VC Abú Zabí (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Abú Zabí

Nedeľa 23.11.2014, 14:00 • Yas Marina • Formula 1
     
    Z mojej strany je to už na dnes všetko. Ďakujem vám za pozornosť, ktorú ste nám venovali počas celej sezóny a pevne verím, že sa opäť stretneme pri prenosoch F1 na budúci rok. Prajem ešte pekný zvyšok nedele. (16:01:13)
     
    Lewis Hamilton sa v bezprostrednom rozhovore poďakoval všetkým fanúšikom, tímu a celej svojej rodine, ktorá ho počas celej sezóny 2014 podporovala. Brit označil štart dnešnej Veľkej ceny ako vôbec najlepší vo svojej kariére.
     
    Tradičná oslava so šampanským neobišla ani dlho ročnú partnerku Lewisa Hamiltona Nicole Scherzinger.
     
    Dojatý Lewis Hamilton za znenia britskej hymny rozdáva z pódia na všetky strany úsmevy a pozdravy. Mimoriadne spokojný môžu byť aj v Mercedese. Pohár konštruktérov ovládli s absolútnou suverenitou.
     
    Nico Rosberg sa napokon zachoval ako chlap a svojmu tímovému kolegovi, s ktorým počas sezóny zviedol množstvo zaujímavých súbojov, zagratuloval k zaslúženému titulu.
     
    Aby sme si ešte skompletizovali prvú trojku dnešnej Veľkej ceny, povedzme si, že na druhej pozícii skončil Felipe Massa, ktorý predviedol fantastický výkon a tretiu priečku v Abú Zabí obsadil Valteri Bottas.
     
    Britský pretekár sa teší z obrovského úspechu opäť po šiestich rokoch. V boxoch sa teší celá Hamiltonova rodina. Lewis už prijal gratuláciu aj od princa Harryho.
     
    Tak, ako pred rokom, aj teraz mám tú česť oznámiť meno nového majstra sveta pre rok 2014, ktorým sa stal Brit Lewis Hamilton z Mercedesu!
     
    Koniec závodu.
     
    55
    Lewis Hamilton vstúpil do posledného kola súťažného ročníka 2014. Felipa Massa to už nestihne. Brit bude o malý moment oslavovať nielen víťazstvo na dnešnej Veľkej cene, ale najmä titul majstra sveta.
     
    54
    Tímoví inžinieri sa snažili Nica Rosberga stiahnuť z trate, pretože s jeho monopostom je príliš veľa problémov. Nemec však sympaticky odpovedal, že by rád dnešný pretek dokončil.
     
    53
    Nico Rosberg je rád, že sa so svojim monpostom aspoň ako-tak vlečie. Nemec sa prepadol už na trinástu pozíciu.
     
    52
    Tak, záver poslednej Veľkej ceny sezóny ešte bude, zdá sa, mimoriadne zaujímavý. Massa totiž ide naplno, zatiaľ, čo Hamilton skôr šetrí monopost. Strata medzi touto dvojicou sa neustále zmenšuje.
     
    51
    Sebastian Vettel uskutočnil možno svoj posledný predbiehací manéver v monoposte Red Bullu, keď sa prehnal okolo Nica Rosberga.
     
    50
    Massovi sa z pôvodnej straty na Hamiltona podarila stiahnuť už takmer polovica. Do konca Veľkej ceny ostáva päť kôl, takže Brazílčan to pravdepodobne už nestihne.
     
    49
    Symbolický súboj dvojice pretekárov, ktorí sa striedajú v kokpite Ferrari. Sebastian Vettel v jednej zo zákrut predstihol Fernanda Alonsa.
     
    48
    Felipe Massa zajazdil s novými gumami najrýchlejšie kolo pretekov a postupne pomaličky sťahuje manko na Lewisa Hamiltona. Z pôvodného desať sekúndového rozdielu medzi týmito dvoma pretekármi sa Brazílčanovi už podarilo okresať takmer dve sekundy.
     
    46
    V súboji dvoch Nicov sa Hulkenberg bez najmenších ťažkostí dostal na pozíciu Rosberga, ktorý už môže na titul s definitívnou platnosťou zabudnúť.
     
    45
    Lewis Hamilton sa po niekoľkých kolách odjazdených na druhej priečke vrátil späť do čela pretekov, na ktorom má pred druhým Massom pohodlný náskok desiatich sekúnd.
     
    44
    Jedenásť kôl pred koncom opustil Felipe Massa prvé miesto a po druhý krát zamieril do boxov, kde dostal super mäkkú zmes pneumatík.
     
    42
    Nico Rosberg avizoval, že monopost sa mu vrátil do pôvodného stavu. Nemec v záverečných kolách ešte chcel útočiť, no pri jednej zo zákrut sa neudržal na trati!
     
    41
    Tretie miesto zatiaľ patrí Austrálčanovi Ricciardovi, na ktorého sa doťahuje Vallteri Bottas. Schyľuje sa nám k súboju o pódiové umiestnenie.
     
