Žrebovanie základných skupín CHL (kon.)
koniec udalosti
Žrebovanie základných skupín CHL

Streda 13.05.2015, 12:00Žrebovanie súťaží
     
    Vyjadrenia slovenských strán po žrebe Champions Hockey League (zdroj championnshockeyleague.net):


    HC Košice – Juraj Bakoš

    Pán Bakoš, ako ste spokojný so žrebom Champions Hockey League pre sezónu 2015/2016?
    Juraj Bakoš, generálny manažér HC Košice:
    „Dostali sme atraktívne kluby z Nemecka a Rakúska. Ako Mníchov, tak aj Klagenfurt majú kvalitné mužstvá, ale nie sú to typicky nemecké alebo rakúske tímy. V oboch kluboch pôsobia aj hráči z iných krajín, napríklad z Kanady či USA, takže očakávame výborné zápasy. Vzhľadom k tomu, že v tejto sezóne je možnosť postupu výhodnejšia, keďže sa jedná iba o trojčlenné skupiny, tak my určite urobíme všetko pre to, aby sa nám zo základnej skupiny podarilo postúpiť."

    Vedeli by ste už v tejto chvíli prezentovať celkové ciele Košíc v Champions Hockey League v sezóne 2015/2016?
    „Dnes je ešte predčasné hovoriť o tom, aké máme celkové ciele. Ale ako som už povedal, oproti minulej sezóne, v ktorej sme sa Champions Hockey League takisto zúčastnili, je to oveľa atraktívnejšie pre každého účastníka každej skupiny. Možnosť postupu dvoch klubov z každej skupiny je veľmi atraktívna a motivujúca pre každé mužstvo."

    Čo pre HC Košice znamená účasť v Champions Hockey League?
    „Pre Košice účasť v Champions Hockey League znamená veľmi veľa najmä z dvoch dôvodov. Tým prvým je, že sme si ju museli vybojovať ziskom majstrovského titulu a tým druhým je, že sme si vedomí toho, že reprezentujeme nie len klub, ale spolu s Nitrou aj celú slovenskú extraligu a Slovensko ako také. Preto sa chceme na Ligu majstrov dobre pripraviť a urobiť čo najlepšie výsledky."



    HK Nitra – Tomáš Chrenko:

    Pán Chrenko, ako ste spokojný so žrebom Champions Hockey League pre sezónu 2015/2016?
    Tomáš Chrenko, zástupca HK Nitra:
    „Myslím si, že môžeme byť spokojní. Všetky tímy sú veľmi zaujímavé. Pred žrebom sme si možno priali, aby sme nemuseli veľmi veľa cestovať a napokon máme jeden tím zo Švédska, ale aj napriek tomu môžeme byť spokojní. Tímy sú pre nás naozaj veľmi zaujímavé.“

    Vedeli by ste už v tejto chvíli prezentovať celkové ciele Nitry v Champions Hockey League v sezóne 2015/2016?
    „Vždy, pri každom zápase, je naším cieľom hlavne zabaviť ľudí a hrať dobrý hokej. Želali by sme si, aby sa nám podarilo postúpiť zo základnej skupiny.“

    Čo pre HK Nitra znamená účasť v Champions Hockey League?
    „Pre náš klub je Liga majstrov veľmi zaujímavá, pretože nie sme až tak veľmi známy tím a iba v posledných troch rokoch sme dosahovali výborné výsledky a patrili na vrchol našej súťaže. Špeciálne zaujímavé je to aj pre našich fanúšikov, pretože v slovenskej extralige máme zvyčajne plný štadión a očakávam, že to tak bude aj v Champions Hockey League. Taktiež si myslím, že veľa fanúšikov bude cestovať na zápasy vonku do Liberca a možno aj do Švédska“. (18:02:46)
    Žrebovanie sa skončilo!

     
    Predstavujeme skupinu 16:

    Zürich SC Lions je švajčiarsky hokejový klub založený ešte v roku 1930. Svojím fanúšikom robí v najvyššej súťaži obrovskú radosť, pretože je jej súčasťou nepretržite od sezóny 1996/1997 a v tomto období získal 5 majstrovských titulov a trikrát vo finále prehral. Rovnaká situácia sa Zürichu stala aj v uplynulom ročníku, keď si klub do zbierky doplnil striebornú medailu. Svoje domáce zápasy hrávajú hokejisti tohto celku v aréne s názvom Hallenstadion, ktorá po rekonštrukcii v sezóne 2004/2005 pojme až 13 000 divákov.

    Eisbären Berlín je nemecký hokejový klub so 61 ročnou históriou. Počas nej v najvyššej súťaži získal sedemkrát zlato a dvakrát striebro. Svoje domáce zápasy hráva na štadióne O2 World s kapacitou 14 200 divákov.

