koniec zavodu
Veľká cena Belgicka

Víťaz: L. Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 23.08.2015, 14:00 • Spa, Belgicko • Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.
     
    Vážení športoví priatelia, vítam vás pri 11. závode F1 v sezóne 2015, ktorý sa bude konať na obľúbenej trati Spa – Francorchamps v Belgicku! F1 pokračuje po mesačnej prestávke a my sa môžeme tešiť na tradične vzrušujúce preteky!

    Lewis Hamilton vyhral kvalifikáciu a do pretekov odštartuje z pole-position. Brit v službách Mercedesu zároveň vedie priebežné poradie šampionátu s 202 bodmi. Stíha ho tímový kolega Nico Rosberg, ktorý odštartuje ako druhý, na rovnakej priečke je aj v celkovom poradí so 181 bodmi. Tejto dvojici sekunduje prakticky len Sebastian Vettel na Ferrari, ktorý vyhral posledné preteky v Maďarsku a na tretej priečke poradia šampionátu stráca na Hamiltona 42 bodov, čo pri dnešnom systéme bodovania nie je neprekonateľný rozdiel. V Spa to však Vettel bude mať ťažké, odštartuje až ôsmy.

    Vráťme sa ešte ku kvalifikácii. Podľa očakávania ju ovládli Mercedesy na prvých dvoch miestach, "treťou silou" by mohli byť Williamsy, Bottas odštartuje tretí a Massa šiesty. Veľké sklamanie prežívajú vo Ferrari, ôsme miesto Vettela sme už spomínali a problémy mal aj Räikkönen, ktorý vypadol v druhej časti kvalifikácie pre technickú poruchu. Na samom chvoste poradia bol už tradične Manor a pred ním znovu sa trápiaci McLaren.

    Výsledky kvalifikácie znovu ovplyvnili penalizácie. 5 miest stratil za výmenu prevodovky Romain Grosjean na Lotuse, o 10 priečok za použitie nadlimitného množstva motorov na štarte klesne Max Verstappen, a teraz sa dobre podržte! Rekordné penalizácie smerujú k McLarenu – ten využil "vývojové žetóny" na motory, nasadil nové pohonné jednotky a Button má penalizáciu 50 miest, Alonso 55 miest! Samozrejme, obaja jazdci vyštartujú z posledných dvoch miest štartového roštu.

    Poďme si ešte v krátkosti predstaviť trať v Spa. Ide o jeden z posledných klasických prírodných okruhov, patrí medzi vôbec najobľúbenejšie v celom kalendári. Na trati sa nachádza 19 zákrut, najznámejšou je nádherná Eau Rouge v úvode trate, kedy jazdci prekonávajú zákrutu vo výškovom prevýšení v obrovskej rýchlosti. Zaujímavá je aj rýchla zákruta Blanchimont v závere okruhu. Nie je tu núdza o vzrušujúce momenty a predbiehacie manévre.

    Môžeme sa tešiť na pekné preteky, najmä tretí Bottas môže na štarte prekvapiť Mercedesy a prispieť tak k dráme na čele. Pretekmi vás bude sprevádzať Tomáš Schügerl, teším sa na vás v nedeľu od 14:00.
     
    Príjemné dobré nedeľné popoludnie prajem všetkým priaznivcom F1! Najprestížnejšia motoristická kategória pokračuje jedenástym pretekom sezóny po mesačnej prestávke na obľúbenej a nádhernej trati v belgickom Spa. V Belgicku panuje pekné slnečné počasie, i keď pozor, na tejto trati sa podmienky menia veľmi rýchlo a už nie raz tu preteky skomplikoval dážď. Jazdci už sú zoradení na štartovom rošte a sú pripravení na vjazd do zahrievacieho kola. Vy si môžete ešte raz prezrieť poradie na štarte, ja vám prajem príjemný športový zážitok!
     
