Super Bowl XLIX, Seattle Seahawks - New England 24:28 (kon.)
koniec udalosti
Super Bowl XLIX, Seattle Seahawks - New England Patriots

24:28

(0:0, 14:14, 10:0, 0:14)

cz Pondelok 02.02.2015, 00:30 • University of Phoenix Stadium, Glendale, Arizona • Americký futbal
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 00:30.
     
    Vážení sportovní nadšenci a fanoušci amerického fotbalu, den D roku 2015 právě nastal! Jediný zápas, který rozhodne o vstupu mezi nesmrtelné. Zápas, který je dlouho dopředu beznadějně vyprodán a na černém trhu se ceny vstupenek šplhají do astronomických výšin. Zápas, na který se v televizi podívá přes 110 milionů lidí jen ve Spojených státech. 30 sekund reklamy v tom přenosu stojí těžko uvěřitelných 4,5 milionu dolarů. SUPER BOWL XLIX je zde! Zraky všech směřují na University of Phoenix Stadium, 9 let starý stadion v Glendale (aglomerace Phoenixu), kde se o vítězství v NFL, titul neoficiálního mistra světa v americkém fotbalu a věčnou slávu střetnou hráči týmů Seattle Seahawks a New England Patriots. Souboj dvou pravděpodobně nejlepších týmů současnosti, týmů, které potvrdily svojí sílu a proměnily nasazení jako číslo 1 ve svých konferencích v postup do finále. Pojďme si je představit.
     
    NEW ENGLAND PATRIOTS

    Tradiční klub NFL, založený v roce 1959, je jedním z nejúspěšnějších týmů ligy. Svojí osmou účastí v Super Bowlu vyrovnává rekord soutěže, který dosud držela dvojice Pittsburgh Steelers a Dallas Cowboys. Z dosavadních 7 účastí dokázali Patriots vytěžit 3 vítězství v letech 2002, 2004 a 2005. Porážky si připsali v letech 1986, 1997, 2008 a 2012. K předposlední porážce se ještě vrátíme později.

    Dlouhodobě patří New England k nejsilnějším týmům NFL. Od počátku nového století, tj. během 14 sezón, Pats pouze 2x nepostoupili do play off (sezóny 2002/3 a 2008/9), ve všech ostatních ročnících ovládli svoji divizi. Takovou bilancí se žádný jiný tým pochlubit nemůže. Za to vše Patriots vděčí geniálnímu trenérovi Billu Belichickovi a jednomu z nejlepších quarterbacků historie Tomu Bradymu. Na těchto dvou postavách stojí tým celých 14 let, což je téměř neuvěřitelné.

    Letošní sezóna:
    Letošní sezóna přitom zpočátku nebyla nijak skvělá. Září Pats odehráli s bilancí 2-2, včetně debaklu 41:14 v Kansas City. Právě tento zápas však tým nakopl a brzy bylo jasné, že i v této sezóně je New England jedním z největších favoritů na titul. Sezónu Patriots zakončili s bilancí 12-4, vyhráli základní část konference AFC a zajistili si tak výhodu domácího prostředí pro play off. V něm nejprve v nervydrásajícím utkání vydřeli vítězství nad Baltimore Ravens 35:31 v zápase, ve kterém 2x prohrávali o 14 bodů. Finále konference již bylo velkou jízdou, Indianapolis Colts absolutně nestačili a dostali výprask 45:7.

    Hlavní trenér:
    Hlavní trenér Bill Belichick je již nyní jednou z legendárních a zároveň nejvíce kontroverzních postav NFL. Pouze 4 trenéři vyhráli více zápasů než on. Je proslulý citem pro výběr hráčů, které jiné kluby nechtějí. Dokáže je začlenit do systému hry tak, že jsou brzy nepostradatelnou součástí týmu. Zároveň však také má na kontě několik sportovních skandálů, ve kterých balancoval na hraně, někdy až za hranicí pravidel. Naposledy se řešily příliš podhuštěné míče v již zmíněném finále konference s Colts.

    Nejdůležitějšími hráči týmu:
    Quarterback Tom Brady – 37 let, mozek týmu, legenda NFL. Celou kariéru strávil v Patriots, se kterým dosáhl všech zmiňovaných úspěchů po roce 2000. Dvakrát byl vyhlášen MVP sezóny (2007/8 a 2010/11), dvakrát MVP Super Bowlu (2002 a 2004). Držitel několika rekordů NFL, které se vesměs všechny vztahují k play off. Hráč, který sám téměř neběhá. Nemá skandály, prototyp ideálního sportovce, který se supermodelkou Gisele Bündchen tvoří ostře sledovanou manželskou dvojici.
    Runningback LeGarette Blount – 28 let, v průběhu sezóny se vrátil z Pittsburghu, kde téměř nehrál. Po návratu se ihned zařadil ke klíčovým hráčům týmu.
    Tigh end Rob Gronkowski – teprve 25 let, přesto již má za sebou vážné zranění a famózní návrat, za který v předvečer zápasu převzal cenu Comeback Player of the Year 2014. Suverénně nejlepší hráč na své pozici v lize těží hlavně ze své postavy (198 cm, 120 kg), díky které se velmi těžko zastavuje.
    Kicker Stephen Gostkowski – v týdnu oslavil 31. narozeniny, celou kariéru hráč Patriots. V této sezóně si drží skvělou úspěšnost 94,6 %.
     
    SEATTLE SEAHAWKS

    Klub, založený v roce 1974, vstoupil do NFL o 2 roky později. Patří tedy mezi kluby s nepříliš dlouhou historií, která ani není příliš úspěšná. Za oněch 39 let se podíval do play off pouze 14x. Vše dohání až v poslední době, kdy naopak patří k nejsilnějším týmům. Od roku 2003 chyběli v play off pouze 3x a během posledních deseti let již potřetí postoupili do Super Bowlu. V něm mají zatím vyrovnanou bilanci 1-1. Prohráli v roce 2006, vítězný zápas máme všichni v živé paměti, je totiž z roku 2014. Seattle Seahawks jsou obhájci trofeje a mají šanci stát se teprve osmým týmem historie, který dokáže obhájit titul.

