Luxembursko – S. Macedónsko 1:0 (kon.) | Ukrajina – Bielorusko 3:1 (kon.) | Estónsko – Litva 1:0 (kon.)
San Maríno – Anglicko 0:6 (kon.) | Rusko – Švédsko 1:0 (kon.) | Španielsko – Slovensko 2:0 (kon.)
Švajčiarsko – Slovinsko 3:2 (kon.) | Rakúsko – Moldavsko 1:0 (kon.) | Čierna Hora – Lichtenštajnsko 2:0 (kon.)
koniec
Španielsko
2:0 (2:0)
Slovensko
Sobota 05.09.2015, 20:45 • Oviedo, Nuevo Carlos Tartiere (kapacita 30 500 divákov) • Kvalifikácia ME • Skupina C
Predzápasové kurzy
     
    S konštatovaním, že Slovensko utrpelo prvú prehru v kvalifikácii EURO 2016 a podľahlo v Španielsku 0:2, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok večera! Na Onlajny.eu vám aj v nasledujúcich dňoch prinesieme priame prenosy z kvalifikácie ME 2016, a samozrejme aj slovenský súboj s Ukrajinou, ktorý je na programe v utorok. (22:41:23)
     
    Štatistiky zo zápasu:

    Strely celkom: 11:5
    Strely na bránu: 3:2
    Rohové kopy: 9:3
    Žlté karty: 0:2
    Držanie lopty: 75% – 25%
    Počet prihrávok: 911:211
     
    Víťazná séria Slovenska v kvalifikácii EURO 2016 sa končí na čísle šesť, v siedmom zápase sme podľahli v Španielsku 0:2! Domáci favorit dnes zvíťazil zaslúžene, Španieli mali viac z hry a okrem dvoch gólov nevyužili viacero šancí v druhom dejstve. Pravda, v prvom dejstve mohol otvoriť skóre Mak a možno by to potom bol iný zápas, na "keby" sa však nehrá a musíme rešpektovať výsledok. Domácim pomohol rýchly gól, potom pridali druhý presný zásah po spornej penalte, keď Costa prihral pád po kontakte s Kozáčikom.

    Do druhého polčasu už v našom drese nenastúpil Mak a po hodine striedal Hamšík, napriek tomu mohol striedajúci Ďuriš znížiť, domácich však podržal Casillas. Ján Kozák zrejme už myslel na utorkový dôležitý zápas s Ukrajinou a preto aj šetril niekoľkých hráčov. Nemáme sa za čo hanbiť, odohrali sme dôstojné futbalové predstavenie. V tabuľke skupiny sme klesli na 2. priečku, stále však platí, že ak zvíťazíme v utorok s Ukrajinou, postúpime na EURO. Preto sa pozrime na zápas pozitívne a myslime na možno rozhodujúci utorkový duel.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Kozáčik si dovolil veľkú vec, Gyömbér ho trochu zahnal malou domov a náš brankár to nemal jednoduché proti Alcácerovi, napokon ho oklamal kľučkou a poslal loptu dopredu.
     
    90+2
    V Oviede počujeme sympatické povzbudzovanie "Slovensko, Slovensko" od našich priaznivcov, ktorí sem merali cestu. Na trávniku medzitým Alcácer v postavení mimo hry na hrote útoku.
     
    90+1
    Španieli si to už užívajú, hrajú to na krásu a možno aj preto Silva nestrieľal z ľavej strany šestnástky, ale vracal ešte pod seba na stred. Busquets sa oprel do lopty z 25 metrov a len tesne minul pravú žrď!
     
    90
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    90
    Tesák so Šventom skúšali prejsť dopredu po ľavej strane, akciu zastavila nepresná prihrávka Tesáka, vpred môžu ešte v poslednej minúte vyraziť Španieli.
     
    89
    Domáci kombinovali na pravej strane, Juanfran prihrával Santimu Cazorlovi, Hubočan dobre vystúpil z obranného bloku a zastavil akciu Španielov.
     
    88
    David Silva sa napokon dostal do šestnástky po ľavej strane, Slováci tam boli v početnej presile a dokázali Silvu zastaviť. Po faule na Ďuriša získavame štandardku a môžeme ísť dopredu.
     
    87
    A opäť tu máme kombinácie domáceho tímu na našej obrannej polovici, naši vyčkávajú, koniec – koncov im pri kvalitách domáceho celku veľa iného neostáva.
     
    86
    Pekná akcia našich, striedajúci Erik Sabo centroval od pravej postrannej čiary a parádne našiel na protiľahlej strane šestnástky Šventa, ktorý strieľal z voleja, loptu ale netrafil dobre a výrazne minul bránu Casillasa.
     
    85
    Striedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Andrés Iniesta, prichádza Koke.
     
    84
    Blížime sa k samotnému záveru stretnutia, zdá sa, že oba tímy sú zmierené s konečným výsledkom. Naši sa samozrejme snažia, vedia však, že dať dva góly za 6 minút + nadstavenie je v Španielsku veľmi zložité.
     
    83
    Lukáš Tesák dostáva žltú kartu za nešportové správanie, keď nevhodne protestoval voči verdiktu postranného rozhodcu.
     
    83
    Po centri z rohu tentoraz dokázal loptu vo vzduchu zasiahnuť Alcácer, v záklone ale mieril smerom od brány, Kozáčik mohol tentoraz ostať pokojný.
     
