Leganés – Bilbao 0:0 (kon.) | Barcelona – Las Palmas 5:0 (kon.) | Atlético Madrid – Real Betis 1:0 (kon.)
La Coruña – Villarreal 0:0 (kon.)
koniec
FC Barcelona
5:0 (1:0)
UD Las Palmas
Sobota 14.01.2017, 16:15 • Camp Nou (Barcelona) • Španielska LaLiga • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:15.
     
    FC Barcelona

    Nie príliš vydarený štart do nového roku prežil katalánsky celok. Hneď na úvod podľahol 1:2 Bilbau v Copa del Rey a následne stratil body v lige po remíze 1:1 s Villarrealom. Do tretice ale výhra prišla a po výsledku 3:1 sa koná postup cez baskický celok v CdR. Svet ospevuje hlavne priame kopy Lionela Messiho, ktorý sa krásne trafil v každom z týchto stretnutí. Nič to ale nemení na tom, že Barca stráca na vedúci Real Madrid z tretej priečky už šesť bodov a to má "biely balet" ešte duel k dobru. Najlepším strelcom je kto iný, než Argentínčan Messi s trinástimi gólmi, v najtesnejšom závese je Luis Suaréz, ktorý dal proti Bilbau stý gól v drese FCB. Tesne pred týmto duelom klub vyhodil jedného z riaditeľov, konkrétne Pereho Gratacòsa, za výrok o Messim.

    UD Las Palmas

    Celok z Baleárskych ostrovov začal sezónu veľmi dobre, postupom času sa to zhoršilo, ale súčasná ôsma priečka je veľmi dobrá. Klub v poslednom ligovom zápase vyhral s Gijónom. V poslednom čase sa zároveň až trikrát stretol s Atléticom Madrid. V lige najskôr prehral, potom prehral aj v Copa del Rey a aj keď odvetu vyhral, nič to na vypadnutí nemenilo. Najlepším strelcom je ghanská hviezda Kevin-Prince Boateng. Klub má veľký záujem o Jesého, ktorý v lete odišiel z Realu Madrid do PSG, ale nepresadil sa. Odchovanec UD Las Palmas sa vrátiť chce, ale tím asi nedokáže preplatiť iné väčšie veľkokluby. V tomto zápase nehrá hosťom do hry ani fakt, že Barcelonu Las Palmas ešte nikdy neporazil.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Barcelona: ter Stegen – Aleix Vidal, Umtiti, Mascherano, Alba – Rafinha, Busquets, A. Gomes – Messi (C), L. Suárez, Arda Turan.
    Náhradníci: Cillessen – Digne, Mathieu, Alcácer, Neymar, Rakitić, Iniesta.

    UD Las Palmas: Varas – Michel, Lemos, David García (C), H. Lopes – Viera – Mesa, V. Gómez, El Zhar, K-P. Boateng – Tana.
    Náhradníci: Lizoain – Simón, Montoro, Livaja, Momo, Mateo, Artiles.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop stretnutia mali hráči domáceho celku, ktorí začínajú od vlastnej brány, pretože lopta okamžite putovala až k ter Stegenovi.
     
    1
    Luis Suaréz sa na krídle nedostal cez Lopesa, no získal pre svoj tím prvý rohový kop zápasu.
     
    2
    Center Messiho bol síce nízky, ale Luis Suaréz ho ešte predlžoval na malé vápno, kde číhal Rafinha. Brazílčan bol ale pokrytý.
     
    2
    Žltú kartu dostáva Roque Mesa (UD Las Palmas).
     
    3
    Lionel Messi sa postavil k rozohrávke priameho kopu tesne spred hranice šestnástky, ale bránu sa mu trafiť nepodarilo. Mieril veľmi vysoko nad.
     
    4
    Rafinha udržal loptu aj napriek veľkému záujmu súpera o ňu, ale prihral ju len dozadu, takže Mascherano s Umtitim rozohrávajú.
     
    5
    Messi prehodil loptu cez obrancu na Aleixa Vidala, ktorý číhal na hranici ofsajdu vedľa šestnástky hostí, ale nakoniec ho zastavilo práve postavenie mimo hru.
     
    6
    Rafinha nedostal prihrávku za obranu, pretože svoje defenzívne povinnosti si výborne plní El Zhar a zastavil lopte v ceste.
     
    8
    Helder Lopes sa chcel vydať k šestnástke protivníka cez Vidala na krídle, ale ten ho cez seba nepustil a loptu poslal aspoň do autu.
     
    9
    Následne Tana hľadal kolmicou El Zhara za defenzívou, včas sa k Maročanovi dostali obrancovia FCB a všetko zmarili.
     
