Atlético Madrid – Levante 3:1 (kon.) | Sevilla – Vigo 1:0 (kon.) | Elche – Villarreal 2:2 (kon.)
La Coruña – Bilbao 1:0 (kon.) | Malaga – Almería 1:2 (kon.)
koniec
Deportivo La Coruña
1:0 (1:0)
Athletic Club Bilbao
Sobota 03.01.2015, 22:00 • Estadio Municipal de Riazor (La Coruña) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 22:00.
     
    Vitajte pri sledovaní prvého hracieho dňa španielskej Primera División v kalendárnom roku 2015.

    Tabuľkové postavenie:

    17. La Coruňa: 3 – 4 – 9; skóre 13:27; body 13
    11. Atl. Bilbao: 5 – 4 – 7; skóre 14:20; body 19

    Forma:

    La Coruňa: P – R – P – V – P – P
    Atl. Bilbao: R – P – V – R – V – P

    Po krátkej dvojtýždňovej prestávke sa znovu rozbieha kolotoč španielskej Primera División. La Coruňa prečkala túto pauzu na prvej nezostupovej priečke tabuľky. Pred osemnástou Granadou zimovali dnešní hostitelia len vďaka dvom gólom k dobru.
    Deportivu sa predovšetkým koncom roka 2014 absolútne nedarilo. Brancoazuis vyhrali z posledných desiatich súťažných stretnutí len jediné (Elche CF 1:0). V rámci tejto šnúry vypadla La Coruňa aj z Copa del Rey, kde v dvojzápase nestačila na Málagu (2:5).

    Bilbao síce v národnom pohári pokračuje ďalej, keď Alcoyano porazilo súhrnným výsledkom 2:1, no stopku pre zmenu dostalo v Lige majstrov. V skupinovej fáze najprestížnejšej klubovej súťaže sveta obsadili Baskovia tretiu priečku a na jar tak budú pokračovať v menej populárnej Európskej lige UEFA.
    Levom príliš nevyšiel ani vstup do ligového ročníka, keď v úvodných ôsmich kolách nazbierali len päť bodov. V druhej polovici vlaňajšieho programu už ale Athletic prepol na vyšší rýchlostný stupeň. Obhajca vlaňajšieho štvrtého miesta momentálne stráca na poháre jedenásť bodov.

     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Hostia v červeno-bielej sade dresov práve odštartovali dnešné stretnutie na Riazor. La Coruňa v modro-bielom prevedení sprava-doľava.
     
    2
    Úvod zápasu je nesmierne rozháraný s veľkým množstvom chýb v rozohrávkach oboch mužstiev. Nehrá sa práve na najlepšie pripravenom teréne.
     
    3
    Fariňa sa na ľavej strane tlačil do prvej príležitosti ohroziť gólmana Iraizoza, no po Domínguezovej dobrej prihrávke ťažil z ofsajdového postavenia.
     
    4
    Ako prvý tak musel zasahovať domáci gólman Fabricio, ktorého z veľkej vzdialenosti preveril Ibai Gómez. Brankár Deportiva nemal s lapením lopty najmenší problém.
     
    5
    Po Bergantiňosovej hĺbkovej prihrávke sa v nájazde na Iraizoza ocitol útočník Toché, ktorý dokázal prestreliť baskického gólmana, no dávno predtým sa mával a pískal ofsajd domáceho zakončovateľa.
     
    6
    Deportivo ale vztýčilo varovný prst. Bilbao musí kombinovať s ďaleko väčšou istotou a predovšetkým rýchlosťou.
     
    7
    Sedem minút a tri ofsajdové postavenia domáceho mužstva. To je síce negatívna, ale zato určite úctyhodná bilancia, ktorá sa len tak nevidí.
     
    8
    Stačí, že ofsajdová pasca hostí len raz nezaklapne a môže byť zle-nedobre pre dnešného kapitána Basko Gorku Iraizoza.
     
    9
    Tradičné voľby pre túto poctu dnes hosťom chýbajú. Iraola sedí len na lavičke náhradníkov, Gurpegi sa nedostal ani na ňu.
     
    10
    Deportivo sa neustále pokúša o tie kolmice medzi stopérov. Tentokrát sa im to síce nepodarilo, ale lopta sa odrazila k Josému Rodríguezovi, ktorý skraja šestnástky mieril k pravému hornému rohu Iraizozovej svätyne. Lopta ale letela asi dva metre mimo.
     
