Plzeň – Slovácko 2:2 (kon.) | Sparta Praha – Zlín 3:0 (kon.)
koniec
AC Sparta Praha
3:0 (2:0)
FC Zlín
cz Nedeľa 09.08.2015, 19:15 • Generali Arena • První fotbalová liga (CZ) • 3. kolo
Predzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že Sparta zdolala Zlín 3:0, se z pražské Letné loučí Tomáš Kohlmann a přeji úspěšný vstup do nového týdne. (21:17:21)
     
    V hlasování fanoušků se hráčem zápasu naprosto zaslouženě stal brankář Stanislav Dostál, jehož zásluhou hosté odjíždí poraženi "pouze" rozdílem tří branek, neboť Dostal dnes předvedl celou řadu skvělých zákroků.
     
    Zatímco hosté zaznamenali svoji první bodovou ztrátu po návratu mezi českou elitu, tak sparťané se poprvé v sezóně prodírají na samotné čelo ligového pelotonu, kde zůstanou minimálně do zítřejších zápasů Liberce a Jablonce, severočeské kluby by ale potřebovali Duklu, resp. Jihlavu porazit vysokým rozdílem k přeskočení Sparty.
     
    Na Letné je dobojováno! Sparta potvrzuje roli obrovského favorita a poráží nováčka ze Zlína díky dvěma penaltovým trefám Dočkala a zásahu kanonýra Lafaty 3:0!
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+1
    Hlavní arbitr Hrubeš k dnešním devadesáti přidává dvě nastavené minuty.
     
    90
    Po dlouhém nákopu Dočkala zvládl dnes skvělý Dostál i vyběhnutí před vlastní pokutového území a uspěl v hlavičkovém souboji s Lafatou.
     
    89
    U rohového praporku na zlínské polovině trápí křeče Železníka, kterému sice pomáhá i oponent Steinhöfer, ale do práce budou muset i zlínští lékaři, kteří dostali povolení k vběhnutí na trávník.
     
    88
    Vácha ve středu pole ostře atakoval Janíčka a je dalším žlutě potrestaným sparťanem.
     
    85
    Po Marečkově přesném centru měl čtvrtou branku Sparty na hlavě Lafata, sparťanský kapitán ale těsně minul zlínskou svatyni!
     
    84
    Po hostujícím rohovém kopu hlavičkoval Diego Živulič, druhý ze střídajících Chorvatů nedokázal ale nasměrovat míč mezi tři tyče a poslal jej nad domácí branku.
     
    83
    Marko Jordan se hbitě protáhl s míčem kolem Hybše, ten mu ale ještě dokázal ukopnout míč na rohový kop.
    Střelec třetího gólu AC Sparta Praha David Lafata.

     
    82
    Souhra Konatého s Matějovským na levém křídle končí pouze odmáváním a posléze odpískáním postavení mimo hru, v němž se ocitl první jmenovaný.
     
    80
    Po Steinhöferově centru se před brankou dopustil nedovoleného zákroku Lafata, kopat se bude od Dostálovy branky.
     
    79
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Štěpán Koreš, přichází David Hubáček.
     
    78
    Hosté nevzdávají svoji snahu o alespoň zdramatizování zápasu a po zisku míče se ženou okamžitě dopředu, zatím ale bez úspěchu.
     
    76
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Kehinde Fatai, přichází Marek Matějovský.
     
    75
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané přidávají třetí branku! Po rychlé souhře se na pravém křídle uvolnil Fatai, jehož pas nedokázal před brankou usměrnit do sítě klouzající Konaté, Hušbauer ale vrátil míč před hostující branku, kde jej hokejovou tečí "doklep" za Dostálova záda DAVID LAFATA!
     
    73
    Hosté promarnili další dobrou příležitost! Jugas si naběhl na přetažený centr ke vzdálenější tyči, sklepl míč pro Poznara, jenž hlavou minul sparťanskou branku.
     
    73
    Sudí Hrubeš pokračuje v karetním mariáši, ani Costa ale nemůže rozhodčímu jakkoliv odporovat za svůj zákrok na Jordana.
     
    72
    Zatímco rozhodčí Hrubeš poskytl fotbalistům pauzu na občerstvení, tak hosté podruhé střídají, Chorvat Marko Jordan nahrazuje Miloše Kopečného.
     
