Poľsko – Španielsko 29:28 (po pr.) | Katar – Francúzsko 22:25 (kon.)
koniec po predl.
Poľsko
29:28 (13:13)
Španielsko
cz Nedeľa 01.02.2015, 14:30 • Lusail Multipurpose Hall, Lusail (Katar) • Majstrovstvá sveta mužov (play off)
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Dnešní závěrečný souboj, kterým oba týmy završí své působení na letošním šampionátu, odstartuje úvodním hvizdem v 14:30. Polská reprezentace se na letošní nablýskané slavnosti prezentovala vynikajícími výkony a bezesporu si tak vytvořila vynikající pozvánku na nadcházející mistrovství Evropy, kterou bude mít možnost po případném zisku bronzových medailí v bitvě se zlatým týmem z mistrovství světa 2013 ještě vylepšit!
     
    Španělská cesta turnajem:

    Španělé jako obhájci mistrovské trofeje vstoupili do letošního šampionátu zápasem s Běloruskem. Španělé po celý první poločas, vyjma čtvrté minuty, dokazovali, proč se stali na mistrovství světa v roce 2013 šampiony. Tomu také odpovídal poločasový výsledek 21:17. Ve druhém poločase nenechali Španělé své soupeře nikterak se přiblížit a na jakoukoli korigaci skóre Bělorusů automaticky odpovídali stejným počtem vstřelených branek. Španělé vyhráli o jednu branku i druhý poločas a připsali si tak první výhru 38:33 hned na úvod šampionátu v Kataru.

    To druhý zápas ve skupině už byl zajímavější. Zápas začal mnohem lépe pro Španělsko, které vedlo po prvních jedenácti minutách 8:3. Poté se ale hráči Brazílie semkli a velmi rychle se dotáhli na svého protivníka. Na víc než korigaci skóre to po prvních třiceti minutách nestačilo – 15:14. Španělé začali ve druhém poločase sice znovu pomalu odskakovat na větší rozdíl skóre, to ale nechtěli nechat Brazilci náhodě. Na brankách se podílel takřka celý brazilský výběr. Přesto Brazílie prohrála a Španělsko naopak zapisovali další dva body do tabulky za výhru 29:27.

    Naopak třetí zápas byl pro Španěly takřka oddechový, neboť nastoupili proti největšímu outsiderovi skupiny – Chile. Chilané v zápase vedli jen jednou jedinkrát a to v páté minutě. Do té doby dokázali držet krok se soupeři ze Španělska. Od té doby už ale na palubovce dominoval jen jeden národní výběr a tím byli Španělé. Ti si první poločas podmanili čtrnácti brankami oproti sedmi brankám soupeře (14:7). Ve druhé třicetiminutovce padaly branky znovu převážně do sítě Chile a o vítězi tak nebylo nouze. Mezi střelce se zapsali všichni hráči, kteří zasáhli do zápasu, ti dovedli Španělsko ke třetí výhře, které po konečném součtu mělo hodnotu 37:16.

    Předposlední měření sil Španělů bylo v zápase proti pořádající zemi, kterou je slunný Katar. To už byl zápas zcela s jiným nasazením. Španělé sice vedli po celou dobu prvního poločasu, ale v sedmadvacáté minutě přišel zlom, kdy Katařané otočili čtyřmi brankami nepříznivý stav a mohli tak do šaten odcházet s větší radostí (8:10). Naopak druhý poločas se obě role otočily. Po celých takřka pětadvaceti minutách vedli Katařané vždy o jednu branku, i když soupeř korigoval skóre, jak mohl. Kataru se ale stala osudnou 56. minuta, ve které se po dlouhé době dostalo do vedení Španělsko. To nakonec dovedlo s velkým úsilím zápas do vítězného konce. Španělsko si jako jeden ze dvou národních výběrů připsal na turnaji výhru i ve čtvrtém zápase za sebou. Tentokrát 28:25.

    Poslední zápas ve skupině čekal Španěly proti Slovinsku. Španělsko i v tomto utkání navázalo na své dobré výkony a po výhře 30:26 nad Slovinci vyhrálo bez ztráty bodu skupinu A.

    V osmifinálovém utkání proklouzli lehce španělští házenkáři do čtvrtfinále! Favorizovaný španělský výběr totiž zdolal Tunisko bezpečně 28:20. Španělsko tak výhrou nad africkým týmem doplnilo Katar a Slovinsko ve čtvrtfinále.

