Crystal Palace – West Bromwich 0:2 (kon.) | Everton – Burnley 1:0 (kon.) | Leicester – Swansea 2:0 (kon.)
Stoke City – Southampton 2:1 (kon.) | Chelsea – Manchester United 1:0 (kon.)
koniec
Crystal Palace FC
0:2 (0:1)
West Bromwich Albion
Sobota 18.04.2015, 16:00 • Selhurst Park (Londýn) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Vitajte v Selhurst Parku, kam sa po vlaňajšej záchrane domácich Orlov vracia s rovnakým plánom v drozďom prevedení Tony Pulis.

    Tabuľkové postavenie:

    11. Crystal Palace: 11–9–12; skóre 42:43; body 42
    14. West Bromwich: 8–9–15; skóre 30:46; body 33

    Forma:

    Crystal Palace: V – P – V – V – V – V
    West Bromwich: P – P – V – P – P – P

    Iba Manchester United a londýnsky Arsenal vyťažili z posledných šiestich zápasov viacej bodov než domáci Eagles. Príchod Alana Pardewa má na Orlov rovnako blahodárny vplyv ako mal počas vlaňajšej jarnej jazdy Tony Pulis ba ešte väčší. V dvadsiatich zápasoch pred príchodom kontroverzného manažéra do Selhurst Parku sa Crystal Palace podarilo získať len sedemnásť bodov.
    V dvanástich dueloch, v ktorých ich už viedol bývalý manažér Newcastle United sa bavíme o zisku 25 bodov! Orlí progres začína byť čoraz výraznejší, veď dnes sa budú pokúšať už o svoje piate ligové víťazstvo v rade, čím by vyrovnali klubový rekord v rámci prvej ligy. Eufória je na mieste, veď v priebehu minulého týždňa dokázali Londýnčania poraziť majstrovský Manchester City (2:1) i Sunderland (vysoko 4:1). Rozdriapu Eagles vo vtáčom súboji Pulisových Drozdov?

    Príliš nereálny variant to nie je, veď Baggies prežívajú dokonale obrátené obdobie. West Bromwich v posledných šiestich súťažných vystúpeniach nepodľahol len Stoke City a záchranársky boj sa tak znovu stáva realitou. Albion momentálne sídli na štrnástej priečke so zdanlivo komfortným sedembodovým náskokom na pásmo ponoru. Hrať sa ale bude ešte o osemnásť bodov, Leicester dokonca o dvadsaťjeden.
    West Brom preto potrebuje nutne bodovať proti komukoľvek a predovšetkým kdekoľvek. Vonku sa to Drozdom pri piatich remízach a rovnakom počte prehier nepodarilo už desaťkrát v rade. WBA sa v ostatných zápasoch výrazne rozpadla organizácia zadných radov. Kým v úvodných deviatich zápasoch pod Pulisom inkasovali len sedem gólov, v ostatných troch dueloch ich už bolo desať. Proti našliapnutým Orlom sa môže toto číslo ešte znásobiť.
     
    Úvodné zostavy:

    Crystal Palace FC: Speroni – J. Ward, Dann, Delaney, Ledley – Jedinak (C), McArthur – Zaha, Puncheon, Bolasie – G. Murray
    Náhradníci: Hennessey – Hangeland, Y. Sanogo, Gayle, Sh. Ameobi, Kelly, Souaré
    Manažér: Alan Pardew (ENG)

    West Bromwich Albion: Myhill – C. Dawson, McAuley, Lescott, Brunt – C. Gardner, Yacob, D. Fletcher (C), J. Morrison – Berahino, Anichebe
    Náhradníci: J. Rose – Wisdom, J. Olsson, Baird, Ideye, C. McManaman, Sességnon
    Manažér: Tony Pulis (WAL)

    Rozhodca: Jon Moss – S. Ledger, D. Eaton – R. East.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    West Bromwich Albion dal gól!
    Neuveriteľný úvod v Selhurst Parku! Victor Anicehebe na ľavej strane už v prvej minúte vybojoval rohový kop, aby po minúte a štyridsiatich sekundách otvoril skóre JAMES MORRISON! Škótsky stredopoliar naskakoval na Bruntov center od rohovej zástavky absolútne neobsadený, zo siedmich metrov prudkou hlavičkou upratal loptu k pravej žrdi Juliána Speroniho, ktorý pre spleť tiel na situáciu nedokázal reagovať. V pohode hrajúci Eagles sa dostávajú hneď v úvode stretnutia do staty!
    J. MORRISON - 0:1
     
    4
    Na druhej strane sme sledovali štandardku po Zahovej aktivite, no Puncheon po jej rozohrávke pálil zo šestnástky vysoko nad.
     
