Real Betis – Levante 1:0 (kon.) | Gijón – Vigo 0:1 (kon.) | Valencia – Sevilla 2:1 (kon.)
Villarreal – Getafe 2:0 (kon.) | Bilbao – Rayo Vallecano 1:0 (kon.)
koniec
Athletic Club Bilbao
1:0 (0:0)
Rayo Vallecano
Nedeľa 10.04.2016, 20:30 • San Mamés Barria (Bilbao) • Španielska LaLiga • 32. kolo
Predzápasové kurzy

     
    Athletic Bilbao nezvládol úplne rolu jasného favorita a o tri body sa na San Mamés poriadne strachoval. Po nezáživnej hodinke sa domáci ujali vedenia po hodine hry, keď sa presadil Iňaki Williams. Zvyšok stretnutia už bol výhradne o nepremenených šanciach Vallecana, ktoré mohlo duel pokojne i otočiť. Nestalo sa a Bilbao tak i naďalej drží deväťbodový odstup od účasti v Lige majstrov. Náskok Vallecana na sedemnástu Granadu sa scvrkol na jediný bodík. (22:24:31)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Bébé v ich úvode vetral na ľavej strane de Marcosa, ktorý ale svoju defenzívnu robotu zvládol na výbornú a Bilbao bude dokonca vhadzovať.
     
    90+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Jesúsom Gilom Manzanom pridáva k dnešnému stretnutiu ešte tri nadstavené minútky.
     
    89
    V ofsajdovom postavení sa zabudol teraz i angolský útočník Manucho, Bilbao so šťastím drží tesné jednogólové vedenie.
     
    88
    Napriek tomu tu bol ale Manuchov ofsajd a ďalšia príležitosť na oddýchnutie pre preťaženú defenzívu vedúceho celku duelu.
     
    87
    Uvidíme, čo prinesie ďalšia štandardka, ktorú na pravej strane vybojoval Quini. Rayo si dá na rozohrávke určite záležať.
    85. Javi Guerra (VLL)
     
    85
    Javi Guerra a ďalšia veľká príležitosť hostí na možno už zaslúžené vyrovnanie. Po pravej strane ihriska sa predral nesmierne aktívny Embarbo, ktorý je do týchto chvíľ obrovským prínosom pre Vallecano. Po Adriho centri sa lopta dostala až ku Guerrovi, ktorý zo siedmich metrov zakončil z prvej. Prízemný pokus smeroval k pravej tyči prikrátkeho Iraizoza, no priestor troch žrdí napokon tesne minul. Vallecano ešte rozhodne neskladá zbrane.

     
    83
    Munian sa snažil na pravej strane presadiť cez Trashorrasa a následne odcentrovať na Aduriza, no hosťujúci kapitán v poslednej chvíli zachránil situáciu.
     
    81
    Urastený bývalý útočník Manchestru United sa už nachádzal na hrote, keď sa ho neúspešne snažil nájsť Embarbo. Dobrá práca Lekueho.
     
    79
    Miku sa dnes napriek viacerým zaujímavým príležitostiam gólu nedočkal a už sa ani nedočká. Desať minút pred koncom ho vymenil Manucho.
     
    79
    Vallecano dostalo favorita pod tlak, Iturraspe odkopol čo najďalej od svojej bránky. Favorit musí prežiť ešte štvrťhodinu vrátane nadstavenia.
     
    78
    Aktívny Juhoameričan Miku centroval z pravej strany do vápna, no loptu poľahky zbiera gólman Gorka Iraizoz.
     
    77
    Pri nebezpečnom protiútoku zahrozil i domáci celok, de Marcosov center s námahou odvrátil do bezpečia Zé Castro.
     
    76
    Vallecano podľa českých kolegov priložilo v ostatných minútkach poriadne pod kotol a vedenie Baskov sa otriasa v základoch.
    74.
     
