Švajčiarsko – Poľsko 1:2 (4:5 po pen.) | Wales – Sev. Írsko 1:0 (kon.) | Chorvátsko – Portugalsko 0:1 (po pr.)
koniec
Wales
1:0 (0:0)
Severné Írsko
Sobota 25.06.2016, 18:00 • Park princov (Paríž) • Majstrovstvá Európy
Predzápasové kurzy

     
    Wales v absolútne vyrovnanom stretnutí pretlačil Severné Írsko a postúpil do štvrťfinále majstrovstiev Európy 2016. Rozhodol o tom vlastný gól Garetha McAuleyho zo 75. minúty, keď si nešťastne zrazil do siete prudký center madridského menovca Bala. Severný Íri v druhom dejstve neohrozili gólmana Wayna Hennesseyho. Neodkázali si vytvoriť ani očakávaný záverečný nápor. Naopak, Walesanom stačila jedna nebezpečná akcia na dosiahnutie historického úspechu. (19:54:41)
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    90+4
    Aaron Ramsey zbytočným faulom poskytol Severným Írom poslednú šancu na predĺženie. Po chytený ramena Stevena Davisa inkasuje navyše žltú kartu.
     
    90+3
    Severní Íri sa však absolútne nedokážu dostať ani len k náznaku záverečného náporu. Waleskí „draci" držia súpera bezpečne na dištanc.
    Gareth Bale (WAL), Aaron Ramsey (WAL)

     
    90+2
    Nepredviedli sa ani Walesania, ktorý nedokázali udržať loptu v držaní. Balov pas doľava na Jonathana Williamsa bol pridlhý.
     
    90+1
    Wayne Hennessey zakopol pri chybnej rozohrávke iba do outu, no po Severní Íri jeho exekúciu nezvládli, Robson-Kanu bol navyše faulovaný. Cenné desiatky sekúnd pre Wales.
     
    90
    Základná hracia doba práve uplynula. Rozhodcovská štvorica na čele s Angličanom Martinom Atkinsonom pridáva ešte štyri nadstavené minúty.
     
    89
    Ramseyho ofsajd, Severné Írsko okamžite vypratáva vlastnú polovicu ihriska. Wales sa koncentruje pred gólmanom Hennesseym.
     
    88
    Uvidíme, či tréner „drakov" zariskuje a Collinsa pošle na pľac miesto niektorého z ofenzívnejších hráčov v červenom. Wales potrebuje prežiť ešte zhruba 5 minút.
     
    87
    Kapitán Walesu Ashley Williams symbolizuje zranenie ramena a Chris Coleman bude musieť zrejme striedať z donútenia. Pripravuje sa už James Collins.
     
    86
    Hal Robson-Kanu len tesne neukradol loptu pred vybiehajúcim McGovernom. Walesan bol pri lopte síce skorej, no loptu nedokázal dostať pod kontrolu.
     
    85
    Chris Coleman má k dispozícii ešte jedno striedanie, uvidíme, či si ho nechá až na nadstavený čas. Pridávať by sa už teraz mali minimálne 4 minúty.
     
    84
    Will Grigg minimálne dnes na turnaji definitívne nedostane šancu. Michael O´Neill predsa posiela na pľac ďalšieho útočníka, no je ním Josh Magennis s bilanciou 21 zápasov a 1 gól. Trávnik opustil smoliar McAuley.
     
    83
    Jonathan Williams i jeho menovec a kapitán Walesu Ashley zostávajú ležať na hracej ploche po nepríjemnej vzájomnej zrážke.
    81. Ashley Williams (WAL), Jonathan Williams (WAL)
     
    81
    Michael O´Neill má k dispozícii ešte jedno striedanie. Dostane sa na pľac Will Grigg? Bol by to ohromný príbeh, keby forward Wiganu Athletic zariadil Severným Írom predĺženie.
    Gareth McAuley (NIR)

     
    79
    Ani v tejto prekérnej situácie pre Severné Írsko sa Will Grigg nedostáva na trávnik. Namiesto Norwooda naskočil ako druhý náhradník McGinn.
     
