Čile – Bolívia 2:1 (kon.) | Argentína – Panama 5:0 (kon.)
koniec
Argentína
5:0 (1:0)
Panama
cz Sobota 11.06.2016, 03:30 • Soldier Field, Chicago (kapacita: 61.500 diváků) • Copa América • Skupina D
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 03:30.
     
    ARGENTINA

    Argentinská reprezentace plná hvězd je jedním z největších favoritů na zisk letošního titulu. Svěřenci trenéra Gerarda Martina měli hned v prvním zápase na turnaji hodně těžkého soupeře v podobě loňského vítěze jihoamerického Copa América, avšak s Chile si díky dvěma brankám na začátku druhého poločasu poradili v poměru 2:1. Chilané dokázali kontrovat až v nastaveném čase, kdy snížil Fuenzalida. Argentina tak rázně nakročila za vítězstvím v základní skupině.

    Největší hvězdy: Lionel Messi, Ángel Di María, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín
    Do dnešního zápasu by měl být po zranění připraven už i Lionel Messi

     
    PANAMA

    Středoamerická Panama sice není ani zdaleka favoritem, ale do velmi těžké základní skupiny vkročila skvěle, když si se soupeřem poradila stejným výsledkem jako Argentina. Vítězství 2:1 nad Bolívií zajistil útočník Blas Perez, jenž nejprve otevřel skóre v 11. minutě a poté tři minuty před koncem řádné hrací doby poslal Panamu do rozhodujícího vedení. Dnes je ale Panama v naprosto odlišné situaci a nemůže očekávat, že bude mít převahu jako v prvním utkání.

    Největší hvězdy: Jaime Penedo, Blas Perez, Gabriel Torres, Anibal Godoy
     
    TABULKA SKUPINY D

    1. Argentina 1-0-0 2:1 3 body
    2. Panama 1-0-0 2:1 3 body

    3. Bolívie 0-0-1 1:2 0 bodů
    4. Chile 0-0-1 1:2 0 bodů
    Utkání bude rozhodovat sudí ze Salvadoru

     
    Úvodní sestavy:

    Argentina: Romero – Mercado, Otamendi, Ra. Funes Mori, Rojo – Augusto Fernández, Mascherano – Gaitán, Banega, Di María – Higuaín.
    Náhradníci: Andújar, Guzmán – Cuesta, Maidana, Roncaglia, Biglia, Kranevitter, Lamela, Pastore, Agüero, Lavezzi, Messi.

    Panama: Penedo – Machado, Baloy, L. Henríquez, Miller – Cooper, Godoy, Pimentel, G. Gómez, A. Quintero – Pérez.
    Náhradníci: Calderón, Rodríguez – Cummings, Escobar, M. Gómez, Buitrago, Camargo, A. Henríquez, Abdiel Arroyo, Nurse, Tejada, G. Torres.

    Rozhodčí: J. Aguilar – J. Zumba, W. Torres (vš. SAL).
     
    Hráči obou reprezentací právě nastoupili na trávník. Čeká nás státní hymna Argentiny a hned po ní i hymna Panamy.
     
    Obě hymny dozněly bez sebemenších problémů a utkání je tak připraveno k zahájení.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Panama zahájila první půli dlouhým nákopem, po kterém se míč odrazil k nohám Gabriela Gómeze. Po něm si poprvé zahrál i brankář Sergio Romero.
     
    2
    Argentina vybojovala první rohový kop utkání a po menších strkanicích se k rozehrávce postavil Banega. Hlavní rozhodčí však nakonec píská útočný faul Higuaína.
     
    3
    Machado se téměř zároveň s odpískáním Higuaínova faulu hodně teatrálně skácel k zemi, avšak ani jeden z rozhodčích další přestupek proti pravidlům nezpozoroval.
     
    4
    Hra se přesunula na polovinu Argentiny a Funes Mori musel dávat pozor před dotírajícím Pérezem. Výsledkem je rohový kop Panamy.
     