    Gap Rapaces je aktuálny majster najvyššej francúzskej hokejovej súťaže. Titul v tomto klube v uplynulom ročníku získal aj slovenský obranca z Popradu Dominik Kramár. Gap hráva svoje domáce zápasy v Alp'Aréne s kapacitou 2 800 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 15:

    Växjö Lakers je aktuálnym majstrom najvyššej švédskej hokejovej súťaže (SHL). Založený bol v roku 1997 a svoje domáce zápasy hrá v modernej Vida Arene, ktorá bola otvorená v roku 2011 a jej kapacita je 5 329 divákov. V rankingu pred týmto žrebom sa Växjö Lakers nachádzal na vôbec najvyššej priečke.

    ERC Ingolstadt hrá nemeckú najvyššiu súťaž nepretržite od ročníka 2002/2003. V sezóne 2013/2014 sa mu dokonca podarilo dostať sa až na jej úplný vrchol. V poslednom ročníku však skončil len vo finále nemeckej DEL ligy. „Panteri“ (ako tento klub prezývajú) odohrali v poslednom ročníku aj CHL, kde sa však ich cesta skončila už v základnej H-skupine po obsadení poslednej priečky. Domáca Saturn Aréna po rekonštrukcii v roku 2003 pokryje necelých 5 000 divákov.

    Braehead Clan začal písať svoju históriu len v roku 2010, keď bol založený. Hneď od vzniku hral najvyššiu britskú ligu a je jedným zo štyroch škótskych predstaviteľov v tejto súťaži. V doterajších piatich odohraných sezónach skončil štyrikrát vo štvrťfinále a v ročníku 2013/2014 si zahral aj semifinále EIHL. Klubovými farbami klubu sú fialová a strieborná a tento škótsky klub má aj vlastného maskora – kravu. Domáce zápasy hráva v Bredhead Aréne s kapacitou 4000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 14:

    Frölunda Göteborg je profesionálny švédsky klub, ktorý svoju históriu datuje až do roku 1938. Najvyššiu ligu (SHL) začal hrať ešte v ročníku 1975/1976, ale po 9 rokoch z nej na 5 sezón vypadol. Frölunda sa ale v roku 1989 do elitnej súťaže vrátila a pôsobí tam dodnes, pričom vo svojej zbierke má trikrát striebro a dvakrát zlato. Frölunda sa v uplynulom ročníku CHL prebojovala až do úplného finále, kde však podľahla Luley pomerom 2:4. Svoje domáce zápasy hrá v aréne Scandinavium, ktorá pojme 12 044 divákov.

    JYP Jyväskylä bol založený v roku 1977. Od roku 1985 hrá najvyššiu fínsku ligu v ktorej v rokoch 2009, 2010 a 2011 vyhral základnú časť ligy a v ročníkoch 2008/2009 a 2011/2012 sa stal aj jej víťazom. Fínsky klub je aj držiteľom majstrovskej trofeje v Europhean Trophy z roku 2014. O rok neskôr skončil už v CHL v šestnástke najlepších. Domovským stánkom klubu je Synergia-areena s vyše 4 600 miestami na sedenie.

    Sheffield Steelers je jeden z elitných klubov vo Veľkej Británii. V uplynulej sezóne skončil na druhom mieste, rok predtým získal majstrovský titul. V auguste 2013 odohral v Steel aréne prípravný zápas s HC Košice. Svoje domáce zápasy hrá na štadióne Motorpoint Arena s kapacitou 9 000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 13:

    Sparta Praha je český hokejový klub, ktorého vznik sa datuje do roku 1903. V najvyššej českej súťaži získali hráči Sparty doposiaľ 4 majstrovské tituly, pričom ten posledný vybojovali v sezóne 2006/2007. Vo svojej zbierke majú aj cenné štyri triumfy v československej najvyššej súťaži. Ich domácim štadiónom je Tipsport Arena s kapacitou 13 238, ktorá bola otvorená v roku 1962.

    Servette Ženeva oslavuje tento roku už svoje 110. výročie. Aj napriek takejto dlhej histórii sa však v klubovej vitríne nenachádza majstrovský pohár zo švajčiarskej najvyššej súťaže. „Orli“ (ako tento klub nazývajú) sa však stali vicemajstrom tejto ligy až deväťkrát. V poslednom ročníku skončil medzi štvoricou najlepších. Domácim štadiónom ženevského tímu je štadión Les Vernets s kapacitou vyše 7000 divákov. S priemernou návštevnosťou 6619 divákov je to štvrté najnavštevovanejšie mužstvo v súťaži.