    Postavenie na štarte:
    1. L. Hamilton (Mercedes)
    2. N. Rosberg (Mercedes)
    3. V. Bottas (Williams)
    4. S. Pérez (Force India)
    5. D. Ricciardo (Red Bull)
    6. F. Massa (Williams)
    7. P. Maldonado (Lotus)
    8. S. Vettel (Ferrari)
    9. R. Grosjean (Lotus)
    10. C. Sainz (Toro Rosso)
    11. N. Hülkenberg (Force India)
    12. D. Kvjat (Red Bull)
    13. M. Ericsson (Sauber)
    14. K. Räikkönen (Ferrari)
    15. F. Nasr (Sauber)
    16. W. Stevens (Manor)
    17. R. Merhi (Manor)
    18. M. Verstappen (Toro Rosso)
    19. J. Button (McLaren)
    20. F. Alonso (McLaren)
     
    Jazdci práve odštartovali do zahrievacieho kola! Všetkých 20 monopostov sa odlepilo zo štartového roštu, zatiaľ sa teda vyhýbame akýmkoľvek technickým problémom.
     
    Tak predsa len, problémy Nica Hülkenberga! Avizuje, že jeho motor prudko stráca výkon a je tak veľmi pravdepodobné, že jeho preteky skončia skôr, ako odštartujú!
     
    ,,Nico, odštartuj!" Takýto pokyn dostal Hülkenberg do rádia napriek tomu, že má technické problémy s motorom. Tak sme zvedaví, ako Nemec túto situáciu zvládne. Zahrievacie kolo končí, o chvíľu bude všetko pripravené na štart!
     
    Nico Hülkenberg na štarte zdvihol ruku a signalizoval, že nedokáže odštartovať! Force India podľa mňa zbytočne "tlačila" Hülkenberga do štartu, ktorý nemohol s poškodeným motorom zvládnuť. Jazdci tak ešte musia absolvovať jedno zahrievacie kolo a odštartuje len 19 pretekárov.
     
    Technické problémy pokračujú! Pokles výkonu motora avizuje aj Carlos Sainz v tíme Toro Rosso! Uvidíme, či Sainz dokáže do pretekov odštartovať.
     
    V boxoch aj Carlos Sainz! Ten takisto do pretekov neodštartuje, v pretekoch teda od začiatku len 18 jazdcov.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    1
    Po štarte na čele Hamilton, potom však mal veľké problémy v zákrute Eau Rouge a na prvú priečku sa cez neho dostal Pérez! Hamilton sa na rovinke cez Mexičana dostal späť na prvé miesto, vzrušujúce okamihy v úvode pretekov!
     
    1
    Výrazne stratil Rosberg, ktorý padol až na piate miesto! Dobrý štart v podaní Vettela, ten si polepšil o dve miesta a je šiesty.
     
    2
    Rosberg aj Vettel sa dostali pred Bottasa, sledovali sme pekný súboj tejto trojice na rovinke po Eau Rouge, poradie sa tam nezmenilo – štvrtý Rosberg, piaty Vettel a šiesty Bottas.
     
    2
    Ďalšie odstúpenie! Svoj monopost odstavuje vo výjazdovej zóne Maldonado z Lotusu, zrejme ide znovu o zlyhanie motora!
     
    3
    Predbiehací manéver na konci prvej desiatky, Kvjat sa dostal na deviatu priečku pred Ericssona. Hamiltonov náskok na čele pred Pérezom činí 1,6 sekundy.
     
    3
    Poradie po štarte: Hamilton, Pérez, Ricciardo, Rosberg, Vettel, Bottas, Grosjean, Massa, Kvjat, Ericsson.
     
    4
    Prebieha boj o desiatu priečku, kam sa práve na rovinke dostal Max Verstappen, keď predbehol Ericssona. Za touto dvojicou už číha Kimi Räikkönen, predvádzajúci stíhaciu jazdu z druhej polovice štartového poľa.
     
    4
    Carlos Sainz napokon späť na trati so stratou jedného kola, samozrejme sa zaraďuje na beznádejne posledné miesto.
     
    5
    Bezproblémový predbiehací manéver Räikkönena, ktorý na dlhej rovinke aj za pomoci systému DRS prešiel cez Ericssona. Kimi jedenásty, Ericsson dvanásty.
     