    40
    Felipe Massa si na čele udržiava pred Lewisom Hamiltonom pätnásť sekundový náskok. Brazílčan to má rozbehnuté na fantastické umiestnenie.
     
    38
    Nemec sa opäť posunul o pozíciu nižšie. Na ôsme miesto ho odsunul krajan Sebastian Vettel, ktorý si užíva posledné desiatky minút v monoposte Red Bullu.
     
    37
    Nico Rosberg sa v tímovom rádiu informoval, na akej pozícii by musel skončiť v prípade odstúpenia Lewisa Hamiltona, aby sa stal majstrom sveta. Podľa všetkého však Rosberg bude mať s udržaním vozidla na trati väčšie problémy než jeho britský kolega.
     
    35
    Mechanici Mercedesu sa už po druhý krát počas dnešného preteku postarali o monopost Nica Rosberga, ktorý mal v porovnaní s Hamiltonom pomalší pit-stop.
     
    34
    Pomaly vstúpime do poslednej tretiny záverečnej Veľkej ceny sezóny. Aktuálnym lídrom závodu je Felipe Massa, ktorý však čoskoro zamieri do boxov a miesto prenechá Lewisovi Hamiltonovi.
     
    32
    Po výjazde na trať sa Hamilton zaradil za Nica Rosberga. Na najbližšej rovinke Brit nemeckého pretekára s využitím otvoreného zadného krídla ľahúčko predbehol.
     
    31
    Lewis Hamilton bez problémov absolvoval druhú zastávku pri mechanikoch. Britský pretekár pravdepodobne začal šetriť systémy v monoposte, pretože v posledných kolách už jazdí podstatne pomalšie časy.
     
    30
    Súboj Fernanda Alonsa s Jensonom Buttnom bol síce chvíľku vcelku zaujímavý, no taliansky pretekár lúčiaci sa s monopostom Ferrari napokon svojho protivníka bez väčších ťažkostí predstihol a zaradil sa na jeho desiate miesto.
     
    29
    Preteky sa končia pre Pastora Maldonada z Lottusu, ktorému vybuchol motor.
     
    28
    Zamračený výraz na tvári manželky Nica Rosberga nachádzajúcej sa pri tímových inžinieroch Mercedesu hovorí jasnou rečou. Nemecký pretekár má problém s vyvinutím maximálneho výkonu a takisto aj pri brzdení. Preto začína tak strácať.
     
    27
    V dlhej cieľovej rovinke nemal Felipe Massa absolútne žiadny problém s predbehnutím Nica Rosberga. Brazílčan tak zaujal Nemcovo druhé miesto a v boxoch Williamsu sa pochopiteľne tlieska.
     
    25
    Porovnania rýchlostí z posledných sektorov ukazujú, že Felipe Massa sa veľmi nebezpečne približuje k Rosbergovi. Črtá sa nám boj o druhú pozíciu.
     
    24
    Podľa všetkého sa dočkáme definitívneho rozuzlenia v boji o titul majstra sveta ešte pred skončením poslednej Veľkej ceny sezóny. Nico Rosberg viditeľne spomalil, tímoví inžinieri mu hlásia problémy s motorom.
     
    23
    Nico Rosberg mal v ťažkej zákrute veľké problémy. Na trati sa síce udržať dokázal, no Hamilton mu opäť trošku poutiekol.
     
    22
    Red Bull dnes jazdí na trošku inej stratégii nasadzovania pneumatík. Sebastian Vettel však pre odchádzajúce gumy už v polovici pretekov do boxov zamieriť musel.
     
    21
    Hamiltona už môže o titul pripraviť len naozaj obrovská smola v podobe kolízie, či vážneho technického problému. Nič podobné, samozrejme, britskému pretekárovi neželáme.
     
    20
    Čelo pretekov stále ostáva absolútne nezmenené a nezmenený ostáva aj rozostup medzi pretekármi Mercedesu.
     
    19
    Lewis Hamilton vylepšil hodnotu najrýchlejšieho kola.
     
    17
    Priebežné deviate a desiate miesto Fernanda Alonsa a Kimiho Raikkonena len dokumentuje katastrofálnu sezónu slávneho Ferrari.
     
    16
    Daniil Kvyat, ktorý od budúcej sezóny zaujme v Red Bulle miesto Sebastiana Vettela, z dnešných pretekov odstúpil. Ťažko povedať, čo presne sa udialo. Dostali sme už len záber, na ktorom ho mechanici odtláčali z trate.
     
    15
    Po prvej zástavke v boxoch je všetko opäť späť v starých koľajách. Na čele dvojica monopostov Mercedesu. Hamilton si pred Rosbergom udržuje konštantný náskok.
     
    14
    Máme novú hodnotu najrýchlejšieho kola pretekov, ktoré zajazdil Nico Rosberg.
     
    13
    Ďalšie kolo však už austrálsky pretekár využil na ľahké predbehnutie Vergna. Ten mu tentoraz už šieste miesto prepustil bez akéhokoľvek odporu.
     
