USA – Paraguaj 1:0 (kon.) | Kolumbia – Kostarika 2:3 (kon.)
koniec
USA
1:0 (1:0)
Paraguaj
cz Nedeľa 12.06.2016, 01:00 • Lincoln Financial Field, Philadelphia (kapacita: 69 176) • Copa América • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji za pozornost a přeji Vám hezký zbytek víkendu. Někdy příště se u fotbalu zase budu těšit na počtenou! (03:14:45)
     
    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 3:8. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 20:16.
     
    Je dobojováno, Američané porážejí Paraguay tím nejtěsnějším možný rozdílem, a zajišťují si tak postup do čtvrtfinále, naopak La Albirroja si musí balit kufry! Sledovali jsme parádní utkání, oba celky hrály velmi ofenzivně, k vidění byla řada pohledných fotbalových momentů, fanoušci museli být potěšeni. V úvodní pětačtyřicetiminutovce byli mírně aktivnějším celkem domácí, kteří se v sedmadvacáté minutě zaslouženě ujali vedení, když se po Zardesově pasu prosadil Clint Dempsey! Těsně před odchodem do šaten mohlo být zničehonic vyrovnáno, Lezcano však v samostatném úniku na Guzana nevyzrál.

    Druhý poločas byl hodně ovlivněn situací z jeho úvodu. DeAndre Yedlin totiž předvedl dva naprosto zbytečně fauly v rozmezí dvaceti vteřin, Američané se tak už od osmačtyřicáté minuty museli bránit v deseti. S nabídnutou přesilovkou Díazova družina příliš dobře nenaložila, nějaké šance tam sice byly, Paraguay však dnes scházel větší klid v zakončení, domácí výběr navíc hned několikrát podržel dnes výborně chytající Brad Guzan. Jak již bylo zmíněno, tým vedený Jürgenem Klinsmannem tedy postupuje mezi osmičku nejlepších, ve čtvrtfinále na něj bude čekat vítěz skupiny B, tuto pozici zatím drží Brazílie, o všem ale rozhodnou až zítra hraná utkání.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Dnes nepříliš viditelný Derlis González podnikl dravý výpad vstříc americké šestnáctce, ovšem měl proti sobě hned trojici protivníků a z této situace opravdu úspěšně vyjít nemohl.
     
    90+4
    Hodně kostrbatě to teď hosté provedli, i tak se však dostali ke střele. Rojas zvedl hlavu a přenesl hru k volnému Ayalovi, jenž se nijak nerozpakoval a ihned vypálil, blokující Brooks však vyrovnání nepřipustil.
     
    90+3
    Polovina z nastaveného času je fuč, Američané si nyní počínají velice zkušeně a chytře, Bradley nikam nespěchá, v rohu hřiště drží balon proti přesile, a získává tak k dobru cenné vteřinky.
     
    90+2
    Rychlonohý Iturbe z levé strany vykouzlil další nabídku před branku USA, na hranici malého vápna se pro balon natahoval Dario Lezcano, k zasáhnutí kulatého nesmyslu mu však chyběl krok.
     
    90+1
    Dnešní utkání se prodlouží o šest minut! Vzhledem k dlouhým diskuzím po Yedlinově červené kartě a ošetřování hlavního sudího je to naprosto pochopitelné.
     
    90
    Američané se snad poprvé v druhém poločase usadili na útočné polovině, Bradley vymyslel parádní kolmici pro Grahama Zusiho, jehož technická rána se nakonec, i s přispěním lehké teče jednoho z hostujících hráčů, stočila vedle.
    89. Neuznaná branka z ofsajdu
     
    89
    Míč je v americké brance, Paraguayci se však radují zcela zbytečně. Další z Ayalových centrů prodloužil Benítez na volného stopera Gómeze, který ale stál v drobném ofsajdu, a jeho přesná trefa tak pochopitelně nemohla být uznána.
     
    88
    Aktivní Irube vybojoval pro Los Guaraníes další volný přímý kop. Důvěru od spoluhráčů opět dostal Víctor Ayala, který tentokráte dal místo střely přednost centru, americká obrana si ale i tentokráte věděla rady.
     
    87
    Žlutou kartu dostává Jermaine Jones (USA).
     