    74
    Konečne sa k nám zo San Mamés dostáva nerušený televízny signál, dúfajme, že budeme v podobnom duchu pokračovať až do konca stretnutia.
     
    72
    Hosťujúci Embarbo po príchode na trávnik neustále zamestnáva defenzívu Bilbaa, dobrý ťah od hosťujúceho manažéra.
     
    70
    Bilbao veľmi úspešne drží po strelenom góle loptu vo svojej moci, hostia sa k nej príliš nedostávajú, čo im znemožňuje reagovať na vývoj skóre.
     
    68
    Teraz sa k nám dostáva video, ktoré skorej pripomína fotografickú slide-show. Dôležité je, že skóre na San Mamés zostáva nezmenené.
     
    66
    Vinou technických problémov na španielskej strane momentálne nedostávame obrázky o dianí na San Mamés.
     
    64
    Striedanie v tíme Rayo Vallecano: z ihriska odchádza Nacho Martínez, prichádza Adrián Embarba.
     
    63
    Práve strelec doposiaľ jediného gólu krátko po svojom zásahu opúšťa hraciu plochu. Iňakiho Williamsa nahradí defenzívnejšie ladený Mikel San José.
     
    61
    Bilbao dalo gól!
    Dokonalý príklad populárneho porekadla nedáš-dostaneš. Vallecanu sa na pravej strane podarilo vynikajúco vykombinovať domácich. Z asi desiatich metrov zakončil Pablo Hernández, ktorého strelu k ľavej tyči vyrazil Iraizoz do strany, odkiaľ v ofsajde dorazil loptu do siete Miku. Bilbao počas hosťujúcich protestov rýchlo zaútočilo. Na konci kontry Baskov stála výborná prihrávka Raúla Garcíu na IŇAKIHO WILLIAMSA, ktorý si nachystal loptu na pravačku a presne z hranice veľkého vápna zamieril do ľavého horného rohu Carlosovej svätyne. Gólman Vallecana už nestihol zastaviť loptu, favorit sa ujal vedenia!
    Iňaki Williams (ATB) - 1:0
     
    59
    Miku rozohral pred šestnástkou domáceho celku doľava na Guerru, ktorý nezvládol súboj s vracajúcim sa de Marcosom, Manzano ale hru púšťa ďalej.

     
    58
    Nacho hľadal na hrote Guerru, pred ktorým úradoval včasne vybiehajúci Iraizoz. Dobrá práca nohami od domácej jednotky.
     
    56
    Raúl García pokračuje v laufe. Prudký center do šestnástky mohol nájsť Aduriza, pred ktorým zachránil Zé Castro.
     
    54
    Po desiatich minútach druhého dejstva sme konečne zaznamenali na San Mamés trochu vzruchu, o ktorý sa postaral trápiaci favorit. Bilbao promptne zakombinovalo na ľavej strane ihriska, odkiaľ sa lopta dostala na jeho os. Tam sa dobre orientoval Raúl García, ktorý postrehol nábeh Aduriza, no napriek tomu sa z dvadsiatich metrov pokúsil o gólový obstrel. Lopta smerovala k ľavej žrdi bránky Vallecana, kam sa ale Juan Carlos presunul včas a vyrazil aspoň do strany. Gólman Raya uspel i pred dorážajúcim Williamsom, pokračujeme bez gólov.
     
    53
    Nespokojný Ernesto Valverde sa konečne odhodlal k prvým zmenám v skladbe svojho mužstva. Dvojicu Rico a Susaeta nahradili Etxebarria a Aduriz.
     
    52
    Žltú kartu dostáva Zé Castro (Rayo Vallecano).
     
    52
    Miku v úvode druhej časti poriadne vetrá stopérsku dvojicu Vallecana. S obrovskou námahou sa o podarilo zastaviť až po zdvojení.
     
