Žrebovanie základných skupín CHL (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie základných skupín CHL

Streda 13.05.2015, 12:00Žrebovanie súťaží
     
    Vyjadrenia slovenských strán po žrebe Champions Hockey League (zdroj championnshockeyleague.net):


    HC Košice – Juraj Bakoš

    Pán Bakoš, ako ste spokojný so žrebom Champions Hockey League pre sezónu 2015/2016?
    Juraj Bakoš, generálny manažér HC Košice:
    „Dostali sme atraktívne kluby z Nemecka a Rakúska. Ako Mníchov, tak aj Klagenfurt majú kvalitné mužstvá, ale nie sú to typicky nemecké alebo rakúske tímy. V oboch kluboch pôsobia aj hráči z iných krajín, napríklad z Kanady či USA, takže očakávame výborné zápasy. Vzhľadom k tomu, že v tejto sezóne je možnosť postupu výhodnejšia, keďže sa jedná iba o trojčlenné skupiny, tak my určite urobíme všetko pre to, aby sa nám zo základnej skupiny podarilo postúpiť."

    Vedeli by ste už v tejto chvíli prezentovať celkové ciele Košíc v Champions Hockey League v sezóne 2015/2016?
    „Dnes je ešte predčasné hovoriť o tom, aké máme celkové ciele. Ale ako som už povedal, oproti minulej sezóne, v ktorej sme sa Champions Hockey League takisto zúčastnili, je to oveľa atraktívnejšie pre každého účastníka každej skupiny. Možnosť postupu dvoch klubov z každej skupiny je veľmi atraktívna a motivujúca pre každé mužstvo."

    Čo pre HC Košice znamená účasť v Champions Hockey League?
    „Pre Košice účasť v Champions Hockey League znamená veľmi veľa najmä z dvoch dôvodov. Tým prvým je, že sme si ju museli vybojovať ziskom majstrovského titulu a tým druhým je, že sme si vedomí toho, že reprezentujeme nie len klub, ale spolu s Nitrou aj celú slovenskú extraligu a Slovensko ako také. Preto sa chceme na Ligu majstrov dobre pripraviť a urobiť čo najlepšie výsledky."



    HK Nitra – Tomáš Chrenko:

    Pán Chrenko, ako ste spokojný so žrebom Champions Hockey League pre sezónu 2015/2016?
    Tomáš Chrenko, zástupca HK Nitra:
    „Myslím si, že môžeme byť spokojní. Všetky tímy sú veľmi zaujímavé. Pred žrebom sme si možno priali, aby sme nemuseli veľmi veľa cestovať a napokon máme jeden tím zo Švédska, ale aj napriek tomu môžeme byť spokojní. Tímy sú pre nás naozaj veľmi zaujímavé.“

    Vedeli by ste už v tejto chvíli prezentovať celkové ciele Nitry v Champions Hockey League v sezóne 2015/2016?
    „Vždy, pri každom zápase, je naším cieľom hlavne zabaviť ľudí a hrať dobrý hokej. Želali by sme si, aby sa nám podarilo postúpiť zo základnej skupiny.“

    Čo pre HK Nitra znamená účasť v Champions Hockey League?
    „Pre náš klub je Liga majstrov veľmi zaujímavá, pretože nie sme až tak veľmi známy tím a iba v posledných troch rokoch sme dosahovali výborné výsledky a patrili na vrchol našej súťaže. Špeciálne zaujímavé je to aj pre našich fanúšikov, pretože v slovenskej extralige máme zvyčajne plný štadión a očakávam, že to tak bude aj v Champions Hockey League. Taktiež si myslím, že veľa fanúšikov bude cestovať na zápasy vonku do Liberca a možno aj do Švédska“. (18:02:46)
    Žrebovanie sa skončilo!

     
    Predstavujeme skupinu 16:

    Zürich SC Lions je švajčiarsky hokejový klub založený ešte v roku 1930. Svojím fanúšikom robí v najvyššej súťaži obrovskú radosť, pretože je jej súčasťou nepretržite od sezóny 1996/1997 a v tomto období získal 5 majstrovských titulov a trikrát vo finále prehral. Rovnaká situácia sa Zürichu stala aj v uplynulom ročníku, keď si klub do zbierky doplnil striebornú medailu. Svoje domáce zápasy hrávajú hokejisti tohto celku v aréne s názvom Hallenstadion, ktorá po rekonštrukcii v sezóne 2004/2005 pojme až 13 000 divákov.

