Manchester United – Everton 2:1 (kon.) | Chelsea – Arsenal 2:0 (kon.) | Tottenham – Southampton 1:0 (kon.)
West Ham – QPR 2:0 (kon.)
koniec
Manchester United
2:1 (1:0)
Everton FC
Nedeľa 05.10.2014, 13:00 • Old Trafford • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:00.
     
    Vzájomné zápasy

    História vzájomných zápasov je lepšia pre Manchester, ktorý vyhral 75 – krát, zatiaľ čo Everton sa z výhry nad týmto súperom radoval len 53 – krát. Paradoxom však je, že v minulej sezóne vyhral Everton nad Manchesterom v oboch prípadoch, keď si najskôr v štrnástom kole pripísal na Old Trafford najtesnejšiu výhru 0:1 a v odvete na vlastnom štadióne v 35.kole vyhral 2:0 po góloch Bainesa a Mirallasa.
     
    Top strelci

    Manchester

    Najlepším kanonierom v domácom tábore je anglický reprezentačný útočník a dlhoročná opora "Diablov" Wayne Rooney. Za ním s dvoma presnými zásahmi nasleduje až štvorica hráčov, ktorými sú Robin van Persie, Juan Mata a predsezónne posily Ander Herrera a Ángel di María. V asistenciách sú najlepší už spomínaní Rooney a di María, s ktorými sa o post najlepšieho nahrávača delí aj Radamel Falcao.

    Everton

    V tábore hostí patrí pozícia najlepšieho strelca škótskemu útočníkovi Stevenovi Naismithovi, ktorého prenasleduje s dvomi presnými zásahmi dvojica belgických spoluhráčov Kevin Mirallas a Romelu Lukaku. Najlepším nahrávačom v Evertone je bek Leighton Baines, ktorý v Evertone pôsobí už od leta 2007.
     
    Manchester

    Trápiaci sa Manchester nevstúpil do súčasného ročníka najlepšie, keď z prvých troch ligových stretnutí získal tri body. Potom však prišla vysoká domáca výhra 4:0 nad Queens Park Rangers. Po tomto vysokom víťazstve sa hráči "Červených Diablov" predstavili na pôde nováčika najvyššej súťaže, Leicesteru, nad ktorým vyhrávali v 16.minúte vyhrávali 0:2 a v 57.minúte dokonca 1:3. Hráči nováčika sa však vypli k veľkému výkonu a dokázali otočiť stav stretnutia, ktoré sa napokon skončilo ich výhrou 5:3. Ani táto prehra však United nezlomila a hneď v ďalšom kole dokázali domáci bodovať naplno, keď si poradili 2:1 s West Hamom United. Momentálne sa United s počtom osem bodov nachádzajú na siedmom mieste, ale len o skóre pred ďalšími piatimi celkami, ktoré majú rovnaký počet bodov.


    Everton

    Liverpoolsky klub Everton FC čakal na prvú výhru v sezóne do štvrtého kola, v ktorom si na pôde West Bromu pripísali tri body po výsledku 0:2. Následne však doma podľahli 2:3 celku Crystal Palace a v piatom kole sa predstavili v mestskom derby s Liverpoolom FC. Po deväťdesiatich minútach si oba liverpoolske celky pripísali bod za remízu 1:1. Zatiaľ svoj posledný zápas odohral Everton v Európskej Lige, keď sa v rámci skupiny H stretol s ruským celkom Krasnodar, s ktorým taktiež remizoval 1:1. V Premier League patrí Evertonu za šesť bodov pätnásta priečka, o skóre pred šestnástym Hullom, ktorý má rovnaký počet bodov.
     
    Vítam Vás pri siedmom kole anglickej Premier League, v ktorom sa na štadióne Old Trafford stretne domáci Manchester United s celkom Everton FC.
     