    Letošní sezóna:
    Seahawks měli ještě horší začátek sezóny než jejich dnešní soupeř. V polovině října bilance 3-3, v polovině listopadu stále mimo pozice pro postup do play off (6-4). Avšak právě tehdy prohráli svůj poslední zápas. Od té doby jedou na vítězné vlně, která je donesla k bilanci 12-4, vítězství v konferenci NFC a výhodě domácího prostředí pro play off. V něm pokračovali v jízdě. Nejprve se lehce rozehřáli s Carolinou Panthers (31:17) v nepříliš pohledném zápase, který přesto měnil historii – Seahawks se stali prvním obhájcem titulu za posledních 10 let, který dokázal vyhrát zápas v play off. Ve finále konference pak předvedli památnou bitvu a hlavně fantastický obrat v zápase s Green Bay Packers. Ještě 2,5 minuty před koncem základní hrací doby prohrávali 7:19, aby po jedné minutě hry vedli 22:19! Packers sice ještě dokázali vyrovnat, ale Seahawks předvedli v prodloužení fantastický drive a již po 3 minutách položili vítězný touchdown. Souboj, ze kterého ještě nyní naskakuje husí kůže.

    Hlavní trenér:
    Hlavní trenér Pete Carrol trénuje Seattle od roku 2010 a stojí za jeho vzestupem z nadprůměrného týmu v naprostou elitu. Dokázal vybudovat pravděpodobně nejlepší obranu v současnosti, navíc je to skvělý motivátor a dokáže vychovat hvězdy z hráčů, kteří byli draftovaní v pozdějších kolech. Lehce pikantní je skutečnost, že právě on byl posledním hlavním koučem Patriots před nástupem Billa Belichicka.

    Nejdůležitějšími hráči týmu:
    Quarterback Russel Wilson – 26 let, mozek týmu. V lize hraje teprve třetím rokem, přesto již dokázal vyhrát Super Bowl. Naprostý opak Toma Bradyho. Výtečný běžec, který dokáže improvizovat na poslední chvíli. Stal se nováčkem sezóny 2012/13. Je téměř jisté, že má před sebou spoustu dalších ocenění.
    Running back Marshawn Lynch – 28 let, jeden z nejlepších hráčů ligy na své pozici. Poslední dvě sezóny ovládl pořadí running backů v běhových touchdownech. V této sezóně se dokonce stal hráčem s nejvíce touchdowny dohromady (17, 13 běhových, 4 pasové). S ideální kombinací rychlosti a síly je téměř nezastavitelný.
    Corner back Richard Sherman – 26 let, v současnosti pravděpodobně druhý nejlepší obránce v lize. Známý a u soupeřů neoblíbený díky své psychologické hře, kdy se snaží svého protivníka rozhodit. Hráč s nejvíce interceptions v minulé sezóně.
    Kicker Steven Hauschka – 29 let, dlouho se nemohl prosadit a měnil týmy jako na běžícím pásu. U Seahawks od roku 2011, spolehlivý kopáč.
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Seattle a New England se spolu v historii NFL utkali celkem 16x a mají naprosto vyrovnanou bilanci 8-8. Z toho jsou pouhé 3 zápasy hrány po roce 1993. Naposledy se spolu střetli 14. 10. 2012 v Seattlu a Seahawks tehdy vyžili výhody domácího hřiště k těsnému vítězství 24:23.

    Díky skutečnosti, že po celou dobu svých existencí se kluby nacházely a nachází v různých konferencích, můžou se spolu v play off setkat pouze v Super Bowlu. Dnes se tak odehraje první vzájemný zápas v play off v historii.
     
    UNIVERSITY OF PHOENIX STADIUM

    Stadion starý teprve 9 let, přesto hostí již druhý Super Bowl. Poprvé v roce 2008 a hned zažil jedno z památných finále historie. New England Patriots tehdy vyhráli všech 16 zápasů základní části, 2 zápasy v play off a mohli se stát druhým týmem historie, který projde sezónou bez jediné porážky (poprvé Miami Dolphins, sezóna 1972/3, tehdy měla základní část 14 zápasů). Postavili se jim New York Giants, naprostí outsideři, kteří do play off postoupili na divokou kartu s bilancí 10-6. V play off se však vypjali k výborným výkonům a vše korunovali právě v tomto zápase, kdy položili vítězný touchdown půl minuty před koncem, pokořili Patriots 17:14 a zničili jim sen o tzv. dokonalé sezóně.

    Stadion má zatahovací střechu, hrací plocha se dá vysunout mimo stavbu, je domácím stánkem týmu Arizona Cardinals a jeho základní kapacita činí 63 400 diváků. Dá se však výrazně rozšířit a rekordní návštěva tak činí 78 603 diváků z roku 2011 na utkání univerzitního fotbalu. Bude dnes překonána, nebo už to více nelze?
     
    HISTORIE SUPER BOWLU

    Super Bowl se hraje od sezóny 1966/7, kdy se slavná NFL a méně známá liga AFL dohodly na každoročním zápasu mezi vítězi obou soutěží. Po sloučení obou lig v sezóně 1970/1 jde o finálový zápas soutěže. Historicky prvním vítězem Super Bowlu se stali Green Bay Packers. Super Bowl se neoznačuje rokem, ani sezónou, ve kterém se hraje, ale římským číslem, které označuje, kolikátý Super Bowl to je. Takže v roce 1967 se odehrál Super Bowl I, letos, v roce 2015, to je Super Bowl XLIX.
    Stadion na kterém se Super Bowl bude hrát, je vybírán několik let dopředu. Nešlo přitom vždy o stadion, na kterém se NFL hrála. Dosud nikdy se nestalo, aby se do Super Bowlu probojoval tým, pro který by to byl zápas na vlastním stadionu. Stadion pro Super Bowl musí splňovat několik podmínek. Musí mít kapacitu alespoň 65 000 diváků a odpovídající zázemí. Pokud stojí v místě, kde je průměrná únorová teplota nižší než 10 stupňů Celsia, musí mít zatahovací střechu. Současným trendem NFL je přidělovat Super Bowl na stadiony nové, případně po zásadní rekonstrukci.
    Nejčastějšími účastníky historie jsou Pittsburhg Steelers, Dallas Cowboys a od letošního roku také New England Patriots, všichni se do finále probojovali 8x.
    Nejčastějšími vítězi jsou Pittsburgh (6x), Dallas a San Francisco 49ers (oba 5x).
    Pouze 4 týmy si dosud nikdy Super Bowl nezahrály – Cleveland Browns, Detroit Lions, Jacksonville Jaguars a Houston Texans.
    Nejvyšší vítězství přinesl Super Bowl XXIV (rok 1990), ve kterém San Francisco 49ers deklasovali Denver Broncos 55:10.
    Dosud nikdy se nestalo, aby se Super Bowl musel prodlužovat. Nejtěsnější zápas se odehrál v Super Bowlu XXXVIII a New England Patriots zlomili remízový stav proti Carolině Panthers field goalem 4 sekundy před koncem (32:29).
    Sedmi týmům v historii se podařilo vyhrát Super Bowl ve dvou letech za sebou. Jde o Green Bay Packers (I a II), Miami Dolphins (VII a VIII), Pittsburgh Steelers dokonce 2x (IX a X, podruhé XIII a XIV, San Francisco 49ers (XXIII a XXIV), Dallas Cowboys (XXVII a XXVIII), Denver Broncos (XXXII a XXXIII) a New England Patriots (XXXVIII a XXXIX). Do této společnosti se letos mohou přidat Seattle Seahawks.
    Nikomu se nepodařilo vyhrát 3 roky v řadě.
    Nejvyšší návštěvu zažil Super Bowl XIV (1980), vítězství Pittsburghu nad Los Angeles Rams na dnes již nepoužívaném stadionu Rose Bowl v Pasadeně (aglomerace Los Angeles) vidělo 103 985 diváků.
     
