Slovan Bratislava – Žilina 0:2 (kon.)
koniec
ŠK Slovan Bratislava
0:2 (0:0)
MŠK Žilina
Piatok 27.02.2015, 19:00 • Pasienky, Bratislava • Niké liga
Predzápasové kurzy
     
    S konštatovaním, že Žilina zvíťazila v šlágri premiérového jarného kola v Bratislave nad Slovanom po veľmi zaujímavom priebehu 2:0, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok večera! (21:13:21)
     
    Jozef Chovanec (tréner ŠK Slovan Bratislava):

    ,,Bol to zápas premárnených šancí z našej strany, v prvom polčase sme si vypracovali dostatok šancí, ich nevyužitie spôsobilo náš neúspech v dnešnom zápase. Mužstvu treba poďakovať za výkon, také šance, aké sme mali, musíme premieňať, potom sme na to doplatili. My sme vzadu urobili obrovské chyby, Źiline sme doslova ponúkli góly – tomu prvému nechápem, druhý bol po zbytočnej strate lopty."
     
    Adrián Guľa (tréner MŠK Žilina):

    ,,Videli sme zápas 2 zaujímavých mužstiev. Slovan bol v prvom polčase určite lepší, kolmejší, podržal nás brankár Volešák. Mali sme trochu problémy s terénom, chceli sme hrať komplikovanie a technicky, čo sa dnes príliš nedalo. V druhom polčase sme skúsene využili naše šance, zlepšili výkon. Je to veľmi cenné víťazstvo na horúcej pôde, sme veľmi šťastní z týchto troch bodov."
     
    Štatistiky zo zápasu:

    Strely celkom: 13:7
    Strely na bránu: 10:3
    Žlté karty: 1:3
     
    Na Pasienkoch prepukla veľká žilinská radosť, líder tabuľky zvíťazil po zlepšenom výkone v druhom polčase 2:0 a náskok na piaty Slovan zvýšil na 15 bodov! Slovan doplatil na nevyužité šance z prvého polčasu a chybu svojho brankára Perniša, ktorý inkasoval lacný gól na začiatku druhého polčasu. Odvtedy Žilinčania ovládli hru, pridali ešte jeden gól a zrejme zaslúžene vyhrali. Predviedli totiž koncentrovanejší výkon, hrali výborne v obrane i útoku a podržal ich aj brankár Volešák. Domáci najmä v prvom polčase hrali naozaj výborne, potom ale ich výkon prudko upadal a z ihriska tak odchádzajú bez jediného bodu, čo je po veľkých očakávaniach veľké sklamanie. Ostaňte s nami, prinesieme vám ešte reakcie trénerov z tlačovej konferencie.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Jablonský vyslal krížny center do šestnástky na Ďuriša, ten sa ešte snažil loptu v sklze vrátiť do šestnástky, tá už ale skončila za čiarou.
     
    90+1
    Po štandardke ešte hlavičkoval na pravej strane pred päťkou Gorosito, mieril to ale vedľa pravej žrde brány. Volešák dnes výrazne pomohol Žiline k výhre a právom vychytá nulu.
     
    90
    Nadstavený čas v druhom polčase – 2 minúty.
     
    90
    Prebieha posledná minúta riadneho hracieho času, dovolím si povedať, že o víťazovi už je rozhodnuté. Slovan síce pri lopte, Žilina ale dohráva vo veľkej pohode.
     
    89
    Striedanie v tíme MŠK Žilina: z ihriska odchádza William Alves de Oliveira, prichádza Tomáš Hučko.
     
    88
    Ešte štandardka na strane Slovana, Mészáros tam posielal center priamo pred päťku, kde však kraľoval Volešák a s prehľadom vyboxoval loptu do bezpečia.
     
    87
    Striedanie v tíme MŠK Žilina: z ihriska odchádza Peter Lupčo, prichádza Michal Škvarka.
     
    86
    Len pripomínam, že Žilina zrejme zvýši náskok na Slovan na rozdiel 15 bodov, čo je pred 13 zostávajúcimi zápasmi naozaj veľký a možno rozhodujúci rozdiel.
     
    85
    Už je to zo strany Slovana nesúrodé, strata dvoch gólov je pri blízkom konci zápasu priveľká. Žilinčania si naopak vychutnávajú svoj náskok.
     
    85
    Dnešné stretnutie sleduje 2153 divákov.
     
    84
    Na Pasienkoch zavládlo až na radosť niekoľkých žilinských fanúšikov ticho, domáci sú zaskočení vývojom, ktorému prvý polčas vôbec nenapovedal. Žilina však išla úspechu naproti, v druhom polčase je jednoznačne lepšia.
     
    83
    Žltú kartu dostáva Jaroslav Mihálik (MŠK Žilina).
     
    83
    Žilina dala gól!
    Je zrejme rozhodnuté, Žilina vedie o dva góly a je veľmi blízko k dôležitému kroku v boji o majstrovský titul! Na začiatku stratil loptu Ďuriš, z čoho rezultoval úder Žiliny – po centri na pravú stranu si loptu spracoval JAROSLAV MIHALÍK a rútil sa sám na Perniša, zakončenie zvládol rutinérsky a obstrelil domáceho brankára! Celý tím Žiliny sa zhŕkol okolo šťastného strelca, obrovská radosť na strane hostí!
     