    6
    Na šiesteho Bottasa sa tlačí Grosjean, schyľuje sa k priamemu súboju. Čakáme na prvé zastávky v boxoch, mali by prísť niekedy po 14. kole.
     
    6
    Veľmi dobre zatiaľ ide Kvjat na Red Bulle, dostal sa na ôsme miesto pred Massu, vyšlo mu to na top speede na jednej z dlhých roviniek, ktoré Spa ponúka.
     
    7
    K súboju sa schyľuje aj na druhej priečke, kde je Ricciardo už len polsekundy od Péreza, je evidentne rýchlejší a predbehnutie je zrejme len otázkou času. Hamilton neohrozene krúži na prvom mieste.
     
    7
    Máme tu dve dvojičky, ktoré sa oplatí sledovať – Pérez a Ricciardo (boj o druhú priečku) a Bottas s Grosjeanom (boj o šieste miesto). Jazdci sú tesne nalepení na sebe, k súboju zatiaľ nedošlo.
     
    8
    Máme tu prvú skorú zastávku v boxoch! Daniel Ricciardo nechcel krúžiť za Pérezom a odchádza do boxov, nasadzuje si tam stredne tvrdé pneumatiky!
     
    8
    Parádny predbiehací manéver Grosjeana, v zákrute zaútočil na Bottasa a už je na piatej priečke! Za šiestym Bottasom sa už zjavil Kvjat a tiež sa pokúsi o útok.
     
    9
    K mechanikom odišiel z druhej priečky aj Sergio Pérez, obúva mäkké pneumatiky, zaraďuje sa však až za Ricciarda, ktorý sa teda vďaka pit-stopu dostáva pred Péreza!
     
    10
    Do boxov odišli hneď traja piloti za sebou! Ako prvý od mechanikov odchádza Grosjean, za ním Kvjat, potom Massa a napokon Verstappen.
     
    10
    Zastávky v boxoch nám poriadne zamiešali poradím, o desiatu priečku teraz bojujú Massa a Nasr, úspešnejší bol Massa.
     
    11
    Nádherný súboj Verstappena s Nasrom! Mladý Holanďan sa v rýchlej zákrute dostal cez Nasra po vonkajšej stope a definitívne ho predbehol v záverečnej šikane Bus Stop, to bol parádny súboj!
     
    11
    Tak to je neuveriteľné! Mechanici Williamsu urobili v boxoch obrovskú chybu, nasadili mu mäkké pneumatiky, pomýlili sa pri pravej zadnej pneumatike, na ktorej je stredne tvrdá zmes! Bottas pravdepodobne bude musieť znovu ísť do boxov.
     
    12
    V boxoch už aj Kimi Räikkönen, bezproblémová zastávka a Fín sa vracia v druhej polovici štartového poľa.
     
    12
    Sergio Pérez jazdí perfektne a na rovinke po Eau Rouge sa dostáva pred Ricciarda na štvrtú priečku! Pripomínam, že na čele bez zastávky v boxoch trojica Hamilton, Rosberg, Vettel.
     
    13
    V boxoch z priebežne druhého miesta Nico Rosberg! Obúva stredne tvrdú zmes a na trať sa vracia na treťom mieste, za ním Pérez a Ricciardo.
     
    13
    Pérez na rovinke ešte zaútočil na Rosberga, ktorý ešte po výjazde z boxov nemal dostatočne zahriate pneumatiky a Pérezovi to takmer vyšlo, Rosberg si však v zákrute svoju pozíciu udržal.
     
    14
    Líder pretekov Lewis Hamilton takisto u svojich mechanikov, vracia sa s malou stratou za Vettelom, ktorého však ešte tiež čaká zastávka v boxoch.
     
    14
    Vettela už pravdepodobne tiež čaká pit-stop, Nemec výrazne stráca a Hamilton sa už rúti za ním na čerstvých pneumatikách.
     