    Ve čtvrtfinálovém utkání byli všichni rozjásaní diváci svědky fantastické reprízy posledního finále světového šampionátu, kterou nakonec ovládli Španělé díky trefě Caňellase dvě sekundy před koncem zápasu! V utkání mezi Španělskem a Dánskem bylo k vidění úžasné drama od první do poslední minuty, během kterého žádný z týmů nevedl o více než o dvě branky. Šťastnější Španělé tak nakonec postoupili do bitev o medaile!

    V semifinálové bitvě se se střetli mistři světa z roku 2013 s olympijskými vítězi z Francie. Francie zůstala po souboji s obhájci titulu jako jediná na šampionátu i po osmém utkání neporažená. Španělsku vzala šanci na obhajobu titulu už v první půli agresivní hrou v útoku a především tím, že v brance ji doslova zářil Thierry Omeyer s neuvěřitelnou úspěšností zásahů 50 procent. „Díky za to patří našemu pojetí obrany, já jen dělal práci, kterou tým potřeboval. Tlačili jsme na soupeře a přinutili ho udělat tolik chyb, že nemohl vyhrát," vykládal spokojeně 38letý veterán. Už v 10. minutě za stavu 6:6 doslova zamkl branku a jeho tým pak získal stěžejní čtyřgólový náskok. Španělé se do vedení už za celý zápas nedostali, ač se po změně stran zaskvěl i jejich brankář Perez de Vargas a za úvodních třináct minut druhé půle propustil do sítě jedinou střelu. Francouzský náskok se pak ztenčil na minimum (19:18), ale nakonec slavila úspěch pestřejší hra úřadujících olympijských vítězů a mistrů Evropy, která Francii katapultovala do finále.
     
    Španělsko:

    Španělsko dosáhlo na mistrovství Evropy v Dánsku 2014 na bronzové medaile, a tím ukázalo své ambice pro případ Qatar 2015.

    Na mistrovství světa 2013 vedl kroky španělských házenkářů ještě velikán Valero Rivera, který následně odešel do španělské házené. Šedesátiletý nejúspěšnější trenér v historii házené se korunoval jako skutečný král při zisku zlata na domácí půdě v roce 2013, předtím, než se stal trenérem národní týmu Kataru v červenci 2013.

    „Valero je legenda. Dokázal být úspěšný kdykoliv! Proto si myslím, že bude úspěšný i v Kataru,“ říká současný trenér Cadenas, který neměl důvod měnit hrací systém svého předchůdce. „Proč bych měl? Španělé se díky schopnostem a systému Rivery stali mistry světa.“

    Jádro týmu mistrů světa z roku 2013 zůstalo pro Katar 2015 stejné, což činilo Španělsko jedním z hlavních medailových uchazečů. „Našim cílem je obhájit náš titul. Přišli jsme velmi úzce o finále evropského šampionátu, což byla pro nás další motivace. Mistrovství světa v Kataru jsme se nemohli dočkat,“ říká Julen Aguinagalde, který byl oceněn Best Line hráčem na mistrovství Evropy. Od pátečního semifinále už je ale jisté, že se úřadující mistři budou muset spokojit se soubojem o kovy třetí nejvyšší hodnoty!

    Všichni přejí štěstí svému bývalému trenérovi Valeru Riverovi! „Valero je hnací silou pro házenou v Kataru,“ říká Victor Tomas.

    „Katar ukázal své jasné zlepšení od začátku Valerovy práce. Valero upírá svou pozornost především k obraně. V těchto směrech udělal Katar velké kroky vpřed,“ je názor Joana Canellase, který se stal nejlepším střelcem mistrovství Evropy v Dánsku o 50 gólů.
     
    A jak si Polsko v Kataru vedlo?