    82
    Juanfran na pravej strane parádne vysunul dlhým pasom Santiho Cazorlu, ten už bol v šestnástke, jeho center zablokoval na roh Norbert Gyömbér.
    81. David Silva (ESP)
     
    81
    David Silva mohol zvýšiť na rozdiel triedy! Parádne si narazil loptu s Alcácerom, ktorý mu adresoval ideálnu prihrávku do šestnástky, Silva si obhadzoval Kozáčika a chcel zakončiť do prázdnej brány, loptu si predkopol ďaleko a nestihol ju na ihrisku!
     
    80
    Silva si preberal hĺbkovú prihrávku na ľavej strane slovenského pokutového územia, Pekarík so Salátom k nemu veľmi rýchlo pristúpili a nedovolili mu zakončiť.
     
    79
    Iniesta vyskúšal šťastie streleckým pokusom, napriahol z 30 metrov a mieril k našej pravej žrdi, Saláta bez problémov loptu zastavil a Kozáčik zasahovať nemusel.
     
    78
    Sympatická akcia našich, našich brejkov nie je veľa, vždy však hrozia nebezpečenstvom! Ďuriš bol na pravej strane a krížnym centrom našiel naľavo Šventa, ten ešte vracal pred šestnástku Gyömbérovi, s ktorým sa vrátil Piqué a zastavil našu akciu.
     
    77
    Kozáčik suverénny po španielskom centri zo štandardky, keď si vyšiel pred päťku a vyboxoval loptu do bezpečia. Španieli si stiahli odrazenú loptu a pokračujú v akcii.
     
    76
    Španieli pokračujú na našej obrannej polovici, Greguš s Gyömbérom zdvojili pri ľavej postrannej čiare Iniestu, druhý menovaný fauloval a nasleduje štandardka Španielska.
     
    75
    Striedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Diego Costa, prichádza Paco Alcácer.
     
    74
    Nebezpečný okamih pred španielskou bránou, mohli sme znížiť! Center zo štandardky letel na zadnú žrď, kde sa cez obrancu presadil Hubočan a už bol blízko ku Casillasovi, ktorý loptu napokon vyboxoval mimo nebezpečného priestoru!
     
    73
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Patrik Hrošovský, prichádza Erik Sabo.
     
    73
    Získali sme štandardnú situáciu na útočnej polovici, keď Jordi Alba na pravej strane nedovolene zastavil Petra Pekaríka.
     
    72
    Juanfran centroval z pravej strany, Diego Costa chrbtom k bráne trafil v strede pokutového územia parádne loptu nožničkami a na päťke ešte tečoval David Silva, mieril tesne nad našu bránu!
     
    71
    Santi Cazorla dobre zapadol do španielskej hry, na trávniku je ho vidieť. Teraz však nespracoval dlhú prihrávku pri pravej postrannej čiare, naši potom po autovom vhadzovaní stratili loptu.
     
    70
    Gyömbér stratil loptu v strede poľa a David Silva tak založil španielsky útok, ktorý smeroval po pravej strane. Centroval odtiaľ Pedro, Hubočan v strede šestnástky odvrátil do bezpečia.
     
    69
    Nový muž v domácom drese Santi Cazorla sa odhodlal ku strele, napriahol z 30 metrov a mieril k pravej žrdi, jeho pokusu však chýbala razancia i presnosť, Kozáčik kontroloval loptu letiacu mimo jeho brány.
     
    68
    Španieli vedú, publikum však až tak nadšené nie je, ťažko povedať, či divákov baví pohľad na nekonečné kombinácie domácich ďaleko od slovenskej brány. Teraz to Španielom nevyšlo, Saláta odkopol loptu.
     
    67
    Striedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Cesc Fàbregas, prichádza Santi Cazorla.
     
    66
    Náznak slovenskej príležitosti, toto bol vydarený protiútok nášho tímu! Švento vystihol zlú prihrávku Španielov na ľavej strane a spolu s Ďurišom postupovali proti jedinému obrancovi, Švento síce našiel Ďuriša na pravej strane, náš útočník však bol v ofsajde.
     
    65
    Rohové kopy zatiaľ bránime bez problémov, platilo to aj teraz. Čo je však horšie, odrazené lopty zachytávajú Španieli a tí tak podnikajú jeden z množstva svojich postupných útokov.
     
    64
    Zmätky pred našou bránou, Juanfran prešiel na pravej strane cez Gyömbéra a dokázal odcentrovať na vzdialenejšiu žrď, Hrošovský odvrátil na roh.
     
    63
    Na opačnej strane sme dokázali dlhšie zakombinovať, ťahali sme akciu po ľavej strane, finálna prihrávka však nevyšla, a preto môžu znovu hrať Španieli.
     
    62
    Španieli vo výbornej šanci! Fabregas z hranice šestnástky vysunul geniálnou "uličkou" medzi našimi obrancami Silvu, ten si obhadzoval Kozáčika, ktorý sa mu vrhol pod nohy a aspoň tak spomalil postup domáceho útočníka. Silva ešte vracal pod seba Fabregasovi, ten tam mal proti sebe časť odkrytej brány, so strelou váhal a tak ho odzbrojili naši obrancovia!
     
    61
    Trochu prekvapujúci ťah trénera Kozáka, sťahuje kapitána Hamšíka. Zrejme však myslí na utorkový duel s Ukrajinou, v ktorom môžeme potvrdiť postup na EURO. Kapitánsku pásku si preberá Peter Pekarík.
     
    61
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Marek Hamšík, prichádza Ondrej Duda.
     
    60
    Zaujímavá akcia aj v podaní Slovenska! Hamšík znovu rozbehol náš brejk, keď vysunul na ľavej strane Šventa. Ten mal dostatok priestoru a centrom hľadal v šestnástke Ďuriša, pred ktorým odhlavičkoval Piqué.
     
