Irtyš Pavlodar – CZ Belehrad 1:1 (kon.) | Almaty – Skenderbeu 1:1 (kon.) | Tel Aviv – Reykjavík 3:1 (kon.)
Škendija – Helsinki 3:1 (kon.) | Ružomberok – Brann sk 0:1 (kon.) | FK Rabotnički – Minsk 1:1 (kon.)
Kalju – Fehérvár 0:3 (kon.) | Rheindorf Altach – Dinamo Brest 1:1 (kon.) | Brøndby – VPS 2:0 (kon.)
FK Liepāja – FK Sūduva 0:2 (kon.) | Vaduz – Odd 0:1 (kon.) | Östersunds FK – Galatasaray 2:0 (kon.)
Gabala – Jagiellonia 1:1 (kon.) | Haugesund – Lech Poznań 3:2 (kon.) | Limassol – Zaria Balti 3:0 (kon.)
Valletta – Utrecht 0:0 (kon.) | Giurgiu – Zirä FK 3:1 (kon.) | Niederkorn – AEL Limassol 0:1 (kon.)
Beitar Jeruzalém – Plovdiv 1:1 (kon.) | Norrköping – Riteriai 2:1 (kon.) | Slovan Bratislava – Lyngby sk 0:1 (kon.)
Trenčín – Bnei Yehuda sk 1:1 (kon.) | Sturm Graz – Podgorica 0:1 (kon.) | Hajduk Split – Levski Sofia 1:0 (kon.)
Osijek – Luzern 2:0 (kon.) | Aberdeen – Široki Brijeg 1:1 (kon.) | Cork City – Larnaca 0:1 (kon.)
Željezničar Sarajevo – Štokholm 0:0 (kon.) | Ferencvároš – Midtjylland 2:4 (kon.) | Panionios – ND Gorica 2:0 (kon.)
Shamrock – Mladá Boleslav 2:3 (kon.) | Valur – Domžale 1:2 (kon.)
koniec
Aberdeen FC
1:1 (1:0)
NK Široki Brijeg
cz Štvrtok 13.07.2017, 20:45 • Pittodrie Stadium, Aberdeen • Európska liga (predkolá) • 2. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemný čtvrteční večer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní kopané! Dnes je na programu celá řad zápasů v rámci druhého předkola Evropské ligy, z českých zástupců do boje zasáhne Mladá Boleslav. V tomto online přenosu se společně budeme věnovat střetnutí, v němž skotský Aberdeen FC přivítá NK Široki Brijeg. Úvodní výkop je naplánován na 20:45.
     
    Aberdeen FC

    Fotbalisté Aberdeenu zažili velmi povedenou sezonu, při pohledu na výsledky se ale zdá, že jim snad bylo předurčeno ve všech soutěžích skončit na druhém místě. V rámci skotské ligy The Reds posbírali solidních sedmašedesát bodů, ani to jim ale nestačilo na naprosto dominantní Celtic, který ve dvaatřiceti kolech nepoznal hořkost porážky. Celek z Glasgow pro svěřence trenéra McInnese představoval jakési prokletí, Aberdeen na něj totiž nestačil ani v jednom z finálových duelů skotských pohárových soutěží. Loni parta okolo kapitána Shinnieho v kvalifikaci Evropské ligy došla až do třetího předkola, když nejprve poměrně s přehledem postoupila přes lucemburský tým Fola Esch a lotyšský Ventspils, později ale po výsledcích 1:1 a 0:1 nestačila na NK Maribor. Z posledních šesti domácích mačů na evropské půdě skotský celek neprohrál ani jednou. Potvrdí dobrou formu i proti Brijegu?
     
    NK Široki Brijeg

    Široki Brijeg se do kvalifikačních bojů o Evropskou ligu kvalifikoval díky vítězství v bosenském poháru, když ve finále na penalty porazil FK Sarajevo. V lize to od svěřenců kouče Sabliće zkrátka nebylo ono, po základní části jim totiž patřilo až sedmé místo, ztráta na vedoucí příčku čítala hned osmnáct bodů. Ve skupině o udržení posbírali hráči NK v deseti duelech jen devět bodů, ovšem i tak si svou pozici v tabulce udrželi. Na své poslední působení v evropských pohárech parta okolo kapitána Wagnera nevzpomíná v dobrém, loni se totiž rozloučila už v prvním předkole, když překvapivě nestačil na maltskou Birkirkaru. Letos fotbalisté Širokeho Brijegu první krok zvládli, když dokázali přejít přes Ordabasy Šymkent. Postup si zajistili především před vlastními fanoušky, když svého soupeře díky dvěma trefám Krstanoviće přemohli 2:0, odveta se pak hrála bez branek.
     