    11
    Na ofenzívnej výprave po dlhšej odmlke i hostia, ktorí v rohu ihriska vybojovali vhadzovanie. De Marcosov pokus ale pristál len u Fabricia.
     
    12
    Loptu predlžoval stopér Lopo, ktorý bol v riskantnej pozícii dobre zorientovaný. Fabricio mohol zostať pokojný.
     
    13
    Athletic Bilbao sa s končiacou štvrťhodinou hry mohol ujať vedenia. Rovnako ako v piatej minúte Toché, aj Borja Viguera sa rútil na súperovho gólmana úplne osamotený, no v tomto prípade sa o ofsajdové postavenie nejednalo. Po Lópezovom prehodí sa ofenzívny hráč Baskov proti Fabriciovi nepresadil, keď ho v súboji jeden na jedného dokázal domáci strážca svätyne vychytať. Domáci gólman vykopol loptu nohou a postranný arbiter navyše beztak chybne hlásil Viguerovo postavenie mimo hru.
     
    15
    Bilbao teraz môže pokračovať v ofenzívnom ťažení štandardkou, no tá končí iba u pripraveného gólmana Fabricia.
     
    17
    Borja Viguera a jeho gólová superšanca číslo dva, ktorá ale znovu nekončí otváracím gólom v sieti Fabricia. Nápor hosťujúceho Bilbaa ale naberá na obrátkach. Na ľavej strane sa dokázal presadiť Ibai Gómez, ktorý následne centroval do šestnástky Deportiva. Tam si loptu preberal práve Viguera, ktorý si šikovne spracoval a následne vonkajškom i vystrelil. Loptu sa snažil upratať k pravej žrdi domácej svätyne, ale tú trestuhodne minul. Gólman Fabricio by bol v tomto prípade absolútne bez šance.
     
    19
    Na druhej strane sa k zakončeniu chystal i Toché, ale ten sa nachádzal už v štvrtom postavení mimo hru v podaní domácich.
     
    20
    V druhom sa po Susaetovom centri nachádzal i Borja Viguera a Bilbao tak bude musieť vyprázdniť šestnástku La Corune.
     
    21
    Po de Marcosovom faule na pravej strane tu teraz bude zaujímavá štandardná situácia pre Deportivo. Dobré miesto na centrovanú loptu.
     
    22
    Tá z kopačky domáceho hráča skutočne i letela, no žiaľ pre modro-bielych len presne do náruče gólmana Iraizoza.
     
    23
    Následne sympatická snaha Fariňu, ktorý si naviedol loptu na os ihriska, odkiaľ ale strieľal len veľmi nedôrazne. Žiaden problém pre Iraizoza.
    IVAN CAVALEIRO 1:0
     
    24
    La Coruña dala gól!
    Napriek dvom obrovským príležitostiam hosťujúceho Bilbaaa sa v polovici úvodného dejstva paradoxne ujímajú vedenia domáci hráči. Odvratený center do šestnástky hostí vracal Álex Bergantiños. Ten dokonale našiel IVANA CAVALEIRA, ktorý využil obrovskú hrúbku Laporteho, ktorý nedokázal uzavrieť ofsajdovú pascu Baskov. Portugalský záložník si už potom poľahky poradil s Gorkom Iraizozom, po ktorého obídení upratal loptu komfortne do siete. Po defenzívnej mynele sa Athletic dostáva do jednogólovej straty.
     
    26
    Vedenie domácich nie je práve zaslúžené, ale zápas tak dostane nový rozmer. Bilbao bolo do týchto chvíľ futbalovejšie.
     
    28
    Možno i z frustrácie teraz Mikel Rico poriadne naložil rozohrávajúcemu Domínguezovi. Mallenco prekvapujúco netasil kartu.
     
    29
    Deportivo sa teraz snaží upokojiť situáciu a prihrávkami i na gólmana Fabricia prevziať kontrolu nad zápasom.
     
    30
    Domácim sa to zatiaľ darí a aj preto po úvodnej polhodine hry stále vyhrávajú tesne 1:0. Nemení to ani Gómezov center presne na Fabricia.
     
    31
    Pomocnou prihrávkou si teraz musel pomáhať i Iturraspe, ktorý poriadne zavaril Iraizozovi. Ten narýchlo rozohral na Rica, ktorý ale loptu následne stratil.
     
    32
    Juanfran na pravej strane geniálne obohral dvojicu brániacich hráčov v bielo-červenom, aby následne prihrával do šestnásty na Domíngueza. Ten ale vo výbornej pozícii trestuhodne prestrelil.
     