    5
    Na ofenzívnom výjazde sa znovu objavil v úvode aktívny Anichebe, no Speroniho tentokrát nezamestnal a nebude z toho ani žiadaný roh.
     
    7
    Proti Pulisovmu West Bromwichu je vždy nesmierne náročné hrať, pokiaľ inkasujete ako prví. Baggies to teraz zrejme poriadne zavrú.
     
    8
    V bránke Drozdov i dnes chýba tradičná jednotka Ben Foster. Po Murrayho útočnom faule tak bude rozohrávať náhradník Boaz Myhill.
     
    9
    Crystal Palace už ale začína dobýjať svätyňu waleského gólmana. Dobre organizovaní Drozdi však domácich púšťajú len po šestnástku.
     
    10
    James McArthur sa po Jedinakovej prihrávke dostal k strele ľavačkou, no obstrel k pravej tyči Boaza Myhilla nezaskočil.
     
    11
    Yannick Bolasie na ľavej strane unikal Dawsonovi, ktorý mu brnkol po lýtku, no hlavný arbiter Jon Moss púšťa hru ďalej.
     
    12
    Anglická réžia si ešte raz vyberá opakovaný záber Morrisonovho gólu. Pri bránení škótskeho stredopoliara zlyhal Puncheon.
     
    13
    West Brom vedie napriek trinásťpercentnej prevahe domácich v držaní lopty. Na to sa zvlášť v Anglicku futbal nehrá.
     
    14
    Gareth McAuley na polovici ihriska sklzom zostrelil Murrayho, Jon Moss po predchádzajúcom napomenutí za stiahnutie Bolasieho musel trestať.
     
    15
    Za nami je už štvrťhodina hry, ktorú bleskovo odštartoval rýchly gól Jamesa Morrisona, vďaka ktorému Baggies naďalej vedú.
     
    16
    Prvé zásadné rozhodnutie pre Jona Mossa, ktorý sa rozhodol neudeliť hosťom pokutový kop! Mile Jedinak si ale hodne dôrazne pridŕžal Anichebeho. Penalta sa písknuť dala!
     
    17
    Crystal Palace je zatiaľ optiky jasne lepší, no Baggies víťazia svojou priamočiarosťou a dôrazom. Do konca zápasu ale zostáva dostatok času na čokoľvek.
     
    19
    Gardner na ľavej strane prestrčil loptu do behu pre Brunta, no s ním sa na výbornú vrátil krídelník Wilfried Zaha, ktorý si splnil i defenzívne povinnosti.
     
    20
    Mile Jedinak sa dvadsať metrov od bránky zmocnil odrazenej lopty, ktorú sa pokúsil napáliť na bránku, no tento zámer nevyšiel.
     
    21
    Lopta atakovala strechu tribúny za bránkou, ďaleko nádejnejšie pôsobila individuálna akcia Wilfrieda Zahu, ktorý zamotal Brunta, no následný center na Murrayho odvrátil Yacob.
     
    22
    Dôležitý obranný zákrok španielskeho pravidelného hrešnika, ktorý sa prezentoval i v pozitívnom svetle. Murray by z podobnej pozície zrejme dokázal vyrovnať.
     
    23
    Zvlášť pri forme, v akej momentálne hrá. Dobrý nástrel si drží i Yannick Bolasie, ktorý sa ale v doterajšom priebehu príliš nezviditeľnil.
     
    24
    Čarovné tance s loptou namiesto neho predvádza Wilfried Zaha, ktorý na pravej strane trápi bývalého kapitána Baggies – Brunta.
     