    9
    David García utrpel nejaký zásah v strede poľa, konkrétne to bolo od Andrého Gomesa. Záložník hostí má problémy, ostáva ležať na zemi, no mal by byť v poriadku.
     
    10
    Arda Turan poslal pekný pas pomedzi obrancov Las Palmas za defenzívu na Luisa Suaréza, ktorý ale nemal dostatočnú rýchlosť a tak lopta doputovala k Varasovi.
     
    11
    Centrovaný pas Albu zľava prišiel po chvíľkovej kombinácií domáceho celku v okolí šestnástky, ale Lemos bez problémov odvrátil.
     
    14
    Barcelona dala gól!
    Zdalo sa, že André Gomes bol v ofsajde, ale jeho nabehnutie na roh šestnástky takto posúdený nebol. Portugalčana posunul za obranu Vidal a majster Európy z minulého roku centrom pod seba našiel LUISA SUARÉZA, ktorý z prvej vystrelil do protipohybu Javiho Varasa.
    14. Luis Suárez (BAR) - 1:0
     
    16
    Luis Suaréz sa znova tlačil do brány súpera, ale pred hranicou päťky sa na neho nalepilo niekoľko hráčov Las Palmas a po Helder Lopes loptu nakopol do Uruguajčana, od ktorého išla vedľa brány.
     
    18
    Aleix Vidal vystúpil zo svojej pozície, predskočil Mesu a loptu vypichol do autu. Tým však súpera nezastavil, pretože prišiel center do šestnástky a Boateng zakončoval z hranice päťky vo veľmi ťažkej pozícii tesne vedľa.
     
    19
    Barcelončania sa po zisku lopty vrátili k hre v strede poľa, kde si prihrávajú a snažia sa nespraviť chybu pod presingom súpera, čo sa im darí.
     
    20
    Rafinha s Albom kombinovali na krídle, následne sa lopta cez Suaréza dostala na hranicu šestnástky k Messimu, ktorý ju prehodil na spomínaného krajného beka, lenže ten stál v ofsajde.
     
    21
    Messi vytvoril streleckú parketu pre Rafinhu, ktorý sa z mierneho uhlu ocitol sám pred Varasom. Avšak, jeho krížna strela minula bránu iba tesne.
    21. Rafinha (BAR)
     
    22
    Prihrávka zo stredu poľa dopredu našla za defenzívou El Zhara, ktorý mal ale veľmi ťažkú pozíciu proti obrancom Barcelony a nestihol nič vymyslieť.
     
    23
    Na zemi ostal po tvrdom zákroku Boatenga Mascherano. Ten si chvíľu poležal a potom sa postavil bez väčších problémov, takže pokračuje v hre.
     
    24
    Arda Turan získal loptu v strede poľa, v šestnástke si ju vymenil so Suarézom a následne ju poslal na pravú stranu malého vápna, kde bol úplne voľný André Gomes sám pred Varasom, no toho sa mu nepodarilo prekonať.
    24. André Gomes (BAR)
     
    25
    Žltú kartu dostáva Rafinha (FC Barcelona).
     
    27
    Hra sa momentálne odohráva v strede poľa. Hráči Las Palmas si dávajú sakramentský pozor na každý náznak protiútoku Barcelony a sami sa snažia smerom dopredu niečo vyťažiť.
     
    29
    Žltú kartu dostáva Javier Mascherano (FC Barcelona).
     
    30
    David García má znova zdravotné problémy. Najskôr potrbeoval ošetrenie na začiatku stretnutia a teraz opäť. Dúfajme, že bude v poriadku, ale toto nenasvedčuje na nič dobré.
     
    32
    André Gomes v ďalšom zaujímavom zakončení. Busquets ho krásnym oblúčikom našiel v šestnástke, prvým dotykom sa dostal cez obrancu a druhým prekopol bránu ako na americkom futbale.
     
    33
    Žltú kartu dostáva André Gomes (FC Barcelona).
    33. Lionel Messi (BAR)
     
    34
    Fantastické veci v podaní Lionela Messiho, ktorý si na jednom mieste z ničoho nič zasekol takmer celú obranu Las Palmas. Tí išli opačným smerom a Argentínčan do brány. Nakoniec centroval pred bránkovú čiaru, ale Suaréz v páde nedočiahol.
     
    34
    Striedanie v tíme UD Las Palmas: z ihriska odchádza David García, prichádza Aythami Artiles.
     
    36
    Barcelona znova upokojila hru v strede poľa, ale o loptu prichádza a tak sa snaží hrať Las Palmas, ktorý dnes smerom dopredu veľmi efektívny nie je.
     