    Eisbären Berlín je nemecký hokejový klub so 61 ročnou históriou. Počas nej v najvyššej súťaži získal sedemkrát zlato a dvakrát striebro. Svoje domáce zápasy hráva na štadióne O2 World s kapacitou 14 200 divákov.

    Gap Rapaces je aktuálny majster najvyššej francúzskej hokejovej súťaže. Titul v tomto klube v uplynulom ročníku získal aj slovenský obranca z Popradu Dominik Kramár. Gap hráva svoje domáce zápasy v Alp'Aréne s kapacitou 2 800 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 15:

    Växjö Lakers je aktuálnym majstrom najvyššej švédskej hokejovej súťaže (SHL). Založený bol v roku 1997 a svoje domáce zápasy hrá v modernej Vida Arene, ktorá bola otvorená v roku 2011 a jej kapacita je 5 329 divákov. V rankingu pred týmto žrebom sa Växjö Lakers nachádzal na vôbec najvyššej priečke.

    ERC Ingolstadt hrá nemeckú najvyššiu súťaž nepretržite od ročníka 2002/2003. V sezóne 2013/2014 sa mu dokonca podarilo dostať sa až na jej úplný vrchol. V poslednom ročníku však skončil len vo finále nemeckej DEL ligy. „Panteri“ (ako tento klub prezývajú) odohrali v poslednom ročníku aj CHL, kde sa však ich cesta skončila už v základnej H-skupine po obsadení poslednej priečky. Domáca Saturn Aréna po rekonštrukcii v roku 2003 pokryje necelých 5 000 divákov.

    Braehead Clan začal písať svoju históriu len v roku 2010, keď bol založený. Hneď od vzniku hral najvyššiu britskú ligu a je jedným zo štyroch škótskych predstaviteľov v tejto súťaži. V doterajších piatich odohraných sezónach skončil štyrikrát vo štvrťfinále a v ročníku 2013/2014 si zahral aj semifinále EIHL. Klubovými farbami klubu sú fialová a strieborná a tento škótsky klub má aj vlastného maskora – kravu. Domáce zápasy hráva v Bredhead Aréne s kapacitou 4000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 14:

    Frölunda Göteborg je profesionálny švédsky klub, ktorý svoju históriu datuje až do roku 1938. Najvyššiu ligu (SHL) začal hrať ešte v ročníku 1975/1976, ale po 9 rokoch z nej na 5 sezón vypadol. Frölunda sa ale v roku 1989 do elitnej súťaže vrátila a pôsobí tam dodnes, pričom vo svojej zbierke má trikrát striebro a dvakrát zlato. Frölunda sa v uplynulom ročníku CHL prebojovala až do úplného finále, kde však podľahla Luley pomerom 2:4. Svoje domáce zápasy hrá v aréne Scandinavium, ktorá pojme 12 044 divákov.

    JYP Jyväskylä bol založený v roku 1977. Od roku 1985 hrá najvyššiu fínsku ligu v ktorej v rokoch 2009, 2010 a 2011 vyhral základnú časť ligy a v ročníkoch 2008/2009 a 2011/2012 sa stal aj jej víťazom. Fínsky klub je aj držiteľom majstrovskej trofeje v Europhean Trophy z roku 2014. O rok neskôr skončil už v CHL v šestnástke najlepších. Domovským stánkom klubu je Synergia-areena s vyše 4 600 miestami na sedenie.

    Sheffield Steelers je jeden z elitných klubov vo Veľkej Británii. V uplynulej sezóne skončil na druhom mieste, rok predtým získal majstrovský titul. V auguste 2013 odohral v Steel aréne prípravný zápas s HC Košice. Svoje domáce zápasy hrá na štadióne Motorpoint Arena s kapacitou 9 000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 13:

    Sparta Praha je český hokejový klub, ktorého vznik sa datuje do roku 1903. V najvyššej českej súťaži získali hráči Sparty doposiaľ 4 majstrovské tituly, pričom ten posledný vybojovali v sezóne 2006/2007. Vo svojej zbierke majú aj cenné štyri triumfy v československej najvyššej súťaži. Ich domácim štadiónom je Tipsport Arena s kapacitou 13 238, ktorá bola otvorená v roku 1962.

