Jekaterinburg – Nižnekamsk 2:3 (0:1 po s.n.) | Metallurg Magnitogorsk – Togliatti 2:0 (kon.) | Helsinki – Dinamo Minsk 5:2 (kon.)
koniec
Metallurg Magnitogorsk
2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Lada Togliatti
Sobota 03.01.2015, 13:00 • Aréna Metallurg, Magnitogorsk • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:00.
     
    Mesto Magnitogorsk sčíta viac ako 400.000 obyvateľov a leží pri hore Magnitnaja, významnej geologickej anomálie, keďže obsahuje takmer čisté železo. Metallurg Magnitogorsk patrí medzi tie úspešnejšie kluby reprezentujúce ruský hokej. Klub vznikol už v roku 1955, no vážnejšie úspechy zaznamenal až od druhej polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia. Metallurg trikrát vyhral ruskú superligu, dvakrát zaznamenal striebro a päťkrát získal bronz. Od vzniku KHL patrí medzi popredné kluby v boji o Gagarinov pohár, Metallurg dosiahol v jej prvom ročníku krásne 3. miesto, keď vo finále konferencie boli nad jeho sily hráči Lokomotiv Jaroslavľ. V ďalších ročníkoch klub obsadil 5., 4., 5. a 9. miesto.

    V uplynulom ročníku zaznamenal Metallurg spanilú jazdu cez play-off, v úvodnom kole vyradil Admiral Vladivostok výsledkom 4:1 na zápasy. Nasledovalo semifinále Východnej konferencie a výsledok 4:0 na zápasy so Sibirom Novosibirsk. Vo finálovom konferenčnom dueli sa im do cesty postavil klub Salavat Julajev Ufa a séria skončila 4:1. Na rad prišlo finále a súboje o Gagarinov pohár, Metallurg ho získal po výhre 4:3 na zápasy s českým HC Lev Praha.

    Okrem domácich úspechov klub žal úspechy aj na medzinárodnom poli, keď v rokoch 1999, 2000 vyhral Euroligu a v roku 2008 vyhral aj Pohár európskych majstrov.

    Modro-bielo-červený klubový dres obliekajú hráči Ruskej federácie, doplnení dvomi hráčmi z Kanady, po jednom hráčovi majú zastúpenie USA, Fínsko a Česká republikaJán Kovář. Svoje domáce zápasy hráva klub v Univerzálnom športovom komplexe s názvom „Aréna Metallurg“ s kapacitou 7.500 divákov. Hlavným trénerom mužstva je Kanaďan Mike Keenan.

    Lada Togliatti – načrime do histórie klubu. Klub Lada Togliatti vznikol v roku 1976 pod názvom Torpedo, ktoré niesol až do roku 1989. V histórii ruských najvyšších súťaží klub zaknihoval 2 majstrovské tituly v rokoch 1994 a 1996, štyrikrát obsadil druhé miesto a dvakrát sa mu ušla „bronzová“ medaila. Na medzinárodnej scéne zaznamenal úspechy v podobe víťazstva Pohára Európskych majstrov v roku 1997 a v roku 2006 vyhral aj Interkontinentálny pohár.

    Klub účinkoval v KHL od jej vzniku, hneď v prvom ročníku hráči v play-off obsadili konečné pekné 13. miesto, keď v prvom kole play-off nestačili na CSKA Moskva a po sérii 2:3 na zápasy sa s play-off rozlúčili. V druhom ročníku to výkonmi na play-off nestačilo a Lada obsadila v konečnom účtovaní 22. miesto. Pre nedostatok finančných prostriedkov a problémy s halou, keď jej kapacita 2.900 divákov nepostačovala kritériám stanoveným v pravidlách súťaže KHL, musel klub svoje účinkovanie v nadnárodnej súťaži prerušiť. Späť do kolotoča sa vrátil až v práve prebiehajúcej sezóne.

