Rayo Vallecano – Córdoba 0:1 (kon.)
koniec
Rayo Vallecano
0:1 (0:1)
Cordoba CF
Pondelok 12.01.2015, 20:45 • Estadio Teresa Rivero (Madrid) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Na začiatku súťaže odpisovaná Córdoba získava druhé dôležité víťazstvo v rade a po prvýkrát v Primera División opúšťa zónu zostupu. Na pätnástom mieste tak stráca na Vallecano už len tri body. O všetkom dnes rozhodol Abdoulaye Ba, ktorý vlastencom prekonal gólmana Toňa. V druhom dejstve sme videli dve dobré príležitosti Vallecana na vyrovnanie, no ani jeden pokus nesmeroval medzi tri žrde.

    Z Madridu je to pre dnes všetko, ďakujem za pozornosť. (22:51:17)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Krátko po ňom sa k centru z pravej strany dostal i vysunutý stopér Ba, ktorý ale gól do správnej siete nepridal. Hlavička letela dva metre nad bránku.
     
    90+1
    Manucho dostával v úvode trojminútového nadstavenia dobrú loptu na hrot, no ešte nad ním vyrástol gólman Juan Carlos.
     
    89
    Vyšťavený Andone v závere napokon opúšťa hraciu plochu. Na zelenom koberci ho s deviatkou na chrbte nahradí bývalý zakončovateľ Newcastle United Xisco.
     
    86
    Domácim sa veľmi rýchlo kráti čas na prípadné vyrovnanie. S kŕčmi sa teraz na trávniku ocitá rumunský útočník Andone. Čas plynie ďalej.
     
    84
    Domácim sa napriek občasným príležitostiam nedarí vyprodukovať permanentný tlak na bránku Juana Carlosa.
     
    82
    Cartabia dnes nebol tak vidieť, ako sme u neho zvyknutí. Desať minút pred koncom hry ho preto na hracej ploche nahradí Fede Vico.
     
    80
    Druhá veľká príležitosť domácich na vyrovnanie, no Córdoba i naďalej so šťastím odoláva. Kakuta sa pred šestnástkou dobre zorientoval a po obídení Baenu následne prihrával doľava, kde pracoval striedajúci Manucho. Angolský forward sa lahodne zvrtol okolo brániaceho soka súpera, no z ľavej strany šestnástky mieril krížnou strelou iba tesne vedľa. Jeho prízemnému pokusu k ľavej žrdi chýbalo len niekoľko decimetrov. Gólman Juan Carlos by sa možno naťahoval márne.
     
    78
    Domácim sa teraz o rohovom kope podarilo pritlačiť Córdobu, no Buenovu koncovku vykopával z malého vápna jeden z hosťujúcich zadákov.
     
    76
    Po Manuchovej práci v šestnástke nasledoval rohový kop pre Francúza Kakutu, ale ten odcentroval len presne do náruče Juana Carlosa.
     
    74
    Córdoba so zaujímavou príležitosťou pre rozohrávku štandardnej situácie, no Bebého vysoká lopta nenašla nikoho.
     
    72
    Azda najaktívnejší domáci hráč dnešného zápasu Álex Moreno dvadsať minút pred koncom schádza z hracej plochy. Nahrádza ho útočník Aquino.
     
    70
    Quini na ľavej strane najskôr držal a potom aj podkopol unikajúceho Cartabiu. Javier Estrada opäť siaha do svojej pravej kapsy.
     
    69
    Na trávniku už máme i kmeňového hráča madridského Realu Borju Garcíu. Miesto mu prenechal kapitán Córdoby Abel Gómez.
     
    68
    Na zelený trávnik vybieha bývalý hráč waleskej Swansea City Alejandro Pozuelo, ktorý na madridskom trávniku nahrádza Baenu.
     