    Servette Ženeva oslavuje tento roku už svoje 110. výročie. Aj napriek takejto dlhej histórii sa však v klubovej vitríne nenachádza majstrovský pohár zo švajčiarskej najvyššej súťaže. „Orli“ (ako tento klub nazývajú) sa však stali vicemajstrom tejto ligy až deväťkrát. V poslednom ročníku skončil medzi štvoricou najlepších. Domácim štadiónom ženevského tímu je štadión Les Vernets s kapacitou vyše 7000 divákov. S priemernou návštevnosťou 6619 divákov je to štvrté najnavštevovanejšie mužstvo v súťaži.

    Storhamar Hamar je nórsky hokejový klub, ktorý sídli v pomerne malom, len 30 000 mestečku Hamar. Od postupu do najvyššej súťaže v roku 1981 sa z tohto sympatického tímu stalo jedno z najlepších mužstiev v krajine. Šesťkrát sa stal majstrom najvyššej nórskej ligy a šesťkrát bol aj víťazom základnej časti. Okrem toho aj v nevýherných ročníkoch končil vždy vysoko – väčšinou v semifinále alebo ako porazený finalista. Domáce zápasy hrá tento klub na štadióne s názvom Hamar OL-Amfi s kapacitou 6000 divákov a raritou je, že tento ich svätostánok je najväčšia drevená budova severnej Európy.
     
    Predstavujeme skupinu 12:

    HC Oceláři Třinec je český hokejový klub, ktorý do budúcej sezóny vstúpi v pozícii vicemajstra. Hokejisti Třínca v najvyššej českej súťaži doposiaľ triumfovali raz a na svojom konte majú tri finálové účasti. Svoje domáce zápasy hrávajú v modernej Werk Arene, ktorá bola otvorená iba v júli 2014 a jej kapacita je 5 200 divákov.

    KalPa Kuopio je fínsky hokejový klub založený v roku 1929. Jeho klubové farby sú žltá a čierna. V uplynulej sezóne hráči tohto celku skončili v Liige už vo štvrťfinále, a tak si v novom ročníku budú chcieť napraviť svoju chuť. Domáce zápasy hrávajú na štadióne Data Group Areena s kapacitou 5 064 divákov.

    Stavanger Oilers je aktuálny majster nórskej najvyššej hokejovej súťaže. Tú hráči Stavangeru v posledných rokoch doslova ovládli, pretože sa šesťkrát v rade dostali do finále a získali v ňom 5 titulov, pričom aktuálne ťahajú sériu štyroch. Svoje domáce zápasy hrajú v DNB Arena s kapacitou 4 377 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 11:

    Lukko Rauma je účastník fínskej najvyššej hokejovej súťaže. Klub bol založený v roku 1936 a v roku 1963 vyhral zatiaľ svoj jediný národný šampionát. V uplynulom ročníku mu iba o kúsok ušiel zisk bronzu, o ktorý v posledných troch rokoch bojoval pravidelne. Klub, ktorý vlastní Rauman Lukko Oy, hrá svoje domáce zápasy v Äijänsuo Arene, ktorá od roku 1970 pojme 5 400 divákov.

    Luleå Hockey je švédsky klub, ktorý bol založený v roku 1977. V uplynulom ročníku síce v najvyššej švédskej súťaži skončil už vo štvrťfinále, ale tešiť sa mohol z titulu v Champions Hockey League. Súčasťou tímu boli aj Slováci Christián Jaroš a Pater Cehlárik. Luleå hrá svoje domáce zápasy v Coop Norrbotten Arene s kapacitou 6 300 divákov.

    Fribourg-Gottéron je účastník najvyššej hokejovej súťaže vo Švajčiarsku. Na svojom konte má v klubovej histórii 4 finálové prehry. Svoje domáce zápasy hrá Fribourg-Gottéron založený v roku 1938 na štadióne BCF Arena, ktorý má kapacitu 6 700 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 10:

    Kärpät Oulu je majster Fínska z uplynulých dvoch sezón, pričom majstrovský titul v SM-Liige získali hokejisti Kärpätu od sezóny 2003/2004 už šesťkrát. V uplynulom ročníku boli súperom Košíc v základnej skupine CHL a svoju púť napokon ukončili až v semifinále. Ich domovským štadiónom je Oulun Energia Areena (otvorená bola v roku 1975 a jej kapacita je 6 614 divákov).

