Sampdoria – Neapol 1:1 (kon.)
koniec
Sampdoria Janov
1:1 (0:0)
SSC Neapol
Pondelok 01.12.2014, 21:00 • Stadio Comunale Luigi Ferraris (Janov) • Talianska Seria A
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Vitajte pri sledovaní pondelňajšej dohrávky trinásteho kola talianskej Serie, v ktorej nás čaká ostrý súboj o európske poháre!

    Tabuľkové postavenie:

    6. Sampdoria: 5 – 6 – 1; skóre 15:9; body 21
    4. SSC Neapol: 6 – 4 – 2; skóre 23:15; body 23

    Forma:

    Sampdoria: R – R – V – P – R – R
    SSC Neapol: R – R – V – V – V – R

    Sampdoria prežíva pod trénerom Sinišom Mihajlovičom nesmierne úspešnú sezónu. Po vlaňajšom dvanástom mieste totiž janovský klub odvážne ašpiruje na účasť v európskych pohároch. Len vedúci Juventus, spoločne s ktorým zatiaľ našla len jediného premožiteľa, má lepšiu defenzívu, než Sampdoria. Janovský celok inkasoval v trinástich stretnutiach len deväť gólov.
    Horšie je to už v ofenzíve, veď i posledná Parma stojí na rovnakom čísle pätnástich strelených gólov. Blucerchiati beztak po prvýkrát prehrali až v deviatom kole, kedy nestačili na milánsky Inter (0:1). Doria následne dvakrát remizovala, doma s milánskym AC (2:2) a na pôde Ceseny (1:1). Na Stadio Luigi Ferraris zostáva janovský tím i naďalej neporazený.

    S týmto vedomím sem prichádza Benítezov Neapol. Ten sa ani túto sezónu zrejme nebude s vedúcou dvojicou Juventus a AS Rím biť o scudetto a tak sa bude musieť uspokojiť s prípadným tretím miestom, ktoré Partenopei zabezpečí účasť v predkole Ligy majstrov. Viniť zato môžu predovšetkým nepodarený vstup do sezóny, aj keď remízam sa mužstvo spod Vezuvu nevyhýby ani teraz. Aspoň už ale momentálne neprehráva.
    Posledná ligová porážka Partenopei je totiž už takmer dva a pol mesiaca stará. Stalo sa tak ešte v septembri, kedy SSC nestačil na Udinese Calcio (0:1). Hostia dnes vyzerajú už desiaty zápas bez porážky v rade. Prípadným triumfom zas môžu skrátiť bodovú stratu na vedúci Juventus len na deväť bodov. Neapol sa však na dnešný zápas príliš nenaladil, keď na pražskej Letnej len remizoval so Spartou 0:0. Stále mu tak môže ujsť postup do jarného šestnásťfinále, no to by musel na domácom ihrisku podľahnúť bratislavskému Slovanu a prasatá by museli lietať...

    Vzájomné zápasy:

    11.05.2014; Sampdoria – SSC Neapol 2:5
    (Éder, Wszolek – D. Zapata, Insigne, Callejón, Hamšík, Mustafi/VG)

    06.01.2014; SSC Neapol – Sampdoria 2:0
    (2x Mertens)

    17.02.2013; SSC Neapol – Sampdoria 0:0

    30.09.2012; Sampdoria – SSC Neapol 0:1
    (Cavani)

    30.01.2011; SSC Neapol – Sampdoria 4:0
    (3x Cavani, Hamšík)

    19.09.2010; Sampdoria – SSC Neapol 1:2
    (Cassano – Hamšík, Cavani)

    Absencie:

    Domácim dnes bude s určitosťou chýbať len záložník Alessandro De Vitis. Viviano s Mesbahom by mali byť v poriadku.
    Otázny je ešte prípadný štart Roberta Soriana, o ktorého „požiteľnosti" sa bude rozhodovať až tesne pred výkopom.