    66
    Álex Moreno a po polhodine hry azda prvá vážnejšia možnosť Vallecana na vyrovnanie! V tomto prípade chýbali skutočne len centimetre. Španielsky full-back na ľavej strane obišiel dvojicu hráčov súpera. Na okraji veľkého vápna si loptu hodil na pravačku a nádherne zakrútil loptu takmer presne do ľavej šibenice svätyne prizerajúceho sa Juana Carlosa. Lopta ale nakoniec pristála iba na hornej konštrukcii bránky Córdoby, ktorá tak aj s dávkou šťastia naďalej drží svoje tesné vedenie.
     
    64
    Kakuta šikovne prihrával dovnútra šestnástky Manuchovi, ktorý si krásne pripravil loptu na strelu, no včas sa mu do jeho rany hodil Pantič.
     
    62
    Córdoba mala k dispozícii ďalšiu štandardnú situáciu z ľavej strany, no Bebého center preletel celým vápnom bez zásahu.
     
    60
    Manucho po následnej štandardke zrámoval Fausta Rossiho, ale zdá sa, že by mal byť v poriadku. Po hodine hry stále 0:1.
     
    59
    Eduard Campabadal vyrovnáva bilanciu žltých kariet, keď na pravej strane posiela k zemi Morena. Po jeho stiahnutí na trávnik vidí oprávnenú žltú kartu.
     
    58
    Domácim bude ale Manucho na hrote zbytočný, pokiaľ sa im ho nepodarí zapojiť do hry. Rayo má zatiaľ veľké problémy v prechodovej fáze.
     
    56
    Licá sa v dnešnom zápase dostal len do jedného náznaku, čo sa v druhom dejstve už nezmení. Desať minút po prestávke ho nahradí obrovitý Manucho.
     
    55
    Córdoba ale nepochodila s rozohrávkou voľného kopu z ľavej strany. Lopta bola odvrátená už na hranici veľkého vápna.
     
    53
    Domáci obranca Tito si musel na pravej strane pridržať nepríjemného Bebého, no so svojou iniciatívou to značne prehnal. Estrada musel znovu tasiť.
     
    52
    Ešte pred ním bol z ihriska vykýzaný krvácajúci Baena. Rohový kop navyše domácich nerozveselil. Najvyššie skákal Deivid.
     
    51
    Campabadal na pravej strane zráža center aktívneho Morena a domáce Rayo Vallecano tak získava výhodu rohového kopu.
     
    50
    Až po Kakutovom centri z pravej strany sa preletel vzduchom Licá, no pred ním operoval dobre postavený Ángerl Crespo.
     
    49
    S loptou sa v druhej časti snažia hrať častejšie domáci, no zatiaľ sa im to príliš nedarí. Všetko sa ale odvíja medzi šestnástkami.
     
    48
    V Madride momentálne počuť i dych aktérov na hracej ploche. Atmosféra nestála za veľa už v prvom polčase a určite jej nepomohol ani inkasovaný gól Raya.
     
    47
    Na Estadio Teresa Rivero sa práve začalo druhé dejstvo, ktoré bude pokračovať v nezmenených zostavách. Výkop obstarali hostia.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Zápas na Estadio Teresa Rivero sa nám síce pomaly rozbiehal, no napokon získal veľmi slušné parametre. Všetko to začal neuznaný gól Buena z dvadsiatej minúty. Šancu si následne pripravila i Córdoba, ktorá sa krátko pred prestávkou ujala i vedenia, keď svojmu brankárovi nedal šancu Abdoulaye Ba. Pauzovať tak budeme za prekvapivého vedenia hosťujúcej Córdoby.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Domáci si teraz pýtajú pokutový kop, no ten sa po Buenovom páde v šestnástke kopať nebude. Z prvého dejstva je to zdá sa všetko.
     
    44
    Kakutov dobrý center na Morena narobil hosťom problémy, no Pantič dokázal odvrátiť loptu do bezpečia. Rayo pokračuje outom.
     