    86
    Paraguayci se opět nepohodli v kombinaci, načež se kupředu vydal Gyasi Zardes. Mladičký křídelník to udělal parádně, když celou akci nejprve lehce zbrzdil, poté ale přesným pasem oslovil střídajícího Beckermana, který vypálil zhruba z pětadvaceti metrů, prostor mezi třemi tyčemi ale nezasáhl.
     
    85
    Po autovém vhazování si ale pro faul došel Rojas. Zodpovědnost při standardní situaci na sebe opět vzal Víctor Ayala, jehož kroucená rána přes zeď nebyla úplně špatná, balon ovšem zamířil nad branku, a Guzan se tak nijak strachovat nemusel.
     
    84
    Iturbe se na levé straně rozhodl kombinovat se Samudiem, nakonec si ale oba dva příliš neporozuměli, a z nadějně vypadající akce tak vytěžili jen a pouze autové vhazování.
     
    83
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Bobby Wood, přichází Kyle Beckerman.
    82. Fantastický Guzan v brance USA
     
    82
    Fantastický Guzan! Z pravé strany se do šestnáctky přiřítil Jorge Benítez, který se nakonec, i s lehkou pomocí paní Štěstěny, dostal až do zakončení, brankář v barvách Spojených státu amerických však jeho ránu eliminoval, stejně jako dorážku v podání dotírajícího Gonzáleze!
     
    81
    Do konce tohoto mače už zbývá zhruba deset minut a Amerika stále drží jednobrankové vedení, které by ji zajišťovalo postup do čtvrtfinále. Paraguay potřebuje zvítězit, na vstřelení dvou gólů ji už ale příliš času nezbývá.
     
    80
    Pěkná akce Paraguaye! Na levé straně svou technickou vyspělost ukázal Juan Manuel Iturbe, jenž si přehodil balon na levačku a povedeným centrem našel na hranici malého vápna číhajícího Lezcana, po jehož hlavičce kulatý nesmysl zamířil těsně nad horní tyč!
     
    79
    V krátkém časovém sledu tu máme druhý žlutý kartónek. I tentokráte se jednalo o zasloužený trest, Orozco viditelně nestíhal Iturbeho a stáhl ho k zemi, jakékoliv protesty jsou opravdu zbytečné.
     
    78
    Víctor Ayala ani nyní neodcentroval podle svých představ, následně navíc o balon přišel Rojas a byl to právě Ayala, kdo za cenu žluté karty zastavil protiakci vedenou Zardesem.
     
    77
    Juan Rodrigo Rojas předvedl učebnicovou zasekávačku, po níž našel volného Ayalu, jehož vysoký centr, na který si naskakoval Benítez, odhlavičkoval pod tlakem hrající Cameron na rohový kop pro La Albirroju.
     
    76
    Po nepříjemném střetu z hlavičkového souboje s nekompromisním Samudiem zůstává na trávníku ležet Bobby Wood, který je dnes opravdu okopáván ze všech stran. Vše by ale mělo být v pořádku, mladý Američan může pokračovat.
     
    75
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Alejandro Bedoya, přichází Graham Zusi.
     
    74
    Paraguayi nelze upřít snaha, hosté se tlačí směrem do útoku, jejich akce ale postrádají potřebnou kvalitu. Názorným příkladem budiž ta právě proběhlá, Rojas prováhal ideální střelecký moment, místo toho ještě zkusil najít Iturbeho, ale se zlou se potázal.
     
    72
    Paraguaycům se začíná krátit čas. Do konce utkání už zbývá pouze dvacet minut, plus nějaké to nastavení. Povede se Díazovým svěřencům ještě zvrátit vývoj zápasu?
     
    71
    Nyní už neměl hlavní sudí na výběr, Rojas přibrousil Wooda zezadu, naprosto jasná žlutá karta. Mladičký Američan se však nezachoval příliš chytře a Rojase odstrčil, za což jej sudí taktéž odměnil žlutým varováním.
     
    70
    Drobné ošetření hlavního sudího už je za námi, pojďme se opět věnovat fotbalu. Podruhé v krátkém časovém sledu se o individuální průnik podél pravé lajny pokusil Wood, tentokráte byl však zastaven čistě a v rámci pravidel, Samudiův skluz byl velice povedený.
     
    68
    Rozhodčí Julio Bascuñán zřejmě postihly drobné zdravotní problémy, vypadá to na potíže s pravým lýtkovým svalem. Tato situace není úplně běžná, vše by ale mělo být v pořádku, hlavní arbitr tohoto střetnutí už je v péči amerických zdravotníků.
     