    POLOČASOVÁ SHOW

    K Super Bowlu patří i hudební poločasová show, díky které přestávka trvá déle než obvyklých 15 – 18 minut. Účast na ní je otázka prestiže a tak se pozvání neodmítá. Pro letošek byli v užším výběru skupina Coldplay a zpěvačky Katy Perry a Rihanna. Volba nakonec padla na Katy Perry. Speciálními hosty na show pak budou zpěvák a multiinstrumentalista Lenny Kravitz a raperka Missy Elliott.
     
    Americkou hymnu zazpívá před úvodním výkopem herečka a zpěvačka Idina Menzel.
     
    EXKURZE DO PRAVIDEL

    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning), zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření a každý tým má také tři oddechové časy na poločas k zastavení času.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů, přičemž pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře a útočit začne z místa ztráty míče soupeře. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-50 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem (extra point – 1 bod) nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získává dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception) či pokud hráči vypadne či je soupeřem vyražen míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
     
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce a také o aktuální poloze hry.

    Příklad NE, 3 & 5, SEA 42 – U míče je New England, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Seattlu.
     
    Jako první nastupují na hřiště New England Patriots.
     
    Které právě doplňuje druhý tým, Seattle Seahawks.
     
    Podle soupisek týmům nikdo nechybí. Ostatně, sami hráči by do tohoto zápasu nastoupili snad i mrtví. Další šanci už klidně nemusí v kariéře mít.
     
    Před hymnou si ještě celý stadion připomíná smrt oblíbeného moderátora pořadu Monday Night Football Stuarta Scotta, který zemřel 4. ledna na rakovinu ve věku 49 let.
     
    Následuje již zmíněná americká státní hymna v podání zpěvačky Idiny Menzel. Musím pochválit, že tentokrát nejde o žádnou alternativní verzi, ani o zpěv, který se nedá poslouchat. Pěkné, čisté, důstojné této události.
     
    Slavnostní losování přisoudilo úvodní výkop Seahawks, což znamená, že první budou moct útočit Patriots. Na začátku druhého poločasu se to pochopitelně obrátí.
     
    15:00
    Hauschka vykopl míč až do endzóny. Amendola returnoval na 18yardovou linii.
     
    14:57
    NE, 1 & 10, NE 18 Brady na Gronkowskiho, tuto souhru dnes uvidíme velmi často. Zisk 2 yardů.
     
    14:25
    NE, 2 & 8, NE 20 Přihrávka do strany na Amendolu, který se vysmekl obránci a doběhl pro 6 yardů.
     
    13:47
    NE, 3 & 2, NE 26 Přihrávka doleva na Vereena, 5 yardů a nový první down.
     
    13:15
    NE, 1 & 10, NE 31 První běh, Blount středem pro 2 yardy.
     
    12:34
    NE, 2 & 8, NE 33 Opět Blount, tentokrát pravou stranou, opět 2 yardy.
     
    11:49
    NE, 3 & 6, NE 35 Brady nedokázal přihrát Vereenovi a New England musí puntovat.
     
    11:44
    NE, 4 & 6, NE 35 Allen puntoval velmi pěkných 49 yardů, Walters zachytil míč a signalizuje fair catch. Johnson však byl při napadání kickera příliš horlivý a vykoledoval si 15yardový trest pro svůj tým. Ten se naštěstí pro něj ruší.
    Johnson atakuje při odkopu protihráče, následuje 15yardová penalizace
     
    11:34
    SEA, 1 & 10, SEA 16 Seahawks budou tradičně hrát hodně po zemi. Lynch a 3 yardy.
     
    10:52
    SEA, 2 & 7, SEA 19 Opět Lynch, středem pro 5 yardů.
     
    10:14
    SEA, 3 & 2, SEA 24 Dotřetice Lynch, tentokrát však byl včas zastaven a nedokázal získat nic. 3 a ven.
     
    9:30
    SEA, 4 & 2, SEA 24 Ryan puntuje 44 yardů, Edelman zachytává a hrát nebude. Patriots budou začínat z vlastních 32 yardů.
     
    9:20
    NE, 1 & 10, NE 32 Brady našel krátkou přihrávkou Vereena a spolu získali 3 yardy.
     
    8:41
    NE, 2 & 7, NE 34 Brady přihrává Edelmanovi, který po zachycení ještě něco přidal a dohromady je z toho 11 yardů.
     
    8:04
    NE, 1 & 10, NE 46 Blount se středem prodral pro 6 yardů.
     
    7:23
    NE, 2 & 4, SEA 48 Opět Blount, tentokrát pouze 1 yard.
    Tihle dva jasně fandí Seahawks. A komu fandíte vy?

     
    6:44
    NE, 3 & 3, SEA 47 Gronkowski chytá a se třemi hráči na sobě dokázal padnout pro 4 yardy.
     
    6:07
    NE, 1 & 10, SEA 43 Brady na Vereena, 3 yardy.
     
    5:31
    NE, 2 & 7, SEA 40 Blount má dnes dobrou formu, přidává dalších 6 yardů.
     
    4:52
    NE, 3 & 1, SEA 34 Opět Blount a tentokrát 8 yardů po pravě straně. Patriots se blíží ke skórování.
     
    4:15
    NE, 1 & 10, SEA 26 Blount si neoddechne. Opět on, 2 yardy.
     
    3:38
    NE, 2 & 8, SEA 24 Brady přihrál Amendolovi, který se proběhl pro 10 yardů.
     
    3:07
    NE, 1 & 10, SEA 14 Brady doprava Hoomanawanuiovi, zisk 4 yardů.
     
    2:29
    NE, 2 & 6, SEA 10 Blount středem nepřidal nic.
     