    59
    Pedro bol na konci španielskej akcie a centroval z ľavej strany k bližšej žrdi, kde ale nebol nikto z domácich, loptu si tak pokryl Kozáčik.
     
    58
    Pre našich to je ťažké, podobne ako v prvom polčase behajú najmä bez lopty a to je vždy veľmi vyčerpávajúce. Navyše, po zisku lopty nedokážeme nadviazať dlhšou kombináciou a tak stále hrajú domáci.
     
    57
    Po Kozáčikovom zákroku nasledoval rohový kop, ktorý sme bez väčších problémov ubránili. Po odrazenej lopte prihrával krížne do pokutového územia Busquets, Saláta stihol včas zasiahnuť.
     
    56
    Následne ešte akcia pokračovala a zo strednej vzdialenosti strieľal nebezpečne Fabregas, Kozáčik výborne zasiahol a vytlačil loptu nad brvno!
     
    56
    Španielom to napokon vyšlo, David Silva sa dostal s loptou na hranicu šestnástky, bol v ideálnej pozícii na osi ihriska, chcel si ju ešte vylepšiť a tak potiahol loptu naľavo, jeho strelu obetavo zablokoval padajúci Hubočan!
     
    55
    Znovu dlhé španielske kombinácie, zväčša na malom priestore, stále je to však na malom priestore, domáci sa ale dostávajú bližšie k našej šestnástke.
     
    54
    Greguš po autovom vhadzovaním prihrával nabiehajúcemu Ďurišovi, lopta však bola príliš prudká, Casillas teda všetko bez problémov vyriešil.
     
    54
    Ramos s Albom si nerozumeli pri ľavej postrannej čiare, získavame aut na našej útočnej polovici, môžeme zaútočiť s väčším počtom hráčov.
     
    53
    Spolupráca krajných obrancov Španielska, Juanfran zachytil dlhú prihrávku na pravej strane a preniesol hru na opačnú stranu k Albovi, ten vracal pred bránu, odkiaľ odkopával Saláta.
     
    52
    Domáci sa snažia upokojiť hru, zrejme si sami za tohto stavu neprajú prelievanie hry zo strany na stranu. Kombinujú teda na našej polovici, zatiaľ bez ohrozenia brány.
     
    51
    Dva rohové kopy Slovenska v krátkom slede, oba centre leteli na hlavu Ďuriša, ten sa napriek veľkej snahe proti domácim obrancom nepresadil. Zdá sa že, Michal Ďuriš oživil náš útok.
     
    50
    Príležitosť aj na opačnej strane, škoda, že to tam nepadlo! Hamšík výborne zapracoval v strede poľa a vysunul vpredu Ďuriša, ktorý sa po ľavej strane šestnástky pretlačil cez Piquého a krížne strieľal, Casillas vytlačil na roh!
     
    49
    David Silva vo veľkej šanci, parádna individuálna práca domáceho útočníka! Iniesta mu nahral na ľavú stranu šestnástky, Silva telom oklamal Pekaríka a zrazu mal dostatok priestoru na nebezpečnú strelu, trafil to parádne a mieril do vonkajšej siete!
     
    48
    Už však na opačnej strane pokračuje obraz hry z prvého dejstva, čiže španielske kombinácie a postupné prenikanie cez našu obranu. Teraz to domácim nevyšlo, dobre na pravej strane zasiahol Pekarík.
     
    47
    Veľmi pekná akcia Slovenska! Tesák nasadil jasličky Silvovi a rozbehol z ľavej strany náš útok, ktorý rozvinul centrom do pokutového územia Hrošovský. Na prednej žrdi sa cez Ramosa presadil čerstvý Ďuriš, volejom mieril vedľa pravej žrde!
     
    46
    Úvodný výkop druhého polčasu mali k dispozícii naši, tí vybehli s jednou zmenou, keď Maka nahradil v útoku Ďuriš. Domáci nestriedali.
     
    46
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Róbert Mak, prichádza Michal Ďuriš.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
    Iker Casillas (ESP)

     
    Štatistiky po 1. polčase:

    Strely celkom: 5:2
    Strely na bránu: 2:1
    Rohové kopy: 5:1
    Žlté karty: 0:1
    Držanie lopty: 75% – 25%
     
    Slovinský rozhodca Skomina nenadstavil ani jednu minútu, koniec-koncov, takmer vôbec sa neprerušovalo. Španieli v prvom polčase podľa očakávania herne dominovali, ich akcie však často končili pred našou šestnástkou. Okrem dvoch gólov zahodili ešte jednu veľkú šancu, efektivita však taktiež patrí k veľkým tímom a preto musíme priebežný výsledok rešpektovať. Veľká škoda, že Róbert Mak v piatej minúte nepremenil čistú šancu, keď sa sám rútil na Casillasa. V závere polčasu mohol znížiť Hamšík, v tomto prípade bravúrne zasiahol domáci brankár. Tieto okamihy však dokazujú, že ešte rozhodne nie je koniec a jeden kontaktný gól nás môže dostať späť do hry. Tak verme, že druhý polčas prinesie viac radosti, pri jeho začiatku sa na vás teším od 21:45.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Busquets na konci španielskej akcie, vystrelil z osi ihriska z 20 metrov, David Silva jeho už aj tak nepresnú strelu zrazil ešte ďalej od našej brány.
     
    45
    Po ďalšom z množstva rohových kopov Španielska prišla rozohrávka domácich nakrátko, po nej tentokrát nenasledoval center do pokutového územia. Domáci stále kombinujú, naši to majú dnes náročné, keď často behajú bez lopty a bránia.
     