    67
    Domácí hráči i fanoušci se zcela oprávněně zlobí. Další brejk v podání amerického mužstva táhl Bobby Wood, který si na pravé straně zkusil balon prohodit mezi dvěma protihráči, kvůli jasnému faulu se přes ně ale nedostal. Sudí však nechal hru plynout, a domácí se tak musím honem rychle vracet zpět do obrany.
     
    66
    Paraguay vybojovala další dva kopy od rohového praporku. Ten první se jihoamerickému celku vůbec nezdařil, o pár okamžiků později však Ayala svůj centr posadil přesně na hlavu da Silvy, jenž ale trefil pouze před sebou stojícího Brookse.
    65. Šance na obou stranách
     
    65
    Ou, tady příliš nescházelo! Na hranici šestnáctky si míč několikrát vyměnili Rojas s Iturbem, první jmenovaný nakonec zkusil své štěstí a vypustil technickou ránu, která vzdálenější tyč Guzanovy svatyně minula jen o vlásek!
     
    64
    Střídání v týmu Paraguay: ze hřiště odchází Antonio Sanabria, přichází Jorge Benítez.
     
    63
    Tato neproměněná šance by Američany mohla pořádně mrzet! Hostující obrana nyní nebyla ideálně zkonsolidována, hráči USA se hnali do přečíslení tří proti dvěma, Wood jej vyřešil pasem na volného Zardese, ten však z bezprostřední blízkosti nedokázal Villara překonat!
     
    62
    Nyní už se Paraguayci odhodlali k přímému ohrožení americké branky. Dario Lezcano si pěkně narazil se Sanabriou, poté natáhl k zajímavému pokusu z uctivé vzdálenosti, míč však zamířil pouze doprostřed branky, kde číhal pozorný Guzan!
     
    61
    González si potáhl balon až na hranici šestnáctky, kde počkal na sbíhajícího si Ayalu, jehož následný centr mířil k na zadní tyči číhajícímu Rojasovi, ten na balon ale o kousek nezvládl dosáhnout. Chyběl mu krok...
     
    60
    Po několikaminutové odmlce se směrem do útoku mohli vrhnout i The Stars and Stripes, Bobby Wood se však přezentoval velice zbytečným útočným faulem, který sudí opravdu nemohl přehlédnout.
     
    59
    Američanům tečou nervy! Jasný Bedoyův faul sice kartou ohodnocen nebyl, rozhodnutí hlavního rozhodčího se ale pramálo líbilo kapitánu Bradleymu, který je za své slovní výlevy na adresu pana Bascuñána odměněn žlutým varováním.
     
    58
    Víctor Ayala si rozhněvané kolegy zřejmě hodlal udobřit, proto nyní výborně zabojoval a obral o míč Jonese. Následně zvedl hlavu a dlouhatánským pasem zkusil oslovit Sanabriu, ten ale v postupu směrem vpřed nemohl pokračovat, sudí totiž správně viděli ofsajd.
     
    57
    Ani tentokráte to ale žádná velká sláva nebyla. Centr v podání Víctora Ayaly totiž zaplul přesně do náruče brankáře Guzana, někteří spoluhráči už paraguayskému středopolaři naznačují, že takhle to tedy rozhodně nepůjde.
     
    56
    Hosté znovu kombinovali v Guzanově bezprostřední blízkosti. Po Iturbeho nahrávce se k centru už už chystal Derlis González, doslova za pět minut dvanáct mu v něm ale zabránil Johnson. Nicméně si pomohl faulem, a Paraguay tak zahraje další standardku.
     
    55
    Střídání v týmu Paraguay: ze hřiště odchází Celso Ortiz, přichází Juan Rodrigo Rojas.
     
    54
    Poprvé po Yedlinově zbytečném vyloučení se Paraguayci na delší dobu usadili na útočné polovině, z jejich tlaku nakonec vzešla střela z kopačky Derlise Gonzáleze, nepříjemně skákající pokus se ale mezi tři tyče nevešel.
     
    53
    Bobby Wood rozkmital své rychlé nohy, píchl si balon okolo da Silvy, ten však na poslední chvíli zvládl zatáhnout za záchrannou brzdu a tvrdým, ovšem čistým zákrokem zabránil případnému nebezpečí ze strany Američanů.
     