    1:50
    NE, 3 & 6, SEA 10 INTERCEPTION SEAHAWKS! Brady chyboval, čekal dlouho a házel míč z hroutící se kapsy příliš pozdě! Přihrávku na Edelmana zachytil Lane na hranici end zóny a dostal se 14 yardů vpřed, než byl zastaven! Zároveň však byl zraněn. Jeho ruka nevypadá příliš dobře a je možné, že pro dnešek dohrál. Připsal si 1. interception kariéry.
    Lane a jeho první interception v kariéře
     
    1:39
    SEA, 1 & 10, SEA 14 Wilson hrál sám a doběhl pro 7 yardů.
     
    0:59
    SEA, 2 & 3, SEA 21 Lynch, ověšen soupeři jako vánoční stromeček, vybojoval potřebné yardy. Celkem 4.
     
    0:16
    SEA, 1 & 10, SEA 25 Wilson sackován! Revis předvedl skvělou obrannou práci a Seahawks ztrácí 2 yardy.
     
    0:00
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    15:00
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    15:00
    SEA, 2 & 12, SEA 23 Lynch středem získal 3 yardy a Seahawks čeká dlouhý třetí down.
     
    14:21
    SEA, 3 & 9, SEA 26 Wilson musel do vzduchu, ale všichni spoluhráči byli obsazení. Přihrávka na Walterse úspěšná nebyla.
     
    14:08
    SEA, 4 & 9, SEA 26 Ryan puntoval 40 yardů. Edelman tentokrát zkusil return, ale získal pouze yard a Patriots budou začínat na vlastních 35 yardech.
     
    13:57
    NE, 1 & 10, NE 35 Brady krátkou přihrávkou doleva vybídl k běhu Amendolu a ten ho nezklamal. Skvěle oběhl bloky a získal 17 yardů.
     
    13:30
    NE, 1 & 10, SEA 48 Málem druhá interception! Brady hledal LaFella a mnoh nechybělo, aby byli obránci úspěšní. Takhle pouze nekompletní přihrávka.
     
    13:25
    NE, 2 & 10, SEA 48 Brady opět na LaFella, tentokrát úspěšně. 7 yardů.
     
    12:45
    NE, 3 & 3, SEA 41 Brady doprava na Vereena, 5 yardů a pokračuje ve hře.
     
    12:06
    NE, 1 & 10, SEA 36 Brady zkoušel dlouhou přihrávku až do end zóny, ale Gronkowski lehce chyboval a obránce mu zabránil zachytit touchdownovou přihrávku!
    Gronkowski nezachytil dlouhý pas od Bradyho.
     
    11:59
    NE, 2 & 10, SEA 36 Vereen bojoval středem, urval 1 yard.
     
    11:17
    NE, 3 & 9, SEA 35 Brady přihrál nakrátko Edelmanovi a ten se skvěle proběhl! Získal 23 yardů a najednou je end zóna velmi blízko!
     
    10:34
    NE, 1 & 10, SEA 12 Blount středem pro 1 yard.
     
    9:51
    NE, 2 & 9, SEA 11 TOUCHDOWN PATRIOTS! Brady našel LaFella na zhruba 4 yardech a ten měl volnou cestu! Patriots jdou zcela zaslouženě do vedení!
    TOUCHDOWN PATRIOTS - Brandon LaFell - 0:6
     
    9:47
    Gostkowski přidává extra point a upravuje na 7:0.
    Stephen GOSTKOWSKI - 0:7
     
    9:47
    Allen vykopává až do end zóny. Seahawks zaklekávají a budou začínat na 20 yardech.
     
    9:47
    Seahawks si vybírají první oddechový čas ze tří, které mají v 1. poločasu k dispozici.
     
    9:47
    SEA, 1 & 10, SEA 20 Wilson hned sackován! Jones se dostal až k němu a Seattle ztrácí 3 yardy.
     
    9:06
    SEA, 2 & 13, SEA 17 Lynch to bere na sebe a středem bere 5 yardů.
     
    8:24
    SEA, 3 & 8, SEA 22 Wilson hledal Kearseho, který byl dobře střežen a nechybělo moc k intercepton. Seahawks zatím v útoku neexistují. Ale to už tu bylo i ve finále konference.
     
    8:17
    SEA, 4 & 8, SEA 22 Veledlouhý punt Ryana! Z ruky kopnout 61 yardů je parádný výkon. Edelman zareturnoval pro 11 yardů a Patriots budou začínat na 28 yardech.
     
    8:05
    NE, 1 & 10, NE 28 McDaniel skvěle jednoruč zablokoval Bradyho přihrávku.
    Oslava v podání Lafella, který zařídil Patriots první body dnešního večera.

     
    8:01
    NE, 2 & 10, NE 28 Brady hodil míč do běhu Edelmanovi a vypadalo to, že půjde. Wagner však skvěle zasáhl a nepustil ho dál než pro 7 yardů.
     
    7:22
    NE, 3 & 3, NE 35 Brady opět hledal Edelmana, který však upadl a nezachytil míč.
     
    7:17
    NE, 4 & 3, NE 35 Téměř zablokovaný punt! Allen kopl slabých 35 yardů, ale Arrington hrát nebude, neměl prostor. Seahawks budou začínat na 30 yardech.
     
    7:07
    SEA, 1 & 10, SEA 30 Lynch je skutečně tank. Nikdo jiný by z tohoto běhu 5 yardů nezískal.
     
    6:31
    SEA, 2 & 5, SEA 35 Opět Lynch, další 4 yardy.
     
    5:51
    SEA, 3 & 1, SEA 39 Seahawks si sami přidělávají problém! Předčasný start Willsona a 5 yardů trest.
     
    5:36
    SEA, 3 & 6, SEA 34 Wilson tak musel do vzduchu a našel Kearseho. Potřebných 6 yardů je tu, ale bylo to velmi těsné.
     
    4:57
    SEA, 1 & 10, SEA 40 Lynch po levé straně pro 5 yardů.
     
    4:19
    SEA, 2 & 5, SEA 45 Wilson ukázal, co umí! Bombou na 30 yardů našel rozběhnutého Matthewse, ten ještě pokračoval a skončil až 11 yardů od end zóny!
     
    3:39
    SEA, 1 & 10, NE 11 Lynch středem pro 5 yardů. Je to blízko.
     
    3:02
    SEA, 2 & 5, NE 6 Opět Lynch, další 3 yardy.
     
