Sunderland – Everton 1:1 (kon.) | Tottenham – Stoke City 1:2 (kon.) | West Bromwich – Newcastle 0:2 (kon.)
Swansea – Arsenal 2:1 (kon.)
koniec
Sunderland AFC
1:1 (0:0)
Everton FC
Nedeľa 09.11.2014, 14:30 • Stadium of Light (Sunderland) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:30.
     
    V termíne o 14:30 pokračuje jedenáste kolo anglickej Premier League tromi zápasmi. Vitajte na Stadium of Light.

    Tabuľkové postavenie:

    15. Sunderland: 2 – 5 – 3; skóre 11:18; body 11
    9. Everton FC: 3 – 4 – 3; skóre 19:17; body 13

    Forma:

    Sunderland: V – P – P – V – R – P
    Everton FC: V – R – V – R – V – P

    Doterajší priebeh anglickej Premier League fičal v hojdačkovom režime a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo v najbližších týždňoch meniť. Snáď s výnimkou Chelsea, Southamptonu a Burnley (ale i to si už dokázalo pripísať na svoje konto prvé víťazstvo) nedokáže nikto podávať konzistentné výkony. Pozrime sa na Sunderland. Ten sa po dvoch porážkach s hanebným skóre 0:10 (Southampton 0:8 a Arsenal 0:2) dokázal chytiť v pondelňajšej dohrávke. V Selhurst Parku sa hral vyšpičkovaný zápas, ktorý okrem iného priniesol i vylúčenie domáceho kapitána Orlov Mileho Jedinaka.
    Sunderland už ale predtým nadobudol vedenie a nezastavil vlastenec Wesa Browna, ktorým desať minút po prestávke vyrovnával. Black Cats napokon triumfovali 3:1. Apropo vlastné góly, v nich sú Čierne Mačky absolútne bezkonkurenčné. Od augusta 2013 si strelili už desať vlastných gólov, vrátane štyroch z posledných troch zápasov! Samotný Wes Brown (6 vlastencov) sa už doťahuje na dlhodobých lídrov v tejto nelichotivej štatistike Richarda Dunna (10) a Jamieho Carraghera (7).

    Málokto by pred sezónou povedal, že Everton bude vstupovať do jedenásteho kola ligovej sezóny z desiateho miesta. Karamelky sa na úvod strašne dlho rozbiehali, keď v úvodných siedmich hracích dňoch vyhrali len jediný zápas. Potom síce prišli dva triumfy v rade, vždy s tromi strelenými gólmi (Aston Villa 3:0 a Burnley 3:1), no v zápätí prišlo ďalšie nepodarené stretnutie proti Swansea City. Toffees minulý víkend proti Labutiam prvýkrát po dvanástich zápasoch vyšli strelecky naprázdno.
    Bezgólová remíza ich síce posunula do TOP 10, z ktorej ich ale sobotňajší program anglickej ligy vykopol. Prípadnou dnešnou výhrou sa tam ale Karamelky môžu opäť vrátiť, ba čo viac, triumf by im zabezpečil miestečko hneď sa piatym Arsenalom. Toffees by sa dnes mohli odpichnúť aj od európskeho úspechu, keď v rámci Európskej ligy hravo zdolali francúzsky Lille 3:0. V základnej H skupine sa vďaka nej výrazným spôsobom priblížili k postupu do jarného šestnásťfinále. Dnes ale treba upriamiť pozornosť na Sunderland.

    Vzájomné zápasy:

    12.04.2014; Sunderland – Everton FC 0:1
    (W. Brown/VG)

    26.12.2013; Everton FC – Sunderland 0:1
    (Ki)

    20.04.2013; Sunderland – Everton FC 1:0
    (Sessegnon)

    10.11.2012; Everton FC – Sunderland 2:1
    (Fellaini, Jelavič – A. Johnson)

    09.04.2012; Everton FC – Sunderland 4:0
    (M. Gueye, Pienaar, Osman, Anichebe)

    27.03.2012; Sunderland – Everton FC 0:2 (FA Cup)
    (Jelavič, D. Vaughan/VG)

    Posledné tri vzájomné stretnutia týchto aktérov ponúkli vždy len jeden gól. Posledný zápas rozhodol spomínaný smoliar Wes Brown.
    Everton z posledných desiatich zápasov hraných na Stadium of Light prehral len jediný (V: 6; R: 3).