    Viedeň Capitals bol založený v roku 2001. Počas pätnástich sezón v rakúskej EBEL lige získal doposiaľ jediný titul v ročníku 2004/2005. Okrem toho dvakrát odohral neúspešné finále a až v desiatich sezónach skončil minimálne v semifinále. Klub z hlavného rakúskeho mesta sa v premiérovej CHL dostal až do osemfinále. Viedenský klub hráva svoje domáce zápasy na Albert Schultz Eishalle s kapacitou 7 000 divákov. Klubovými farbami sú červená, čierna a žltá.

    Krefeld Pinguine je účastník najvyššej nemeckej hokejovej súťaže, kde v 20 sezónach premenil svoju jedinú finálovú účasť na zisk majstrovského titulu. Svoje domáce zápasy hráva na štadióne KönigPALAST s kapacitou 8 009 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 9:

    Adler Mannheim je čerstvý víťaz najvyššej nemeckej súťaže (DEL). Klub vznikol ešte v roku 1938 ako Mannheimer ERC a odvtedy bol v Nemecku šesťkrát šampiónom. Jeho domácim štadiónom je moderná SAP Arena s kapacitou 13 600 divákov, ktorá bola postavená v roku 2005.

    HC Vítkovice Steel je ostravský hokejový klub založený v roku 1928. V najvyššej českej súťaži si štyrikrát zahral finále, no vo všetkých prípadoch získal iba striebornú medailu. Hokejisti Vítkovíc hrávajú svoje domáce zápasy v ČEZ Aréne, ktorá hostí tohtoročný svetový šampionát. Jej kapacita je 10 157 divákov.

    Neman Grodno vstúpil na hokejovú mapu v roku 1988 po zlúčení dvoch tímov: ShVSM (Grodno) a SKIF-ShVSM (Minsk). Už po piatich rokoch fungovania postúpil do najvyššej súťaže, kde zotrval až doteraz a je jej päťnásobným šampiónom. Posledné dva tituly si dokonca vybojoval len prednedávnom. V ročníkoch 2012/2013 a a 2013/2014. V poslednej sezóne skončil tesne pred bránami finále, avšak veľký úspech aj tak dosiahol. V aktuálnom roku sa totiž stal víťazom Kontinentálneho pohára, čím si vybojoval vstupenku do Ligy Majstrov. Grodno hrá svoje domáce zápasy na štadióne Grodno Ice Sports Palace s kapacitou 3000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 8:

    Red Bull Mníchov je nemecký hokejový klub založený v roku 1998, kedy začínal až v 6. nemeckej súťaži. V priebehu 14 rokov sa ale prepracoval až medzi elitu, kde svoj doterajší najväčší úspech zaknihoval v uplynulej sezóne, kedy sa prebojoval až do štvrťfinále. Tímové farby mníchovského klubu sú modrá, biela a červená. Hokejisti tohto celku hrávajú svoje domáce zápasy v aréne Olympia Eishalle, ktorá bola postavená v roku 1965 a pojme 6 256 divákov.

    KAC Klagenfurt je rakúsky hokejový klub, ktorý bol počas posledných siedmich rokov štyrikrát vo finále, pričom v dvoch prípadoch získal majstrovský titul. V poslednej sezóne 2014/2015 skončil tesne pred finálovou bránou, keď vypadol v semifinále. Tímové farby hráčov Klagenfurtu sú červená a biela a domácim štadiónom je Stadthalle s kapacitou pre 5 500 divákov.