    44
    Máme čo robiť, Fabregas parádne našiel napravo Juanfrana a ten posielal krížnu prihrávku do pokutového územia, Hubočan ju veľmi dobre vystihol a obetavo v sklze odvrátil na roh.
     
    43
    Center z rohového kopu sme dokázali ubrániť, vo vzduchu znovu dominovali Saláta s Hubočanom. Španieli však ostali pri lopte, prihrávajú si v okolí našej šestnástky.
     
    42
    Následne sme mali k dispozícii štandardku, hneď štvorica domácich sa rútila dopredu do našej rozhodenej obrany, Pedro ale na pravej strane nezvládol finálnu prihrávku a jeho center odhlavičkoval na roh Hubočan.
    41. Marek Hamšík (SVK)
     
    41
    Parádna spolupráca Hamšíka s Makom, mohli sme znížiť! Marek Hamšík vyviezol loptu a dlhou prihrávkou vysunul pri ľavej postrannej čiare Maka. Ten sa osamotený predral cez dvojicu Španielov a prihral pred šestnástku Hamšíkovi, ktorý vystrelil z voleja k pravej žrdi, Casillas výborne zasiahol a vyrazil loptu!
     
    40
    David Silva zvolil miesto strely ľahký oblúčik na úroveň bieleho bodu, Saláta tam prehlavičkoval Diega Costu, ktorý bol navyše v ofsajde, vykopávať teda bude Kozáčik.
     
    39
    Fabregas bol faulovaný Gyömbérom, Španieli majú k dispozícii zaujímavú štandardnú situáciu z cca 25 metrov z pravej strany, to môže byť pre Kozáčika nebezpečné.
     
    38
    Hamšík centroval na pravú stranu, kde bol Hrošovský, Jordi Alba ho dobre pokryl a s prehľadom poslal loptu na Casillasa.
     
    38
    Blížime sa k záveru prvého polčasu, nesie sa v podobnom duchu, ako takmer celý jeho priebeh – Španielsko kombinuje, naši bránia a čakajú na svoju príležitosť.
     
    37
    Diego Costa neustále hrozí na hrote španielskeho útoku, dokázal prejsť cez dvoch našich hráčov na ľavej strane, loptu si predkopol príliš ďaleko a už ju nezachytil na ihrisku.
     
    36
    Už-už sa zdalo, že by Mak mohol využiť voľný priestor na pravej strane, rodiaci sa protiútok ale zastavila zdvihnutá zastávka postranného rozhodcu, ktorý signalizoval postavenie mimo hry.
     
    35
    Nevydarená kombinácia domácich v strede poľa, Kozáčik si stiahol nepresnú Fabregasovu prihrávku. Konečne budeme môcť hrať s loptu na kopačkách, dnes totiž z hľadiska držania lopty dominujú Španieli.
     
    34
    Domáci v absolútnej pohode, z troch príležitostí dali dva góly a zatiaľ bez väčších problémov kráčajú za triumfom. Pevne veríme, že našich tieto okamihy nezlomia, ešte stále je o čo hrať!
     
    33
    Sympatická akcia našich, Pekarík vysunul na pravej strane Maka a ten strieľaným centrom hľadal pred bránou Šventa, Piqué s Ramosom situáciu zvládli.
     
    32
    A teraz pozor, mohlo to byť rozdielom triedy! Fabregas vyslal nádherný center až pred našu päťku, odkiaľ hlavičkoval nekrytý Iniesta a mieril tesne nad!
     
    31
    Ešte sa vrátim k momentu, ktorý priniesol pokutový kop. Diego Costa si hodil loptu ďaleko od brány, pravdepodobne by ju teda nedobehol. Bolo vidno, ako sa mu Kozáčik snaží nohou vyhnúť, aby nedošlo ku kontaktu, Costa však vyslovene smeroval k jeho nohe a len čakal na to, kým teatrálne padne na trávnik. Posúdenie už nechám na vás, dobre však vieme, čím je Diego Costa známy.
    30. Andrés INIESTA - 2:0
     
    30
    Španielsko dalo gól!
    Tak to je nepríjemné, po polhodine inkasujeme už druhýkrát a Španieli sú ešte bližšie k dôležitým trom bodom. ANDRÉS INIESTA rutinérsky premenil pokutový kop, keď loptu umiestnil k pravej žrdi, zatiaľ čo Kozáčik smeroval k opačnej žrdi!
     
    30
    Žltú kartu dostáva Matúš Kozáčik (Slovensko).
     
    30
    Fabregas vysunul na hrote Diega Costu, ten sa rútil sám na Kozáčika, ktorého si chcel obhodiť a zavadil o Kozáčika, po teatrálnom páde nasleduje penalta Španielska!
     
    29
    Jordi Alba zatiaľ najnebezpečnejším španielskym hráčom pre Matúša Kozáčika! Po otváracom góle totiž znovu hlavičkoval, keď ho na ľavej strane šestnástky našiel centrom Fabregas. Alba nebol v jednoduchej pozícii, hlavou namieril tesne nad brvno!
     
    29
    Jordi Alba zatiaľ najnebezpečnejším španielskym hráčom pre Matúša Kozáčika! Po otváracom góle totiž znovu hlavičkoval, keď ho na ľavej strane šestnástky našiel centrom Fabregas. Alba nebol v jednoduchej pozícii, hlavou namieril tesne nad brvno!
    Jordi Alba (ESP)

     
    28
    Sergio Ramos akoby dnes nebol úplne vo svojej koži, po úvodnom zaváhaní znovu trochu zavaril Casillasovi, keď poslal prudkú a nepresnú malú domov, Casillas mal čo robiť, aby loptu zachytil na trávniku na ľavej strane šestnástky.
     