    Úvodní sestavy:

    Aberdeen FC: Lewis – Logan, O'Connor, Reynolds, Considine – Shinnie (C), McLean, Tansey, Mackay-Steven – Rooney, Christie
    Náhradníci: Rogers – Stewart, Maynard, Wright, McKenna, Harvie, Storey

    NK Široki Brijeg: Bilobrk – D. Ćorić, Bralić, Barišić (C), Marković – Begonja, Matić, Lončar – Menalo, Krstanović, Čabraja
    Náhradníci: Zlomislić – Kožul, Wagner, Čorluka, Grubišić, J. Ćorić, Nikić

    Rozhodčí: Erik Lambrechts – Karel De Rocker, Jo de Weirdt (všichni Belgie).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Belgický sudí Lambrechts právě odstartoval dnešní utkání mezi Aberdeenem a Širokim Brijegem! Domácí do něj nastupují v červených dresech, naopak bosenský celek bude hrát v modrém.
     
    2
    Jako první se kupředu vydali domácí, konkrétně to byl Ryan Christie, jenž se probojoval až do pozice pro střelu, těsně před ní byl ale faulován.
     
    3
    Z rozehrávky přímého kopu v podání skotského celku ale nevzešlo nic zajímavého, to samé pak můžeme říci i o útočném počínání soupeře.
     
    4
    Na dlouhý balon si za obranu naběhl Graeme Shinnie, celou situaci ale nenačasoval ideálně, a kulatý nesmysl tak přebíral v ofsajdovém postavení, které nemohlo pomeznímu sudímu ujít.
     
    6
    Na hřišti nyní sledujeme velmi opatrnou partii ze strany obou celků. U míče se podle očekávání více drží domácí, obranný val soupeře ale zatím překonávají marně.
     
    8
    Na útočné polovině se teď alespoň na chvíli ohřáli bosenští fotbalisté, po ztrátě míče se však z odpovědí přiřítil Rooney, jenž si došel pro faul.
     
    9
    Exekuce této standardní situace se ujal Greg Tansey, jeho rána ale neměla gólové parametry, balon dokázala zastavit dobře postavená zeď soupeře.
     
    11
    Na druhé straně se k zakončení dostal Stjepan Lončar, jehož rána nebyla ale vůbec špatná, balon se ale mezi tři tyče nevešel.
     
    12
    A fotbalisté Širokeho Brijegu se o chvíli později přihnali s další potenciální hrozbou, doslova za pět minut dvanáct ale vracející se Shinnie stačil obrat Čabraju.
     
    13
    Aberdeen v posledních minutách tahá za kratší konec provazu. V dobré palebné pozici se ocitl Krstanović, zakončení mu ale v poslední možný okamžik znemožnil Reynolds.
     
    14
    Na druhé straně jsme byli svědky dalšího přímého kopu. Tentokráte pálil Ryan Christie, po jehož pokusu musel Bilobrk poprvé v utkání zasahovat, poradil si ale bez problému.
     
    16
    Další práce pro Luku Bilobrka. Do šestnáctky přilétl nepříjemný centr od kapitána Shinnieho, brankář Brijegu ale včas vyběhl a ve vzduchu uzmul míč do své moci.
     
    18
    Aberdeen právě vstřelil branku!
    Domácí před pár okamžiky přečkali několik nebezpečných šancí ze strany soupeře, nyní se ale dostávají do vedení! Obrana Širokeho Brijegu hodně zaváhala, když Lewisův výkop nechala doputovat až k RYANU CHRISTIEMU, jenž vstřelil úvodní gól zápasu.
    18. CHRISTIE - 1:0
     
    19
    Svěřenci kouče McInnese jsou pochopitelně na koni! Krátce po vstřelení vedoucí branky se do dobré možnosti dostal Adam Rooney, prostor mezi třemi tyčemi ale netrefil.
     
    21
    Hosté jsou z vývoje utkání poněkud opařeni. Přitom se v jeho úvodních minutách neprezentovali špatnou hrou, chvílemi svého soupeře jasně přehrávali, nyní se však brání jeho útočným výpadům.
     