    71
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Miloš Kopečný, přichází Marko Jordan.
     
    70
    Ačkoliv si dnes našlo cestu na Letnou "pouze" necelých osm tisíc fanoušků, tak ti se dobře baví a doprovází zápas výbornou atmosféru. Slyšet o sobě dává i zhruba třicítka fandů v hostujícím sektoru.
     
    69
    Konaté ve středu pole sestřelil Janíčka a stává se už šestým žlutě napomenutým fotbalistou dnešního zápasu.
     
    67
    Konaté vysunul za zlínskou obranu Lafatu, jenž neuspěl ani v dalším souboji s mágem ve zlínské brance Dostálem, tomu ale tentokrát pomohl i zdvižený praporek pomezního sudího Blažeje, jenž viděl Lafatu v postavení mimo hru.
     
    66
    Dnešní ligový souboj Sparty se Zlínem sleduje na Letné 7 960 fanoušků a ti se zatím mohou bavit výborným fotbalem.
     
    65
    S prudkým přízemním centrem si nadvakrát poradil zlínský brankář Dostál a hosté se dokázali ubránit dalšímu sparťanskému náporu.
     
    64
    Vácha před pokutovým územím připravil střeleckou pozici pro Hušbauera, jehož ránu Dostál vyráží nad branku!
     
    63
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Ladislav Krejčí, přichází Tiémoko Konaté.
     
    62
    A branková konstrukce zvoní i na druhé straně! Vácha se opřel do míče z hranice pokutového území a jeho povedený projektil se odrazil od tyče hostující branky!
     
    61
    Po standardní situaci hostů sparťanská defenziva trestuhodně nechala před Bičíkem naprosto neobsazeného Hájka, jenž svoji hlavičkou orazítkoval břevno sparťanské svatyně za naprosto bezmocným Bičíkem!
     
    60
    Vácha protancoval s míčem kolem tří hostujících fotbalistů a dočkal se potlesku publika za svoji individuální snahu. Ta ale nevedla nakonec vůbec k ničemu, neboť krátce poté Hušbauer jen odevzdal míč brankáři Dostálovi.
     
    58
    A znovu Dostál! Tentokrát se zlínský brankář vyznamenal proti stoprocentní příležitosti Dočkala!
     
    57
    Hušbauer už si v pokutovém území chystal míč k zakončení, když se do balónu opřel vedle stojící Fatai a nechal pouze vyniknout Dostále ve zlínské brance!
     
    56
    Parádní souhra hostů! Jugas po rohovém kopu zůstal na hrotu, naběhl si na dlouhý pas do pokutového území, z voleje přistrčil míč k zakončení pro Železníka, jenž ránou bez přípravy přestřeluje!
     
    56
    Domácí defenziva si posléze poradila i s rohovým kopem Zlína a v pětašedesáté minutě stále platí stav 2:0.
     
    55
    Po Pazderově centru se před brankou dral do zakončení Poznar, k ráně jej ale nepustil Mareček.
     
    54
    Dočkal pasem od rohového praporku vyzval k nacvičenému zakončení Hušbauera, jeho prudkou ránu dokázal Dostál vyrazit!
     
    54
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Lukáš Holík, přichází Diego Živulić.
     
    53
    Krejčí vnikl do pokutového území prostřednictvím narážečky s Váchou, zpětný pas Krejčího před branku srazil na rohový kop Jugas.
     
    52
    Po hostujícím autovém vhazování Costa důrazně ubránil Železníka a zatim svoji ligovou premiéru na postu středního obránce zvládá zimbabwský fotbalista velmi dobře. Podobnou roli už si okusil v závěrečné půlhodině proti moskevskému CSKA.
     
    51
    Nebezpečný střílený centr Fataie nedokázal Lafata usměrnit mezi tři tyče hostující branky! To byla zajímavá příležitost sparťanského kapitána.
     
    51
    Nebezpečný střílený centr Fataie nedokázal Lafata usměrnit mezi tři tyče hostující branky! To byla zajímavá příležitost sparťanského kapitána.
    Bořek Dočkal, dvougolový střelec dnešního zápasu.

    Bořek Dočkal, dvougolový střelec dnešního zápasu.