    V súčasnosti modro-bielo-červený dres klubu obliekajú hráči z Ruskej federácie, po dvoch hráčoch majú zastúpenie Slovenská republika – Peter Podhradský a Karol Sloboda, i Česká republika – Jiří Hunkes a Martin Zaťovič. Káder uzatvára Kanada, v drese Lady hráva gólman Jeff Glass. Svoje domáce zápasy hráva klub v Ľadovom dvorciLada-Aréna“ s kapacitou 6.122 divákov. Hlavným trénerom mužstva je domáci Sergej Alexandrovič Svetlov.

    V aktuálnej tabuľke KHL zaznamenal Metallurg zo 41 zápasov 81 bodov, Lada odohrala rovnaký počet zápasov, no zaknihovala len 43 bodov. V tabuľke formy zaznamenali hostia 4 body za 2 víťazstva po samostatných nájazdoch, Metallurg má v tabuľke formy 8 bodov za 2 víťazstvá v riadnom hracom čase a 1 víťazstvo po samostatných nájazdoch.

    Srdečne Vás pozývam k sledovaniu tohto duelu, v sobotu popoludní Vám z „Arény Metallurg“ prinesieme krátkymi písanými vstupmi aktuálne dianie na ľadovej ploche v našom on-line prenose.
     
    Úvodné zostavy:

    Metallurg Magnitogorsk:

    Murygin (Samsonov) – Biriukov (A), Bereglazov, S. Tereščenko, Malenkich, Lee, Žloba, Chabarov, Potechin – Moziakin (C), Kovář, Zaripov (A) – Platonov, Stapleton, Solovjov – Timkin, Junkov, Kaletnik – Kosov, Potechin, Jakuceňa

    Lada Togliatti:

    Glass (Semjonov) – Barancev, Hunkes, Vorobiov (A), Podhradský, Ogurcov, Šulakov, Romanov, Sloboda – Černikov, Petrov (A), Mastriukov – Valujskij, Nikitenko (C), Bočarov – Belousov, Zaťovič, Šenfeld – Fjodorov, V. Streľcov, A. Streľcov

    Rozhodca:

    Hašilov, Rogačov – Koršak, Černyšov.
     
    Príjemné popoludnie, v Aréne Metallurg o malú chvíľu privítame na ľadovej ploche aktérov dnešného duelu, favoritom zápasu je domáci tím, ktorý by mal potvrdiť na domácej pôde plným bodovom ziskom tento svoj prívlastok.
     
    V Aréne Metallurg už znejú tóny hymny Ruskej federácie, domáci nastúpia na zápas v modrých dresoch, hostia v bielo-modrej kombinácii farieb.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:15
    Hostia s pukom v pásme domácich, Petrov hľadal prihrávkou Černikova, nenašiel ho, domáci pôjdu vpred.
     
    00:58
    Podhradský nakorčuľoval s pukom do pásma domácich, ani Peter v akcii neuspel, domáci mu puk zobrali.
     
    01:33
    Stapleton preveril pozornosť Glassa, keď dostal pred bránkovisko prihrávku spoza bránky, Glass sa posadil na ľad a puk schoval pod svojim výstrojom.
     
    01:56
    Opäť v akcii Glass, Ogurcov sa pokúsil zapísať do listiny strelcov, ani on nateraz neuspel.
     
    02:26
    Alexander Streľcov prešiel s pukom poza bránku, od ľavého kruhu ho poslal na Murygina, ktorý puk zrazil pred seba, Fjodorov už v dorážke neuspel, Murygin puk v bránkovisku prikryl.
     
    03:04
    Puk skončil na striedačke hostí, ich pričinením, vhadzovať budeme po ľavej ruke Glassa.
     
    03:22
    Valujskij dostal puk za kruhy, efektne švihom vystrelil, Murygin mal ideálny výhľad a puk pekne schoval vo svojej lapačke.
     
    03:54
    Lada operovala s pukom v pásme Metallurgu, no strelu na bránku sme nezaznamenali, slušne zaplnená Aréna Mettallurg neúnavne ženie svojich vpred.
     