    14
    Bottas je penalizovaný za nevhodne zvolené zmesi pneumatík, bude musieť prejsť boxovou uličkou! Pripomínam, že Rosberg má obuté mäkké pneumatiky, okrem pravej zadnej, na ktorej je stredne tvrdá zmes.
     
    15
    V boxoch aj Sebastian Vettel, vracia sa na šiestom mieste pred Bottasom. Na čele teda znovu dvojica Hamilton – Rosberg, tretí jazdí Pérez.
     
    16
    Poradie po prvom kole zastávok v boxoch: Hamilton, Rosberg, Pérez, Ricciardo, Grosjean, Vettel, Kvjat, Massa, Räikkönen, Verstappen.
     
    16
    Bottas si už odpykal svoj trest v podobe prejazdu boxovou uličkou, vracia sa mimo bodov až na jedenástom mieste.
     
    17
    Čo je však zaujímavé, Bottas pokračuje so súčasnými pneumatikami, s tromi mäkkými a jednou stredne tvrdou, aj keď je to proti pravidlám. Uvidíme, či prípadne príde ďalšia penalizácia.
     
    18
    Trápiaci sa Alonso bojoval na trinástom mieste s Nasrom, ktorý ho napokon obehol na rovinke, a Španiel klesá na štrnástu priečku pred Buttona.
     
    18
    Grosjean sa dostáva na štvrtú priečku! Na rovinke sa pomocou nádherného manévru dostal cez Ricciarda! Pilot Lotusu podáva vskutku výborný výkon.
     
    19
    Hneď niekoľko jazdcov bojuje o siedme miesto, konkrétne v poradí Kvjat, Massa a Räikkönen. Zatiaľ bez súboja, Räikkönen sa však už intenzívne tlačí na Massu.
     
    20
    Grosjean predvádza dnes parádnu jazdu a už sa dotiahol na tretieho Péreza, jazdci v bezprostrednom kontakte!
     
    20
    Grosjean sa v Eau Rouge vyviezol za Pérezom a na rovinke sa aj za pomoci systému DRS dostáva pred Mexičana! Fantastický manéver jazdca Lotusu.
     
    21
    Daniel Ricciardo končí v dnešných pretekoch! V šikane Bus Stop sa snažil dostať cez Péreza, ktorý odišiel do boxov, Ricciardo však v nájazde na rovinku absolútne stratil výkon a priamo na trati odstavuje svoj monopost!
     
    21
    Na trati je virtuálny safety car! Ricciardo zastavil na veľmi nebezpečnom mieste na štartovej rovinke, budeme musieť počkať, kým jeho monopost odstránia mimo trate.
     
    21
    V Red Bulle sú veľmi smutní, dnešné preteky mali dobre rozbehnuté a najmä Ricciardo mal šancu minimálne na pódium. Takto im v hre ostal iba Kvjat.
     
    22
    Tesne pred Ricciardovým odstúpením išiel do boxov Pérez, ktorý sa vracia na desiatom mieste.
     
    22
    Viacero pilotov v boxoch, konkrétne Grosjean, Massa či Räikkönen. Virtuálny safety car končí v ďalšom kole!
     
    22
    Virtuálny safety car skončil a Räikkönen sa na rovinke snažil dostať na siedme miesto pred Massu, Brazílčan si svoju pozíciu napokon dokázal ubrániť.
     
    23
    Rosberg sa k prvému Hamiltonovi priblížil už na 1,8 sekundy, Hamilton sa do rádia posťažoval, že sa tak udialo v priebehu virtuálneho safety caru. Uvidíme, či to bude mať ďalšie následky.
     
    23
    Nad traťou sa zamračilo a v blízkosti okruhu už prší! Priamo na trati zatiaľ sucho, dážď by však mohol preteky veľmi zdramatizovať...
     
