Paříž – Skopje 6:3 (kon.) | Chrudim – Minsk 3:2 (kon.)
koniec
FK Chrudim
3:2 (2:1)
FC Stalitsa Minsk
cz Utorok 30.09.2014, 20:00 • Zimní stadion Chrudim • UEFA Futsal Cup
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Dlouho očekávaný UEFA Futsal Cup otevírá své brány! Nejprestižnější futsalová klubová soutěž Evropy zamíří znovu po roce na východ Čech, na Zimním stadionu v Chrudimi si to rozdají čtyři mužstva o dvě postupová místa do další fáze a také o vstupenku mezi nejlepších šestnáct týmů starého kontinentu. V druhém skupiny si to proti sobě rozdá desetinásobný mistr České republiky FK ERA-PACk Chrudim a běloruský tým Stolitsa Minsk!
     
    Představení dnešních soupeřů:

    Stolitsa Minsk

    Cesta Stalitsi Minsk do UEFA Futsal Cupu nebyla vůbec jednoduchá a také velmi zajímavá. Posuďte sami, v nejvyšší běloruské soutěži byla Stalitsa po základní části na šesté pozici, přičemž postup si zajistila až v posledních dvou kolech. V play-off poté v sériích na dva vítězné zápasy vyřadil Minsk Gomel 2:1, v semifinále si v derby poradila s nejúspěšnějším běloruským týmem v historii – Mapidem Minsk. Ve velké finálové bitvě zvítězila Stalica nad Vitebskem v pátém zápase v prodloužení 4:3 a radovala se ze zisku běloruského titulu.

    Také na začátku nové sezóny se celku z hlavního města Běloruska daří na výbornou. Na východ od nás již mají za sebou kompletní čtyři kola, ve kterých Stalitsa nezaznamenala jedinou porážku a může se po právu těšit z první pozice. Hned na úvod sice ztratil po remíze s Gomelem 1:1, postupem času ale nabral nezastavitelné tempo. Zaznamenal tři vítězství v řadě a je plně připraven na boj v UEFA Futsal Cupu!

    Stalista poprvé v historii vyhrála nejvyšší běloruskou soutěž, čímž si pro letošek zajistila účast v Lize mistrů. Los v Nyonu přidělil Minsku cestu do Rakouska, kde se potkal s domácím Schwazem, Encampem a Talgrigem Jerevan. Výraznější potíže měli futsalisté z Běloruska pouze s prvním soupeřem z Arménie. S Jerevanem dlouho hráli nerozhodně, až tři minuty před závěrečnou sirénou rozhodl nejlepší střelec Denis Gumenjuk. Ve zbylých duelech si Bělorusové s chutí zastříleli a nakonec mohli oslavit vytoužený a premiérový postup do Main round. Nyní se na Zimním stadionu v Chrudimi pokusí o další historický úspěch.

    Již v předkole nejslavnější futsalové klubové soutěže v Evropě se ukázalo, kdo z hráčů by měl táhnout běloruské mužstvo. Největší osobností v dresu Stalitsy je jednoznačně Denis Gumenjuk. Již v předkole ukázal, že je pro svůj tým velmi platným hráčem, ve třech zápasech nasázel sedm branek a prakticky prostřílel svůj tým do druhé fáze. Čtyři asistence si v Preliminary round připsal také Denis Ivaško, na něhož si budou muset dát chrudimští zadáci také velký pozor.
     
    FK ERA-PACK Chrudim

    Desetinásobný mistr České republiky bude na domácí půdě obrovským favoritem celé skupiny, jeho cílem pochopitelně nic menší než postup do Elite round. V loňské sezóně se pokoušel dostat až do finálového turnaje Final Four, v pardubické ČEZ Areně však v elitní fázi nestačil na Charkov a slavnou Barcelonu, díky čemuž skončil až na třetí pozici.