    Polská pouštní mise v Kataru se dá považovat za poměrně vydařenou. Poláci si na svůj herní účet v základní skupině připsali tři vítězství a dvě prohry. V prvním utkání podlehlo Polsko jednomu z nejsilnějších soupeřů ve skupině, tedy Německu. Poláci si po závěrečném zaznění klaksonu odnášeli z tohoto velmi emotivního utkání s prvním týmem skupiny prohru 29:26. Ve svém druhém působení na šampionátu v Kataru narazil polský výběr na házenkáře z Argentiny, které po strhující bitvě porazil tím nejtěsnějším rozdílem jediné branky 24:23. Z třetího utkání odcházeli Poláci opět s vítězným úsměvem na tváři, když zdolali silné Rusko 26:25. Ve čtvrtém střetu dosáhli polští házenkáři celkem přesvědčivého vítězství, které jim přineslo utkání se Saúdskou Arábií. Poláci rozstříleli asijský tým vysoko 32:13. Poláci uzavřeli své působení v základní skupině utkáním proti severskému týmu z Dánska. V tomto utkání porazili představitelé typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru polské házenkáře čtyřbrankovým rozdílem. Dáni si tak tímto výsledkem zajistili druhé místo ve skupině D. Země reprezentující Polsko, kde kvalita házené již dlouhodobě vzkvétá, odcházelo do dalších atraktivních bojů z konečné třetí pozice.

    V osmifinálovém utkání narazilo Polsko na skandinávské házenkáře ze Švédska. Po tomto velmi vyrovnaném zápase s dramatickým závěrem se nakonec z důležité výhry radovalo Polsko, které si tak zajistilo vstupenku do čtvrtfinálových bojů, kde se střetlo s horkokrevnými házenkáři od Jaderského moře, tedy s házenkáři z Chorvatska. Čtvrtfinálový střet nám nabídl rychlé dramatické utkání, jehož koncovku lépe zvládl polský tým, a proto zaslouženě zvítězil 24:22. Polská pouštní mise nadále pokračovala do semifinálového utkání s domácím Katarem!

    Rozhodující semifinálová bitva:

    Katar s řadou naturalizovaných posil i v semifinále pokračoval ve výborných výkonech z předchozích zápasů. V úvodu sice měli navrch Poláci, kteří poprvé od roku 2009 postoupili do semifinále, více než dvougólové vedení si ale nevytvořili. Za stavu 8:10 si vzal legendární španělský kouč domácího výběru Valero Rivera oddechový čas a od té chvíle už jeho svěřenci dominovali. Stejně jako v předchozích zápasech jim ale značně pomáhaly velmi kontroverzní výroky sudích. Duo srbských rozhodčích vyloučilo prvního katarského hráče až ve 42. minutě a Poláci i jejich německý trenér Michael Biegler jen bezmocně rozhazovali rukama. Katařané, jejichž dosavadním maximem z MS bylo 16. místo, na startu druhé půle vedli už o pět gólů a na nižší než dvoubrankový rozdíl soupeře nepustili. Mohl za to i skvělý výkon brankáře bosenského původu Danijela Šariče, který se blýskl hned dvanácti zákroky. Po závěrečném klaksonu naštvaní Poláci neudrželi nervy a celý tým přišel dvojici rozhodčích ironicky zatleskat.
     
    Představení polského celku na katarském šampionátu:

    Příběh polské reprezentace byl na všech vrcholových akcích v házené úzce spojen s Německem, protože Polsko se stalo několikrát kamenem úrazu pro zástupce nejkvalitnější a nejbohatší házenkářské ligy světa v uplynulých letech. Všechno to začalo v roce 2007 na mistrovství světa v Německu, kde se Poláci stali jediným týmem, který byl schopen porazit hostitele v předkole. Cesty obou týmů se opět setkaly ve velkém finále, kde nakonec Němci po pětibrankovém vítězství pozvedli nad svými hlavami titul světových šampionů.

    Ale od tohoto utkání změnily kyvadla na hodinách svůj směr. Na mistrovství světa v Chorvatsku 2009 si Poláci výhrou nad Seveřany z Norska zajistili postup do semifinále, zatímco Němci po prohře nad Dánskem skončili na třetí pozici, která pro ně znamenala vstupenku do boje o páté místo. Německo ve strhujícím utkání s infarktovým závěrem podlehlo v bitvě o postup do semifinále Dánsku dvoubrankovým rozdílem a muselo tak bojovat o umístění mezi top5 týmy světa. Němci nakonec výhrou nad Maďarskem tohoto úspěchu dosáhli. Chorvatský reprezentační výběr porazil před divácky nabitou halou polské házenkáře, kteří nakonec bojovali o kovy třetí nejvyšší hodnoty. V utkání o třetí místo porazili Dánsko a ozdobili tak svou sbírku o bronzové medaile.