    25
    Boaz Myhill po prvýkrát musel zachraňovať svoje mužstvo! Defenzíva Baggies nedokázala na pravej strane šestnástky zastaviť Yannicka Bolasieho, ktorý sa napriek stratenej rovnováhe dokázal i za pomoci McArthurovej narážačky presadiť až k zakončeniu. Konžský krídelník sa snažil z uhlu prepasírovať loptu pomedzi nohy birminghamského gólmana, no ten dokázal včas zavrieť bránu a vykopnúť loptu na rohový kop. Po jeho rozohrávke bol Gardnerom faulovaný Wilfried Zaha, no rovnako ako Anichebe na druhej strane ani Zaha sa nedočkal spravodlivosti. Jon Moss teda kompenzoval svoje hriechy z opačného konca hracej plochy, pokračujeme za stavu 0:1!
     
    27
    Crystal Palace v posledných minútkach poriadne prikladá pod kotol a hlasno sa dožaduje vyrovnania. Myhill zatiaľ drží čisté konto.
     
    28
    Pošpiniť sa ho teraz pokúsil Glenn Murray, ktorý si naskakoval na Bolasieho center z ľavej strany, no odvážny Myhill bol pri lopte skorej.
     
    30
    Vysoký center zo štandardky nachádzal v domácej šestnástke McAuleyho, no ten hlavičkoval len priamo do stredu bránky.
     
    31
    Krásna akcia Crystal Palace mohla a pre oko fanúšika i mala skončiť vyrovnávajúcim gólom. Famózna súhra Orlov a bravúrny zákrok Boaza Myhilla. Po Zahovej zadovke centroval z pravej strany obranca Joel Ward. Pas defenzívneho univerzála predĺžil v šestnástke hlavou Glenn Murray, ktorý posunul loptu priamo na nedôrazne krytého Yannicka Bolasieho. Vo veľkej forme hrajúci krídelník sa pokúsil prestreliť Myhilla efektnými nožničkami, ktoré však waleský náhradník Bena Fostera dokázal vytesniť mimo priestoru troch žrdí. Vďaka Myhillovmu reflexu to bude len rohový kop pre Orlov.
     
    33
    Ou, toto je nepríjemné. Večný maród Darren Fletcher pri spracovaní lopty zle dostúpil a mierne si podvrtol koleno.
     
    35
    Snáď nebudeme musieť po prvýkrát striedať, Kapitán hosťujúceho výberu sa už opäť nachádza na nohách a vyzerá byť v poriadku.
     
    36
    Anichebemu bol už po niekoľkýkrát písknutý útočný faul. Prirátajte to k neudelenej penalte po faule Mileho Jedinaka a spoznáte frustráciu nigeríjského útočníka.
     
    38
    Murray sa po Wardovej prihrávke presadil cez Lescotta, no Brunt mu následne zabránil v postupe na Boaza Myhilla.
     
    39
    Anglická réžia si vyberá detailné zábery poničeného trávniku na Loftus Road, ktorý dostal predovšetkým počas zimných mesiacov poriadne zabrať.
     
    40
    Zaha na pravej strane znovu povykrúcal Brunta, no na následný center už nedokázal reagovať nikto v červeno-modrom drese, Ward sa navyše dopustil útočného faulu.
     
    41
    Neúspechom skončila i Puncehonova snaha vysunúť na ľavej strane Bolasieho, ktorému odskočila lopta pre Dawsona.
     
    42
    Nepresný zas bol McArthurov nákop z polovice ihriska na hrot útoku, kde sa snažil presadiť anglický útočník Glenn Murray.
     
    43
    S blížiacim sa koncom úvodnej časti sa hrá prevažne medzi šestnástkami. West Bromwich naďalej plní taktický plán Tonyho Pulisa.
     
    45
    Po Puncheonovej štandardke z ľavej strany sa vo vzduchu snažil presadiť Scott Dann, ktorého zablokoval Lescott, Jedinak mieril z dorážky nad.
     