    43
    Krátko pred polčasovou prestávkou sme videli len jeden, ktorý skončil za chrbtom domáceho strážcu svätyne Toňa.
     
    41
    Boli to práve domáci, ktorí ako prví rozvlnili sieť za brankárom súpera. Na to netreba zabúdať. Futbal sa ale hrá na regulérne góly.
    A. BA - 0:1
     
    39
    Córdoba CF dáva gól!
    Ukážkový vlastenec teraz zráža doposiaľ aktívnejšie Vallecano do kolien! Fausto Rossi zachytil na svojej polovici domácu rozohrávku. Loptu následne posúval na Bebého, ktorý rozkmital svoje rýchle nohy. Guľaté čudo potom prehadzoval doľava na Andoneho, ktorý sa zbavil Tita a z ľavej strany šestnástky chcel namazať na zakončenie späť Bebému. Jeho prízemný center si však dokonale zrazil do vlastnej siete ABDOULAYE BA. Ten tečoval loptu presne k bližšej žrdi, kam gólman Toňo nemohol dosiahnuť. Mierny outsider sa tak v Madride ujíma vedenia!
     
    38
    Na zaujímavé príležitosti je to 2:1 pre domácich, ktorí samozrejme už otvárali i skóre, ktoré bolo následne kontroverzne vrátené do pôvodného stavu.
     
    36
    Skóre sa ale v zápätí mohlo meniť i na druhej strane. Hrozitánsky teraz zahrala ofsajdovú pascu Córdoba, ktorá mohla veľmi ľahko a zbytočne pykať. Na pravej strane dostal dostatok priestoru Gael Kakuta. Francúzsky krídelník centroval smerom na bližšiu žrď, kde nepríjemne nabiehal Licá. Ten sa síce lopty nedotkol, no svojim pohybom zmiatol gólmana Juana Carlosa. Ten už nestihol reagovať, no lopta na jeho šťastie smerovala tesne vedľa jeho ľavej žrde. Brankár Córdoby si môžu odfrknúť a následne rozohrať päťku.
     
    35
    Následný rohový kop ale veľa vzrušenia nepriniesol a preto pokračujeme za aktuálneho bezgólového stavu 0:0.
     
    33
    Konečne nám niečo ponúkli i hostia. Z ich strany nehrozil nik iný, než kmeňový hráč lisabonskej Benfiky Bebé. Ten sa na ľavej strane stal zakončujúcim hráčom rýchlej kontry Córdoby. Portugalský krídelník najskôr zo šestnástky mieril do stredu bránky, aby sa k nemu dostala i Toňom vyrazená strela. Pri druhom pokuse využil i svoju slabšiu ľavú nohu a jeho tečovaný pokus takmer nachytal domáceho brankára. Ten dostával loptu do protipohybu, no guľatý nezmysel napokon skákal povedľa jeho odkrytej pravej žrdi.
     
    32
    Andone si chrbtom k bránke nerozumel s novým spoluhráčom Bebém, ktorý nedokázal reagovať na jeho spätnú prirávku. Out pre Vallecano.
     
    31
    Za nami je už polhodina hry a s výnimkou neuznaného Buenovho gólu sa prakticky nič zaujímavé nestalo.
     
    30
    Fausto Rossi s posledným napomínaním od Javiera Estradu. Posledný zákrok ktorý mu ešte prešiel sa teraz snaží rozchodiť Trashorras.
     
    29
    Rozohrával ju Kakuta, ktorý zadelil lopte poriadnu razanciu, no nie už tak presnosť. Francúzov pokus letel podstatne mimo bránku.
     
    28
    Na druhej strane pre zmenu fauluje Fausto Rossi a domáci tak dostávajú k dispozícii zaujímavú štandardnú situáciu z vyše dvadsiatich metrov.
     
    27
    Kmeňový hráč portských Drakov Abdoulaye Ba sa stáva druhým potrestaným hráčom, keď na polovici ihriska škaredo zostrelil Andoneho.
     
    26
    Možný recept na zmenu tohoto stavu naznačil Licá, ktorý si pekne naskočil na center Morena, no loptu nedokázal vtesnať do priestoru troch žrdí.
     
    24
    Domáci si stále držia takmer sedemdesiatpercentnú prevahu v držaní lopty. Na tú sa ale v modernom ani klasickom futbale nikdy nehralo.
     
