Togliatti – Čeljabinsk 3:4 (kon.) | Nižnekamsk – Jugra Chanty-Mansijsk 3:4 (po pr.) | Helsinki – Riga 5:2 (kon.)
koniec
Jokerit Helsinki
5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
HC Dinamo Riga
Streda 15.10.2014, 17:30 • Hartwall Aréna Helsinki • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:30.
    Hartwall Arena Helsinki
     
    Jokerit Helsinki, šesťnásobný majster krajiny tisícich jazier, vznikol v roku 1967. Do KHL vstúpil v jej siedmej sezóne a rozhodne nie je tímom len do počtu. Z doposiaľ odohratých 16 zápasov zaknihoval 35 bodov a v tabuľke Západnej konferencie si drží 3. miesto. V aktuálnej tabuľke formy Jokerit zaznamenal 8 bodov za dve víťazstvá v riadnom hracom čase a jedno víťazstvo po predĺžení. Presne rovnako je na tom aj HC Slovan, až s jedným rozdielom, že jedno víťazstvo zaknihoval až po samostatných nájazdoch.

    Modro-červený dres klubu obliekajú okrem domácich hráčov z Fínska aj traja hráči zo susedného Švédska, po dvoch hráčoch má zastúpenie Kanada a USA a dres „žolíkov“ oblieka aj Petr Koukal z Českej republiky. Jokerit hráva svoje domáce zápasy v Hartwall Aréne s kapacitou 13.506 divákov. Hlavným trénerom mužstva je domáci kouč Erkka Westerlund.

    Riga je hlavným mestom Lotyšska a najväčším pobaltským mestom s takmer 700.000 obyvateľmi. Mesto leží v zálive Riga pri ústi rieky Daugava a žije v ňom takmer tretina obyvateľstva Lotyšska. Mesto Riga bolo založené v roku 1201 a jeho historická časť je zapísaná na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Mesto Riga bude v roku 2014 Hlavným Európskym mestom kultúry spolu so švédskym mestom Umeå.

    Hokejový klub Dinamo Riga bol znovu založený v roku 2008, keď predtým fungoval v období rokov 1946 až 1995. Od znovuzrodenia vstúpil tím do KHL, keď jej prvým trénerom sa stal Slovák Július Šupler. Ten na konci sezóny 2011/2012 z tímu odišiel do CSKA Moskva, predtým však vo všetkých troch sezónach dosiahol s Dinamom vždy záverečné play-off súťaže. V prvom ročníku vypadlo Dinamo v prvom kole s menovcom Dinamo Moskva po sérii 0:3 na zápasy. V druhom ročníku to bolo veselšie, v prvom kole Dinamo vyradilo SKA Petrohrad 3:1 na zápasy. Potom však nestačilo na HK MVD Balašicha po sérií 1:4 na zápasy. V tretej sezóne v KHL to bolo opäť Konferenčné semifinále, v prvom kole vyradilo Dinamo Riga svojho menovca z Moskvy po sérii 4:2 na zápasy, no potom podľahli 2:4 na zápasy hráčom Lokomotiv Jaroslavľ. Po Šuplerovi prevzal tím Fín Pekka Rautakalio, vo štvrtej sezóne to bolo opäť „len“ prvé kolo play-off, Torpedo Nižnij Novgorod vyradil Dinamo po sérii 4:3 na zápasy. V piatej sezóne skončilo Dinamo na 24. mieste, na účasť v play-off súťaže strácalo 22 bodov. Náplasťou však bola výhra v Pohári nádeje, keď Dinamo vyhralo vo finále s Amurom Chabarovskom 3:1 na zápasy. V ostatnej sezóne vypadlo Dinamo hneď v úvodnom kole play-off s tímom Donbass Doneck, jeden zo zápasov sa hral aj v Bratislave, po sérii 3:4 na zápasy obsadilo Dinamo v konečnom účtovaní 12. priečku.