    Na mistrovství Evropy v roce 2012 se Němci potkali s Poláky ve čtvrtfinále, které nakonec po jednobrankovém vítězství vyznělo lépe pro Polsko. Na této EHF EURO události nakonec obsadili polští házenkáři konečnou devátou pozici, které nakonec dosáhli i na MS ve Španělsku. To o dva roky později dosáhlo Polsko daleko lepšího výsledku, když na EHF EURO v Dánsku obsadilo šesté místo.

    V kvalifikaci o mistrovství světa 2015 v Kataru se Polsko potkalo opět s Německem. Polsko si na své konto připsalo dvě vítězství v řadě, když porazilo Němce dvakrát 25:24 a 29:28. Tyto porážky byly pro Němce velmi těžké, neboť v mezidobí od roku 2012 chybí olympijské hry.

    Ale smutný příběh měl nakonec šťastný konec pro Německo, protože IHF udělila Němcům divokou kartu pro Dauhá.

    Polské naděje pro Katar byly opravdu vysoké, protože jsou na podpůrné misi jejich " domácí akce ". Polsko totiž hostí evropský šampionát v roce 2016. "Všechno je připravené tak, abychom hráli velmi úspěšné mistrovství Evropy," řekl Biegler. " Potřebujeme uhrát dobrý výsledek v Dauhá, abychom dokázali přilákat co nejvíce fanoušků na naši evropskou akci."

    Na letošní nablýskané slavnosti bylo Polsko nasazeno do skupiny D. Na nejpompéznějším házenkářském šampionátu v dějinách čelilo hned vedle Německa silnému Rusku, Argentině, Saúdské Arábii a Dánsku.
    Lusail Multipurpose Hall v Kataru
     
    Dnešní atraktivní utkání mezi polskými a španělskými házenkáři se odehraje v hale Lusail Multipurpose Hall, která se nachází v katarském Lusailu.
    Oficiální hymna mistrovství světa mužů 2015 v Kataru
     
    Celý házenkářský svět bude již dnes od odpoledních hodin upírat svou pozornost snad k nejpompéznějšímu házenkářskému šampionátu v dějinách, který uspořádali arabští šejkové v prosluněném Kataru. V dnešním závěrečném souboji o bronzové medaile svedou v exotické destinaci atraktivní bitvu polští házenkáři proti mistrům světa z roku 2013. Kompletním průběhem dnešního utkání Vás bude doprovázet Aleš Pur, který Vás tímto srdečně vítá na našich textových on-line přenosech.
     
    Úvodní sestavy:

    Polsko: Szmal, Wyszomirski – Krajewski, Orzechowski, Bielecki, Rojewski, Wisniewski, Wichary, B. Jurecki, M. Jurecki, Grabarczyk, Jurkiewicz, Syprzak, Daszek, Szyba, Chrapkowski.

    Španělsko: Perez de Vargas, Sierra – Rocas, Maqueda, Tomas, Entrerrios, Aguinagalde, Ugalde, Andreu, Rodriguez, Canellas, Morros de Argila, Garcia, Rivera, Guardiola, Dujšebajev.

    Rozhodčí: Martin Gjeding, Mads Hansen (oba DEN).
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    Polsku se první útok nevydařil, nyní jdou dopředu Španělé. (0:0)
     
    2
    Dobrá Szybova obrana, Canellas se nedostal ke střele. (0:0)
     
    3
    První gól utkání, vstřelil jej z pravé strany Daszek. (1:0)
     
    3
    Rychlý brejk Polska, Jurkiewicz však pálil vedle. (1:0)
     
    4
    Je to zatím hodně nervózní a nepřesné. Rozhodčí nyní odpískali útočný faul Maquedy. (1:0)
     
    5
    Přes natažené ruce obránců se prosadil Wisniewski a je to rázem 2:0 pro Polsko. (2:0)
     
    5
    Szmal zatím španělské hráče pěkně trápí a stále drží čisté konto. (2:0)
     
    6
    Španělé v útoku udělali chybu v rozehrávce a Polsko jde do rychlého kontru. (2:0)
     
    Syprzak dostal pěknou přihrávku na brankoviště a v pádu pohotově skóroval. (3:0)
     