    04:14
    Alexander Streľcov dostal puk pred bránkovisko, z prvej vystrelil, Murygin v pokľaku puk zlikvidoval.
     
    05:09
    Mastriukov vypálil puk na Murygina, Alexej ho vyrazil späť do hry a domáci sa nestačia čudovať, čo to hostia od úvodu na nich vybalili.
     
    05:23
    Zakázané uvoľnenie Lada, hra sa vráti pred Glassa, vhadzujeme po jeho pravej ruke.
     
    06:47
    Metallurg mohutne povzbudzovaný svojim publikum v pásme hostí nič nevymyslel, hostia sa ubránili a s pukom vyrážajú do akcie.
     
    07:17
    Murygin opäť v akcii, keď vyrazil späť do hry puk po strele jedného z hráčov v bielom drese.
     
    07:44
    S pukom cez útočnú modrú do pásma vletel Lee, spoza ľavého kruhu príklepom vystrelil, Glass puk zrazil za svoju bránku.
     
    08:39
    Prvý útok domácich zakombinoval s pukom v pásme hostí, strelu na bránku však vyslať nedokázal.
     
    08:59
    Potechin dostal dve minúty za útok na hlavu a krk a k tomu osobný trest v trvaní desiatich minút.
     
    09:37
    Spoza bránky Glassa začínajú hostia svoj ďalší presilovkový útok.
     
    10:11
    Domáci vybojovali puk, do brejku sa dostal Timkin, ktorý zoči-voči Glassovi nedokázal puk poslať do siete.
     
    10:59
    Domáci v plnom počte, a mali príležitosť otvoriť účet dnešného duelu, Timkin v brejku neuspel.
     
    12:15
    Takmer od modrej vystrelil Bereglazov, puk sa spoza bránky odrazil pred bránkovisko, kde sa k zakončeniu dostal Stapleton, Glass puk cez rameno usmernil do rohu klziska.
     
    12:39
    Hostia sa previnili proti pravidlám na modrej čiare, čiarový im akciu zastavil pre ofsajd.
     
    13:09
    Jakuceňa dostal puk za kruhy, vystrelil príklepom, Glass si poradil aj s týmto pukom, ktorý vyrazil a usmernil na ľavú stranu k mantinelu.
     
    14:11
    Akcia domácich skončila za útočnou modrou, Barancev telom odstavil od puku útočnika domácich a Lada pôjde do akcie.
     
    15:04
    Hákovanie v podaní Petrova a presilovú hru si zahrá Metallurg.
     
    15:18
    Metallurg vyhral buly, strelou spoza ľavého kruhu sa prezentoval Moziakin, Glass v pokľaku puk ukryl medzi betóny.
     
    15:23
    Lada vyhodila puk von cez všetky čiary, Metallurg sa bude ponáhľať pred Glassa.
     
    15:46
    Glass opäť podržal svoj tím, Stapleton dostal puk na vnútornú stranu pravého kruhu od bránkovej čiary, Tim pohotovo vystrelil, Jeff ho vychytal.
     
    15:57
    Moziakin dostal puk na ľavý kruh, nedokázal ho však usmerniť do odkrytej časti bránky Glassa, na tribúnach to len tak zahučalo.
     
    16:28
    Hostia opäť poslali puk von cez všetky čiary, Metallurg stráca sekundy svojej presilovky.
     
    17:04
    Hostia v plnom počte, ani Metallurg nedokázal využiť výhodu presilovej hry.
     
    17:47
    Malenkich teraz neprihral lepšie postavenému Stapletonovi, ktorý si pýtal prihrávku na ľavom kruhu, Malenkich vystrelil spoza kruhov, Glass puk zrazil do rohu klziska.
     
    18:43
    Bočarov postiahol puk do pásma, počkal na svojich spoluhráčov, ktorí nakorčuľovali do pásma, no nedokázal sa presadiť pri mantineli cez troch hráčov v modrých dresoch a hostia o puk prišli.
     