    HC Košice je aktuálny slovenský majster a držiteľ celkovo 17 medailí zo samostatnej slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Košický hokejový klub má na svojom konte okrem 8 slovenských titulov a dva federálne majstrovské tituly, čo je najviac spomedzi všetkých slovenských tímov, ktoré pôsobili v československej lige. Košičania patria na Slovensku už dlhé roky k absolútnej hokejovej elite a v posledných 8 rokoch si vždy zahrali v extraligovom finále. Z tohto obdobia majú na svojom konte až 5 majstrovských titulov, pričom tri z nich získali počas 3 sezón v rade, čo je slovenský unikát. Do sezóny 2015/2016 vstúpia opäť v pozícii majstra, pretože v uplynulom ročníku obhájili zisk titulu a v prípade ďalšieho zisku zlata by si tak zopakovali už druhý majstrovský hetrik v rozpätí 8 rokov. Svoje domáce zápasy hrávajú v modernej Steel aréne, ktorá má kapacitu 8347 divákov. Košičania sa v uplynulom ročníku ako jediný slovenský klub predstavili v Champions Hockey League a v základnej skupine skončili na treťom mieste.
     
    Predstavujeme skupinu 7:

    Black Wings Linz je pomerne mladý klub (založený v roku 1992), ktorý sa však za krátky čas vypracoval medzi úplnú rakúsku elitu. Hokejisti Linzu majú na svojom konte v najvyššej súťaži zisk dvoch majstrovských titulov spomedzi štyroch finálových účastí. V posledných troch sezónach skončil Black Wings Linz vždy v semifinále, no aj tak sa pred dnešným žrebom umiestnil na 11. rankingovej priečke. Svoje zápasy hráva v domácej hale Donauhalle, ktorá pojme 3 800 divákov.

    Düsseldorfer EG je jeden z účastníkov najvyššej nemeckej súťaže. V uplynulom ročníku sa jeho sezóna skončila tesne pred finálovými bránami, v minulosti už ale hráči tohto celku získali v DEL jeden majstrovský titul a dvakrát aj druhé miesto. Ich domácim štadiónom je novučičký štadión ISS Dome, ktorý bol otvorený iba v roku 2006 a jeho kapacita je 13 400 divákov.

    TPS Turku je tradičný fínsky hokejový klub založený v roku 1922. V minulosti sa v Liige dvakrát postaral o majstrovský hetrik, ale v ostatnom období nevie na úspešné ťaženie nadviazať a posledných 5 rokov si play-off nezahral. Svoj posledný majstrovský titul získal 6 sezón dozadu.
     
    Predstavujeme skupinu 6:

    HC Litvínov je čerstvý majster českej najvyššej hokejovej súťaže. Hokejisti Litvínova v uplynulom ročníku vybojovali v extralige za riekou Morava svoj vôbec prvý extraligový titul, keď vo finále zdolali v rozhodujúcom 7. zápase Třinec 2:0. Ich domácim štadiónom je Zimní stadión Ivana Hlinky postavený v roku 1965 s kapacitou 6 011 divákov.

    Espoo Blues je od roku 1992 účastníkom najvyššej fínskej súťaže, ale na svoj premiérový titul v nej ešte len čaká. Hokejisti tohto klubu sa doposiaľ do finále dostali dvakrát, ale v oboch prípadoch to skončilo iba ziskom striebra, minulej sezóne sa A-tím dokonca zastavil už vo štvrťfinále. Espoo Blues hrá svoje domáce zápasy v Barona Areenae s kapacitou 7 017 divákov.

    Loups de Grenoble bol založený v roku 1963. Od roku 1993, kedy sa mu podaril postup do najvyššej súťaži ju hrá nepretržite a trikrát sa stal aj jej celkovým víťazom. Bolo to v ročníkoch 1997/1998, 2006/2007 a 2008/2009. Po poslednom titule však nastal v klube menší útlm, dvakrát sa dokonca ani len nekvalifikoval do vyraďovacej fázy domácej najvyššej súťaži. V poslednom ročníku sa však stal víťazom základnej časti, no v celkovom umiestnení skončil už v štvrťfinále. Domáce zápasy hráva na štadióne Patinoire Pôle Sud s kapacitou necelých 4000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 5:

    HC Davos je majster Švajčiarska z uplynulej sezóny, pričom vo svojej zbierke má už dovedna 31 švajčiarskych titulov a 15 triumfov v Spenglerovom pohári. Svoje domáce zápasy hrá na štadióne Vaillant Arena, ktorý bol otvorený v roku 1979 a celkovo pojme 7 080 divákov.