    6
    Španělsko si bere oddechový čas. (3:0)
     
    7
    Faul Michala Szyby byl ohodnocen žlutou kartou. (3:0)
     
    7
    Španělům to vůbec nejde, nyní vystřelili vysoko nad. (3:0)
     
    8
    Konečné se raduje i tým Španělska, z brejku skóroval Rocas. (3:1)
     
    8
    Jenže přichází okamžitá odpověď z ruky Szyby. Je to opět o tři branky. (4:1)
     
    9
    Szyba je neudržitelný, přidává další trefu! (5:1)
     
    10
    Garcia si ale okamžitě naskočil na stranu a kolem Szmalovy hlavy snížil. (5:2)
     
    11
    Parádní Szmal! Maqueda přihrál na volného Garciu, jenže ten trefil pouze ruku gólmana Polska. (5:2)
     
    11
    Bielecki zaváhání trestá, Polsko si udržuje pohodlné vedení. (6:2)
     
    11
    Mariusz Jurkiewicz dostal žlutou kartu. (6:2)
     
    12
    Z pokračujícího útoku se trefil Maqueda. (6:3)
     
    13
    Szmal teď neuvěřitelně. Nejprve vychytal Rocase a pak v pádu musel pořešit padající míč. Zvládl to na brankové čáře. (6:3)
     
    13
    Rocas má i smůlu. Nyní Szmala překonal, jenže trefil břevno. (6:3)
     
    14
    Žlutou kartu za faul obdržel Jorge Maqueda. (6:3)
     
    14
    B. Jurecki navíc házel sedmičku. Tu mu sice Perez de Vargas vyrazil, dorážku už ale polský hráč zvládl na jedničku. (7:3)
     
    15
    Maqueda bleskově zareagoval ranou z devíti metrů. (7:4)
     
    16
    Už je to jen o dvě branky, Aguinagalde dostal na brankovišti až moc prostoru a této situace dokázal plně využít. (7:5)
     
    16
    Je tu okamžitě timeout Polska. (7:5)
     
    16
    Perez de Vargas vychytal Syprzaka, jenže to bylo na úkor vlastního zdraví, gólman schytal tvrdou ránu míčem do obličeje. (7:5)
     
    16
    Teď už byl Syprzak úspěšný, z brankoviště to měl hodně jednoduché. (8:5)
     
    17
    Opět sníženo. Z pravého křídla si naskočil Tomas a střelou do horní části branky dal šestý gól svého týmu. (8:6)
     
    18
    Garcia skóroval s velkou dávkou štěstí. Jeho rána byla tečována a Szmal už nezvládl změnit směr svého zákroku. Míč tak kolem něj prolétl do branky. (8:7)
     
    19
    Syprzak ale okamžitě po hezkém prostrčení na brankoviště navýšil hubený náskok. (9:7)
     
    20
    Poláci pustili Tomase do trháku a ten si s tím věděl rady. Drama pokračuje. (9:8)
     
    21
    Jurkiewicz vyslal ze své ruky opravdu tvrdou ránu a Perez de Vargas na tuto bombu nezvládl zareagovat. (10:8)
     
    21
    Mariusz Jurkiewicz dostal dvě minuty, je tu přesilovka pro Španělsko. (10:8)
     
    21
    Rivera navíc proměnil sedmimetrový hod. (10:9)
     
    22
    Szyba proměnil střelu, v kterou asi ani on nedoufal. Gólman Španělska šel k tyči, jenže míč mu některou mezírkou propadl. (11:9)
     
    22
    Přestřelka pokračuje, Rivera opět upravil na rozdíl jedné branky. (11:10)
     
    23
    Rychlý kontr Španělů byl zblokován do zámezí, útok tak může pokračovat. (11:10)
     
    23
    A je srovnáno. Garcia si naskočil mezi dva protihráče a nedal Szmalovi šanci. Po jedenácti. (11:11)
     
    24
    A po dalším povedeném zákroku Perez de Vargase může jít Španělsko dokonce do vedení. (11:11)
     
    25
    Wisniewski si počkal na odražený míč a i když byl těsně bráněn, dokázal z levého křídla skórovat. (12:11)
     
    26
    Začala poslední pětiminutovka prvního poločasu. (12:11)
     
    26
    Poláci, jmenovitě Bartosz Jurecki ztratil míč, Španělsko může zahájit cestu za vyrovnáním. (12:11)
     
    26
    Szmal chtěl zabránit rychlému brejku, jenže míč mu vypíchl Rivera a skóroval do odkryté branky! (12:12)
     
    27
    Žlutou kartu dostal Gedeon Guardiola. (12:12)
     