    52
    Po Johnsonově chybné rozehrávce se na sóloakci vydal Celso Ortiz, nadějně se vyvíjející akce však nakonec žádný úspěch nepřinesla, přihrávka v podání hostujícího středopolaře, jejímž adresátem zřejmě byl Sanabria, se ukázala býti mimořádně nepřesnou.
     
    50
    Jürgen Klinsmann chce naprosto pochopitelně posílit defenzivní val, proto ze hry stahuje Dempseyho, místo něhož na plac nastupuje obránce Michael Orozco.
     
    49
    Po sáhodlouhých diskuzích se konečně zase hraje. Volný přímý kop si pod svou zodpovědnost vzal pochopitelně Ayala, jeho rána však nebyla tentokráte vůbec povedená, míč zamířil vysoko nad Guzanovu pokladnici.
    48. Červená karta po 2. žluté
     
    48
    Neskutečný zkrat v podání Yedlina! Americký obránce byl zřejmě frustrován z předchozí situace a naprosto zbytečně znovu fauloval, sudí byl nekompromisní, po druhé žluté tasil kartu barvy červené, a Yedlin tak předčasně zamíří pod sprchu.
     
    47
    Dnes poprvé se bude žlutit i na straně Američanů. Potrestaným hráčem je zcela po právu DeAndre Yedlin, který si tvrdě vyšlápl na Almiróna.
     
    46
    Do druhého poločasu vstupuje Paraguay s jednou změnou v sestavě. Utkání skončilo pro zadáka Balbuena, místo něhož nastupuje Juan Manuel Iturbe, kmenový hráč římského AS.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    V samotném závěru měli Američané k dispozici ještě jeden rohový kop, nic z něj ale nevytěžili, a první půle tedy konči! Do šaten odcházejí spokojenější právě domácí hráči, kteří po pětačtyřiceti minutách vedou 1:0, zatím jediným přesným střelcem se v sedmadvacáté minutě stal Clint Dempsey. Na kvalitu utkání si jakožto diváci nemůžeme stěžovat, hraje se opravdu ve vysokém tempu, tak jen doufejme, že druhá půle, která začne zhruba ve 2:07, se od té úvodní nebude příliš lišit!
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Nad rámec prvního poločasu se bude nastavovat jen jedna minuta.
    45. Obrovská šance Daria Lezcana na vyrovnání
     
    45
    Obrovská šance Paraguaye! Absolutorium nyní zaslouží Antonio Sanabria, jenž nezištnou a mimořádně přesnou přihrávkou vyslal kupředu Daria Lezcana. V Ingolstadtu působící fotbalista se řítil úplně sám na brankáře Guzana, jeho přízemní rána ale úspěch neslavila!
     
    44
    Teď navíc hosté o balon přišli, rychlý brejk Spojených států amerických vyústil v Dempseyho pas na Wooda, který si na hranici vápna ještě hodlal balon přehodit na pravačku, přesně v ten moment mu jej ale ukopl vracející se Balbuena.
     
    43
    Američané se s blížícím se koncem první půle výrazně zatáhla, obléhání branky soupeře v podání Paraguaye je však zatím úplně bez nápadu.
     
    42
    Teď se Paraguayci zlobí naprosto oprávněně. Samostatný únik v podání Samudia byl totiž zastaven jasným Yedlinovým faulem, domácí obránce zasáhl protihráče loktem do obličeje, sudí však, k obrovské nespokojenosti hostujících borců, nechal hru plynout.
     
    41
    Los Guaraníes opět kombinují v těsné blízkosti Guzanovy pokladnice. Do konce prvního poločasu zbývá už jen něco okolo pěti minutek, povede se hostům ještě před odchodem do kabin srovnat?
     
    40
    Paraguayci se usadili na obranné polovině svého soupeře, po Sanabriově chybě se však domácí mohli vrhnout do protiakce. Ta vyústila v přetažený centr v podání Johnsona, který se stal snadnou kořistí pro Justa Villara.
     
    39
    Guzanův výkop doskákal až k Dempseymu, který to celé myslel velice chytře, jeho průnikový pas na nabíhajícího si Wooda však fantasticky přečetl da Silva a ideálně načasovaným skluzem zabránil mladému americkému útočníkovi v samostatném úniku.
     
    38
    Na druhé straně se o individuální průnik pokusil Gyasi Zardes, daleko s míčem ale nedoputoval. Na Samudia sice ještě dokázal vyzrát, stopku jeho akci však důrazným způsobem vystavil pohotový Gómez.
     