    77
    Fanúšikovia Severné Írska stíchli, štartuje koncert waleských priaznivcov. Tí vetria príležitosť na historický úspech skromnej britskej krajiny.
    75. Gareth McAuley (WAL) - 1:0
     
    75
    Wales dáva gól!
    Ani Gareth Bale ani Aaron Ramsey. „Drakov" Chrisa Colemana nasmeroval na štvrťfinálovú cestu severoírsky stoppér GARETH MCAULEY. Walesania zrýchlili svoju kombináciou Ramseyho prihrávkou na ľavé krídlo, kde tentokrát vyčíňal ten najpovolanejší – Gareth Bale. Krídelník madridského Realu napálil loptu po zemi prudko do šestnástky v snahe osloviť striedajúceho spoluhráča s číslom 9. Bol to Hal Robson-Kanu, pred ktorým sklzom odvrátil loptu McAuley. Stopér West Bromwichu Albion však loptu nešťastne nasmeroval z piatich metrov do vlastnej siete, gólman McGovern nemal nárok na reakciu.
     
    74
    Prekopávaná v Paríži pokračuje a smeruje k ďalšiemu predĺženiu. Od 30-minútovej extra-porcie nás delí štvrťhodina.
     
    73
    Obe mužstvá sa prezentujú nesmierne zabezpečenou rozohrávkou. Príliš málo rizika neguje akýkoľvek moment prekvapenia.
     
    71
    Rozbehnutého Laffertyho zozadu výborne odzbrojil fantasticky hrajúci James Chester – obranca West Bromwichu Albion a odchovanec Manchestru United.
     
    70
    Sedemdesiat minút hracieho času v Parku princov je minulosťou. Po slušne sa rozbiehajúcej ostatnej desaťminútovke sa tempo znovu upokojilo.
     
    69
    Útočník Queens Park Rangers – Conor Washington – je prvým žolíkom trénera Michaela O´Neilla. Na hracej ploche nahradil Jamieho Warda.
    67. Steven Davis (NIR)
     
    67
    Gareth Bale i naďalej zbiera kartové tresty pre severoírskych futbalistov. Po Dallasovi sa neudržal ani kapitán Steven Davis, ktorý prišliapol členok odchovanca Southamptonu.
     
    65
    Stuart Dallas sa snažil nájsť na severoírskom hrote Laffertyho, no ani tento center zverencov Michaela O´Neilla neohrozil waleských „drakov".
    Jonny Evans (NIR)

     
    64
    Wales týmto striedaním prechádza k variabilnejšej hre s pohyblivými náhradníkmi Jonathanom Williamsom a Robsonom-Kanum.
     
    63
    Jonathan Williams z Crystal Palace nahradí svojho klubového spoluhráča Joa Ledleyho. Severné Írsko zatiaľ ešte nestriedalo.
     
    62
    Aaron Ramsey na opačnom konci hracej plochy neprepálil dobre vystúpeného McAuleyho. Po hodine hry hráme bez gólov.
     
    60
    Severní Íri na druhej strane pohrozili rohovým kopom z ľavej strany, no Wales sa i v tomto prípade dokázal ubrániť bez ujmy.
     
    58
    Neil Taylor zozadu zatiahol ručnú pri rýchlej kontre severoírskeho mužstva. Po nekompromisnom zákroku na Laffertyho inkasoval žltú kartu.
    58. Michael McGovern (NIR), Gareth Bale (WAL)
     
    58
    Je nepochybné, že Gareth Bale má túto parketu nacvičenú k dokonalosti. Priamy kop z podobnej parkety premenil na góly proti Slovensku i Anglicku a nechýbalo veľa, aby prudkým padajúcim listom nezarmútil i Severné Írsko. Hviezdny krídelník madridského Realu zakončil podobne ako proti Anglicku – prudko ponad múr k bližšej tyči. Strela mala dobré parametre, no rovnako tak i pohyb gólmana Michaela McGoverna. Brankár škótskeho Hamiltonu sa včas presunul a vyrazil loptu do strany.
     