    45+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Jonom Mossom pridáva k prvej časti ešte dve nadstavené minútky za Fletcherove ošetrovanie.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Stretnutie v Selhurst Parku odštartovalo veľmi rýchlo a pomerne senzačne, keď sa už po necelých dvoch minútach z rohového kopu presadil James Morrison. Eagles boli po zvyšok úvodného dejstva futbalovejším mužstvom, no v dvoch veľkých Bolasieho šanciach zvíťazil Boaz Myhill. Na oboch stranách mohol Jon Moss nariadiť po jednej penalte, no napokon to šalamúnsky prestál s mlčaním. V Londýne teda po prvej polke stav 0:1.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Domáci manažér Alan Pardew v prestávke reagoval na nepriaznivý stav dvojstriedaním. Namiesto Ledleyho s Jedinakom prichádza ofenzívnejšie ladená dvojica Souaré a Dwight Gayle.
     
    47
    Od úvodu aktívnejší Eagles u rozohrávali i rohový kop, no loptu sa napriek maximálnej Zahovej snahe nepodarilo dostať pred bránku.
     
    48
    Bývalý krídelník Manchestru United šiel po kontakte s Gardnerom na zem, no pokutový kop z toho ani do tretice nebude.
     
    49
    Toto malo k penalte asi najďalej. Ďaleko nebezpečnejší mohol byť Zahov center, keby ho nezastavil Craig Dawson.
     
    50
    Na polovici Orlov sa momentálne nachádza len gólman Julián Speroni. Londýnčania obkľúčili West Brom, ktorý i naďalej poctivo betónuje.
     
    51
    Dobrý výkon podáva McAuley, ktorý pritiahol ďalší Bolasieho center z krídeľného priestoru. Eagles sa nepresadili ani po ďalšom rohu.
     
    52
    Druhé dejstvo sa hrá zatiaľ s veľkou intenzitou výhradne na jednu bránku a to hosťujúcu Boaza Myhilla. Uvidíme, dokedy Albion vydrží nápor Orlov.
     
    53
    West Bromwich Albion dal gól!
    Pokiaľ som ja lamentoval nad tým, dokedy hostia vydržia čoraz silnejší nápor Crystal Palace, rozohrali Baggies rohový kop, po ktorom zdvojnásobili svoj náskok! Bruntov center od rohovej zástavky prepadol cez hlavičkujúcu dvojicu až za šestnástku, odkiaľ pálil záložník CRAIG GARDNER. Anglický futbalista to trafl z dvadsiatich metrov dokonale, lopta zapadla presne k pravej žrdi neskoro reagujúceho Speroniho, ktorý zostal bez šance. 0:2 z pohľadu mierneho favorita dnešného stretnutia!
    C. GARDNER - 0:2
     
    54
    Scott Dann so zbytočne surovým zákrokom, ktorý zastavil postup domácich. Jon Moss ho potrestal ďalšou žltou kartou.
     
    55
    Druhý gól Drozdov mohol byť veľmi rýchlo vymazaný, no Crystal Palace nevyužilo stopercentnú príležitosť na kontaktný gól. Aktívny Bolasie na ľavej strane prešiel cez Craiga Dawsona, aby následne prudko centroval na hranicu malého vápna. Glenn Murray na bližšej žrdi ešte loptu nezasiahol, no guľatý nezmysel prepadol na tú vzdialenejšiu, kde len s dávkou smoly nedokázal skórovať Dwight Gayle. Striedajúci útočník hlavičkoval z piatich metrov len do brvna odkrytého priestoru bránky. Od hornej konštrukcie sa lopta odrazila nad.
     
    57
    Zatiaľ to nie je zápas Crystal Palace. Londýnčania sa síce dostávajú do príležitostí, no v ich pemieňaní sú zatiaľ žalostní.
     
    59
    Za nami je už takmer hodiny hry a proti stiahnutým Drozdom to pôjde čoraz zložitejšie. Pardewovi zverenci majú ešte polhodinku na vyrovnanie či strhujúci obrat.
     
    60
    Eagles si to rozdávajú zľava-doprava, sprava-doľava, ale kľúč k zabezpečenej defenzíve Drozdov sa im nájsť nedarí.
     