    Následně se mužstvu z východu Čech podařilo obhájit mistrovský titul, když ve všech zápasech play-off ho nepotkalo ani jedno zaváhání. Díky dobrému koeficientu byl ERA-PACK nasazen přímo do Main round, UEFA mu svěřila pořadatelství, a tak evropské týmy uvidíme opět na Zimním stadionu v Chrudimi.

    Před sezónou opustil kádr Brazilec Douglas, který byl vyhlášen nejlepším hráčem loňského play-off, jeho cesta dále vedla do Kairatu Almaty. Místo něho chrudimské vedení s trenéry Danielem a Bartuškem přivedlo do týmu Brazilce Kilmera a Paulinha, španělské Alvarita, který dříve hájil barvy maďarské Györu. Společně s nimi se Chrudimští pokusí o historický postup do Final Four znovu, prvním důležitým krokem je zvládnout úvodní utkání proti Minsku.
     
    Oba celky se začínají na hrací ploše rozcvičovat, chrudimští futsalisté budou plnit roli favorita. Již v prvním zápase se ale ukázalo, že v Main round již není nic jednoduché.
     
    Úvodní sestavy:

    FK ERA-PACK Chrudim: Ton (Žďánský, Olinha) – Alvarito, Max, Slováček – M. Mareš, Felipe, Koudelka, Chmelík, Kilmer

    FC Stolitsa Minsk: Poljakov (Zrubovič) – Junakov, Silčenko, Ivaško, Gumenjuk – Čibisov, Kuzněcov, Černějko, Pilecki, Černik (C), Ždanovič, Gorbenko

    Rozhodčí: Lemal (Belgie), Boškovič (Černá Hora) – Roure Ramirez (Andora).
     
    Hráči již nastoupili na hrací plochu a jsou hlasatelem představováni fanouškům.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Chrudimští se ujali rozehrávky, jejich první kombinace však úspěchem neskončila. Bude se Minsku dařit lépe?
     
    00:23
    Nikoliv. Brankář Poljakov se dostal pod tlak, odkopem znovu odevzdal balon na nohy chrudimských futsalistů.
     
    00:45
    Kapitán ERA-PACKu Lukáš Rešetár se prodral do dobré střelecké pozice, dvojice bránících hráčů mu však jeho zakončení zblokovala.
     
    01:07
    Nyní již Lukáš Rešetár prověřil pozornost Poljakova, prudká rána po zemi ale mířila doprostřed branky, a tak nenadělala brankáři Stolitsy výraznější potíže.
     
    01:51
    A znovu v hlavní roli kapitán Chrudimi Lukáš Rešetára, který byl u postranní čáry tvrdě zasažen Černikem. Po chvilce oddychu na hrací ploše je persona nejen chrudimského, ale celkově českého futsalu zpět na nohou.
     
    02:02
    Max faulován Černikem, Chrudim staví první zajímavou standardní situaci.
     
    02:15
    Rozehrávka skončila na noze střídajícího Felipeho, jehož ale zazlobilo zpracování, a tak se ke střele nedostal. Chrudimští to musí zkoušet znovu.
     
    02:35
    Dnes poprvé se ozvala také skupinka běloruských fanoušků, kteří přijeli své hráče do České republiky podpořit. Kotel ERA-PACKu je ale pochopitelně značně početnější.
     
    03:28
    Minsk právě vstřelil branku!
    Tak to je nepříjemný vstup pro českého mistra do základní fáze UEFA Futsal Cupu! Rychlá rozehrávka autového vhazování skončila střelou Gumenjuka, kterou brankář Ton vyrazil pouze nad sebe, kde stál DMITRIJ SILČENKO, který hlavou doklepl míč do chrudimské branky – 0:1!
     
    04:03
    Chrudim právě vstřelila branku!
    Běloruský mistr se však z vedení příliš dlouho neradoval! Felipe si všiml před brankou nabíhajícího ALVARITA, který jeho nabídku jemně přizvedl pod břevno a nedal brankáři Poljakovovi žádnou šanci zasáhnout – 1:1!
     