    Strieborno-karmínový dres obliekajú predovšetkým domáci hráči z Lotyšska, doplnení po jednom hráčovi z Ruska, Kanady a Českej republikyJakub Sedláček. No v Rige hrávajú aj dvaja borci zo Slovenskej republikyMarcel Hossa a Milan Jurčina. Dinamo hráva svoje domáce zápasy v Riga Aréne, ktorá má kapacitu 10.300 divákov, súčasným hlavným trénerom je domáci Artis Abols.

    V tabuľke produktivity v tíme Jokeritu zaznamenal 17 kanadských bodov Ryan Gunderson (2+15), ktorému na chrbát dýchajú dvaja 16 bodoví Niklas Hagman (12+4) a Juhamatti Aaaltonen (4+12). V tíme hostí najproduktívnejším hráčom Miks Indrašis s 11 kanadskými bodmi za 2 góly a 9 asistencií.

    Aktuálne dianie na ľadovej ploche v Hartwall Aréne Vám v stredu podvečer prinesieme krátkymi písanými správami v našom on-line prenose.
     
    Úvodné zostavy:

    Jokerit Helsinki:

    Karlsson (Helenius) – Lajunen, Gunderson, Väänänen (A), Saari, Todd, Jaakola, – Aaltonen, Kapanen (C), Huhtala – Rita, Harju, Mäki – Moses, Koukal, Omark – Pöysti, Hahl (A), Ben-Amor

    HC Dinamo Riga:

    Masalskis (Sedláček) – Cibulskis, Jerofejev, Pujacs (C), Genoway, Porejs, Sotnieks, Grinbergs – Dzerins, Daržins (A), Indrašis – M. Redlihs, Bičevskis, Meija – Saulietis, Ščastlivyj (A), Hossa – Bukarts, Videll, Cipulis

    Rozhodca:

    Buturlin, Gusev – Otmachov, Palej.
     
    Príjemný podvečer Vám želám pri sledovaní zápasu KHL medzi tímami Jokerit Helsinki a Dinamo Riga.
     
    V Hartwall Aréne dozneli hymny oboch krajín, kapitáni mužstiev Kapanen a Pujacs sa pozdravia s arbitrami zápasu a pomaly môžeme začať úvodným buly zápasu.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:05
    Domáci vyhrali buly a zo svojho pásma začínajú svoju akciu, Jokerit v modro-červených dresoch, Dinamo v bielo-červenej kombinácii dresov.
     
    00:45
    Huhtala z ľavého kruhu po prvýkrát preveril pozornosť Masalskisa, ktorý puk v pokľaku kryje vo svojom náručí.
     
    01:55
    Hra sa prelieva zo strany na stranu, strelu domáceho beka spoza pravého kruhu defenzíva hostí zblokovala k mantinelu, Masalskis bol bez práce.
     
    02:39
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    EETU PÖYSTI umne tečoval polostrelu od pravého kruhu v podaní Hahla a Masalskis po prvýkrát loví puk zo svojej siete. Asistencia: Riku Hahl.
    PöYSTI - 1:0
     
    03:21
    Ai Dinamo zaútočilo, puk skončil na ochrannej sieti a vhadzovať tak budeme po ľavej ruke Karlssona.
     
    04:43
    Hra sa opäť prelieva z pásma do pásma, strelu na tú ktorú bránku sme však teraz nezaznamenali.
     
    05:51
    Hráči bojovali v rohu klziska za bránkou Jokeritu o puk, rozhodcovia mali puk na dohľad, nepískali prerušenie hry a domáci si založia svoju útočnú akciu.
     
    06:57
    Chybná rozohrávka domácich vyrobila zakázané uvoľnenie, hra sa vráti pred Karlssona.
     
    07:25
    Saulietis potiahol puk do pásma, poslal ho na modrú čiaru, odkiaľ príklepom vystrelil Cibulskis, Karlsson puk zlikvidoval v pokľaku vo svojom výstroji a defenzíva domácich skrumáž pred bránkou nedovolila.
     
    08:19
    Sotnieks dostal dve minúty za držanie hokejky, prvá presilová hra pre Jokerit.
     