    82
    Nevydarená útočná kombinácia Slovana, Zreľák tam poslal príliš prudkú nahrávku na Ďuriša. Po chybe v rozohrávke hostí však domáci aspoň ostali pri lopte.
     
    81
    Krásny signál belasých, Soumah poslal center na vzdialenejšiu žrď na Zreľáka, ten hlavou priťukol na stred Gorositovi, ktorý znovu hlavou mieril k žrdi, kde sa znovu blysol famózny Volešák!
     
    80
    Center zo štandardky preletel na vzdialenejšiu žrď, zo skrumáže vzišla zaujímavá štandardka Slovana, je to taký veľmi skrátený roh tesne spred šestnástky!
     
    79
    Simovič bol faulovaný pri postupe dopredu, Káčer za to vidí žltú kartu.
     
    78
    Lopta poskakovala v šestnástke Žiliny po centri Ďuriša, bolo to tam neprehľadné a na zakončenie čakal hlavne kanonier Zreľák, napokon to obrancovia hostí so všetkou námahou zvládli!
     
    77
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza Juraj Kotula, prichádza Branislav Niňaj.
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza František Kubík, prichádza Filip Ďuriš.
     
    76
    Takmer veľká šanca pred Pernišom, William sa tam vo veľkej príležitosti po zaváhaní obrany vystavil do ofsajdu. Lopta stále na kopačkách hostí, Slovan hrá oproti prvému polčasu výrazne slabšie.
     
    75
    Náznak príležitosti na opačnej strane, novic Špalek tam krížnou nahrávkou hľadal Williama, pred ním na dva razy zakročil stopér Gorosito.
     
    74
    Na Slovane už sa akoby prejavoval psychický kŕč a ťarcha nepremenených šancí z prvého polčasu – Kubík teraz nezvládol center od postrannej čiary, keď loptu namieril len do bočnej siete brány.
     
    73
    Tak predsa len trochu vzrušenia pred bránou hostí, Soumah tam pri spracovaní lopty padol na zem v súboji s obrancom, chcel z toho priamy kop, Jaška ostal pokojný a v hre sa pokračovalo.
     
    72
    Slovan po dlhšom čase pri lopte a v rozohrávke, chýba tomu potrebný moment prekvapenia. Hostia disciplinovane bránia pred vlastnou šestnástkou.
     
    71
    Striedanie v tíme MŠK Žilina: z ihriska odchádza Lukáš Čmelík, prichádza Nikolas Špalek.
     
    70
    Belasí sú v posledných minútach a celkovo v druhom polčase ako obarení, teraz divákov nahneval Soumah, ktorý z pravej strany centroval nedôrazne a hlavne nepresne.
     
    69
    Čmelík pri pravej postrannej čiare na trávniku, trápia ho kŕče. Snaží sa to však rozbehať, zatiaľ pokračuje bez ošetrovania.
     
    68
    Zatiaľ to na nejaký veľký nápor belasých na vyrovnanie nevyzerá, Slovan je totiž stiahnutý pred svojou šestnástkou, zatiaľčo útočí Žilina. Tá hrá v druhom polčase naozaj výborne.
     
    67
    Simovič to skúša dlhými prihrávkami dopredu, tie sú priveľmi razantné a tak ani túto loptu Mészáros pri pravej postrannej čiare nedokázal dobehnúť.
     
    66
    Mohlo to byť o dva góly, to by bol už veľký úder pre Slovan! Po brejku Žiliny sa aj s trochu šťastia dostal k lopte pred päťkou úplne voľný Čmelík, mohol sa Perniša doslova opýtať, ,,kam to chce," napokon poslal technickú strelu k žrdi, ktorú brankár domácich kryl a odčinil svoju chybu pri prvom góle!
     
    65
    Slovan sa v týchto chvíľach nedokáže vpredu presadiť, táto Simovičova nahrávka z otočky vpredu nikoho nenašla. Pri lopte tak hostia, tí hrajú oproti prvému polčasu výrazne lepšie.
     
    64
    Žltú kartu dostáva František Kubík (ŠK Slovan Bratislava).
     
    64
    Pekný brejk Žiliny, Lupčo tam vyviezol loptu stredom ihriska a hodil to do strany Mihalíkovi, jeho strelu s prehľadom pokryl Perniš.
     
    63
    Už-už sa rodila pekná a nebezpečná akcia domácich, to by ale Kubík na pravej strane nemohol byť v postavení mimo hry. Rozohráva tak Volešák.
     
    62
    Hostia hrajú veľmi šikovne, nestiahli sa na svoju polovicu a vyrážajú do brejkov. Jeden z nich ťahal popri čiare Čmelík, zastavil ho dobre postavený Jablonský.
     
    61
    Priamy kop rozohral Letić, vôbec mu to ale nevyšlo, keď trafil len prvého postaveného hráča v múre. Do konca ostáva polhodinka, vo vedení Žilinam, tá môže náskok na Slovan navýšiť na masívnych 15 bodov!
     
    60
    Perfektný Mihalík, žilinský krídelník si zasekol obrancu pred šestnástkou a už si to tam rovnal na strelu, v poslednej chvíli bol faulovaný a vybojoval tak pre hostí štandardku z výbornej pozície!
     
    59
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza Lester Peltier, prichádza Karol Mészáros.
     
    59
    Volešák ešte po centri z rohu vyboxoval pred Peltierom, z päťky ale potom hlavičkoval Gorosito a mieril to tak šikovne k vzdialenejšej žrdi, že spoza prekonaného Volešáka odhlavičkoval na čiare Piaček!
     
