SP v alpském lyžování - slalom žen 1. kolo Vítěz: F. Hansdotterová (SWE) (kon.) | SP v alpském lyžování - slalom žen 2. kolo Vítěz: F. Hansdotterová (SWE) (kon.)
koniec udalosti
SP v alpském lyžování - slalom žen, 2. kolo, Flachau

Vítěz: F. Hansdotterová (SWE)

cz Utorok 13.01.2015, 20:45Zjazdové lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:45.
     
    Švédka Frida Hansdotterová (SWE) se stala vítězkou prvního kola večerního slalomu ve Flachau. Zajela opravdu fantasticky a bude mít nejlepší výchozí pozici. Za ní skončila Tina Mazeová (SLO), která si konečně po delší odmlce může brousit zuby na stupně vítězů. A co dělá českým fanouškům největší radost, je aktuální umístění Šárky Strachové (CZE). Ta bude startovat jako 28. v pořadí, na Švédku ztratila 49 setin sekundy.
     
    Kromě Strachové postoupila do dalšího kola také Slovenka Veronika Velez Zuzulová, jenž 1. kolo dokončila na velmi dobrém 12. místě. Na první místo ztratila 1,12 sekundy. Také Petra Vlhová může vlastně zaútočit na první desítku, skončila totiž na 22. příčce se ztrátou 1,75 sekundy. Ve 2. kole ovšem neuvidíme jak české závodnice Dubovskou se Smutnou, tak ani slovenskou slalomářku Kantorovou.
     
    Trať pro druhé kolo bude stavět pan C. Thoma ze Švédska, což by Fridě Hansdotterové mohlo vlastně vyhovovat. Švédky mimochodem mají v první třicítce dalších pět závodnic! Uvidíme, jestli pro ně tahle skutečnost bude tak velkou výhodou.
     
    Startovní listina:

    30. Alexandra Daumová (AUT) +2,09
    29. Ana Buciková (SLO) +2,08
    28. Sara Hectorová (SWE) +2,01
    27. Barbara Wirthová (GER) +1,99
    26. Federica Bignoneová (ITA) +1,93
    24. Chiara Costazzaová (ITA) +1,90
    24. Laurie Mougelová (FRA) +1,90
    23. Taina Bariozová (FRA) +1,86
    22. Petra Vlhová (SVK) +1,75
    21. Christina Geigerová (GER) +1,68
    20. Charlotta Saefvenbergová (SWE) +1,59
    19. Emelie Wikströmová (SWE) +1,56
    18. Michelle Gisinová (SUI) +1,47
    17. Maren Wieslerová (GER) +1,46
    16. Erin Mielzynská (CAN) +1,38
    15. Michaela Kirchgasserová (AUT) +1,35
    14. Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE) +1,33
    13. Nathalie Eklundová (SWE) +1,28
    12. Veronika Velez Zuzulová (SVK) +1,12
    11. Nastasia Noensová (FRA) +1,11
    10. Carmen Thalmannová (AUT) +0,97
    9. Bernadette Schildová (AUT) +0,95
    8. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,68
    7. Nicole Hospová (AUT) +0,67
    6. Wendy Holdenerová (SUI) +0,64
    5. Kathrin Zettelová (AUT) +0,56
    4. Nina Lösethová (NOR) +0,51
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,49
    2. Tina Mazeová (SLO) +0,23
    1. Frida Hansdotterová (SWE) 55,40
     
    Závod začal.
     
    1
    Alexandra Daumová (AUT) udělala hned několik chyb hned na začátku a nakonec po dvoubráně neprojela hned branku následující. Takže s body do světového poháru počítat nemůže.
     
    2
    Ana Buciková (SLO) byla trochu překvapující postupující. Nakonec zajela čas 1:53,04. Dlouho ovšem ve vedení asi nebude. Ale nepředbíhejme, ty ztráty dnes nejsou mezi závodnicemi tak veliké.
     
    3
    Sara Hectorová (SWE) jela dost agresivně a nakonec se dopustila klasického špicaru. Škoda, nějaké body si připsat mohla, už tahle do 2. kola postoupila doslova o prsa.
     
    4
    Barbara Wirthová (GER) je druhou slalomářkou, která dojela co cíle. Jela trochu opatrněji, asi aby bodovala. Byla celou dobu pomalejší než Buciková, nakonec na ní ztratila 35 setin sekundy.
     
    5
    Federica Bignoneová (ITA) spadla, a to dost ošklivě! Při nájezdu na menší kopeček zavadila zvláštním způsobem o branku a skončila. Je malinko otřesená, ale žádné vážnější zranění by si přivodit neměla.
     
    6
    Chiara Costazzaová (ITA) byla jednou z mírných favoritek. Ale ani ona nedojela tenhle slalom! Někde v prostředku trati jí podjela vnitřní lyže a na trať se nevrátila. Pouze dvě závodnice zatím máme v cíli!
     