    27
    Hrošovský nezvládol rozohrávku pred našim pokutovým územím a Pedro okamžite vystrelil z 25 metrov, Saláta jeho pokus zablokoval a Kozáčik zasiahnuť nemusel.
     
    26
    Stále sa bránime, domáci sa snažia o jednu smrtiacu prihrávku do šestnástky, po ktorej by mohli pridať druhý gól. Naša defenzíva však pracuje dobre a aj teraz Saláta zastavil prihrávku Iniestu, ktorá smerovala na Costu.
     
    25
    David Silva bol po dlhšej dobe blízko k nebezpečnému zakončeniu, keď sa na ľavej strane šestnástky snažil prepasírovať loptu hneď cez trojicu našich obrancov, loptu napokon v sklze zastavil Pekarík.
     
    24
    Jordi Alba je na ľavej strane ofenzívne naladený, znovu sa tlačil s loptou od čiary do stredu, jeho prihrávku zastavil dobre postavený Saláta. Domáci však ostávajú pri lopte.
     
    24
    David Silva zakrútil center pred našu päťku, skákalo tam viacero hráčov, opäť však najvyššie dosiahol Kornel Saláta a odvrátil loptu do bezpečia. Náš stopér zatiaľ vo vzduchu dominuje.
     
    23
    Hra ostane pred našou bránu, Tesák totiž zrazil Juanfranov center na rohový kop Španielska.
     
    23
    Okamžitá domáca odpoveď na opačnej strane, Pekarík mal čo robiť, aby v pokutovom území zastavil prihrávku Iniestu na Diega Costu. Pekarík sa pošmykol, napokon situáciu dokázal vyriešiť.
     
    22
    Gyömbér čisto odzbrojil v našej šestnástke Costu a mohli sme ísť do rýchleho protiútoku, ktorý ťahal Hamšík. Nahral na ľavú stranu Šventovi a ten vracal nášmu kapitánovi do šestnástky, prihrávku zastavil Piqué.
     
    21
    Dušan Švento ostal po ostrom súboji s Juanfranom otrasený na trávniku, domáci športovo prerušili hru. Náš záložník už našťastie v poriadku a hra pokračuje.
     
    20
    Teraz si zahrá aj Casillas, Alba totiž poslal príliš prudkú nahrávku a tá preletela až k domácej bráne. Domáci sú viac pri lopte a dali gól, inak sa však prakticky nedostali do nášho pokutového územia.
     
    19
    Výborná práca Lukáša Tesáka na ľavej strane, pod tlakom proti Davidovi Silvovi poslal presnú nahrávku dopredu na Maka, ktorý vybojoval autové vhadzovanie na útočnej polovici Slovenska.
     
    18
    Po dlhšej dobe sme aj my kombinovali s loptou na kopačkách, domáci vysoko napádali a donútili Pekaríka k chybe, ten pod tlakom odkopol na pravej strane do autu.
     
    17
    Tribúny v Oviede prekvapujúco pískajú pri kombináciách domáceho tímu, ktoré sú síce pekné, často však prebiehajú v strede poľa ďaleko od našej brány. Platilo to aj teraz, keď nasledoval len dlhý center v podaní Iniestu, ktorý si stiahol Kozáčik.
     
    16
    Róbert Mak je na hrote často osamotený, statočne však bojuje a španielski obrancovia si naňho musia dať pozor. Teraz chcel pri rohovej zastávke vybojovať roh, proti Ramosovi však neuspel.
     
    16
    Pedro z ľavej strany zásobuje útočníkov Španielska v pokutovom území, znovu posielal nebezpečnú loptu, výborne zasiahol v našej šestnástke Hamšík. Po odrazenej lopte ešte strieľal Fabregas, Kozáčik kryl jeho tečovaný pokus.
     
    15
    Máme za sebou prvú štvrťhodinu, v ktorej sme bohužiaľ videli úvodný gól v slovenskej sieti. Domáci majú podľa očakávania viac z hry, ale Slováci zatiaľ hrozia z brejkov, jeden z nich nevyužil v obrovskej príležitosti Mak.
     
    14
    My sme zatiaľ nebezpečnejší na pravej strane, kde mal teraz priestor Hrošovský, v strede mal voľných Hamšíka s Makom, išlo o situáciu štyroch proti štyrom. Hrošovský však prihrávku nezvládol a poslal nepresný center do náručia Casillasa.
     
    13
    Naši súperi znovu kombinovali na ľavej strane, Pekarík ale vystihol kombináciu Albu s Pedrom a dlhým pasom hľadal vpredu Maka, akrobatickým obranným zákrokom zastavil náš protiútok Ramos.
     
    12
    Center z rohu smeroval do nebezpečného priestoru pred päťku, kde už skákal Piqué, Saláta sa v tomto súboji stopérov nenechal zahanbiť a bol úspešnejší, odhlavičkoval loptu mimo pokutového územia.
     
    11
    Aktívny Pedro opäť ťahal akciu po ľavej strane, chcel si vyjsť s loptou viac do stredu ihriska, Greguš dobre zareagoval a odvrátil na roh.
     
    10
    Španieli to často skúšajú dlhými centrami dopredu, z podobnej situácie dali úvodný gól a tak to chceli zopakovať centrujúci Fabregas a nabiehajúci Costa, proti bol Saláta, ktorý odhlavičkoval do bezpečia.
     