    Na druhej strane sa v rovnakej pozícii nachádza dvojica Jonathan de Guzmán a Dries Mertens, ktorá by ale mala nastúpiť.
    To sa už ale netýka dlhodobo zranenej trojice Michu, Lorenzo Insgine a Zúňiga, ktorá si janovský výlet určite nechá ujsť.
     
    Úvodné zostavy:

    Sampdoria Janov: S. Romero – De Silvestri, M. Silvestre, Romagnoli, Mesbah – Obiang, A. Palombo (C), R. Soriano – Rizzo, Okaka, Éder
    Náhradníci: A. da Costa, Viviano – Bergessio, Cacciatore, Duncan, Gabbianini, Gastaldello, Krstičič, Machionni, Regini, Sansone, Wszolek
    Manažér: Siniša Mihajlović (SER)

    SSC Neapol: C: Rafael – Maggio, R. Albiol, K. Koulibaly, Britos – D. López, Inler – Callejón, Hamšík (C), Ghoulam – Higuaín
    Náhradníci: M. Andujar, Colombo – J. de Guzmán, Gargano, Henrique, Jorginho, D. Mertens, Mesto, Radoševič, D. Zapata
    Manažér: Rafael Benítez (ESP)

    Rozhodca: Gianluca Rocchi – M. Tonolini, D. Iori – A. Marzaloni.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    V Janove sme pred malým okamžikom začali. Výkop obstarali domáci v modrých dresoch a bielych trenírkach. Neapol v bielych tričkách a belasých šortkách sprava-doľava.
     
    2
    Po Hamšíkovej kooperácii s Higuaínom tu bol prvý rohový kop pre SSC, ktorý práve Marek Hamšík zakončil hlavičkou nad.
     
    3
    Na ľavej strane sa snažil presadiť dnes ofenzívne naladený obranca Ghoulam, ktorého ale nepustil ďalej dôrazný De Silvestri.
     
    4
    Bývalý pravý obranca Fiorentiny bol teraz na vlastnej polovici faulovaný Hamšíkom a domáci sa tak znovu dokázali popasovať s vysokým pressingom SSC.
     
    7
    Žltú kartu dostáva Britos (SSC Neapol).
     
    9
    Ospravedlňte menšie technické problémy. Dôležité je, že z úvodnej oťukávačky nám neušlo nič podstatné.
     
    10
    Do Janova sme sa vrátili práve včas, pretože hostia mohli v prvej veľkej šanci zápasu otvoriť skóre. Marek Hamšík otvoril na pravej strane priestor pre Johého Callejóna, ktorý sa zbavil Mesbaha a následne odcentroval smerom k bližšej žrdi. Tam sa namiesto Higuaína prekvapujúco pretláčal do koncovky ľavý obranca Ghoulam, ktorý dnes ale kvôli maródke hrá na krídle. Alžírsky full-back dokázal zakončiť cez brániaceho Romagnoliho, no loptu poslal v ťažkej pozícii z piatich metrov len tesne mimo ľavej žrde.
     
    12
    Domáci prežili i následný priamy kop hostí, ktorý rozohrával Callejón. Ten poslal loptu spoza šestnástky len nejaké dva metre nad.
     
    14
    Sústreďme sa ale aj pred Rafaelovu bránku, kam bude od rohovej zástavky smerovať center od kapitána Sampdorie Palomba.
     
    15
    Jeho center ale zostal odvrátený. Následne ďalší zo série ostrých súbojov, ktorý tentokrát odniesol pravý obranca De Silvestri.
     
    16
    Palombo tak mohol v krátkom slede rozohrávať i voľný kop, no jeho centrovaná lopta preletela vápnom bez zásahu.
     
    17
    Aktívnejším celkom sú zatiaľ zverenci Rafu Beníteza, ktorí už trikrát zakončovali, no vždy mierili mimo priestoru troch žrdí.
     
    18
    Ghoulam teraz vo veľmi tesnom ofsajde, ktorý najskorej nebol, no pán Iori preds len nesprávne máva proti Neapolu.
     
    19
    Pedro Obiang na polovici ihriska zozadu dohrával Švajčiara Gokhana Inlera a stáva sa tak druhým potrestaným hráčom zápasu.
     
