Srbsko – Španielsko 0:0 (kon.) | Slovensko – Taliansko 1:1 (kon.) | Ukrajina – Nemecko 0:3 (kon.)
Dánsko – Island 0:0 (kon.) | Anglicko – Chorvátsko 2:1 (kon.) | Francúzsko – Švédsko 2:0 (kon.)
koniec
Slovensko
1:1 (0:0)
Taliansko
Piatok 10.10.2014, 17:00 • Štadión FC ViOn (Zlaté Moravce) • Kvalifikácia na ME U21
Predzápasové kurzy
     
    Napätá a tesná bitka slovenských a talianskych rovesníkov do dvadsaťjeden rokov je na konci. Keby sme zápas rozdelili na tri tretiny, Galádovci by vyhrali prvú a tú záverečnú. V celkovom dojme je ale deľba bodov zaslúženým a logickým vyústením. Belottiho zásahom po rohovom kop vyústil dobrý vstup hostí Talianov do druhej časti, no dvadsať minút pred koncom zápasu sa po nádhernej individuálnej akcii postaral o vyrovnanie ružomberský Adam Zreľák.

    V polčase barážového dvojzápasu o postup na majstrovstvá Európy 2015 v Česku zostáva všetko otvorené. Mrzieť nás môže akurát inkasovaný gól na vlastnej pôde. Týmto konštatovaním sa s vami lúči redaktor Onlajny.eu Erik Farkaš. Zachovajte nám svoju priazeň i naďalej. Prajem príjemný víkend. (19:09:29)
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Do talianskej odvety sme ale predsa len mohli ísť spokojnejší! Nechýbalo veľa a s odklepnutím poslednej sekundy zápasu sme mohli dokonať náš veľký obrat! Vďaka kopiacim sa faulom hostí sme ich dokázali zatlačiť. Zo skrumáže v šestnástke Talianov sme sa ešte k zakončeniu nedostali, ale odrazená lopta si našla Róberta Mazáňa, ktorý mohol dať svoj životný gól. Z vyše dvadsiatich metrov natiahol k poriadnej pumelici, ktorá smerovala asi pol metra nad hornú konštrukciu talianskej svätyne. Francesco Bardi sa preletel naprázdno, ale určite si poriadne odfúkol.
     
    90+2
    Artur Soares Dias siahol do kapsy až v tomto prípade, kedy rozbehnutého Patrika Hrošovského nedovolene zastavil Viviani.
     
    90+1
    V úvode trojminútového nadstaveného času tu bol nepríjemný zákrok Bianchettiho, ktorý odpálil Lobotku až na slovenskú striedačku. Dias ale kartu netasil.
     
    90
    Teraz sme ale mali sakramentské šťastie, keď sa po Mazáňovej strate lopty vyrojila dopredu až trojica hráčov v bielych dresoch. Molina na konci hosťujúceho brejku centroval na Berardiho, ktorý ale v kľúčovom okamžiku premáchol.
     
    89
    Aktívny strelec jediného gólu talianskych Azzurrini Andrea Belotti v závere opúšťa hraciu plochu. Nahrádza ho kmeňový hráč milánskeho Interu Samuele Longo.
     
    88
    Adam Zreľák teraz predlžoval Lobotkov center za svoj chrbát, no tam sa nenachádzal žiaden z hráčov v modrom drese.
     
    87
    Taliani sa ocitli už v skôr ojedinelom protiútoku, ktorý komicky zakončoval Crisetig. Ten atakoval rohovú zástavku. Rozohrávať bude Rusov.
     
    86
    Branislav Niňaj pokračuje vo výbornom výkone na oboch póloch ihriska. Na prízemný center belasého stopéra ale nereagoval žiaden z jeho spoluhráčov.
     
    85
    Artur Soares Dias neváhal vytiahnuť ani tretiu žltú kartu v zápase, ktorú na strane hostí inkasuje i druhý striedajúci hráč Salvatore Molina, ktorý si nedovolene pridŕžal Maleca.
     
    84
    Vrátane nadstaveného času nás čaká ešte posledná desaťminútovka. Taliani sa ich snažia prežiť častým kúskovaním hry i hereckými vložkami.
     
