Rusko – Slovensko 2:1 (kon.) | Dánsko – USA 1:4 (kon.) | Fínsko – Česko 5:4 (kon.)
Kanada – Švédsko 2:5 (kon.)
koniec
Kanada
2:5 (1:2, 0:1, 1:2)
Švédsko
cz Štvrtok 31.12.2015, 19:00 • Ice Hall, Helsinky, Finsko • Majstrovstvá sveta do 20 rokov • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Příjemný silvestrovský večer při sledování textového online přenosu z utkání základní skupiny A MS juniorů mezi Kanadou a Švédskem.
     
    ŠVÉDSKO


    Švédové si na tomto světovém šampionátu vedou opravdu impozantně, protože dosud neztratili ani bod a právem se vyhřívají na čele tabulky skupiny A. Na úvod turnaje si poradili se Švýcarskem 8:3, poté zdolali Spojené státy 1:0 a v severském derby přetlačili Dánsko poměrem 5:0.


    V tabulce skupiny A tak patří výběru Tre kronor první místo se ziskem devíti bodů a grandiózním skóre 14:3. Všechny tři branky inkasovali seveřané hned v prvním duelu se Švýcarskem a poté doslova uzamkli svou klec na několik západů a již dvě utkání po sobě nelovili kotouč ze své sítě.


    Nejproduktivnějším hráčem Švédska je Alexander Nylander, který zaknihoval šest kanadských bodů za dva góly a čtyři asistence a v rámci celého turnaje mu v kanadském bodování patří pátá pozice. Statistikám brankářů vévodí Linus Söderström, který ve dvou zápasech inkasoval tři góly. V průměru tak pustil 1,50 gólu na utkání a úspěšnost zákroků vyšponoval na 95,31 %.

     
    KANADA


    Kanaďané zůstávají svými výkony a výsledky trochu za očekáváním. V prvním klání podlehli v zámořském derby Spojeným státům 2:4, tuto porážku pak sice napravili vysokým vítězstvím 6:1 nad Dánskem, ale následně se trápili se Švýcarskem, které porazili až po nájezdech.


    Hokejisté s javorovým listem na prsou tak ve skupině A zaujímají třetí příčku, když dosud posbírali pět bodů. Kanaďané mohou skončit ve skupině nejlépe druzí, pokud seberou Švédům všechny tři body nebo zvítězí v prodloužení či po nájezdech a za předpokladu, že Američané v duelu s Dánskem získají maximálně bod, respektive prohrají v základní hrací době.


    Nejproduktivnějším hráčem týmu je Dylan Strome, který nasbíral čtyři body za tři góly a nahrávku. Dvě střetnutí ze tří odchytal Mason McDonald, který ovšem nemá nijak oslnivé statistiky. V průměru pustí dva a půl gólu na zápas a jeho úspěšnost zákroků činí jen 86 %. Duel se Švýcarskem odchytal Mackenzie Blackwood. Nechme se překvapit, kdo zaujme místo v brankovišti proti Švédsku.

     
    Úvodní sestavy:


    Kanada: Blackwood (McDonald) – Hicketts, Chabot, Fleury, Hickey, Sanheim, Dermott, McKeown – Chartier, Marner, Point – Strome, Virtanen, Crouse – Gauthier, Barzal, Beauvillier – Perlini, Konecny, Quenneville – Stephens.


    Švédsko: Söderström (Sandström) – Lagesson, Forsling, Ollas-Mattsson, Englund, Pettersson, Carlsson – Lindblom, Holmström, Kempe – Timashov, Asplund, Nylander – Lööke, Ehn, Karlsson – Forsbacka-Karlsson, Grundström.


    Rozhodčí: Anisimov (Rusko), Pešina (Česko) – Nieminen (Finsko), Oliver (USA)

     
    Své zastoupení bude mít v tomto utkání také český hokej, jedním z hlavních rozhodčích totiž bude Vladimír Pešina.
     