    7
    Laurie Mougelová (FRA) jela hodně, hodně dobře. Branky projížděla rychle, vlastně ani nedělala žádné oblouky. A i když chybovala na stejném místě jako těsně předtím Costazzaová, dojela do cíle s náskokem 85 setin.
     
    8
    Taina Bariozová (FRA) nenašla vůbec dobrý rytmus v této jízdě, branky míjela dost pomalu. Zajela dost špatné 2. kolo. Na svou francouzskou kolegyni ztratila 81 setin sekundy.
     
    9
    Ani Petra Vlhová (SVK) nepřekonala vedoucí Mougelovou. A i když v půlce trati ztrácela 41 setin, v závěru zabrala a nakonec dojela s deficitem 4 setin. Škoda, první příčka jí unikla opravdu o kousek. Je alespoň aktuálně na bedně.
     
    10
    Christina Geigerová (GER) svým fanouškům radost neudělala. V kritickém úseku, kde chybovalo už několik závodnic, jí podjela vnitřní lyže, a ani ona tak na body do svěťáku nedosáhne.
     
    11
    Charlotta Saefvenbergová (SWE) je novou vedoucí závodnicí. Zajela velmi dobře, všechny kritické úseky zvládla slušně. Těžko jí něco vyčítat. Slalom stavěný Švédem Thomem jí evidentně sedl. Je na prvním místě o 77 setin sekundy.
     
    12
    Emelie Wikströmová (SWE) ztratila na svou reprezentační kolegyni celkově 68 setin. Dostala se alespoň na druhé místo. Přece jenom její pojetí nebylo tak agresivní a elegantní jako u Saefvenbergové.
     
    13
    Michelle Gisinová (SUI) je další závodnicí, která neprojela jednu z branek. Doslova a dopísmene jí pouze přejela. Už zpočátku nebyla nijak rychlá, branky objížděla velkým obloukem.
     
    14
    Maren Wieslerová (GER) do toho vlétla po hlavě! Snažila se jet co nejagresivněji. Bohužel v poslední části trati udělala chybu a slalom nedokončila. Těch chyb bylo stejně dost, na lepší umístění by to asi nestačilo.
     
    15
    Erin Mielzynská (CAN) byla ve druhém kole naprosto uvolněná. Předvedla velmi dobrý výkon, ale lyže jí prostě nejely úplně nejlépe. Nakonec nemusí být tak zklamaná, zařadila se na druhé místo se ztrátou 36 setin.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Charlotta Saefvenbergová (SWE) 1:51,42
    2. Erin Mielzynská (CAN) +0,36
    3. Emelie Wikströmová (SWE) +0,68
     
    16
    Michaela Kirchgasserová (AUT) nebyla v nohách tolik uvolněná, nedokázala si najít tu správnou a hlavně nejrychlejší stopu. Ve třetí části trati nakonec dost zrychlila, přesto byla pomalejší o 15 setin sekundy.
     
    17
    Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE) patřila mezi favoritky, ale závod ve Flachau se jí moc nepovedl. Udělala prostě na své poměry dost chyb. Do cíle dojíždí jako sedmá se ztrátou 9 desetin. Tenhle výsledek bude zřejmě zklamáním, i když do kamery Švédka divákům mává.
     
    18
    Nathalie Eklundová (SWE) jela velmi dobře první část, tam měla náskok 13 setin. Jenže další dva úseky jí nevyšly, v nich prostě nenašla ten správný rytmus. Nakonec ani ona vedoucí Saefvenbergovou nepřekonala, byla pomalejší o 72 setin sekundy.
     
    19
    To je čas jako hrom! Zajela přímo fantasticky, branky projížděla jako nůž máslem. A nastavila velmi vysokou laťku. Ve 2. kole byla Veronika Velez Zuzulová (SVK) vůbec nejrychlejší. Slovenka by se konečně mohla dočkat nějakého velkého úspěchu. Saefvenbergovou předjela o 1,12 sekundy!
     
    20
    Nastasia Noensová (FRA) ztrácela na vedoucí Zuzulovou už od samotného začátku. A její deficit se stále navyšoval. Alespoň může být ráda, že dojela do cíle, i když se ztrátou 1,68 sekundy. To stačí zatím na páté místo.
     
    21
    Carmen Thalmannová (AUT) byla chvilku rychlejší než Slovenka, ale nakonec jednu branku neprojela čistě a ve 2. kole skončila. Závodnic, které mají na kontě DNF, je už poměrně hodně.
     
    22
    Bernadette Schildová (AUT) některé branky dost podjížděla, zajela samozřejmě horší jízdu než Zuzulová. Tu Rakušanka ohrozit nemohla. Nakonec protla cílovou pásku se ztrátou 2,31 sekundy. To je přímo hrozivé číslo pro tuhle reprezentantku.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Veronika Velez Zuzulová (SVK) 1:50,30
    2. Charlotta Saefvenbergová (SWE) +1,12
    3. Michaela Kirchgasserová (AUT) +1,27
     
    23
    Mikaela Shiffrinová zatím jede skvěle a na druhém mezičase vede o tři desetiny.
     
    23
    Mikaela Shiffrinová nakonec vede před Slovenkou Zuzulovou o osm desetin sekundy, ovšem na obhajobu ze dvou předchozích slalomů to nevypadá.
     