    Absencie:

    Domácim sa dnes síce vracia anglický stredopoliar Jack Rodwell, ale inak tu máme pre Gusa Poyeta len samé negatívne správy.
    Kvôli zraneniam nezasiahne do zápasu pätica Coates, Giaccherini, Van Aanholt, Ricky Álvarez a Billy Jones. Jednozápasový dištanc si navyše musí odpykať Lee Cattermole.

    Päticu zranených hráčov postráda i Roberto Martínez. Jedná sa o: Alcaraza, Mirallasa, Ovieda, Stonesa a Arounu Koného.
    Tesne pred odjazdom z Liverpoolu navyše musí dvojica Garreth Barry a Seamus Coleman absolvovať lekársku prehliadku, ktorá rozhodne o ich štarte na „Štadióne svetla."

    Môj tip: 1:2
     
    Úvodné zostavy:

    Sunderland AFC: Pantilimon – Vergini, O´Shea (C), W. Brown, Réveillère – Bridcutt – A. Johnson, J. Gómez, S. Larsson, Wickham – S. Fletcher
    Náhradníci: Mannone – Altidore, Rodwell, T. Robson, Buckley, Mavriac, Graham
    Manažér: Gus Poyet (URU)

    Everton FC: Howard – Coleman, Jagielka (C), Distin, Baines – Barry, J. McCarthy – McGeady, Barkley, Eto´o – Lukaku
    Náhradníci: Robles – Atsu, Osman, Hibbert, Naismith, Gibson, Bešič
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Rozhodca: Lee Mason – A. Halliday, E. Smart – R, Madley.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci v tradičný červeno-bielych dresoch zahájili dnešné stretnutie úvodným výkopom. Everton v modrom bude v prvej časti útočiť sprava-doľava.
     
    2
    Domáci začali zápas zaujímavým rohovým kopom, keď si na Larssonov center najlepšie vyskočil Wickham, ktorý ale hlavičkoval mimo ľavej žrde Tima Howarda.
     
    3
    Na druhej strane sme mohli vidieť ešte nebezpečnejšiu odpoveď hostí, keď sa po nádhernej a rýchlej výmene lopty medzi Lukakuom a Eto´om dostal k zakončeniu druhý menovaný, ktorý však z dvadsiatich metrov pálil mimo.
     
    4
    Lopta sa mu zľahka zviezla po placírke a napokon letela nejaké dva-tri metre mimo ľavej žrde. Everton ale ukázal kvalitu.
     
    5
    Tú na druhej strane prezentoval i Connor Wickham, ktorý na brániacom Jagielkovi vybojoval ďalší rohový kop pre Black Cats.
     
    6
    Nuž, tento rohový kop bol ešte ďaleko nebezpečnejší, než ten z druhej minúty a Black Cats sa ľahko mohli ujať skorého vedenia. Od ľavej rohovej zástavky znovu centroval švédsky technik Sebastian Larsson. Center vyhláseného exekútora štandardných situácii si znovu hľadal hlavu Connora Wickhama, ktorý sa dokázal presadiť a prudkou hlavičkou poriadne vyplašil Tima Howarda. Guľatý nezmysel ale napokon pristál len na vrchnej sieti bránky Evertonu. Na Stadium of Light pokračujeme bez gólov.
     
    7
    Platí to i po Barkleyho odpovedi na druhej strane. Anglický zlatý chlapec si naviedol loptu na pravačku a skraja šestnástky prudko vystrelil. Na jeho smolu len do stredu bránky.
     
    8
    Pokračujeme ale v nesmierne svižnom a výživnom úvode zápasu. Zatiaľ nám nedeľňajší futbalový obedík musí chutiť.
     
    9
    O niečo menej už chutí Garethovi Barrymu, ktorého nekompromisne zostrelil Jordi Gómez, ktorý sa zároveň stáva prvým potrestaným hráčom zápasu.
     
    10
    S Garethom Barrym, ktorého štart v dnešnom zápase bol otázny, to vôbec nevyzerá dobre. Stále sa totiž nedvíha.
     
    11
    Tento stav platí i po zdĺhavom ošetrovaní a s Barrym je pre dnešok zrejme koniec. Bývalý anglický reprezentant stále zostáva ležať na trávniku, na ktorom sa už nachádzajú i nosidlá.
     