    83
    Výborne pripravený bol i Branislav Niňaj, ktorý si šikovnou zasekávačkou pripravil v šestnástke palebnú pozíciu, no loptu napálil iba vysoko nad Bardiho svätyňu.
     
    82
    Slovenskí junáci teraz obliehajú polovicu Azzuriini, ktorí nevládzu polapiť dych. Naši vyzerajú byť dobre pripravení.
     
    81
    S loptou ale teraz hrajú kontrolujúci Taliani, ktorí by zas bod zrejme brali. Do ofenzívy sa už momentálne príliš netlačia.
     
    80
    Slováci pôsobia dojmom, že remíza s inkasovaným gólom na vlastnom ihrisku by sa im dnes málila. Galádovci bažia po úplnom obrate.
     
    79
    Samozrejme teda nasledoval rohový kop, ktorý znovu rozohrával Plzenčan Hrošovský, no tentokrát už jeho center potrebné parametre postrádal.
     
    78
    Hrošovského pekný center na Zreľáka nanešťastie podvihol Rugani. Výborný center slovenského Pavla Horvátha mohol Ružomberčan Zreľák pretaviť v svoj druhý gól zápasu.
     
    77
    Nedávno prichádzajúci Lorenzo Crisetig sa stáva prvým potrestaným hráčom na strane hostí, keď tridsať metrov od bránky prebrúsil Maleca.
     
    76
    Galádovci sa i naďalej vezú na vlne eufórie. Jakub Paur na tridsiatich metroch od bránky nabíjal Lásikovi, ktorý vyprášil Bardiho rukavice.
     
    75
    Tam šperkoval svoju techniku Patrik Hrošovský, ktorý virtuózne prihrával do vápna na Teixieru. Ten sa tesne bránený cez Bianchettiho nepresadil.
     
    74
    Tri body, respektíve víťazstvo v úvodnom stretnutí barážového dvojzápasu sa budú môcť priblížiť po rohovom kope z ľavej strany.
     
    73
    Slováci sú teraz podľa očakávaní na koni. Do konca zostáva i s nadstaveným časom nejakých dvadsať minút. Poďme po troch bodoch!
     
    71
    Už defenzívnejšie ladení Taliani reagujú na vzniknutú situáciu, keď namiesto stredného záložníka Baselliho prichádza Lorenzo Crisetig.
    ZREĽÁK - 1:1
     
    69
    Slovensko dalo gól!
    Z ničoho nič, z azda prvej vydarenej útočnej akcie v druhom polčase vyrovnávame! Absolutórium pre ADAMA ZREĽÁKA, ktorý akciou a predovšetkým prebratím lopty na štýl Joga bonito posiela tento duel znovu do patovej situácie. Na začiatku akcie bol Jakub Paur, ktorý nádherným oblúčikom z poliaceho kruhu objavil vystrihaného Ružomberčana. Ten si nádhernou finesou prebral loptu, zbavil sa Ruganiho, proti ktorému zároveň ustál ťažký osobný súboj, aby následne krížnou strelou zo šestnástky nedal šancu Francescovi Bardimu. Gólman Chieva sa po jeho prízemnej strele naťahoval márne, Slovensko – Taliansko 1:1!
     
    67
    Najskôr sme sa ale museli brániť, keď zo strednej vzdialenosti pálil Batocchio. Rusovovi lopta síce vypadla, ale Berardi dorážal z postavenia mimo hry.
     
    66
    Od Ivana Schranza to už navyše bola posledná akcia dnešného zápasu. Na zelenom pažiti ho nahrádza urastený forward nórskeho Rosenborgu Tomáš Malec.
     
    66
    Ivan Schranz teraz dobre vyvážal loptu po ľavej strane a škoda, že sa mu ju nepodarilo prepasírovať na os ihriska, kde bol pripravený hladný Lobotka.
     
    65
    Loptu sme na dvakrát dokázali vyslať až na brankára Francesca Bardiho, ktorý sa ale s Lobotkovým pokusom príliš nenadrel.
     
    64
    Štandardná situácia bude nasledovať až po voľnom kope z vyše dvadsiatich metrov, ktorý vybojoval Ružomberčan Adam Zreľák.
     
    63
    Hľadisko v Zlatých Moravciach teraz zahučalo po nešikovnosti Viviana, ktorý si nastrelil vlastnú hornú končatinu, ale pokutový kop sa po tomto technickom nedostatku kopať nebude.
     