    23
    Begonja si tvrdě vyšlápl na unikajícího McLeana, jednalo se o jasný faul. Dala se udělit i žlutá karta, sudí však místo toho zvolil pouze domluvu.
     
    24
    Rozehrávky přímého kopu se ujal Greg Tansey, na jehož centrovaný balon se ve vápně snažil naskočit stoper Reynolds, obrana bosenského celku ale nebezpečí v klidu zažehnala.
     
    25
    Na druhé straně využil Luka Begonja zaváhání obránců soupeře a po přihrávce od Ćoriće si připravil balon na střelu, Lewis ale zasahovat nemusel.
     
    27
    Po kontaktu s O'Connor se v šestnáctce k zemi poroučel Ivan Krstanović. Sudí však celou situaci viděl z ideální vzdálenosti a pokutový kop se rozhodl neodpískat.
     
    29
    Logan si v osobním souboji vyšlápl na Menala, přímý kop tak měli možnost zahrávat také hosté. Barišić ale Lewise z uctivé vzdálenosti zaměstnat nedokázal.
     
    30
    Svěřenci Gorana Sabliće opět vystrkují růžky. Po pasu od Matiće se kupředu mohl vydat Luka Menalo, toho ale těsně před přechodem do vápna zdárně odzbrojil vracející se zadák Reynolds.
     
    32
    Na levém křídle si balon krásně vyměnili Christie a Mackay-Steven, centr druhého jmenovaného však byl až příliš razantní, nikdo ze spoluhráčů na něj v pokutovém území neměl šanci dosáhnout.
     
    33
    Nyní už byl Mackay-Steven o poznání přesnější, když povedeně uvolnil Kennyho McLeana, jehož rána levačkou však žádný velký vzruch nepřinesla.
     
    34
    Mackay-Steven znovu velmi dobře zapracoval a v souboji s Dinem Ćorićem si doslova došel pro nedovolený zákrok. Následovat tak bude přímý kop v podání Aberdeenu.
     
    35
    Christieho rána byla však obětavě zablokována Markovićem. Z následné protiakce Široki Brijeg vytěžil rohový kop, Begonjovi ale centr do šestnáctky nevyšel podle představ.
     
    36
    Aktivní Gary Mackay-Steven se dostal k dalšímu střeleckému pokusu, ovšem ani tentokráte balon až k Bilobrkovi nedoputoval. Díky teči jednoho z bránících hráčů však budou domácí kopat roh.
     
    37
    Tanseyho centr od rohového praporku ale hlavu žádného ze spoluhráčů nenašel. Bosňané se pokusili udeřit z rychlého protiútoku, Čabraja byl ale chycen v ofsajdové pasti.
     
    39
    Do konce prvního poločasu už zbývá jen pár minutek. Dočkáme se ještě nějaké branky, nebo půjde Aberdeen do šaten s jednobrankovým vedením v zádech?
     
    41
    Christie, který zatím hraje velmi dobré utkání, se zbavil svého strážce a hledal ve vápně bojujícího Logana, ten ale na jeho nabídku o pár decimetrů nedosáhl.
     
    43
    Po hlušší pasáži hry se kupředu vydal McLean, na jehož načechraný pas si sbíhal Shinnie, o vlásek si ale nepohlídal ofsajdové postavení.
     
    44
    Krátce před koncem prvního poločasu jsme byli svědky ještě jedné šance hostujícího celku. Pálil Čabraja, branka mu ale byla malá, a vše tak nasvědčuje tomu, že další gól už před odchodem hráčů do šaten neuvidíme.
     
    45
    Tak ne, hosté ještě stihli jednu příležitost! Tentokráte se po Ćorićově centru k hlavičce dostal Menalo, ovšem ani on nedokázal brankáře Lewise zaměstnat.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi, spokojenější do šaten odcházejí fotbalisté Aberdeenu, kteří vedou 1:0! Sledujeme poměrně zajímavé utkání se velkým množstvím šancí. Jako první branku soupeře ohrožovali hosté, nemířili ale přesně a v osmnácté minutě přišel trest, když se prosadil Christie. Domácí útočník zatím zůstává jediným přesným střelcem tohoto mače, tak se nechme překvapit, co nám nabídne nadcházející pětačtyřicetiminutovka.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Aberdeen hned ze své první akce druhého poločasu vybojoval rohový kop, jehož exekuce se ujal Tansey. Z následné situace ale nic zajímavého nevzešlo.
     