    12
    Tak až po nejakých troch či štyroch minútach bol Gareth Barry naložený, aby nešťastne na nosidlách opustil hraciu plochu na „Štadióne svetla."
     
    13
    Nešťastne zraneného Garetha Barryho, ktorého návrat na trávniky bol zrejme trochu uponáhľaný, nahrádza odchovanec Manchestru United Darron Gibson.
     
    14
    Po dlhých desiatkach sekúnd teda môžeme pokračovať v zápase ďalej. Pri lopte sa momentálne nachádza domáce mužstvo Čiernych mačiek.
     
    15
    Chvíľu to ale asi potrvá, kým sa veci dostanú do normálu a hra znovu nadobudne potrebné tempo a spád.
     
    16
    Po Wickahmovej prihrávke do čiary mohol centrovať Réveillère, no ten poslal loptu len presne do pripravenej náruče Tima Howarda.
     
    17
    Na druhej stane z rovnakého miesta na pravej strane nepochodil Aiden McGeady, ktorého pretiahnutý center skončil v oute.
     
    18
    Darron Gibson oprášil svoju neraz vražednú pravačku zo strednej vzdialenosti, no jeho pumelica letela podstatne mimo bránky.
     
    19
    Súvislú kombináciu nám tentokrát ponúka i Everton, ktorý doteraz spoliehal predovšetkým na priamočiary prechod vpred.
     
    20
    Toffees teraz mohli z pravej strany rozohrávať rohový kop, no McGeadyho center odvrátil na bližšej žrdi postavený Vergini.
     
    21
    Tempu stretnutia výrazne ublížilo zranenie Garetha Barryho, no teraz sa už duel začína znovu rozbiehať a prím hrá momentálne Everton.
     
    22
    Potvrdzoval to i Romelu Lukaku, ktorý na konci svojej individuálnej akcie pálil slabšou ľavačkou, podľa toho to i tak vyzeralo.
     
    23
    Aiden McGeady je v krídelnom priestore pochopiteľne obratnejší, než Eto´o, no Ír ani v tomto prípade cez Réveillèra neodcentroval.
     
    24
    Francúzsky full-back je zatiaľ príjemným oživením defenzívnych radov Black Cats. Vedel by som si ho predstaviť na strane spolu s van Aanholtom.
     
    25
    Na druhej strane boli v permanencii i zadáci Karameliek, konkrétne Distin, ktorý musel vo vzduchu ustrážiť nálet O´Shea.
     
    26
    Ten sa ale po Larssonovej štandardke nepresadil a rovnako následne pochodil Jordi Gómez, ktorý sa vo vápne nezbavil Colemana.
     
    27
    Jedno z viacerých nedorozumení v kombináciách oboch mužstiev teraz predviedol Gibson, ktorý nepresne hľadal na hrote Lukakuho.
     
    28
    Poriadne rušni teraz bolo po ďalšom šestnástkovom páde Jordiho Gómeza, keď sa po kontakte s Jagielkom opäť nepískalo.
     
    29
    No a nepískalo sa veľmi správne, pretože španielsky záložník padal na zem bez cudzieho zavinenie a bez tak sa tak dialo ešte mimo pokutového územia.
     
    30
    James McCarthy sa stáva druhým potrestaným hráčom zápasu po tom, čo na polovici nedovolene zastavil provokatéra Jordiho Gómeza.
     
    31
    Ten sa nám teraz predviedol ďaleko futbalovejšie, keď po krásnej Larssonovej kolmici medzi obrancov hľadal na hrote Fletchera, no pred ním hasil výborný Distin.
     
    32
    Aiden McGeady teraz po írskej spojke s Colemanom poriadne natiahol šnúru menom Costel Pantilimon, ktorý ale napokon k zákroku prinútený nebol. McGeady na pravej strane spolupracoval so svojim krajanom Seamusom Colemanom, ktorý mu prihrávkou pod seba vytvoril dostatok priestoru. Írsky krídelník ho využil na obídenie Bridcutta a tvrdú ranu vonkajškom. Lopta získala po jeho strele zaujímavú rotáciu a takmer zasvišťala až do pravej šibenice domácej svätyne. Rumunský gólman sa len prizeral, ako tesne míňa jeho pravý horný roh.
     