    58
    Slovan je zdá sa späť, znovu je aktívny a vytvára si šance! Kubík sa presadil na pravej strane a posielal center do šestnástky, lopta bola zablokovaná na roh!
     
    57
    Vzrušenie pred bránou Žiliny, Soumah tam dobiehal dlhú nahrávku, veľmi dobre ale vybehol Volešák a v priamom súboji loptu vyrazil spred domáceho útočníka, ten si pýtal faul, išlo však o čistý zákrok v podaní brankára hostí!
     
    56
    Po brejku hostí kooperácia dvojice Mihalík-William, druhý menovaný v záklone hlavičkoval, mieril ale nad bránu.
     
    55
    Pretiahnutý center na vzdialenejšiu žrď vyzeral na pohľad nebezpečne, pred skákajúcimi hráčmi Slovana loptu odvrátil vysoký stopér Piaček.
     
    54
    Peltier na opačnej strane zaútočil popri ľavej postrannej čiare, vybojoval tam aspoň rohový kop.
     
    53
    Protiútok Žiliny, tá je teraz evidentne na koni. Rýchly brejk tam po ľavej strane ťahal aktívny Mihalík, jeho center si William v pokutovom území nedokázal spracovať.
     
    52
    William sa hotoval zvýšiť skóre v samostatnom úniku, zastavil ho signalizovaný ofsajd.
     
    51
    Žilina sa evidentne dostala do pohody, Šošoni využili chybu domáceho brankára a získali tak dôležitý náskok. Bude rozhodujúci? To sa dozvieme v najbližších 40 minútach.
     
    50
    Teraz sa Slovan pokúsil odpovedať na inkasovaný gól, strieľaný center od Štefánika však nenašiel žiadneho z domácich ofenzívnych hráčov.
     
    49
    Veľká radosť na strane hostí, Slovan bude mať v druhom polčase čo robiť, aby proti konsolidovanému súperovi nepriaznivý vývoj otočil, nešťastný gól určite nepomohol ani psychicky.
     
    48
    Žilina dala gól!
    Tak to je veľká rana pre domácich, tí absolútne nečakane inkasujú! Bol to navyše gól po veľkej chybe domáceho brankára – Mihalík vystrelil spred pravého kraja šestnástky, jeho nepríliš razantná strela k žrdi vypadla Pernišovi z rúk, najrýchlejšie na to zareagoval LUKÁŠ ČMELÍK a zblízka prepasíroval loptu do siete! Bola to veľká chyba domáceho brankára, ten strelu hrubo podcenil a zaplatil za to gólom!
     
    47
    Slovan sa pokúsil o zaujímavú akciu, tesne spred šestnástky tam strieľal Kubík, jeho strela ale mierila nad brvno hosťujúcej brány, Volešák zasahovať nemusel.
     
    46
    Druhý polčas sa začal bez zmien v zostavách, hrá sa zatiaľ v strede ihriska. Čakáme na to, ktorý tím ako prvý rozprúdi útočnú aktivitu, ktorú si pamätáme z prvého polčasu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Oba tímy sa vracajú späť na trávnik, zatiaľ to nevyzerá na striedanie ani u jedného z trénerov.
     
    Štatistiky po 1.polčase:

    Strely celkom: 9:3
    Strely na bránu: 6:0
    Žlté karty: 0:1
     
    Rozhodca Jaška nenadstavil ani sekundu a tak nám skončil prvý polčas jarnej premiéry medzi bratislavským Slovanom a Žilinou, po ktorom je stav bezgólový. Vidíme výborný futbal z oboch strán, viac šancí mal Slovan, ktorý nevyužil štyri výborné príležitosti, dve tutovky zahodili aj hostia. Mužom zápasu zatiaľ brankár hostí Volešák, ten vychytal niekoľko obrovských šancí belasých. V druhom polčase sa máme na čo tešiť, pri jeho začiatku sa na vás teším od 20:00.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    44
    Slovanu rozohrávka priameho kopu absolútne nevyšla, Štefánik to skúšal signálom a prihrávkou do stredu šestnástky, loptu nahral presne na kopačku čakajúceho Mabouku, to bol trochu kuriózny moment, ktorý rozosmial tribúny.
     
    43
    Zreľák robí na hrote útoku Žilinčanom veľké problémy, teraz si prebral loptu tesne za polovicou ihriska a napokon si tesne pred hranicou šestnástky vypýtal svojou aktivitou na seba faul, je tu zaujímavá štandardka pre belasých.
     
    42
    Hostia kombinovali na vlastnej polovici, na konci bola dlhá prihrávka Pečovského až na hrot útoku, tam William nemal šancu prudkú loptu spracovať.
     
    41
    Belasí sa pokúsili pohroziť po ľavej strane, nahrávka Kubíka ale nemala veľa šancí na úspech. Rozohrávať tak môžu Šošoni.
     
    40
    Peltier sa na poliacej čiare vymanil zo zovretia troch hráčov a dlhou prihrávkou hľadal na hrote Zreľáka, pred ním v poslednej chvíli dobre zapracoval obranca Škriniar.
     
    39
    Blíži si nám záver prvého polčasu, ktorý priniesol kvalitný futbal. Momentálne pri lopte hostia, tí z hľadiska tejto štatistiky určite vedú, viac šancí ale na druhej strane mali domáci.
     