    08:57
    Až teraz domáci zamkli hostí v pásme, bude ich akcia sláviť úspech?
     
    09:14
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Domáci vyrobili peknú akciu, z pravej strany pri bránkovisku najskôr vystrelil Moses, Masalskis puk vyrazil na ľavú stranu, kde si nakorčuľoval LINUS OMARK a puk poslal do bránky Dinama. Asistencie: Steve Moses a Topi Jaakola.
    OMARK - 2:0
     
    10:54
    Dinamo napriek inkasovaným gólom predvádza priamočiary útočný hokej, no jeho akcie končia za bránkovou čiarou domácich, kde je Jokerit doposiaľ kráľom.
     
    12:11
    Z medzikružia, po prihrávke spoza bránkovej čiary, vystrelil Omark, teraz v dobrej pozícii minul bránku Masalskisa.
     
    13:17
    Sotnieks od modrej ani neviem či strieľal alebo nahadzoval puk do pásma, každopádne jeho puk len opečiatkoval ochranné sklo za bránkou Karlssona.
     
    14:05
    Jeden z hráčov hostí spoza pravého kruhu vystrelil, Karlsson v rozkľaku nastavil rukavicu a puk chytil do lapačky a ihneď pustil na ľad, aby jeho spoluhráči mohli rozohrať ďalšiu svoju útočnú akciu.
     
    15:49
    Huhtala clonil Masalskissovi pred bránkou, napokon puk aj tečoval, gólman hostí sa na hruškách nachytať nenechal.
     
    16:56
    Jokerit akoby hral presilovku v pásme hostí, napokon Jaakola chyboval na modrej, puk mu preskočil hokejku a Dinamo pôjde vpred.
     
    17:17
    Meija pekne vystrelil spoza kruhov, Karlsson šiel opäť do pokľaku na ľad, puk vyrazil pred seba a následne prikryl pod svoju rukavicu.
     
    18:23
    Väänänen dostal za držanie dve minúty, presilovú hru si v závere tretiny zahrá Dinamo.
     
    19:15
    Dinamo zamklo Jokerit v pásme, drží puk na svojich paliciach, no strelu na bránku zatiaľ nevyslalo.
     
    19:31
    Hahl za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou, keď atakoval nebezpečne Hossu, ktorý krváca z pier, dostal dve plus dve minúty, Dinamo má možnosť skorigovať stav stretnutia. Presilová hra piatich proti trom.
     
    19:51
    Dinamo točí puk pred Karlssonom, no nie a nie si vypracovať streleckú príležitosť.
     
    19:54
    Cibulskis pekne vystrelil spoza pravého kruhu z jeho vnútornej strany, Karlsson opäť v pokľaku puk likviduje vo svojej rukavici.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Skončila nám prvá tretina duelu, domáci sa pomerne rýchlo ujali vedenia a aj keď Dinamo držalo s nimi krok, nedokázalo prekonať Karlssona v bránke Jokeritu. Jokerit následne využil presilovú hru a odskočil hosťom na dva góly, no tvrdá hra domácich sa nevyplatila a v závere tretiny dostalo príležitosť upraviť výsledok Dinamo, ktoré túto možnosť bude mať aj na začiatku druhej časti hry. Podarí sa mu to?
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 18:21.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:23
    Jokerit so štyrmi hráčmi, Dinamo pokračuje vo svojej dlhej presilovej hre pri vylúčení Hahla.
     
    20:39
    Jokerit poslal puk až za bránku Masalskisa, odkiaľ vyráža Dinamo do svojej presilovkovej akcie.
     
    21:22
    Dinamo to točí pred Karlssonom, no čo z toho, keď si nevie vypracovať dobrú streleckú príležitosť...
     
    22:23
    Až teraz efektne vystrelil Daržins, Karlsson opäť puk najskôr zrazil pred seba a následne prikryl pod svoju rukavicu.
     
    22:55
    Dinamo opäť s pukom v pásme domáceho tímu, bude z tejto akcie úspešné?
     