    62
    Rohový kop pred Bardiho bránkou veľa nebezpečia nepriniesol. Taliani sa dokázali bez problémov ubrániť, ale pokračujeme s loptou na kopačkách.
     
    61
    Ešte pred jeho rozohrávkou ale hostia striedajú, keď ofenzívne naladeného Federica Bernardeschiho nahradí stredopoliar Salvatore Molina.
     
    60
    Zverenci Ivana Galáda sa teraz môžu nadýchnuť, pretože po Paurovej akcii po ľavej strane bude nasledovať rohový kop.
     
    59
    Zatiaľ sa nám to ale nedarí. Taliani kontrolujú loptu a už sa nikam neponáhľajú. Do konca zápasu zostáva ešte polhodina hry.
     
    58
    Slovenská družina sa potrebuje rýchlo oklepať a vrátiť sa k svojmu zodpovednému prístupu z úvodnej časti prvého polčasu.
     
    56
    Ivan Galád sa pokúša o impulz do našich radov, keď na trávnik posiela trenčianskeho záložníka Lobotku. Schádza Jaroslav Mihalík.
    BELOTTI - 0:1
     
    54
    Taliansko dalo gól!
    Logický sled udalostí práve vyústil v očakávaný gól v sieti Dobrivoja Rusova. Slovenská omladina ešte prežila ďalšie chybné vystúpenie z pozície v podaní Teixieru, keď na bránkovej čiare opustenej svätyne odvracal Batocchiov oblúčik Lukáš Pauschek. Ten nepustil do hry Bernardeschiho, ale následne sa kopal rohový kop, ktorý priniesol úvodný presná zásah tohoto stretnutia. Center od pravej rohovej zástavky na bližšej žrdi podvihol jeden z talianskych zadákov, ktorý dokonale namazal do pohybu ANDREU BELOTTIHO, ktorý si už presný zásah i zaslúžil. Desať minút po polčasovej prestávke prehrávame. Smutné, ale objektívne konštatovanie.
     
    53
    Európske skúsenosti na takejto úrovni si proste nekúpite. Talianski hráči, z ktorých viacerí hrajú v Serii A potvrdzujú svoju kvalitu a skúsenosti.
     
    52
    Remízka je zatiaľ pre nás prijateľným rezultátom. Taliani dokážu expresne rýchlo prepnúť do ofenzívy, na čo sa nám zatiaľ nedarí adekvátne reagovať.
     
    51
    Ten sa snažil odčiniť svoju predchádzajúcu nepozornosť. Na gólové príležitosti je to už približne 1:3 z nášho pohľadu.
     
    50
    Azzurrini sa ale z ničoho nič vymanili spod aktívneho a vysokého pressingu zverencov Ivana Galáda a mohlo byť zle-nedobre. Výbornou hĺbkovou prihrávkou sa prezentoval Baselli, ktorý posielal ľahký oblúčik za našu obrannú štvoricu. Dionatan Teixeira si znovu nedal pozor na útočníka Belottiho, ktorý sa dokázal vyhnúť postaveniu mimo hry, no v nájazde na Rusova nepochodil. Nepriestrelný brankár Trnavy zavrel bránu a nepustil Belottiho koncovku pomedzi nohy. Zakončovateľ sicílskeho Palerma bol navyše pod tlakom od dobiehajúceho Teixeiru.
     
    49
    Do druhého dejstva sme vstúpili rovnako, ako do toho prvého a síce aktívnym a svižným pojatím hry. Vysoký pressing zatiaľ na hostí platí.
     
    48
    Guľaté čudo mu ale odskočilo a Bardiho neohrozila ani spolupráca Zreľáka s Hrošovským, ktorých vypojil stopér Rugani.
     
    47
    Hneď v úvode poctivá práca od Jakuba Paura, ktorý zodpovedne napádal rozohrávku talianskych stopérov a nechýbalo veľa, aby vypichnutú loptu získal pod svoju kontrolu.
     