    2:22
    SEA, 3 & 2, NE 3 TOUCHDOWN SEAHAWKS! Lynch to dokázal! Úplně sám na 3 pokusy přeběhl oněch 11 chybějících yardů. Tento poslední běh byl pro něj poměrně snadný a Seahawks se dotahují!
    TOUCHDOWN SEAHAWKS - Marshawn Lynch - 6:7
     
    2:16
    Hauschka přidává extra point, je vyrovnáno.
    Steven Hauschka - 7:7
     
    2:16
    Hauschka vykopává až na zadní hranici end zóny a Amendola returnovat nebude. Patriots budou začínat na 20 yardech.
     
    2:16
    NE, 1 & 10, NE 20 Brady nakrátko přihrál Amendolovi, ten se zbavil svého strážce a po 11 yardech vyběhl ze hřiště.
     
    2:00
    Two-minute warning, povinný oddech. Co předvedou Pats v závěru poločasu?
     
    2:00
    NE, 1 & 10, NE 31 Skvělý výkon Blounta. Třikrát to vypadalo, že dál už prostě nemůže, ale bojoval a 9 yardů je jeho.
     
    1:33
    NE, 2 & 1, NE 40 Brady nakrátko doprava Vereenovi, 5 yardů a pokračuje se.
     
    1:00
    NE, 1 & 10, NE 45 Tentokrát přihrávka na Amendolu nevyšla.
     
    0:54
    NE, 2 & 10, NE 45 Edelman si zahrál na running backa a získal 7 yardů.
     
    0:49
    NE, 3 & 3, SEA 48 Avril se nechal nachytat, vystartoval před rozehráním a Patriots mají první down zdarma.
     
    0:49
    NE, 1 & 10, SEA 43 Brady oblíbenou krátkou hrou vybídl k běhu Vereena, ten nezklamal a byl zastaven až po 16 yardech.
     
    0:40
    Patriots si berou time out.
     
    0:40
    NE, 1 & 10, SEA 27 Brady opět nakrátko doprava Vereenovi, 5 yardů.
     
    0:36
    NE, 2 & 5, SEA 22 TOUCHDOWN PATRIOTS! Dosud neviditelný Gronkowski se poprvé ukázal! Snad podruhé v zápase se dokázal odpoutat od svého obránce a Brady mu hodil míč přímo do náruče. Patriots se opět ujímají vedení!
    TOUCHDOWN PATRIOTS - Rob Gronkowski - 7:13
     
    0:31
    Gostkowski přidává extra point a je to 7:14.
    Stephen GOSTKOWSKI - 7:14
     
    0:31
    Allen vykopává míč až do end zóny. Return nebude.
    Tom Brady touto přihrávkou vyrovnává rekord Super Bowlu v počtu touchdownových přihrávek! Společně s legendárním Joe Montanou mají nyní na kontě 11 touchdownových přihrávek ve finále ligy.

     
    0:31
    SEA, 1 & 10, SEA 20 Turbin poprvé u míče a uvedl se skvěle. Běžel středem pro 19 yardů.
     
    0:24
    Seahawks zastavují čas time outem.
     
    0:24
    SEA, 1 & 10, SEA 39 Wilson hrál sám a přidal skvělých 17 yardů. Navíc vyběhl ze hřiště, takže ušetřil poslední time out.
     
    0:17
    SEA, 1 & 10, NE 44 Wilson se snažil o dlouhou přihrávku, ale neuspěl.
     
    0:11
    SEA, 2 & 10, NE 44 Tentokrát dlouhá přihrávka Wilsonovi vyšla! Lockette získal 23 yardů a navíc byl při rozběhu chycen za mřížku helmy Arringtonem, což je dalších 15 yardů získaných trestem proti Patriots!
     
    0:06
    Seahawks logicky berou time out.
     
    0:06
    Patriots se před rozehrávkou něco nelíbilo a také berou time out.
     
    0:06
    SEA, 1 & 10, NE 11 TOUCHDOWN SEAHAWKS! Seahawks dokázali fantastickou věc, přešli hřiště za necelou půlminutu a opět se dotahují! Matthews si na okraji end zóny skvěle vyskočil, aby zachytil Wilsonovu přihrávku.
    TOUCHDOWN SEAHAWKS - Chris Matthews - 13:14
     
    0:02
    Hauschka přidává extra point a je opět vyrovnáno, 14:14.
     
    0:02
    Hauschka ještě musel vykopávat, vzal to nakrátko, aby se rozběhl čas a Develin zkusil returnovat. Rychle zjistil, že to nemá smysl, kick off return touchdown neudělá a zabalil to po 6 yardech.
     
    0:00
    Konec 2. čtvrtiny.
     
    Nyní nás čeká již zmiňovaná poločasová show v podání Katy Perry a hostů Lennyho Kravitze a Missy Elliot.
     
    Je za námi první poločas, který sice přinesl výraznou převahu Patriots, ale přesto je stav vyrovnaný. Dlouho to vypadalo na defenzivní bitvu, ve které bude padat málo bodů. Seahawks byli směrem dopředu marní, prosazoval se pouze nezastavitelný Lynch. Patriots měli více ze hry, avšak velmi nadějný drive na konci první čtvrtiny sami pokazili, Brady hodil interception v red zóně. Ve druhé čtvrtině se již prosadili a teprve v době, kdy vedli 7:0, dokázal quarterback Seahawks Wilson zkompletovat první přihrávku. Drive zakončil Lynch a vyrovnal. V posledních 2 minutách se děly věci. Nejprve Patriots přešli celé hřiště a skórovali 36 sekund před koncem poločasu. Brady vyrovnal rekord Joe Montany v počtu touchdownových přihrávek v Super Bowlu a zdálo se, že Pats poločas vyhrají. Seahawks však zabrali, Wilson se rozházel a jen 30 sekund stačilo na přechod hřiště a vyrovnání. Druhý poločas bude zcela otevřený.
     
    Statistiky 1. poločasu:

    První downy: 9-14
    Celkem získané yardy: 167-222
    Pasové yardy: 79-177
    Běhové yardy: 88-45
    Tresty: 2-1
    Yardy ztracené tresty: 10-10
    Ztráty: 0-1
    Punty: 3-2
    Čas na míči: 11:58-18:00
     
    Rozdíl v preferencích běhové/pasové hry jasně ukazuje statistika quarterbacků za 1. poločas. Tom Brady házel přihrávku celkem 27x (z toho 20 úspěšných), Russell Wilson pouze 7x (z toho 4 úspěšné).
     
    Hráči jsou na ploše, druhý poločas začne co nevidět.
     
    Připomínám, že do druhé půle budou vykopávat Patriots a útočit tak jako první budou Seahawks.
     