    12
    Krásny súboj o šieste miesto v podaní Jean-Éric Vergna a Daniela Ricciarda. Pilot Red Bullu Ricciardo sa síce tesne dokázal cez francúzskeho súpera dostať, no ten mu to v nasledujúcej zákrute vrátil a svoju pozíciu si zobral späť.
     
    11
    Mechanikov Mercedesu navštívil už aj Nico Rosberg. Oba Mercedesu sa onedlho znovu dostanú na samotné čelo závodu, kde sa momentálne pohybuje Felipe Massa, no ten ešte v boxoch nebol.
     
    10
    Po desiatich kolách prišla prvá zastávka v boxoch v podaní Hamiltona, ktorá prebehla bez problémov a Brit sa do preteku vrátil na treťom mieste.
     
    9
    Väčšina pilotov už má za sebou úvodnú zastávku v boxoch. Na tú sa pripravujú už aj v Mercedese. Hamilton s Rosbergom však ešte zatiaľ ostávajú na trati.
     
    8
    Lewis Hamilton jazdí vskutku znamenite. Nico Rosberg sa ho chce zubami-nechtami držať, no Brit svoj náskok neustále navyšuje. Momentálne už presiahol hranicu dvoch sekúnd.
     
    7
    Už úvodné kolá naznačili, že dnešná Veľká cena monopotom Ferrari vôbec nesvedčí. Kimi Räikkönen má problém držať tempo a Fernando Alonso musel ako prvý pretekár štartovacieho poľa navštíviť mechanikov.
     
    6
    Kimi Räikkönen počas posledného kolu zaspal a zo svojho pôvodného piateho miesta klesol na siedma. Predstihnúť ho dokázal nielen tímový kole Fernando Alonso, ale aj mladý Rus Danill Kvyat, ktorý si na fínskeho Icemana dovolil nebojácny predbiehací manéver.
     
    5
    Priebežná štvrtá priečka za Hamiltonom, Rosbergom a Massom patrí Jensonobi Buttonovi, ktorý možno dnes absolvuje svoju poslednú Veľkú cenu v kariére. Zatiaľ ešte nie je jasné, či sa majster sveta spred piatich rokov ešte v kolotoči F1 udrží.
     
    4
    Nico Rosberg napokon môže byť rád, že sa po štarte usadil aspoň na to druhé miesto. Nemec mal totiž katastrofálny štart a takmer ho predstihol i Brazílčan Felipe Massa.
     
    3
    Britský pretekár si nemohol lepší vstup do nesmierne dôležitého preteku ani priať. Fantastický štart Hamiltonovi evidentne poriadne pomohol, pretože pretekár Mercedesu následne zajazdil najrýchlejšie kolo.
     
    2
    Zrejme nebude náhoda, že odkedy sa Veľká cena Abú Zabí jazdí, len v jednom jedinom prípade sa z víťazstva na nej tešil pilot štartujúci z pole position.
     
    1
    Lewis Hamilton sa fantasticky odlepil zo štartovacieho roštu. Poľahky predbehol tímového kolegu Nica Rosberga a jasne si ide za druhým titulom majstra sveta!
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Monoposty už absolvujú zahrievacie kolo. O niekoľko okamihov sa teda záverečné preteky sezóny 2014 oficiálne odštartujú.
     
    Všetkým fanúšikom motorizmu a špeciálne kráľovnej tohto športu Formuly 1 želám príjemné nedeľné popoludnie. Na konci týždňa, počas ktorého sa vo svete F1 oficiálne upiekol prestup Sebastiana Vettela do Ferrari, sa dozvieme meno nového majstra sveta.

    Pred poslednou Veľkou cenou súťažného ročníka 2014 v Abú Zabí je isté, že sa končí nadvláda nemeckého pilota Sebastiana Vettela z predchádzajúcich štyroch sezón, ktoré boli za každým jasnou záležitosťou pilota Red Bullu. Jeho miesto kráľa F1 zaujme jeden z dvojice jazdcov Mercedesu – Hamilton alebo Rosberg. Tí boli od počiatku sezóny niekde úplne inde ako zvyšok štartového poľa a dalo by sa povedať, že si vlastne išli svoj vlastný šampionát. Kolegovia bez jasne danej tímovej réžie sa počas predchádzajúcich Veľkých cien neraz dostali do vzájomného súboja, či dokonca kolízie.

    Do záverečného súťažného víkendu vstupoval Brit Lewis Hamilton s náskokom sedemnástich bodov na svojho nemeckého prenasledovateľa. Posledná kvalifikácia sezóny sa stala korisťou Nica Rosberga. Ak by rovnako ako kvalifikácia dopadol aj zajtrajší závod, z titulu majstra sveta by sa stále tešil Hamilton, ktorý sa tak dnes odpichne zo štartovacieho roštu v omnoho lepšej východiskovej pozície. Tešme sa, čo nám ponúkne záverečný diel tohtoročného seriálu. Každopádne, v Mercedese si môžu mädliť ruky. Okrem už istého pohára konštruktérov sa jeden z dvojice pretekárov jazdiacich v ich farbách stane majstrom sveta. Kto to napokon bude, sa dozviete v našom online prenose.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 14:00.

    Michal Bakoš