    HC Pardubice okupujú najvyššiu českú a predtým československú ligu vyše pol storočia – od roku 1950! Za toto dlhé obdobie získali 6 titulov a posledný pochádza zo sezóny 2011/2012. Potom však v klube nastal útlm, keď v nasledujúcich sezónach skončil na desiatom a následne dvakrát na siedmom mieste. Pardubiciam, ako jednému zo zakladateľských klubov, nevyšlo ani pôsobenie v CHL a v F-skupine získali len jeden bod. Domáca Tipsport Aréna tohto klubu má kapacitu až 10 194 divákov.

    Färjestad Karlstad je účastník švédskej najvyššej hokejovej súťaže, kde doposiaľ od sezóny 1975/1976 získal už 9 majstrovských titulov a 11 strieborných medailí. V minulom ročníku vypadol v osemfinále. Svoje domáce zápasy hrá v Löfbergs Arene s kapacitou 8 500 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 4:

    Skellefteå AIK je švédsky hokejový klub, ktorého história sa datuje až do roku 1921. Vo Švédsku patrí k úplnej špičke, pretože posledných 5 rokov nechýbal vo finále, pričom dvakrát sa tešil zo zisku majstrovského titulu. V uplynulom ročníku vybojovali hráči z mesta Skellefteå striebornú medailu a tak klub hrajúci v Skellefteå Kraft Arene (postavenej v roku 1967 a s kapacitou 6 001 divákov) vstúpi do CHL v pozícii vicemajstra.

    Bílí Tygři Liberec je český klub založený v roku 1956. Vo svojej histórii získal v najvyššej českej súťaži doposiaľ dvakrát bronzovú medailu. V uplynulej sezóne bol súperom HC Košice v základnej A-skupine CHL, kde napokon obsadil druhú priečku. Svoje domáce zápasy hrá v Home Credit Arene s kapacitou 7 500 divákov.

    HK Nitra je aktuálny držiteľ bronzu v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži. Tím spod Zobora si v sezóne 2013/2014 premiérovo zahral vo finále, ale v rozhodujúcom zápase nestačil na neskoršieho majstra z Košíc a podľahol mu 0:7. Pre nitrianskych hokejistov to bol aj napriek tomu najväčší úspech v klubovej histórii. Na svojom konte majú okrem spomínanej striebornej medaily aj tri bronzové kovy (z ročníkov 2005/2006, 2012/2013 a 2014/2015). Fanúšikovia Nitry patria medzi najlepších na Slovensku, pretože na štadióne dokážu vždy vytvoriť vynikajúcu atmosféru a svoj tím pravidelne podporujú aj na zápasoch na klziskách súperov. Hokejisti Nitry hrávajú svoje domáce zápasy v Nitra aréne, ktorá má kapacitu 3600 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 3:

    Red Bull Salzburg je aktuálny rakúsky majster. Hokejisti Salzburgu majú na svojom konte v rakúskej najvyššej hokejovej súťaži od sezóny 2004/2005 už 5 majstrovských titulov a trikrát získali druhé miesto. Ich domácim stánkom je Eisarena Salzburg, ktorá má kapacitu 3 500 divákov a postavená bola v roku 1960.

    HV 71 Jönköping je švajčiarsky hokejový tím, ktorý v uplynulej sezóne skončil v základnej I-skupine CHL na tretej priečke. V najvyššej švédskej lige SHL pôsobia hráči HV 71 nepretržite od roku 1985 a získali tam už 4 majstrovské tituly. Zaujímavosťou je, že v posledných piatich sezónach skončili vždy vo štvrťfinále. Ich domácim štadiónom je od roku 2000 Kinnarps Arena, ktorá pojme 7 000 divákov.

    VK SønderjyskE Vojens patrí k absolútnej špičke dánskeho hokeja. Klub má na svojom konte aktuálne 3 majstrovské tituly v rade, pričom od roku 2005 ich získal už 6. Svoje domáce zápasy hrá v SE Arene s kapacitou 5 000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 2:

    Tappara Tampere je jeden z najznámejších fínskych klubov. V uplynulých troch ročníkoch sa vždy prebojoval do finále, no v každom z týchto prípadov sa jeho sezónna púť skončila iba ziskom striebornej medaile. V histórii však hráči Tampere tituly v Liige získali, tirumfovali v nej celkovo štyrikrát. Svoje domáce zápasy hrajú na Tamperee Ice Stadium, ktorý bol postavený v roku 1965 a jeho kapacita je 7 800 divákov.