    9
    Gyömbér v strede poľa nedovolene zastavil Busquetsa, domáci okamžite rozohrali štandardku a Iniesta hľadal kolmicou v pokutovom území Davida Silvu, ten prudkú prihrávku nezachytil.
     
    8
    Teraz sa však nedokážeme dostať k lopte, rýchly gól je vodou na mlyn španielskemu štýlu hry s množstvom postupných kombinácií a prihrávok. Momentálne si prihrávajú na polovici ihriska.
     
    7
    Obrovská radosť na strane domácich, my prvý raz v tejto kvalifikácii inkasujeme ako prví. Do konca je však ešte ďaleko, Mak už vo svojej šanci dokázal, že domáci môžu byť vzadu zraniteľní.
    6. Jordi ALBA - 1:0
     
    6
    Španielsko dalo gól!
    Tak to je nepríjemné, potvrdilo sa pravidlo nedáš – dostaneš, prakticky okamžite po nepremenenej šanci Maka inkasujeme úvodný gól! David Silva mal priestor v strede ihriska, pozrel sa a vyslal nádherný center na ľavú stranu šestnástky, kde za Pekaríka zbehol JORDI ALBA. O ofsajd ani náhodou nešlo, ľavý obranca Španielska hlavičkoval sám na päťke a trafil do protipohybu Kozáčika k pravej žrdi!
    Asistencia: David Silva
     
    5
    Obrovská šanca Róberta Maka, mohli sme vyhrávať! Ramos urobil hrubú chybu pri rozohrávke, čo využil náš útočník, vzal mu loptu a po pravej strane sa rútil sám na bránu! Jeho krížna strela tesne minula vzdialenejšiu žrď!
     
    4
    Opäť postupná rozohrávka rohu, po ktorej ale nasledoval center na ľavú stranu našej šestnástky, kde na dvakrát hlavičkoval Fabregas, ani raz ale loptu v dobrej pozícii netrafil.
     
    4
    Parádna narážačka Španielov na ľavej strane, Pedro si narazil s Albom a už sa dostával do šestnástky, odcentrovať nestihol, keďže sa mu pod nohy obetavo vrhol Gyömbér a odvrátil na roh.
     
    3
    Španieli zvolili postupnú rozohrávku, ktorou sa sami vyhnali až na poliacu čiaru, naša obrana teda nemusela riešiť žiadne nebezpečenstvo, Kozáčik zatiaľ bez zákroku.
     
    3
    Prvý útok predviedli aj Španieli, keď sa po ľavej strane prehnal okolo Tesáka Pedro, Pekarík sa fantasticky vrátil a čistým sklzom zastavil Pedra, poslal loptu na roh.
     
    2
    Mak centroval z rohu na bližšiu žrď, Hamšík skákal pri bližšej žrdi, lopta však bola preňho privysoko, napokon ju odhlavičkoval do bezpečia Ramos.
     
    1
    Domáci mali k dispozícii úvodný výkop, po ktorom nasledovala postupná rozohrávka medzi obrancami. Greguš však veľmi dobre vystúpil a poslal dopredu Maka, ktorý vybojoval prvý rohový kop, keď Alba zablokoval jeho center!
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Slovensko bude hrať v bielych dresoch, Španieli v typickej červenej farebnej kombinácii. Naši začnú zľava – doprava, Španieli sprava – doľava.
     
    Spontánny aplauz publika po doznení národných hymien, nasleduje podanie rúk, úvodné žrebovanie o loptu a stranu, a potom už úvodný výkop! Trávnik v Oviede je vo výbornom stave, aktuálna teplota dosahuje 18 stupňov celzia, neprší, takže vládnu ideálne futbalové podmienky.
     
    Mužstvá už na ihrisku, znejú národné hymny. Ako prvá naša hymna, potom nasleduje španielska. Na štadióne sú ešte stále voľné miesta, tak uvidíme, či dnes bude vypredané, momentálne to tak veľmi nevyzerá.

     
    Oba tímy už o chvíľu prídu na hraciu plochu v Oviede! Náš tím povedie s kapitánskou páskou Marek Hamšík, hneď za ním vstúpi na hraciu plochu brankár Matúš Kozáčik. Španielov privedie kapitán Iker Casillas.
     
    Dnes sa v kvalifikačnej skupine C hrali dva zápasy. Ukrajina s prehľadom zvládla duel s Bieloruskom a zvíťazila 3:1. Naši východní susedia sa bodovo dotiahli na druhé Španielsko, získali 15 bodov a na náš tím aktuálne strácajú tri body.

    Veľká radosť zavládla v Luxembursku, ktoré v tretej minúte nadstaveného času rozhodlo o výhre 1:0 nad Macedónskom. Luxemburčania v tabuľke preskočili Macedóncov a sú piati.
     
    Príjemný dobrý večer prajem všetkým futbalovým priaznivcom! Slovensko dnes bude pozorne sledovať 7. zápas našej futbalovej reprezentácie v kvalifikácii EURO 2016, v ktorom sa predstavíme v Španielsku! Zmeriame si sily s tímom, ktorý zvíťazil na troch z posledných štyroch veľkých turnajov. Dnes však doslova nemáme čo stratiť, ba môžeme len získať. Vedieme totiž kvalifikačnú skupinu C a sme na najlepšej ceste na budúcoročné EURO.

    Netreba však ešte nič zakríknuť. V Oviede proti nám nastúpi to najlepšie, čo má španielsky tréner Vicente del Bosque k dispozícii. Rešpekt vzbudzuje nielen útočný trojzáprah Silva, Diego Costa a Pedro, ale aj defenzíva so stopérskou dvojicou Piqué – Ramos s brankárskou legendou Casillasom.