    61
    Jason Puncheon na polovici ihriska zozadu fauloval Berahina, Jon Moss nad verdiktom a trestom nemusel dlho premýšľať.
     
    62
    Veľká bitka o stred poľa prináša hneď niekoľko ostrých súbojov v rýchlom slede, Jon Moss tentokrát hru púšťa ďalej.
     
    63
    Keď to nejde futbalovou kvalitou, mohlo to vyjsť šťastnou náhodou. Pape Souaré dostal na ľavej strane dostatok priestoru na adresný center do šestnástky. Táto alternatíva síce mala k dokonalej realizácii ďaleko, no nepresný center mohol zaskočiť gólmana Boza Myhilla. Senegalčanov center z ľavej strany sa podivne zakrútil k ľavej žrdi hosťujúcej svätyne, aby pristál na jej hornej sieti. Waleský gólman Baggies sa za loptou naťahoval márne, no so šťastím i naďalej drží čisté konto.
     
    65
    Husto bolo i po Bolasieho strele z ľavej strany šestnástky, ktorú znovu zablokoval všadeprítomný Claudio Yacob.
     
    67
    Puncheonov center z ľavej strany mal na hrote osloviť Murrayho či Danna, no naskakujúce duo výborne blokoval Joleon Lescott.
     
    68
    Réžia si ešte vyberá zrazený pokus Yannicka Bolasieho, kedy lopta možno zavadila o McAuleyho ruku. Penalta sa ale znovu nepískala.
     
    69
    Yannick Bolasie sa na ľavej strane dostal cez Craiga Dawsona, o ktorého ale následne úmyselne zavadil s cieľom vypýtať si štandardku. Jon Moss to čítal dobre a konžského krídelníka potrestal žltou kartou za simulovanie.
     
    70
    Bolasie pri svojom páde šikovne zavadil i noho Craiga Dawsona, ktorý mu to teraz dáva „vyžrať" veľmi teatrálnym odchodom z hracej plochy.
     
    71
    Craig Dawson sa už takticky doplazil na striedačku Baggies, čím hosťom ušetril asi poldruha minútku. Namiesto obete simulujúceho Bolasieho naskakuje Liverpoolčan Wisdom.
     
    73
    Claudio Yacob šikovne podvihol Wardov center z pravej strany, čím zmiatol všetkých vrátane Myhilla. Roh pre Crystal Palace.
     
    74
    Štandardky ale domácim príliš nejdú a to napriek tomu, že sú v ich zahrávaní vôbec najlepší v súťaži (WBA ich zas najhoršie bráni).
     
    75
    Štvrťhodinka do konca, čas Orlov sa pomaly kráti. Baggies sú blízko k tomu, aby adekvátne reagovali na nedávny pokles formy.
     
    76
    Kým domáci z posledných osemnástich stretnutí vyťažili pätnásť bodov, Baggies len tri. Ale i o tom je Premier League.
     
    77
    Ďalší skrat domácej defenzívy mohol rezultovať v definitívne uzavretie príbehu dnešného stretnutia. James Morrison na pravej strane prepasíroval loptu na Saida Berahina, ktorý si však Škótovú prihrávku nespracoval. Lopta mu odskočila k Souarému, ktorý si však nerozumel s Dannom a spoločne tak ponúkli Berahinovi ďalšiu šancu. Anglický útočník sa v šestnástke pretiahol povedľa Delaneyho, no z bezprostrednej vzdialenosti už nedokázal prestreliť vybiehajúceho Speroniho, ktorý reflexívne vyrazil do strany.
     
    79
    Horúca minútka brániacich sa Drozdov, kedy najskôr Gardner na polovici ihriska a potom Brunt na okraji šestnástky zastavili rýchle prieniky domácich Londýnčanov. Moss v oboch prípadoch siahol do kapsy.
     
    80
    Na trávniku už máme i kmeňového útočníka londýnskych Gunners – Yayu Sanoga, ktorý nahrádza McArthura s cieľom streliť svoj prvý gól v Premier League.
     