    46
    Druhé dejstvo v Zlatých Moravciach pokračuje v nezmenených zostavách. Loptu uviedli do pohybu hostia v bielom prevedení.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Po svižnom úvodnom dejstve prvého zápasu veľkej európskej výzvy zatiaľ hráme s Talianskom bez gólov. Šance sa rodili na oboch stranách. Na začiatku zápasu sme boli futbalovejší a nebezpečnejší my, v závere úvodnej časti sme už ale vyzerali polčasovú prestávku. Tŕpli sme predovšetkým pri Battocchiovej šikovnej koncovke, ako i pri individuálnej akcii talentovaného Berardiho. Na druhej strane sa do príležitostí dostávala predovšetkým aktívna dvojica Patrik Hrošovský a Ivan Schranz.

    Po úvodných 45-ich minútach hráme na Štadióne FC ViOn bez gólov. Snáď sa ich v Bardiho sieti dočkáme v druhom dejstve, ktoré na Onlajny.eu začína približne o 18:07.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    44
    Taliani sú už na konci úvodného dejstva ďaleko nebezpečnejším celkom, slovenské nadšenie a predovšetkým koncentrácia na konci polčasu povoľuje. Prsty v tom mala najjagavejšia postava v bielom drese Domenico Berardi, ktorý dostal dobrú loptu pomedzi rozostupujúcu sa obranu. Kmeňový hráč turínskeho Juventusu si v šestnástke poľahky zasekol Teixeiru, avšak tento časový deficit využil Rusov na včasné vybehnutie. Berardi už trnavského gólmana neprestrelil a z následnej dorážky nepochodil ani Bernardeschi.
     
    43
    Inak hráme vo svižnom, ale zato korektnom tempe. Zatiaľ sme nesledovali ani jeden nešportový zákrok od oboch aktérov.
     
    42
    Prvú a pomerne zbytočnú kartičku vidí Jaroslav Mihalík, ktorý prehnane reagoval na verdikt arbitra Diasa, ktorý si nenechal skákať po hlave. Kartový trest bol ale prísnym vyústením danej situácie.
     
    40
    To by sa nám mohlo podariť po nepresnom pokuse Baselliho, ktorý letel podstatne mimo. Rusov už ukľudnuje svojich spoluhráčov.
     
    39
    Hostia pokračujú na našej polovici, kde sa snažia nachystať si pôdu pre gólový zásah do šatne. Slováci sa potrebujú upokojiť.
     
    38
    Taliani nás teraz zlostia čoraz viacej a čoraz nepríjemnejšie. Nulu zatiaľ síce držíme, ale najväčšiu šancu mali hostia.
     
    37
    V Zlatých Moravciach to teraz poriadne zahučalo a zrejme sme sledovali najnebezpečnejšiu príležitosť doterajšieho priebehu. Nanešťastie ju mali hostia z Apeninského polostrova, ktorí z ľavej strany rozohrávali rohový kop. Ten pristál na hlave kapitána Azzurrini Bianchettiho, ktorý hlavičkoval šikovne od zeme. Jeho koníček sa tesne pred Rusovom snažil upratať do siete ešte Battocchio, ktorý však loptu za chrbát trnavského gólmana neumiestnil. Teda za chrbát áno, ale tečovaný pokus smeroval mimo priestoru troch žrdí.
     
    35
    Dôležité ale je, že zatiaľ sa táto dvojička nedokázala presadiť gólovo. Desať minút pred polčasovou prestávkou hráme bez gólov.
     
    34
    O niečo viacej z hry majú teraz Taliani, ktorí sa čoraz odvážnejšie tlačia dopredu. Zlostí nás predovšetkým Belotti a Bernardeschi.
     
    33
    Branislav Niňaj zatiaľ síce podáva výborný výkon, ale ani jeho maximálna obetavosť teraz nezabránila zakončiť s chuťou hrajúcemu Belottimu. Stopér bratislavského Slovanu najskôr na hranici malého vápna blokoval halfvolej Bernardeschiho, aby mu následne spôsoboval nepríjemnosti i ďalší ofenzívny hráč Azzurrini. Konkrétne to bol spomínaný Belotti, ktorý sa kostrbato, ale predsa len na dvakrát pretlačil cez Niňaja a z uhlu dokázal i zakončiť. Našťastie jeho rana neskončila pod brvnom našej svätyne. Kľúčová bola v tomto prípade hra telom od výborného Niňaja.
     