    38
    Veľká šanca aj na druhej strane, tak to sú krásne futbalové momenty! William v šestnástke sklepol loptu do druhej vlny ku Čmelíkovi, ten z prvej len veľmi tesne minul priestor pri pravej žrdi!
     
    37
    Skvelý Volešák, drží Žilinu nad vodou! Simovič vyviezol loptu dopredu a belasí tak prečíslili hostí, Srb krásne vysunul na ľavej strane Peltiera, ktorý postupoval sám na Volešáka, z uhla to skúsil tvrdou strelou, brankár hostí vyboxoval!
     
    36
    Žilinčania zahrávali štandardku z cca 30 metrov, Pečovský posielal loptu do šestnástky na Škriniara, pred ním zasiahli dobre postavení domáci stopéri.
     
    35
    Loptu si na priamy kop po faule na Soumaha postavil sám faulovaný, skúšal to technicky ponad múr, tečovaná strela skončila mimo priestoru troch žrdí.
     
    34
    Žltú kartu dostáva Milan Škriniar (MŠK Žilina).
     
    34
    Soumah potiahol rýchly brejk, keď sa v dobrej rýchlosti rútil na bránu Žiliny, ešte pred šestnástkou ho tak radšej nedovolene zastavil Škriniar, ten videl aj žltú kartu.
     
    33
    A tak sa Slovan bránil – Žilina je nebezpečná z krídelných priestorov, odtiaľ to teraz posielal prízemným centrom do šestnástky Čmelík, William ešte posúval za seba, kde pred Káčerom v poslednej chvíli zasiahol Saláta.
     
    32
    Z rohu nerezultovalo nič zaujímavé, naopak, Soumah s Kubíkom ťahali brejk Slovana, ten ale skončil pri nepresnej Soumahovej prihrávke.
     
    31
    Žilinčania nechcú ostať Slovanu nič dlžní a po dlhšej dobe pohrozili, akciu po kraji ihrisak ťahal Mihalík, aby potom centrom hľadal na vzdialenejšej žrdi Čmelíka, tomu lopta skočila v dobrej pozícii tak nešťastne, že v poslednej chvíli odvrátil na roh Gorosito!
     
    30
    A tam sa diali veci, Soumah milimetrovou prihrávkou našiel na ľavej strane šestnástky Kubíka, ktorý si ešte loptu zasekol dovnútra a technickým oblúčikom chcel prekvapiť Volešáka, ten výborne zasiahol!
     
    29
    William bol na hrote útoku v postavení mimo hru, po dlhšej dobe si tak zahrá aj brankár Perniš, ktorý vykopáva loptu až na hrot útoku.
     
    28
    Na aktivitu Slovana začínajú reagovať aj priaznivci, ktorí v čoraz väčšej miere tlieskajú akciám svojich hráčov. Stav na ihrisku bezgólový, aj v blížiacom sa konci prvej polhodiny.
     
    27
    Ďalšia vyložená možnosť Slovana, koľká už?! Kubík načechral krásnu loptu do šestnástky na Soumaha, ten s trochou šťastia sklepol späť na Štefánika, ktorý strelou z voleja tesne prestrelil hosťujúcu bránu!
     
    26
    Žilinčanom nevychádza prechod do útoku, v strede síce podržia loptu, potom ale nedokážu prejsť do nebezpečných priestorov pred bránou Dušana Perniša, výborne hrá aj stopérska dvojica Gorosito-Saláta.
     
    25
    Sledujeme naozaj nadpriemerný ligový zápas. Nechýbajú veľké šance ani vzrušujúce momenty, jediné, na čo ešte čakáme, sú góly. Atmosféru oživuje domáci fanklub, ktorý v hojnom počte navštívil zápas a povzbudzuje Slovan.
     
    24
    Tak to je neuveriteľné! Čo ešte dnes Slovan nepremení?! Zreľák si fantasticky spracoval ťažkú prihrávku na pravej strane, miesto strely ešte veľmi prezieravo volil krížnu prihrávku na nabiehajúceho Soumaha, ten mal pred sebou odkrytú bránu, zakončil ale veľmi slabo a tak Volešák stihol zachrániť pri pravej žrdi!
     
    23
    Domáci ostali pri lopte a kombinovali pred šestnástkou Žiliny, na konci z toho rezultoval center Jablonského, ten si však na protiľahlom rohu šestnástky zle spracoval Peltier a zo šance tak zišlo.
     
    22
    Po centri z rohu skákal vysoko Simovič, ešte lepšie si však vyskočil stopér hostí a odvrátil loptu aspoň pred šestnástku, kde si to na strelu rovnal Zreľák, obranný val však neprepálil.
     
    21
    Peltier sa na pravej strane pokúšal o ďalšiu peknú akciu domácich, jeho pokus bol ešte zastavený, Zreľák sa dostal k odrazenej lopte a vybojoval aspoň roh.
     
    20
    Akcia Žiliny skončila centrom do šestnástky, kde nebol nikto v žlto-zelenom,a tak si loptu s prehľadom stiahol Perniš, ten dnes ešte na rozdiel od Volešáka nemal vážny zákrok.
     
    19
    Tak to je naozaj výborný začiatok jarnej časti z oboch strán, videli sme už tri čisté gólové príležitosti a diváci sa v chladnom počasí rozhodne nenudia. Momentálne pri lopte Žilinčania, tí znovu v dobrej fáze hry.
     