    EV Zug je profesionálny hokejový tím zo Švajčiarska, ktorý bol založený v roku 1967. Od roku 1987 je nepretržite súčasťou najvyššej súťaže, ale na zisk majstrovského titulu stále iba čaká. V uplynulom ročníku sa jeho sezóna skončila už vo štvrťfinále. Domácim štadiónom hokejistov Zugu je Bossard Arena s kapacitou 7 015 divákov.

    Djurgården Stockholm je švédsky hokejový klub založený ešte v roku 1891, ktorý v minulej sezóne skončil v osemfinále SHL. Svoje domáce zápasy hrá na štadióne Hovet s kapacitou 8 094 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 1:

    SC Bern je úspešný klub z hlavného mesta Švajčiarska. Vo svojej histórii vybojoval vo švajčiarskej najvyššej súťaži už 10 majstrovských titulov, pričom ten posledný v sezóne 2012/2013. V uplynulom ročníku skončili hokejisti Bernu v semifinále a celkovo im pred dnešným žrebom patrila v CHL 16. rankingová priečka. Svoje domáce zápasy hrajú na štadióne PostFinance-Arena s kapacitou 17 131 divákov. Pre majstrovstvami sveta v roku 2009 prešla výraznou rekonštrukciou a napokon svetový šampionát aj hostila.

    HC Linköping hral v roku 1993 až 4. švédsku ligu. Klub však bol od toho momentu každým rokom silnejším až sa od ročníka 2001/2002 natrvalo usadil v najvyššej súťaži. Rástol však ďalej a teraz je jedným z najlepších tímov v súťaži aj napriek tomu, že mu stále chýba majstrovská trofej zo švédskej SHL ligy. Dvakrát mu však titul ušiel tesne, vo finále a v poslednom ročníku si dokonca zahral aj štvrťfinále CHL. Mužstvo, ktorého klubové farby sú modrá, biela a červená hráva domáce zápasy v SAAB Aréne s kapacitou 8500 divákov.

    IFK Helsinki je najstarší fínsky hokejový klub založený v roku 1987, pričom svoj prvý zápas odohral v roku 1928. Svoj posledný titul v najvyššej fínskej súťaži získal v roku 2011, odvtedy trikrát vypadol vo štvrťfinále a raz dokonca v kvalifikácii o play-off. Jeho domácim stánkom je Helsingin jäähalli s kapacitou 8 200 divákov.
     
    Vyžrebovanie CHL 2015/2016 vyzerá finálne takto:

    Skupina 1: SC Bern, Linköping HC, IFK Helsinki
    Skupina 2: Tappara Tampere, EV Zug, Djurgården Stockholm
    Skupina 3: Red Bull Salzburg, HV 71 Jönköping, SønderjyskE Vojens
    Skupina 4: Skellefteå AIK, Bílí Tygři Liberec, HK Nitra
    Skupina 5: HC Davos, HC Pardubice, Färjestad Karlstad
    Skupina 6: HC Litvinov, Espoo Blues, Grenoble
    Skupina 7: Black Wings Linz, Düsseldorfer EG, TPS Turku
    Skupina 8. Red Bull Munich, KAC Klagenfurt, HC Košice
    Skupina 9: Adler Mannheim, Vítkovice, Neman Grodno
    Skupina 10: Kärpät Oulu, Vienna Capitals, Krefeld Pinguine
    Skupina 11: Lukko Rauma, Luleå Hockey, Fribourg-Gottéron
    Skupina 12: Oceláři Třinec, KalPa Kuopio, Stavanger Oilers
    Skupina 13: Sparta Praha, Genève-Servette, Storhamar Hamar
    Skupina 14: Frölunda Gothenburg, JYP Jyväskylä, Sheffield Steelers
    Skupina 15: Växjö Lakers, ERC Ingolstadt, Braehead Clan
    Skupina 16: ZSC Lions Zurich, Eisbären Berlin, Gap Rapaces
     
    Žrebovanie je na konci. Nikam neodchádzajte, teraz si postupne predstavíme všetky skupiny, vrátane tých pre nás najsledovanejších slovenských!

    Veronika Pancuráková