    32
    Branislav Niňaj má na svojom konte viacej brankárskych zákrokov, než samotný Rusov. Belasý stopér tentokrát zastavil Bernardeschicho halfvolej z vnútra šestnástky.
     
    31
    Dobrá práca Dionatana Teixeiru, ktorý sa včas zorientoval v šestnástke a stihol odvrátiť Baselliho center z ľavej strany.
     
    30
    Platí to i po polhodine hry i po nepodarenom voľnom kope Talianov, ktorý len ľahúnko podvihol Berardi. Rusov bez starostí chytá.
     
    29
    Slovenská omladina sa ale ani po ďalšom kope od rohovej zástavky presadiť nedokázala. Naďalej ale pôsobíme sympatickým dojmom.
     
    28
    Hra má teraz spád a bude ho mať i vďaka nášmu rohovému kopu, ktorý bude z pravej strany rozohrávať Žilinčan Mihalík.
     
    27
    Z niečo vyše dvadsiatich metrov rozohrával Viviani, ktorý pálil síce prudko, ale lopta na spôsob Juraja Kucku tentokrát nezaplávala.
     
    26
    Na druhej strane sa teraz bude kopať voľný kop, ktorý bude nasledovať po faule nášho kapitána Richarda Lásika.
     
    25
    V krátkom slede sme sledovali zaujímavé situácie na oboch koncoch ihriska. Najskôr sa po Berardiho prihrávke z pravej strany hotoval k zakončeniu Belotti, ktorý však bol výborne zablokovaný obetavým Niňajom, ktorý mu včas vložil kopačku do strely. Asi tri minúty na to sme zahrozili i my, keď sa k dlhej lopte na pravú stranu šestnástky dostal Ivan Schranz. Ten s prehľadom mazáka sklepával pod seba na dobre postaveného Patrika Hrošovského, ktorý pálil pomedzi nohy kapitána Bianchettiho. Líder talianskej defenzívy dokázal loptu zraziť pre pripraveného Bardiho. Pokračujeme bez gólov.
     
    24
    Taliani sa čoraz častejšie začínajú presadzovať po pravej strane, kde bol doteraz vypojený Domenico Berardi.
     
    23
    Stopér bratislavského Slovanu sa v krátkom slede prezentoval dvomi dôležitými zákrokmi, ktorými nám napomáha držať čisté konto.
     
    22
    Rušno bolo po prvýkrát i pred Rusovom, kam smeroval center od Berardiho. Belotti sa zjavil na hranici siedmich metrov, no odtiaľ napálil loptu len do Niňaja.
     
    21
    Azzurrini ale zatiaľ pôsobia takticky vyspelým dojmom. Nikam sa zatiaľ neponáhľajú. Pomaly sa prehupneme do druhej polky úvodného dejstva.
     
    20
    Výborne teraz na ľavej strane pracoval Branislav Niňaj, ktorý si postrážil pohyb nebezpečného Berardiho. Taliani budú iba vhadzovať.
     
    19
    Hra sa nám postupne prelieva z jednej strany na druhú. Futbal má teraz spád, nadšené obecenstvo v Zlatých Moravciach cíti šancu.
     
    18
    Každopádne pokračujeme bez gólov, no tempo sa nám na ViOne začína rozbiehať. Slováci začínajú byť futbalovejším celkom!
     
    17
    Prvá gólová príležitosť v Zlatých Moravciach patrila slovenskej omladine Ivana Galáda. Patrik Hrošovský ukázal svoj kreatívny kumšt, keď sa po ľahkonohom obídení dvojice hráčov v bielom dostal až do šestnástky, odkiaľ prepasíroval loptu na Ivana Schranza. Trnavský útočník ťažil z práce slovenského Pavla Horvátha a krížnou strelou sa pokúsil zaskočiť Bardiho. Ten proti jeho pokusu z okraja malého vápna zasahovať nemusel a Mihalík mal k lopte na druhej žrdi ďaleko. Guľatý nezmysel presvišťal pár decimetrov povedľa ľavej žrde!
     
    16
    Obom tímom zatiaľ chýba výraznejšia ľahkosť a priamočiarosť. Hrať sa momentálne snažia hostia z Apeninskeho polostrova, ktorý sa ale presadzujú veľmi naivne.
     
    15
    Príliš zbrklo teraz rozohrával naturalizovaný Brazílčan Dionatan Teixeira, ktorý posielal loptu presne k brankárovi Bardimu.
     
