USA – Bielorusko 2:5 (kon.) | Česko – Francúzsko 5:1 (kon.) | Fínsko – Slovinsko 4:0 (kon.)
Švédsko – Nemecko 4:3 (kon.)
koniec
Česko
5:1 (0:0, 2:1, 3:0)
Francúzsko
Štvrtok 07.05.2015, 16:15 • O2 Aréna, Praha • Majstrovstvá sveta • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Česko zvládla v súboji s Francúzom do bodky naplniť všetky očakávania a všetky papierové predpoklady.

    Od úvodného buly vzalo opraty stretnutia do svojich rúk a až na pár výkyvov v prostrednej tretine ho prakticky stále kontrolovalo.
    Gólovo najbohatšia bola z domácej strany posledná tretina, kedy Česko upravilo na konečných 5:1.

    Ďakujem vám za pozornosť pri sledovaní dnešného stretnutia a pozývam pokračovať v sledovaní svetového šampionátu na onlajnoch! (18:32:13)
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:40
    Florian Hardy sa musel mať na pozore ešte posledný krát pri vydarenom prieniku Kolářa, ktorému nechýbalo veľa, aby ho zakončil gólovým spôsobom.

     
    59:15
    Meunier zaviezol puk do útočného pásma, no bolo to s postavením mimo hru.
     
    58:55
    Francúzi sa snažili o dosiahnutie druhého gólu, no Pavelec aj za pomoci svojich brániacich spoluhráčov úspešne odolal.
     
    58:30
    Dnešné stretnutie sleduje 17 010 divákov.
     
    58:00
    Už s predstihom tak môžeme pomaly, ale isto tento duel bilancovať. Česi potvrdili rolu favorita a do tabuľky svojej skupiny zapíšu druhé víťazstvo a na konte budú mať sedem bodov.
     
    57:00
    Domáci sa už bavia hokejom, o čom najlepšie svedčí posledná akcia Jakuba Voráčka s Tomášom Hertlom. Tá ale presný zásah nepriniesla.
    Roman ČERVENKA - 5:1

     
    54:48
    Česko dalo gól!
    Čechom sa podarilo využiť presilovú hru a pridať tak piaty gól v zápase! Tretia tretina je jasnou záležitosťou domáceho tímu. Po dobrej strele Neměca pristúpila k vyrazenému puku francúzska defenzíva mimoriadne laxne, za čo ju potrestal utešenou dorážkou do horných poschodí brány ROMAN ČERVENKA, ktorý sa tak po tyčke z druhej tretiny dočkal zápisu do streleckej listiny. Asistencia: Ondřej Neměc.
     
    53:52
    Kovář to z ľavého kruhu ako pravák hádzal pred bránu Jaromírovi Jágrovi na teč alebo dorážku. Hoci sa ani jedne z týchto možností nekonala, tak Česi ostávajú v držaní puku.

     
    53:22
    Kevin Hecquefeuille pri snahe o napádanie podrazil českého protihráča. Jediný strelec Francúzov v doterajšom priebehu zápasu si na trestnej posedí prinajlepšom dve minúty.
     
    52:40
    Česi budú hrať v početnej prevahe. Zatiaľ sa ešte snažia o pokorenie Hardyho v šestici, hru rozhodcovia doposiaľ nemali dôvod prerušiť.
     
    51:40
    Rozbehnutí českí hokejisti chcú svojich namlsaných priaznivcov potešiť ešte nejakými gólmi. Hardy je v týchto momentoch v jednom ohni.
     
    51:00
    Zaťovič svoj rýchly prechod cez modrú čiaru zakončil pokusom o strelu. Tá bola ale zablokovaná.
     
    50:00
    Do konca tretej tretiny a s veľkou pravdepodobnosťou aj celého zápasu zostáva presne desať minút.
    Ondřej NĚMEC - 4:1

     
    48:28
    Česko dalo gól!
    O držiteľovi troch bodov je zrejme definitívne rozhodnuté, pretože Česi už vedú rozdielom triedy. Jakub Voráček vyslal do samostatného úniku Tomáša Hertla. Tomu síce forhendový blafák nevyšiel práve podľa predstáv, no český mladík ostal pri puku, z bránkovej čiary ho naservíroval do druhej vlny ONDŘEJOVI NĚMCOVI, ktorý potvrdil svoje ofenzívne kvality, ked presnou strelou z prvej našiel voľný priestor v postoji Hardyho. Asistencie: Tomáš Hertl, Jakub Voráček.
     