    -34
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: De Gea – Rafael, McNair, Rojo, Shaw – Valencia, Blind, Di María – Mata – Falcao, van Persie (C)
    Náhradníci: Lindegaard – Thorpe, Blackett, D. Fletcher, Fellaini, Januzaj, Wilson

    Everton FC: Howard – Hibbert, Stones, Jagielka (C), Baines – Barry, Bešić – Pienaar, Naismith, McGeady – R. Lukaku
    Náhradníci: Robles – Browning, Alcaraz, Gibson, Oviedo, Osman, Eto'o

    Rozhodca: K. Friend – M. McDonough, S. Burt.
     
    -2
    Domáci Manchester nastúpi na dnešný duel v červených dresoch, zatiaľ čo hostia z Evertonu budú na Old Trafford bojovať o body v modrom.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    O rozohrávku sa v prvom polčase postaral domáci tím, konkrétne dvojica Radamel Falcao a Robin van Persie.
     
    2
    V strede pola prerušil kombináciu Evertonu svojím faulom domáci Antonio Valnecia.
     
    3
    Zápas sa začal v opatrnom tempe, obrana Manchesteru si už druhýkrát v krátkom časovom slede prihrávala až ku vlastnému gólmanovi.
     
    4
    Dí María a Daley Blind si vymenili loptu na súperovej polovici a z tejto spolupráce ťažil Juan Mata, ktorý z ľavého krídla pekne centroval pred bránu, kde hlavičkoval Radamel Falcao, ale mieril len do náruče pripraveného Howarda.
     
    5
    Van Persie prenechával pred šestnástkou loptu Rafaelovi, ktorý sa následne pokúšal o center z pravej strany, ale mieril len do nôh jedného z bekov Evertonu.
     
    6
    Steven Pienaar prihrával v oblasti stredového kruhu, ale bol faulovaný a Everton bude zahrávať voľný kop. Faulujúcim hráčom bol španielsky záložník v službách domáceho celku, Juan Mata.
     
    7
    Blind vysunul na ľavom rkídle Di Maríu, ktorý poslal prudký center pred bránu, na ktorý z prvej zakončoval Robin van Persie. Domáci kapitán však poslal loptu vysoko nad hosťujúcu bránu.
     
    9
    Po dlhej kombinácii United na vlastnej polovici sa pokúšal Robin van Persie o prienik na útočnú polovicu, ale stratil loptu. V následnom súboji s Garethom Barrym holandský útočník fauloval a dostal za tvrdý sklz žlté napomenutie.
     
    11
    V sztrede pola kontorlujú hru s loptou na kopačkách domáci hráči.
     
    13
    Dlho držali United loptu vo svojej moci a obliehali pokutové územie súpera, ale k strele na bránu sa nedostali. Nič na tom nezmenil ani center Daleyho Blinda z ľavej strany pred bránu, pretože Juan Mata vo výbornej pozícii nedokázal spracovať ťažkú loptu.
     
    15
    Everton si vybojoval rohový kop z ľavej strany, po ktorom si však na loptu najvyššie vyskočil domáci bek Luke Shaw a odvrátil loptu do bezpečia.
     
    16
    Krátko po Shawovom odvrátení nebezpečenstva po rohu, sa Everton dostal znovu pred pokutové územie "Diablov", kde nebezpečne operoval s loptou McGeady, ale nepresadil sa. Následne sa to nepodarilo ani Stevenovi Pienaarovi.
     
    17
    Za tvrdý faul v strede pola na Falcaa dostáva žltú kartu hosťujúci Mohamed Bešič.
     
    18
    Krátko po Bešičovom faule sa dostal k centru Rafael, ale jeho pokus bol zblokovaný na roh. Po ňom sa Manchester sám yvtlačil do stredu pola.
     
    20
    Po rýchlej výmene lopty s Di Maríom na ľavej strane sa dostal k strele z hranice pokutového územia Radamel Falcao, ktorý však nemieril presne a medzi tri žrde hosťujúcej brány sa jeho pokus nezmestil.
     
    21
    Najlepší strelec Evertonu, trojgólový Steven Naismith, bol faulovaný v strede pola a k lopte sa dostali hráči Evertonu, ktorí s ňou momentálne operujú na ľavej strane útočnej polovice.
     