    14
    Rusov navyše jeho technický pokus kryl. Úvodné vzrušenie v Zlatých Moravciach bolo teda zbytočné. Pokračujeme bez vyložených príležitostí.
     
    13
    Po Bernardeschiho odvrátenom centri sa od rohovej zástavky nerozohrávalo, pretože samotná žrďka hrala v prospech Talianov, ktorí sa následne dostali i k nebezpečnej koncovke Belottiho. Ten ale z vnútra šestnástky obstreľoval Rusova z postavenia mimo hru.
     
    12
    Po Pauschekovom prieniku po pravej strane sme si mohli rohový kop zopakovať. Tentokrát sme rozohrali nakrátko, no tento variant úspech taktiež neslávil.
     
    11
    Jakub Paur si nachystal slušnú parketu zo strednej vzdialenosti. Zrazená strela znamenala rohový kop, ktorý na bližšej žrdi odvracal Rugani.
     
    10
    Andrea Belotti bol priamočiary až príliš, keď si nedal pozor na svoje ofsajdové postavenie. Ľahký verdikt pre portugalského arbitra na čiare.
     
    9
    Medzi Rusovom a našou defenzívnou štvorkou ale zatiaľ panuje súlad. Hostia sú zatiaľ smerom dopredu o niečo priamočiarejší.
     
    8
    Platilo to i po nákope od Battocchia, ktorý poslal ďalší oblúčik pre nášho gólmana. Taliani sa zatiaľ snažia presadzovať predovšetkým prostredníctvom dlhých lôpt.
     
    7
    Na druhej strane dobre vypočítané vybehnutie Dobrivoja Rusova, ktorý štartoval proti unikajúcemu Belottimu. Trnavský gólman bol pri lopte skorej.
     
    6
    Talianske švíky sú ale pretkané pevnou niťou. Na ľavej strane zapracoval Biraghi, ktorý ani v tomto prípade nedovolil odcentrovať žilinskému Mihalíkovi.
     
    5
    Postupná rozohrávka hostí bola na našej polovici zastavená nedovoleným zákrokom Berardiho. K lopte sa tak vracajú naši chlapci, ktorí rozbiehajú ďalšiu akciu po pravej čiare.
     
    4
    Dobrivoj Rusov si s týmto pokusom bez problémov poradil, čo na druhej strane platilo i v prípade Bianchettiho, ktorý nepustil k centru Mihalíka.
     
    3
    Práve to sa nám mohlo vypomstiť po rýchlej talianskej akcii po pravej strane, na ktorej konci bola Bernardeschiho koncovka z osemnástich metrov. Útočník Fiorentiny ale mieril len do stredu bránky.
     
    2
    Úvodné desiatky sekúnd v Zlatých Moravciach prinášajú jeden osobný súboj za druhým. Na ViOne začíname vo veľkom tempe.
     
    1
    Slováci v modrej sade dresov už obstarali úvodný výkop očakávaného stretnutia. Talianski hráči dnes v bielom sprava-doľava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    -5
    V Zlatých Moravciach už pomaly doznievajú hymny oboch krajín. Po krátkych oficialitách môže úvodný barážový zápas s Azzurrini začať!
     
    -30
    Úvodné zostavy:

    Slovensko: Rusov – Pauschek, Niňaj, D. Teixeira, R. Mazáň – Paur, Lásik (C) – I. Schranz, Hrošovský, J. Mihalík – Zreľák
    Náhradníci: Le Giang – Lobotka, Malec, Škvarka, Bukata, Vajlent, D. Hudák
    Manažér: Ivan Galád (SVK)

    Taliansko: Bardi – Zappacosta, Rugani, Bianchetti (C), Biraghi – D. Baselli, Viviani, Battocchio – Bernardeschi, Belotti, Berardi
    Náhradníci: Leali – Sabelli, Cristeg, Goldaniga, S. Molina, Benassi, Longo
    Manažér: Luigi Di Biagio (ITA)

    Rozhodca: Artur Soares Dias – R. Tavares, B. Rodrigues – C. Machado (všetrci POR).
     
    Vitajte v Zlatých Moravciach, kde nás čaká úvodné stretnutie barážového dvojzápasu o účasť na ME 2015.