    57
    Jonny Evans na ľavej strane fauloval Garetha Bala, ktorý dostane skvostnú príležitosť otvoriť skóre. Z podobnej pozície skóroval proti Slovensku i Anglicku.
     
    55
    Práve autor ostatnej nebezpečnej koncovky Walesu Sam Vokes opustil hraciu plochu. Desať minút po zmene strán ho nahradil momentálne nezamestnaný Hal Robson-Kanu.
    53. Sam Vokes (WAL)
     
    53
    Walesu sa vpredu konečne podarilo vyprodukovať niečo nebezpečné a len precíznejšia koncovka Sama Vokesa zabránila „drakom" ujať sa vedenia. Na pravej strane ihriska sa presadil Aaron Ramsey. Odfarbený stredopoliar londýnskych Gunners odcentroval do centrálnej časti veľkého vápna, kde operoval Sam Vokes. Dobre živený útočník FC Burnley zakončil hlavou zhruba poldruha metra mimo ľavej tyče gólmana McGoverna. Dobrá akcia zverencov Chrisa Colemana.
     
    52
    V Parku princov je to v druhom polčase zatiaľ samý nedovolený zákrok. Davis fauloval Allena, hra sa ešte väčšmi kúskuje.
     
    51
    Walesania si komplikujú rozohrávku, Severné Írsko zostáva nasťahované v okolí šestnástky waleských „drakov".
     
    50
    Severní Íri vyprodukovali pred Hennesseym závar, no nápor zeleno-bielej armády ukončil faulujúci Ward, ktorý trafil lakťom Ledleyho.
     
    49
    Tentokrát sa už po páde Laffertyho pískalo, fauloval Ashley Williams. Severní Íri dostávajú k dispozícii priamy kop z asi dvadsiatich piatich metrov z ľavej strany.
     
    48
    Laffertyho sólo ho ešte neprinesie, pred šestnástkou ho exkluzívne odblokoval James Chester, ktorý odvrátil i následný center od Davisa.

     
    47
    Úvod do druhej časti má podobný nádych, ako do tej prvej. Stretnutiu by jednoznačne pomohol gól na jednej či druhej strane.
     
    46
    Druhé dejstvo v parížskom Parku princov pokračuje v nezmenených jedenástkach. Loptu znovu uviedli do pohybu Severní Íri.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Úvodné dejstvo britskej bitky v Parku princov neprinieslo gólové vzplanutie. Teda nie regulárne. Ako jediný napol sieť Aaron Ramsey, ktorého zásah bol správne znegovaný pre postavenie mimo hry. Na druhej strane musel Wayne Hennessey hasiť pri strelách Dallasa a Warda, no oba pokusy severoírskych záložníkov dokázal vyraziť mimo priestoru troch žrdí. Inak strnulé úvodné dejstvo preto neprinieslo gólovú radosť na jednej či druhej strane.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    44
    Stuart Dallas prišiel neskoro do súboja s Garethom Balom a po jeho zostrelení pri postrannej čiare vidí úvodnú žltú kartu stretnutia.
    Gareth Bale (WAL)

     
    42
    Oliver Norwood v strede poľa zbúral Allena. Pokračovať budeme bez kartového trestu či ošetrovania waleského stredopoliara.
     
    41
    Bale sa na pravej strane presadil cez Jonnyho Evansa i Dallasa, no následný center spacifikoval v šestnástke Hughes.
     
    40
    Norwoodov center nachádzal v šestnástke Cathcarta, no ešte pred ním úradoval Ben Davies. Roh zverencov Michaela O´Neilla taktiež nevystrašil Hennesseyho.
     
    39
    Chris Gunter na pravej strane fauloval Laffertyho, Severní Íri dostávajú k dispozícii ďalšiu štandardnú situáciu.
     
    38
    Martina Atkinsona sme zatiaľ nevideli v hre, hrá sa v korektnom a svižnom tempe. Obe mužstvá sa koncentrujú výhradne na futbal.
     
    37
    Jamie Ward nedokázal doskočiť vysoký center z ľavej strany od Dallasa, Severní Íri sa znovu poslušne vracajú do defenzívy.
     