    5
    Prodloužený centr dolétl až k Baloyovi, nicméně i tomu je nakonec odpískán útočný faul. Těžko říci, co teď sudí posoudil jako nedovolené.
     
    6
    Nyní už je ale tažena první žlutá karta zápasu. Blas Pérez (PNM) atakoval Mascherana, jenž se opět hodně herecky složil k zemi, a hlavní rozhodčí tentokrát trestá.
     
    7
    Argentina právě vstřelila branku!
    A favorizovaná reprezentace jde po volném kopu do vedení! Výborný centr Di Márii totiž přistál na hlavě nedostatečně bráněného NICOLÁSE OTAMENDIHO a ten zakončil přesně k tyči.
    7. Nicolás OTAMENDI - 1:0
     
    8
    S další ofenzivní akcí poměrně rychle přispěchal Gonzalo Higuaín, nicméně jeho dělovku z úhlu si brankář Penedo pohlídal.
     
    9
    Rohový kop Argentiny již žádné nebezpečí nepřinesl a Jaime Penedo v pohodě stáhl míč do rukavic. Panama se snaží o rychlý přechod do útoku.
     
    11
    Sergio Romero byl hodně rychle z brány a odkopl míč před dotírajícím útočníkem. Panama už se ale zase dere dopředu.
     
    12
    Velmi dobře rozehraný rohový kop Panamy měl doletět k Pérezovi, avšak místo toho předvedla Argentina rychlý výpad, který byl ukončen záhy po přechodu na útočnou polovinu.
     
    13
    Do hry se opět pokoušel zapojit Blas Pérez, nicméně tomu to dne zatím nelepí a poměrně jednoduše ztrácí míče po prvním doteku.
     
    14
    Nyní už na vlastní polovině operuje Argentina. Uvidíme, k čemu tato rozvážná rozehrávka dospěje.
     
    15
    Tak rozehrávka Argentiny dospěla k laciné ztrátě a ke žluté kartě po faulu Augusta Fernándeze (ARG).
     
    16
    Velmi dobře si teď Pérez dělal prostor na střelu, avšak projektil z hranice šestnáctky byl zablokován a následný centr ve vzduchu zlikvidoval Romero.
     
    17
    Blas Pérez teď povalil Mascherana, ale místo toho je pískán faul argentinského záložníka. Na hřišti se začínají kupit nedovolené zákroky a podrážděné reakce.
     
    17
    Javier Mascherano (ARG) si před rozehráním volného kopu ještě něco vyřizoval s Felipem Baloyem (PNM) a nakonec dostávají oba kohouti žlutou kartu.
     
    19
    Jeden z panamských hráčů se snažil dostat k hlavičce na zadní tyči, ale nakonec se bude pouze kopat od brány a sám reprezentant Panamy je zraněn.
     
    20
    Zranění Valentína Pimentela je nakonec tak vážné, že musí dojít ke střídání. Na hřiště tak přichází Miguel Camargo.
     
    21
    Na začátku jednadvacáté minuty registrujeme další panamskou střelu na bránu. Opět však letěla jen do míst, kde stál připravený Sergio Romero.
     
    21
    I Argentina se po delší době dostala až do šestnáctky soupeře a zajímavý centr se točil ke vzdálenější tyči. Penedo si dobře počkal na případnou teč a nakonec si doskočil pro míč.
     
    22
    No páni. Je tady již pátá žlutá karta a opět u toho byl Javier Mascherano, který si vykoledoval faul Aníbala Godoye (PNM). Troufnu si říct, že dneska jeden z týmů nedohraje v jedenácti.
     
    23
    Volný kop sice odvrácen, ale záhy musel Penedo rychle z brány. Zvládl to a před dvěma soupeři odvrátil vysoký míč na autové vhazování.
     
    24
    Až příliš dlouho nyní Ángel Di María dotíral na panamského kapitána Baloye a nakonec je tak pískán útočný faul ofenzivního hráče francouzského PSG.
     