    19:35
    Moziakin potiahol po pravej strane puk do pásma, nedokázal však nájsť na ľavom kruhu Zaripova a hostia sa opäť ubránili.
     
    19:53
    Z medzikružia švihom vystrelil Belousov, Murygin mal odkrytý výhľad a puk bezpečne ukryl so svojom náručí.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Skončila nám prvá tretina pekného hokejového predstavenia, oba tímy zvolili od úvodu vysoké tempo, akcia striedala akciu a obaja gólmani podržali svoje tímy, keď sa blysli niekoľkými peknými zákrokmi. Ani jedno z mužstiev nevyužilo svoju presilovú hru a tak je skóre po úvodnej dvadsaťminútovke bez gólov. Pomer striel do priestoru bránky 12:12.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 13:51.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:28
    Moziakin sa s pukom preštrikoval až pred bránkovisko, v poslednej chvíli mu puk vypichol jeden z bekov hostí – Jiří Hunkes.
     
    21:16
    Metallurg Magnitogorsk dal gól!
    Platonov vystrelil od modrej, puk medzi kruhmi sklepol na ľad a usmernil za chrbát Glassa MICHAIL JUNKOV, rozhocovia celú situáciu nechali posúdiť videorozhodcovi a ten správne gól domácim uznal. Asistencie: Denis Platonov a Alexej Bereglazov.
    JUNKOV - 1:0
     
    22:41
    Sloboda dostal dve minúty za hákovanie, príležitosť pre domácich zvýšiť svoje vedenie.
     
    24:02
    Metallurg celú časť svojej presilovej hry hrá s pukom v pásme hostí, Lada sa veľmi dobre bráni a domácich k streľbe nepúšťa, až na jeden prípad, kedy puk zblokovala do rohu klziska.
     
    24:41
    Sloboda už naskočil na ľadovú plochu, domáci svoju presilovú hru v gól nepretavili.
     
    26:15
    Metallurg pri chuti, opäť bol v akcii Glass, ktorý nateraz zmenu skóre nepripustil.
     
    27:39
    Domáci len nahodili puk do pásma hostí a oba tímy sa rozhodli poslať na ľadovú plochu čerstvé sily.
     
    28:15
    Puk teraz lieta zo strany na stranu, strelu do priestoru bránky sme však v tejto fáze hry nezaznamenali.
     
    29:12
    Tempo hry stále vysoké, Lada operovala s pukom v pásme domácich, Murygin však bol bez práce, defenzíva "Magnitky" hostí k streľbe nepustila.
     
    30:02
    Podrazenie v podaní Fjodorova a dve trestné minúty, presilovú hru bude hrať Metallurg.
     
    30:28
    Metallurg drží Ladu v pásme, podarí sa mu upraviť skóre duelu?
     
    30:46
    Lada vyhodila puk von cez všetky čiary, domáci založia ďalšiu svoju presilovkovú akciu.
     
    31:45
    Glass teraz na dvakrát vychytal domácich snajperov, najskôr puk zrazil pred seba, dorážku usmernil do rohu klziska.
     
    32:02
    Hostia v plnom počte.
     
    32:11
    Brejk hostí, zoči-voči Muryginovi sa ocitol s pukom Belousov, vystrelil, Murygin puk vyrazil a mám pocit, že teraz hlavný mohli Bereglazovovi odpískať faul pri streľbe Belousova.
     
    33:29
    Domáci s pukom v pásme hostí, Lada v tomto zápase na výbornú v defenzíve a domáci si veru môžu zuby vylámať.
     
    34:38
    Zaripov vystrelil od pravého kruhu, Glass puk zrazil pred seba a defenzíva hostí ho dostala pod svoju kontrolu.
     
    34:48
    Hunkes vystrelil od modrej, len to tak zahrmelo na zadnom mantineli za bránkou Murygina.
     
    36:10
    Strelu hostí od modrej od mantinelu defenzíva domácich usmernila na ochrannú sieť, Lada má pásmo.
     