    24
    ,,Dážď je približne 100 km od trati, prehánka by však mohla prísť na konci pretekov," takúto informáciu dostal do rádia Fernando Alonso. Možno si spomínate na preteky v roku 2010, kedy takto tiež ku koncu spŕchlo a napokon vyhral Lewis Hamilton, vtedy ešte jazdiaci na McLarene.
     
    25
    Poradie: Hamilton, Rosberg, Vettel, Grosjean, Kvjat, Pérez, Massa, Räikkönen, Verstappen, Bottas.
     
    25
    Momentálnu situáciu môžeme prirovnať k tichu pred búrkou, jednak čakáme na druhé zastávky v boxoch u pilotov na čele, a takisto sledujeme hrozbu dažďa. Na čele má Hamilton pred Rosbergom takmer 4-sekundový náskok.
     
    26
    Zaujímavé to môže byť aj v súboji o tretie miesto, kde teraz jazdí Vettel a štyri sekundy za ním je Grosjean. Francúz na Lotuse dnes jazdí veľmi dobre a pre Vettela je určite hrozbou.
     
    27
    Pérezovi nepomohol virtuálny safety car a klesol po ňom až na šieste miesto, kde sa momentálne doťahuje na piateho Kvjata. Práve tu by sme mohli sledovať súboj, ďalší pretekári jazdia vo výraznejšom odstupe.
     
    28
    Kvjat na Red Bulle u svojich mechanikov na výmene pneumatík, na trať sa vracia až na desiatom mieste, Pérez sa miesto neho dostáva na piate miesto.
     
    29
    Grosjean sa pomaly doťahuje na tretieho Vettela, odstup medzi nimi klesol na 2,5 sekundy. Vettel sa navyše do rádia sťažuje na technický problém s monopostom, možno ešte raz zastaví u mechanikov.
     
    29
    Kvjat s čerstvými pneumatikami okamžite útočí a dostáva sa na deviate miesto pred Bottasa, ktorý štartoval tretí, teraz však drží len jediný bod za priebežnú desiatu priečku.
     
    30
    Do konca ostáva už len 13 kôl, pravda, okruh v Spa je veľmi dlhý, z hľadiska času nás teda čaká ešte približne polhodinka. Uvidíme, či na konci pretekov naozaj príde avizovaný dážď.
     
    30
    Tak to je veľmi zaujímavé, Alonso sa na mäkkých pneumatikách prehnal okolo Ericssona a dostáva sa na jedenáste miesto! Trápiaci sa McLaren je teda veľmi blízko k bodom.
     
    31
    Lewis Hamilton v boxoch, obúva mäkkú sadu pneumatík! Na trať sa vracia na priebežnom druhom mieste za Rosbergom, ktorý by však mal zastaviť už v ďalšom kole.
     
    32
    Nico Rosberg presne podľa plánu tímu takisto v boxoch, zastávka prebehla bez problémov a Nemec sa vracia na druhom mieste! Prvý 11 kôl pred koncom opäť Hamilton.
     
    32
    Alonso už stráca pozície na úkor oboch jazdcov Sauberu, obaja sa dostali pred neho a Španiel tak klesol na trináste miesto, za ním jazdí tímový kolega Button. Potom už len Manor a Sainz, ktorý stráca dve kolá.
     
    32
    Vettel na základe konverzácie s tímom už nepôjde do boxov, dokončí preteky na tejto sade pneumatík! Risk v tíme Ferrari, uvidíme, či im vyjde...
     
    33
    Na základe konverzácie Alonsa s tímom už prší len 40 km od okruhu, dážď by teda v závere mohol naozaj prísť. Na trati aktuálne súboj o piate miesto, ktoré si drží Pérez, za ním je Massa.
     
    34
    Poradie: Hamilton, Rosberg, Vettel, Grosjean, Pérez, Massa, Räikkönen, Kvjat, Bottas, Verstappen.
     
    34
    Rosberg zajazdil najrýchlejšie kolo, na Hamiltona ale stráca 5 sekúnd a to je 9 kôl pred cieľom príliš veľa. Jediné, čo by mohlo súboj o víťazstvo zdramatizovať, je prípadný dážď.
     