    28
    Polsko opět vede, trefil se Michal Jurecki. (13:12)
     
    29
    Garcia mířil z levé strany vedle, Szmal nemusel vůbec zasahovat. (13:12)
     
    29
    Chyba Poláků v rozehrávce, do trháku se dostal Guardiola, zleva si seběhl na střed a své sólo proměnil. (13:13)
     
    30
    Szyba netrefil, do konce poločasu zbývá půlminuta, čas na poslední útok Španělů. (13:13)
     
    30
    Maqueda byl při střele faulován, čas rychle utíká. (13:13)
     
    30
    První poločas skončil. (13:13)
     
    Máme za sebou první poločas a zápas je vyrovnaný 13:13. Poláci sice po větší část půle vedli, v závěru se ale Španělé zvedli, zatlačili a i trochu odčarovali Szmalovo kouzlo. Zápas o bronzové medaile je tak i nadále zcela otevřený a my se máme na co těšit.
    Ukázka z poločasové show pro diváky

     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:18.
     
    31
    Začal druhý poločas. (13:13)
     
    31
    Španělsko jde do vedení, průnikem na brankoviště se o to postaral Aguinagalde. (13:14)
     
    32
    Na druhé strané pálil z devítky Jurkiewicz, jenže minul. (13:14)
     
    33
    Srovnáno, z brejku se trefil Daszek. Nejprve naznačil a poté přesně vypálil. (14:14)
     
    34
    Poláci sice čekali odpískání faulu na brankovišti, jenže se pokračovalo ve hře a Tomas dokázal svůj trhák proměnit. (14:15)
     
    34
    Trenér Polska si okamžitě po obdržené brance vzal oddechový čas. (14:15)
     
    35
    Michal Jurecki vystihl rozehrávku Španělska a vydal se do dlouhého sóla, které také proměnil. (15:15)
     
    35
    Přestřelka pokračuje, přes obranu se teď trefil Maqueda. (15:16)
     
    36
    Co akce, to gól. Z brankoviště skóroval naskakující Wisniewski. Opět panuje vyrovnaný stav. (16:16)
     
    36
    Wisniewski mohl vzápětí strhnout vedení na stranu Polska, střílel z prakticky stejného místa, jako před chvílí, nyní jej ale vychytal Perez de Vargas. (16:16)
     
    37
    Polsko teď uzamklo svou obranu, Maqueda se ke střele nedostal. (16:16)
     
    38
    A nyní stejný hráč trefil tyč. (16:16)
     
    38
    Co se nepovedlo jemu, zvládl Aguinagalde, když se prosmýkl mezi dvěma obránci a skóroval z brankoviště. (16:17)
     
    39
    Bielecki trefil dobře postavený blok, Španělsko může jít do malého trháku. (16:17)
     
    40
    Neskutečnou bombu z dálky teď vypustil Szyba. Gólman Španělů se jen ohlédl za míčem. (17:17)
     
    40
    Na druhé straně vychytal Szmal Tomasovu střelu z pravého křídla. (17:17)
     
    41
    Rozhodčí dnes šetří dvouminutovými tresty, i když se hraje docela tvrdě. (17:17)
     
    41
    Teď už to ale dvě minuty jsou, trest dostal Kamil Syprzak. (17:17)
     
    42
    Přesilovku hned ze startu využil Tomas a to střelou z pravé strany. Bylo to z velmi ostrého úhlu, ale naprosto přesné. (17:18)
     
    42
    A opět Tomas, nyní z brejku a náskoku na brankoviště. Španělsko už vede o dvě branky. (17:19)
     
    43
    Perez de Vargas dal Wisniewskimu dárek, když mezi nohami propustil lehoučkou střelu. (18:19)
     
    44
    Břevno. Rána Canellase byla sice tvrdá a konstrukcí pěkně otřásla, ale co naplat, gól z toho není. (18:19)
     
    45
    Jubilejní dvacátou branku svého týmu dal z devíti metrů Entrerrios. Mířil do protipohybu gólmana a vyplatilo se. (18:20)
     