    36:44
    Glass v bránke hostí doslova čaruje a likviduje jeden puk za druhým, najskôr z vnútornej strany ľavého kruhu, potom spoza kruhov, oba puky vyrazil späť do hry.
     
    37:51
    Prečíslenie hostí tri na dva skončilo strelou spoza pravého kruhu a pukom na zadnom mantineli za bránkou Murygina.
     
    38:13
    Petrov usmernil puk na bránku domácich, Murygin puk bezpečne ukryl do svojej lapačky.
     
    38:41
    Metallurg Magnitogorsk dal gól!
    Hostia sa nechali zamknúť v pásme, akoby hrali oslabenie, spoza bránkovej čiary na ľavý kruh dostal puk DANIS ZARIPOV a okolo lapačky Glassa preletel puk za jeho chrbát. Asistencie: Ján Kovář a Jevgenij Biriukov.
    ZARIPOV - 2:0
     
    39:52
    Spoza bránky pred bránkovisko nakorčuľoval s pukom Belousov, pekne vystrelil, Murygin ho však vychytal a drží čistý štít.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Skončila nám už aj druhá tretina dnešného duelu, v ktorej domáci zvýšili dôraz v pásme hostí a odmenou im bol rýchly gól v podaní Junkova, ktorý posúdil a správne uznal videorozhodca zápasu. Tak ako vyšiel domácim vstup do tretiny, vyšiel im aj jej záver a po peknej akcii Zaripov zvýšil ich vedenie. Počkáme si teda na tretiu časť dnešného zápasu, pomer striel do priestoru bránky v tejto časti hry 13:9.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 14:39.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:47
    Hostia dostali puk aspoň do stredného pásma, domáci začali tretiu tretinu aktívne a hostí k puku nepustili.
     
    41:38
    Metallurg s pukom naďalej v pásme hostí, ktorí sa v úvode tretej tretiny len a len bránia.
     
    42:01
    Glass na striedačke, signalizované vylúčenie domáceho hráča.
     
    42:21
    Stapleton dostal dve minúty za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou.
     
    42:43
    Lada zamkla domácich v pásme, zatiaľ si streleckú príležitosť nevypracovala.
     
    42:51
    Metallurg poslal puk mimo svoje pásmo a zbiera cenné sekundy zo svojho oslabenia.
     
    43:44
    Lada má problém zakmnúť domácich v pásme, akoby jej odchádzali sily po hre vo vysokom tempe v prvej tretine.
     
    43:57
    Petrov dostal dve minúty za vrazenie na mantinel, sily na ľadovej ploche sa vyrovnajú.
     
    44:21
    Domáci v plnom počte a budú v hre pokračovať svojou presilovou hrou.
     
    44:49
    Zaripov minul puk na pravej strane pri bránkovisku, ktorý mu popred bránku hostí z ľavej strany prihrával jeho spoluhráč.
     
    45:25
    Metallurg už zamkol Ladu v pásme a roztočil to pred Glassom.
     
    45:53
    Lee vystrelil spoza kruhov, Glass vyčaroval semafór a puk nádherne ukryl do lapačky!
     
    45:57
    Petrov už naskočil na ľadovú plochu a je po presilovke Metallurgu, naďalej však domáci držia bezpečný dvojgólový brejk.
     
    46:33
    Šulakov dostal za držanie Kosova dve minúty, presilovú hru bude hrať tím Metallurg.
     
    46:53
    Lada v oslebení dokonca útočí, no nič v pásme domácich nevymyslela, Metallurg vyráža do akcie.
     
    47:32
    Hostia poslali puk von cez všetky čiary, Metallurg sa zatiaľ v pásme hostí neusadil.
     
    48:25
    Až teraz Metallurg zakombinoval v pásme hostí, strelu Kovářa pri bránkovisku zneškodnil dnes výborný Glass.
     
    48:33
    Hostia v plnom počte, prežili i toto svoje oslabenie bez ujmy.
     