    48
    Na druhé straně se o jakýkoliv vzruch snažil Ivan Krstanoviće, jenž si mezi obránci naběhl na přihrávku od jednoho ze svých spoluhráčů, míč ale zpracovával v jasném ofsajdovém postavení.
     
    50
    Shinnie měl před sebou dostatek volného prostoru, s celou situací ale nenaložil ideálně. Jeho pas byl pro nabíhajícího si Rooneyho nezpracovatelný, balonu byla dodána až přílišná razance.
     
    51
    Tansey zvedl hlavu a krásnou nabídkou oslovil právě kapitána Shinnieho, jenž se nijak dlouze nerozmýšlel a ihned vypálil, do jeho rány ale obětavě padl jeden z bránících hráčů Širokeho Brijegu.
     
    52
    Teď si mohli hosté oddechnout. Markovićův zpětný pas k brankáři byl příliš pomalý, načež jej málem dostihl atakující Shinnie, Luka Bilobrk ale stačil míč odkopnout mimo hrací plochu.
     
    54
    Všudypřítomný Shinnie vybojoval pro své kolegy přímý kop. Faulující Josip Bralić se stává prvním hráčem, který v dnešním utkání dostává žlutou kartu.
     
    56
    Tanseyho rána ale nic zajímavého nepřinesla. Na druhé straně se statečně pral Čabraja, o balon ale přišel a poté jej zpět získal jen za cenu jasného faulu na O'Connora.
     
    57
    Shay Logan se vydal na ofenzivní dobrodružství, na jehož konci vyslal směrem k Bilobrkovi jedovatou pumelici, branku ale minul.
     
    58
    Na hrací ploše se nyní nic zajímavého neděje, fotbalisté Aberdeenu v těchto okamžicích hru naprosto kontrolují, svému soupeři ve druhém poločase zatím nic nedovolili.
     
    59
    Ćorić vybojoval míč ve středu pole, daleko se však ve svém postupu nedostal, faulem za žlutou kartu se o to postaral Considine.
     
    61
    Na centr z pravého křídla si v šestnáctce naskočil Dejan Čabraja, který ve vzdušném souboji předčil obránce Reynoldse, jeho hlavička ale nebyla přesná.
     
    63
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází Mackay-Steven, přichází Maynard.
     
    64
    Bosenský celek se opět začína alespoň trochu probouzet. Lewis však stále na zákrok čeká, nezměnilo se to ani po ráně v podání Menala.
     
    65
    Do zajímavé příležitosti se teď prodral Dejan Čabraja, ovšem také on pouze potvrdil to, že střelecká muška hráčů Širokeho Brijegu v dnešním utkání je zatím mizerná.
     
    67
    Na druhé straně hlavičkoval Logan, jenž, na rozdíl od svých protivníků, mířil mezi tři tyče. Balon ale poslal přesně tam, kde číhal gólman Bilobrk, který jej vytěsnil nad branku.
     
    68
    Poté Aberdeen zahrával rohový kop. Na Tanseyho centr si v pokutovém území naskočil Shinnie, Bilobrk ale dalším dobrým zásahem udržel Široki Brijeg stále ve hře.
     
    69
    Široki Brijeg právě vstřelil branku!
    Na Pittodrie Stadium je k nelibosti domácích fanoušků srovnáno! Bosenský celek se prosadil zničehonic, celou akci začal Menalo, po jehož pasu STIPO MARKOVIĆ nekompromisně propálil marně se natahujícího brankáře Lewise.
    69. MARKOVIĆ - 1:1
     
    71
    Po centru od Shinnieho brankář Bilobrk dokázal vyboxovat míč mimo pokutové území, následně se však ke střele dostal Maynard, ale nemířil přesně.
     
    73
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází McLean, přichází Stewart.
     
    74
    Střídání v týmu NK Široki Brijeg: ze hřiště odchází Lončar, přichází J. Ćorić.
     
    75
    Další zajímavá možnost pro hráče Aberdeenu, na kterých je vidět, že nerozhodné skóre se jim opravdu nezamlouvá. Z uctivé vzdálenosti své štěstí zkusil Tansey, ani on ale Bilobrka neprověřil.
     