     
    50
    Hušbauer nebezpečně pálil z hranice pokutového území, Dostál vyrazil míč pouze k Lafatovi, jehož centr hlavičkoval Hušbauer v záklonu a pravděpodobně "sebral" míč z hlavy nabíhajícímu Fataiovi, jenž byl v lepší střelecké pozici.
     
    50
    Po Dočkalově centru se probil k zakončení hlavou Lafata, jeho pokus byl ale zablokován blokujícími Moravany.
     
    49
    Fatai se protáhl s míčem mezi dvěma protihráči a byť jej hosté ještě vytlačili zpět k postranní čáře, tak osamocený Nigerijec dokázal vybojovat rohový kop.
     
    47
    Krejčí prchl po levém křídle a byť se zdálo, že svůj centr do pokutového území příliš přetáhl, tak Lafata zvládl těžké zpracování a ještě bylo pořádně nebezpečno před Dostálem, hosté se ale nakonec ubránili.
     
    46
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Martin Frýdek, přichází Markus Steinhöfer.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Sparťané do druhého poločasu vystřídají, Frýdka nahradí Markus Steinhöfer.
     
    Sparťané vedou po úvodním dějství nad Zlínem 2:0, když se o obě branky z pokutových kopů postaral Bořek Dočkal. Velkých ovací v publiku se následně dočkalo i ohlášení konečného stavu z Plzně, odkud Slovácko veze bod po remíze 2:2.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Sparta právě vstřelila branku!
    BOŘEK DOČKAL proměnil i svoji druhou penaltu v zápase, ovšem skrz brankáře Dostála dokázal míč propasírovat s obrovským kusem štěstí!
     
    45+2
    Po sparťanském rohu Hušbauera v pokutovém území povalil Holík a sudí Hrubeš s nařízením druhé penalty neváhal ani sekundu!
     
    45+2
    Penalta pro Spartu!
     
    45
    Hájek v krátké době podruhé selhal při rozehrávce proti důraznému Fataiovi a tentokrát už se Fatai mohl řítit kolem Dostála, ovšem nedokázal jej obejít a následný pas před branku zlínský brankář srazil do zámezí.
     
    45
    Hájek zaváhal při rozehrávce, když mu nevyšla klička v roli posledního kolem Fataie, od Nigerijce se ale balón odrazil k brankáři Dostálovi.
     
    43
    Z následných dvou rohových kopů se sparťané prosadit nedokázali.
     
    42
    Krejčí dostal obrovské množství prostoru na levém křídle, jeho ránu ale stačil nadrazit na horní síť zlínské branky dobíhající Pazdera.
     
    40
    Zlínský kapitán Železník posléze trefil pouze početnou sparťanskou zeď a už se opět hraje ve středu pole.
     
    39
    Rozběhnutého Pazderu před pokutovým územím srazil Mareček a také sparťanský obránce je příjemce žluté karty, navíc Zlín bude kopat standardní situaci z nějakých dvaceti metrů.
     
    38
    Po Marečkově "malé domů" Bičík před dotírajícími Ševci odkopl míč za postranní čáru.
     
    36
    Po souhře Lafaty s Krejčím se do pokutového území snažil probít Hušbauer, ovšem Jugas mu stačil míč ukopnout do zámezí.
     
    33
    Lafatu při zpracování míče poslal k zemi Jugas a také mládežnický reprezentační obránce inkasuje žlutou kartu.
     
    32
    Rohový kop Letenských brankář Dostál vyboxoval k rohu pokutového území, odkud prodloužil míč do zámezí odkopem Pazdera.
     
    31
    Z dvaceti metrů nakonec pálil Lafata, hostující zeď ale přizvedla míč nad zlínskou svatyni.
     
    30
    Lukáš Holík si při přebrání míče v bezprostřední blízkosti vlastního pokutového území pomohl nedovoleně rukou a Sparta dostává možnost velmi zajímavé standardní situace.
    Zdeněk Ščasný může být zatím spokojený a vypadá to, že jeho svěřenci mu nadělí k 58. narozeninám dárek v podobě tří bodů, ke kterým Spartu přiblížil Bořek Dočkal.

     
    29
    Hušbauer se efektní kličkou uvolnil v pokutovém území a našel si střeleckou pozici, do jeho rány ale ještě stačil vložit nohu Hájek a odrazit míč vedle hostující branky.
     