    25
    Sergio Romero si výborně pohlídal centrovaný míč do velkého vápna před svou bránou, ale poté poslal dopředu až příliš dlouhý míč, který získávají panamští hráči.
     
    26
    Hodně na hraně teď byla akce Argentiny, která byla zastavena pro údajný ofsajd Ángela Di Maríi. Tomu se rozhodnutí nelíbí, ale nic moc s tím nenadělá.
     
    27
    Dvakrát teď byli Argentinci atakováni trochu důrazněji a nakonec se také píská faul. Favorit bude rozehrávat pár metrů od laviček s náhradníky.
     
    28
    Alberto Quintero se dožadoval žluté karty, nicméně myslím, že může být rád, že mu hlavní rozhodčí zbaštil tento lehce přihraný faul.
     
    28
    Vypadalo to spíše na centr, ale Sergio Romero z volného kopu musel čelit jedovaté střele, u které hrozila teč. Argentinský gólman vyrazil na roh!
     
    29
    Z rohového kopu Panamy už nic zajímavějšího k vidění nebylo, ale Argentina nyní není v ideálním rozpoložení, neboť její soupeř velmi dobře napadá.
     
    30
    Další ztráta Argentiny přinesla možnost centru do šestnáctky před Romerem, avšak míč si to namířil jen vedle tyče brány.
     
    31
    A je tady to, co jsem naznačoval! Ve 31. minutě dal Aníbal Godoy (PNM) takový jemný pohlavek jednomu z argentinských hráčů a dostává tak druhou žlutou kartu, která znamená konečnou!
    31. Godoyův faul, který znamenal druhou žlutou a zároveň červenou kartu
     
    33
    Po odchodu Godoye ze hřiště navázali Argentinci hru volným kopem na vlastní polovině hřiště a postupně se posouvají blíže k bráně Panamy.
     
    34
    Jenže místo ohrožení Penedovy svatyně přichází nepřesnost a míč si to na levé straně namířil do autu. Vhazovat bude Felipe Baloy.
     
    35
    Pronikající reprezentant Panamy se na levé straně pokutového území snažil získat aspoň roh. Nepovedlo se a standardní situaci tohoto typu si tak místo Panamy záhy zahraje Argentina.
     
    36
    Centr od rohového praporku v podání Ángela Di Maríi dolétl jen do rukavic Jaimeho Penedy. Ten však míč dlouhý nákopem velmi rychle odevzdal soupeři.
     
    37
    Opět jsme byli svědky dvou nedovolených přestupků, které znamenaly přerušení hry. Mariáš v podání hlavního rozhodčího se ale na pár minut zastavil.
     
    39
    Argentina operovala hluboko na útočné polovině, avšak celou akci pokazil Marcos Rojo, jenž u rohového praporku podklouzl a poslal míč za brankovou čáru.
     
    40
    Vedoucí tým předvedl bleskovou rozehrávku volného kopu po faulu na Higuaína, nicméně rozběhnutý Di María míč ve vzduchu neodkázal dobře zpracovat.
     
    41
    Zdá se, že Ángel Di María si při předchozí akci přivodil nějaké zranění a bude muset střídat. Tribuny se mocným skandováním dožadují Lionela Messiho.
     
    42
    Argentinci vyhráli dva důležité osobní souboje a díky tomu se rychle přesunuli až k velkému vápnu. Následný centr však nebyl moc povedený.
     
    43
    Zdravotně indisponovaný Ángel Di María už na hřiště nepodívá. Místo něj byl na scénu poslán Érik Lamela z Tottenhamu.
     
    44
    Po ošetření jednoho z panamských hráčů se už zase pokračuje ve hře. Je to právě Panama, kdo pozvolna rozjíždí ofenzivní akci.
     
    45
    Ani jeden z týmů se však v posledních minutách ne a ne prodrat do gólové šance. Jak Panama, tak Argentina nyní rychle ztratila míč.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje celkem 120 vteřin. První minutu nastaveného času začíná v útoku Argentina, která kombinuje na levé straně.
     