    23:02
    Jokerit puk vyhadzuje von zo svojho pásma a čas návratu Hahla na ľadovú plochu sa blíži.
     
    23:31
    Domáci v plnom počte, Dinamo nevyužilo ani jednu z možností na zmenu skóre. Jokerit sa napokon ubránil.
     
    24:49
    Signalizované vylúčenie domácich, Masalskis vonku z bránky a Dinamo hrá v pásme domácich power play.
     
    25:15
    Harju za držanie Saulietisa vyfasoval dve minúty, opäť možnosť pre Dinamo upraviť stav stretnutia.
     
    25:54
    Jokerit opäť vyhodil puk zo svojho pásma a úspešne bráni svoju modrú čiaru, túto presilovku hrá Dinamo zatiaľ slabo.
     
    26:50
    Dinamo po nahodení puku do pásma domácich o puk prišlo a Jokerit ho znovu poslal až k bránke Masalskisa, presilovka sa nepodarila, napriek skurtočností, že v aréne počuť fans hostí a pokrik Dinamo, Dinamo...
     
    27:15
    Domáci v plnom počte, v pohode svoje oslabenie ubránili.
     
    28:17
    Akcia hostí dva na dva, Huhtala sa na pravom kruhu zložil na ľad a puk po strele hráča hostí zblokoval pod svojim telom.
     
    29:28
    Chybné striedanie hostí znamená trest pre hráčsku lavičku a presilovú hru si zahrá teraz Jokerit. Trest odsedí Videll.
     
    29:48
    Aj Dinamo sa zmocnilo v pásme puku a vyhadzuje ho von cez všetky čiary, Jokerit sa ale bude ponáhľať späť.
     
    30:56
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Pekná akcia domácich, ktorí opäť využívajú pesilovú hru, puk spoza ľavého kruhu na kruh Omarkovi poslal Moses, Omark prihral popred bránku na druhú stranu PETROVI KOUKALOVI, ktorý našiel voľný priestor a ponad betón Masalskisa poslal puk do bránky. Asistencie: Linus Omark a Steve Moses.
    KOUKAL - 3:0
     
    32:29
    Jokerit plne kontroluje dianie na ľadovej ploche, Dinamo sa snaží útočiť, no strely na bránku Karlssona zatiaľ zmenu skóre nepriniesli.
     
    33:41
    Opäť sa hra prelieva z pásma do pásma, no k zakončeniu sa ani jeden z tímov teraz akosi nemá.
     
    34:05
    Huhtala vystrelil spoza pravého kruhu, puk však poslal len na ochranné sklo.
     
    34:29
    Todd od ľavého kruhu švihom pekne vystrelil, Masalskis bol pozorný, puk zrazil pred seba a následne prikryl pod svoju rukavicu.
     
    35:29
    Jokerit vozí puk na svojich hokejkách a hrá nátlakovú hru v pásme hostí, ktorí miestami nevedia, kam skôr.
     
    36:32
    Puk skončil mimo hraciu plochu a vhadzovať tak budeme v centrálnom kruhu.
     
    37:05
    Spoza pravého kruhu vystrelil Ščastlivyj, s jeho pukom si však Karlsson ľahko poradil a schoval ho vo svojej lapačke, Dinamo získalo pásmo na vhadzovanie.
     
    38:19
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Hostia chybovali za vlastnou bránkou, dôrazný Omark vybojoval puk, poslal ho pred bránku korčuľujúcemu STEVEMU MOSESOVI, ktorý pukom premiešal a pomedzi betóny Masalskisa poslal do jeho bránky. Asistencia: Linus Omark.
    MOSES - 4:0
     
    38:53
    Opäť puk lieta z jednej strany klziska na druhú, Dinamo sa nevzdáva, no dnes to na Jokerit stačiť nebude.
     