    20
    Zatiaľ ale inak sledujeme prevažne medzišestnástkovú partiu. Nebezpečnejším zostáva Neapol, no na gól stále len čakáme.
     
    21
    Konečne trochu vzruchu i na druhej strane, kde sa po Rizzovom centri snažil presadiť Okaka, ktorého ale dobre bránil Albiol.
     
    22
    Domáci dokázali vďaka Éderovi rozvlniť sieť a dlho sa zdalo, že Sampdoria sa ujme vedenia. Radosť Janovčanov ale náhle opadla. Roberto Soriano pretlačil pred šestnástkou Lópeza, aby povedľa Albiola prihrával do čistej šance Éderovi. Ten sa odpútal od Koulibalyho a po obídení Rafaela upratal loptu do siete. Stopér Koulibaly tam ale správnym vystúpením uzavrel ofsajdovú pascu, do ktorej sa chytil brazílsky ofenzívny hráč. Budeme pokračovať odkopom od bránky.
     
    24
    Domáci sa teraz tak vehementne dožaodvali pokutového kopu, že ich musel rozhodca schladiť žltou kartou, ktorú konkrétne videl Soriano. Koulibaly mal ruku jasne pri tele, penalta sa nepískala správne a domáci sa navyše nepresadili ani z následného závaru.
     
    25
    Ešte predtým mal na druhej strane dobrú šancu Higuaín, ktorý v záklone hlavičkoval tesne mimo bránky. Zápas má teraz dobré tempo.
     
    26
    Potvrdzoval to aj Inler, ktorý natiahol z veľkej diaľky, no loptu napálil len nejaké dva metre mimo pravej žrde Romerovej bránky.
     
    27
    Maggio na krátko nato hľadal v šestnástke Higuaína, ktorý bol ale znovu dobre prikrytý stopérom Romagnolim.
     
    28
    Väčšou kontrolou nad zápasom teraz oplýva domáce mužstvo, ktoré veľmi isto kombinuje na polovici ihriska.
     
    29
    Koulibaly s dobrým bránením Okaku na ľavej strane. Zaujímavý súboj dvoch fyzicky excelentne vybavených futbalistov.
     
    31
    Janov pokračuje v dobre pasáži hry i napriek tomu, že Mesbach centruje z ľavej strany len do náruče gólmana Rafaela.
     
    32
    Sampdoria navyše okamžite získava loptu späť na svoje kopačky. Neapol sa momentálne vytráca z hracej plochy.
     
    33
    Domáci sa znovu snažili vyreklamovať pokutový kop, no ten sa po páde Soriana opäť pískať nebude. Rocchi pôsobí jednoznačne.
     
    34
    Okaku krátko nato znovu zablokoval Koulibaly, po čom nasledoval janovský rohový kop, ktorý sa Partenopei podarilo odvrátiť len s veľkou námahou.
     
    35
    Až teraz sa domáci dočkali vytúženej štandardky, aj keď pokutový kop to nebude. Po Koulibalyho faule na Édera tu ale bude výborná príležitosť z osemnástich metrov.
     
    35
    Žltú kartu dostáva Éder (Sampdoria Janov).
     
    36
    Mesbah síce dokázal obstreliť múr, ale posieľal len ľahkú loptu pre Rafaela. Rozcvičková strela, ktorú musel Brazílčan kryť.
     
    37
    Ďaleko viacej práce mal na druhej strane Sergio Romero, ktorý zobral Callejónovi gól z kopačky. Neapolčania po domácej štandardke prostredníctvom Rafaela okamžite rozohrali. Brazílsky gólman vyhodil loptu doprava ma Maggia, ktorý na polovici ihriska naštartoval Callejóna. Bývalý krídelník madridského Realu sa vyhol postaveniu mimo hry, v samostatnom nájazde následne už obchádzal i Romera, ktorý mu ale v poslednej chvíli, presne v čase koncovky ešte stačil uchmatnúť loptu a zabrániť tak istému gólu.
     