    48:00
    Výborná robota štvrtej českej formácie, ktorá svojim aktívnym prístupom poriadne unavuje zadákov Francúzska, snažiacich sa rozohrať.
     
    47:10
    Puk skončil niekde medzi divákmi. Vhadzovať sa bude po ľavici francúzskeho gólmana Hardyho.
     
    45:25
    Nálada v O2 aréne opäť o niekoľko desiatok percent stúpla. Do mexických vĺn sa už dokonca zapájajú aj švédski priaznivci, ktorí si krátia čas pred zápasom troch koruniek.
    Jaromír JÁGR - 3:1

     
    44:25
    Česko dalo gól!
    Českému tímu sa podarilo dosiahnuť upokojujúci a veľmi dôležitý tretí gól vo fáze zápasu, kedy Francúzi poriadne hrýzli. Dominik Simon posunul puk od zadného mantinelu Janovi Kovářovi, ktorý si to v priestore medzikružia pripravil na tiahlu strelu. Hardy proti nej vytiahol zákrok vyrážačkou, no v bránkovisku sa najlepšie zorientoval JAROMÍR JÁGR. Ten tak gólovou dorážkou dokončil akciu, ktorú svojou bojovnosťou v rohu klziska sám odštartoval. Nestarnúca legenda českého hokeja tak o niekoľko dní opäť vylepšila rekord najstaršieho strela na pôde svetových šampionátov. Asistencie: Jan Kovář, Dominik Simon.
    Jaromir JAGR - 3:1

     
    44:00
    Doterajší priebeh poslednej tretiny sa nesie v réžii francúzskeho národného tímu. Česi sú zatláčaní do vlastného obranného pásma.
     
    43:05
    Radek Smoleňák sa rozhodol pri situácii 2 na 2 pre zakončenie cez obrancu, ktoré sa však až na bránku Hardyho nedostalo.
     
    42:30
    Veľmi nepríjemný moment pre Francúza Auvitua, ktorý si vlastnou rukavicou zrazil puk tak nešťastne do tváre, že to muselo poriadne bolieť.
     
    42:00
    Po zdanlivo neškodnom nahodení puku z uhlu sa v bránkovisku Česka strhla neskutočne neprehľadná situácie. Francúzi sa tam silou mocou snažili pretlačiť puk do siete, no Pavelec zachoval kľud a náročnú situácii ustál, Rauxovu dorážku zlikvidoval ľavým betónom!
     
    41:00
    Francúzi vstúpili do tretej tretiny s poriadnou vervou. Galský kohút cíti, že body z dnešného zápasu by nemuseli byť zas až tak nedosiahnuteľnou métou.
     
    40:30
    Pavelec bez akýchkoľvek problémov pokryl francúzsky pokus od modrej čiary.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    Česi sa v prostrednej tretine dostali zásluhou Němca a Sobotku do vedenia 2:0, no veľmi dlho im nebolo dovolené užiť si ho, pretože Francúzi strelili zásluhou Kevina Hecquefeuilla expresne kontaktný zásah.

    Druhá polovica tretiny už nepriniesla gól ani na jednej strane, aj keď šance naň mali sľubné oba tímy. Proti Čechom však okrem Hardyho párkrát stála ja tyčka a šance Francúzov vyriešil Pavelec.

    Pred tretinou číslo tri je tak všetko ešte stále otvorené a domáci tím, ktorý vedie, ešte rozhodne nič nemá v kapse.

     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:40
    Novotný veľmi dobre zapracoval na modrej čiare, keď obetavým spôsobom vykľakol pokus o zakončenie.
     
    39:15
    Francúzi štartujú svoj pokus o vyrovnanie počas presilovej hry spoza vlastného brankára.
     