    37
    Michel si nabehol na pravé krídlo, kde dostal veľmi veľa priestoru, lenže prihrávka na jeho osobu z najpresnejších nebola, nakoľko k nej mal ďaleko.
     
    40
    Luis Suaréz sa ocitol v ofsajde a aj keď sa mu to celkom nepáčilo, arbiter na čiare sa rozhodne nemýlil. Bol to tretí ofsajd domácej Barcelony.
     
    41
    Faul na Rafinhu prišiel tesne za stredovým kruhom, ale následne na Messiho pred šestnástkovým poloblúkom, takže Barcelona dostane k dispozícii ďalší zaujímavý priamy kop.
     
    42
    Žltú kartu dostáva Hélder Lopes (UD Las Palmas).
    42. Lionel Messi (BAR)
     
    43
    Lionel Messi to kopol oveľa lepšie, ako v úvode, pretože jeho pokus ponad múr letel niekde do brvna, alebo tesne pod neho. V každom prípade musíme pochváliť Javiho Varasa, ktorý predviedol veľmi dobrý zákrok.
     
    45
    Prebieha posledná minúta prvého polčasu v jeho riadnej hracej dobe a Barcelona mohla ísť do vedenia, pretože Lionel Messi využil veľký skrat Artilesa, ale sám pred Varasom neuspel. Ďalší skvelý zákrok brankára hostí!
    45. Lionel Messi (BAR)
     
    45+1
    Nadstavuje sa 1 minúta.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    FC Barcelona vedie po prvom dejstve 1:0 gólom Luisa Suaréza zo 14.minúty, ale mohla pokojne viac. Veľké šance mal hlavne Lionel Messi, no žiadna ďalšia sa neujala.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Kevin-Prince Boateng dostal prihrávku na hranicu šestnástky, ale lopta mu vyskočila do vzduchu, čo využil na nožničky. Tie mu nevyšli najlepšie a bránu ter Stegena minuli.
     
    48
    Alba si hodil loptu do šestnástky, ale narazil do protihráča a stratil ju. Navyše je španielskemu obrancovi pískaný faul.
     
    49
    Po centri z krídla našla lopta na hranici päťky hlavu Boatenga, ktorý vyskočil ako stopéri Barcelony, ale bránu ter Stegena netrafil.
     
    51
    Messi dostal pas do šestnástky. Aj keď bol z uhlu, tak vystrelil prudko smerom dohora, ale bránu minul. Prišiel však zároveň do kontaktu s Lemosom, ktorý mal menšie problémy, ale bude v poriadku.
     
    52
    Barcelona dala gól!
    Podobný presný zásah, ako ten prvý, ale z druhej strany. Rafinha dostal loptu do šestnástky, odcentroval smerom na Varasa, ktorý si ale vybral slabšiu chvíľku, pretože mu prakticky ľahký pas vypadol z rúk a LIONEL MESSI nemal problém doraziť do prázdnej brány.
    52. Lionel Messi (BAR) - 2:0
     
    54
    Žltú kartu dostáva Kevin-Prince Boateng (UD Las Palmas).
     
    55
    Kolmica Suaréza na krídlo pre Vidala cez Lopesa neprešla. Ten z prvej prihral brankárovi Varasovi, ktorý rozohráva.
     
    57
    Barcelona dala gól!
    LUIS SUÁREZ dostal loptu od Rafinhu medzi dvoch obrancov súpera v šestnástke a napriek tomu sa dokázal otočiť a zamieriť technickou strelou presne k žrdi.
    57. Luis Suárez (BAR) - 3:0
     
    59
    Barcelona dala gól!
    Luis Suaréz dostal skvelý pas za obranu a takmer od polovice išiel sám na brankára. Varas si s jeho zakončením poradil, ale na dorážku ARDU TURANA už nemal nárok. Turek však pred bránou bez brankára trafil pomedzi nohy oboch stopérov.
    59. Arda Turan (BAR) - 4:0
     
    60
    Domáci sa opäť rútili do šance, ale tentoraz center sprava dokázal odpratať Lemos a hostia loptu s hráčmi Barcelony vytlačili do stredu.
     
    61
    Messi našiel centrom v malom vápne spoluhráča Suaréza, ktorý hlavou zakončil aj cez súpera, no bránu Varasa minul.
     
    62
    Striedanie v tíme UD Las Palmas: z ihriska odchádza Vicente Gómez, prichádza Mateo.
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza André Gomes, prichádza Ivan Rakitić.
     