    Ledová hala, jak zní v překladu název menší z obou helsinských arén, je stále potemnělá a hráči co nevidět vyjedou na ledovou plochu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:44
    První útočný výpad podnikli Švédové. Holmström zavezl kotouč do útočnéo pásma, načež jej předložil na modrou čáru Lagessonovi, jehož ránu Blackwood zneškodnil.
     
    01:31
    Kanaďané se nechtěli nechat zahanbit a i oni zaměstnali švédskou obranu. Kotouč měl za brankou Marner, ale z pozice, kterou tak miloval Wayne Gretzky, Söderströma neohrozil.
     
    02:31
    Seveřané se nyní zbavili touše poněkud zbrkle, ale čároví rozhodčí rozpažili a zakázané uvolnění se tak nepíská.
     
    03:09
    První větší šanci má na svědomí Konecny, který se objevil před Söderströmem, ale hráč s českými kořeny bekhendovým zakončením neuspěl.
     
    04:20
    Na opačné straně hřiště vyzkoušel Blackwoodovu pozornost Kempe, ovšem kanadský brankář se zaskočit nenechal a uzmul puk do lapačky. Vzápětí se strhla před kanadskou brankou strkanice, po níž jsou vyloučeni právě Kempe a z kanadské strany McKeown a Virtanen. Švédové si tedy zahrají přesilovku pět na čtyři.
     
    04:37
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Výběr Tre Kronor početní převahu bleskově využívá. Timashov přenechal za modrou čárou puk Aplundovi, jehož vyraženou střelu usměrnil za Blackwoodova záda na druhém křídle najíždějící ALEXANDER NYLANDER. Asistence: Rasmus Aplund, Dmytro Timashov.
    Alexander NYLANDER - 0:1
     
    05:05
    Švédové si zahrají druhou přesilovku v krátkém časovém úseku, za hru vysokou holí je vyloučen Chartier.
     
    06:37
    Svěřenci kouče Grönbörga si zahrají ve dvojnásobné početní převaze, Beauvillier vyhodil puk přes tvrzené sklo a už poslušně odjel na lavici hanby.
     
    07:08
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové využívají i další přesilovou hru. Nylander přenechal černou pryž GUSTAVU FORSLINGOVI, který střelou z kruhu překonal Blackwooda podruhé. Asistence: Alexander Nylander, Adrian Kempe.
    Gustav FORSLING - 0:2
     
    08:18
    Hráči s javorovým listem na hrudi si teď nerozuměli při zakládání útoku, zakázané uvolnění se ale nepíská, a tak měl Chartier šanci dojet vyhozený puk.
     
    09:18
    Lagesson přehnal svou obrannou aktivitu a poté, co zezadu seknul Stromea, už usedl na trestnou lavici. Také Kanada si zahraje v početní převaze.
     
    09:48
    Kanaďané se usadili v útočném pásmu, avšak ne na dlouho, protože Virtanen stál v brankovišti a hra se tak přesune do střední třetiny.
     
    10:21
    Z levého křídla najel do útočného pásma Perlini, jeho tečovaný pokus skončil mimo a Söderström tak nemusel zasahovat.
     
    11:11
    Velká šance pro Kanadu! Strome přenechal hrací předmět do tandemu Marnerovi, který si ale na Söderströma nepřišel. Švédský brankář teď podržel svůj tým.
     
    12:27
    Lagesson se vrátil z trestné lavice a ještě stihl kotouč na modré čáře. Jeho nabídka před branku ale byla zblokovaná a Kanaďané se dostali z chvilkového sevření.
     
    13:33
    Z ucitvé vzdálenosti vypálil Ehn, jemuž ale střela nesedla a Blackwood zůstal bez práce.
     
    14:13
    Jeden ze švédských obránců inkasoval tvrdý úder u mantinelu, ovšem Kempe pokračoval v útoku a snažil se doslova procpat kotouč za Blackwooda. Kanadský brankář si však prostor u bližší tyče pohlídal a Švédy do tříbrankového trháku nepustil.
     