    15:00
    Začala 3. čtvrtina.
     
    15:00
    Gostkowski vykopnul míč až do end zóny. Zakleknutí a Seahawks začínají na 20 yardech.
     
    15:00
    SEA, 1 & 10, SEA 20 Lynch středem pro 4 yardy.
     
    14:22
    SEA, 2 & 6, SEA 24 Lynch dokonale využil vzniklé mezery a opět středem přidal 15 yardů.
     
    13:48
    SEA, 1 & 10, SEA 38 Wilson se odhodlal k další big play a 35yardovou přihrávkou našel rozběhnutého Matthewse! Ten přidal dalších 10, než byl zastaven a Seahawks jsou najednou v red zóně!
    Matthews chytá dlouhý pas z rukou Wilsona.
     
    13:17
    SEA, 1 & 10, NE 17 Lynch po levé straně získal 7 yardů.
     
    12:34
    SEA, 2 & 3, NE 10 Tentokrát běžel Turbin, ale středem přidal pouze 2 yardy.
     
    11:51
    SEA, 3 & 1, NE 8 Lynch to nezvládl! Byl zastaven, první down se nekoná a Seahawks z tohoto drivu nejspíš vytěží pouze field goal.
     
    11:13
    SEA, 4 & 1, NE 8 FIELD GOAL SEAHAWKS! Hauschka to měl blízko a nemýlil se! Seahawks jdou poprvé v zápase do vedení!
    FIELD GOAL - Steven Hauschka - 17:14
     
    11:09
    Hauschka vykopl míč opět až na konec end zóny a return nebude. Patriots budou začínat na 20 yardech.
     
    11:09
    NE, 1 & 10, NE 20 Brady přihrával doleva na Edelmana, který byl ihned složen. 3 yardy.
     
    10:29
    NE, 2 & 7, NE 23 Blount se středem nikam nedostal, pouze 1 yard.
     
    9:45
    NE, 3 & 6, NE 24 Brady to zvládl, našel na středu volného Gronkowskiho a 7 yardů znamená pokračování ve hře. Brady za to zaplatil slušnou ránou od obránce.
     
    9:03
    NE, 1 & 10, NE 31 Blount se zatím ve druhé půli neprosazuje, opět pouze 1 yard.
     
    8:20
    NE, 2 & 9, NE 32 Bennett ubránil Gronkowskiho, přihrávka byla neúspěšná.
     
    8:15
    NE, 3 & 9, NE 32 INTERCEPTION SEAHAWKS! Gronkowski se sice uvolnil na hranici prvního downu, avšak Wagner se na poslední chvíli dostal před něj, zachytil míč a postoupil 6 yardů vpřed! Během jeho returnu však Sherman fauloval a Seahawks se vrátí o 15 yardů zpět.
    Druhé interception dnešního večera v neprospěch Patriots.
     
    8:07
    SEA, 1 & 10, NE 50 Wilson hodil míč doleva Matthewsovi a je z toho 9 yardů.
     
    7:26
    SEA, 2 & 1, NE 41 Lynch potřebný yard získal. A přidal 2 navrch.
     
    6:44
    SEA, 1 & 10, NE 38 Wilson hrál sám a překvapená obrana Patriots mu dovolila doběhnout pro 15 yardů! Browner se navíc provinil držením a je to dalších 5 yardů proti Patriots.
     
    6:23
    SEA, 1 & 10, NE 18 Lynch středem urval 14 yardů a Seahawks jsou velmi blízko!
     
    5:39
    SEA, 1 & GOAL, NE 4 Lynch byl zastaven po 1 yardu.
     
    5:00
    SEA 2 & GOAL, NE 3 TOUCHDOWN SEAHAWKS! Baldwin byl v edn zóně úplně sám a Wilson to měl s přihrávkou jednoduché! Seahawks navyšují svůj náskok!
    TOUCHDOWN SEAHAWKS - Doug Baldwin - 23:14
     
    Baldwin se poté provinil nesportovním chováním a posune výkop vlastního týmu o 15 yardů zpět.
     
    4:54
    Hauschka přidává extra point a upravuje na 24:14.
    Steven Hauschka - 24:14
     
    4:54
    Hauschka vykopnul míč, který by normálně letěl až do end zóny, avšak díky posunutému místu výkopu spadl na 14yardovou linii Patriots. Amendola po zachycení předvedl skvělý return, posunul se o 21 yardů a New England začíná na 35 yardech.
     
    4:48
    NE, 1 & 10, NE 35 Brady nalezl u levé lajny úplně volného Edelmana a bylo by to pěkných 17 yardů. Vše však kazí útočný faul Storka (držení) a bude se hrát znovu, navíc o 10 yardů zpět.
     
    4:19
    NE, 1 & 20, NE 25 Brady nedokázal přihrát LaFellovi.
     
    4:13
    NE, 2 & 20, NE 25 Brady tentokrát našel Edelmana a ten svojí šikovností dokázal přidat něco navrch. Celkem 11 yardů.
     
    3:28
    NE, 3 & 9, NE 36 Přihrávka na Amendolu nevyšla. Situace Patriots začíná být docela vážná.
     
    3:24
    NE, 4 & 9, NE 36 Allen předvedl další vynikající punt, 64 yardů! Z end zóny Seahawks return vzdali a budou začínat na 20 yardech.
     
    3:15
    SEA, 1 & 10, SEA 20 Obrana Patriots se začíná sypat a Wilson připisuje hodně yardů vzduchem. Lockette získal 25 yardů.
     
    2:37
    SEA, 1 & 10, SEA 45 Lynch bojoval, ale víc jak 2 yardy neurval.
     
    1:54
    SEA, 2 & 8, SEA 47 Wilson vzduchem a Kearse zachytil pro 6 yardů.
     
    1:12
    SEA, 3 & 2, NE 47 Vynikající práce Butlera, který v podstatě vyrazil míč z rukou chytajího Kearseho. Seahawks musí puntovat.
     
    1:05
    SEA, 4 & 2, NE 47 Ryan kopl krátký punt, aby nedoletěl do end zóny. Return se nekoná, Patriots začnou na 14 yardech.
     
    0:55
    NE, 1 & 10, NE 14 Vereen středem získal 3 yardy.
     
    0:17
    NE, 2 & 7, NE 17 Brady přihrával doleva Develinovi, avšak stále 1 yard chybí.
     
    0:00
    Konec 3. čtvrtiny.
    15 minut...přesně taková doba dělí Seahawks od výhry v letošním Superbowlu.