    37
    Almirón zvedl hlavu a přesným pasem našel úplně volného Ayalu. Ten udělal tři rychlé kroky směrem k domácí svatyni, na hranici vápna si míč po pohledné kličce přehodil na svou silnější pravačku, jeho dělovka však zamířila pár metrů nad břevno.
     
    36
    Centr z kopačky faulovaného Ayaly dokázala obrana USA odvrátit, balon však doputoval pouze ke kopačkám Derlis Gonzáleze, který vypálil ihned z první, trefil ale pouze dobře blokujícího zadáka Camerona.
     
    35
    Víctor Ayala si nyní doslova došel pro faul od vracejícího se Dempseyho, nutno ovšem podotknout, že pádu opravdu pořádně přidal. Sudí mu to ale zbaštil i s navijákem, a La Albirroja tak bude zahrávat už několikátý volný přímý kop.
     
    34
    Paraguayci se ale znovu dostali k míči, po Ortizově pasu k ráně z nějakých pětadvaceti metrů natáhl Derlis González, jeho přízemní pokus k levé tyči však postrádal potřebnou razanci, Guzan se tedy nijak zvlášť nezapotil.
     
    33
    Domácí si nyní vybrali slabší moment při rozehrávce, načež se kupředu dral Dario Lezcano. Z Jonesem si ještě fotbalista působící v německém Ingolstadtu poradil, na pozorného a včas přistoupivšího Brookse už ale nevyzrál.
     
    32
    Víctor Ayala vyslal do vápna poměrně přetažený centr, i tak si na něj ale jeden z jeho spoluhráčů dokázal naskočit a zakončit. Byl to obránce Gómez, jehož hlavičce však scházela notná dávka přesnosti, Guzan mohl zůstat zcela klidný.
     
    31
    Možná trochu nečekaně se k přímému kopu postavil levý obránce Samudio, jehož rána nebyla vůbec špatná, míč ovšem nad branku tečoval jeden z ve zdi stojících amerických hráčů. Paraguay tak zkusí zahrozit z rohu.
     
    30
    Po levé straně se šikovně protáhl Almirón, který následně na hranici vápna našel volného Ayalu, jenž z první hodlal sklepnout pro výborně postaveného Sanabriu, ve snaze o přihrávku byl ale faulován, a Díazovým svěřencům se tak nabízí obrovská šance na vyrovnání v podobě volného přímého kopu z nějakých dvaceti metrů.
     
    29
    Přesně tohle domácí potřebovali! Vzhledem k jejich aktivnímu pojetí hry se asi jedná o vedení zasloužené, ovšem Paraguayci se zatím také prezentují velice sympatickým výkonem, tak doufejme, že třeba ještě zadělají na drama.
    27. Clint DEMPSEY - 1:0
     
    27
    Američané právě vstřelili branku!
    Američané se ujímají vedení! Trmu – vrmu v blízkosti středového kruhu nakonec nejlépe zvládl Jones, který se ihned vydal do útoku a roztáhl hru na levou stranu. Tam se balonu ujal Zardes a přesným centrem našel z druhé vlny si sbíhajícího CLINTA DEMPSEYHO, jenž přesnou ranou prostřelil brankáře Villara!
     
    26
    Hosté si ale nepočínali vůbec šťastně, načež Clint Dempsey obdržel přihrávku od Bradleyho, zvedl hlavu a nadýchaným bochánkem hodlal na zteč vyslat Wooda, ten si však o kousek nepohlídal ofsajdové postavení.
     
    25
    Sanabria si nyní říkal o balon, Almirón jej ale nezvětřil a místo toho hru otočil směrem vzad. Paraguayci tak začínají znovu od píky, jejich další akci rozjede Paulo da Silva.
    24. Dempseyho dobře kopnutý přímý kop
     
    24
    Fabián Balbuena zahrál rukou, fotbalisté USA tak měli k dispozici přímý kop z hranice pokutového území. Zodpovědnost na sebe vzal velezkušený Clint Dempsey, jeho pokus však horní tyč Villarovy pokladnice o několik decimetrů minul!
     
    23
    Derlis González to nyní přehnal s agresivitou a v souboji nepříjemně dojel Johnsona, který se zvedá opravdu jen velice těžce. Vše se ale obejde bez zásahu zdravotníků.
     