    81
    Na druhej strane sa do hry dostáva švédsky stopér Jonas Olsson, ktorý vymieňa strelca druhého gólu West Bromu – Craiga Gardnera.
     
    83
    Souaré sa na ľavej strane presadil cez Jamesa Morrisona, no následne bol nedovolene zastavený Wisdomom. Priamy kop pre CP.
     
    84
    Centrovaná lopta do vápna si našla hlavu Damiena Delaneyho, ktorý však zakončoval priamo do stredu bránky.
     
    86
    Yaya Sanogo strelil svoj vôbec prvý gól v anglickej Premier League, no presný zásah kmeňového hráča londýnskeho Arsenalu platiť nebude a ani nemôže. Na ľavej strane ihriska sa najskôr pekne presadil Yannick Bolasie, ktorý prešiel cez nevýrazného Wisdoma. Následný center do šestnástky nachádzal na malom vápna Yayu Sanoga, ktorý sa z piatich metrov nemýlil a pohotovo prekonal bezmocného Myhilla. Francúzov zásah ale následne anuloval postranný arbiter, ktorý správe postrehol ofsajdové postavenie urasteného strelca Orlov.
     
    88
    Tony Pulis ešte väčšmi posilňuje svoje zadné rady. Namiesto útočníka Saida Berahina sa na hraciu plochu dostane skúsený zadák Chris Baird.
     
    90
    Glenn Murray dostal z ľavej strany výborný center do šestnástky od Souarého, no z piatich metrov nedokázal umiestniť loptu medzi tri žrde.
     
    90+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Jonom Mossom pridáva k tomuto stretnutiu ešte šesť nadstavených minút! Pulisovci sa s tou časovou údržbou trochu prepočítali.
     
    90+2
    Teoretická šanca na vyrovnanie tu ešte stále je, no West Bromwich to má dnes zabetónované dokonale.
     
    90+3
    Wilfried Zaha si na pravej strane nevykoledoval priamy kop, Jon Moss dokonca ukázal proti Crystal Palace. Baggies si teraz dajú poriadne načas.
     
    90+4
    Hostia už lopty iba naslepo zakopávajú čo najďalej od bránky Boaza Myhilla. Pulis je blízko nesmierne dôležitého impulzu pre svoje mužstvo.
     
    90+5
    Fanúšikovia Crystal Palace sú i za daného stavu fantastickí a aj naďalej ďakujú svojim miláčikom za úžasnú jar.
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    Tony Pulis sa dočkal prvého vonkajšieho víťazstva na lavičke West Bromwichu v tom najideálnejšom možnom čase. Forma z posledných šiestich zápasov hovorila jasne. Pätnásť bodov dnes vyzvalo tri, no papierové predpoklady išli do hája už v druhej minúte, kedy sa po rohovom kope presadil James Morrison. Londýnčania potom po zvyšok zápasu tvrdili muziku, no namiesto vyrovnania inkasovali ešte raz z kopačky Craiga Dawsona. West Brom tak spravil zásadný krok k záchrane, let Eagles prešiel miernou turbulenciou. (17:58:17)

    Erik Farkaš

    Góly: 2. J. Morrison, 53. C. Gardner

    Karty:   54. Dann (CRP), 61. Puncheon (CRP), 69. Bolasie (CRP) – 14. McAuley (WBA), 79. C. Gardner (WBA), 79. Brunt (WBA)


    Crystal Palace FC: Speroni – J. Ward, Dann, Delaney, Ledley – Jedinak (C), McArthur – Zaha, Puncheon, Bolasie – G. Murray
    Náhradníci: Hennessey – Hangeland, Y. Sanogo, Gayle, Sh. Ameobi, Kelly, Souaré
    Manažér: Alan Pardew (ENG)

    West Bromwich Albion: Myhill – C. Dawson, McAuley, Lescott, Brunt – C. Gardner, Yacob, D. Fletcher (C), J. Morrison – Berahino, Anichebe
    Náhradníci: J. Rose – Wisdom, J. Olsson, Baird, Ideye, C. McManaman, Sességnon
    Manažér: Tony Pulis (WAL)

    Rozhodca: Jon Moss – S. Ledger, D. Eaton – R. East