    18
    Tak teraz vzrušenie na druhej strane, Žilina mohla otvoriť skóre! Predchádzala tomu pekná akcia po ľavej strane, odkiaľ centroval do šestnástky Čmelík, William aj s trochou šťastia sklepol späť na Káčera, ktorý tesne spred päťky trafil volejom tesne mimo pravej žrde, to bola obrovská šanca!
     
    17
    Následný center z rohu s prehľadom stiahol Volešák, zatiaľ najlepší muž na trávniku, zlikvidoval už dve čisté gólové šance domácich.
     
    16
    Domáci pokračujú v zahadzovaní tutoviek! Zreľák odzbrojil pri pravej postrannej čiare nedôrazného Škriniara a rútil sa sám na Volešáka, ten veľmi dobre zmenšil strelecký uhol a famózne vyrazil Zreľákovo zakončenie na roh!
     
    15
    Na druhej strane odpovedali belasí, keď Simovič pekným centrom hľadal na pravej strane šestnástky Zreľáka, ten bol v postavení mimo hry.
     
    14
    Šošoni ukázali, že ani oni nechcú ostať v útočení pozadu, loptu stredom potiahol Pečovský a pekne to priťukol dopredu Williamovi, tomu nevyšiel prvý dotyk s loptou a tým tak zastavil nádejnú akciu Žiliny.
     
    13
    Dnešný zápas je naozaj zaujímavý, z hľadiska držania lopty je na tom určite lepšie Žilina, dve veľké šance si však vypracoval Slovan. Prvý jarný gól sme ešte nevideli, šance na to ale boli.
     
    12
    Slovan spálil dve veľké tutovky, Žilina mala teraz aj kúsok šťastia! Po krásnej prihrávke Soumaha si loptu na pravom krídle prebral Peltier a priamočiaro si to namieril na bránu, jeho krížny projektil vyboxoval pred seba Volešák! K odrazenej lopte sa dostal Zreľák a z vyloženej pozície loptu napálil tesne vedľa pravej žrde, Volešák už bol prekonaný, stav sa však nemení!
     
    11
    Dramatický moment pred bránou Žiliny! O dlhú loptu z obrany sa na hrote proti dvom obrancom bil Peltier, v zakončení padol v súboji na zem a pýtal si penaltu, rozhodca domácim pokutový kop neprisúdil!
     
    10
    Šošoni stále v držaní lopty, bol tam aj jeden center do stredu šestnástky, ktorý odhlavičkoval Saláta. Slovan akoby vyčkával, Žilinčania s loptou na kopačkách vyčkávajú.
     
    9
    Slovan útočí v malom počte hráčov, doplatil na to Soumah, keď síce dostal prihrávku od Kotulu, proti presile troch obrancov napriek svojím technickým schopnostiam nič nezmohol.
     
    8
    Futbal zatiaľ splňuje vysoké očakávania, vidíme kvalitnú hru z oboch strán. Momentálne pri lopte hostia, tí sú určite lepší v medzihre, v útoku však z rýchlych kontier hrozia viac domáci.
     
    7
    Obrovská šanca na otvorenie skóre! Kubík sa pri ľavej postrannej čiare pohral s obrancom a vyslal nadýchaný center cez celú šestnástku, na vzdialenejšej žrdi zakončoval pred odkrytou bránou Peltier, hlavou ale tesne minul!
     
    7
    William sa na hrote už-už dral do samostatného úniku, zastavila ho zdvihnutá zastávka čiarového rozhodcu, signalizujúceho tesný ofsajd. Pri lopte tak Slovan.
     
    6
    Slovan mohol postupovať do dobrej šance, to by si Soumah ale musel lepšie rozumieť s Kubíkom, keď Guinejčan vyslal prihrávku presne do protipohybu nabiehajúceho Kubíka.
     
    5
    Hra sa začína zrýchľovať, je tu prvý strelecký pokus, ktorý vyslal Soumah – z osi ihriska vo vzdialenosti 25 metrov strieľal smerom do pravého horného rohu, pomerne výrazne minul.
     
    4
    Náznak šance aj na druhej strane! Čmelík potiahol rýchlu akciu Žiliny a prízemnou prihrávkou hľadal v šestnástke Williama, pred ním zasiahol skvelý Perniš!
     
    3
    Svojou aktivitou prvý raz odpovedal aj Slovan, keď si dlhú prihrávku z hĺbky ihriska snažil na hrote spracovať Kubík, Volešák však dostatočne rýchlo vybehol a bol tak pri lopte prvý, odkopol ju do bezpečia.
     
    2
    Tempo hry diktujú Žilinčania, tí si vyťukali domácich pri pravej postrannej čiare a Mihalík hľadal v šestnástke centrom znovu Williama, domáci stopéri tam loptu v krkolomnej pozícii na dvakrát odvrátili.
     
    1
    Po úvodnom výkope sa o prvú akciu pokúsili Žilinčania, lopta tam smerovala po pravej strane cez Čmelíka, ktorý to už dával do stredu na Williama, pred ním zasiahol spoľahlivo Saláta.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Pripravení sú rozhodcovia, hráči, aj fanúšikovia, ktorí už zaplnili hlavnú tribúnu a sčasti aj protiľahlú nekrytú tribúnu. Vážení športoví priatelia, prajem vám príjemný športový zážitok!
     
    Na hracej ploche už obe mužstvá, domáci v tradičných belasých dresoch, hostia zo Žiliny v žlto-zelenom.
     