    22
    Máme za sebou něco málo přes dvacet minutek a zatím si rozhodně nemůžeme stěžovat. Branku jsme sice ještě neviděli, zápas se ale hraje v obrovském tempu a je vidět, že ani jeden z celků dnes nemá výhradně defenzivní plány.
     
    21
    Pěkná akce Američanů! Po Johnsonově vhazování se k balonu dostal Wood, který jej okamžitě přenesl na lépe postaveného Jonese. Ten si naznačením střely položil svého strážce, následně se mu ale kulatý nesmysl zamotal mezi nohama, čehož využil důsledný Samudio.
     
    20
    Následoval další roh v podání Paraguaye, nic z něj ale nevzešlo, v pokutovém území si totiž nedovoleným zákrokem pomohl obránce Gómez, a hráči USA tak alespoň na chvíli mohou uklidnit hru.
     
    19
    Teď nám opravdu šance střídala šanci. Nejprve z nějakých dvaceti metrů pálil Dempsey, jeho dělovka ale byla zablokována. Na to konto se s odpovědí vydal Derlis González, který se rozhlédl kolem sebe a povedeným centrem na zadní tyči našel Sanabriu, jehož ale pohotovým zákrokem vychytal Guzan!
     
    18
    Jermaine Jones poslal na zteč kolegu Dempseyho, který sice nepřesprintoval pozorného da Silvu, ten si však o pár okamžiků později málem zadělal na pořádné problémy, nakonec ale napadající protihráče dokázal obelstít.
     
    17
    Ayala se parádně zorientoval a poté milimetrovým pasem roztáhl hru na obránce Samudia, který nijak dlouho neváhal a okamžitě poslal kulatý nesmysl do šestnáctky, tam jej však do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky uklidil pozorný Geoff Cameron.
     
    16
    Jakýsi střílený centr v podání Víctora Ayaly nenadělal ve vápně USA na přílišné trable, Brad Guzan sice neměl úplně nejlepší výchozí pozici, nakonec si ale letící míč našel a s přehledem jej vyboxoval do bezpečí.
     
    15
    Yedlin na poslední chvíli zatáhl za záchrannou brzdu a fauloval unikajícího Gonzáleze. Na pořadu dne je tedy další standardka v podání Díazových svěřenců. Jak s ní Paraguay naloží?
     
    14
    S nařízeným přímým kopem nenaložili Američané úplně zle. Bradleyho načechraný bochánek doputoval až na hlavu ve vápně bojujícího Wooda, jeho hlavičce však scházela trocha více přesnosti, balon zamířil zhruba metr vedle pravé tyče.
     
    13
    Máme tu první žlutou kartu dnešního mače. Zcela správně ji dostává Ortiz, který nestíhal a zezadu přidržel za dres unikajícího Wooda. Tady není o čem diskutovat.
    12. Fantastický návrat Johna Brookse
     
    12
    Tohle domácí opravdu nezvládli! Jejich laxní a pomalý návrat zpět do defenzivy se jim málem vymstil, Paraguayci totiž postupovali vpřed v přečíslení tří proti jednomu, ovšem nevyřešili jej ale vůbec ideálně, Lezcana totiž povedeným obranným skluzem odzbrojil John Brooks!
     
    11
    DeAndre Yedlin rozkmital své rychlé nohy a dostal se až k centru, který nebyl vůbec špatný, velkou pochvalu však teď zaslouží vyběhnuvší brankář Villar, jenž míč vyboxoval těsně před dotírajícím Woodem.
     
    10
    Jones zvedl hlavu a přesně nahrál Dempseymu, ten udělal tři rychlé kroky, poté se na místě obtočil okolo svého strážce, jeho následná přízemní rána však žádný větší vzruch nepřinesla.
     
    9
    Gustavo Gómez se vracel zpět do obrany a vzhledem k nedostatečné podpoře svých kolegů mu nezbývalo nic jiného, než faulovat unikajícího Johnsona. Tady se nejspíš mohlo žlutit, sudí to však vidí jinak.
     
    8
    Od úvodních minut nasadil Julio Bascuñán poměrně přísný metr posuzování nedovolených zákroků. Po jednom z nich, který byl tedy nanejvýše sporný, nacentroval balon do šestnáctky Ayala, Guzan si však připsal pohodový zásah.
     