    28
    Žlutá karta i na druhé straně, rozebíhajícího se Hušbauera zastavil pouze za cenu karetního napomenutí Kopečný.
     
    27
    Frýdek ostrým skluzem sestřelil Koreše a je za svůj zákrok napomenut žlutým kartónkem.
     
    26
    Nepříjemný prudký centr Pazdery brankář Bičík vyrazil jen před sebe, k jeho štěstí se míč odrazil k fotbalistům v rudém.
     
    25
    Už se opět hraje, hosté jsou usazeni s míčem na kopačkách v okolí středové čáry.
     
    23
    V horkém počasí dostávají oba celky při přerušení hry možnost minutové přestávky na občerstvení.
     
    20
    Hušbauerův výborný pas před branku Fatai netrefil a Frýdek u vzdálenější tyče křiznou ránou nasměroval míč jen do svého ležícího nigerijského spoluhráče.
     
    18
    V souběžně hraném utkání v Plzni se hosté ze Slovácka v 73. minutě ujali senzačního vedení 2:1, i ten zápas přinášíme v našem přenosu.
     
    16
    Holík mohl využít nedůrazného odkopu Fataie u vlastního pokutového území, nepovedenou ránou zpoza pokutového území ale sparťanskou branku výrazně minul.
     
    14
    Po standardní situaci sparťanů se z dvaceti metrů pořádně opřel do odraženého míče Mareček, nasměroval jej ale přímo do gólmana Dostála.
     
    14
    Frýdek si vynutil faul na svoji osobu v hloubi útočné poloviny, bude se kopat proti hostům.
     
    12
    Talentovaný obránce Jugas získal dostatek prostoru k centru, míč ale ze vzduchu s jistotou stahuje David Bičík.
     
    11
    Hosté disponovali standardní situaci v blízkosti středového kruhu, Matějov ale překopl všechny fotbalisty nabíhající v pokutovém území a balón doletěl až za domácí branku.
     
    10
    Dočkal nebezpečně pálil levačkou z hranice pokutového území, Dostál jeho pokus vyrazil k Fataiovi, jenž prudkou ránou těsně přestřeluje hostující branku!
     
    8
    Fatai se na útočné polovině provinil nedovoleným zákrokem vůči Železníkovi, rozehrávat mohou hosté.
     
    6
    Sparta právě vstřelila branku!
    BOŘEK DOČKAL z penaltového bodu nezaváhal a byť Dostál vystihl směr jeho rány, proti přesně umístěné i dostatečně razantní střele neměl šanci zasáhnout!
     
    5
    Dočkal nebojácně vnikl do pokutového území, posunul si míč kolem Tomáše Hájka, jenž Dočkala podrazil a kromě penalty dostává i žlutou kartu.
     
    5
    Penalta pro Spartu!
     
    4
    Po souhře s Frýdkem Dočkal vyzval k zakončení Fataie, jeho rána byla sice prudká, avšak mířila do samého středu branky a brankář Dostál si s ní reflexivním zákrokem dokázal poradit!
     
    3
    Na dlouhý nákop Matějova si do pokutového území domácích nabíhal Kopečný, v obklíčení třemi soky ale vystřelit nedokázal.
     
    2
    Zlínský kapitán Železník ve středu hřiště nedovoleně atakoval Costu, rozehrávat míč z klidu mohou sparťané.
     
    2
    Jak je také na Letné zvykem, Sparta v prvním poločase útočí na branku směrem k Letenské pláni.
     
    1
    Šlágr třetího kola Synot ligy byl rozehrán, oba celky do něj nastupují v tradičním oblečení, sparťané tedy v rudém a Moravané v modro-žluté kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    V sestavě hostů je oproti vítěznému zápasu s Jihlavou jediná změna, jak již bylo avizováno, po dohodě klubů dnes absentuje brankář Holý, kterého mezi tyčemi nahradí Stanislav Dostál.

    Do domácí jedenáctky se oproti odvetnému zápasu s CSKA vrací David Lafata, s ním se představí i Hušbauer, naopak pouze na lavičce začne Matějovský, jenž bude proti Thunu chybět za trest po červené kartě a Mario Holek patrně ze zdravotních důvodů není mezi hráči nominovanými na tento zápas. Ve středu tříčlenné obrany tak nastoupí Costa.
     