    33
    Na veľké šance to teda máme 1:1. Okrem ich sme videli ešte dve nepresné koncovky Eto´oa a Wickahama. Zatiaľ je to nesmierne vyrovnané.
     
    35
    Rušno sme mali znovu v šestnástke domácich, kde hral Bridcutt na hranici faulu, no Lee Mason celú situáciu pustil ďalej.
     
    36
    Tim Howard a prvý veľký gólmansky zákrok dnešného zápasu! Po centri neúnavného Jordiho Gómeza sa zdalo, že sa Everton s jeho prihrávkou dokáže popasovať, no zatiaľ hrozný Darron Gibson školáckou chybou stratil ďalšiu loptu vo vlastnej šestnástke. Zmocnil sa jej Seb Larsson, ktorý si sám chystal streleckú parketu, no priestor na vyniknutie napokon prenechal Stevenovi Fletcherovi. Ten sa v šestnástke oprel do lopty s poriadnou razanciou, no pohotový Howard dokázal vyraziť jeho strelu na rohový kop pre Black Cats.
     
    37
    Po ňom už Sunderland nebezpečný nebol, no zatiaľ je o niečo aktívnejšom celkom, čo sa pred zápasom až tak príliš nepredpokladalo.
     
    39
    Zmeniť sa to na druhej strane snaží dvojica Barkley a McGeady, ale ich nenápaditú kombináciu číta Réveillère a Mackems sa púšťajú do ďalšej kontry. Stadium of Light šalie.
     
    40
    Upokojujúce stlmenie prišlo až po nepresnom centri z ľavej strany od Wickhama. Naopak druhá strana s Adamom Johnsonom je zatiaľ neviditeľná.
     
    41
    Connor Wickham a ďalšia individuálna akcia zakončená strelou, ktorá ale v tomto prípade trafila len dobre postaveného Jamesa McCarthyho.
     
    42
    Na Stadium of Light je to teraz poriadny rachot. Domáci veria v otvárací gól ich miláčikov, ktorý by ideálne mohol prísť ešte do polčasu.
     
    43
    Sunderland robí všetko preto, aby sa mu to podarilo. Sériou centrovaných lôpt teraz Mačky zasypali hosťujúcu šestnástku, no Toffees ešte odolávajú.
     
    44
    Stadium of Light opäť v plameňoch, AFC Sunderland môže pokračovať rohovým kopom z ľavej strany.
     
    45
    Center do šestnástky odvracal na prvej žrdi Phil Jagielka, aby následne Bridcutt pálil z druhej vlny vysoko nad Howardov chrám.
     
    45+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Leem Masonom pridáva k prvej časti ešte štyri minútky. Všetko to za ošetrovanie Garetha Barryho.
     
    45+2
    Ross Barkley sa teraz pretiahol okolo Bridcutta aby nápadito zakončoval z hranice šestnástky, no jeho oblúčik letel vysoko nad.
     
    45+3
    Na opačnej strane nepochodil Jordi Gómez, ktorého center preletel celou šestnástkou bez zásahu jedného z jeho spoluhráčov.
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Na Stadium of Light sme sledovali zaujímavý futbal vo vysokom tempe, ktorý nám však ponúkol len dve príležitosti na strane na Sunderlandu a jednu v podaná hostí z Liverpoolu. Ani jedna sa ale gólovo neujala. Wickham s McGeadym pálili mimo priestoru troch žrdí, Fletchera vychytal skvelý Howard. Nepríjemnosťou úvodného dejstva zostáva zranenie Garetha Barryho.

    Pri druhom dejstve sa stretneme znovu o 15:34.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Lee Mason si už spočítal svoje ovečky na hracej ploche, ktoré nastupujú v nezmenenom zložení. Výkop obstarali hostia od rieky Mersey.
     
    47
    Ross Barkley započal druhopolčasovú účinkovanie veľmi nepresnou strelou spoza šestnástky, ktorá sa krútila podstatne mimo.
     
    48
    Inak v držaní lopty prevažne zatiaľ domáce Čierne Mačky, ktoré sa ale len veľmi ťažko dostávajú cez poliacu čiaru.
     