    Storhamar Hamar je nórsky hokejový klub, ktorý sídli v pomerne malom, len 30 000 mestečku Hamar. Od postupu do najvyššej súťaže v roku 1981 sa z tohto sympatického tímu stalo jedno z najlepších mužstiev v krajine. Šesťkrát sa stal majstrom najvyššej nórskej ligy a šesťkrát bol aj víťazom základnej časti. Okrem toho aj v nevýherných ročníkoch končil vždy vysoko – väčšinou v semifinále alebo ako porazený finalista. Domáce zápasy hrá tento klub na štadióne s názvom Hamar OL-Amfi s kapacitou 6000 divákov a raritou je, že tento ich svätostánok je najväčšia drevená budova severnej Európy.
     
    Predstavujeme skupinu 12:

    HC Oceláři Třinec je český hokejový klub, ktorý do budúcej sezóny vstúpi v pozícii vicemajstra. Hokejisti Třínca v najvyššej českej súťaži doposiaľ triumfovali raz a na svojom konte majú tri finálové účasti. Svoje domáce zápasy hrávajú v modernej Werk Arene, ktorá bola otvorená iba v júli 2014 a jej kapacita je 5 200 divákov.

    KalPa Kuopio je fínsky hokejový klub založený v roku 1929. Jeho klubové farby sú žltá a čierna. V uplynulej sezóne hráči tohto celku skončili v Liige už vo štvrťfinále, a tak si v novom ročníku budú chcieť napraviť svoju chuť. Domáce zápasy hrávajú na štadióne Data Group Areena s kapacitou 5 064 divákov.

    Stavanger Oilers je aktuálny majster nórskej najvyššej hokejovej súťaže. Tú hráči Stavangeru v posledných rokoch doslova ovládli, pretože sa šesťkrát v rade dostali do finále a získali v ňom 5 titulov, pričom aktuálne ťahajú sériu štyroch. Svoje domáce zápasy hrajú v DNB Arena s kapacitou 4 377 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 11:

    Lukko Rauma je účastník fínskej najvyššej hokejovej súťaže. Klub bol založený v roku 1936 a v roku 1963 vyhral zatiaľ svoj jediný národný šampionát. V uplynulom ročníku mu iba o kúsok ušiel zisk bronzu, o ktorý v posledných troch rokoch bojoval pravidelne. Klub, ktorý vlastní Rauman Lukko Oy, hrá svoje domáce zápasy v Äijänsuo Arene, ktorá od roku 1970 pojme 5 400 divákov.

    Luleå Hockey je švédsky klub, ktorý bol založený v roku 1977. V uplynulom ročníku síce v najvyššej švédskej súťaži skončil už vo štvrťfinále, ale tešiť sa mohol z titulu v Champions Hockey League. Súčasťou tímu boli aj Slováci Christián Jaroš a Pater Cehlárik. Luleå hrá svoje domáce zápasy v Coop Norrbotten Arene s kapacitou 6 300 divákov.

    Fribourg-Gottéron je účastník najvyššej hokejovej súťaže vo Švajčiarsku. Na svojom konte má v klubovej histórii 4 finálové prehry. Svoje domáce zápasy hrá Fribourg-Gottéron založený v roku 1938 na štadióne BCF Arena, ktorý má kapacitu 6 700 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 10:

    Kärpät Oulu je majster Fínska z uplynulých dvoch sezón, pričom majstrovský titul v SM-Liige získali hokejisti Kärpätu od sezóny 2003/2004 už šesťkrát. V uplynulom ročníku boli súperom Košíc v základnej skupine CHL a svoju púť napokon ukončili až v semifinále. Ich domovským štadiónom je Oulun Energia Areena (otvorená bola v roku 1975 a jej kapacita je 6 614 divákov).

    Viedeň Capitals bol založený v roku 2001. Počas pätnástich sezón v rakúskej EBEL lige získal doposiaľ jediný titul v ročníku 2004/2005. Okrem toho dvakrát odohral neúspešné finále a až v desiatich sezónach skončil minimálne v semifinále. Klub z hlavného rakúskeho mesta sa v premiérovej CHL dostal až do osemfinále. Viedenský klub hráva svoje domáce zápasy na Albert Schultz Eishalle s kapacitou 7 000 divákov. Klubovými farbami sú červená, čierna a žltá.

    Krefeld Pinguine je účastník najvyššej nemeckej hokejovej súťaže, kde v 20 sezónach premenil svoju jedinú finálovú účasť na zisk majstrovského titulu. Svoje domáce zápasy hráva na štadióne KönigPALAST s kapacitou 8 009 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 9:

    Adler Mannheim je čerstvý víťaz najvyššej nemeckej súťaže (DEL). Klub vznikol ešte v roku 1938 ako Mannheimer ERC a odvtedy bol v Nemecku šesťkrát šampiónom. Jeho domácim štadiónom je moderná SAP Arena s kapacitou 13 600 divákov, ktorá bola postavená v roku 2005.