    76
    Dnešnímu utkání přihlíží velmi slušná divácká kulisa. Na Pittodrie Stadium si našlo cestu 17 067 fanoušků.
     
    78
    Konec utkání se nezadržitelným tempem blíží. Dočkáme se ještě nějaké branky, nebo se dnes oba celky rozejdou smírně?
     
    80
    Logan svým pasem přesně našel střídajícího Maynarda, jenž se po svém příchodu ocitl už v druhé nadějně vypadající příležitosti. I tentokráte ale selhal, Bilobrk zasahovat nemusel.
     
    81
    Do šestnáctky domácího celku se snášel nebezpečný centr, na poslední chvíli však míč do bezpečí stačil odvrátit ve skluzu hrající Mark Reynolds. Obrana Aberdeenu ale volno nedostane, následovat totiž bude rohový kop.
     
    82
    Po centru od střídajícího Josipa Ćoriće balon z vápna i s trochou štěstí doputoval až k zapomenutému Begonjovi, jeho rána však přes hráz těl před Lewisem do branky neprošla.
     
    83
    Střídání v týmu NK Široki Brijeg: ze hřiště odchází D. Ćorić, přichází Čorluka.
     
    85
    Po centru z levého křídla se k hlavičce ve vápně propracoval Ivan Krstanović, zamířil ale přesně doprostřed branky, kde číhal stoprocentně připravený Joe Lewis.
     
    86
    Christie vybojoval přímý kop z poměrně zajímavé pozice. Jeho exekuce se ujal Tansey, brankář Bilobrk ale jeho ránu přes zeď dobře vystihl a zasáhl.
     
    87
    K ráně zpoza vápna se i s přispěním paní Štěstěny dostal Greg Stewart, také on měl ale poněkud vychýlená mířidla.
     
    89
    Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází Rooney, přichází Storey.
     
    89
    Střídání v týmu NK Široki Brijeg: ze hřiště odchází Menalo, přichází Kožul.
     
    90
    Nad rámec základní hrací doby se sudí rozhodl nastavit čtyři minuty.
     
    90+2
    Brankář Bilobrk poněkud otálel s rozehrávkou, načež mu sudí zcela oprávněně udělil žlutý kartónek.
     
    90+3
    Aberdeen se ještě pokusil o závěrečný tlak. Na dlouhý nákop od stopera Reynoldse si nabíhal Miles Storey, sudí mu ale zcela správně zapískal ofsajdové postavení.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, z dnešního utkání daleko spokojenější odcházejí fotbalisté Širokeho Brijegu, kteří na Pittodrie Stadium vybojovali cennou remízu 1:1. V prvním poločase bylo k vidění velké množství šancí, do vedení se dostali domácí, když se v osmnácté minutě prosadil Ryan Christie. Ve druhém poločase Aberdeen své vedení po většinu času kontroloval, dvacet minut před koncem se ale o vyrovnání postaral Stipe Marković.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 7:7. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 2:8.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji za pozornost a někdy příště se budu těšit na počtenou. (22:41:40)

    Vojtěch Tůma

    Góly: 18. Christie – 69. Marković

    Karty:   59. Considine (ABE) – 54. Bralić (SIB), 90+2. Bilobrk (SIB)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 7:7. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 2:8.
    Aberdeen FC: Lewis – Logan, O'Connor, Reynolds, Considine – Shinnie (C), McLean (73. Stewart), Tansey, Mackay-Steven (63. Maynard) – Rooney (89. Storey), Christie
    Náhradníci: Rogers – Stewart, Maynard, Wright, McKenna, Harvie, Storey

    NK Široki Brijeg: Bilobrk – D. Ćorić (83. Čorluka), Bralić, Barišić (C), Marković – Begonja, Matić, Lončar (74. J. Ćorić)– Menalo (89. Kožul), Krstanović, Čabraja
    Náhradníci: Zlomislić – Kožul, Wagner, Čorluka, Grubišić, J. Ćorić, Nikić

    Rozhodca: Erik Lambrechts – Karel De Rocker, Jo de Weirdt (všichni Belgie)

    Diváci: 17 067
    Štvrtok 20.07.2017
    Široki Brijeg - Aberdeen 0:2

    Góly: 72. Stewart, 77. Mackay-Steven

    Karty:   25. Barišić (SIB), 46. Čorić (SIB), 64. Menalo (SIB) – 41. Christie (ABE)

    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 2:6. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 21:9.