    65
    Barcelona je vo veľmi komfortnej pozícii a o tri body ju dnes už oberie iba zázrak. Jej hráči sa bavia futbalom a snažia sa tvoriť šance, no nič nesilia.
     
    66
    Messi rozohrával rohový kop a skúsil prekvapiť Varasa, ktorý však na bránkovej čiare center padajúci do brány dokázal vytesniť do bezpečia.
     
    68
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Luis Suárez, prichádza Paco Alcácer.
     
    70
    Posledných 20 minút začal faulom Boateng, ktorý dnes hrá na hrote ofenzívy a je asi jediným hráčom, ktorému sa podarilo vystrašiť ter Stegena.
     
    73
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Sergio Busquets, prichádza Jérémy Mathieu.
     
    74
    Striedanie v tíme UD Las Palmas: z ihriska odchádza Nabil El Zhar, prichádza Marko Livaja.
     
    76
    Kevin-Prince Boateng dostal veľmi dobrú kolmicu za obranu, čím sa ocitol pred ter Stegenom vo veľmi dobrej pozícii. Avšak, kým vystrelil tak ho dostúpil Mathieu a tak Ghančan nenamieril presne, len do nemeckého brankára.
     
    77
    Žltú kartu dostáva Marko Livaja (UD Las Palmas).
     
    79
    Po faule na Messiho sa k priamemu kopu tesne spred šestnástky postavil Ivan Rakitič, ale druhý najlepší chorvátsky futbalista trafil iba do múru.
     
    80
    Barcelona dala gól!
    Paco Alcácer dobehol loptu na hranici šestnástky, poslal ju na jej os, kam si nabehol krajný bek ALEIX VIDAL, ktorý strelou k žrdi strelil svoj prvý gól za Barcelonu.
    80. Aleix Vidal (BAR) - 5:0
     
    83
    Paco Alcácer mohol sa dostal pred Varasa, ale v čase zakončenia sa ho dotkol súper a to útočníka rozhodilo tak, že namieril vedľa. Penalta sa nepíska.
     
    85
    Zápas sa už dlho iba dohráva. Barcelona naďalej útočí, lebo jej to ide samo a miestami nemusí podnikať vôbec žiadnu snahu, aby niečo proti hráčov Las Palmasu vymyslela.
     
    86
    Messiho pokus o prienik skončil veľmi rýchlo, pretože Argentínčan si pomohol faulom proti Mesovi.
     
    87
    Hostia ešte získali k dispozícii priamy kop sprava, ale centrovaná lopta našla iba hráčov Barcelony, ktorí ju dostali do bezpečia.
     
    89
    Boateng sa v strede poľa zrazil s protihráčom a získal tak loptu pre svoj tím, keďže to hlavný arbiter posúdil ako faul domácich. Las Palmas však nevie nič vymyslieť.
     
    90
    Posledná minúta riadneho hracieho času ešte priniesla rohový kop pre hostí, ale namiesto zakončenia prišiel ofenzívny faul.
     
    90+1
    Nadstavuje sa 1 minúta.
     
    90+1
    Koniec zápasu.
     
    FC Barcelona si poľahky pripísala tri body a dala tak zabudnúť na nevydarený úvod roku 2017. Luis Suaréz sa presadil dvakrát, Messi raz a obaja so štrnástimi gólmi trónia na čele tabuľky kanonierov La Ligy. Premiérovo sa v drese FCB presadil Aleix Vidal a jeden presný zásah pridal Arda Turan. (18:06:42)

    Matej Kubove

    Góly: 14. L. Suárez, 52. Messi, 57. L. Suárez, 59. Arda Turan, 80. Aleix Vidal

    Karty:   25. Rafinha (BAR), 29. Mascherano (BAR), 33. A. Gomes (BAR) – 2. Mesa (LPA), 42. H. Lopes (LPA), 54. K-P. Boateng (LPA), 77. Livaja (LPA)


    FC Barcelona: ter Stegen – Aleix Vidal, Umtiti, Mascherano, Alba – Rafinha, Busquets (73. Mathieu), A. Gomes (62. Rakitić) – Messi (C), L. Suárez (68. Alcácer), Arda Turan.
    Náhradníci: Cillessen – Digne, Mathieu, Alcácer, Neymar, Rakitić, Iniesta.

    UD Las Palmas: Varas – Michel, Lemos, David García (C) (34. Artiles), H. Lopes – Viera – Mesa, V. Gómez (62. Mateo), El Zhar (74. Livaja), K-P. Boateng – Tana.
    Náhradníci: Lizoain – Simón, Montoro, Livaja, Momo, Mateo, Artiles.