     
    15:00
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    15:00
    NE, 3 & 1, NE 23 Pro první down šel Blount, avšak Chancellor ho skvěle zadržel a Patriots musí puntovat!
     
    14:28
    NE, 4 & 1, NE 23 Allen puntoval slušných 48 yardů, Walters returnoval pro 6 yardů. Seahawks začnou na 36 yardech.
     
    14:17
    SEA, 1 & 10, SEA 36 Lynch, 2 yardy.
     
    13:42
    SEA, 2 & 8, SEA 38 Opět Lynch, ale obrana Patriots tentokrát funguje. 1 yard.
     
    13:01
    SEA, 3 & 7, SEA 39 Ninkovich se dostal až na Wilsona a ten tak byl sackován! Patriots ještě žijí!
     
    12:22
    SEA, 4 & 15, SEA 31 Ryan kopl velmi dobrý punt dlouhý 52 yardů, ale Edelman předvedl neméně dobrý return pro 15 yardů a Patriots začnou na 32 yardech.
     
    12:10
    NE, 1 & 10, NE 32 Brady příliš dlouho čekal a hledal spoluhráče, až se k němu dostal Irvin a sackoval ho! 8 yardů ztráta.
     
    11:30
    NE, 2 & 18, NE 24 LaFell zachytil přihrávku, ale daleko se nedostal. Sherman odvedl dobrou práci.
     
    10:58
    NE, 3 & 14, NE 28 Brady to tentokrát zvládl a hodil přesnou dlouhou přihrávku Edelmanovi. Ten se při chycení dotkl země loktem i kolenem a byl v kontaktu se soupeřem, takže ač chtěl běžet dál, nepočítá se to. I tak získal pěkných 21 yardů.
     
    9:52
    NE, 1 & 10, NE 49 Brady našel Vereena a je z toho 9 yardů. Navíc Thomas bránil příliš tvrdě a je to dalších 15 yardů proti Seahawks.
     
    9:36
    NE, 1 & 10, SEA 27 Brady nedokázal přihrát LaFellovi do end zóny. Skvělou obrannou práci tam odvedl Simon, který si málem připsal interception.
    Skvělá obranná hra v podání Simona
     
    9:28
    NE, 2 & 10, SEA 27 Vereen to zkusil během a má 2 yardy.
     
    8:46
    NE, 3 & 8, SEA 25 Brady opět zvládl těžkou situaci a přihrávkou na Edelmana s jeho následným během se dostávají Patriots 4 yardy od end zóny!
     
    8:04
    NE, 1 & GOAL, SEA 4 Opět přihrávka na Edelmana, tentokrát neúspěšná.
     
    8:00
    NE, 2 & GOAL, SEA 4 TOUCHDOWN PATRIOTS! Tentokrát byl cílem přihrávky Amendola a Patriot jsou zpátky v zápasu! Brady posouvá hranice rekordů, je to již jeho 51. touchdownová přihrávka v play off, z toho 12. v Super Bowlu! Neohrožený král historie play off.
    TOUCHDOWN PATRIOTS - Danny Amendola - 24:20
     
    7:55
    Gostkowski přidává extra point a snižuje na rozdíl 3 bodů.
    Stephen GOSTKOWSKI - 24:21
     
    7:55
    Gostkowski vykopává až do end zóny. Zakleknutí a Seahawks začnou z 20 yardů.
     
    7:55
    SEA, 1 & 10, SEA 20 Wilson dlouho čekal, měl dost času a poté hledal Locketta na hranici 40 yardů. Ten byl atakován na hranici pravidel, upadl a díky tomu míč nezachytil.
     
    7:48
    SEA, 2 & 10, SEA 20 Lynch středem a ukrajuje 5 yardů.
     
    7:06
    SEA, 3 & 5, SEA 25 Lynch tentokrát v roli receivera, avšak sám snad byl překvapen, že míč letí na něj. Seahawks musí puntovat a Patriots mají šanci otočit zápas.
     
    7:00
    SEA, 4 & 5, SEA 25 Ryan puntoval pouze 39 yardů a Edelman returnovat nechtěl. Patriots začnou na 36 yardech, což není špatná výchozí pozice. A času mají dost.
    6:52 do konce 4. čtvrtiny...tříbodová ztráta Patriots...přijde čas Toma Bradyho?

     
    6:52
    NE, 1 & 10, NE 36 Brady měl čas, dlouho čekal a nakonec krátkou přihrávkou na střed našel Vereena. Ten měl těžkou pozici na chytání, avšak zvládl to a připsal si 8 yardů.
     
    6:13
    NE, 2 & 2, NE 44 Brady opět přihrál Vereenovi, dalších 5 yardů a pokračuje se.
     
    5:32
    NE, 1 & 10, NE 49 Brady opět vzduchem, terčem byl Edelman, 9 yardů zisk a odtud se už dá minimálně kopat field goal.
     
    4:55
    NE, 2 & 1, SEA 42 Brady opět našel Vereena a získali 6 yardů. Bohužel pro Patriots se Amendola provinil Offensive Pass Interference a posouvá svůj tým o 10 yardů zpět.
     
    4:47
    NE, 2 & 11, NE 48 Gronkowski prokázal, proč je tak důležitý! Ustál tvrdou obranu a po zachycení míče získal dohromady 20 yardů!
     
    4:12
    NE, 1 & 10, SEA 32 Brady sice našel Vereena, avšak nezískali nic.
     
    4:05
    NE, 2 & 10, SEA 32 Opět Gronkowski! V důležitých chvílích podrží svůj tým! Tentokrát zachycením přihrávky a následným bojem získal 13 yardů a Patriots jsou velmi blízko minimálně vyrovnání!
     
    3:34
    NE, 1 & 10, SEA 19 Vereen tentokrát během středem posunul Pats o 7 yardů.
     
    2:57
    NE, 2 & 3, SEA 12 Brady krátkou přihrávkou doleva vybídl LaFella k zisku 7 yardů. Je to opravdu blízko!
     
    2:52
    Patriots si berou time out.
     
    2:52
    NE, 1 & GOAL, SEA 5 Blount středem urval 3 yardy.
     
    2:06
    NE, 2 & GOAL, SEA 2 TOUCHDOWN PATRIOTS! Brady to dokázal! Přihrávkou na Edelmana otáčí zápas a Patriots 2 minuty před koncem vedou!
    TOUCHDOWN PATRIOTS - Julian Edelman - 24:27
     
    2:02
    Gostkowski přídává velmi důležitý extra point. Díky tomu Seahawks musí jít pro touchdown, field goal nestačí! 24:28!
    Stephen GOSTKOWSKI - 24:28
     
    2:02
    Gostkowski vykopává až do end zóny. Seahawks zaklekávají a začnou na vlastních 20 yardech.
     