    35
    Najzaujímavejší súboj práve prebieha na piatom mieste, Massa je tam v bezprostrednom kontakte s Pérezom. K súboju zatiaľ nedošlo.
     
    35
    Zaujímavé to môže byť na treťom mieste, Grosjean tam stráca niečo cez dve sekundy a oproti Vettelovi má výrazne čerstvejšie pneumatiky. To by mohla byť v závere veľká výhoda v boji o pódium.
     
    35
    Carlos Sainz napokon odstupuje z pretekov, jazdil na poslednom mieste so stratou dvoch kôl.
     
    36
    Grosjean sa už výrazne približuje k Vettelovi! Francúz je v posledných kolách rýchlejší a ak mu tempo vydrží, tak bude môcť zabojovať o tretie miesto v priamom súboji!
     
    37
    Odstup Vettela a Grosjeana sa znížil na 1,7 sekundy, do konca ostáva 6 kôl, takže môžeme očakávať dramatické vyvrcholenie dnešných pretekov! Avizovaný dážď momentálne v nedohľadne.
     
    37
    Kvjat na čerstvých pneumatikách výrazne rýchlejší od ostatných, na rovinke doslova "preletel" okolo Räikkönena a dostáva sa na siedme miesto! Tesne pred ním Massa aj Pérez.
     
    38
    Grosjean už len 1,1 sekundy za Vettelom! Súboj prebieha aj na piatom mieste, kde v rozmedzí 1,5 sekundy za sebou jazdia Pérez, Massa, Kvjat a Räikkönen!
     
    38
    Kvjat je veľmi rýchly a tlačí sa na šiesteho Massu, zatiaľ mu pokusy o predbehnutie nevychádzajú, Massa sa dobre bráni!
     
    39
    Odstup Grosjeana a Vettela už pod jednou sekundou, presne 0,8 sekundy! Vettel na opotrebovaných pneumatikách stráca, zatiaľ sa však drží na tretej priečke!
     
    39
    Kvjat to naďalej skúša na Massu, ktorý je však taktiež blízko piateho Péreza a tiež využíva systém DRS. Poradie sa nemení, aj Pérez si drží svoju výbornú piatu priečku.
     
    39
    Medzi Vettelom a Grosjeanom už len 0,5 sekundy! Preteky vrcholia, udrží si Vettel pódiové umiestnenie?
     
    40
    Verstappen sa dostáva na deviate miesto cez Bottasa. Poďme však späť na čelo, Grosjean a Vettel v bezprostrednom kontakte!
     
    40
    Kvjat sa po dlhšom súboji napokon dostáva pred Massu, bolo to veľmi tesné, nakoniec mu to vyšlo po vonkajšej strane zákruty a už je šiesty! Jeho ďalším cieľom je piaty Pérez.
     
    41
    Do konca ostávajú tri kolá, na čele Hamilton, druhý Rosberg, tretí Vettel! A práve Vettel háji svoju pozíciu pred Grosjeanom, jazdiacim tesne za jeho zadným krídlom. Grosjean už naznačil útok, k súboju zatiaľ nedošlo.
     
    41
    Kvjat sa na rovnakom mieste, ako cez Massu, dostáva aj cez Péreza a už je na piatej priečke! Mladý Rus podal výborný výkon a z desiatej priečky vyskočil už na piate miesto.
     
    42
    Dve kolá do konca, Vettel sa stále drží na tretej priečke pred Grosjeanom! Zdá sa, že Grosjean je teraz ďalej od Vettela a tak to na predbiehací manéver nevyzerá.
     
    42
    Tak to je neuveriteľné, Vettel má defekt pravej zadnej pneumatiky! V Eau Rouge mu praskla pneumatika a stráca pozíciu za pozíciou, Vettel dnes zrejme nezíska ani bod!
     