    49
    Teraz navyše prepadli v rozohrávke, z čoho mohol ťažiť James McCarthy, ale jeho spolupráca s Barkleym za polovicou zlyhala.
     
    50
    Pozor znovu na Lukakuho, ktorý nenápadným pokusom prinútil k zákroku Pantilimona. Ten s jeho nie príliš umiestnenou strelou nemal problém.
     
    51
    Obrovský pavúk Costel Pantilimon teraz drží nádeje svojho mužstva i naďalej pre živote. Po katastrofálnom prepadnutí Bridcutta v rozohrávke sa lopty zmocnil Ross Barkley, ktorý okamžite hľadal na hrote svojho spoluhráča Romela Lukaka. Ten sa dokázal dostať za stopérov Sunderlandu, odkiaľ potom ťažil z Barkleyho oblúčiku. O´Shea s Brownom mu už následne nestíhali, obrovitý Belgičan sa rútil sám na brankára. Rumunský dlháň sa ale stal záchrancom, keď veľmi skúsene prečítal Lukakuho kľučku a ľavou rukou mu následne na dvakrát vypichol loptu. Na veľké šance 2:2, no góly sme ešte nevideli.
     
    53
    Bridcutt teraz možno i z frustrácie poriadne prebrúsil McCarthyho, no Lee Mason to zatiaľ ešte ponechal bez kartového napomínania.
     
    54
    Roberto Martínez teraz čosi nespokojne reklamuje u štvrtého rozhodcu Madleyho, no ten sa tvári, že nevie o čo ide.
     
    55
    Ja si taktiež nie sol celkom istý, ale zrejme sa jednalo o Verginiho ruku pri centri Bainesa, ktorú mal ale domáci zadák pri tele.
     
    56
    Costel Pantilimon i dnes dva zabudnúť na Vita Mannoneho a naďalej dokáže prekvapovať ofenzívne vozby liverpoolskeho celku. Samuel Eto´o teraz pekne vyviezol stredom loptu, aby ju následne posúval na ľavú stranu, kde sa dobre pohyboval Romelu Lukaku. Ten na centíku vyškolil Verginiho, cez ktorého dokázal z ľavej strany šestnástky i vypáliť. Jeho razantná jedovka smerovala presne k pravej žrdi, na ktorú ale loptu dokázal ešte vytiahnuť rumunský obor v bránke Black Cats. Po odraze od konštrukcie bránky z toho bude roh pre Karamelky.
     
    57
    Z lovca sa ale razom stala korisť, keď sa po nepresnom centri Bainesa rodil rýchly brejk Mackems. V poslednej chvíli ho ale stihol i za cenu žltej karty zastaviť McGeady.
     
    59
    V kartovej štatistike teda Everton otáča stav z 0:1 na 2:1, no my by sme radšej sledovali gólové obraty, či už na jednej alebo druhej strane.
     
    60
    Steven Fletcher nás k nim ale nepriblíži, pretože pri Larssonovej dobrej prihrávke ťažil z postavenia mimo hru.
     
    61
    V druhom polčase sú už podstatne nebezpečnejší hostia, ktorí sú jasne futbalovejším celkom, no bojovnosť Mackems na nich zatiaľ stačí.
     
    62
    Mačky teraz dokázali i priamočiaro zaútočiť, keď sa po Johnsonovom centri načahoval Wickham. Vyššie ale skákal Howard.
     
    63
    Réveillère teraz v plnom šprinte vyvážal loptu na súperovu polovicu, kde ale prihrával len na kopačku dobre postaveného Gibsona.
     
    64
    Dvadsať minút po polčasovej prestávke dochádza k prvému taktickému striedaniu, keď namiesto dnes slabučkého Adama Johnsona vybehne Buckley.
     
    65
    Ten sa okamžite zapojil do hry, no Steven Fletcher nedokázal jeho prihrávku zachytiť. Ešte predtým ostrý hokejový zákrok od McCarthyho na Leeho Masona. Hlavný arbiter to zobral s úsmevom.
     
    66
    Will Buckley okamžite rozbieha domáci kolotoč, na ktorom sa teraz povozil i faulujúci ľavý obranca Leighton Baines. Voľný kop pre AFC.
     