    15:27
    Hraje se ve vysokém tempu, zámořští hokejisté nezvládli přechod přes modrou čáru a po odpískaném postavení mimo hru se bude vhazovat ve středním pásmu.
     
    15:51
    Kanada právě vstřelila branku!
    V závěru první třetiny se Kanaďané dostávají na dostřel. Chabot nahazoval puk od modré čáry, Söderström jeho nabídku pouze vyrazil před úplně volného MITCHELLA STEPHENSONA, který neměl problém dopravit puk do poloprázdné branky. Asistence: Thomas Chabot.
    Mitchella STEPHENS - 1:2
     
    16:13
    Švédové budou mít šanci vzít si zpět ztracený dvoubrankový náskok. Na lavici hanby totiž usedl Crouse.
     
    17:54
    Lagesson zkoušel své štěstí střelou od modré, leč před Blackwoodem nestál nikdo v modrém dresu, a tak mohl zůstat kanadský gólman poměrně v klidu.
     
    18:46
    Už se zdálo, že se tentokrát icing pískat bude, ale odpočatý Crouse nabral velkou rychlost, dojel kotouč a posléze spolu se svými spoluhráči způsobil před švédskou brankou chaos.
     
    19:58
    Kanadští junioři se v závěru první třetiny usadili v útočném pásmu, ale výběr Tre Kronor přežil jejich tlak bez gólové újmy, a tak budou po úvodní části o něco spokojenější seveřané.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi vyrovnaná první dvacetiminutovka pohledného utkání mezi Kanadou a Švédskem. Švédové nejprve zužitkovali dvě přesilovky a ujali se vedení 2:0. S blížícím se koncem úvodního dějství se ale ke slovu dostala i Kanada, která zásluhou Stephense snížila a vrátila se zpět do hry. Druhá perioda začne přibližně ve 20:02.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Švédové přišli ve středním pásmu lacino o kotouč, jehož se záhy zmocnil Virtanen, který objel švédskou branku, ale černý nesmysl na místo určení nedopravil.
     
    21:07
    Söderström se na začátku druhé třetiny rozhodně nenudí. Po Virtanenovi vyzkoušel jeho bdělost Marner, jenomže ani on statisticky nejlepšího brankáře dosavadního průběhu turnaje nepřelstil.
     
    22:11
    Od modré čáry nahazoval touš Dermott. Söderström tentokrát zasahovat nemusel, protože hrací předmět ke švédskému gólmanovi nakonec ani nedoputoval.
     
    23:08
    Virtanen založil další útočnou akci Kanady, jenže ta byla zmařena už v zárodku, protože hokejisté s javorovým listem na dresu nezvládli přechod přes modrou čáru.
     
    23:38
    Švédové teď měli obrovskou šanci! Timashov přihrál zpoza branky Aplundovi, který vypálil na první dobrou, ale ke smůle Švédska trefil jen tyč Blackwoodovy svatyně.
     
    24:18
    Crouse dojížděl nahozený kotouč, Söderström si ale nechtěl komplikovat život a ukryl černou pryž pod lapačku. Vhazovat se tak bude před švédským brankářem.
     
    24:35
    Hra se přesune na opačnou stranu kliziště, protože Kanaďané pokazili rozehrávku a po odpískaném zakázaném uvolnění se celý ansámbl stěhuje před Blackwooda.
     
    25:07
    Söderström momentálně neví, kde mu hlava stojí. Nejprve měl velkou možnost Quenneville, který ale místo přímého zakončení volil přihrávku na obsazeného spoluhráče. Vzápětí nebezpečně dotíral na švédského gólmana Stephens, jenž však svůj druhý zářez nepřidal.
     
    25:40
    Za švédskou brankou se strhla menší strkanice, po níž jsou vyloučeni Englund a Quenneville. Hrát se bude ve čtyřech na obou stranách.
     