    39
    Sampdoria je zatiaľ opticky futbalovejšia, no do príležitostí na zmenu bezgólového stavu sa zatiaľ dostávajú len hostia.
     
    40
    Tentokrát to bola po Ghoulamovej nepresnej prihrávke ľahká robota pre Romera, ktorý bez problémov chytá loptu do koša.
     
    41
    Na druhej strane medzitým ďalší voľný kop, ktorý ale bez väčších problémov odvrátil Inler, aby Soriano napálil loptu z diaľky nad.
     
    42
    Navyše tu bol nedovolený zákrok domáceho stredopoliara a Neapol sa tak môže vytiahnuť zo svojej ulity.
     
    43
    Okaka znovu končí na trávniku a opäť tu teda bude zaujímavý priamy kop pre Sampdoriu. Tá zo štandardiek ale ešte nič nevymyslela.
     
    44
    Nie inak bolo tomu i v tomto prípade, kedy Éder napálil loptu len do dobre postaveného múriku v bielych dresoch.
     
    45
    Rizzo po ňom napálil loptu len do Albiolovej tváre a bol tu teda i ďalší roh Janova, no ale ani ten gólmana Rafaela neohrozil.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Úvodné dejstvo na Stadio Comunale Luigi Ferraris prinieslo na šance chudobný futbal. Najbližšie k otvoreniu skóre mal v desiatej minúte Ghoulam, ktorý ale v dobre pozícii minul. Éderovi sa v polovici úvodného dejstva síce podarilo rozvlniť sieť, no pri strelení gólu ťažil z postavenia mimo hru.

    Po prvom polčase tak podľa očakávaní hráme za nerozhodného stavu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Pred výkopom druhého dejstva tu máme jednu zmenu, ktorú pripravil Siniša Mihajlovič. Namiesto Španiela Obianga príde ghanský pitbull Duncan.
     
    47
    Janovskí začali druhý polčas rohovým kopom z pravej strany, ktorý na bližšej žrdi odvracal Higuaín. Śtandardka sa bude opakovať.
     
    48
    Ani druhý pokus Sampdorii nevyšiel. Partenopei sa na začiatku druhej časti dokázali bez väčších ťažkostí ubrániť.
     
    49
    Sampdoria začína i druhý polčas podstatne aktívnejšie, než zatiaľ nečakane pasívne mužstvo spod Vezuvu.
     
    51
    David López sa na druhej strane snažil zakončiť rohový kop Neapolu, čo sa mu i podarilo, no lopta letela vysoko nad bránku.
     
    52
    Okaka dobre pracoval na pravej strane, z ktorej dokázal i odcentrovať, no len do miest, kde mal pôsobiť samotný útočník tmavej pleti.
     
    53
    Piata žltá karta zápasu putuje do domáceho táboru po tom, čo si Romagnoli tesne za polovicou pridržal Higuaína nad rámec únosnosti.
     
    54
    Následný voľný kop sa snažil hlavou zakončiť Raúl Albiol, no pred ním pracoval výborne brániaci stopér Silvestre. Roh pre SSC.
     
    55
    Hostia z neho nič nevyťažili a tak sa po dlhšej odmlke dostáva k slovu znovu Sampdoria. Ako tak sledujem, nie nadlho.
     
    56
    Hamšík totiž na pravej strane napadol rozohrávku Mesbaha, no po zisku loptu ju Neapolčania veľmi rýchlo zase i stratili.
     
    56
    Žltú kartu dostáva Inler (SSC Neapol).
     