    2:02
    SEA, 1 & 10, SEA 20 Fantastická podívaná posledních minut pokračuje! Lynch se ukázal jako skvělý receiver, zachytil dlouhou Wilsonovu přihrávku a Seahawks jsou rázem na polovině!
     
    2:00
    Two-minute warning. Klid před bouří.
     
    2:00
    SEA, 1 & 10, NE 49 Butler na hraně pravidel uhlídal Kearseho, přihrávka na něj tak úspěšná nebyla.
     
    1:50
    Seahawks si berou time out.
     
    1:50
    SEA, 2 & 10, NE 49 Wilson házel bombu až téměř do end zóny, avšak Matthews byl pokrytý a nechybělo mnoho, aby si Browner připsal interception.
     
    1:41
    SEA, 3 & 10, NE 49 Wilson to zvládl! Přihrávkou na Locketta získal 11 yardů!
    Stejně jako Tom Hanks ve filmu Trosečník, i Seahawks teď hodně budou spoléhat na Wilsona.

     
    1:14
    SEA, 1 & 10, NE 38 Neskutečná hra! Obrovská smůla Patriots a štěstí Seahawks! Wilson házel další dlouhou přihrávku na Kearseho, Butler ji zablokoval, ale míč dopadl přesně na již ležícího Kearse, takže se jedná o kompletní přihrávku! Seahawks jsou najednou 5 yardů od end zóny!
    Velké štěstí Kearseho, který zachytil přihrávku Wilsona.
     
    1:06
    Seahawks si berou druhý time out.
     
    1:06
    SEA, 1 & GOAL, NE 5 Lynch se posunul o 4 yardy.
     
    0:26
    SEA, 2 & GOAL, NE 1 INTERCEPTION PATRIOTS! Butler se nakonec svého okamžiku dočkal! Wilson hrál vzduchem, hledal na středu Locketta, ale Butler si počkal a možná rozhoduje zápas!
    Interception Patriots aneb velká chvíle Butlera v dnešním utkání.
     
    Situace je ale zamotaná. Pokud Seahawks donutí Bradyho k chybě v end zóně, můžou získat safety a stále se dá hrát.
    Naprosto nechápavý výraz ve tváři Shermana a naopak čistá euforie v podání Bradyho. To jen chvíli poté, co Wilson zahrál naprosto nepochopitelně tak, jak zahrál a pravděpodobně tak připravil Seahawks o výhru v dnešním duelu.

     
    0:20
    NE, 1 & 10, NE 1 Bennett se provinil proti pravidlům, Patriots se posouvají o 5 yardů vpřed! Je nejspíš rozhodnuto!
     
    0:20
    NE, 1 & 10, NE 6 Brady zaklekává, ztrácí 1 yard.
     
    0:18
    Seahawks si berou time out. Došlo ke zcela zbytečné šarvátce, kdy Seahawks neudrželi nervy a zcela zbytečně atakovali Gronkowskiho.
     
    Irvin je za ten atak diskvalifikován a Seahawks jsou potrestáni 15 yardy. Je hotovo! Patriots se stávají vítězem Super Bowlu XLIX!
     
    0:18
    NE, 1 & 10, NE 20 Brady samozřejmě opět zakleknul a než začne další hra, uplyne zbytek času.
     
    0:00
    Konec zápasu.
     
    Nádherný druhý poločas! Seahawks odehráli výbornou 3. čtvrtinu, field goalem se dostali do vedení, poté zachytili druhou interception v zápase a tříminutový drive zakončili touchdownem. Zdálo se, že Patriots jsou na lopatě, obrana jim nefungovala a proti obraně Seahawks se 10 bodů dotahuje velmi špatně. Avšak do 4. čtvtiny přišli úplně jiní Patriots. Brady se vzepjal k fantastickému výkonu, v důležitých momentech se mohl spolehnout na Gronkowskiho a sám nezazmatkoval při dvou krátkých touchdownových přihrávkách. 2 minuty před koncem Pats otočili zápas a Seahawks museli jít pro touchdown. To se jim téměř povedlo, ale v rozhodujícím okamžiku 26 sekund před koncem, 1 yard od end zóny, Wilson nepochopitelně nedal míč svému tanku Lynchovi, hrál vzduchem, Butler si připsal první interception Patriots v zápase a stal se hrdinou okamžiku. New England Patriots získávají svoji čtvrtou Lombardi trophy do sbírky a kazí Seattlu Seahawks sen o obhajobě titulu.
     
    Statistiky celého zápasu:

    První downy: 20-25
    Celkem získané yardy: 396-377
    Pasové yardy: 234-320
    Běhové yardy: 162-57
    Tresty: 7-5
    Yardy ztracené tresty: 70-36
    Ztráty: 1-2
    Punty: 6-4
    Čas na míči: 26:14-33:46
     
    Přímo na stadionu sledovalo tento duel 70 288 diváků.
     
    Tom Brady v tomto zápase opět posouval rekordy play off. Svými 4 touchdownovými přihrávkami posunul svůj pravděpodobně nedostižný rekord na 53 touchdownových přihrávek v play off. Překonal Joe Montanu a získal nový rekord 13 přihrávek pro touchdown v Super Bowlu. Navíc dnes zkompletoval 37 přihrávek (pro 328 yardů), opět rekord Super Bowlu. Sice hodil 2 interceptions, ale pokud dostane MVP za tento zápas někdo jiný, nebude to spravedlivé.
     
    Je to tak, MVP Super Bowlu XLIX se stává Tom Brady! Vyrovnává tak další rekord, který dosud držel Joe Montana. Oba jsou nyní trojnásobnými držiteli ceny MVP Super Bowlu.
    Tom Brady, MVP letošního Super Bowlu.

     
    Vše se chystá k předání Lombardi Trophy.
     
    New England Patriots právě převzali pohár pro vítěze NFL, Lombardi Trophy, a stávají se tak oficiálně šampióny sezóny 2014/15!
     
    Vážení přátelé, sezóna amerického fotbalu právě skončila. Skončila velkým dramatem a návratem New England Patriots na trůn po 10 letech. Jako každý rok nás teď čeká 9 měsíců pauza, vyplněná halovou ligou, draftem, předsezónními kempy a v září to vše vypukne nanovo. S onlajny se opět přihlásíme až v play off. V lednu roku 2016 napočtenou! (04:37:51)

    Libor Štěpán

    Bill Vinovich
    70 288