    05:46
    Vzápětí měli Chrudimští obrovskou šanci na stržení vedení na svoji stranu! Felipe se bravurně proháčkoval až před branku, gólmanovi Poljakovovi udělal chytrou kličku, po které ještě našel v lepší pozici nabíhajícího Maxe! Jeho rána trefila pouze na brankové čáře stojícího obránce, který zabránil druhému gólu Chrudimi!
     
    06:22
    ERA-PACK je v současné době o poznání aktivnějším mužstvem, Bělorusové se musí soustavně bránit.
     
    06:42
    Kilmer se nyní nedohodl s Koudelkou, nepřesná přihrávka ukončuje akci desetinásobného mistra.
     
    07:05
    Ždanovič po Koudelkově zákroku přihrál pád, sudí mu jeho divadelní akt nezbaštil.
     
    07:23
    Rychlý protiútok Minsku pohořel na nepřesné přihrávce Černika, z následné protiakce neudeřilo ani na straně druhé.
     
    07:46
    Denis Gumenjuk je v úvodu zápasu směrem dopředu hodně aktivní, jeho prudkou přízemní ránu musel Ton skvělým zákrokem vytáhnout na rohový kop!
     
    08:02
    Po výhozu Tona byl Lukáš Rešetár v rohu hřiště bráněn dvěma protihráči, kteří mu nakonec čistým způsobem balon odebrali.
     
    08:34
    Chrudim právě vstřelila branku!
    Tak to byla parádní samostatná akce MATĚJE SLOVÁČKA! Mladý chrudimský reprezentant si vzal na půlící čáře balon, obešel posledního obránce i s gólmanem a v pádu do poloprázdné branky strhl vedení na stranu českého mistra z Chrudimi – 2:1!
     
    09:00
    Felipe mohl ke svým dvěma asistencím přidat také vstřelenou branku, z ostrého úhlu dělovkou prostor mezi třemi tyčemi netrefil.
     
    09:13
    Dobrá práce Lukáše Rešetára u pravé postranní čáry zajistila pro Chrudim rohový kop.
     
    09:18
    Po jeho rozehrávce Felipe nedokázal zasáhnout míč, pod tlakem raději poslal míč do zámezí.
     
    09:38
    První akumulovaný faul na konto ERA-PACKu připsal Matěj Slováček, který dle soudu hlavního rozhodčího z Belgie fauloval Gumenjuka. Z následného volného přímého kopu Minsk žádné nebezpečí před brankou Chrudimi nevyprodukoval.
     
    10:18
    Černik měl hodně prostoru při postupu k brance, i přesto se mu zakončení ale příliš nepodařilo. Rána prosvištěla zhruba metr nad břevnem Tonovy svatyně.
     
    10:40
    Koudelka si u levé postranní čáry obhodil Gumenjuka, míč na hrací ploše ale nezachytil. Nakonec z toho bude pro Chrudimské alespoň rohový kop.
     
    10:53
    Černěnko se dostal k nenápadné střele, jeho pokus byl nakonec několikrát tečován a velmi ohrozil chrudimskou branku! Ton měl velké štěstí, že míč nakonec skončil těsně vedle levé tyče!
     
    11:23
    Bělorusové z Minsku vysouvají svůj forčekink a snaží se napadat rozehrávku ERA-PACKu. Právě na tento fakt reaguje trenér Daniel oddechovým časem pro své svěřence.
     
    11:57
    Felipe znovu prokázal šikovnost, když se prokličkoval podél pravé postranní čáry do dobré příležitosti. Přihrávka na nabíhajícího Koudelku již byla ale trochu navíc.
     
    12:32
    Felipe si nyní hlasitě vyříkával sporný zákrok s Denisem Gumenjukem, chrudimští hráči i fanoušci se domnívali, že se měl pískat pro Chrudimské pokutový kop.
     