    51
    Iňaki Williams na druhej strane iba odovzdal loptu Carlosovi, Vallecano môže vystavať svoj útok od piky.
     
    50
    Miku sa dostal k prepadnutej lopte zo stredu ihriska. Hosťujúci zakončovateľ sa pokúsil o pohotovú koncovku, no strela letela veľmi nepresne.
     
    48
    Markel Susaeta na pravej strane ihriska peknou priestorovou prihrávkou vysunul Williamsa, no Iňaki pálil z uhlu len do bočnej siete.
     
    47
    Druhé dejstvo začalo rovnako ako to prvé – faulom na domáceho hráča. Po nedovolenom zákroku na Raúla Garcíu zakončil sám faulovaný, ktorého hlavička však letela nad bránku.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Večerné stretnutie na tichom San Mamés síce začalo veľmi divoko, no zvyšok prvej časti nás sklamal. Domáci mohli už v siedmej minúte zahrávať pokutový kop po ruke Nacha Martíneza. Píšťaľka Jesúsa Gila Manzana ale zostala nemá, neexplodovali ani gólovky Muniaina či na druhej strane Mikuho. V zvyšnej polhodine hry sa už toho veľa nestalo, druhé dejstvo snáď prinesie viacej futbalovej radosti.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Baena sa na začiatku jednej nadstavenej minútky nachádza v postavení mimo hru. Veľa sa už toho zrejme v prvej časti nestane.
     
    44
    Susaetov oblúčik z voľného kopu letí hlboko do šestnástky hosťujúceho Vallecana, kde čistí priestor Zé Castro.
     
    43
    Mikel Rico sa pekne presadil stredom ihriska, odkiaľ sa odhodlal k streleckému pokusu, no ten smeroval iba do náruče pripraveného Carlosa.
     
    42
    Guerra, ktorý tentokrát operoval v pozícii ľavého krídelníka sa nachádzal v postavení mimo hru, ktoré postranný arbiter správne dešifroval.
     
    40
    Úsmev mu na tvári nevyčaril ani Susaeta, ktorý sa v rohu ihriska nepresadil v súboji s Martínezom. Odkopávať sa bude od bránky Raya.
     
    39
    Detailný záber na domáceho manažéra Valverdeho, ktorý sa frustrovane prizerá hernému prejavu svojich zverencov.
     
    37
    Óscar de Marcos hľadal po peknom Ricovom pase na ľavej strane Muniaina, ktorý ale nie je typickým hlavičkárom. Loptu poslal z ťažkej pozície vysoko nad.
     
    36
    Juan Carlos v snahe vysunúť Guerru prekopol celé ihrisko San Mamés, pozdravil tým až kolegu v druhej bránke – Gorku Iraizoza.
     
    34
    Nemení to ani Williamsov nábeh za obranu Vallecana. Jediný hráč domácich tmavej pleti si nedal pozor na ofsajdovú líniu.
     
    33
    Ešte väčšmi sa hukot ozýva pri súvislej kombinácii hostí, ktorí sa dnes neboja hrať s loptou. Pokračujeme bez gólov.
     
    32
    Hernému prejavu oboch celkov odpovedá i apatická atmosféra na tribúnach, ktoré už nesmelo pískajú na pasívnu kombináciu Bilbaa.
     
    30
    Obe mužstvá sa percentuálnom porovnaní úspešnosti prihrávok pohybujú okolo šesťdesiatky. Presnejší boli v prvej polhodine hostia.
     
    28
    Iňaki Williams pokračuje v diskusiách s arbitrami. Tentokrát ho nasrdil verdikt toho postranného, podľa ktorého lopta pri kľučke opustila hraciu plochu.
     
    27
    Vallecano nezvládlo ani svoj tretí rohový kop v dueli, do bezpečia odpratal tentokrát Etxeita. Bilbao má dnes s odvahou hostí nemalé problémy.
     
    26
    Prekopávaná v strede hracej plochy, obe mužstvá sa márne snažia dostať loptu späť na trávnik. Podarilo sa to až Vallecanu, ktoré vzápätí získava ďalší roh.
     