    Slovenský výber do 21 rokov naň nastupuje deň po veľkom víťazstve seniorského tímu nad hrdým Španielskom. S rovnakými víziami budú na dnešné stretnutie nastupovať i chlapci Ivana Galáda.
    Tí sa po heroickom zvládnutí záveru základnej kvalifikačnej skupiny stretnú s talianskymi rovesníkmi. Úspešnejší z tohoto dvojzápasu sa pridá k ďalším šiestim postupujúcim z play off, ako i českého usporiadateľovi, ktorý mal účasť na záverečnom turnaji garantovanú.

    Skupinová fáza:

    1. Slovensko: 5 – 2 – 1; skóre 19:7; body 17
    1. Taliansko: 6 – 0 – 2; skóre 19:7; body 18

    Forma:

    Slovensko: V – R – P – V – V – P
    Taliansko: V – V – P – V – V – P

    Slovensko:

    V dvoch septembrových termínoch sa v našej kvalifikačnej C-skupine rozhodovalo o všetkom. V priamej konfrontácii sme si to rozdali s dvomi horúcimi adeptmi na postup do play off. Najskôr sme v Senci jednoznačne prehrávali rovesníkov zo Škótska, no v závere zápasu sme boli radi i za neskoré vyrovnanie Ondreja Dudu. Otočiť sa nám už napriek pár sľubným príležitostiam nepodarilo.
    Tento nezdar nám preto velil vyhrať na pôde holandského favorita, čo sa „Galádovcom" po najlepšom výkone v kvalifikácii i podarilo. Jong Oranjes nám poskytli túto možnosť štyri dni predtým, keď senzačne podľahli Gruzínsku (0:1). Slovenská omladina bola aktívnejšia, nebezpečnejšia a svojou drzosťou napokon dokázala spôsobiť senzáciu. Adam Zreľák nás exportným gólom katapultoval medzi štrnástku najlepších.

    Taliansko:

    O niečo pokojnejšie sa do barážových zápasov dostalo Taliansko. Azzurrini síce prehrali hneď svoj prvý zápas v skupine (Belgicko 1:3), ale v jej zvyšnom priebehu už stratili len tri body. Stalo sa tak na pôde srbských rovesníkov, s ktorými si to rozdávali o postup taktiež až do konca. Po prehre na Balkáne sa ale talianski hráči revanšovali domácim triumfom 3:2 a v potvrdzujúcom zápase o postup zvalcovali i cyperských rovesníkov (7:1).
    Najlepším strelcom azúrových v základnej skupine bol Andrea Belotti so štyrmi gólmi. Okrem neho však Taliani iným strelcom nedisponovali. Rovnakú métu dosiahlo i naše duo Adam Zreľák a Ivan Schranz, Ondrej Duda zaznamenal o jeden presný zásah menej. Zaujímavosťou pritom je, že sme v kvalifikačnej fáze dosiahli totožné skóre (19:7).

    NOMINÁCIE:

    Slovensko:

    Brankári:
    Patrik Le Giang (MŠK Žilina), Marko Maroši (Doncaster Rovers/ENG), Dobrivoj Rusov (Spartak Trnava)

    Obrancovia: Dávid Hudák a Branislav Niňaj (obaja Slovan Bratislava), Róbert Mazáň (FK Senica), Lukáš Pauschek (Bohemians Praha/CZE), Dionatan Teixeira (Stoke City/ENG), Milan Škriniar (MŠK Žilina)

    Stredopoliari: Jaroslav Mihalík, Jakub Paur a Michal Škvarka (všetci MŠK Žilina), Martin Bukata (MFK Košice), Ondrej Duda (Legia Varšava/POL), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/CZE), Richard Lásik (Slovan Bratislava), Stanislav Lobotka (AS Trenčín), Albert Rusnák (SC Cambuur/NED), Erik Ujlaky (Dunajská Streda), Martin Vajlent (Ternana Calcio/ITA)

    Útočníci: Tomáš Malec (Rosenborg Trondheim/NOR), Karol Mészáros (Slovan Bratislava), Ivan Schranz (Spartak Trnava), Adam Zreľák (MFK Ružomberok)

    Taliansko:

    Brankári:
    Francesco Bardi (Chievo Verona), Alessio Cragno (Cagliari Calcio), Nicola Leali (AC Cesena)