    13:11
    Slováček dobrým obranným zákrokem pozastavil útočnou akci Minsku, hosté jsou již znovu s balonem na chrudimské polovině.
     
    13:33
    Matěj Slováček obral na půlící čáře o míč kapitána Černika a následně postupoval sám na branku! Jeho přízemní střela nakonec skončila těsně mimo!
     
    14:27
    Ostrá rána Maxe z pravé strany byla Poljakovem vyškrábnuta nad břevno, Chrudim zůstane před brankou běloruského soka.
     
    15:00
    Alvarito zezadu přistrčen Černěnkem, který připsal na konto Minsku třetí akumulovaný faul. V tuto chvíli to ale pro běloruský tým není žádná velká katastrofa.
     
    15:11
    Lukáš Rešetár se z ničeho nic zjevil sám před běloruským brankářem, byl ale již příliš blízko na to, aby dokázal něco vymyslet! Poljakov předvedl další úspěšný zákrok!
     
    15:51
    Silčenko chtěl připsat na konto Stolitsy druhou vstřelenou branku, jeho zakončení z pravé strany se otřelo o boční síť Tonovy klece.
     
    16:33
    Minsk kombinuje na útočné polovině a snaží se prodrat do střelecké příležitosti. Chrudimská obrana pracuje velmi svědomitě.
     
    16:59
    Ždanovič zkusil štěstí z ostrého úhlu a z otočky, jeho pokus ale neměl přílišné šance na úspěch.
     
    17:07
    Alvarito hledal hlavičkou nabíhajícího Koudelku, balon ale nakonec doskákal pouze do rukavic brankáře Poljakova.
     
    17:37
    Před brankou Chrudimi se osamocen objevil Ždanovič, jeho pokus Ton vyrazil ke kapitánovi Černikovi, jehož dorážka ale nebyla ideální!
     
    17:37
    Trenér Minsku si žádal oddechového času, sudí mu to ale z mně neznámého důvodu nepovolili.
     
    18:01
    Až nyní si Minsk vybírá time-out. Podaří se Bělorusům ještě něco v prvním poločase vymyslet?
     
    18:21
    Ton si připsal další vynikající zákrok, když zneškodnil ránu Gorbenka! Bělorusové ale v dnešním zápase rozhodně nehrají druhé housle!
     
    18:42
    Ránu Michala Mareše vyrazil Poljakov pouze k Felipemu, který akrobatickým způsobem ze vzduchu minul branku Minsku!
     
    19:21
    Hostující mužstvo kombinuje na polovině Chrudimi a snaží se ještě něco vymyslet. Příliš času jim však již nezbývá.
     
    19:30
    Lukáš Rešetár uviděl za nějaké protesty od rozhodčího žlutou kartu.
     
    19:46
    Alvaritova hlavička z velké vzdálenosti nepatřila mezi nejpřesnější, Minsk dostane ještě jednu možnost zaútočit.
     
    První poločas skončil.
     
    Poměrně nervózní první poločas nakonec přinesl tři branky a vedení ERA-PACKu 2:1. Stolitsa Minsk však z pozice outsidera nehraje vůbec špatně, brankář Ton se několikrát musel činit. Mnohem více práce však měl brankář Poljakov, který zneškodnil mnoho příležitostí. Druhá polovina dnešního mače vypukne asi v 21:02.
     
    Statistiky zápasu:

    střely: 15:11
    střely na branku: 10:7
    zblokované střely: 4:4
    rohy: 8:6
    fauly: 1:4
     
    Hráči obou týmů jsou již zpět na hrací ploše, druhá půle za malou chvilku odstartuje.
     
    21
    Začal druhý poločas.
     
    20:48
    Tonův nákop na zabíhajícího Alvarita postrádal přesnost, míč končí u Poljakova.
     