    HC Vítkovice Steel je ostravský hokejový klub založený v roku 1928. V najvyššej českej súťaži si štyrikrát zahral finále, no vo všetkých prípadoch získal iba striebornú medailu. Hokejisti Vítkovíc hrávajú svoje domáce zápasy v ČEZ Aréne, ktorá hostí tohtoročný svetový šampionát. Jej kapacita je 10 157 divákov.

    Neman Grodno vstúpil na hokejovú mapu v roku 1988 po zlúčení dvoch tímov: ShVSM (Grodno) a SKIF-ShVSM (Minsk). Už po piatich rokoch fungovania postúpil do najvyššej súťaže, kde zotrval až doteraz a je jej päťnásobným šampiónom. Posledné dva tituly si dokonca vybojoval len prednedávnom. V ročníkoch 2012/2013 a a 2013/2014. V poslednej sezóne skončil tesne pred bránami finále, avšak veľký úspech aj tak dosiahol. V aktuálnom roku sa totiž stal víťazom Kontinentálneho pohára, čím si vybojoval vstupenku do Ligy Majstrov. Grodno hrá svoje domáce zápasy na štadióne Grodno Ice Sports Palace s kapacitou 3000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 8:

    Red Bull Mníchov je nemecký hokejový klub založený v roku 1998, kedy začínal až v 6. nemeckej súťaži. V priebehu 14 rokov sa ale prepracoval až medzi elitu, kde svoj doterajší najväčší úspech zaknihoval v uplynulej sezóne, kedy sa prebojoval až do štvrťfinále. Tímové farby mníchovského klubu sú modrá, biela a červená. Hokejisti tohto celku hrávajú svoje domáce zápasy v aréne Olympia Eishalle, ktorá bola postavená v roku 1965 a pojme 6 256 divákov.

    KAC Klagenfurt je rakúsky hokejový klub, ktorý bol počas posledných siedmich rokov štyrikrát vo finále, pričom v dvoch prípadoch získal majstrovský titul. V poslednej sezóne 2014/2015 skončil tesne pred finálovou bránou, keď vypadol v semifinále. Tímové farby hráčov Klagenfurtu sú červená a biela a domácim štadiónom je Stadthalle s kapacitou pre 5 500 divákov.

    HC Košice je aktuálny slovenský majster a držiteľ celkovo 17 medailí zo samostatnej slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Košický hokejový klub má na svojom konte okrem 8 slovenských titulov a dva federálne majstrovské tituly, čo je najviac spomedzi všetkých slovenských tímov, ktoré pôsobili v československej lige. Košičania patria na Slovensku už dlhé roky k absolútnej hokejovej elite a v posledných 8 rokoch si vždy zahrali v extraligovom finále. Z tohto obdobia majú na svojom konte až 5 majstrovských titulov, pričom tri z nich získali počas 3 sezón v rade, čo je slovenský unikát. Do sezóny 2015/2016 vstúpia opäť v pozícii majstra, pretože v uplynulom ročníku obhájili zisk titulu a v prípade ďalšieho zisku zlata by si tak zopakovali už druhý majstrovský hetrik v rozpätí 8 rokov. Svoje domáce zápasy hrávajú v modernej Steel aréne, ktorá má kapacitu 8347 divákov. Košičania sa v uplynulom ročníku ako jediný slovenský klub predstavili v Champions Hockey League a v základnej skupine skončili na treťom mieste.
     
    Predstavujeme skupinu 7:

    Black Wings Linz je pomerne mladý klub (založený v roku 1992), ktorý sa však za krátky čas vypracoval medzi úplnú rakúsku elitu. Hokejisti Linzu majú na svojom konte v najvyššej súťaži zisk dvoch majstrovských titulov spomedzi štyroch finálových účastí. V posledných troch sezónach skončil Black Wings Linz vždy v semifinále, no aj tak sa pred dnešným žrebom umiestnil na 11. rankingovej priečke. Svoje zápasy hráva v domácej hale Donauhalle, ktorá pojme 3 800 divákov.

    Düsseldorfer EG je jeden z účastníkov najvyššej nemeckej súťaže. V uplynulom ročníku sa jeho sezóna skončila tesne pred finálovými bránami, v minulosti už ale hráči tohto celku získali v DEL jeden majstrovský titul a dvakrát aj druhé miesto. Ich domácim štadiónom je novučičký štadión ISS Dome, ktorý bol otvorený iba v roku 2006 a jeho kapacita je 13 400 divákov.

    TPS Turku je tradičný fínsky hokejový klub založený v roku 1922. V minulosti sa v Liige dvakrát postaral o majstrovský hetrik, ale v ostatnom období nevie na úspešné ťaženie nadviazať a posledných 5 rokov si play-off nezahral. Svoj posledný majstrovský titul získal 6 sezón dozadu.
     