    36
    Bielo-zelení sa konečne presadili po nebezpečnej pravej strane. Po centri Hughesa sa bude vhadzovať v rohu ihriska. Loptu odvrátil Gunter.
     
    35
    Severným Írom sa momentálne nedaria ani jednoduché kombinácie v okolí stredovej čiary. Ostatných desať minút patrí Walesu.
    Aaron Ramsey (WAL)

     
    34
    Lopta sa ocitá až na kopačke Wayna Hennesseyho. Wales pozične dominuje tejto fáze stretnutia. Stále však neohrozil McGoverna.
     
    33
    Neil Taylor sa tentokrát objavil na vysunutom krídle waleskej ofenzívy, no na hranici šestnástky nedokázal spracovať oblúčik od Bala.
     
    32
    Zeleno-bieli sa znovu ubránili pri centrovaných loptách z pravej i ľavej strany. Taylor ani Gunter nenašli adresátov pre zakončenie.
    Will Grigg (NIR)

     
    31
    Polhodinka hry je za nami. Videli sme v nej dva zaujímavé strelecké pokusy Severných Írov a neuznaný gól Walesanov.
     
    30
    Centrovanú loptu do šestnástky bezpečne odvrátil ľavý obranca Tottenhamu Hotspur – Ben Davies. Severné Írsko pokračuje v držaní lopty.
     
    29
    Dianie sa opäť presúva pred bránku Wayna Hennesseyho, kam bude smerovať Norwoodov voľný kop od ľavej postrannej čiary.
     
    28
    Gólman McGovern do týchto chvíľ riešil iba niekoľko nepresných pasov v podaní waleského tímu. Neohrozil ho ani Ramseyho center.
     
    26
    Určite to nezmení pokus Garetha Bala, ktorého prízemný pokus sa plazil podstatne mimo ľavej žrde severoírskeho gólmana McGoverna.
     
    25
    Severní Íri po jeho rozohrávke neohrozili vysokého strážcu svätyne waleskej bránky. V polovici úvodného dejstva pokračujeme za severoírskej prevahy bez gólov.
    23. Jamie Ward (NIR)
     
    23
    Severní Íri sa v prvej polovici úvodného dejstva tlačia do koncoviek a nemieria vôbec márne. Zo strednej vzdialenosti to tentokrát skúsil Jamie Ward, ktorý opäť dostal prihrávku z aktívnej pravej strany zeleno-bielych. Záložník anglického druholigistu z Nottinghamu Forrest vypálil z hranice veľkého vápna pod, respektíve na brvno gólmana Wayna Hennesseyho. Lopta možno letela dokonca na bránku, no gólman Crystal Palace celú situáciu poistil a pokus Warda vytlačil na rohový kop.
     
    21
    Na zaujímavé situácie sa nám stav vyrovnal na 1:1. Defenzíva Severného Írska v ostatnom okamžiku mierne prepadla.
    19. Aaron Ramsey (WAL)
     
    19
    Wales na konci úvodnej dvadsaťminútovky otvoril skóre, no gól Aarona Ramseyho správne neplatil. Červeným vyšla na ľavej strane kombinácia, z ktorej ťažil centrujúci Neil Taylor. Ľavý bek Swansea City našiel v šestnástke hlavičkujúceho Garetha Bala, ktorý sklepol loptu pre Ramseyho. Stredopoliar londýnskeho Arsenalu zblízka dopravil loptu do siete cez padajúceho McGoverna, no výbuch waleskej radosti znegoval postranný arbiter, ktorý správne postrehol nedovolené postavenie waleského záložníka. Skóre sa nemení.
     
    17
    Sam Vokes neúspešne predĺžil za seba dlhý center z pravej strany. Nik v červenom sa však za urasteným útočníkom „drakov" nenachádzal.
     
    16
    Dallas ju nepremenil, jeho spoluhráči tak stoja pred vlastnou šestnástkou za stavu 0:0. Akonáhle Wales prekročí poliacu čiaru, bielo-zelení vysunú svoj pressing.
     