    24
    Baena na pravej strane ihriska v dobrej defenzívnej práci pri pokrývaní Susaetu, ktorého nepustil k centru do šestnástky.
     
    23
    Pablo Hernández zatiaľ dostatočne zásobuje hosťujúci útok centrami z pravej strany, tentokrát ale mieril iba k Iraizozovi.
     
    21
    Nič na tom nemení ani snaha Iňakiho Williamsa, ktorý si nevypýtal ďalší faul v súboji s už trestaným Nachom Martínezom.
     
    20
    Po zaujímavom úvode s príležitosťami Muniaina a Mikuho sa tempo na hracej ploche upokojilo a pokračujeme vo vyrovnanej partii.
     
    19
    Center od rohovej zástavky ale letel iba presne do náruče pripraveného Iraizoza, ktorý okamžite vyhodil loptu doprava na Lekueho.
     
    18
    Quini sa nápadito dral po pravej strane cez brániaceho de Marcosa, na ktorom napokon vybojoval druhý rohový kop hostí.
     
    17
    Štandardka domáceho mužstva sa konečne dočkala svojej exekúcie, no koncovka v podaní Rica smerovala iba do stredu bránky.
     
    16
    Strkanica medzi Baenom a Raúlom Garcíom pred priamym kopom domáceho mužstva neprestávala, hlavný arbiter to vyriešil šalamúnskou žltou kartou pre oboch zúčastnených kohútov.
     
    14
    Bébé centroval z ľavej strany v snahe nájsť Mikuho, no Portugalčanov center pristál až za bránkovou čiarou San Mamés.
     
    13
    Vallecanu sa postupom času podarilo vyrovnať herný obraz a Bilbao už nekombinuje s takou voľnosťou ako v úvode duelu.
     
    12
    Pablo Hernández na druhej strane ihriska hľadal v šestnástke Guerru, pred ktorým odstránil loptu stopér Bóveda.
     
    11
    Susaetov obstrel smeroval priamo na brankára Carlosa, ktorý s touto strelou nemohol mať najmenší problém, no napriek tomu iba vyrážal.
     
    9
    Favorizované Bilbao sa znovu tlačí dopredu, po faule na de Marcosa bude nasledovať priamy kop z ľavej strany ihriska.
     
    7
    Bilbao bolo teraz jednoznačne ukrátené o pokutový kop po jasnej hre rukou v podaní obrancu Nacha Martíneza, ktorý by v prípade hvizdu hlavného arbitra mohol vidieť i druhú žltú kartu. Z pravej strany šestnástky sa pokúsil o center Markel Susaeta, ktorého pokus zastavila pravačka ľavého obrancu Vallecana. Hra ale pokračovala ďalej, po Iturraspeho oblúčiku zakončil nebezpečne Muniain, ktorého krížnu ranu Juan Carlos kryl. Na druhej strane po zakončil po Hernándezovom centri nebezpečne Miku, po ktorého strele prezentoval svoju pohotovosť i gólman Iraizoz. Zaujímavé momenty s dobrými brankármi na oboch stranách.
     
    6
    Bilbao volí kontrolnú pasáž, kedy kombinuje s loptou na kopačkách. Všetko sa to odohráva na polke domáceho tímu.
     
    5
    Na druhej strane sa dopredu hrnul Miku, ktorý sa nachádzal vo veľmi tesnom postavení mimo hru. Rozohráva kapitán Iraizoz.
     
    4
    Juan Carlos jeho prízemný pokus bez problémov skrotil a Vallecano tak prežilo úvodnú veľkú príležitosť favorita v zápase.
     
    3
    Následný priamy kop baskického celku priniesol signál, keď po rozohrávke nakrátko pálil Iturraspe. Španielsky stredopoliar poslal loptu priamo do stredu bránky.
     