    Predstavujeme skupinu 6:

    HC Litvínov je čerstvý majster českej najvyššej hokejovej súťaže. Hokejisti Litvínova v uplynulom ročníku vybojovali v extralige za riekou Morava svoj vôbec prvý extraligový titul, keď vo finále zdolali v rozhodujúcom 7. zápase Třinec 2:0. Ich domácim štadiónom je Zimní stadión Ivana Hlinky postavený v roku 1965 s kapacitou 6 011 divákov.

    Espoo Blues je od roku 1992 účastníkom najvyššej fínskej súťaže, ale na svoj premiérový titul v nej ešte len čaká. Hokejisti tohto klubu sa doposiaľ do finále dostali dvakrát, ale v oboch prípadoch to skončilo iba ziskom striebra, minulej sezóne sa A-tím dokonca zastavil už vo štvrťfinále. Espoo Blues hrá svoje domáce zápasy v Barona Areenae s kapacitou 7 017 divákov.

    Loups de Grenoble bol založený v roku 1963. Od roku 1993, kedy sa mu podaril postup do najvyššej súťaži ju hrá nepretržite a trikrát sa stal aj jej celkovým víťazom. Bolo to v ročníkoch 1997/1998, 2006/2007 a 2008/2009. Po poslednom titule však nastal v klube menší útlm, dvakrát sa dokonca ani len nekvalifikoval do vyraďovacej fázy domácej najvyššej súťaži. V poslednom ročníku sa však stal víťazom základnej časti, no v celkovom umiestnení skončil už v štvrťfinále. Domáce zápasy hráva na štadióne Patinoire Pôle Sud s kapacitou necelých 4000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 5:

    HC Davos je majster Švajčiarska z uplynulej sezóny, pričom vo svojej zbierke má už dovedna 31 švajčiarskych titulov a 15 triumfov v Spenglerovom pohári. Svoje domáce zápasy hrá na štadióne Vaillant Arena, ktorý bol otvorený v roku 1979 a celkovo pojme 7 080 divákov.

    HC Pardubice okupujú najvyššiu českú a predtým československú ligu vyše pol storočia – od roku 1950! Za toto dlhé obdobie získali 6 titulov a posledný pochádza zo sezóny 2011/2012. Potom však v klube nastal útlm, keď v nasledujúcich sezónach skončil na desiatom a následne dvakrát na siedmom mieste. Pardubiciam, ako jednému zo zakladateľských klubov, nevyšlo ani pôsobenie v CHL a v F-skupine získali len jeden bod. Domáca Tipsport Aréna tohto klubu má kapacitu až 10 194 divákov.

    Färjestad Karlstad je účastník švédskej najvyššej hokejovej súťaže, kde doposiaľ od sezóny 1975/1976 získal už 9 majstrovských titulov a 11 strieborných medailí. V minulom ročníku vypadol v osemfinále. Svoje domáce zápasy hrá v Löfbergs Arene s kapacitou 8 500 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 4:

    Skellefteå AIK je švédsky hokejový klub, ktorého história sa datuje až do roku 1921. Vo Švédsku patrí k úplnej špičke, pretože posledných 5 rokov nechýbal vo finále, pričom dvakrát sa tešil zo zisku majstrovského titulu. V uplynulom ročníku vybojovali hráči z mesta Skellefteå striebornú medailu a tak klub hrajúci v Skellefteå Kraft Arene (postavenej v roku 1967 a s kapacitou 6 001 divákov) vstúpi do CHL v pozícii vicemajstra.

    Bílí Tygři Liberec je český klub založený v roku 1956. Vo svojej histórii získal v najvyššej českej súťaži doposiaľ dvakrát bronzovú medailu. V uplynulej sezóne bol súperom HC Košice v základnej A-skupine CHL, kde napokon obsadil druhú priečku. Svoje domáce zápasy hrá v Home Credit Arene s kapacitou 7 500 divákov.

    HK Nitra je aktuálny držiteľ bronzu v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži. Tím spod Zobora si v sezóne 2013/2014 premiérovo zahral vo finále, ale v rozhodujúcom zápase nestačil na neskoršieho majstra z Košíc a podľahol mu 0:7. Pre nitrianskych hokejistov to bol aj napriek tomu najväčší úspech v klubovej histórii. Na svojom konte majú okrem spomínanej striebornej medaily aj tri bronzové kovy (z ročníkov 2005/2006, 2012/2013 a 2014/2015). Fanúšikovia Nitry patria medzi najlepších na Slovensku, pretože na štadióne dokážu vždy vytvoriť vynikajúcu atmosféru a svoj tím pravidelne podporujú aj na zápasoch na klziskách súperov. Hokejisti Nitry hrávajú svoje domáce zápasy v Nitra aréne, ktorá má kapacitu 3600 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 3:

    Red Bull Salzburg je aktuálny rakúsky majster. Hokejisti Salzburgu majú na svojom konte v rakúskej najvyššej hokejovej súťaži od sezóny 2004/2005 už 5 majstrovských titulov a trikrát získali druhé miesto. Ich domácim stánkom je Eisarena Salzburg, ktorá má kapacitu 3 500 divákov a postavená bola v roku 1960.