    67
    Sunderland AFC dal gól!
    Gus Poyet si môže mädliť ruky, pretože jeho striedanie okamžite ovplyvnilo možno celý priebeh zápasu! Striedajúci Will Buckley predviedol svoj už dobre známy priamočiary ťah na bránku. Leighton Baines ho musel dvadsať metrov od bránky zastaviť nedovolene a potom to prišlo. Loptu si postavil vyhlásený exekútor akýchkoľvek štandardných situácii SEBASTIAN LARSSON, ktorý nedal Howardovi najmenšiu šancu. Švédsky technik poslal loptu dokonale ponad múr, americký brankár ju postrehol príliš neskoro a nestihol sa tak už presunúť k svojej pravej žrdi. Lopta napla sieť, Black Cats sa ujímajú vedenia!
     
    69
    Nutno podotknúť, že pomerne prekvapujúceho vedenia. Sunderland sa však už zo southamptonského výprasku dokázal oklepať.
     
    70
    Dvadsať minút pred koncom tu máme druhé striedanie Roberta Martíneza, ktorý namiesto Aidena McGeadyho posiela na pľac Naismitha.
     
    71
    Slov sa ale ako prvý znovu ujme technik Sebastian Larsson, ktorý rozohráva ďalší voľný kop z ľavej strany.
     
    72
    Tentokrát ale jeho center bez väčších starostí dokázal odvrátiť skúsený francúzsky zadák Sylvain Distin. Na druhej strane roh pre Toffees.
     
    73
    Colemanom vybojovaná príležitosť štandardnej situácie ale priniesla len Bainesov center do náruče istotou sršiaceho Pantilimona.
     
    74
    Niekedy stačí málo. Akýkoľvek impulz z lavičky, napríklad zmena brankárskej jednotky a celá defenzíva Mačiek razom stojí na istejších nohách.
     
    75
    Lenže teraz môžu ísť všetky pozitívne dojmy z defenzívnej práce Sunderlandu do hája! Samuel Eto´o nádhernou kolmicou poslal do nájazdu Seamusa Colemana, ktorého zboku nekompromisne zastavil tuším Connor Wickham a Lee Mason ukázal na biely bod! Everton dostane ideálnu príležitosť na vyrovnanie. Loptu si zrejme postaví Leighton Baines.
     
    76
    Everton FC dal gól!
    Áno, podľa očakávaní zobral na seba zodpovednosť LEIGHTON BAINES, ktorý zložil reparát za nepremenenú penaltu na Old Trafford. Tam ho David De Gea ako vôbec prvý brankár v Premier League dokázal z tejto výhody vychytať. Costelovi Pantilimonovi sa to ale nepodarilo, keď tentokrát hrala proti nemu práve jeho výška. Rumunský brankár dokázal vystihnúť smer strely, keď sa ako vyrúbaný strom zvalil doľava, no lopta napokon prekĺzla popod jeho obrovské telo. Sunderland – Everton štvrťhodinu pred koncom 1:1 a ešte bude divoko!
     
    78
    Divočina sa ale zatiaľ odvíja predovšetkým na triúnach Stadium of Light, ktoré sa ešte stále nestotožnili s verdiktom Leeho Masona.
     
    79
    Čierne mačky ale teraz potrebujú podporu svojich verných priaznivcov. Do konca zostáva ešte pekelná desaťminútovka na „Štadióne svetla."
     
    80
    Wickham sa teraz veľmi srdnato tlačil do šestnástky, no tam po kontakte s Colemanom nepochodil. Dobrý zákrok írskeho zadáka.
     
    81
    Na trávnik sa dostáva i odchovanec a niekdajšia veľká nádej nielen futbalu v Goodison Parku Jack Rodwell. Miesto mu prenechal Jordi Gómez.
     
    82
    Jack Rodwell, ktorý mal byť novým Stevenom Gerrardom sa sem dostal po tom, ako sa stal v lete prebytočným v Manchestri City.
     
    83
    Everton je zdá sa v závere zápasu lepšie pripravený a momentálne sa snaží o dokonanie svojho veľkého obratu.
     
    84
    Nič také sa ale na Stadium of Light zatiaľ nedeje, naopak tu bol zaujímavý center z ľavej strany na Fletchera, ktorý ale nedoskočil.
     