    42
    Ferrari riskovalo a skúšalo bez ďalšej zastávky dostať Vettela do cieľa, Nemec mal veľkú smolu a dobre rozbehnuté preteky stráca v samotnom závere! Vettel zrejme dokáže prísť do boxov, body ale nezíska.
     
    43
    Vchádzame do posledného kola pretekov! Prebiehajú ešte súboje v závere TOP 10, kde Verstappen po výjazde z Eau Rouge zaútočil na Räikkönena, už bol pred ním, na konci však neubrzdil pred zákrutou a svoju pozíciu stratil!
     
    Koniec závodu.
     
    Víťazom VC Belgicka sa stáva LEWIS HAMILTON!
     
    Ešte prebiehajú súboje na konci TOP 10, jazdí tam za sebou viacero pretekárov, pozície sa však nemenia, aj keď Verstappen to stále skúša na Räikkönena.
     
    Konečné poradie: Hamilton, Rosberg, Grosjean, Kvjat, Pérez, Massa, Räikkönen, Verstappen, Bottas, Ericsson, Nasr, Vettel, Alonso, Button, Mehri, Stevens.
     
    Sledovali sme dramatickú VC Belgicka, v ktorej zvíťazil Brit Lewis Hamilton a zvýšil svoj náskok v priebežnom poradí šampionátu na 28 bodov! Druhý končí Nico Rosberg, ktorý dnes znovu zaostal za Hamiltonom a prakticky ho neohrozil v ceste za triumfom. Veľká radosť je v tíme Lotus, Romain Grosjean končí na treťom mieste a získava cenné pódium.

    Smutným hrdinom pretekov je Nemec Sebastian Vettel na Ferrari. Absolvoval len jednu zastávku v boxoch a spolu s tímom riskoval dojazd s opotrebovanými pneumatikami až do cieľa. V predposlednom kole ho však postihol defekt pravej zadnej pneumatiky, ktorý mu zmaril akékoľvek nádeje na pódium či body. Vettel tak zrejme definitívne stratil šancu zamiešať ešte poradím na čele šampionátu.
     
    S konštatovaním, že Lewis Hamilton vyhral VC Belgicka a zvýšil svoj náskok na čele priebežného poradia šampionátu, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok dňa aj v spoločnosti priamych prenosov na webe Onlajny.eu! (15:39:14)

    Konečné poradie:
    1. L. Hamilton (Mercedes)
    2. N. Rosberg (Mercedes)
    3. R. Grosjean (Lotus)
    4. D. Kvjat (Red Bull)
    5. S. Pérez (Force India)
    6. F. Massa (Williams)
    7. K. Räikkönen (Ferrari)
    8. M. Verstappen (Toro Rosso)
    9. V. Bottas (Williams)
    10. M. Ericsson (Sauber)
    11. F. Nasr (Sauber)
    12. S. Vettel (Ferrari)
    13. F. Alonso (McLaren)
    14. J. Button (McLaren)
    15. R. Mehri (Manor)
    16. W. Stevens (Manor)
    Sainz nedokončil (porucha)
    Ricciardo nedokončil (porucha)
    Maldonado nedokončil (porucha)
    Hülkenberg nedokončil (porucha)
    Postavenie na štarte:
    1. L. Hamilton (Mercedes)
    2. N. Rosberg (Mercedes)
    3. V. Bottas (Williams)
    4. S. Pérez (Force India)
    5. D. Ricciardo (Red Bull)
    6. F. Massa (Williams)
    7. P. Maldonado (Lotus)
    8. S. Vettel (Ferrari)
    9. R. Grosjean (Lotus)
    10. C. Sainz (Toro Rosso)
    11. N. Hülkenberg (Force India)
    12. D. Kvjat (Red Bull)
    13. M. Ericsson (Sauber)
    14. K. Räikkönen (Ferrari)
    15. F. Nasr (Sauber)
    16. W. Stevens (Manor)
    17. R. Merhi (Manor)
    18. M. Verstappen (Toro Rosso)
    19. J. Button (McLaren)
    20. F. Alonso (McLaren)