    21:21
    Max na pravé straně těsně nedosáhl na Felipeho pas, ve skluzu by uklízel míč prakticky do prázdné branky. Velká škoda pro Chrudim.
     
    22:03
    Minsk je v úvodu druhé půle pod tlakem českého mistra, ERA-PACK se však ke kloudnějšímu zakončení prodrat nemůže.
     
    22:47
    Chytrou přihrávku Michala Mareše na Alvarita na poslední chvíli odrazil do zámezí pozorný Gumenjuk, Chrudimští však zůstanou u balonu.
     
    23:32
    Po propadnutí chrudimské obrany byl úplně sám před brankou Ždanovič, Ton se mu ale reflexivně vrhl pod nohy a vynikajícím zákrokem udržel chrudimské vedení!
     
    23:39
    Následná prudká rána Černěnka již postrádala přesnost.
     
    24:36
    Koudelka ve vynikající střelecké pozici sestřelen Gumenjukem, Chrudim dostane k dispozici volný přímý kop z vynikající pozice.
     
    24:38
    Max posunul míč na Tomáše Koudelku, který tvrdou ranou protáhl Poljakova. Z následného rohového kopu Chrudim již nic vytěžit nedokázala.
     
    25:23
    Minsk se po delší době podíval na útočnou polovinu, příliš dlouho se tam ale nezdržel. Ke slovu se dostávají znovu futsalisté Chrudimi.
     
    25:47
    Ždanovič dostal nabito a z první ostrou ranou napálil tyčku chrudimské branky!
     
    27:02
    ERA-PACK se poprvé ve druhé půli dostává pod tlak, běloruský mistr se aktivně snaží o srovnání nepříznivého stavu.
     
    28:15
    Felipe ukázkoval prosvištěl po pravé straně a našel nabíhajícího Matěje Slováčka! Ten vstříc brankáři nechal vyniknout Poljakova!
     
    28:15
    Sám Felipe si při centru ve skluzu přivodil drobné zranění, nakonec to ale nevypadá na nic vážného a hráč, který připravil oba góly ERA-PACKu bude moci pokračovat v dnešním střetnutí.
     
    28:39
    Centr Junakova nikoho v barvách Stolitsy nenašel, z rozehrávky se může těšit brazilský brankář ve službách Chrudimi – Ton.
     
    28:51
    Gumenjuk zkusil zakončení na přední tyč, jeho rána ale Tona zaskočit nedokázala.
     
    29:44
    Černik přes pozorného Slováčka projít nedokázal, Minsk však bude pokračovat s míčem na útočné půlce.
     
    30:03
    Gumenjuk nedokázal přes Rešetára zakončit, Stolitsa je však v posledních minutách hodně aktivní.
     
    30:50
    Matěj Slováček byl poslán k zemi Ivaškem, sudí ani tentokrát nedovolený zákrok nepíská. Musím uznat, že v úvodní den turnaje jsou rozhodčí poněkud mírní.
     
    31:47
    Denis Gumenjuk opět vyslal na branku Minsku jedovatý pokus, Ton opět jeho dělovku bravurně zlikvidoval.
     
    32:40
    Gorbenko příliš dotíral na Felipeho, až mu rozhodčí odpískal nedovolený zákrok. Minsk má na kontě tři fauly, Chrudim pouze dva.
     
    32:52
    Rázem přichází čtvrtý faul Stolitsy, který mírně komplikuje situaci běloruského týmu. Dva nedovolené zákroky nyní dělí Chrudim od pokutového kopu.
     
    33:32
    Junakov z rohového kopu namazal Gumenjukovi, jehož rána zamířila až pod střechu chrudimského stadionu.
     
    34:00
    Lukáš Rešetár postupoval sám na branku, měl spoustu času na zakončení, ale stejně gól nevstřelil! Poljakov další vynikajícím zákrokem udržel běloruského mistra ve hře!
     