    45+2
    Nicolas Gaitána šikovným lobem našel Higuaína, kterému se s pomocí Baloye podařilo odcentrovat před bránu. Tam už se Lamela k zakončení nedostal.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Úvodních 45 minut zápasu je za námi a spokojenější musí být Argentina. Ta totiž díky brzké branky Nicolase Otamendiho vede a navíc hraje proti deseti hráčům. V prvním poločase, ve kterém bylo k vidění šest žlutých karet, totiž byl po dvou žlutých vyloučen Aníbal Godoy. Argentina tak má volnou cestu k vítězství, avšak jednobrankové vedení je tak trochu na hraně. Druhý poločas začne přibližně v 4:39.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Argentina volí rozvážný úvod a zatím kombinuje na vlastní polovině. Můžeme však očekávat rychlý posun dopředu.
     
    47
    Po nepřesnosti Argentiny ale velmi dobrý vstup do druhého poločasu předvedla Panama. Ofenzíva však nic nepřinesla a nástedně se Armando Cooper (PNM) prezentoval faulem na žlutou kartu.
     
    48
    Středem hřiště to Argentině nešlo a přilétl centr zprava. Propadnutý míč před Penedu vracel Banega, ale panamská defenzíva si nakonec poradila.
     
    49
    Argentina už je zase v držení míče a hraje u půlící čáry. Mascheranno byl trochu zahnán, nicméně následně už pod tlak vystaven nebyl a rozehrál.
     
    50
    Felipe Baloy nalevo zablokoval centr soupeře a Argentina díky tomu rozehrávala rohový kop. Ani dva centry zakončení nepřinesly.
     
    51
    Velmi dobře to teď na pravé straně udělal Gaitán, který si narazil se spoluhráčem a připravil střeleckou pozici Banegovi. Jeho přízemní rána si to namířila do náruče Penedy.
     
    53
    Sražená rána zpoza velkého vápna se ocitla před Gaitánem, avšak ten se v době střely nacházel v jasném ofsajdu, ze kterého byl rovněž usvědčen.
     
    54
    V obrovské šanci se nyní zjevil Higuaín! Argentinský útočník si skvěle pohlídal ofsajdovou hranici, ale poté byl dostižen panamským stoperem, jenž míč odehrál na roh.
     
    55
    Případnou šanci po rohovém kopu zhatil útočný faul jednoho z argentinských hlavičkářů. Penedo tak záhy posílá dlouhý míč na útočnou polovinu.
     
    56
    Banega rychle přenesl hru na polovinu soupeře, ale Gaitán poté celou akci hodně zbrzdil a opět je z toho jen poměrně statické obléhání.
     
    57
    Po souhře na levé straně přichází další sražená přihrávka a rohový kop. Uvidíme, zda s ním Argentinci naloží lépe než před chvílí.
     
    58
    První Lamelův centr odvrácen znovu na roh a po tom dalším už je opět odpískán útočný faul. Tyhle standardní situaci Argentině zatím nejdou.
     
    59
    Aktivní Camargo si tělem dobře pohlídal míč a vykoledoval si faul. Následně Baloy vybojoval rohový kop, který vypadal poměrně nebezpečně.
     
    60
    Tribuny nyní mohutně zaburácely! Lionel Messi byl totiž povolán z rozcvičování a už s pomalu obléká hrací dres. Na tuto chvíli čekala většina fanoušků přítomných na stadiónu.
     
    60
    Zatímco se Messi obléká, jeho spoluhráči na hřišti získali další standardní situaci v podobě rohového kopu. Centrovat bude tentokrát Banega.
     
    61
    Nicméně ani Banegův centr za moc nestál a dochází ke střídání. Lionel Messiho na hřišti zaujme místo Augusta Fernándeze a okamžitě dostává kapitánskou pásku.
     