    46
    Dvě minuty dostal Przemyslaw Krajewski, je tu přesilovka pro Španělsko. (18:20)
     
    46
    Z rychlého brejku mohl snížit Szyba, jenže při rychlém zpracovávání vystřelil mimo. (18:20)
     
    47
    Tomas dostal prostor na pravém křídle a zamířil přesně. Španělsko už vede o tři. (18:21)
     
    48
    Perez de Vargas zasáhl proti Jurkiewiczovi, Polsku se absolutně přestalo dařit. (18:21)
     
    49
    Daszek se vydal do velkého sóla, jenže při střelbě byl faulován a branku netrefil. (18:21)
     
    49
    Dvě minuty za faul dostal Raul Entrerrios, Polsko může pokračovat v útoku. (18:21)
     
    49
    Ještě předtím ale oddechový čas Polska. (18:21)
     
    50
    Španělsko útočí velice rozvážně, už to vypadá na pasivitu. (18:21)
     
    51
    Nakonec to skončilo gólem, přesně se trefil Rodriguez. (18:22)
     
    51
    Naději vykřesal Szyba svou akcí, kdy využil volného prostoru na pravé straně. (19:22)
     
    52
    Szmal vychytal dobře ukrytý podstřel, Polsko může znovu zkorigovat výsledek. (19:22)
     
    53
    Sedmička pro Polsko. (19:22)
     
    53
    Postavil se k ní Bartosz Kurecki a podél Pereze de Vargase upravil na dvoubrankový rozdíl. (20:22)
     
    54
    Rivera z levého křídla minul! Polsko má velkou šanci se přiblížit na rozdíl jednoho gólu. (20:22)
     
    54
    Jenže Jurkiewicz byl zablokován španělskou obranou, nedokázal prostřelit natažené ruce. (20:22)
     
    55
    Blíží se nám koncovka utkání, Polsku čas utíká hodné rychle, Španělům se naopak vleče. (20:22)
     
    56
    Podél Morrose de Argily skóroval Daszek, už je to jen o jedinou branku! (21:22)
     
    57
    Naznačením se přes obránce dostal Entrerrios a propálil i nachystaného Szmala. (21:23)
     
    57
    Navíc je tu pro Poláky potíž, Michal Szyba dostal dvě minuty. (21:23)
     
    57
    Oddechový čas pro Španělsko, blíží se koncovka utkání. Je tak potřeba dát důležité pokyny na poslední akce. (21:23)
     
    58
    Krajewski se prosmýkl na levé křídlo, dostal zadovkou přesnou přihrávku a je to zase o jedinou branku. (22:23)
     
    59
    Jenže po faulu na Canellase přichází sedmimetrový hod pro Španělsko. (22:23)
     
    59
    Rivera si se Szmalem poradil a dal svému týmu trochu klidu do koncovky. (22:24)
     
    59
    Okamžitě reaguje Szyba. Dokázal si proskočit mezi dva obránce a překonat i vyběhnutého brankáře. (23:24)
     
    60
    31 vteřin do konce, čas je po faulu na Maquedu zastaven. (23:24)
     
    60
    Maqueda trefil břevno, Polsko jde za posledním útokem a prodloužením! (23:24)
     
    60
    A je to tam! Szyba v předposlední sekundě propálil Pereze de Vargase a mezi polskými fanoušky propukla obrovská radost! (24:24)
     
    60
    Druhý poločas skončil. (24:24)
     
    Šedesát minut o vítězi a držiteli bronzových medailí nerozhodlo, byť Španělsko bylo skutečně okamžik od výhry. Jenže skvělý finiš Polska a Szybův gól v předposlední vteřině, to vše rozhodlo o tom, že si dáme prodloužení.
     