    2
    Iňaki Williams si už po 62 sekundách pred šestnástkou hostí nebezpečne hodil loptu okolo obrancu Nacha Martíneza, ktorý musel na šestnástkovom oblúku hasiť i za cenu skorej žltej karty a nebezpečnej štandardky pre Athletic.
     
    1
    Úvodný výkop stretnutia obstarali hostia v sivej sade dresov, domáci Baskovia nastupujú v klasickej bielo-červenej kombinácii.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz (C) – Lekue, Etxeita, Bóveda, de Marcos – Iturraspe, M. Rico – Muniain, Raúl García, Susaeta – I. Williams.
    Náhradníci: Herrerín – San José, Etxebarria, Gurpegi, Aduriz, Viguera, Balenziaga.

    Rayo Vallecano: Carlos – Quini, Zé Castro, Crespo, N. Martínez – P. Hernández, Trashorras (C), Baena, Bébé – Guerra, Miku.
    Náhradníci: Campos – Amaya, Dorado, Manucho, Embarba, Piti, Özbiliz.

    Rozhodca: Jesús Gil Manzano – Á. Nevado, J. Fernández – F. Hernández.
     
    Vitajte v baskickom Bilbau, kde súbojom proti Vallecanu ukončíme víkendový program 32. kola Primera División.

    Tabuľkové postavenie:

    6. Bilbao: 14 – 6 – 11; skóre 49:40; body 48
    16. Rayo: 7 – 10 – 14; skóre 43:63; body 31

    Forma:

    Bilbao: V – V – P – P – R – P
    Rayo: R – P – P – R – R – V

    Hostiteľ dnešného stretnutia sa momentálne nachádza v polčase dvojzápasu štvrťfinálovej fázy Európskej ligy UEFA. Baskovia nezvládli úvodný duel na domácom štadióne so Sevillou, ktorej podľahli pomerom 1:2. Bilbao tak z ostatných dvanástich možných bodov získalo jediný.
    Na aktuálne šiesty celok ligovej tabuľky čaká v závere ligového ročníka jasná úloha a teda uhrať postup do pohárovej Európy. Pre prípadnú účasť v Lige majstrov musia Baskovia stiahnuť deväťbodové manko na Villarreal, čo sa zdá pri ich momentálnej forme nereálne.

    Vallecano sem navyše prichádza podporené dobrou formou. Hostia od polovice januára v dvanástich ligových dueloch prehrali len dvakrát. Pravda, sedemkrát počas tejto šnúry remizovali, no i vďaka tejto sérii poskočili na šestnástu priečku, so štvorbodovým náskokom na pásmo ponoru.
    Na ihriskách súperov dosiahlo Rayo jedno, z celkového počtu siedmich víťazstiev. Doma sa mu naposledy darilo, keď zdolalo Getafe pomerom 2:0. O góly sa postarali Javi Guerra a Miku.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:30.

    Erik Farkaš

    Góly: 61. I. Williams

    Karty:   16. Raúl García (ATB) – 2. N. Martínez (VLL), 16. Baena (VLL), 52. Zé Castro (VLL)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 6:4. Rohy: 0:5. Ofsajdy: 2:7. Fauly: 7:14.
    Athletic Club Bilbao: Iraizoz (C) – Lekue, Etxeita, Bóveda, de Marcos – Iturraspe, M. Rico (53. Etxebarria) – Muniain, Raúl García, Susaeta (53. Aduriz) – I. Williams (63. San José).
    Náhradníci: Herrerín – San José, Etxebarria, Gurpegi, Aduriz, Viguera, Balenziaga.

    Rayo Vallecano: Carlos – Quini, Zé Castro, Crespo, N. Martínez (64. Embarba) – P. Hernández, Trashorras (C), Baena, Bébé – Guerra, Miku (79. Manucho).
    Náhradníci: Campos – Amaya, Dorado, Manucho, Embarba, Piti, Özbiliz.

    Rozhodca: Jesús Gil Manzano – Á. Nevado, J. Fernández – F. Hernández