    15
    V úvodnej štvrťhodine vyrovnaného stretnutia v Parku princov sme gól zatiaľ nevideli, jedinú nebezpečnú príležitosť si vytvorili Severní Íri.
     
    14
    Premožiteľ zverencov Jána Kozáka z turnajového prológu – Wales – zatiaľ nenachádza šťavu, ktorá ho hnala v skupinovej fáze ME 2016.
     
    13
    Nebezpečnejší sú v úvode prekvapujúco Severní Íri, s ktorými Slovensko v generálne na európsky šampionát remizovalo v Trnave 0:0.
     
    12
    Na druhej strane si na loptu siahol i brankár McGovern. Ramseyho nepresný center na Bala ho však zamestnal podstatne menej než Dallasov pokus na druhej strane kolegu Hennesseyho.
    10. Stuart Dallas (NIR)
     
    10
    Severným Írom sa ako prvým podarilo rozobrať defenzívu súpera a gólman Wayne Hennessey musel ísť prvýkrát na zem. Mierny outsider stretnutia rozbehol akciu po pravej strane. Na hranici šestnástky sa v palebnej pozícii objavil kapitán Steven Davis. Stredopoliar Southamptonu uprednostnil prihrávku doľava na ešte lepšie postaveného Stuarta Dallasa. Krídelník Leedsu United natiahol k strele z hranice veľkého vápna. Prudkú ranu k pravej žrdi sa gólmanovi Crystal Palace podarilo zneškodniť. Pokračujeme bez gólov.
     
    9
    Futbal už baví o niečo menej, no zápas sa stále len rozbieha. Nachádzame sa v závere úvodnej desaťminútovky bitky o Britániu.
     
    8
    Severní Íri sa na tribúnach bavia hymnou šampionátu: „Will Grigg's on Fire." Atmosféra v parížskom Parku princov je fantastická.
     
    7
    Lafferty po štandardke Severných Írov sklepol loptu na päťku, no ešte predtým si v súboji s full-backom Gunterom pomáhal nedovolene.
     
    6
    Jamie Ward dostal vo vzduchu naložené od waleského kapitána Ashleyho Williamsa. Krídelník Nottinghamu sa dvíha len s veľkými problémami.
     
    5
    Nepresnosť sa pritrafila i Allenovi. Stredopoliar liverpoolskeho FC nedokázal preniesť loptu doľava na Neila Taylora zo Swansea.
     
    4
    Sledujeme vyrovnaný štart stretnutia. Pozičnú bitku o stred poľa. K prvému vzruchu neviedol ani dlhý nákop severoírskeho obrancu.
     
    3
    V skorom úvode stretnutia sú častejšie na lopte Severní Íri. Kvalita je však jednoznačne na strane waleského tímu v čele s Balom či Ramseym.
     
    2
    Gareth Bale začína stretnutie s veľkou intenzitou. Jonny Evans si musel dať pozor pri vysokom pressingu hviezdy Realu Madrid. Stopér Severného Írska stačil odohrať loptu.
     
    1
    Walesan Aaron Ramsey ako prvý kopol do lopty, britská vojna o štvrťfinále môže začať. Červený favorit proti Severným Írom v prvej časti zľava-doprava.

     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Wales: Hennessey – Chester, A. Williams (C), Davies – Gunter, Allen, Ledley, Ramsey, Taylor – Vokes, Bale.
    Náhradníci: Fôn Williams, D. Ward – A. King, Robson-Kanu, G. Williams, D. Edwards, J. Richards, Cotterill, Collins, Jonathan Williams, Vaughan, Church.

    Severné Írsko: McGovern – Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans – J. Ward, S. Davis (C), C. Evans, Norwood, Dallas – K. Lafferty.
    Náhradníci: R. Carroll, Mannus – Baird, Ferguson, Hodson, McCullough, C. McLaughlin, McNair, Grigg, Magennis, McGinn, Washington.

    Rozhodca: Martin Atkinson – M. Mullarkey, S. Child (všetci ENG) – F. Brych (GER).