    38:25
    Vyzeralo to opäť na vylúčenie, no nakoniec sa zrejme jednalo o upísknutie rozhodcov, pretože sa pokračuje v nezmenenom formáte.
     
    37:58
    Po útočnom faule Martina Zaťoviča hrajú Francúzi vôbec po prvý krát v zápase presilovú hru.
     
    37:25
    Francúzi sa dostali do veľmi zaujímavej pozície. Sľubnú pozíciu však na vyrovnanie nepretavil Fleury, ktorého zakončeniu vystavil stopku dobrý zákrok Pavelca.
     
    37:00
    Aj počas vyrovnaného počtu hráčov na ľadovej ploche to vyzerá tak, ako by domáca reprezentácia hrala v početnej prevahe.
     
    36:20
    Hra štyroch na štyroch zatiaľ lepšie svedčí českým hokejistom. Tí opäť zamestnali Hardyho, ktorý si na konto pripisuje zákrok po strele od modrej čiary.

     
    35:26
    Roussel aj Jágr si za svoj vzájomný konflikt nedobrovoľne oddýchnu na trestnej lavici. Dvojica útočníkov z NHL tak má priestor na schladenie svojich emócií.
     
    35:25
    Potom, čo Dominik Simon išiel do francúzskeho bránkoviska po voľnom puku, sa strhla pred Hardym ohromná mela, do ktorej sa okrem Roussela zapojil aj Jaromír Jágra. To sú mi teda veci!
     
    34:40
    Česi by si radi prinavrátili dvojgólový náskok, čomu odpovedá aj ich herný prejav.
     
    33:55
    Elektrizujúca atmosféra v Prahe. Viac ako 18 000 fanúšikov skáče a skanduje pri tom: Kto neskáče, nie je Čech.
     
    33:00
    Ďalšie zakončenie elitného českého centra pôsobiaceho v Kontinentálnej hokejovej ligy už bolo o poznanie lepšie a Hardymu pri ňom opäť výdatne pomohla pravá tyčka!
     
    32:25
    Jan Kovář sa na ľavom kruhu oprel celou silou do krížnej prihrávky, no puk netrafil natoľko dobre, aby prekonal Hardyho. Zatrepotala sa len bočná sieť francúzskej svätyne.
     
    31:36
    Treillemu už síce chýbali potrebné sily na podniknutie rýchlej kontry, no Francúzov môže tešiť to, že Čechov z pásma vyhnali až za ich vlastnú bránku.
     
    30:36
    Tým francúzskym útočníkom bol Teddy Da Costa, ktorý si nedovolene počínal v súboji so Sobotkom, a tak posiela svoj tím do štyroch.
     
    30:20
    Pavelec len vyrazil puk pred seba, jeden z francúzskych hráčov sa tam ohromne pretláčal za dorážkou, no neúspešne.
     
    29:38
    V hre pokračujeme po reklamnej prestávke. Zápas sa bude lámať do svojej druhej polovice.
    Kevin HECQUEFEUILLE - 2:1

     
    28:40
    Francúzsko dalo gól!
    Už-už sa zdalo, že Česi druhým gólom získajú nad zápasom definitívnu kontrolu, no Francúzom sa podarilo veľmi rýchlo dosiahnuť kontaktný zásah. Lamperier pekne vybrzdil za bránkou protihráčov, predložil puk medzi kruhy KEVINOVI HECQUEFEUILLEMU, ktorý mal ako pravák dostatok času na namierenie a Pavelca prekonal výborne umiestnenou tiahlou strelou! Asistencie: Loic Lamperier, Anthony Guttig.
    Kevin HECQUEFEUILLE - 2:1

    Vladimír SOBOTKA - 2:0

     
    26:57
    Česko dalo gól!
    Domáce reprezentácia zo svojej aktívnej hry vyťažila poistenie svojho náskoku, Francúzi strávili v obrannom pásme veľmi dlhý čas a už jednoducho nedokázali odolať tlaku súpera. VLADIMÍR SOBOTKA prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste aj zásluhou výborného predbránkového clonenia Tomáša Hertla. Asistencia: Jakub Krejčík.
    Vladimir SOBOTKA - 2:0

     
    26:40
    S chyby Francúzov pri rozohrávke z vlastnej obrannej tretiny mohli Česi vyťažiť druhý gól. Puk uchmatol Zaťovič, ktorý ho zadovkou posunul pod seba na Červenku. Zakončovateľ SKA Petrohradu to namieril takmer dokonalo do horných partií, Francúzov tentoraz zachránilo brvno!