    Náš tréner Ján Kozák základnou zostavou prekvapil celú futbalovú verejnosť. Na ľavej strane obrany si kvalifikačnú premiéru odbije Lukáš Tesák, na poste defenzívneho štítu nastúpi Norbert Gyömbér. Na hrote útoku budeme zvedaví na Róberta Maka, v zálohe nastupuje popri Hamšíkovi v strede Ján Greguš.

    Dámy a páni, prajem vám príjemný športový zážitok, pevne verím, že so šťastným koncom pre Slovensko. Zápas vám priblížime v priamom prenose s videami gólov a dôležitých situácií.
     
    Úvodné zostavy:

    Španielsko: Casillas (C) – Torres Juanfran, Piqué, Ramos, Alba – Fàbregas, Busquets, Iniesta – Silva, D. Costa, Pedro.
    Náhradníci: de Gea, S. Rico – Azpilicueta, Bartra, Bernat, Carvajal, Vitolo, Koke, Cazorla, Isco, Alcácer.

    Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Saláta, Hubočan, Tesák – Gyömbér – Hrošovský, Greguš, Hamšík (C), Švento – Mak.
    Náhradníci: Novota, Mucha – Michalík, Duda, Stoch, Sabo, Nemec, Pečovský, Šesták, Vittek, Ďuriš, Jakubko.

    Rozhodca: Skomina – Praprotnik, Vukan (všetci Slovinsko).
     
    Vážení futbaloví priaznivci, vitajte pri siedmom pokračovaní slovenskej cesty do Francúzska, kde sa už budúci rok uskutoční EURO 2016 vo futbale! Len naši chlapci a Angličania v doterajšom priebehu kvalifikácie nestratili ani bod! Teraz na reprezentantov spod Tatier čaká úloha z kategórie najnáročnejších. A síce uspieť na pôde jedného z najlepších, ak nie úplne najlepšieho tímu posledného desaťročia! Vítame vás pri sledovaní zápasu Španielsko – Slovensko!

    Španieli vyhrali ME 2008, MS 2010 aj ME 2012. Generácia okolo Casillasa, Iniestu, Xaviho či Villu patrí k tomu najlepšiemu, čo táto krajina počas svojej futbalovej histórie zažila. Napriek tomu, rozdiel v rebríčku FIFA medzi Španielskom a Slovenskom činí len 4 priečky! Konkrétne Španieli sa aktuálne nachádzajú na 11. mieste, Slováci sú na 15. pozícii.
    --------------------------------------------------------------------------
    Tabuľka kvalifikačnej skupiny C

    1. SLOVENSKO 6 6 0 0 13:3 18 bodov
    2. Španielsko 6 5 0 1 15:3 15 bodov
    --------------------------------------------------------(postup)
    3. Ukrajina 6 4 0 2 9:2 12 bodov
    ----------------------------------------------------------------(baráž)
    4. Bielorusko 6 1 1 4 4:11 4 body
    5. Macedónsko 6 1 0 5 6:14 3 body
    6. Luxembursko 6 0 1 5 3:17 1 bod

    Podľa postupového kľúča postupujú na EURO priamo dve najlepšie postavené mužstvá v skupine, čiže aktuálne Slovensko a Španielsko. Mužstvá z tretích miest putujú do baráže, avšak pozor – najlepší tím z tretej priečky takisto postupuje priamo! A existuje vysoká pravdepodobnosť, že toto mužstvo vzíde práve zo skupiny C. Každopádne, pre Slovákov je duel v Španielsku samozrejme veľmi dôležitý, kľúčový však bude utorkový zápas s Ukrajinou – ak v ňom Slovensko zvíťazí, postúpi na EURO 2016!

    -------------------------------------------------------------------------
    Španielsko v kvalifikácii ME 2016
    Futbalisti z Pyrenejského polostrova boli po vyžrebovaní najväčšími favoritmi skupiny C. Okrem jediného zaváhania túto pozíciu doteraz napĺňajú a v 6 zápasoch získali 15 bodov. Zaváhali len jediný raz, v dobre známom zápase, keď v októbri 2014 podľahli slovenskému tímu v Žiline 1:2. Posledné dva zápasy však Španieli nezvládli úplne suverénne, keď im len dva strelené góly síce stačili na šesť bodov, v Bielorusku však určite očakávali jednoznačnejší triumf, než "len" jednogólové víťazstvo.

    Súhrn zápasov Španielska v kvalifikácii ME 2016:
    Španielsko – Macedónsko 5:1 (góly Ramos, Alcacer, Busquets, D. Silva, Pedro)
    Slovensko – Španielsko 2:1 (P. Alcacer)
    Luxembursko – Španielsko 0:4 (D. Silva, F. Alcacer, Diego Costa, Bernat)
    Španielsko – Bielorusko 3:0 (Isco, Busquets, Pedro)
    Španielsko – Ukrajina 1:0 (Morata)
    Bielorusko – Španielsko 0:1 (D. Silva)

    Nominácia Španielska na dvojzápas so Slovenskom a v Macedónsku
    Brankári: Iker Casillas (Porto), David De Gea (Manchester United), Sergio Rico (Sevilla)

    Obrancovia: Dani Carvajal (Real Madrid), Gerard Pique, Marc Bartra (obaja Barcelona), Juanfran (Atletico Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Jordi Alba (Barcelona), Juan Bernat (Bayern Mníchov), Cesar Azpilicueta (Chelsea)

    Stredopoliari: Sergio Busquets (Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Andres Iniesta (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal), David Silva (Manchester City), Vitolo (Sevilla), Isco (Real Madrid), Cesc Fabregas (Chelsea), Juan Mata (Manchester United)

    Útočníci: Diego Costa, Pedro Rodriguez (obaja Chelsea), Paco Alcacer (Valencia)

    ------------------------------------------------------------------------
    Slovensko v kvalifikácii ME 2016
    Naši reprezentanti prežívajú pod trénerom Jánom Kozákom mimoriadne úspešné obdobie a v kvalifikácii nestratili ani bod! Slováci navyše v tomto roku vyhrali všetky kvalifikačné i medzištátne zápasy a inkasovali v nich jediný gól!