    26:21
    Při hře ve čtyřech se v dobré střelecké pozici ocitl obránce Chabot, s jehož pokusem si Söderström bez problémů poradil a ukryl kotouč do výstroje.
     
    27:15
    Švédové se na chvíli usadili v kanadském obranném pásmu. Finální střela Carlssona ovšem postrádala jakoukoliv razanci, a tak se touše opět ujali Kanaďané.
     
    28:35
    Karlsson sice dojel nastřelený puk za Blackwoodovou brankou, ovšem jeho formace si žádný závar nevytvořila a možnost založit protiakci tak budou mít hráči Kanady.
     
    29:52
    Konecny nastartoval své motory, aby zabránil tomu, že se bude pískat zakázané uvolnění. Puk sice vybojoval, ale Kanaďané jej posléze ztratili, a tak veškerá snaha přišla vniveč.
     
    30:06
    Před Söderströmem se opět strhla mela a rozhodčí neměl jinou možnost než vylučovat. Ze švédské strany odešli za katr Ollas-Mattsson a Grundström, z kanadské pak Stephens. Kanada tak bude hrát přesilovku pět na čtyři.
     
    31:19
    Puk se od Chabota dostal až ke Konecnymu, jehož nabídka jen proletěla brankovištěm a Švédové se vzápětí osvobozují.
     
    32:30
    Barzalovi spoluhráči z formace moc kličkovali na modré čáře, z čehož rezultoval odpískaný ofsajd. Po komerční přestávce se bude vhazovat ve střední třetině.
     
    33:00
    Švédové si zahrají v početní převaze. Na trestnou lavici totiž usedl Perlini a celek Tre Kronor tak bude mít další možnost, kterak navýšit své jednobrankové vedení.
     
    33:38
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové tuto přesilovou hru bez skrupulí využívají. Holmström, který stál u tyčky Blackwoody branky, našel na druhé straně dobře postaveného ADRIANA KEMPEHO, který střelou z první překonal Blackwooda. Asistence: Axel Holmström, Gustav Forsling.
    Adrian KEMPE - 1:3
     
    35:26
    Chartierovo nahození Söderström vyrazil a na dorážku ještě číhal najetý Beauvillier. Člen třetí kanadské formace se ale nakonec k zakončení nedostal.
     
    37:05
    Své střelecké štěstí zkusil z velkého úhlu Strome, ale místo brankáře Söderströma ohrozil své spoluhráče stojící na druhé straně útočného pásma.
     
    37:57
    Kanaďané opět pokazili rozehrávku, jenže ani tentokrát čároví rozhodčí zakázané uvolnění neodpískali a nechali ve hře pokračovat.
     
    38:19
    Teď už Kanadě vyhození přes všechny čáry neprošlo a hra se stěhuje zpět před Blackwooda.
     
    38:40
    Forsling elegantně ošálil jednoho z Kanaďanů, za což si od publika vysloužil velký potlesk. Podle reakce fanoušků z hlediště lze odhadovat, že diváckou převahu mají Švédové.
     
    39:40
    Zřejmě poslední útočnou akci javorového listu ve druhé části rozjel Strome, ale nedostal se ani přes modrou čáru, kde stála pozorná švédská defenziva.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Máme za sebou druhou třetinu tohoto divácky atraktivního utkání, po níž vedou Švédové 3:1. Jediný gól v tomto dějství obstaral opět v přesilové hře Adrian Kempe, jehož zásluhou mají korunky v zádech dvoubrankové vedení. Třetí dvacetiminutovka začne přibližně ve 20:53.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:40
    Po přihrávce Lindbloma vyslal propagační pokus na Blackwooda Kempe, s jehož pozdravem neměl kanadský brankář sebemenší problém.
     
    41:15
    Marner objel švédskou klec a už se chystal zakončovat, jenomže Virtanen v souboji s Englundem posunuli branku, a tak bylo rázem po šanci.
     