    34:52
    Čas do konce se pro Stolitsu krátí, Chrudimští ale budou mít s udržením těsného náskoku ještě spoustu práce.
     
    35:03
    Vladimir Levus si vyžádal oddechový čas, Minsk chystá hru bez brankáře, která jistě trochu více podpoří rostoucí tlak Stolitsy!
     
    35:13
    Minsk právě vstřelil branku!
    Tak to bylo velmi rychlé! Běloruský tým se necelých pět minut před koncem zápasu dočkává srovnání. ALEXANDER ČERNIK dostal přesný pas a z voleje nekompromisně umístil balon pod břevno Tonovy branky – 2:2! Asistence: Oleg Gorbenko.
     
    35:40
    Chrudim právě vstřelila branku!
    Hrdina dnešního utkání MATĚJ SLOVÁČEK znovu trochu přiblížil chrudimské futsalisty tříbodovému zisku! Chrudimský střelec se s ničím nepáral a prudkou ranou rozpoutal v publiku obrovskou vlnu radosti – 3:2! Asistence: Alvarito.
     
    36:19
    Minsk znovu odvolává brankáře, rozlišovací dres si bere Denis Gumenjuk.
     
    36:47
    A právě rána Denise Gumenjuka z první do poloprázdné branky skončila jen těsně nad!
     
    37:00
    Alvarito se dostal po pěkné narážečce s Maxem do stoprocentní příležitosti, trestuhodně ale netrefil branku gólmana Poljakova!
     
    37:33
    Chrudimští se snaží držet míč na útočné polovině a ukrajovat vteřinku po vteřince.
     
    37:54
    Brankář Poljakov je zpět na střídačce, Minsk kombinuje s pěti hráči v poli.
     
    38:16
    Obrovskou příležitost Junakova vytáhl skvělým zákrokem z levé šibenice Ton! Tlak běloruského týmu v těchto chvílích opravdu graduje!
     
    38:18
    Kouč Daniel Ibaňes Caetano si vybírá čas na oddych a dává svým hráčům cenné rady do posledních 102 sekund, které nás v dnešním utkání ještě čekají.
     
    38:41
    Minsk je u balonu a snaží si vypracovat gólovou příležitost.
     
    38:55
    Ostrá rána Junakova končí dalším zákrokem chrudimského brankáře Tona.
     
    39:23
    Chrudimský stadion fandí ve stoje, Minsk se zběsile snaží o vyrovnání.
     
    39:43
    Rána Silčenko končí zákrokem chrudimského gólmana, Max odkopává míč daleko od domácí klece.
     
    39:59
    Míč poskakoval před brankou Chrudimi, poslední střela Junakova končí na boční síti!
     
    Konec zápasu.
     
    Chrudimští vítězí v nervydrásajícím střetnutí 3:2 a připisují si do tabulky veledůležité tři body, které je posouvají mnohem blíže postupu! Příjemný zbytek večera přeje z Chrudimi Petr Dejnožka!
     
    Statistiky zápasu:

    střely: 19:15
    střely na branku: 7:4
    zblokované střely: 5:7
    rohy: 5:6
    fauly: 4:2 (18:11:32)

    Petr Dejnožka

    Góly: 5. Alvarito (Felipe), 9. Slováček (Felipe), 36. Slováček (Alvarito) – 4. Silčenko (Gumenjuk), 36. Černik (Gorbenko)

    Karty:   20. Rešetár (CHR)


    FK Chrudim: Ton (Žďánský, Olinha) – Alvarito, Max, Slováček – M. Mareš, Felipe, Koudelka, Chmelík, Kilmer
    FC Stalitsa Minsk: Poljakov (Zrubovič) – Junakov, Silčenko, Ivaško, Gumenjuk – Čibisov, Kuzněcov, Černějko, Pilecki, Černik (C), Ždanovič, Gorbenko

    Rozhodca: Lemal (Belgie), Boškovič (Černá Hora) – Roure Ramirez (Andora)