    39:51
    Hossa sa snažil prekvapiť Karlssona v bránke Jokeritu, ani Marcel sa do listiny strelcov nateraz nezapíše, Karlsson jeho puk schoval vo svojom výstroji.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Dinamo sa na ľadovej ploche snaží o kombinančný hokej, miestami sa mu to darí, no v pásme Jokeritu je to so streľbou slabé. Nedokázalo využiť ani dlhú presilovú hru, ktorú hralo dobre, a tak prišiel trest zo strany domácich, ktorí ďalšou využitou presilovou hrou vsietili. Jokerit hrá to, čo potrebuje, efektne v defenzíve už na modrej a nahodené puky do pásma sú jeho korisťou, k tomu niet čo dodať. Jokerit kráľuje na hracej ploche a taktovka hry je v jeho rukách. Tretia tretina už len rozhodne o konečnej podobe výsledku dnešného duelu.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 19:07.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:20
    Jokerit pri bránke Masalskisa puk stratil a Dinamo si tak môže založiť svoju útočnú akciu.
     
    40:39
    Za podrazenie Indrašisa dostal dve minúty Gunderson, presilová hra pre Dinamo.
     
    40:45
    Jokerit poslal puk až za bránku Masalskisa, Dinamo sa musí preň vrátiť a korčuľovať s ním vpred.
     
    41:37
    Ďalší puk domáci vyhodili zo svojho pásma, aj túto presilovú hru hrá Dinamo zatiaľ slabo.
     
    42:26
    Indrašis z medzikružia pekne vystrelil odrazený puk, no Karlsson bol opäť proti a drží na svojom konte čistotu.
     
    42:39
    Domáci v plnom počte, Dinamo presilovú hru na kozmetickú úpravu výsledku nevyužilo.
     
    43:31
    Todd vystreli od modrej, Masalskis si s pukom poradil a poslal ho na ľavú stranu klziska.
     
    44:25
    Vidíme nepresností na oboch stranách a tak sa chlapci nakorčuľujú, opäť hráme zo strany na stranu, bez strely do priestoru bránky.
     
    46:07
    Saulietis dostal dve minúty za krosček, podarí sa domácim uspieť v presilovke aj v tejto časti hry?
     
    46:25
    Jokerit po vyhranom buly to opäť roztočil pred Masalskisom, no strelu na bránku zatiaľ nevyslal.
     
    46:45
    Dinamo aspoň na čas poslalo puk až k bránke Jokeritu, získalo nejaké tie sekundy zo svojho oslabenia.
     
    47:20
    Ďalší puk poslali hostia až ku Karlssonovi, Jokerit sa ale vpred nejako neponáhľa.
     
    47:54
    Moses preveril Masalskisovu pozornosť, Edgars jeho puk však zrazil do rohu klziska a hostia poslali až za bránkovú čiaru domácich.
     
    48:07
    Hostia v plnom počte, Jokerit v presilovej hre dôrazný nebol.
     
    49:29
    Mäki dostal dve minúty za seknutie, presilovú hru si teraz zahrá Dinamo.
     
    49:35
    Cibulskis pekne vystrelil od modrej, Karlsson zrazil betóny k sebe a puk vyrazil späť do hry, Jokerit ho poslal mimo svoje pásmo.
     
    50:18
    Po ofsajde hostí vhadzujeme v strednom pásme, Dinamo má ešte čas na čestný gól.
     
    51:04
    Hossa od pravého kruhu namiesto strely volil prihrávku k bránkovisku, jeho kolega puk stratil a Jokerit sa znovu na čas ubránil.
     
    51:29
    Domáci v plnom počte, Dinamo si na gól bude musieť, ak vôbec, ešte počkať.
     
    52:36
    Cipulis zbytočne fauloval Todda, za hrubosť dostal dve minúty.
     