    Pred zápasom odznie minúta ticha za zosnulú legendu bratislavského klubu Štefana Gürtlera. Onlajny.eu sa pripájajú k vyjadreniu úprimnej sústrasti.
     
    Bratislavské Pasienky sa zatiaľ zapĺňajú len pomaly, aj napriek tomu, že klub ponúkol fanúšikom akciu 1+1 vstupenka zadarmo. Do konca zápasu ostáva ešte 10 minút, preto uvidíme, či sa štadión ešte zaplní.
     
    Vážení športoví priatelia, vítam vás pri začiatku jarnej časti futbalovej Fortuna ligy. Po troch mesiacoch sme sa dočkali ostrého majstrovského zápasu, a to hneď exkluzívneho – šlágra kola medzi Slovanom Bratislava a MŠK Žilina. Domáci strácajúci z 5.miesta na prvú Žilinu 12 bodov potrebujú nutne naplno zabodovať, aby udržali svoju šancu na titul, veľmi dobre sú však pripravení aj hostia. V zostave domáceho tímu nenájdeme očakávanú posilu Martina Dobrotku, ktorý pre virózu nenastúpi. Tak uvidíme, čo nám dnešné očakávané meranie síl prinesie, my vám zatiaľ prinášame zostavy oboch mužstiev.
     
    Úvodné zostavy:

    ŠK Slovan Bratislava: Perniš (C) – Kotula, Gorosito, Saláta, Jablonský – Štefánik, Simović – Kubík, Soumah, Peltier – Zreľák.
    Náhradníci: Krnáč – Niňaj, Čikoš, Mészáros, Lásik, Gašparovič, Ďuriš.

    MŠK Žilina: Volešák – Mabouka, Piaček, Škriniar, Letić – Pečovský (C), Káčer – Čmelík, Lupčo, Mihálik – Alves de Oliveira.
    Náhradníci: Le Giang – Hučko, Špalek, Škvarka, Králik, Kadlec.

    Rozhodca: Jaška – Hancko, Sluk.
     
    Futbaloví fanúšikovia sa dočkali, po troch mesiacoch sa otvárajú brány ligových štadiónov a my začíname veľkým šlágrom úradujúceho majstra s aktuálnym lídrom tabuľky – tak to je tá najlepšia pozvánka na to, aby ste piatkový večer strávili pri sledovaní zápasu Slovan Bratislava vs. MŠK Žilina! Domáci prešli po nevydarenej jeseni obmenou, zmenili sa hráči, funkcionári, i celková atmosféra v klube. Slovan s novými posilami stojí proti Žiline, ktorá bude mať na jar jediný cieľ – udržať náskok na čele tabuľky a získať majstrovskú trofej. V tomto ju môže ohroziť aj Slovan, strácajúci z 5.priečky 12 bodov, so zápasom k dobru a ambíciami ešte na jar zabojovať na najvyšších priečkach. Práve tento zápas možno rozhodne o tom, či belasí budú bojovať o titul, alebo či Žilina ,,odstráni" jedného z rivalov. Bude to veľký futbalový večer, pri začiatku zápasu sa na vás v piatok od 19:00 teší Tomáš Schügerl. Dovtedy si môžete prečítať všetky podrobnosti a štatistické zaujímavosti v podrobnom preview.
     
    Vzájomné zápasy

    V bilancii posledných rokov platí pravidlo ,,môj dom – môj hrad," posledné víťazstvo hosťujúceho tímu sa datuje do apríla 2011, keď Slovan v Žiline kontumačne vyhral po inzultácii čiarového rozhodcu domácim fanúšikom. Úspešnejšia je v posledných ročníkoch Žilina, ktorá s prehľadom zvládla aj tohtosezónne meranie síl. Tak uvidíme, či séria neporaziteľnosti domáceho mužstva bude v súboji týchto dvoch tímov pokračovať aj v piatok.

    9.kolo Fortuna ligy 2014/2015:

    MŠK Žilina – ŠK Slovan Bratislava 3:0 (1:0)
    Góly: 30. Mihalík, 70. Káčer, 75. Jelić

    Zápasy v ročníku 2013/2014:
    Žilina – Slovan 2:0 (Pich 2)
    Slovan – Žilina 2:1 (Vittek, Žofčák – Paur)
    Žilina – Slovan 2:0 (Škvarka 2)

    Zápasy v ročníku 2012/2013:
    Slovan – Žilina 1:1 (Šebo – Pich)
    Žilina – Slovan 0:0
    Slovan – Žilina 1:1 (Kladrubský – Pich)

    Zápasy v ročníku 2011/2012:
    Žilina – Slovan 2:1 (Barčík, Šulek – Halenár)
    Slovan – Žilina 2:1 (Halenár 2 – Pich)
    Žilina – Slovan 3:0 (Bello 2, Pich)
     
    Postavenie pred jarnou časťou

    Slovan bude na jar dobiehať zameškané z jesennej časti. Vtedy ho slabé výkony a viaceré zbytočné prehry odsúdili na priebežnú 5.priečku tabuľky, kde získal zatiaľ 28 bodov pri pasívnom skóre 24:27. Výhodou belasých je to, že oproti súperom majú jeden zápas k dobru, a z 15 jarných duelov hrajú až 9 doma. Pokiaľ chcú udržať šancu na titul, musia v každom zápase bezpodmienečne bodovať.