    22
    Na Estadio Teresa Rivero teda po obrovskom ošiali opäť zavládol pokoj zbraniam. Neplatí to len o hľadisku, ale aj o dianí na hracej ploche.
     
    20
    Po katastrofálnej dvadsaťminútovke kopanej tu máme prvý vážny a poriadne kontroverzný okamžik zápasu. Z ľavej strany excelentne centroval domáci ľavý full-back Moreno, ktorý na hranici malého vápna hľadal Buena. Ten si loptu excelentne spracoval a následne ešte pohotovejšie zakončil. Loptu napálil z piatich metrov povedľa Carlosovej ľavej ruky, čím zostal gólman Córdoby bez šance. Presný zásah bol ale veľmi rýchlo anulovaný postranným rozhodcom, ktorý signalizoval tesný, veľmi tesný, ba až neexistujúci ofsajd. Zostávame teda pri bezgólovom stave.
     
    19
    Loptu si postavil Bebé, ktorého rana z vyše dvadsiatich metrov mala výbornú razanciu, no nanešťastie pre hostí smerovala presne do stredu bránky.
     
    18
    Ten si ale po strate lopty musel pomáhať nedovoleným zákrokom a Córdoba tak dostáva výhodu voľného kopu.
     
    17
    Rovnako pochodil na druhej strane Edimar, ktorý poslal loptu presne k svojmu kolegovi z opačnej strany barikády Morenovi.
     
    16
    Quini teraz na ľavej strane zakrúžil svojimi nohami, no následne odcentroval presne na hlavu Pantiča, ktorý posúva loptu brankárovi.
     
    15
    Štvrťhodinka hry v pomalom tempe a v komornej atmosfére je minulosťou. Bezgólový stav preto rozhodne neprekvapí.
     
    14
    Po krásnej Kakutovej pätičke mohol páliť znovu Bueno, no i v tomto prípade ho včas stačili dostúpiť defenzívni hráči Córdoby.
     
    13
    Bueno a Trashorras sa na osi ihriska dostali k streleckej parkete, no obaja zasiahli len telá vystupujúcich hráčov súpera.
     
    12
    Nemení to ani Moreno, ktorý sa na ľavej strane nedokázal presadiť cez dobre brániaceho Campabadala. Rozohrávať môže Pantič.
     
    11
    V úvodnej desaťminútovke sme tak s výnimkou Bebého žltej karty nevideli nič zaujímavé. Snáď sa nám zápas v ďalšom priebehu rozbehne.
     
    10
    Po ňom sa na zadnej žrdi snažil presadiť José Ángel Crespo, ktorý ale v osobnom súboji nedokázal pretlačiť dôrazného Baenu.
     
    9
    Bebé sa nám predviedol i v pozitívnejšom duchu, keď na ľavej strane motal hlavu Titovi, ktorý ho ale stačil zablokovať za cenu rohového kopu.
     
    8
    Na druhej strane po zadovke Licá sa v ofsajde ocitla hneď trojica domácich hráčov. Rozohrávať bude môcť gólman Juan Carlos.
     
    7
    Bebé sa po siedmich minútach v španielskej lige uviedol lakťom do tváre Baenu, za ktorý ho Javier Estrada potrestal žltou kartou.
     
    6
    Zatiaľ sa toho na hracej ploche podľa očakávaní veľa nedeje. Dnešná dohrávka osemnásteho kola nám zrejme bomba futbal z jednej strany na druhú neponúkne.
     
    5
    Vlani však v drese Benfiky Lisabon odohral iba jediné ligové stretnutie a preto zamieril na hosťovanie pod krídla Miroslava Dukiča.
     
    4
    Réžia si od úvodu stretnutia pomerne často vyberá hosťujúceho krídelníka Bebého, ktorý donedávna patril Manchestru United.
     
    3
    Menil to až dobrý pas na Licá, ktorý si pripravil loptu na akrobatickú koncovku, no tá smerovala len do náruče Juana Carlosa.
     