    Amplióny se již line sparťanská klubová hymna, která doprovází fotbalisty nastupující na tradičně skvěle připravený pažit letenské arény.
     
    Přítomní fanoušci mohou před utkání potleskem poblahopřát k dnešním 58. narozeninám domácímu trenérovi Zdeňku Ščasnému.
     
    Pět minut před úvodním výkopem je Letná zatím poloprázdná, nicméně celá řada fotbalových příznivců je ještě schována před žhavým sluncem v útrobách tribun.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Bičík – Mareček, Nhamoinesu, Hybš – Frýdek, Dočkal, Vácha, Hušbauer, Krejčí – Lafata (C), Fatai.
    Náhradníci: Štěch – Brabec, Steinhöfer, Litsingi, Matějovský, M. Paixão, Konaté.

    FC Fastav Zlín: Dostál – Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov – Kopečný, Holík, Janíček, Koreš – Železník (C), Poznar.
    Náhradníci: Švec – Hubáček, Malý, Blanař, Motal, Živulić, Jordan.

    Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Paták.
     
    Příjemný nedelní večer z pražské Letné, kam na závěr víkendu přijede k třetímu kolu Synot ligy nováček ze Zlína, který však byl před víkendem nečekaně v čele soutěže.

    AC SPARTA PRAHA

    Sparťané v týdnu nestačili na CSKA Moskva v třetím předkole Ligy mistrů, byť po úvodní remíze 2:2 v Moskvě vedli na Letné už v 16. minutě 2:0, tak nakonec se museli před silným soupeřem sklonit a její sen o startu v Lize mistrů se opět minimálně o rok oddálit. Pro Spartu ale pohárová sezóna nekončí, v Evropské lize ji byl vylosován švýcarský Thun.

    Ještě před úvodním zápasem s Thunem ale musí sparťané zvládnout dva ligové zápasy, přičemž ten první se hraje právě dnes. Svěřenci trenéra Ščasného dosud remizovali na úvod v Jihlavě a před týdnem s velkým vypětím sil v závěrečných deseti minutách otočili zápas s Baníkem v konečnou výhru 3:1. Otazník visí pouze nad startem Breznaníka, jinak má Ščasný k dispozici kompletní kádr.

    FC FASTAV ZLÍN

    Jak už bylo řečeno, hosté ze Zlína přijíždí na Letnou v roli ligového lídra. Díky dvěma těsným vítězstvím nad Bohemians, resp. Jihlavou, mají jako jediní plný počet bodů a dnes rozhodně nemají co ztratit. Trenéru Páníkovi po dohodně klubů dnes bude chybět brankář Holý, hostující právě ze Sparty, a zraněný Bartolomeu.

    VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Oba celky se naposledy v ligovém souboji utkaly v květnu 2009 a ve Zlíně se tehdy senzačně radovali domácí, kteří díky trefám Rýdela a Čelůstky zvítězili 2:1. Na pražské Letné se Zlínu naposledy podařilo vyhrát v listopadu 2002 výsledkem 1:0, dalších šest zápasů skončilo výhrami domácích a Zlín v nich vstřelil pouze dvě branky.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:15.

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 6. Dočkal (pen.), 45+2. Dočkal (pen.), 75. Lafata (Hušbauer)

    Karty:   27. Frýdek (SPA), 39. Mareček (SPA), 69. Konaté (SPA), 73. Nhamoinesu (SPA), 88. Vácha (SPA) – 5. Hájek (ZLN), 28. Kopečný (ZLN), 33. Jugas (ZLN)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 12:0. Střely mimo: 6:5.
    AC Sparta Praha: Bičík – Mareček, Nhamoinesu, Hybš – Frýdek (46. Steinhöfer), Dočkal, Vácha, Hušbauer, Krejčí (63. Konaté) – Lafata (C), Fatai (76. Matějovský).
    Náhradníci: Štěch – Brabec, Steinhöfer, Litsingi, Matějovský, M. Paixão, Konaté.

    FC Zlín: Dostál – Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov – Kopečný (71. Jordan), Holík (54. Živulić), Janíček, Koreš (79. Hubáček) – Železník (C), Poznar.
    Náhradníci: Švec – Hubáček, Malý, Blanař, Motal, Živulić, Jordan.

    Rozhodca: Hrubeš – Blažej, Paták

    Diváci: 7 960