    22
    Center od jedného z hsotí z pravej strany bol zblokovaný a dopredu idú United, pričom ich akciu cez stred ihriska ťahá Antonio Valencia.
     
    23
    Tony Hobbert vhadzoval loptu na útočnej polovici spoza postrannej čiary, ale Everton sa následnými spätnými prihrávkami dostal až k vlastnému gólmanovi a zakladá tak útok z hĺbky vlastnej defenzívy.
     
    25
    K ďalekonosnej strele z ľavej strany ihriska sa dostal Ángel Di María, ktorého strela bola zblokovaná na roh z pravej strany. po ňom bude od vlastnej brány vykopávať Tim Howard, pretože Daley Blind nenasmeroval svoj pokus presne.
     
    26
    Aiden McGeady prenechával na ľavom krídle loptu Stevenovi Pienaarovi, ktorý však o ňu prišiel a následne fauloval, za čo uvidel od hlavného arbitra žltú kartu.
     
    27
    Manchester United dal gól!
    Z pravej strany centroval do vápna Rafael, ale jeho center zblokoval Phil Jagielka. Následne sa však po Jagielkovom odkope lopta dostala k Juanovi Matovi, ktorý na ľavej strane pokutového územia neváhal, prihral na hranicu šestnástrky voľnému ÁNGELOVI DI MARÍOVI, ktorý prudkou strelou prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste a vsietil tak svoj tretí gól v tejto sezóne.
    Di MARÍA - 1:0
     
    29
    United zahrávali priamy kop z nebezpečnej vzdialenosti po faule od jedného z domácich hráčov a prudká strela z kopačky Di Maríu smerovala na Howardovu bránu, ktorý však končekmi prstov vyrazil loptu na roh z pravej strany.
     
    31
    Steven Naismith bol faulovaný pri prihrávaní v strede pola a žltú kartu dostáva domáci Daley Blind.
     
    33
    Everton po faule na Naismitha zahrával voľný kop a po ňom si nebezpečne prihrával v blízkosti pokutového územia domácich, ale na hranici šestnástky si loptu nepostrážil Pienaar a dostali sa k nej hráči United.
     
    34
    Autor zatiaľ jediného gólu stretnutia, Di María, nedokázal spracovať ťažkú loptu na ľavom krídle a k vhadzovanoiu spoza postrannej čiary sa dostali hostia. Dlho si však hráči Evertonu loptu neužili, ale v strede pola ju dokázali získať späť na svoje kopačky a po ľavom krídle sa pekným šprintom prezentoval Romelu Lukaku, po ktorého zblokovanom centri budú zahrávať hráči v modrých dresoch roh z ľavej strany.
     
    35
    Po rohovom kope hostí sa k odkopu lopty z nebezpečného územia odhodlal Robin van Persie. Krátko potom sa faulu v hlavičkovom súboji dopustil Antonio Valencia a Everton bude zahrávať priamy kop.
     
    37
    Priamy kop hostí zahrával bek Leighton Baines, ale jeho center dokázal odvrátiť Rafael.
     
    39
    United zahrávali priamy kop z pravej strany, po ktorom Di María hľadal Persieho, ale holandský útočník nezakončoval presne. Krátko potom si na dlhý center zo stredu pola nabehol na ľavé krídlo Romelu Lukaku, ktorý dokázal vystreliť ľavačkou spoza beka, ale nemieril presne.
     
    40
    Prvý polčas vstúpil do svojej poslednej päťminútovky a United si vybojovali rohový kop po zblokovaom centri z kopačky Antonia Valenciu.
     
    42
    Po rohovom kope vyrazil Howard loptu na ďalší roh a po ňom pekným centrom našiel Di María vo vápne Radamela Falcaa, ktorý však nenasmeroval svoj pokus medzi tri žrde hosťujúcej brány.
     
    44
    Falcao sa na útočnej polovici nepresadil a v závere prvého dejstva dnešného futbalového predstavenia je ťažiskom hry stred pola, kde si momentálne prihrávajú domáci hráči.
     