    33
    Od gólového momentu sa počas desiatich minút nestalo nič podstatné. Favorizované Bilbao je ešte stále značne otrasené.
     
    34
    V tabuľke delí tieto mužstvá šesť bodov, no na trávniku to zatiaľ príliš poznať nie je a Deportivo sa tak dnešnému súperovi môže razom dostať na dostrel.
     
    35
    Nepríjemná správa pre domáceho manažéra Víctora Fernándeza, ktorému pre zranenie odchádza Fariňa. Na jeho miesto už naskakuje Isaac Cuenca.
     
    36
    Juanfran teraz musel v šestnástke riešiť nepríjemný center z ľavej strany od Susaetu. Napokon to ale zvládol s gráciou.
     
    37
    Deportivo zatiaľ bráni svoje nadobudnuté vedenie bez väčších ťažkostí. Fernández pripravil svojich zverencov na prvý duel tohto roka na výbornú.
     
    38
    Momentálne je to viacej boj, než okulahodiaci futbal. To hrá samozrejme do kariet technicky menej zdatnému hostiteľovi.
     
    39
    Dobrý zákrok Luisinha na ľavej strane, ktorý nepúšťa k centrovanej lopte Susaetu. Athletic bude len vhadzovať.
     
    40
    Po veľmi dobrom vstupe je Bilbao v druhej polovici úvodného dejstva vyhodené z konceptu. Valverde momentálne nenachádza odpoveď.
     
    41
    Pomaly sa blížime k záveru úvodného dejstva. Stále platí stav z dvadsiatej štvrtej minúty, kedy domácich poslal do vedenia Ivan Cavaleiro.
     
    42
    Nemení to ani voľný kop Ibaia Gómeza, ktorý sa síce domácim odvrátiť nepodarilo, no Rico pálil z druhej vlny len podstatne mimo bránku.
     
    43
    Borja Viguera sa po dlhšom čase pokúsil ohroziť gólmana Fabricia, no jeho krížny pokus zo šestnástky smeroval do stredu bránky.
     
    44
    Na druhej strane ďalšie zmätky Laporteho, ktoré musel hasiť gólman a kapitán Athleticu Bilbao Gorga Iraizoz.
     
    45
    Rozhodcovská štvorica na čele s Albertom Undianom Mallencom pridáva k prvej časti ešte jednu obligátnu minútku.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Na Riazor je za nami úvodné dejstvo, ktoré ponúklo dve veľké gólové príležitosti hosťujúceho Bilbaa, no z gólu sa radovali dovtedy mlčiaci domáci. Zo zlyhania defenzívy Baskov pri ofsajdovej pasci ťažil Ival Cavaleiro. Mierny favorit tak zatiaľ po prvom polčase prehráva. Zmení sa to v určite zaujímavom druhom dejstve?
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Nespokojný Ernesto Valverde pripravil v polčasovej prestávke jednu zmenu, keď na trávnik vybehol i Andoni Iraola. Na hracej ploche už naopak nevidíme Susaetu.
     
    47
    Bilbao hneď skraja druhého polčasu získava rohový kop, ktorý by mohol pripraviť jeho vyrovnanie. Rozohrávať bude Ibai Gómez.
     
    48
    Hostia si to ale ťukli nakrátko a to nebola práve najšťastnejšia alternatíva. Rozohrávať od svojej bránky následne môže Fabricio.
     
    49
    Balenziagov center z ľavej strany bol teraz dvakrát v rýchlom slede odvrátený stopérom Pablom Insuom. Hostia budú vhadzovať.
     
    50
    Unai López sa snažil zo strednej vzdialenosti prekvapiť Fabricia, ale jeho nepresný pokus nemohol domáceho brankára vystrašiť.
     
    51
    Zvýšená aktivita hostí pokračuje. Na začiatku druhého dejstva sa hrá prakticky len na jednu bránku. Zatiaľ je ale dobýjanie domácej svätyne márne.
     
    52
    Bilbao sa teraz snaží vytiahnuť súpera z defenzívnej ulity, no La Coruňa sa nikam posúvať nehodlá. Skôr či neskôr sa ale Athletic do šancí určite dostane.
     
    53
    Jedna taká sa chystala po Gómezovom centri z ľavej strany, do ktorého sa hlavou oprel Unai López, no z piatich metrov poslal loptu priamo do Fabricia.
     
