koniec zavodu
Veľká cena Belgicka

Víťaz: L. Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 23.08.2015, 14:00 • Spa, Belgicko • Formula 1
     
    S konštatovaním, že Lewis Hamilton vyhral VC Belgicka a zvýšil svoj náskok na čele priebežného poradia šampionátu, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok dňa aj v spoločnosti priamych prenosov na webe Onlajny.eu! (15:39:14)
     
    Sledovali sme dramatickú VC Belgicka, v ktorej zvíťazil Brit Lewis Hamilton a zvýšil svoj náskok v priebežnom poradí šampionátu na 28 bodov! Druhý končí Nico Rosberg, ktorý dnes znovu zaostal za Hamiltonom a prakticky ho neohrozil v ceste za triumfom. Veľká radosť je v tíme Lotus, Romain Grosjean končí na treťom mieste a získava cenné pódium.

    Smutným hrdinom pretekov je Nemec Sebastian Vettel na Ferrari. Absolvoval len jednu zastávku v boxoch a spolu s tímom riskoval dojazd s opotrebovanými pneumatikami až do cieľa. V predposlednom kole ho však postihol defekt pravej zadnej pneumatiky, ktorý mu zmaril akékoľvek nádeje na pódium či body. Vettel tak zrejme definitívne stratil šancu zamiešať ešte poradím na čele šampionátu.
     
    Konečné poradie: Hamilton, Rosberg, Grosjean, Kvjat, Pérez, Massa, Räikkönen, Verstappen, Bottas, Ericsson, Nasr, Vettel, Alonso, Button, Mehri, Stevens.
     
    Ešte prebiehajú súboje na konci TOP 10, jazdí tam za sebou viacero pretekárov, pozície sa však nemenia, aj keď Verstappen to stále skúša na Räikkönena.
     
    Víťazom VC Belgicka sa stáva LEWIS HAMILTON!
     
    Koniec závodu.
     
    43
    Vchádzame do posledného kola pretekov! Prebiehajú ešte súboje v závere TOP 10, kde Verstappen po výjazde z Eau Rouge zaútočil na Räikkönena, už bol pred ním, na konci však neubrzdil pred zákrutou a svoju pozíciu stratil!
     
    42
    Ferrari riskovalo a skúšalo bez ďalšej zastávky dostať Vettela do cieľa, Nemec mal veľkú smolu a dobre rozbehnuté preteky stráca v samotnom závere! Vettel zrejme dokáže prísť do boxov, body ale nezíska.
     
    42
    Tak to je neuveriteľné, Vettel má defekt pravej zadnej pneumatiky! V Eau Rouge mu praskla pneumatika a stráca pozíciu za pozíciou, Vettel dnes zrejme nezíska ani bod!
     
    42
    Dve kolá do konca, Vettel sa stále drží na tretej priečke pred Grosjeanom! Zdá sa, že Grosjean je teraz ďalej od Vettela a tak to na predbiehací manéver nevyzerá.
     
    41
    Kvjat sa na rovnakom mieste, ako cez Massu, dostáva aj cez Péreza a už je na piatej priečke! Mladý Rus podal výborný výkon a z desiatej priečky vyskočil už na piate miesto.
     
    41
    Do konca ostávajú tri kolá, na čele Hamilton, druhý Rosberg, tretí Vettel! A práve Vettel háji svoju pozíciu pred Grosjeanom, jazdiacim tesne za jeho zadným krídlom. Grosjean už naznačil útok, k súboju zatiaľ nedošlo.
     
    40
    Kvjat sa po dlhšom súboji napokon dostáva pred Massu, bolo to veľmi tesné, nakoniec mu to vyšlo po vonkajšej strane zákruty a už je šiesty! Jeho ďalším cieľom je piaty Pérez.
     
    40
    Verstappen sa dostáva na deviate miesto cez Bottasa. Poďme však späť na čelo, Grosjean a Vettel v bezprostrednom kontakte!
     
    39
    Medzi Vettelom a Grosjeanom už len 0,5 sekundy! Preteky vrcholia, udrží si Vettel pódiové umiestnenie?
     
    39
    Kvjat to naďalej skúša na Massu, ktorý je však taktiež blízko piateho Péreza a tiež využíva systém DRS. Poradie sa nemení, aj Pérez si drží svoju výbornú piatu priečku.
     
    39
    Odstup Grosjeana a Vettela už pod jednou sekundou, presne 0,8 sekundy! Vettel na opotrebovaných pneumatikách stráca, zatiaľ sa však drží na tretej priečke!
     
    38
    Kvjat je veľmi rýchly a tlačí sa na šiesteho Massu, zatiaľ mu pokusy o predbehnutie nevychádzajú, Massa sa dobre bráni!
     
    38
    Grosjean už len 1,1 sekundy za Vettelom! Súboj prebieha aj na piatom mieste, kde v rozmedzí 1,5 sekundy za sebou jazdia Pérez, Massa, Kvjat a Räikkönen!
     
    37
    Kvjat na čerstvých pneumatikách výrazne rýchlejší od ostatných, na rovinke doslova "preletel" okolo Räikkönena a dostáva sa na siedme miesto! Tesne pred ním Massa aj Pérez.

    Konečné poradie:
    1. L. Hamilton (Mercedes)
    2. N. Rosberg (Mercedes)
    3. R. Grosjean (Lotus)
    4. D. Kvjat (Red Bull)
    5. S. Pérez (Force India)
    6. F. Massa (Williams)
    7. K. Räikkönen (Ferrari)
    8. M. Verstappen (Toro Rosso)
    9. V. Bottas (Williams)
    10. M. Ericsson (Sauber)
    11. F. Nasr (Sauber)
    12. S. Vettel (Ferrari)
    13. F. Alonso (McLaren)
    14. J. Button (McLaren)
    15. R. Mehri (Manor)
    16. W. Stevens (Manor)
    Sainz nedokončil (porucha)
    Ricciardo nedokončil (porucha)
    Maldonado nedokončil (porucha)
    Hülkenberg nedokončil (porucha)
    Postavenie na štarte:
    1. L. Hamilton (Mercedes)
    2. N. Rosberg (Mercedes)
    3. V. Bottas (Williams)
    4. S. Pérez (Force India)
    5. D. Ricciardo (Red Bull)
    6. F. Massa (Williams)
    7. P. Maldonado (Lotus)
    8. S. Vettel (Ferrari)
    9. R. Grosjean (Lotus)
    10. C. Sainz (Toro Rosso)
    11. N. Hülkenberg (Force India)
    12. D. Kvjat (Red Bull)
    13. M. Ericsson (Sauber)
    14. K. Räikkönen (Ferrari)
    15. F. Nasr (Sauber)
    16. W. Stevens (Manor)
    17. R. Merhi (Manor)
    18. M. Verstappen (Toro Rosso)
    19. J. Button (McLaren)
    20. F. Alonso (McLaren)