    42:23
    Švédové se ocitli v přečíslení tři na dva, Forsbacka Karlsson ovšem zvolil řešení v podobě slabé střely na branku, a tudíž z tohoto mráčku zapršet nemohlo.
     
    43:06
    Z pravého křídla si před Blackwooda najížděl Lööke, kanadský brankář si s jeho střelou zápěstím poradil, ačkoliv si s pukem trochu zažongloval.
     
    44:12
    Timashov hledal dlouhým pasem svého parťáka z útočné řady Asplunda, který puk ale jen tečoval tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění.
     
    45:14
    Forsbacka Karlsson sice svým důrazným napadáním vybojoval puk, jenomže poté stál v brankovišti až moc dlouho a sudí vykázal hru do středního pásma.
     
    45:50
    Kanaďané se nemohou dostat ze své obranné třetiny. Z kruhu teď zakončoval Holmström, ale jeho navštívenku Blackwood vyrazil do bezpečí.
     
    46:49
    Gabriel Carlsson dlouho držel kotouč v rohu kluziště, což Švédům maximálně vyhovuje.
     
    47:09
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Výběr Tre Kronor odskakuje Kanadě na tříbrankový rozdíl. Lööke posunul touš na modrou čáru Carlssonovi, jehož nabídku před branku dorazil za Blackwoodova záda pohotový ANTON KARLSSON, jenž zaznamenal svůj první gól na tomto turnaji. Asistence: Gabriel Carlsson, Jens Lööke.
    Anton KARLSSON - 1:4
     
    48:17
    Seveřané stále nemají dost. Teď pro změnu napřáhl Pettersson, jehož dělovka prověřila pevnost tvrzeného skla za Blackwoodovou svatyní.
     
    48:59
    Na trápení svých spoluhráčů už se asi nemohl dívat Virtanen, jenž obral jednoho ze Švédů o kotouč na obranné modré čáře, projel s ním přes celé hřiště, ale golfákem přesně nezamířil.
     
    49:36
    Šance Kanady na nějaký bodový zisk se opět ztenčuje. Za sekání je totiž vyloučen Dermott a Švédové si zahrají přesilovku pět na čtyři.
     
    49:43
    Korunky budou mít k dispozici dokonce dvojnásobnou početní převahu, neboť k Dermottovi ještě přisedl Hickey.
     
    50:50
    V přesilovce pět na tři zakončovali Kempe, Holmström i Englund, ale ani jeden z nich netrefil zařízení.
     
    51:47
    Kanaďané jsou v plném počtu a přečkali bez úhony dvojnásobné oslabení.
     
    52:36
    V zajímavé pozici se ocitl Grundström, který na nic a na nikoho nečekal a poslal puk vstříc kanadské brance. V rozhodující chvíli si však neseřídil mířidla, a tak puk skončil mimo.
     
    52:56
    Také Kanada si zkusí hru v početní výhodě. Autor předchozí střely si počínal v rozporu s pravidly a za nedovolené bránění usedl za katr.
     
    53:02
    Od modré čáry napřáhl Marner, s jehož bombou si Söderström poradil. Švédové ihned vyrazili do přečíslení dvou na jednoho, ale Karlsson nezamířil přesně.
     
    54:05
    Důraz u mantinelu přehnal Carlsson, který na trestné lavici udělá společnost Grundströmovi a i Kanada bude mít k dobru dvojnásobnou přesilovou hru.
     
    54:05
    Tým Kanady si vyžádal oddechový čas.
     
    54:10
    Kanada právě vstřelila branku!
    Hokejisté s javorovým listem na hrudi bleskově využívají přesilovku. Point vyhrál vhazování na Hickettse, který okamžitě poslal kotouč MITCHI MARNEROVI, který si na konci roku zadělal na problémy s ochránci zvířat, protože vymetl všechny pavučiny Söderströmovy branky. Asistence: Joe Hicketts, Brayden Point.
    Mitchi MARNER - 2:4
     
    56:11
    Kanada vycítila šanci a momentálně obléhá švédské území. Druhá kanadská formace ale úspěšná nebyla, ale získala alespoň vhazování před švédským brankářem.
     
