VC Abú Zabí (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Abú Zabí

Nedeľa 23.11.2014, 14:00 • Yas Marina • Formula 1
     
    Z mojej strany je to už na dnes všetko. Ďakujem vám za pozornosť, ktorú ste nám venovali počas celej sezóny a pevne verím, že sa opäť stretneme pri prenosoch F1 na budúci rok. Prajem ešte pekný zvyšok nedele. (16:01:13)
     
    Lewis Hamilton sa v bezprostrednom rozhovore poďakoval všetkým fanúšikom, tímu a celej svojej rodine, ktorá ho počas celej sezóny 2014 podporovala. Brit označil štart dnešnej Veľkej ceny ako vôbec najlepší vo svojej kariére.
     
    Tradičná oslava so šampanským neobišla ani dlho ročnú partnerku Lewisa Hamiltona Nicole Scherzinger.
     
    Dojatý Lewis Hamilton za znenia britskej hymny rozdáva z pódia na všetky strany úsmevy a pozdravy. Mimoriadne spokojný môžu byť aj v Mercedese. Pohár konštruktérov ovládli s absolútnou suverenitou.
     
    Nico Rosberg sa napokon zachoval ako chlap a svojmu tímovému kolegovi, s ktorým počas sezóny zviedol množstvo zaujímavých súbojov, zagratuloval k zaslúženému titulu.
     
    Aby sme si ešte skompletizovali prvú trojku dnešnej Veľkej ceny, povedzme si, že na druhej pozícii skončil Felipe Massa, ktorý predviedol fantastický výkon a tretiu priečku v Abú Zabí obsadil Valteri Bottas.
     
    Britský pretekár sa teší z obrovského úspechu opäť po šiestich rokoch. V boxoch sa teší celá Hamiltonova rodina. Lewis už prijal gratuláciu aj od princa Harryho.
     
    Tak, ako pred rokom, aj teraz mám tú česť oznámiť meno nového majstra sveta pre rok 2014, ktorým sa stal Brit Lewis Hamilton z Mercedesu!
     
    Koniec závodu.
     
    55
    Lewis Hamilton vstúpil do posledného kola súťažného ročníka 2014. Felipa Massa to už nestihne. Brit bude o malý moment oslavovať nielen víťazstvo na dnešnej Veľkej cene, ale najmä titul majstra sveta.
     
    54
    Tímoví inžinieri sa snažili Nica Rosberga stiahnuť z trate, pretože s jeho monopostom je príliš veľa problémov. Nemec však sympaticky odpovedal, že by rád dnešný pretek dokončil.
     
    53
    Nico Rosberg je rád, že sa so svojim monpostom aspoň ako-tak vlečie. Nemec sa prepadol už na trinástu pozíciu.
     
    52
    Tak, záver poslednej Veľkej ceny sezóny ešte bude, zdá sa, mimoriadne zaujímavý. Massa totiž ide naplno, zatiaľ, čo Hamilton skôr šetrí monopost. Strata medzi touto dvojicou sa neustále zmenšuje.
     
    51
    Sebastian Vettel uskutočnil možno svoj posledný predbiehací manéver v monoposte Red Bullu, keď sa prehnal okolo Nica Rosberga.
     
    50
    Massovi sa z pôvodnej straty na Hamiltona podarila stiahnuť už takmer polovica. Do konca Veľkej ceny ostáva päť kôl, takže Brazílčan to pravdepodobne už nestihne.
     
    49
    Symbolický súboj dvojice pretekárov, ktorí sa striedajú v kokpite Ferrari. Sebastian Vettel v jednej zo zákrut predstihol Fernanda Alonsa.
     
    48
    Felipe Massa zajazdil s novými gumami najrýchlejšie kolo pretekov a postupne pomaličky sťahuje manko na Lewisa Hamiltona. Z pôvodného desať sekúndového rozdielu medzi týmito dvoma pretekármi sa Brazílčanovi už podarilo okresať takmer dve sekundy.
     
    46
    V súboji dvoch Nicov sa Hulkenberg bez najmenších ťažkostí dostal na pozíciu Rosberga, ktorý už môže na titul s definitívnou platnosťou zabudnúť.
     
    45
    Lewis Hamilton sa po niekoľkých kolách odjazdených na druhej priečke vrátil späť do čela pretekov, na ktorom má pred druhým Massom pohodlný náskok desiatich sekúnd.
     
    44
    Jedenásť kôl pred koncom opustil Felipe Massa prvé miesto a po druhý krát zamieril do boxov, kde dostal super mäkkú zmes pneumatík.

    Michal Bakoš