    52:52
    Dinamo Riga dalo gól!
    Indrašis poslal do brejku Daržinsa, ktorý sa zbavil obrancu domácich, nakorčuľoval až pred bránku, položil si Karlssona na ľad a chcel cez kľučku zakončiť, no Karlsson roztiahol betóny a puk na bránkovej čiare zastavil. Toho si všimol MIKS INDRAŠIS, ktorý nakorčuľoval na dorážku a puk prepasíroval do bránky domácich. Lauris Daržins a Charles Genoway.
    INDRAŠIS - 4:1
     
    53:49
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Kombinančná akcia Jokeritu končí pukom na palici STEVEHO MOSESA, ktorý si nakorčuľoval na ľavý kruh a okolo ľavého betóny poslal puk do siete Masalskisa. Asistencie: Daine Todd a Topi Jaakola.
    MOSES - 5:1
     
    54:13
    Daržins dostal za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou trest dve plus dve minúty, Jokerit sa s Dinamom pohrá.
     
    55:05
    Dinamo hrá s pukom v pásme Jokeritu, no nie na dlho, domáci už vyrážajú vpred.
     
    55:52
    Dinamo Riga dalo gól!
    Pekná akcia hostí, ktorí dávajú svoj druhý gól a opäť v oslabení. Bičevskis ušiel s Meijom do brejku dva na dva, Meija poslal puk z pravej strany na ľavú stranu k bránkovisku nabiehajúcemu Sotnieksovi, ktorý vystrelil, Karlssonovi puk zostal v bránkovisku a MARIS BIČEVSKIS ho usmernil poľahky do jeho siete. Asistencie: Gints Meija a Kristaps Sotnieks.
    BIČEVSKIS - 5:2
     
    57:16
    Dinamo opäť puk vyhodilo von zo svojho pásma a Jokerit akoby hru už len dohrával, napriek tomu, že má v poli výhodu o jedného muža.
     
    58:13
    Hostia v plnom počte, nielenže svoje oslabenie prežili bez ujmy, ešte aj vsietili svoj druhý dnešný gól.
     
    58:45
    Puk na hokejkách domácich hráčov, ktorí spoza bránky Karlssona rozohrajú svoju ďalšiu akciu.
     
    59:10
    Zakázané uvoľnenie hostí, hra sa vráti pred brankára Masalskisa.
     
    59:20
    Opäť zakázané uvoľnenie hostí, a hra sa opäť vráti pred brankára Masalskisa.
     
    59:25
    Dnešné stretnutie sleduje 10.157 divákov, veľmi slušná návšteva v Hartwall Aréne.
     
    59:45
    Jokerit svoju akciu v pásme hostí chybnou prihrávkou pokazil a tak si ešte pozrieme akciu Dinama.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Skončilo nám dnešné hokejové predstavenie, Jokerit si v prvej tretine vypracoval dvojgólové vedenie a pevne držal opraty zápasu vo svojich rukách. Druhá tretina bola podobná tej prvej a v tej záverečnej domáci poľavili na dôraze, o čom svedčí aj fakt, že oba góly inkasovali pri svojej presilovej hre. Každopádne zvíťazilo lepšie mužstvo a tak tri body právom zostávajú v hokejovom Fínsku. Ďakujem za pozornosť, pekný večer Vám želá Vladimír Korduliak. (19:44:37)

    Vladimír Korduliak

    Góly a asistencie: 3. Pöysti (Hahl), 10. Omark (Moses, Jaakola), 31. Koukal (Omark, Moses), 39. Moses (Omark), 54. Moses (Todd, Jaakola) – 53. Indrašis (Daržins, Genoway), 56. Bičevskis (Meija, Sotnieks)


    Jokerit Helsinki: Karlsson (Helenius) – Lajunen, Gunderson, Väänänen (A), Saari, Todd, Jaakola, – Aaltonen, Kapanen (C), Huhtala – Rita, Harju, Mäki – Moses, Koukal, Omark – Pöysti, Hahl (A), Ben-Amor
    HC Dinamo Riga: Masalskis (Sedláček) – Cibulskis, Jerofejev, Pujacs (C), Genoway, Porejs, Sotnieks, Grinbergs – Dzerins, Daržins (A), Indrašis – M. Redlihs, Bičevskis, Meija – Saulietis, Ščastlivyj (A), Hossa – Bukarts, Videll, Cipulis

    Rozhodca: Buturlin, Gusev – Otmachov, Palej

    Diváci: 10.157