    45+1
    Zo stredu pola po Rafaelovom krátkom pase centroval na ľavé krídlo Luke Shaw, ale nenašiel svojím pokusom nikoho zo spoluhráčov a k lopte sa dostali hráči Evertonu. Tí si ju však nedokázali dlho udržať a v strede pola ju už mali na kopačkách United. K riadnej hracej dobe prvého polčasu sa nadstavujú dve minúty.
     
    45+2
    Everton pekne kombinoval na pravej strane, kde Pienaar prenechával loptu Hibbertovi, ktorý bol vo vápne faulovaný a hostia budú kopať v závere prvého polčasu penaltu.
     
    45+3
    K zahrávaniu penalty sa postavil Leighton Baines, ktorý však domáceho Davida De Geu neprekonal, pretože domáci gólman si s jeho strelou poradil a vyrazil ju do bezpečia.
     
    45+3
    Tím Everton FC nepremenil pokutový kop.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase boli lepším celkom United, ktorí sa v 27.minúte ujali vedenia po góle Di Maríu. V závere prvého dejstva mohlo byť vyrovnané, ale David De Gea hrdinsky zneškodnil penaltu z kopačky hosťujúceho Leightona Bainesa a stav po prvom polčase tak ostáva 1:0 pre domáci Manchester.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Druhý polčas rozohrali hostia, ale krátko na to sa k lopte dostali domáci. Z pravej strany poslal loptu do stredu pola van Persie a tá sa následne dostala k Di Maríovi, ktorý vyslal ďalekonosný center do vápna, kde hlavičkoval Falcao. Jeho strela však bola zblokovaná na roh z pravej strany, po ktorom opäť nezakončoval presne Radamel Falcao.
     
    49
    O prvú strelu na bránu v druhom polčase z tábora hostí sa postaral Leighton Baines, ale mieril len do pripraveného De Geu. Krátko potom sa rútili do brejku United, ale ich kapitán, van Persie, bol v ofsajde.
     
    51
    Luke Shaw si pekne nabehol na ľavú stranu útočnej polovice, kde sa dokázal zbaviť beka a nahrať do vápna Falcaaovi, ktorý dokázal vystreliť. Jeho pokus bol však zblokovaný Jagielkom a bude z toho roh z ľavej strany pre United.
     
    52
    Po rohovom kope domáci o loptu prišli a nyvše sa útočného faulu dopustil Blind.
     
    53
    Jeden z domácich hráčov bol faulovaný na vlastnej polovici Aidenom McGeadym a United sa po zahrávaní voľného kopu dokázali dostať až pred pokutové územie Evertonu, kde ale Valencia fauloval Pienaara.
     
    55
    Za tvrdý faul, priam hokejový hit na Lukakuho dostal žltú kartu domáci Antonio Valencia.
     
    55
    Everton FC dal gól!
    Priamy kop po Valenciovom faule rozohral Everton parádne. Baines si vymenil loptu so spoluhráčom a následne dlhým centrom našiel pred bránou škótskeho útočníka STEVENA NAISMITHA, ktorý hlavičkoval presne a svojím štvrtým presným zásahom v tomto ročníku vyrovnáva na 1:1.
    NAISMITH - 1:1
     
    57
    Krátko po inkasovanom góle sa mohli radovať United, ale Di Maríova hlavička trafila len Phila Jagielku, ktorý zblokoval loptu na roh.
     
    59
    V rýchlom brejku bola dvojica hostí, Naismith a Pienaar, ale keď prvý menovaný hľadal z ľavej strany vápna toho druhého tak trafil len jedného z donácich bekov a bol z toho roh pre Everton z ľavej strany. Od rohovej zástavky centroval Baines a na jeho center si najvyššie vyskočil Jagielka, ktorý však hlavičkoval len do pripraveného De Geu.
     