    85
    Everton sa preto znovu púšťa do svojej postupnej rozohrávky, ktorá je ale v tomto pokročilom čase nezmyselnou voľbou.
     
    86
    Nejaké nové nápady by Karamelkám mal priniesť skúsený stredopoliar Leon Osman, ktorý na hracej ploche nahradí aktívneho Rossa Barkleyho.
     
    87
    Výborná akcia teraz mohla priniesť Sunderlandu druhý gól, no Buckley nedokázal nájsť v šestnástke osamoteného Stevena Fletchera.
     
    88
    Lopta si až teraz našla hlavu Connora Wickhama, ktorý ale Pantilimona taktiež ohroziť nemohol. Nachádzal sa totiž v ofsajde.
     
    89
    Na druhej strne vtipná kombinácia dvoch striedajúcich hráčov Osmana s Naismithom, ktorú ale zastavil dobre brániaci O´Shea.
     
    90
    Sunbderland zas búšil prostredníctvom naštartovaného Wickhama, ktorému ale loptu ukopol vracajúci Jagielka.
     
    90+1
    Tim Howard sa teraz postaral o nesmierne kuriózny a vtipný moment zápasu. Viacerí aktéri vrátane domácich hráčov ho prijali s úsmevom. Po Colemanovej malej domov sa Američan ocitol s loptou mimo šestnástky, dnuka sa už vrátiť nestihol a tak ju šikovne zaľahol. Lopty sa na okamžik dotkol telom, nie však rukami. Steven Fletcher namiesto duchaprítomnej reakcie s vykopnutím lopty reklamoval Howardovo hranie rukou, no Lee Mason mal našťastie dobrý zrak. Nesmierne kreatívna a inteligentná hra bradatého gólmana Toffees, ktorej musím iba zatlieskať.
     
    90+2
    James McCarthy je uprostred dvojminútového nadstavenia ošetrovaný, zrejme už dohráme za nerozhodného stavu 1:1.
     
    90+3
    Aj keď teraz mal Everton poriadne šťastie, keď Fletcherovu hlavičku z čiary vykopával práve McCarthy. Ešte jeden roh pre Sunderland.
     
    90+4
    Ten ale skončil nezdarom. Vysoký center pohltil Tim Howard, ktorý rýchlo rozohral na Colemana a ešte tu bude jeden rohový kop pre Everton.
     
    90+5
    Predchádzajú mu ale početné strkanice v malom vápne pred Pantilimonom. Následne už Bainesov center i tak letí mimo vápno.
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    Na Stadium of Light už hrá Elvis Pressley, naštartované publikum sa môže upokojiť, zápas končí spravodlivou deľbou bodov. Síce sme dnes videli len dva góly, no rozhodne sme sa nenudili. O kuriózne situácie teda rozhodne nebola núdza. Ako prví išli do vedenia domáci, keď sa z priameho kopu nádherne trafil Seb Larsson. Už o desať minút nato ale na druhej strane z pokutového kopu vyrovnával Leighton Baines. V závere sme ešte videli niekoľko zaujímavých náznakov na oboch stranách, no víťazstvo si na svoju stranu nenaklonilo ani jedno mužstvo.

    Konštatovaním, že Sunderland sa pred vlastnými fanúšikmi rozišiel s Evertonom zmierlivo, sa s vami lúčim a ďakujem za pozornosť. (16:29:15)

    Erik Farkaš

    Góly: 67. S. Larsson – 76. Baines (pen.)

    Karty:   9. J. Gómez (SUN) – 30. J. McCarthy (EVE), 57. McGeady (EVE)


    Sunderland AFC: Pantilimon – Vergini, O´Shea (C), W. Brown, Réveillère – Bridcutt – A. Johnson, J. Gómez, S. Larsson, Wickham – S. Fletcher
    Náhradníci: Mannone – Altidore, Rodwell, T. Robson, Buckley, Mavriac, Graham
    Manažér: Gus Poyet (URU)

    Everton FC: Howard – Coleman, Jagielka (C), Distin, Baines – Barry, J. McCarthy – McGeady, Barkley, Eto´o – Lukaku
    Náhradníci: Robles – Atsu, Osman, Hibbert, Naismith, Gibson, Bešič
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Rozhodca: Lee Mason – A. Halliday, E. Smart – R, Madley