    7
    U levé postranní lajny několik tvrdých soubojů absolvovali Zardes a Samudio, míč nakonec po nepřehledné situaci zamířil za postranní čáru, chilský sudí dal na radu svého pomezního kolegy a správně jej přisoudil Spojeným státům americkým.
     
    6
    Po Balbuenově faulu na Dempseyho měli domácí další přímý kop z velice zajímavě vypadající pozice. Zodpovědnost na sebe vzal Fabian Johnson, jehož rána přes zeď sice nebyla špatná, Villar si na balon ale zkušeně počíhal.
     
    5
    John Brooks poslal směrem ke Guzanovi nepříliš zdařilou „malou domů“, brankář Aston Villy se při odkopu musel pořádně zapotit, nakonec ovšem oba dotírající protihráče zvládl přelstít.
     
    4
    Na rozdíl od jihoameričanů s ním ale naložili prachmizerně. Zřejmě se jednalo o secvičený signál, ten ale Klinsmannově družině vůbec nevyšel, protože centr kapitána Bradleyho nenašel nikoho z ve vápně bojujících spoluhráčů.
     
    3
    Standardní situaci nesehrála Paraguay vůbec marně, Orttzův lehoučký centr sklepl ze vzduchu stoper Gómez pro Sanabriu, ten však z otočky nedokázal propálit hradbu těl před Guzanovou pokladnicí. Hráči USA se okamžitě vydali do protiakce a také oni vybojovali přímý kop.
     
    2
    S první akcí se směrem kupředu vydali hosté, sám na sebe se celou akci pokusil vzít Dario Lezcano, ovšem daleko kvůli Jonesově nedovoleném zákroku nedoputoval. Následovat bude přímý kop.
     
    1
    Hlavní arbitr Julio Bascuñán právě foukl do píšťalky, můžeme začít! Los přisoudil výkop fotbalistům USA, kteří nastupují v černých dresech, naopak Paraguay oblékne tradiční červené barvy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Ještě před startem tohoto mače jsou na programu státní hymny obou mužstev.
     
    Aktéři dnešního mače právě nastupují na travnatou plochu, utkání tak začne už opravdu jen za pár okamžiků!
    Ve Philadelphii už je vše připraveno!

     
    Dovolte mi, abych Vám ještě jednou popřál příjemné ráno! Důležité utkání mezi USA a Paraguayí započne už během několika minut, domácí výběr do něj vstupuje s úplně totožnou sestavou, jako ve středu proti Kostarice. Naopak Ramón Díaz, kouč La Albirrojy, sáhl hned ke čtyřem změnám, kvůli červené kartě chybí kupříkladu Romero, na druhou stranu se můžeme těšit na mladého útočníka Antonia Sanabriu.
    Do úvodu utkání zbývá už jen dvacet minut a ochozy Lincoln Financial Field se začínají pomalu zaplňovat.

     
    Úvodní sestavy:

    USA: Guzan – Yedlin, Cameron, Brooks, Johnson – Bedoya, Bradley (C), Jones – Zardes, Dempsey, Wood.
    Náhradníci: Horvath, Howard – Birnbaum, Besler, Nagbe, Orozco, Beckerman, Kitchen, Pulisic, Wondolowski, Zusi, Castillo.

    Paraguay: Villar (C) – Balbuena, G. Gómez, P. da Silva, Samudio – González, V. Ayala, Ortiz, Almirón – A. Sanabria, Lezcano.
    Náhradníci: A. Silva, D. Barreto – Piris, B. Valdez, J. Benítez, Rojas, É. Benítez, B. Riveros, Iturbe, N. Valdez, Piris Da Motta.

    Rozhodčí: Julio Bascuñán – Carlos Astroza, Christian Schiemann (všichni Chile).
    Paraguayce dnes čeká zápas o všechno! V případě porážky si mohou balit kufry, triumf nad domácím výběrem by jim naopak zajistil postup mezi osm nejlepších.

     
    Paraguay

    Paraguayci na tento turnaj přijeli v roli outsidera, který však má kádr na to, aby někoho ze silnějších soupeřů překvapil. V posledních letech zažívá tento jihoamerický celek mírný ústup ze slávy, dříve pravidelný účastník světových šampionátů kupříkladu před dvěma lety chyběl v Brazílii, v kvalifikaci totiž skončil úplně poslední. Na loňském mistrovství amerického kontinentu La Albirroja ve čtvrtfinále překvapivě vyřadila již zmíněné Kanárky, mezi čtyřmi nejlepšími celky ji ovšem stopku vystavili Argentinci.