    Obrancovia: Matteo Bianchetti a Daniele Rugani (obaja Empoli FC), Luca Antei (US Sassuolo), Cristiano Biraghi (Chievo Verona), Edoardo Goldaniga (AC Perugia), Nicola Murru (Cagliari Calcio), Stefano Sabelli (FC Bari), Davide Zappacosta (Atalanta Bergamo)

    Stredopoliari: Daniele Baselli a Salvatore Molina (obaja Atalanta Bergamo), Cristian Battocchio (Virtus Entella), Marco Benassi (Turín FC), Lorenzo Cristeg (Cagliari Calcio), Jacopo Dezi (FC Crotone), Federico Viviani (Latina Calcio)

    Útočníci: Andrea Belotti (US Palermo), Domenico Berardi (US Sassuolo), Federico Bernardeschi (ACF Fiorentina), Samuele Longo (Cagliari Calcio), Marcello Trotta (FC Fulham/ENG)

    Hlasy pred zápasom:

    Ivan Galád:
    „V 180 minútach sa pokúsime o nemožné – postúpiť cez Taliansko... Nejdeme barážové zápasy len odohrať, chceme sa pokúsiť o postup na ME. O víťazstvách netreba hovoriť, treba pre ne žiť... Keď kráčate za vysokými cieľmi, nesmiete spadnúť do priepasti... „Musíme byť opatrní a to aj vo vyjadreniach. O veľkých víťazstvách a veciach netreba hovoriť dopredu, treba sa o ne pokúšať. Taliani patria do európskej špičky, sú to päťnásobní európski šampióni, v kádri nájdeme troch hráčov so skúsenosťami z minuloročného finále ME. Talaini sú veľkým favoritom, ale aj my máme svoje sny."

    Martin Vajlent: „Videl som, že figurujem v pôvodnej nominácii medzi náhradníkmi, napriek tomu to bolo pre mňa milé, nečakané prekvapenie. Niektorí hráči nie sú zdravotne stopercentne v poriadku, tréner sa rozhodol donominovať ma do kádra. Som mu za to veľmi vďačný... Videl som niekoľko článkov v novinách, rozoberajú nás. Je to dôležitý zápas, berú nás vážne."

    Lukáš Pauschek: „Toto sú zápasy, pre ktoré sa hrá futbal. Pre hráča do dvadsaťjeden rokov je to tá nejvyššia méta, ktorá sa dá dosiahnuť. Toto sú tie zápasy, ktoré si budeme pripomínať. Ak sa podarí postup – bude to úžasné."
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.

    Erik Farkaš

    Góly: 69. Zreľák (Paur) – 54. Belotti

    Karty:   42. J. Mihalík (SVK) – 77. Crisetig (ITA), 85. S. Molina (ITA), 90+2. Viviani (ITA)


    Slovensko: Rusov – Pauschek, Niňaj, D. Teixeira, R. Mazáň – Paur, Lásik (C) – I. Schranz, Hrošovský, J. Mihalík – Zreľák
    Náhradníci: Le Giang – Lobotka, Malec, Škvarka, Bukata, Vajlent, D. Hudák
    Manažér: Ivan Galád (SVK)

    Taliansko: Bardi – Zappacosta, Rugani, Bianchetti (C), Biraghi – D. Baselli, Viviani, Battocchio – Bernardeschi, Belotti, Berardi
    Náhradníci: Leali – Sabelli, Cristeg, Goldaniga, S. Molina, Benassi, Longo
    Manažér: Luigi Di Biagio (ITA)

    Rozhodca: Artur Soares Dias – R. Tavares, B. Rodrigues – C. Machado (všetrci POR)
    Utorok 14.10.2014
    Taliansko - Slovensko 3:1

    Góly: 5. Bernardeschi, 15. Belotti, 89. Longo – 63. Lobotka

    Karty:   31. Crisetig (ITA), 61. Berardi (ITA), 72. Bernardeschi (ITA) – 14. Duda (SVK), 20. Zreľák (SVK), 25. Viviani (SVK), 35. Lásik (SVK), 78. Rusov (SVK), 78. Hrošovský (SVK), 90. Teixeira (SVK)   34. Duda (ITA) – 77. Zreľák (SVK)