    61
    Akcia Manchesteru vyzerala sľubne až do chvíle, kým van Persie nestratil na hranici pokutového územia loptu.

    Je za nami hodinka hry a v strede pola momentálne kombinujú hráči hosťujúceho Evertonu, ktorým vyrovnanie jednoznačne prospelo a hrajú oveľa aktívnejšie ako doteraz.
     
    62
    Manchester United dal gól!
    Krásna akcia Manchesteru United končí gólom v hosťujúcej sieti. Antonio Valencia našiel na ľavej strane voľného Ángela Di Maríu, ktorý vyslal na Howardovu bránu prudkú prízemnú strelu. Tú dokázal vo vápne stečovať do siete RADAMEL FALCAO, ktorý tak posiela United znovu do jednogólového vedenia.
    FALCAO - 2:1
     
    64
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Bryan Oviedo, prichádza Steven Pienaar.
     
    65
    Marcos Rojo fauloval v strede pola v hlavičkovom súboji Naismitha, autora jediného gólu Evertonu v dnešnom stretnutí. Krátko potom sa faulu proti Rafelovi dopustil striedajúci Bryan OIviedo, ktorý nahradil Pienaara.
     
    67
    Krásnu výmenu na hranici šestnástky nám predvielda dvojica Valencia a Mata, ale všetko skvele vyriešil Leighton Baines, ktorý prečítal ich akciu a odkopol loptu do bezpečia.
     
    69
    Mata v strede pola vysunul na ľavej strane Daleyho Blinda, ktorý prešprintoval až k vápnu a snažil sa odcentrovať pred bránu. To mu ale jeden z hosťujúcich bekov prekazil a bol z toho roh pre United, ktorý však nebezpečenstvo pre Howardovu bránu nepriniesol.
     
    70
    Na ľavom krídle si vymenila pekne loptu hosťujúca dvojica Oviedo a Baines, ale ich akcia bola zastavená pre ofsajd. Sklzom im však kombináciu prekazil aj domáci bek Luke Shaw, ktorý má však menšie zdravotné problémy a bude nútene striedať.
     
    71
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Luke Shaw, prichádza Tyler Blackett.
     
    71
    United sa spätnými prihrávkami dostali až ku vlastnému gólmanovi, zatiaľ čo sa dnešný duel prehupol do svojej poslednej dvadsaťminútovky.
     
    73
    Baines sa nepresadil na ľavom krídle, pretože ho o loptu obral Rafael. Ten si ju však nedokázal udržať za čiarou a bude z toho roh Evertonu z ľavej strany. Ešte pred ním však ihrisko opustí autor druhého domáceho gólu Radamel Falcao.
     
    73
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Radamel Falcao, prichádza James Wilson.
     
    75
    Juan Mata spracovával na pravej strane ťažký center a bol pri postrannej čiare odstrčený hosťujúcim Bainesom, ale faul sa nepíska a bude z toho len odkop od brány Howarda.
     
    77
    Po Oviedovom nepresnom centri uvidíme výkop od brány Manchesteru, ale ešte predtým sa staneme svedkami dvojnásobného striedania v tábore hostí.
     
    77
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Aiden McGeady, prichádza Leon Osman.
     
    78
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Tony Hibbert, prichádza Tyias Browning.
     
    79
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Antonio Valencia, prichádza Marouane Fellaini.
     
    80
    Ešte pred Fellainiho príchodom na trávnik bol faulovaný van Persie. Po striedaní v tábore United zahrávali domáci priamy kop, ale nevyťažili z neho nič, pretože Di María nasmeroval svoj pokus len do Howarda. Zápas vstúpil do svojej poslednej desaťminútovky.
     
    82
    Lukaku si nabiehal na center od Phila Jagielku, ten bol však nepresný a tak loptu získali hráči United.
     
    84
    V strede pola fauloval Di María a tak sa dostal Everton na útočnú polovicu, kde Oviedo po Browningovom pase necentroval z ľavej strany presne.
     
    86
    Po dlhom pase zo stredu pola sa uvoľňoval na ľavom krídle Di María, ale odcentrovať do vápna, kde boli Wilson s van Persiem, sa mu nepodarilo a bol z toho len výkop od brány Evertonu.
     