    49:31
    Potechin sa prezentoval strelou z medzikružia, jeho puk defenzíva hostí usmernila na ochrannú sieť.
     
    50:21
    Spoza bránky Glassa hostia zakladajú svoju akciu, Metallurg ich však drží na dištanc od Murygina, ich akcie končia tesne po prechode útočnou modrou.
     
    52:23
    Lee dostal za hákovanie Alexandra Streľcova dve minúty, presilovú hru má k dispozícii Lada.
     
    53:04
    Tak teraz sa hosťom podarilo zamknúť domácich v pásme, podarí sa im prekonať aj Murygina?
     
    53:44
    Domáci poslali pozdrav Glassovi a opäť získali cenné sekundy zo svojho oslabenia.
     
    54:23
    Domáci v plnom počte, Lada ani raz neohrozila počas svojej presilovky Murygina v bránke domácich.
     
    55:35
    Akcia opäť strieda akciu, strelu do priestoru bránky však nevidíme.
     
    55:53
    Vasilij Streľcov priviezol puk do pásma domácich, prešiel s ním cez právy kruh až k Muryginovi, no nepodarilo sa mu ho zasunúť do jeho klietky. Murygin puk prikryl pod svoj výstroj a defenzíva domácich skrumáž nepripustila.
     
    56:18
    Lada pridala na tempe, Metallurg však výborne bráni už stredné pásmo.
     
    57:12
    Za podrazenie odkorčuľoval na trestnú Kosov, ďalšia presilová hra pre hostí.
     
    57:36
    Metallurg vyhodil puk von cez všetky čiary, Lada sa bude musieť poponáhľať s pukom pred Murygina, klaksón sa blíži.
     
    58:27
    Opäť puk až pri bránke Glassa, Lada nie a nie zamknúť domácich v pásme.
     
    58:42
    Murygin vychytal strelu z medzikružia v podaní Hunkesa, ani Jiří sa nateraz do listiny strelcov nezapíše.
     
    58:42
    Oddychový čas hostí, tréner mobilizuje sily na záver zápasu.
     
    59:12
    Domáci v plnom počte, do záverečného klaksónu už veľa času nezostáva.
     
    59:31
    Hlúpy faul Malenkicha na Fjodorova, faul na hlavu a krk a dve + desať minút osobný trest.
     
    59:52
    Je po zápase, hostia s pukom v pásme Metallurgu, no k streľbe sa nedostali.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    A je po zápase, hostia dokázali domácim konkurovať v tempe a kombináciách len v prvej tretine, potom zobrali taktovku hry do svojich rúk domáci a položili základ svojho úspechu dvomi gólmi. Muryginovi blahoželáme k shut-outu a len vďaka výbornému Glassovi svieti na konte hostí len dvojka. Domáci boli lepším tímom a zaslúžene si do tabuľky pripíšu tri body. Pekné popoludnie želám všetkým priaznivcom hokeja, lúči sa s Vami Vladimír Korduliak, onlajny.eu (15:15:23)

    Vladimír Korduliak

    Góly a asistencie: 22. Junkov (Platonov, Bereglazov), 39. Zaripov (Kovář, Biriukov)


    Metallurg Magnitogorsk: Murygin (Samsonov) – Biriukov (A), Bereglazov, S. Tereščenko, Malenkich, Lee, Žloba, Chabarov, Potechin – Moziakin (C), Kovář, Zaripov (A) – Platonov, Stapleton, Solovjov – Timkin, Junkov, Kaletnik – Kosov, Potechin, Jakuceňa
    Lada Togliatti: Glass (Semjonov) – Barancev, Hunkes, Vorobiov (A), Podhradský, Ogurcov, Šulakov, Romanov, Sloboda – Černikov, Petrov (A), Mastriukov – Valujskij, Nikitenko (C), Bočarov – Belousov, Zaťovič, Šenfeld – Fjodorov, V. Streľcov, A. Streľcov

    Rozhodca: Hašilov, Rogačov – Koršak, Černyšov