    HV 71 Jönköping je švajčiarsky hokejový tím, ktorý v uplynulej sezóne skončil v základnej I-skupine CHL na tretej priečke. V najvyššej švédskej lige SHL pôsobia hráči HV 71 nepretržite od roku 1985 a získali tam už 4 majstrovské tituly. Zaujímavosťou je, že v posledných piatich sezónach skončili vždy vo štvrťfinále. Ich domácim štadiónom je od roku 2000 Kinnarps Arena, ktorá pojme 7 000 divákov.

    VK SønderjyskE Vojens patrí k absolútnej špičke dánskeho hokeja. Klub má na svojom konte aktuálne 3 majstrovské tituly v rade, pričom od roku 2005 ich získal už 6. Svoje domáce zápasy hrá v SE Arene s kapacitou 5 000 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 2:

    Tappara Tampere je jeden z najznámejších fínskych klubov. V uplynulých troch ročníkoch sa vždy prebojoval do finále, no v každom z týchto prípadov sa jeho sezónna púť skončila iba ziskom striebornej medaile. V histórii však hráči Tampere tituly v Liige získali, tirumfovali v nej celkovo štyrikrát. Svoje domáce zápasy hrajú na Tamperee Ice Stadium, ktorý bol postavený v roku 1965 a jeho kapacita je 7 800 divákov.

    EV Zug je profesionálny hokejový tím zo Švajčiarska, ktorý bol založený v roku 1967. Od roku 1987 je nepretržite súčasťou najvyššej súťaže, ale na zisk majstrovského titulu stále iba čaká. V uplynulom ročníku sa jeho sezóna skončila už vo štvrťfinále. Domácim štadiónom hokejistov Zugu je Bossard Arena s kapacitou 7 015 divákov.

    Djurgården Stockholm je švédsky hokejový klub založený ešte v roku 1891, ktorý v minulej sezóne skončil v osemfinále SHL. Svoje domáce zápasy hrá na štadióne Hovet s kapacitou 8 094 divákov.
     
    Predstavujeme skupinu 1:

    SC Bern je úspešný klub z hlavného mesta Švajčiarska. Vo svojej histórii vybojoval vo švajčiarskej najvyššej súťaži už 10 majstrovských titulov, pričom ten posledný v sezóne 2012/2013. V uplynulom ročníku skončili hokejisti Bernu v semifinále a celkovo im pred dnešným žrebom patrila v CHL 16. rankingová priečka. Svoje domáce zápasy hrajú na štadióne PostFinance-Arena s kapacitou 17 131 divákov. Pre majstrovstvami sveta v roku 2009 prešla výraznou rekonštrukciou a napokon svetový šampionát aj hostila.

    HC Linköping hral v roku 1993 až 4. švédsku ligu. Klub však bol od toho momentu každým rokom silnejším až sa od ročníka 2001/2002 natrvalo usadil v najvyššej súťaži. Rástol však ďalej a teraz je jedným z najlepších tímov v súťaži aj napriek tomu, že mu stále chýba majstrovská trofej zo švédskej SHL ligy. Dvakrát mu však titul ušiel tesne, vo finále a v poslednom ročníku si dokonca zahral aj štvrťfinále CHL. Mužstvo, ktorého klubové farby sú modrá, biela a červená hráva domáce zápasy v SAAB Aréne s kapacitou 8500 divákov.

    IFK Helsinki je najstarší fínsky hokejový klub založený v roku 1987, pričom svoj prvý zápas odohral v roku 1928. Svoj posledný titul v najvyššej fínskej súťaži získal v roku 2011, odvtedy trikrát vypadol vo štvrťfinále a raz dokonca v kvalifikácii o play-off. Jeho domácim stánkom je Helsingin jäähalli s kapacitou 8 200 divákov.
     
    Vyžrebovanie CHL 2015/2016 vyzerá finálne takto:

    Skupina 1: SC Bern, Linköping HC, IFK Helsinki
    Skupina 2: Tappara Tampere, EV Zug, Djurgården Stockholm
    Skupina 3: Red Bull Salzburg, HV 71 Jönköping, SønderjyskE Vojens
    Skupina 4: Skellefteå AIK, Bílí Tygři Liberec, HK Nitra
    Skupina 5: HC Davos, HC Pardubice, Färjestad Karlstad
    Skupina 6: HC Litvinov, Espoo Blues, Grenoble
    Skupina 7: Black Wings Linz, Düsseldorfer EG, TPS Turku
    Skupina 8. Red Bull Munich, KAC Klagenfurt, HC Košice
    Skupina 9: Adler Mannheim, Vítkovice, Neman Grodno
    Skupina 10: Kärpät Oulu, Vienna Capitals, Krefeld Pinguine
    Skupina 11: Lukko Rauma, Luleå Hockey, Fribourg-Gottéron
    Skupina 12: Oceláři Třinec, KalPa Kuopio, Stavanger Oilers
    Skupina 13: Sparta Praha, Genève-Servette, Storhamar Hamar
    Skupina 14: Frölunda Gothenburg, JYP Jyväskylä, Sheffield Steelers
    Skupina 15: Växjö Lakers, ERC Ingolstadt, Braehead Clan
    Skupina 16: ZSC Lions Zurich, Eisbären Berlin, Gap Rapaces
     
    Žrebovanie je na konci. Nikam neodchádzajte, teraz si postupne predstavíme všetky skupiny, vrátane tých pre nás najsledovanejších slovenských!
     
    Skupina 8: Red Bull Mníchov, KAC Klagenfurt, HC Košice
     
    Skupina 4: Skellefteå AIK, Bílí Tygři Liberec, HK Nitra
     
    Skupina 1: SC Bern, Linköping HC, IFK Helsinki
    Skupina 2: Tappara Tampere, EV Zug, Djurgården Stockholm
    Skupina 3: Red Bull Salzburg, HV 71 Jönköping, SønderjyskE Vojens
    Skupina 4: Skellefteå AIK, Bílí Tygři Liberec, HK Nitra
    Skupina 5: HC Davos, HC Pardubice, Färjestad Karlstad
    Skupina 6: HC Litvinov, Espoo Blues, Grenoble
    Skupina 7: Black Wings Linz, Düsseldorfer EG, TPS Turku
    Skupina 8. Red Bull Munich, KAC Klagenfurt, HC Košice
    Skupina 9: Adler Mannheim, Vítkovice, Neman Grodno
    Skupina 10: Kärpät Oulu, Vienna Capitals, Krefeld Pinguine
    Skupina 11: Lukko Rauma, Luleå Hockey, Fribourg-Gottéron
    Skupina 12: Oceláři Třinec, KalPa Kuopio, Stavanger Oilers
    Skupina 13: Sparta Praha, Genève-Servette, Storhamar Hamar
    Skupina 14: Frölunda Gothenburg, JYP Jyväskylä, Sheffield Steelers
    Skupina 15: Växjö Lakers, ERC Ingolstadt, Braehead Clan
    Skupina 16: ZSC Lions Zurich, Eisbären Berlin, Gap Rapaces
     
    V tejto chvíli sú už úvodné prejavy za nami a nasledovať bude samotné žrebovanie!
     
    Pred samotným žrebom nás ešte organizátori oboznámili s pravidlami. Tie sme si my už predstavili, ale aj napriek tomu si ešte raz pripomenieme, že budeme svedkami rozdelenia tímov do 16 skupín po 3 účastníkov.
     
    Pred prítomnými zástupcami všetkých klubov je už aj legendárny brankár Dominik Hašek. Ten bude mať na starosti žrebovanie z koša A. Naopak, slovenské tímy z koša C vytiahne Robert Reichel.
     
    Na pódium už prišla aj hokejová legenda Robert Reichel, ktorá bude pomáhať pri tomto žrebovaní.
     
    Krátkym videom si pripomenieme minuloročné finále medzi Luleå Hockey a Frölunda Göteborg. Len pripomeňme, že ho vyhrala švédska Luleå, ktorá mala v kádri aj slovenských hráčov Christiána Jaroša a Petra Cehlárika.
     
    Moderátor dnešného žrebovania Thomas Tahvanainen privítal prítomných hostí aj divákov pri televíznych obrazovkách po celom svete a na pódium si pozval riaditeľa súťaže Martina Baumanna. Prostredníctvom krátkeho rozhovoru si spomenieme na minulý ročník a oboznámime sa so zmenami, ktoré budúca sezóna v CHL prinesie.
    Samotné žrebovanie sa o malý moment začína!

     
    Pred prítomnými účastníkmi prehovoril aj Patrick Jost, marketingový riaditeľ CHL: "Všetci sa zhodneme, že chceme prilákať viac divákov ako v minulej sezóne. Vieme, že je to ťažké, ale musíme sa o to pokúsiť."
     
    Ako prvý si vzal slovo riaditeľ súťaže Martin Baumann: "Podarilo sa nám rozšíriť počet tímov na 48, čo je vynikajúce. Chcel by som sa poďakovať Infrontu, že nás privítal v týchto krásnych priestoroch O2 areny."
     