     
    26:00
    Čáslava napádaný Fleurym mal mimoriadne sťaženú rozohrávku, no dokázal si poradiť.
     
    25:00
    Hardy mal teraz aj kusisko šťastia. Francúzsky brankár si evidentne veľmi dobre postavil tyčky, pretože mu jedna z nich pomohla pri takmer gólovej koncovke Sobotku.
     
    24:30
    Česi nepotvrdili ani v druhej dnešnej početnej výhode silu svojich presilovkových formácii. Francúzi sa ubránili a sú opäť v pätici.
     
    23:30
    Po Sobotkovej presilovkovej strele to tribúnami v Prahe len tak zahučalo. Puk skončil na zadnom mantineli, Hardy sa za ním len obzeral.
     
    22:30
    Francúzi sa dopustili chyby pri striedaní, čím zadarmo posielajú súpera k početnej prevahe.
    Ondřej NĚMEC - 1:0

     
    21:10
    Česko dalo gól!
    O2 aréna zažíva prvý gejzír gólovej radosti. Česko sa ujalo vedenie po veľmi nevinne vyzerajúcej akcii. ONDŘEJ NĚMEC zachytil puk na modrej čiary a od mantinelu ho pustil na bránu. Hardy sa ani nestihol spamätať a puk mal za svojim chrbtom. Z opakovaného záberu to síce zrejmé nebolo, no mohol tam ešte byť teč Romana Červenku. Asistencia: Jiří Novotný.
     
    20:30
    Po trestuhodne ľahkovážnom prístupe českej defenzívy sa za bránou Pavelca dostal k puku Fleury, ktorý ho pohotovo naservíroval nakorčuľovanému Chakiachvilimu. Ten sa rozhodol zo sľubnej pozície pre zakončenie z prvej, no puk poslal len priamo od stredu brány, čo Pavelcovi nemohlo vážnejšie ublížiť.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.

     
    Počas úvodného dejstva sa hralo prakticky neustále len na jednu bránu. Česi ale zo svojej ofenzívnej aktivity vyťažili len dve či tri sľubné strelecké zakončenia. Hardy sa vyznamenal predovšetkým pri zakončení Novotného, ktorý puk nedostal do brány cez výborne pracujúci pravý betón strážcu francúzskej svätyne.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:33
    Meunier sa síce najprv dopustil hrubice v obrannej tretine, no tú veľmi rýchlo napravil vyhodením puku až ku Pavelcovi. Francúzi prvej presilovke súpera odolali.
     
    18:40
    Jaromír Jágr sa po prihrávke Kovářa snažil natlačiť s pukom do bránkoviska. Hardy tomuto silovému riešeniu situácie odolal.
     
    17:48
    Strelu Jakuba Nakládala sa Francúzom podarilo veľmi dobre zablokovať. Reprezentanti galského kohúta navyše poslali Čechov von z pásma.
     
    17:33
    Janil si pri strážení Tomáša Hertla pomohol háčikom. Prvé vylúčenie v zápase tak registrujeme na strane Francúzska. Česi majú ideálnu príležitosť dostať sa do vedenia.
     
    17:00
    Francúzi sa neštítia odhadzovať puky na zakázané uvoľnenia, ktorých už v prvej časti hry vyprodukovali viacero.
     
    16:10
    Jan Kolář sa veľmi snažil pri mantineli udržať puk na českých hokejkách, ale domácemu obrancovi sa modrú čiaru udržať nepodarilo.
     
    15:40
    Tomáš Hertl vytiahol puk zo súboja pri mantineli, posunul ho Janovi Hejdovi, ktorý ho poslal smer brána. Hardy si poradil s menšími ťažkosťami a prerušil hru.
     