    54
    Cavaleirov center z pravej strany na druhom konci odvracal Mikel San Jose. Bola to vôbec prvá ofenzívna snaha Deportiva v druhej časti.
     
    55
    Desať minút po zmene strán tak hráme bez šancí za nezmeneného stavu 1:0 pre domáce Deportivo La Coruňa.
     
    56
    Isaac Cuenca na pravej strane naštartoval Josého Rodrígueza, ktorého si ale výborne telom postrážil ľavý bek Balenziaga.
     
    57
    Deportivo sa v druhom polčase takmer nedostáva k lopte, no Bilbao napriek optickej prevahe nedokáže stlačiť svojho súpera.
     
    58
    Na druhej strane sa zas bude kopať rohový kop po odvážnom prieniku čoraz aktívnejšieho Isaaca Cuencu, ktorého nezastavil druhý náhradník Iraola.
     
    59
    Rohový kop modro-bielych bol odvrátený dobre postavenou defenzívou hostí z Baskicka. Využije Bilbao vytiahnutú obranu súpera?
     
    60
    Zatiaľ sa tak nedeje... Hostia prehajdákali už tretinu druhého polčasu. Za štvrťhodinu si nevypracovali ani jednu príležitosť na vyrovnanie.
     
    61
    Po Balenziagovej práci sa teraz na ľavej strane ale veľmi šikovne uvoľnil Ibai Gómez, ktorý sa preštrikoval až do šestnástky, kde ho nanešťastie pre hostí zablokoval výborný Insua.
     
    62
    Pozitívom zatiaľ zostáva aspoň fakt, že aj po vyše hodine hry stále pokračujeme bez žltých kariet. Zatiaľ sa hrá veľmi slušne.
     
    63
    Ani som to nedopísal a akoby náročky tu máme prvý kartový trest dnešného zápasu. Po nedovolenom zastavení Cuencu sa žltilo pred očami Unaia Lópeza.
     
    64
    Následný voľný kop obstaral zaujímavý hlavičkový súboj na hranici malého vápna, z ktorého vyšiel úspešne dôrazný Iturraspe.
     
    65
    Ten bol krátko predtým zozadu podrazený Domínguezom, no vtedy sa ešte nepískalo. Hosťujúci stredopoliar to samozrejme okamžite reklamoval u Mallenca.
     
    66
    Po Luisinhovom nedovolenom sklze tu bol priamy kop pre Athletic, ktorý ale veľmi spoľahlivo odvracal stredný obranca Lopo.
     
    67
    Stereotypnú a predovšetkým neúčinnú hru baskického celku sa pokúsi rozhýbať Beňať, ktorý na zelenom pažiti vymení holohlavého Mikela Rica.
     
    68
    Práve Beňatov center od rohovej zástavky mohol obstarať horúce chvíle pred Fabriciom, no center na bližšiu žrď neohrozil domácu jednotku.
     
    69
    Následne Ibai Gómez nedokázal z druhej vlny zakončiť. Loptu síce prestrčil na Iturraspeho, ale ten sa nachádzal v evidentnom ofsajde.
     
    70
    Pred nami je už záverečná dvadsaťminútovka dnešného zápasu sa zatiaľ skutočne nič nenasvedčuje tomu, že by Athletic menil svoju hru.
     
    71
    To je samozrejme veľká škoda, pretože tieto kombinácie v pomalom tempe nemôžu domácich pripraviť o jednogólové vedenie.
     
    71
    Domáci manažér Víctor Fernández obmieňa svojich hrotových útočníkov, keď sa na trávnik dostane Hélder Postiga. Opačným smerom putuje Toché.
     
    73
    Po dobrom Balenziagovom defenzívnom zákroku sme videli rohový kop Deportiva, ktorý ale zostal odvrátený stopérom Laportem.
     
    74
    Na trávnik sa dostáva i syn liberijskej matky a ghanského otca Iñaki Williams Dannis, ktorý na Estadio Municipal de Riazor nahradí Unaia Lópeza.
     
    75
    Hostia tak majú pre dnes vystriedané. Ani jedna zmena však zatiaľ nepriniesla Baskom požadovaný efekt.
     
    76
    Iñaki Williams je napriek exotickým rodičom baskickým rodákom z Bilbaa. Dnes hrá len druhý zápas za Athletic.
     
    77
    Lopo ho ale hneď na dvakrát vyškolil exkluzívnou defenzívnou robotou. Zadné rady zatiaľ domácim klapú na výbornú.
     
    78
    Pre La Coruňu to dnes samozrejme môže byť len druhé víťazstvo v rámci posledných jedenástich stretnutí. Do konca zhruba štvrťhodina.
     