    62
    Argentinská kombinace na útočné polovině je zatím hodně bez nápadu. Opět došlo jen k jednoduché ztrátě po nepřesné přihrávce.
     
    63
    Hodně nepřesnou kolmicí se nyní prezentoval Javier Mascherano, který rychlou přihrávkou poslal míč až za brankovou čáru.
     
    64
    Obléhání panamské brány dospělo k pěknému míči za obranu, avšak Érik Lamela ve složitější pozici nedokázal trefit míč.
     
    65
    Messi roztáhl hru doleva a Rojo tak mohl z prvního doteku centrovat na Gaitána. Míč bohužel pro Argentinu mířil až příliš blízko Penedy, který kulatý nesmysl uzmul do náruče.
     
    66
    Po delší době jsme byli svědky faulu a žluté karty. Potrestaným hráčem je Nicolas Gaitán (ARG).
     
    68
    Argentina právě vstřelila branku!
    Favorizovaný celek se konečně dočkává gólu na 2:0! Argentina sice míč ztratila, ale dobrým pressingem donutila Millera k chybě, po které se míč odrazil před LIONELA MESSIHO. Největší hvězda argentinského výběru už pak měla zdánlivě jednoduchou práci a zakončila přesně k tyči.
    68. Lionel MESSI - 2:0
     
    70
    Panama se sice snažila kombinovat na útočné polovině, ale kousek od velkého vápna o míč přeci jenom poměrně jednoduše přišla.
     
    71
    Banegu už nebavilo dobývání panamské defenzívy a tak natáhl ke střele. Padající rána si to ze třiceti metrů namířila zhruba metr a půl vedle brány.
     
    72
    Messi rozjel povedenou akci, po které Argentina vybojovala rohový kop. Ten byl rozehrán nakrátko a nakonec byl bez potíží ubráněn.
     
    73
    Alberto Quintero se nyní s Cooperem řítil na jediného argentinského hráče, ale v rozhodující fázi to vůbec nezvládl! Předkopl si míč příliš daleko a Mascherano si připsal dobrý defenzivní zákrok.
     
    74
    Argentina se i po ztrátě velmi rychle dostala zpátky k míči, nicméně následná trochu ukvapená střela zpoza šestnáctky neznamenala nebezpečí.
     
    75
    Ke druhé změně v sestavě sahá trenér Panamy. Blase Peréze na 15 minut nahrazuje Luis Tejada.
     
    76
    Záhy dochází k dalším dvěma střídáním a v tomto ohledu tak máme hotovo. Místo trochu frustrovaného Gonzala Higuaína zaujme Sergio Agüero a v dresu Panamy se na plac dostane Abdiel Arroyo. Ten vystřídal Armanda Coopera.
     
    77
    Krásně si teď Messi povodil Henríqueze, který neudržel nervy na uzdě a poslal argentinského kouzelníka na trávník. Zajímavá standardní situace pro Argentinu.
     
    78
    Argentina právě vstřelila branku!
    A je definitivně hotovo! K exekuci přímého volného kopu se postavil LIONEL MESSI, který bez problémů obstřelil zeď a naprosto dokonalou střelou poslal míč mimo dosah natahujícího se Penedy!
    78. Lionel MESSI - 3:0
     
    80
    Další ofenzivní akce vedoucího celku dospěla až do pokutového území, avšak Lamela se při dotírání na stopera soupeře dopustil faulu.
     
    81
    Nedovolený zákrok tentokrát odpískán jednomu z panamských reprezentantů a mezitím byla oznámena návštěvnost. Dnešní utkání sleduje 53 885 diváků!
     
    82
    Messi si pomalu připravoval střeleckou pozici, avšak ve finální fázi svého postupu narazil na důrazného soupeře a to vedlo ke ztrátě míče.
     
    84
    Sergio Agüero se pohyboval na hranici ofsajdu, dostal míč a okamžitým zakončením nedal Penedovi šanci. Veškeré vzrušení je ale pro postavení mimo hru zbytečné.
     