    V Prahe sú už pripravení reprezentanti všetkých 48 klubov, ako aj vedenie Champions Hockey League s riaditeľom Martinom Baumannom. O malý moment začíname!
    Viac ako hodinu pred začiatkom žrebu je v Prahe všetko pripravené a hostia sa začínajú schádzať na svojich miestach.

     
    Rozdelenie tímov do košov:

    Kôš A: Växjö Lakers (Švédsko), Kärpät Oulu (Fínsko), HC Litvínov (Česko), HC Davos (Švajčiarsko), Red Bull Salzburg (Rakúsko), Adler Mannheim (Nemecko), Skelleftea AIK (Švédsko), Tappara Tampere (Fínsko), HC Oceláři Třinec (Česko), Zürich SC Lions (Švajčiarsko), Black Wings Linz (Rakúsko), Red Bull Mníchov (Nemecko), Frölunda Göteborg (Švédsko), Lukko Rauma (Fínsko), Sparta Praha (Česko), SC Bern (Švajčiarsko)

    Kôš B: Viedeň Capitals (Rakúsko), ERC Ingolstadt (Nemecko), HC Linköping (Švédsko), JYP Jyväskylä (Fínsko), HC Pardubice (Česko), Servette Ženeva (Švajčiarsko), KAC Klagenfurt (Rakúsko), Düsseldorfer EG (Nemecko), HV 71 Jönköping (Švédsko), Espoo Blues (Fínsko), HC Vítkovice Steel (Česko), EV Zug (Švajčiarsko), Eisbären Berlín (Nemecko), Lulea Hockey (Švédsko), KalPa Kuopio (Fínsko), Bílí Tygři Liberec (Česko)

    Kôš C: Fribourg-Gottéron (Švajč.), Krefeld Pinguine (Nemecko), Färjestad Karlstad (Švédsko), IFK Helsinki (Fínsko), Djurgården Stockholm (Švédsko), TPS Turku (Fínsko), HC Košice (Slovensko), Stavanger Oilers (Nórsko), VK SønderjyskE Vojens (Dánsko), Sheffield Steelers (Veľká Británia), Gap Rapaces (Francúzsko), HK Nitra (Slovensko), Storhamar Hamar (Nórsko), Braehead Clan (Veľká Britána), Grenoble (Francúzsko), Neman Grodno (Bielorusko).
    Žrebovania sa zúčastnia aj legendy svetového hokeja Dominik Hašek a Roberta Reichel.

     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní priameho prenosu žrebu základných skupín Champions Hockey League v sezóne 2015/2016. V prestížnej nadnárodnej súťaži bude mať svoje zastúpenie opäť aj Slovensko – po minuloročnom účinkovaní medzi európskou elitou si účasť obhájili hokejisti HC KOŠICE, ku ktorým sa pridal aj bronzový tím HK NITRA.

    Celkovo sa v prestížnej Champions Hockey Leauge predstaví 48 tímov z Európy. Ako tím s úplne najvyšším európskym rankingom je majster Švédska Växjö Lakers. Za ním nasledujú majstri Fínska, Česka, Švajčiarska, Rakúska a Nemecka. Po nich sú to víťazi základných častí (alebo tímy umiestnené na druhých miestach) z rovnakých šiestich krajín.
    Desať držiteľov “divokých” kariet je umiestnených na 39. až 48. mieste, kde dostali miesto ostatní národní majstri, vrátane z nich najlepšie umiestnených Košíc. Nitra sa nachádza na 44. mieste.

    Oproti minulému roku si CHL zahrajú naviac 4 kluby. Pred ročníkom 2015/2016 totiž organizátori navýšili počet účastníkov zo 44 na 48, pretože chceli celú súťaž ešte viac zatraktívniť pre divákov. Dnes teda budeme svedkami vylosovania 16 základných skupín po 3 účastníkov.

    V základnej skupine si každý tím zahrá proti obidvom súperom jeden zápas doma a jeden vonku. Celkovo sa odohrá 96 zápasov, pričom v premiérovom ročníku 2014/2015 ich bolo 132. Rozdielom však bude vyraďovacia časť, ktorá prinesie omnoho viac atraktivity medzi všetkých hokejových priaznivcov. Do nej totiž postúpia prvé dva tímy z každej základnej skupiny, teda celkovo 32 tímov. Tie sa v dvojzápase doma – vonku stretnú vo štvrťfinále, pričom víťazi následne postúpia do osemfinále. Následne budeme svedkami pokračovania klasického play-off (štvrťfinále, semifinále a finále). Všetky kolá vyraďovacej časti sa odohrajú spomínaným dvojzápasovým systémom doma – vonku, výnimkou bude iba finále, ktoré sa bude hrať iba na jeden zápas. V súčte celej základnej časti a play-off tak uvidíme 157 zápasov tých najlepších európskych tímov.
     
    Vítame Vás pri online prenose. Udalosť sa začne o 12:00.

    Veronika Pancuráková