    87
    Osman a Browning si vymenili loptu na pravom krídle a druhý menovaný centroval do vápna, kde si na loptu pekne vyskočil Steven Naismith, ale jeho hlavička bola zblokovaná na roh z pravej strany. Po ňom sa k nebezpečnej strele z hranice šestnástky dostal Leon Osman, ale mieril len do náruče domáceho gólmana.
     
    89
    Akcia Evertonu po pravej strane bola zastavená pre ofsajd, v ktorom bol Romelu Lukaku.
     
    90
    Dnešné stretnutie sleduje 75 294 divákov.
     
    90+1
    Di María krásnym krížnym pasom vysunul do brejku na ľavej strane Robina van Persieho, ktorý sa však nedokázal zbaviť beka a napokon musel o loptu bojovať vo vápne. Tam však zasiahol gólman Evertonu Tim Howard, ktorý následne dostal za protesty žltú kartu.
     
    90+1
    Z rýchleho protiútoku hostí mohlo byť vyrovnanie, pretože krásnu strelu vyslal z hranice pokutového územia Leon Osman, ktorý len tesne minul ľavú žrď De Geovej svätyne.
     
    90+3
    James Wilson dostáva po faule na Leightona Bainesa žltú kartu a navyše Everton bude zahrávať priamy kop z ľavej strany z veľmi nebezpečnej vzdialenosti.
     
    90+4
    David De Gea sa blysol nádherným zákrokom proti Oviedovej prudkej strele, ktorú neskutočne končekmi prstov vyrazil na rohový kop z pravej strany.
     
    90+6
    Po De Geovom nádhernom zákroku sa však hra prerušila, pretože na trávniku ostal ležať hosťujúci John Stones, ktorého dokonca museli z trávnika odniesť na nosítkach.
     
    90+7
    Potom, čo Stones na nostíkach opustil ihrisko, hra pokračuje ďalej a videli sme rohový kop Evertonu z ľavej strany, po ktorom hlavičkoval nepresne Romelu Lukaku.
     
    90+7
    Koniec zápasu.
     
    Desať minút po úvodnom hvizde druhého polčasu sa hosťom podarilo vyrovnať zásluhou presnej hlavičky Stevena Naismitha a tempu hry tento gól jednoznačne pomohol. O sedem minút neskôr, v 62.minúte však tečoval Di Maríovu strelu do siete domáci Radamel Falcao, ktorý poslal United znovu do jednogólového vedenia. Do konca zápasu sme už gól nevideli a veľkú zásluhu na tom mal domáci gólman David de Gea, ktorý sa po chytenej penalte v závere prvého polčasu a po úžasnom zákroku v nadstavenom čase toho druhého, stal hrdinom duelu.

    S konštatovaním, že Manchester United vyhral pred vlastnými fanúšikmi nad Evertonom 2:1, sa s Vami lúčim a prajem príjemný zvyšok nedeľného popoludnia. (15:14:38)

    Tomáš Pajerský

    Góly: 27. María, 62. Falcao – 55. Naismith

    Karty:   9. Persie (MU), 31. Blind (MU), 55. Valencia (MU), 90+3. Wilson (MU) – 17. Bešič (EVE), 26. Pienaar (EVE), 90+1. Howard (EVE)

    Nepremenená penalta: 45+3. Baines (EVE), brankár David De Gea zneškodnil


    Manchester United: De Gea – Rafael, McNair, Rojo, Shaw – Valencia, Blind, Di María – Mata – Falcao, van Persie (C)
    Náhradníci: Lindegaard – Thorpe, Blackett, D. Fletcher, Fellaini, Januzaj, Wilson

    Everton FC: Howard – Hibbert, Stones, Jagielka (C), Baines – Barry, Bešić – Pienaar, Naismith, McGeady – R. Lukaku
    Náhradníci: Robles – Browning, Alcaraz, Gibson, Oviedo, Osman, Eto'o

    Rozhodca: K. Friend – M. McDonough, S. Burt