, Anglicko, Kolumbia, Mexiko, Uruguaj, Chorvátsko.

    3. kôš: Dánsko, Island, Kostarika, Švédsko, Tunisko, Egypt, Senegal, Irán.

    4. kôš: Srbsko, Nigéria, Austrália, Japonsko, Maroko, Panama, Kórejská republika, Saudská Arábia.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 16:00.

    Miroslav Kováčik

    Základné skupiny MS vo futbale 2018:

    A-skupina: Rusko, Saudská Arábia, Egypt, Uruguaj.
    B-skupina: Portugalsko, Španielsko, Maroko, Irán.
    C-skupina: Francúzsko, Austrália, Peru, Dánsko.
    D-skupina: Argentína, Island, Chorvátsko, Nigéria.
    E-skupina: Brazília, Švajčiarsko, Kostarika, Srbsko.
    F-skupina: Nemecko, Mexiko, Švédsko, Kórejská republika.
    G-skupina: Belgicko, Panama, Tunisko, Anglicko.
    H-skupina: Poľsko, Senegal, Kolumbia, Japonsko.