    V Španielsku sa však budú potýkať s absenciou niekoľkých kľúčových hráčov. Pre žlté karty pauzujú opory Martin Škrtel a Juraj Kucka, pre zranenia neuvidíme Jána Ďuricu a Vladimíra Weissa. Zaujímať nás bude teda predovšetkým zloženie stopérskej dvojice, kam sa núkajú Kornel Saláta, Ľubomír Michalík či Norbert Gyömbér. Do útoku sa po dlhej prestávke zavinenej zranením vracia historicky najlepší reprezentačný strelec Róbert Vittek.

    Súhrn zápasov Slovenska v kvalifikácii ME 2016:
    Ukrajina – SLOVENSKO 0:1 (Mak)
    SLOVENSKO – Španielsko 2:1 (Kucka, Stoch)
    Bielorusko – SLOVENSKO 1:3 (Hamšík 2, Šesták)
    Macedónsko – SLOVENSKO 0:2 (Kucka, Nemec)
    SLOVENSKO – Luxembursko 3:0 (Nemec, Weiss, Pekarík)
    SLOVENSKO – Macedónsko 2:1 (Saláta, Hamšík)

    Nominácia Slovenska na dvojzápas v Španielsku a s Ukrajinou:
    Brankári: Ján Mucha (Slovan Bratislava), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Novota (SK Rapid Viedeň)

    Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva), Norbert Gyömbér (AS Rím), Ľubomír Michalík (DAC 1904 Dunajská Streda), Martin Škrtel (FC Liverpool), Dušan Švento (1. FC Kolín), Lukáš Tesák (FC Arsenal Tula)

    Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Juraj Kucka (FC Janov), Ján Greguš (FK Jablonec), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Róbert Mak (PAOK Solún), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Legia Varšava), Erik Sabo (PAOK Solún), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Miroslav Stoch (Bursaspor)

    Útočníci: Adam Nemec (New York City FC), Martin Jakubko (MFK Ružomberok), Róbert Vittek (Slovan Bratislava)

    ----------------------------------------------------------------
    Čo hovoria čísla a predpoklady

    Slovensko a Španielsko sa počas slovenskej samostatnosti stretli zatiaľ v 5 stretnutiach. Vždy sa jednalo o kvalifikačné duely a úspešnejší sú Španieli.

    Kvalifikácia MS 1998:
    Španielsko – Slovensko 4:1 (Pizzi, Amor, Luis Enrique, Hierro – Tittel)
    Slovensko – Španielsko 1:2 (Majoroš – Kiko, Amor)

    Baráž o postup na MS 2006:
    Španielsko – Slovensko 5:1 (Luis García 3, Torres, Morientes)
    Slovensko – Španielsko 1:1 (Hološko – Villa)

    O poslednom stretnutí v rámci tejto kvalifikácie píšeme vyššie, Slováci v ňom zaznamenali doteraz jediné víťazstvo, keď vyhrali 2:1. Štatistika nás varuje pred zápasmi na pôde Španielov – v dvoch doterajších dueloch tam Slováci inkasovali 9 gólov! Dá sa očakávať, že nielen kvôli tomu zvolí tréner Kozák v sobotu večer defenzívnu taktiku so zameraním na rýchle protiútoky. Pri zvážení všetkých okolností by naša predpokladaná zostava mohla vyzerať takto:
    Kozáčik – Pekarík, Saláta, Gyömbér, Hubočan – Pečovský, Greguš – Mak, Hamšík, Duda – Vittek

    Čaká nás určite veľký futbalový večer pred vypredaným štadiónom v Oviede. Zápasom vás bude v sobotu od 20:45 sprevádzať Tomáš Schügerl, už teraz vás srdečne pozývam k sledovaniu priameho prenosu s videami dôležitých situácií a gólov!
     
    Vítame vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 20:45.

    Tomáš Schügerl

    Góly: 6. Alba, 30. Iniesta (pen.)

    Karty:   30. Kozáčik (SVK), 83. Tesák (SVK)


    Držení míče: 75 % : 25 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 8:3. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 6:8.
    Španielsko: Casillas (C) – Torres Juanfran, Piqué, Ramos, Alba – Fàbregas (67. Cazorla), Busquets, Iniesta (85. Koke) – Silva, D. Costa (75. Alcácer), Pedro.
    Náhradníci: de Gea, S. Rico – Azpilicueta, Bartra, Bernat, Carvajal, Vitolo, Koke, Cazorla, Isco, Alcácer, Mata.

    Slovensko: Kozáčik – Pekarík (C), Saláta, Hubočan, Tesák – Gyömbér – Hrošovský (73. Sabo), Greguš, Hamšík (C) (61. Duda), Švento – Mak (46. Ďuriš).
    Náhradníci: Novota, Mucha – Michalík, Duda, Stoch, Sabo, Nemec, Pečovský, Šesták, Vittek, Ďuriš, Jakubko.

    Rozhodca: Skomina – Praprotnik, Vukan (všetci Slovinsko)