    56:11
    Linus Söderström má možná nějaký zdravotní problém, protože jej v závěru základní hrací doby střídá Felix Sandström. Snad to nebude nic vážného a švédský gólman bude moct pokračovat v turnaji.
     
    57:42
    Lagesson pouze zavezl gumovou pryž do útočného pásma, jenomže puk nakonec skončil mimo hřiště a vhazovat se tak bude v obranné třetině Kanady.
     
    58:06
    Do konce řádné hrací doby zbývají necelé dvě minuty a Kanada možná zkusí hru bez brankáře.
     
    58:29
    Na má slova skutečně došlo. Blackwood zamířil na střídačku a Kanaďané hrají v šesti!
     
    59:09
    Lagesson nevyhodil touš z obranného pásma, čehož málem využil Strome, jenomže nejproduktivnější hráč Kanady v koncovce selhal!
     
    59:34
    Na tento zápas se přišel podívat i trenér slovenské juniorské reprezentace Ernest Bokroš, jehož tým se ve čtvrtfinále utká právě se Švédskem.
     
    59:49
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Kanadě se hra bez brankáře nevyplatila. Englund vystřelil puk, který dojel RASMUS ASPLUND, jenž sám před zcela prázdnou brankou nezaváhal. Asistence: Andreas Englund.
    Rasmus ASPLUND - 2:5
     
    Konec zápasu.
     
    Máme za sebou zajímavý zápas, na jehož konci se z vítězství a zisku tří bodů radují Švédové, kteří porazili Kanadu 5:2. Z kanadské strany byl nejlepším hráčem vyhlášen Travis Konecny a ze švédské Gustav Forsling. Na počest vítězů nyní zazní švédská hymna.
     
    Švédové po vítězství 5:2 nad Kanadou ovládli základní skupinu A bez ztráty kytičky a ve čtvrtfinále se utkají se čtvrtým týmem skupiny B, tedy se Slovenskem. Na druhém místě skončily v "áčku" Spojené státy americké, které vyzvou Českou republiku. Kanada nakonec obsadila ve skupině A až třetí pozici a ve čtvrtfinále změří síly s Finskem a vítěz skupiny B Rusko se střetne s Dánskem.
     
    Vzhledem k tomu, že tento on-line byl posledním v roce 2015, který jsme vám nabídli, mi dovolte, abych Vám jménem vedení eSports, všech kolegů a kolegyň, kteří pro vás během celého roku připravovali online přenosy z různých sportovních událostí, popřál do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a ať je pro vás rok 2016 minimálně stejně úspěšný, jako byl ten právě končící. Děkujeme vám za pozornost a přízeň, kterou jste nám po celou dobu věnovali. Mějte se moc hezky a užijte si silvestrovský večer a noc. Na počtenou. (21:45:45)

    Michal Šandor

    Góly a asistencie: 16. Stephens (Chabot), 55. Marner (Hicketts, Point) – 5. Nylander (Aplund, Timashov), 8. Forsling (Nylander, Kempe), 34. Kempe (Homström, Forsling), 48. Karlsson (Carlsson, Lööke), 60. Asplund (Englund)


    Kanada: Blackwood (McDonald) – Hicketts, Chabot, Fleury, Hickey, Sanheim, Dermott, McKeown – Chartier, Marner, Point – Strome, Virtanen, Crouse – Gauthier, Barzal, Beauvillier – Perlini, Konecny, Quenneville – Stephens
    Švédsko: Söderström (57. Sandström) – Lagesson, Forsling, Ollas-Mattsson, Englund, Pettersson, Carlsson – Lindblom, Holmström, Kempe – Timashov, Asplund, Nylander – Lööke, Ehn, Karlsson – Forsbacka-Karlsson, Grundström

    Rozhodca: Anisimov (Rusko), Pešina (Česko) – Nieminen (Finsko), Oliver (USA)