    14:50
    Martin Zaťovič mal na vrchole ľavého kruhu trošku času a priestoru, ktorý sa rozhodol využiť na strelecký pokus príklepom. Ten mieril k bližšej žrdi, no bránku Hardyho minul.
     
    14:06
    Na konci rýchlej kombinácie, ktorú založil brankár Ondřej Pavelec, bol Michal Jordán. Ten je v prvej tretine z pozície obrancu mimoriadne strelecky aktívny, no puk teraz len napálil do hrude Hardyho.
     
    13:30
    Sobotka našiel prihrávkou z pravej strany na opačnom kruhu nakorčľovaného Jakuba Voráčka. Český kapitán mohol ísť do zakončenia, no ešte prihrával pred bránu, čo už asi robiť nemal, pretože nakoniec nie je zo sľubne vyzerajúcej akcie nič.
     
    13:00
    Francúzi toho zatiaľ smerom dopredu veľa neukázali, čo však až také prekvapenie nie je. Predsa len sa očakávalo, že to bremeno tvorenia bude na českých hokejistoch.
     
    12:20
    Práve zadák Jordán sa počas ostatného striedania dostal k trom strelám. Ani jedno z týchto zakončení sa ale neujalo. Česi pokračujú vo veľkom tlaku.
     
    11:40
    Nahodenie od modrej čiary v podaní českého beka Michala Jordána zastavila spleť tiel naskladaná pred bránkoviskom Francúzov.
     
    11:02
    Jaromír Jágr sa mohol rútiť do samostatného nájazdu. Potreboval však dostať o čosi presnejšie mierenú prihrávku. Takto z toho bude len vhadzovanie pred Hardym.
     
    10:35
    Cloniaci Hertl sa obzeral, kde skončil puk po strele od modrej čiary. Ten sa od jednej z hokejok odrazil na ochrannú sieť, ktorá je nad Hardyho svätyňou.
     
    10:00
    Janil uspel v súboji pri ľavom mantineli, dostal sa na puk, no ten len odpálil na zakázané uvoľnenie, po ktorom hra bude plynúť pred Hardym.
     
    09:15
    Roussel sa snažil o individuálny prienik, ktorý zastavil ofsajdový verdikt čiarových. Francúzskemu útočníkovi tam ešte na cestu trošku naložil Nakládal, ktorý si chce vzbudiť rešpekt.
     
    08:50
    Sobotkova strela z pravého kruhu nemohla Hardymu narobiť žiadne výraznejšie problémy, pretože jej chýbalo lepšie umiestnenie i razancia.
     
    08:00
    Čáslavov príklep od modrej čiary Hardy vyrazil po svojej pravici k Smoleňákovi, ktorý sa dostal k dorážke, no bolo to z uhla a francúzsky brankár mal bližšiu tyčku veľmi dobre pokrytú.
     
    07:20
    Martin Erat sa s pukom posunul k modrej čiare a z pozície falošného obrancu to hádzal do francúzskeho bránkoviska. Hardy zasahovať nemusel.
     
    07:00
    Zaplnené tribúny O2 arény si síce vylúčenie na francúzskej strane nevypýtali, no boli svedkami zakončenia Jaromíra Jágra zo zaujímavej parkety. Hardy však domácej legende odolal a pokračovať sa bude po reklamnej prestávke.

     
    06:00
    Česi zamkli svojho súpera v jeho obrannom pásme tak, ako by hrali presilovku.
     
    05:00
    Prvý dlhší pobyt Francúzov v blízkosti Pavelecovej bránky nebol nebezpečným. Puku sa už ujal Michal Jordán, ktorý čaká na dostriedanie štvrtej lajny.
     
    04:00
    Počiatočná fáza duelu medzi Českom a Francúzskom sa nesie v znamení plynulej hry a českej snahy o aktívnu ofenzívu.
     
    03:00
    Česi získali vhadzovanie v útočnom pásme. Od začiatku stretnutia sme svedkami vôbec prvého prerušenia hry.
     
    02:00
    Prvú obrovskú gólovú šancu duelu dokumentujeme na českej strane. Domácich levov mohol poslať do veľmi skorého vedenia Novotný, ktorý mohol ťažiť z peknej prihrávky Erata, no pri snahe upratať puk k pravej žrdi, trafil len pravý betón brankára Hardyho. Ten tak má za sebou veľmi ostrý zákrok.
     