    86
    Ani jeden z týmů se už nikam moc netlačí. Je rozhodnuto a utkání se proto dohrává už jen z povinnosti.
     
    87
    Argentina právě vstřelila branku!
    Jenže na žádné dohrávání z povinnosti nebere ohledy LIONEL MESSI! Panama jednoduše ztratila míč, který se rychle dostal do šestnáctky k nohám argentinského kapitána. Ten si poradil s Baloyem a střelou k tyči dokonal svůj hattrick!
    87. Lionel MESSI - 4:0
     
    89
    Argentina tedy pomalu může slavit postup do čtvrtfinále, neboť to si dnešním vítězstvím již s jistotou zajistí. Naopak Panama bude muset bojovat s Chile.
     
    90
    Argentina právě vstřelila branku!
    Ale pojďme zpátky ke hře, protože Lionel Messi předvedl parádní přihrávku na Roja, jenž si zaběhl za obranu soupeře a připravil šanci pro SERGIA AGÜERO. Útočník Manchesteru City zakončil prudkou hlavičkou a Peneda už jen rezignovaně vylovil míč ze své sítě.
    90. Sergio AGÜERO - 5:0
     
    90+1
    Čtvrtý rozhodčí právě oznámil, že budou nastaveny dvě minuty.
     
    90+2
    Prakticky celé nastavení se odehrává zhruba u půlící čáry. Ani jeden z celků už opravdu nemá, kam by spěchal.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je tedy u konce a Argentina může slavit postup ze základní skupiny. Proti nevyzpytatelné Panamě se sice dlouho trápila a až do 68. minuty vedla jen 1:0, ale poté přišlo galapředstavení Lionela Messiho. Ten přišel na hřiště přibližně po hodině hry a poté stihl do 87. minuty celý hattrick! Na tento skvělý výkon svého kapitána pak ještě navázal Sergio Agüero, který v závěru hlavou pečetil výhru svého celku.
    Lionel Messi dnes opět ohromil celý fotbalový svět

     
    Záhy po závěrečném hvizdu na hřiště vlétl jeden z fanatických příznivců Lionela Messiho, avšak byl poměrně rychle zpacifikován místní ochrankou. Alespoň objetí se svým idolem se však stejně dočkal. Tímto se s vámi loučím a přeji vám příjemně strávenou sobotu! (05:34:53)

    Lukáš Podleśny

    Góly: 7. Otamendi (Di María), 68. Messi (Higuaín), 78. Messi, 87. Messi (Rojo), 90. Agüero (Rojo)

    Karty:   15. Augusto Fernández (ARG), 17. Mascherano (ARG), 66. Gaitán (ARG) – 6. Pérez (PNM), 17. Baloy (PNM), 22. Godoy (PNM), 47. Cooper (PNM)   31. Godoy (PNM)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 3:2. Rohy: 9:4. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 17:15.
    Argentína: Romero – Mercado, Otamendi, Ra. Funes Mori, Rojo – Augusto Fernández (61. Messi (C)), Mascherano (C) – Gaitán, Banega, Di María (43. Lamela) – Higuaín (76. Agüero).
    Náhradníci: Andújar, Guzmán – Cuesta, Maidana, Roncaglia, Biglia, Kranevitter, Lamela, Pastore, Agüero, Lavezzi, Messi (C).

    Panama: Penedo – Machado, Baloy (C), L. Henríquez, Miller – Cooper (76. Abdiel Arroyo), Godoy, Pimentel (20. Camargo), G. Gómez, A. Quintero – Pérez (75. Tejada).
    Náhradníci: Calderón, Rodríguez – Cummings, Escobar, M. Gómez, Buitrago, Camargo, A. Henríquez, Abdiel Arroyo, Nurse, Tejada, G. Torres.

    Rozhodca: J. Aguilar – J. Zumba, W. Torres (vš. SAL)

    Diváci: 53 885