    Žilina má nakročené k titulu, čaká ju však ešte dlhá cesta. Po jeseni je na 1.priečke tabuľky so ziskom 40 bodov a skóre 42:14. Šošoni majú v lige najproduktívnejší útok, takisto najlepšiu obranu. Len tri body za nimi zaostáva Trenčín a na šancu čakajú ďalšie tímy vrátane Slovana, preto to pre Žilinu nebude jednoduchá jar. Šošoni sú však momentálne najväčším favoritom na zisk titulu.
     
    Zmeny v kádroch

    Predovšetkým Slovan pred jarnou časťou výrazne obmenil svoju súpisku, my si tak prehľadne predstavíme, aké zmeny postihli kádre oboch elitných tímov slovenskej najvyššej súťaže.

    Odchody zo Slovana Bratislava:

    Pavel Fořt – prestup do 1.FK Příbram
    Erik Grendel – prestup do Górniku Zabrze
    Juraj Halenár – prestup do Nyíregyháza Spartacus
    Igor Žofčák – prestup do Nyíregyháza Spartacus
    Mamadou Bagayoko – ukončenie zmluvy
    Marko Milinkovič – ukončenie zmluvy
    Matúš Putnocký – prestup do Ruchu Chorzów
    Tomáš Bagi – hosťovanie v Banats Jerevan (Arménsko) do 31.5.2015
    Dávid Hudák – hosťovanie v Újpest FC do 30.6.2015
    Martin Polaček – hosťovanie v DAC Dunajská Streda do 30.6.2015
    Timotej Záhumenský – hosťovanie v Podbrezovej do 30.6.2015

    Príchody do tímu Slovan Bratislava:

    Martin Dobrotka - prestup zo Slavie Praha
    Filip Oršula – prestup zo Spartaka Myjava
    Kornel Saláta – návrat z hosťovania v DAC Dunajská Streda
    Slobodan Simovič – prestup z Dinama Minsk
    Adam Zreľák – prestup z MFK Ružomberok
    Martin Krnáč – hosťovanie z FKS Stal Mielec (Poľsko)

    Čo sa týka Žiliny, tam to s príchodmi a odchodmi bolo oveľa pokojnejšie, vyplýva to aj z toho, že v klube bola po jesennej časti veľká spokojnosť a káder tak nebolo príliš potrebné meniť.

    Odchody z tímu MŠK Žilina:

    Martin Krnáč – prestup do Stal Mielec (Poľsko)
    Marek Zuziak – hosťovanie v FK Pohronie Žiar n. Hronom do 30.6.2015

    Príchody do tímu MŠK Žilina:

    Nikolas Špalek – prestup zo Spartaka Trnava
    László Bénes – prestup z ETO Győr
     
    Prípravné zápasy a aktuálna forma

    Keďže oba tímy už tri mesiace neodohrali ostré ligové zápasy, pokúsime sa ich formu vyčítať aspoň zo zimných prípravných zápasov, ktoré môžu niečo napovedať.

    Slovan v príprave zapájal nové posily, ktoré dostali na ihrisku dostatok priestoru. Bilancia je priaznivá, v 10 zápasoch z toho bolo 5 výhier, 2 remízy a 3 prehry pri priaznivom skóre 19:8. Najlepšími strelcami boli s tromi gólmi zhodne Zreľák a Jablonský. Výsledky zápasov boli nasledovné:

    Slovan – Šaľa 1:0 (Zreľák)
    Dukla Praha – Slovan 1:1 (Saláta)
    Liberec – Slovan 2:1 (Kubík)
    Slovan – Zlín 3:1 (Zreľák 2, Štefánik)
    Salzburg – Slovan 0:0
    Koper – Slovan 0:4 (Mészáros, Čermák, Sipľak, Gašparovič)
    Koper – Slovan 1:2 (Jablonský 2)
    Linz – Slovan 2:1 (Gorosito)
    Slovan – Inter Bratislava 6:0 (Oršula, Gorosito, Ďuriš, Jablonský, Soumah, Kubík)
    Győr – Slovan 1:0

    Žilina takisto zapájala nových hráčov, dávala priestor aj mladíkom z B-mužstva. Celková bilancia je lepšia ako u Slovana – v 10 zápasoch Šošoni 5-krát vyhrali, 3-krát remizovali a len 2 razy prehrali pri celkovom skóre 18:13. Najlepším strelcom prípravy je William so šiestimi presnými zásahmi. Výsledky boli nasledovné:

    Myjava – Žilina 0:5 (William 2, Špalek 2, Klec)
    Dukla Praha – Žilina 5:1 (William)
    Sparta Praha – Žilina 1:1 (Mihalík)
    Slavia Praha – Žilina 2:1 (Škriniar)
    Žilina – Baník Ostrava 2:0 (Čmelík, Škriniar)
    Žilina – Třinec 3:2 (Hučko, Lupčo, Ciofu)
    Žilina – Sigma Olomouc 2:1 (William 2)
    Žilina – Machačkala 1:1 (William)
    Žilina – Záporožie 2:1 (Jelić, Škvarka)
    Žilina – Vardar Skopje 0:0
     
    MŠK ŽILINA

    Čo sa dialo v zime?