    01:20
    Roman Červenka išiel za nahodeným pukom, no podstatne bližšie k nemu mala francúzska defenzíva, ktorá sa ho aj ujala a upratala do strednej tretiny.
     
    00:20
    Sobotka vracal puk pred bránku Francúzska, no Česi stratili útočné pásmo, pretože Hejda sa ujal puku už za hranicou modrej čiary.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Česko: Pavelec (Salák) – Hejda, Jordán, Kolář, Nakládal, Němec, Čáslava, Krejčík – Sobotka, Hertl, Voráček, Kovář, Jágr, Simon, Červenka, Novotný, Erat, Zaťovič, Koukal, Smoleňák.

    Francúzsko: Hardy (Quemener) – Manavian, Auvitu, Besch, Hecquefeuille, Dieude Fauvel, Janil, Chakiachvili – Y. Treille, Meunier, Desrosiers, Fleury, Roussel, T. Da Costa, Raux, S. Treille, Bertrand, Lamperier, Guttig, Rech.

    Rozhodca: Nord, Rantala – Pihlblad, Suominen..

     
    Štvrtkový program v hlavnej aréne majstrovstiev otvorí v popoludňajšom čase súboj medzi českou a francúzskou reprezentáciou, v ktorom si vypredaná pražská O2 aréne nepripúšťa nič iné ako víťazstvo svojich.

    Domáca reprezentácia, na ktorú je vyvíjaný obrovský tlak usporiadateľskej krajiny šampionátu, má za sebou dva dni voľna. Tie na zverencov Vladimíra Růžičku čakali po absolvovaní troch zápasov, z ktorých vyšli s bilanciou dvoch prehier, jedného víťazstva a so ziskom štyroch bodov.

    Prehra po samostatných nájazdoch so Švédmi, víťazstvo nad Lotyšskom a porážka s Kanadou radia našich západných susedov na štvrtú priečku tabuľky pražskej A skupiny.

    Pred Čechmi je prvý zo zápasov s tímami, proti ktorým bude reprezentácia spoza rieky Moravy očakávaniami celej českej verejnosti pasovaná do roly favorita.

    Hoci dokázali Francúzi, ktorí zaznamenali v minulých rokoch obrovský progres, doposiaľ na šampionáte poraziť len Rakúsko, určite nemožno očakávať, že proti Čechom predajú svoju kožu lacno. Reprezentanti krajiny galského kohúta vedia byť veľmi nepríjemným súperom takmer pre každého. A o tom, že Jaromíra Jágra a spol. nečaká s Francúzmi žiadna prechádzka ružovou záhradou najlepšie vypovedá výsledok z minuloročného svetového šampionátu, na ktorom oba tímy zohrali na góly mimoriadne plodné stretnutie. V prospech Čechov hral nakoniec jeden jediný gól, zásluhou ktorého zvíťazili pomerom 5:4.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:15.

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 22. Ondřej Němec (Jiří Novotný), 27. Vladimír Sobotka (Jakub Krejčík), 45. Jaromír Jágr (Jan Kovář, Dominik Simon), 49. Ondřej Němec (Tomáš Hertl, Jakub Voráček), 55. Roman Červenka (Ondřej Neměc) – 29. Kevin Hecquefeuille (Loic Lamperier, Anthony Guttig)


    Česko: Pavelec (Salák) – Hejda, Jordán, Kolář, Nakládal, Němec, Čáslava, Krejčík – Sobotka, Hertl, Voráček, Kovář, Jágr, Simon, Červenka, Novotný, Erat, Zaťovič, Koukal, Smoleňák.
    Francúzsko: Hardy (Quemener) – Manavian, Auvitu, Besch, Hecquefeuille, Dieude Fauvel, Janil, Chakiachvili – Y. Treille, Meunier, Desrosiers, Fleury, Roussel, T. Da Costa, Raux, S. Treille, Bertrand, Lamperier, Guttig, Rech.

    Rozhodca: Nord, Rantala – Pihlblad, Suominen.

    Diváci: 17 010