     
    Vitajte v parížskom Parku princov, kde britským derby medzi Walesom a Severným Írskom pokračuje sobotňajší program osemfinále Eura 2016.

    Wales bude v napätom dueli plniť úlohu mierneho favorita. Napokon, s veľkým ohlasom ovládol náročnú skupinu s Anglickom (1:2), Ruskom (3:0) a Slovenskom (2:1). Jediné body stratil až v samom závere inej britskej bitky. Výhru Anglicka režírovali strelci Vardy a Sturridge. Základnej B-skupine, a tejto časti turnaja všeobecne, kraľoval iný ostrovan. Gareth Bale, hviezda Realu Madrid, je spoločne s Moratom s tromi gólmi najlepším strelcom turnaja.
    Odchovanec anglického Southamptonu sa stal prvým hráčom od roku 1992, ktorý skóroval na európskom šampionáte z dvoch priamych kopov. „Draci" Chrisa Colemana predovšetkým jeho zásluhou po druhýkrát postúpili do vyraďovacej časti. V štvrťfinále MS 1958 nestačili na Pelého Brazíliu. Dosiahnuť túto fázu turnaja by im mohla pomôcť úderná ofenzíva.
    Wales sa spoločne s Maďarskom pýši najplodnejším útokom v skupinovej fáze Eura 2016 (šesť gólov).

    Predpokladaná zostava: Hennessey – Chester, A. Williams, B. Davies – Gunter, Ledley, Ramsey, Allen, N. Taylor – Bale, Vokes

    Kosa nielen vo futbale často naráža na kameň. Nie inak tomu bude i v parížskej metropole. Zdatná ofenzíva Balom vedených „drakov" narazí na nemenej kvalitnú defenzívu trénera Michaela O´Neilla. Severní Íri inkasovali na turnaji len dvakrát. Pri prehrách s Poľskom a Nemeckom (zhodne 0:1). Gólman McGovern nebol náhodou označený za najlepšieho brankára skupinovej fázy. Severní Íri v kľúčovom stretnutí zdolali Ukrajinu 2:0 a môžu sa pripravovať taktiež na druhú účasť vo vyraďovacej časti. Prvá prišla, paradoxne, rovnako v roku 1958 pri prehre s Francúzskom.
    Severné Írsko prehralo len dva z ostatných pätnástich medzištátnych stretnutí (V: 7; R: 6). Pravda, obe prišli na francúzskej pôde kontinentálnych majstrovstiev. Zaujímavý názor k blížiacemu sa stretnutiu by dokázal poskytnúť tréner Kozák. Slováci si v tomto mesiace zmerali sily aj so zverencami kouča O´Neilla. V trnavskej generálke na ME sa zrodila bezgólová remíza.

    Predpokladaná zostava: McGovern – A. Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans – Ward, C. Evans, Norwood, Dallas – S. Davis – Lafferty
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.

    Erik Farkaš

    Góly: 75. McAuley (vla.)

    Karty:   58. Taylor (WAL), 90+4. Ramsey (WAL) – 44. Dallas (NIR), 67. S. Davis (NIR)


    Wales: Hennessey – Chester, A. Williams (C), Davies – Gunter, Allen, Ledley (63. Jonathan Williams), Ramsey, Taylor – Vokes (55. Robson-Kanu), Bale.
    Náhradníci: Fôn Williams, D. Ward – A. King, Robson-Kanu, G. Williams, D. Edwards, J. Richards, Cotterill, Collins, Jonathan Williams, Vaughan, Church.

    Severné Írsko: McGovern – Hughes, McAuley (84. Magennis), Cathcart, J. Evans – J. Ward (69. Washington), S. Davis (C), C. Evans, Norwood (79. McGinn), Dallas – K. Lafferty.
    Náhradníci: R. Carroll, Mannus – Baird, Ferguson, Hodson, McCullough, C. McLaughlin, McNair, Grigg, Magennis, McGinn, Washington.

    Rozhodca: Martin Atkinson – M. Mullarkey, S. Child (všetci ENG) – F. Brych (GER)