    V Žiline bola zimná prestávka podstatne pokojnejšia, než v klube z hlavného mesta. Je to dané aj dobrým postavením po jeseni, keď Šošoni zimovali na prvom mieste tabuľky. Klub pod vedením trénera Adriána Guľu pracuje s veľmi sympatickou filozofiou – miesto nákupov hotových hráčov si klub vychováva talentovaných mladíkov. Je to cesta lacnejšia, efektívnejšia a hlavne úspešná. Stabilizovaný káder v zime doznal minimum zmien – 2 hráči odišli, 2 hráči prišli. Veľmi kvalitnou posilou bude 18-ročný záložník a mládežnícky reprezentant Nikolas Špalek, ktorý prišiel z Trnavy a je jednou z nádejí celého slovenského futbalu. V Žilinel počas zimy modernizovali a dobudovávali štadión, na ktorom sa venujú rozširovaniu tribún a inštalácii nových informačných LED tabúľ.

    Príprava

    Žilina má doma vytvorené tradične kvalitné podmienky, príprava teda prebiehala najmä tam na umelých trávnikoch. Mužstvo vycestovalo na dve sústredenia do Prahy a Turecka, kde si užívalo slnečné lúče a príjemné teplé počasie. Sústredenie v Turecku ponúklo náročné medzinárodné konfrontácie, v ktorých MŠK obstálo so cťou a získalo tak cenné skúsenosti. S celkovým priebehom prípravy môžu byť v Žiline určite spokojní.

    Zmeny a novinky

    Veľkým pozitívom je uzdravenie kapitána Viktora Pečovského, ktorý mal problémy s achillovkou. V súčasnosti už je zapojený do plného tréningového zaťaženia a predstaví sa v jarnej časti. V nepríjemnej situácii sa ocitol talentovaný Jakub Paur, ktorý si nezahrá pre dlhšiu chorobu. Paurovi pri tréningu zistili abnormálne vysoký pulz a preto pre jeho bezpečnosť na istý čas nebude nastupovať v majstrovských zápasoch.
     
    ŠK SLOVAN BRATISLAVA

    Čo sa dialo v zime?

    V Slovane veru v zime neostal kameň na kameni. Kým v minulosti sa na Pasienkoch menili najmä tréneri, teraz sa nepresvedčivé jesenné výsledky odzrkadlili v zložení kádra. Z klubu odišlo 7 hráčov, ďalší 5 zamierili na hosťovania. Ide o radikálny rez v kádri, v rámci odchodov totiž nájdeme skúsených futbalistov, tvoriacich v posledných ročníkoch kostru zostavy mužstva (Halenár, Žofčák, Grendel, Fořt,...). Slovan tento krok na tlačovej konferencii pred jarnou časťou prezentoval ako snahu omladiť mužstvo, hrať behavejší atraktívnejší futbal a dať šancu aj vlastným odchovancom. Manažment si precízne vyberal posily a priviedol 6 kvalitných hráčov, medzi nimi aj miláčika tribún a odchovanca Martina Dobrotku, ktorý bude aj novým kapitánom tímu.

    Príprava

    Zimná príprava odštartovala 5.januára na bratislavských Pasienkoch s prvými personálnymi zmenami v realizačnom tíme. Trénerom brankárov sa stal púchovský rodák Pavol Hrnčiarik, kondičným trénerom Angolčan Xavier Simoes, žijúci už dlhšiu dobu v Bratislave, ktorý sa venuje aj kondičnej príprave Vladimíra Weissa mladšieho. Príprava belasých bola pestrá – najprv vycestovali na kondičné sústredenie do českého lyžiarskeho strediska Špindlerův mlýn, kde si dali poriadne do tela a doháňali fyzické resty z jesene, počas ktorej mužstvo vo viacerých zápasoch kondične odpadlo. Koncom januára nasledovalo herné sústredenie v českej dedinke Ratboř, už aj s dvomi prípravnými zápasmi. Vo februári Slovan vycestoval za lepšími podmienkami na krátke sústredenie do Slovinska, kde dvakrát zdolal miestny FC Luka Koper.

    Zmeny a novinky

    V klube sa nezmenili len hráči, ale vedenie sa snaží o zmenu celkovej filozofie a imidžu. Generálny riaditeľ Dušan Tittel na tlačovej konferencii pred jarnou časťou oznámil založenie Akadémie Slovana, nadácie Slovana a fanúšikovskej platformy Môj klub. Slovan okrem kádra posilňoval aj v oblasti manažmentu, kde pribudli dve nové funkcionárky.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.

    Tomáš Schügerl

    Góly: 48. Čmelík, 83. Mihálik

    Karty:   64. Kubík (SBA) – 34. Škriniar (ZIL), 79. Káčer (ZIL), 83. Mihálik (ZIL)


    ŠK Slovan Bratislava: Perniš (C) – Kotula (77. Niňaj), Gorosito, Saláta, Jablonský – Štefánik, Simović – Kubík (77. Ďuriš), Soumah, Peltier (59. Mészáros) – Zreľák.
    Náhradníci: Krnáč – Niňaj, Čikoš, Mészáros, Lásik, Gašparovič, Ďuriš.

    MŠK Žilina: Volešák – Mabouka, Piaček, Škriniar, Letić – Pečovský (C), Káčer – Čmelík (71. Špalek), Lupčo (87. Škvarka), Mihálik – Alves de Oliveira (89. Hučko).
    Náhradníci: Le Giang – Hučko, Špalek, Škvarka, Králik, Kadlec, Michlík.

    Rozhodca: Jaška – Hancko, Sluk

    Diváci: 2153