    Letos to zatím na postup ze skupiny nevypadá, nicméně musíme přiznat, že los k Paraguaycům zrovna přívětivý nebyl. Na úvod je čekala Kostarika, asi nejslabší ze tří soupeřů. Utkání příliš fotbalové krásy nenabídlo, dá se říci, že diváci se bavili pouze a jen v úvodní čtvrthodince, která přinesla několik zajímavě vypadajících možností na obou stranách. Poté už to byla jedna velká nuda, která, asi spravedlivě, skončila bezbrankovou remízou. Proti Kolumbii Díazova družina nezachytila úvod, po půlhodině hry totiž prohrávala už o dvě branky, přesně mířili James Rodríguez a Carlos Bacca. V jednasedmdesáté minutě sice parádní pumelici do šibenice předvedl Ayala, na vítězství Los Cafeteros to ale už nic nezměnilo.
    Dnešní utkání se odehraje ve Philadelphii, na stadionu s názvem Lincoln Financial Field bude mít domácí výběr podporu téměř 70 000 fanoušků!

     
    USA

    Jakožto pořadatelská země se Spojené státy americké na tento prestižní turnaj připravovali velice pečlivě. Tým vedený zkušeným lodivodem Klinsmannem chce pochopitelně dojít co nejdál, po dvou odehraných zápasech však ještě nemá ni jisté, dnešní prohra by znamenala vyřazení. Hned v prvním a zároveň zahajovacím mači turnaje Copa América Centenario na The Stars and Stripes čekala Kolumbie, jeden z hlavních aspirantů na celkové prvenství. Parta okolo Jamese Rodrígueze dokonale potvrdila své kvality, Spojené státy po poměrně jasném průběhu přehrála 2:0, a poměrně silně tak zaskočila natěšené domácí příznivce.

    Chuť si tým vedený kapitánem Bradleym spravil o čtyři dny později, když si v Chicagu doslova smlsl na nevyzpytatelném výběru Kostariky. Utkání to bylo možná až nečekaně jednoznačné, čtvrtfinalista posledního světového šampionátu přílišný odpor nekladl a Ruiz s Campbellem, hlavní persony středoamerického celku, nebyli vidět. Základní kámen svého úspěchu položila Klinsmannova družina už v prvním poločase, jenž po trefách Dempseyho, Jonese a Wooda ovládla poměrem 3:0. V samotném závěru se ještě prosadil Zufi, a Američané si tak dokráčeli pro první výhru na turnaji.
     
    Příjemné nedělní ráno přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní kopané! Kromě evropského šampionátu, který v zemi galského kohouta započal v pátek, se koná i mistrovství amerického kontinentu. Dnes do své závěrečné fáze vstupují základní skupiny, v tomto online přenosu se zaměříme na duel, v němž domácí USA hostí nepříjemnou Paraguay. Nastavte si budíky, začínáme hodinu po půlnoci!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.

    Vojtěch Tůma

    Góly: 27. Dempsey (Zardes)

    Karty:   47. Yedlin (USA), 59. Bradley (USA), 71. Wood (USA), 79. Orozco (USA), 87. Jones (USA) – 13. Ortiz (PAR), 71. Rojas (PAR), 78. V. Ayala (PAR)   48. Yedlin (USA)


    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 3:8. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 20:16.
    USA: Guzan – Yedlin, Cameron, Brooks, Johnson – Bedoya (75. Zusi), Bradley (C), Jones – Zardes, Dempsey (50. Orozco), Wood (83. Beckerman).
    Náhradníci: Horvath, Howard – Birnbaum, Besler, Nagbe, Orozco, Beckerman, Kitchen, Pulisic, Wondolowski, Zusi, Castillo.

    Paraguaj: Villar (C) – Balbuena (46. Iturbe), G. Gómez, P. da Silva, Samudio – González, V. Ayala, Ortiz (55. Rojas), Almirón – A. Sanabria (64. J. Benítez), Lezcano.
    Náhradníci: A. Silva, D. Barreto – Piris, B. Valdez, J. Benítez, Rojas, É. Benítez, B. Riveros, Iturbe, N. Valdez, Piris Da Motta.

    Rozhodca: Julio Bascuñán – Carlos Astroza, Christian Schiemann (všichni Chile)