    57
    Sampdoria dala gól!
    Tak z ničoho nič sa nám po prvej vážnejšej príležitosti v druhom dejstve mení skóre a Janov sa na domácej tráve ujíma vedenia! Dlhý out od De Silvestriho prepadol cez Silvestreho až na hranicu šestnástky, kde sa dobre orientoval Brazílčan ÉDER. Ten sa malom priestore dokázal vysporiadať s brániacim Lópezom a následne i chladnokrvne vystreliť presne k ľavej žrdi bezmocného Rafaela. Ten sa naťahoval aký bol dlhý, no proti Éderovej prízemnej strele z dvadsiatich metrov nemal šancu.
    Éder (M. Silvestre) - 1:0
     
    59
    Rafa Benítez už jednoznačne musí reagovať. Na ihrisko posiela ofenzívny klenot v podobe Driesa Mertensa. Schádza Miguel Britos.
     
    61
    Neapol má na obrat ešte celú polhodinu druhého dejstva. Zatiaľ sa však Partenopei dostávajú do šancí len veľmi ťažko.
     
    63
    Krátko po ňom schádza i švajčiarsky stredný záložník Gokhan Inler. Na jeho miesto príde rozhýbať zálohu brazílsky hráč Jorginho.
     
    64
    Callejón sa dostával do veľmi sľubnej príležitosti, no z hranice šestnástky mieril len do stredu bránky. Toto chcelo lepšiu koncovku.
     
    66
    Higuaín si tentokrát nerozumel s Callejónom a nepresnú Argentínčanovu prihrávku tak poľahky lapil jeho krajan Romero.
     
    67
    Callejón pod seba na Hamšíka, ten nemá komu a stále dookola. Sampdoria bráni nesmierne kompaktne a sústredene.
     
    68
    Keď to nešlo kombinačne, skúsil do López ďalekonosnou strelou, ktorá ale letela vysoko, vysoko nad bránku.
     
    69
    Neapol kombinuje príliš pomaly na to, aby dokázal janovských hráčov niečim prekvapiť. Duncan sa výborne vrhá do Maggiovej prihrávky.
     
    70
    Pred nami je posledných dvadsať minút a Neapol je i naďalej apatický. Sampdoria má zarobené minimálne na bod.
     
    71
    Po druhýkrát strieda i srbský manažér Siniša Mihajlovič, ktorý nasadzuje Krstičiča. Miesto na hracej ploche mu prenecháva bojovník Soriano.
     
    73
    Stereotypní hostia stále nedokážu vymyslieť nič, čo by mohlo výraznejšie zamestnať gólmana Romera. Sampdoria sa v pohode bráni.
     
    75
    Maggio teraz neposielal úplne zlý center na Higuaína, ktorý dostal dobrú loptu, no bol celkom jasne obsadený.
     
    76
    Od hostí sú to prevažne zúfalé nákopy na náhodu. Po zemi sa im totiž absolútne nedarí. Na druhej strane rohový kop.
     
    77
    Ten sa kopal po výbornej práci Duncana a zblokovanej strele Édera, no štandardku sa hosťom podarilo odvrátiť.
     
    78
    Marek Hamšík nabíjal do šance medzi obrancov pre Higuaína, ktorý ale mal k lopte ďaleko a navyše sa nachádzal v ofsajde.
     
    79
    Marek Hamšík má desať minút pred koncom zápasu predčasne odpracované. Na ihrisku ho nahrádza Zapata. Rizza zároveň strieda Gabbiadini.
     
    80
    Predtým tu bola pekná Callejonova prihrávka hlavou pre Jorginha, ktorý ale volejom vysoko prepálil bránku.
     
    81
    José Callejón to teraz skúsil z peknej vzdialenosti, no jeho prudký pokus letel nejaké dva metre mimo pravej žrde Romerovej svätyne.
     
    83
    Hosťom sa zatiaľ nepodarilo zapojiť ani vysokého Zapatu, ktorého teraz prehlavičoval Alessio Romagnoli.
     
    84
    Maggio následne miesto Higuaína centruje iba k Romerovi. SSC Neapol nedokáže nič vymyslieť.
     
    85
    Odpracované má už aj stopér Koulibaly, ktorý podrazil nohy kľučkujúcemu Éderovi a po jeho druhej žltej karte tak bude SSC dohrávať v oslabení.
     