    24
    Rakušanka Nicole Hospová ztrácela na prvním mezičase už 39 setin sekundy, na tom druhém dokonce 68 setin sekundy a v cíli ji registrujeme na třetí pozici s více jak vteřinovou ztrátou!
     
    25
    Švýcarka Wendy Holdenerová na prvním měřeném úseku zvýšila svůj náskok a vedla o osm setin sekundy, ve střední pasáži ztrácela dvě desetiny sekundy a v cíli nakonec ztratila jen čtyři setiny sekundy! Skvělá jízda, chybělo jen potřebné štěstí!
     
    26
    Rakušanka Kathrin Zettelová prohospodařila na prvním mezičase svůj náskok a ztrácela 12 setin, i přes čistou jízdu ve střední pasáži nabrala manko přes půl sekundy a v cíli je až pátá s mankem 1:08. Nakonec to nevyšlo, ovšem rozhodně nemusí být úplně nespokojená.
     
    27
    Překvapení prvního kola Nina Lösethová vedla v horní části o dvě desetiny, v dobrém výkonu pokračovala také ve středu trati a ztrácela jen osm setin sekundy. Nakonec je v cíli čtvrtá o osm setin sekundy.
     
    28
    Na startu je připravená Šárka Strachová, která byla třetí po prvním kole!
     
    28
    Šárka jede na začátku pomaleji a ztrácí už 23 setin sekundy.
     
    28
    Na druhém mezičase má ztrátu 88 setin sekundy!
     
    28
    Bohužel nakonec je to až průběžné sedmé místo s mankem 1,14, ve druhém kole je to čtrnáctý nejrychlejší čas! Šárka spokojená nebude, ovšem vešla se do nejlepší desítky.
     
    29
    Slovinka Mazeová přerušuje sérii dvou výher Američanky Schiffrinové a po skvělé jízdě je v cíli první o pouhé dvě setiny sekundy!
     
    30
    Švédka Frida Hansdotterová vede na prvním mezičase o 44 setin sekundy!
     
    30
    Na druhém mezičase Švédka drží náskok 35 setin sekundy.
     
    30
    Švédka Frida Hansdotterová i přes chybu ve spodní pasáži vítězí o 61 setin sekundy a zaslouženě vítězí, Slovenka Zuzulová končí pátá a Šárka nakonec devátá.
     
    Slalom žen právě skončil.
     
    Výsledky slalomu žen ve Flachau:

    1. Frida Hansdotterová (SWE) 1:49:59
    2. Tina Mazeová (SLO) +0,61
    3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,63
    4. Wendy Holdenerová (SUI) +0,67
    5. Veronika Velez Zuzulová (SVK) +0,71
    6. Nina Lösethová (NOR) +0,91
    7. Nicole Hospová (AUT) +1,66
    8. Kathrin Zettelová (AUT) +1,71
    9. Šárka Strachová (CZE) +1,77
    10. Charlotta Saefvenbergová (SWE) +1,83
    11. Michaela Kirchgasserová (AUT) +1,98
    12. Erin Mielzynská (CAN) +2,19
    13. Nastasia Noensová (FRA) +2,39
    14. Emelie Wikströmová (SWE) +2,51
    15. Nathalie Eklundová (SWE) +2,55
    16. Laurie Mougelová (FRA) +2,60
    17. Petra Vlhová (SVK) +2,64
    18. Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE) +2,73
    19. Bernadette Schildová (AUT) +3,02
    20. Taina Bariozová (FRA) +3,41
    21. Ana Buciková (SLO) +3,45
    22. Barbara Wirthová (GER) +3,80
    ------------------------------------------------
    Federica Bignoneová (ITA) DNF
    Sara Hectorová (SWE) DNF
    Maren Wieslerová (GER) DNF
    Christina Geigerová (GER) DNF
    Alexandra Daumová (AUT) DNF
    Carmen Thalmannová (AUT) DNF
    Michelle Gisinová (SUI) DNF
    Chiara Costazzaová (ITA) DNF
    Švédka si jede pro vítězství

     
    Slalom žen je u konce, a i když český fanoušek možná čekal o něco více, tak je deváté místo Šárky Strachové úspěchem. Ta se tak podruhé v sezóně dostala do elitní desítky a hlavně výkonem v 1. kole jasně ukázala, že je před americkým světovým šampionátem ve velmi dobré formě. Vítězkou závodu ve Flachau se stala Švédka Frida Hansdotterová, která ovládla už první kolo. Na druhém místě skončila vedoucí žena světového poháru Tina Mazeová a třetí vítězka posledních dvou slalomů, Američanka Mikaela Shiffrinová. Nejrychlejší čas ve druhém kole zajela Slovenka Veronika Velez Zuzulová, která obsadila konečné páté místo. Já se tímto s Vámi loučím a přeji hezký zbytek dnešního dne. (21:56:39)

    Patrik Sandev