    79
    Óscar de Marcos sa teraz dokázal odpútať od klbka hráčov, no hlavou poslal loptu len podstatne mimo ľavej žrde.
     
    80
    Hélder Postiga si na hranici šestnástky nedokázal spracovať nádherný pas kapitána Domíngueza. Škoda pre Deportivo, pretože defenzíva Baskov ho ponechala nestráženého.
     
    81
    Keby dostal loptu pod kontrolu, mohol pokojne zakončovať na Iraizoza a pokúsiť sa tak zdvojnásobiť prekvapujúce vedenie domácich.
     
    82
    To zostáva v nezmenenom pomere i po rohovom kope z ľavej strany. Ivan Cavaleiro tentokrát našiel len hlavu jedného zo zadákov Baskov.
     
    83
    Nesmierne odfláknutý center Ibaia Gómeza, ktorý z tridsiatich metrov smeroval hneď na prvého hráča v modro-bielej kombinácii.
     
    84
    Williams sa teraz nedorozumel s pravým krídelníkom de Marcosom. Bola z toho len ľahká lopta pre nachystaného Fabricia.
     
    85
    Prvá kartička smeruje aj do domáceho tábora, konkrétne ju po zastavení rýchleho brejku Baskov vidí kapitán Juan Domínguez.
     
    86
    Ešte predtým evidentne simuloval Rodríguez, ktorý mohol byť taktiež potrestaný žltým varovaním. Mallenco tasil len v jednom prípade.
     
    87
    Deportivu sa aj takýmto spôsobom darí zdarne kúskovať hru. Do konca zápasu už zostáva len veľmi málo a Bilbao sa stále nedostáva do tempa.
     
    88
    Athletic si teraz vypracoval azda najväčšiu príležitosť v druhom polčase, keď sa k hlavičke zo šiestich metrov dostal Williams, no hlavou mieril iba nad.
     
    89
    Trávnik opúšťa strelec doposiaľ jediného gólu dnešného zápasu Ivan Cavaleiro, ktorého v samom závere nahradí Poliak Wilk.
     
    90
    Viguera teraz šikovne predlžoval loptu hlavou za svoj chrbát, no pred Ibaiom Gómezom zasahoval včas brankár Fabricio.
     
    90+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Undianom Mallencom pridáva ešte tri minútky a aj tie sú vzhľadom na priebeh druhej časti prehnané,
     
    90+2
    Deportivo mohlo v závere dokonca zdvojnásobiť svoje vedenie, no prudká krížna strela Héldera Postigu skončila len na rukavici Iraaizoza.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Bilbao nám v druhom dejstve neponúklo nič, čo by sa za daného stavu na favorita stretnutia patrilo. Prakticky celý druhý polčas si hostia prihrávali do strany a dozadu. Deportivo sa s prehľadom stačilo presúvať za loptou a trefa Ivana Cavaleira tak zostala jedinou. Pre La Coruňu to znamená posun o dve priečky na pätnáste miesto. Bilbao zostáva jedenáste, ale už zajtra ho môže preskočiť jeden z dvojice Getafe a Vallecano.

    Z večerného stretnutia na Riazor je to všetko, ďakujem vám za pozornosť. (00:01:14)

    Erik Farkaš

    Góly: 24. I. Cavaleiro

    Karty:   85. J. Domínguez (DEP) – 63. U. López (ATB)


    Deportivo La Coruña: A. Fabricio – Juanfran, P. Insua, Lopo, Luisinho – J. Domínguez (C), Bergantiños – I. Cavaleiro, J. Rodríguez, Fariña – Toché
    Náhradníci: Lux – M. Pablo, Medunjanin, Postiga, Cuenca, Salomão, Wilk
    Manažér: Víctor Fernández (ESP)

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz (C) – Ó. de Marcos, M. San José, A. Laporte, Balenziaga – Iturraspe, M. Rico – Susaeta, U. López, I. Gómez – Viguera
    Náhradníci: I. Herrerín – Morán, Beñat, Bustinza, Iraola, Etxeita, I. Williams
    Manažér: Ernesto Valverde (ESP)

    Rozhodca: Alberto Undiano Mallenco – M. Martínez, J. Zancada – J. Leo