    86
    No a domáci mohli z následnej štandardnej situácie už definitívne rozhodnúť o svojom zaslúženom víťazstve nad bezmyšlienkovým Neapolom. Priamy kop z pravého okraja veľkého vápna rozorával Gabbiadini, ktorý posielal loptu ponad múr presne k ľavej žrdi gólmana Rafaela. Ten sa ale stačil presúvať nesmierne pohotovo a výborným zákrokom vytlačil loptu na rohový kop. Neapol tak i naďalej žije, no stále si nedokáže vypracovať príležitosť na vyrovnanie.
     
    88
    Domáci sa teraz veľmi naivne vytiahli dopredu a mohli zato i pykať, keď Zapata predlžoval pätou na Higuína. Pred ním odkopával v šestnástke Palombo.
     
    89
    Partenopei následne zahrávali rohový kop z ľavej strany, ktorý ale odvracal do bezpečia stopér Silvestre, ktorý asistoval pri zatiaľ jedinom góle duelu.
     
    90
    Sampdoria potrebuje prežiť ešte štyri nadstavené minúty, ktoré pridáva rozhodcovská štvorica na čele s Gianlucom Rocchim.
     
    90+2
    Neapol dal gól!
    Ďalšiu príležitosť na definitívu odmieta nesmierne aktívny Stefano Okaka, ktorý dnes nabehal neskutočne veľa kilometrov. Urastený útočník po Gabbiadinho prihrávke míňa bránku z hranice veľkého vápna len o decimetre. Následne však na druhej strane prichádza šokujúci trest a Sampdoriu môže mrzieť jej naivita a snaha streliť i druhý gól. Na ľavej strane bol prakticky neobsadený Ghoulam, ktorý centroval na bližšiu žrď. Tam lopta prepadla cez Higuaína až k DUVÁNOVI ZAPATOVI, ktorý z piatich metrov hlavičkou k pravej žrdi strhujúco vyrovnáva!
    D. Zapata (Ghoulam) - 1:1
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Na Stadio Comunale Luigi Ferraris sa napokon predsa len lúčime očakávanou remízou, na ktorú to ale po Koulibalyho vylúčení nevyzeralo. Domáci viedli gólom Édera vyše polhodinu hry. V závere Sampdoria preváhala viaceré príležitosti na definitívu a tak prišiel trest na druhej strane v podobe vyrovnávajúceho gólu Duvána Zapatu. V Janove sa teda mužstvá z horných priečok tabuľky rozišli zmierlivo.

    To je na dnes všetko, ďakujem vám za pozornosť a želám dobrú noc. (23:00:36)

    Erik Farkaš

    Góly: 57. Éder (M. Silvestre) – 90+2. D. Zapata (Ghoulam)

    Karty:   19. Obiang (SMD), 24. R. Soriano (SMD), 35. Éder (SMD), 53. Romagnoli (SMD) – 7. Britos (NEA), 35. K. Koulibaly (NEA), 56. Inler (NEA)   85. K. Koulibaly (NEA)


    Sampdoria Janov: S. Romero – De Silvestri, M. Silvestre, Romagnoli, Mesbah – Obiang, A. Palombo (C), R. Soriano – Rizzo, Okaka, Éder
    Náhradníci: A. da Costa, Viviano – Bergessio, Cacciatore, Duncan, Gabbianini, Gastaldello, Krstičič, Machionni, Regini, Sansone, Wszolek
    Manažér: Siniša Mihajlović (SER)

    SSC Neapol: C: Rafael – Maggio, R. Albiol, K. Koulibaly, Britos – D. López, Inler – Callejón, Hamšík (C), Ghoulam – Higuaín
    Náhradníci: M. Andujar, Colombo – J. de Guzmán, Gargano, Henrique, Jorginho, D. Mertens, Mesto, Radoševič, D. Zapata
    Manažér: Rafael Benítez (ESP)

    Rozhodca: Gianluca Rocchi – M. Tonolini, D. Iori – A. Marzaloni