koniec zavodu
Veľká cena Belgicka

Víťaz: L. Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 23.08.2015, 14:00 • Spa, Belgicko • Formula 1
     
    Víťazom VC Belgicka sa stáva LEWIS HAMILTON!
     
    Koniec závodu.
     
    42
    Ferrari riskovalo a skúšalo bez ďalšej zastávky dostať Vettela do cieľa, Nemec mal veľkú smolu a dobre rozbehnuté preteky stráca v samotnom závere! Vettel zrejme dokáže prísť do boxov, body ale nezíska.
     
    42
    Tak to je neuveriteľné, Vettel má defekt pravej zadnej pneumatiky! V Eau Rouge mu praskla pneumatika a stráca pozíciu za pozíciou, Vettel dnes zrejme nezíska ani bod!
     
    40
    Kvjat sa po dlhšom súboji napokon dostáva pred Massu, bolo to veľmi tesné, nakoniec mu to vyšlo po vonkajšej strane zákruty a už je šiesty! Jeho ďalším cieľom je piaty Pérez.
     
    35
    Carlos Sainz napokon odstupuje z pretekov, jazdil na poslednom mieste so stratou dvoch kôl.
     
    32
    Vettel na základe konverzácie s tímom už nepôjde do boxov, dokončí preteky na tejto sade pneumatík! Risk v tíme Ferrari, uvidíme, či im vyjde...
     
    22
    Virtuálny safety car skončil a Räikkönen sa na rovinke snažil dostať na siedme miesto pred Massu, Brazílčan si svoju pozíciu napokon dokázal ubrániť.
     
    21
    Na trati je virtuálny safety car! Ricciardo zastavil na veľmi nebezpečnom mieste na štartovej rovinke, budeme musieť počkať, kým jeho monopost odstránia mimo trate.
     
    21
    Daniel Ricciardo končí v dnešných pretekoch! V šikane Bus Stop sa snažil dostať cez Péreza, ktorý odišiel do boxov, Ricciardo však v nájazde na rovinku absolútne stratil výkon a priamo na trati odstavuje svoj monopost!
     
    20
    Grosjean sa v Eau Rouge vyviezol za Pérezom a na rovinke sa aj za pomoci systému DRS dostáva pred Mexičana! Fantastický manéver jazdca Lotusu.
     
    18
    Grosjean sa dostáva na štvrtú priečku! Na rovinke sa pomocou nádherného manévru dostal cez Ricciarda! Pilot Lotusu podáva vskutku výborný výkon.
     
    14
    Bottas je penalizovaný za nevhodne zvolené zmesi pneumatík, bude musieť prejsť boxovou uličkou! Pripomínam, že Rosberg má obuté mäkké pneumatiky, okrem pravej zadnej, na ktorej je stredne tvrdá zmes.
     
    13
    Pérez na rovinke ešte zaútočil na Rosberga, ktorý ešte po výjazde z boxov nemal dostatočne zahriate pneumatiky a Pérezovi to takmer vyšlo, Rosberg si však v zákrute svoju pozíciu udržal.
     
    12
    Sergio Pérez jazdí perfektne a na rovinke po Eau Rouge sa dostáva pred Ricciarda na štvrtú priečku! Pripomínam, že na čele bez zastávky v boxoch trojica Hamilton, Rosberg, Vettel.
     
    11
    Tak to je neuveriteľné! Mechanici Williamsu urobili v boxoch obrovskú chybu, nasadili mu mäkké pneumatiky, pomýlili sa pri pravej zadnej pneumatike, na ktorej je stredne tvrdá zmes! Bottas pravdepodobne bude musieť znovu ísť do boxov.
     
    2
    Ďalšie odstúpenie! Svoj monopost odstavuje vo výjazdovej zóne Maldonado z Lotusu, zrejme ide znovu o zlyhanie motora!
     
    1
    Po štarte na čele Hamilton, potom však mal veľké problémy v zákrute Eau Rouge a na prvú priečku sa cez neho dostal Pérez! Hamilton sa na rovinke cez Mexičana dostal späť na prvé miesto, vzrušujúce okamihy v úvode pretekov!
     
    Závod práve odštartoval.
     
    V boxoch aj Carlos Sainz! Ten takisto do pretekov neodštartuje, v pretekoch teda od začiatku len 18 jazdcov.
     
    Technické problémy pokračujú! Pokles výkonu motora avizuje aj Carlos Sainz v tíme Toro Rosso! Uvidíme, či Sainz dokáže do pretekov odštartovať.
     
    Nico Hülkenberg na štarte zdvihol ruku a signalizoval, že nedokáže odštartovať! Force India podľa mňa zbytočne "tlačila" Hülkenberga do štartu, ktorý nemohol s poškodeným motorom zvládnuť. Jazdci tak ešte musia absolvovať jedno zahrievacie kolo a odštartuje len 19 pretekárov.
     
    ,,Nico, odštartuj!" Takýto pokyn dostal Hülkenberg do rádia napriek tomu, že má technické problémy s motorom. Tak sme zvedaví, ako Nemec túto situáciu zvládne. Zahrievacie kolo končí, o chvíľu bude všetko pripravené na štart!
     
    Tak predsa len, problémy Nica Hülkenberga! Avizuje, že jeho motor prudko stráca výkon a je tak veľmi pravdepodobné, že jeho preteky skončia skôr, ako odštartujú!

    Konečné poradie:
    1. L. Hamilton (Mercedes)
    2. N. Rosberg (Mercedes)
    3. R. Grosjean (Lotus)
    4. D. Kvjat (Red Bull)
    5. S. Pérez (Force India)
    6. F. Massa (Williams)
    7. K. Räikkönen (Ferrari)
    8. M. Verstappen (Toro Rosso)
    9. V. Bottas (Williams)
    10. M. Ericsson (Sauber)
    11. F. Nasr (Sauber)
    12. S. Vettel (Ferrari)
    13. F. Alonso (McLaren)
    14. J. Button (McLaren)
    15. R. Mehri (Manor)
    16. W. Stevens (Manor)
    Sainz nedokončil (porucha)
    Ricciardo nedokončil (porucha)
    Maldonado nedokončil (porucha)
    Hülkenberg nedokončil (porucha)
    Postavenie na štarte:
    1. L. Hamilton (Mercedes)
    2. N. Rosberg (Mercedes)
    3. V. Bottas (Williams)
    4. S. Pérez (Force India)
    5. D. Ricciardo (Red Bull)
    6. F. Massa (Williams)
    7. P. Maldonado (Lotus)
    8. S. Vettel (Ferrari)
    9. R. Grosjean (Lotus)
    10. C. Sainz (Toro Rosso)
    11. N. Hülkenberg (Force India)
    12. D. Kvjat (Red Bull)
    13. M. Ericsson (Sauber)
    14. K. Räikkönen (Ferrari)
    15. F. Nasr (Sauber)
    16. W. Stevens (Manor)
    17. R. Merhi (Manor)
    18. M. Verstappen (Toro Rosso)
    19. J. Button (McLaren)
    20. F. Alonso (McLaren)