    61
    Začal první poločas prodloužení. (24:24)
     
    61
    Jurkiewiczova střela z dálky skončila mimo, dopředu jde Španělsko. (24:24)
     
    62
    Z brejku se prosadil Daszek a střelou do spodní části branky strhl vedení na stranu Polska. (25:24)
     
    62
    Garcia trefil Szmala, bylo to ale s faulem, takže jihoevropané budou pokračovat v útoku. (25:24)
     
    63
    Aguinagalde se ale na brankovišti prosadil a střelou o zem vyrovnal. (25:25)
     
    63
    Syprzak se prosazuje na druhé straně, drama pokračuje. (26:25)
     
    64
    Polsko opět přidalo v obraně a tvrdě brání dotírající hráče. (26:25)
     
    64
    Po faulu na Entrerriose je tu sedma pro Španělsko. (26:25)
     
    64
    K té se postavil Rivera a dobře umístěnou střelou nedal Szmalovi šanci. (26:26)
     
    65
    Daszek zachytil vyraženou střelu, Polsko i přes nepřesnou ránu pokračuje v útoku. (26:26)
     
    65
    První poločas prodloužení skončil. (26:26)
     
    Po první pětiminutovce prodloužení jsme se rozluštění otázky, kdo bude bronzový medailista, nepřiblížili. Pořád panuje nerozhodný stav. Pokud by tato situace byla i po druhé pětiminutovce, budou muset rozhodnout sedmimetrové hody!
     
    66
    Začal druhý poločas prodloužení. (26:26)
     
    66
    Maqueda byl tvrdě atakován na brankovišti, po faulu budou Španělé pokračovat v dobývání Szmalovy branky. (26:26)
     
    66
    Szmal chytá a posílá své spoluhráče do útoku. (26:26)
     
    67
    M. Jurecki se uvolnil od svého strážce a pravačkou poslal míč do branky. Polsko vede. (27:26)
     
    68
    Španělsko útočí opravdu pomalu, nakonec je vysvobodil faul na Canellase, budou tak moci v poklidu rozjet jiný signál. (27:26)
     
    68
    Z dálky srovnává Garcia, Szmal čekal střelu na opačnou stranu. (27:27)
     
    68
    Faul zastavení akce i na druhé straně, Guardiola odvedl dobrou práci. (27:27)
     
    69
    Syprzak dostal míč na hranici brankoviště a v předposlední minutě vrátil svému týmu vedení. (28:27)
     
    69
    Jenže Španělsko má Tomase, ten je z křídla nepolapitelný. Podařilo se mu opět vyrovnat. (28:28)
     
    70
    Syprzak, i když byl těsně a drsné bráněn, dokázal vystřelit a trefit! (29:28)
     
    70
    Tohle už Španělé asi nestihnou, mají totiž na střelu poslední dvě sekundy! (29:28)
     
    70
    Španělsko se chystá na poslední střelu, obrana Polska vytvořila před Szmalem zeď. (29:28)
     
    70
    První poločas prodloužení skončil. (29:28)
     
    A zeď také poslední ránu zvládla zastavit a na palubovce propuká polská radost. Španělsko bylo vteřinu od medaile a nakonec odjede s prázdnou. I druhá polovina prodloužení přinesla dramatickou podívanou, o jednu branku v něm bylo Polsko a tak se může radovat z velkého úspěchu.
     
    Nejlepším hráčem byl vyhlášen Michal Szyba z Polska.
     
    Statistiky

    Střelci:
    Polsko: Szyba 8, Syprzak 6, Wisniewski 4, M. Jurecki 3, Daszek 3, B. Jurecki 2, Krajewski 1, Bielecki 1, Jurkiewicz 1.
    Španělsko: Tomas 7, Rivera 5, Aguinagalde 4, Garcia 4, Maqueda 3, Entrerrios 2, Rocas 1, Rodriguez 1, Guardiola 1.

    Vyloučení: 4:1

    Sedmičky: 2/1:3/3
    Polští hráči oslavují zisk bronzových medailí s diváky

     
    To je z tohoto utkání vše, já Vám přeji hezkou neděli a u dalších přenosů se budu těšit na shledanou. (16:40:45)

    Aleš Pur

    Poľsko: Szmal, Wyszomirski – Krajewski, Orzechowski, Bielecki, Rojewski, Wisniewski, Wichary, B. Jurecki, M. Jurecki, Grabarczyk, Jurkiewicz, Syprzak, Daszek, Szyba, Chrapkowski.
    Španielsko: Perez de Vargas, Sierra – Rocas, Maqueda, Tomas, Entrerrios, Aguinagalde, Ugalde, Andreu, Rodriguez, Canellas, Morros de Argila, Garcia, Rivera, Guardiola, Dujšebajev.

    Rozhodca: Martin Gjeding, Mads Hansen (oba DEN)