    2
    Rayo od úvodu zápasu kombinuje s loptou na kopačkách, no dopredu sa zatiaľ príliš nedostáva. Hrá sa na polovici domácich.
     
    1
    Domáci v bielych dresoch s červeným pruhom práve odštartovali dnešnú dohrávku. Córdoba v tmavej sade so zeleným pruhom zľava-doprava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Rayo Vallecano: Toňo – Tito, A. Ba, Quini – Kakuta, Jozabed, Trashorras (C), Baena, Á. Moreno – Bueno, Licá
    Náhradníci: C. Álvarez – Embarba, Manucho, Aquino, Morcillo, Pozuelo, N. Martínez

    Manažér: Paco Jémez (ESP)

    Córdoba CF: J. Carlos – Campabadal, Pantič, J. Crespo, Edimar – F. Rossi, Deivid, A. Gómez (C) – Cartabia, Andone, Bebé
    Náhradníci: Saizar – L. Garai, B. García, Pinilos, Fidel, Vico, Xisco
    Manažér: Miroslav Đukić (SER)

    Rozhodca: Javier Estrada – M. Martínez, J. Barranco – A. Fernández.
     
    Vitajte v Madride, kde nás čaká pondelňajšia dohrávka osemnásteho kola španielskej Primera División.

    Tabuľkové postavenie:

    11. Vallecano: 6 – 2 – 9; skóre 19:32; body 20
    18. Córdoba: 2 – 8 – 7; skóre 13:27; body 14

    Forma:

    Vallecano: P – P – P – R – P – V
    Córdoba: P – V – R – R – P – V

    Pri strohom pohľade a tabuľku sa môže zdať, že Rayo i v tomto ročníku pokojne hniezdi v strede tabuľky. Realita je ale trochu odlišná. Na prvú nezostupovú priečku má Vallecano len štvrobodový náskok, na prvú zostupovú je to bodov šesť.
    Rayo sa momentálne nachádza v prednej časti deväťvozňového vláčiku nad zostupovou zónou, ktorý je naskladaný v rozmedzí piatich bodov. Dnešný hostiteľ vstúpil do kalendárneho roka 2014 výhrou na pôde Getafe (2:1). Rayo tak ukončilo sériu troch ligových porážok v rade.

    Madridský celok dnes vyzve zlepšujúca sa Córdoba. Nováčik La Ligy zaznamenal v posledných štyroch ligových stretnutiach obe tohtosezónne víťazstvá. Na začiatku decembra CF vylúpil Athletic Bilbao, kde hostia zvíťazili gólom Ghilasa.
    Rovnaký hráč otváral skóre v prvom tohtoročnom stretnutí, v ktorom Córdoba vyzvala rovnako namočenú Granadu. V šesťbodovom zápase slávil úspech dnešný hosť, ktorý sa tak vyškrabal na osemnáste miesto a dnes tak bude bojovať o premiérové opustenie zostupovej zóny!
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.

    Erik Farkaš

    Góly: 39. A. Ba (vla.)

    Karty:   27. A. Ba (VLL), 53. Tito (VLL), 70. Quini (VLL) – 7. Bebé (COR), 59. Campabadal (COR)


    Rayo Vallecano: Toňo – Tito, A. Ba, Quini – Kakuta, Jozabed, Trashorras (C), Baena, Á. Moreno – Bueno, Licá
    Náhradníci: C. Álvarez – Embarba, Manucho, Aquino, Morcillo, Pozuelo, N. Martínez

    Manažér: Paco Jémez (ESP)

    Cordoba CF: J. Carlos – Campabadal, Pantič, J. Crespo, Edimar – F. Rossi, Deivid, A. Gómez (C) – Cartabia, Andone, Bebé
    Náhradníci: Saizar – L. Garai, B. García, Pinilos, Fidel, Vico, Xisco
    Manažér: Miroslav Đukić (SER)

    Rozhodca: Javier Estrada – M. Martínez, J. Barranco – A. Fernández