Genk – Brugge 1:1 (kon.) | Gent – Mouscron 1:0 (kon.) | Kortrijk – Lokeren 2:3 (kon.)
koniec
KAA Gent
1:0 (0:0)
Royal Excel Mouscron
cz Nedeľa 14.09.2014, 18:00 • GHELAMCO-arena, Gent (kapacita 19999 diváků - vše k sezení). • Belgická Jupiler Pro League
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mě již úplně všechno. Děkuji za pozornost a někdy zase, nejen u belgické Pro League, napočtenou. (20:11:05)
    Gent jde po odehraném sedmém kole na druhé místo Pro League.

     
    Ještě dodám, že dnešní utkání sledovalo celkem 16 855 diváků.
     
    Ještě zbývá vyhlásit dva nejlepší hráče utkání. Za hosty je to bezpochyby jejich brankář Pierrick Cros (MOP). Hlavně jemu totiž mohli spoluhráči děkovat, že po první půli bylo o co hrát. I na něj nakonec padla slabší chvilka, díky níž rozhodl Kenny Saief o třech bodech pro Gent.

    Na domácí straně je to hlavně díky dobrému výkonu v první půli bosenský rodák se švýcarským pasem Danijel Miličevič (GNT), který chrlil nápady, střílel a byl dobrou spojkou mezi obranou a útokem hráčů reprezentující belgickou provincii Východní Flandry.
     
    Tak je tu konec. S ohledem na oba poločasy můžeme s klidem říci, že domácí nakonec zaslouženě, ač za pět minut dvanáct, přesněji řečeno za osm minut devadesát vítězí. Po krásné akci zakončil akci šťastnou hlavičkou izraelský střídající hráč Kenny Saief. Tímto výsledkem se posouvají Bizoni na druhé místo Pro League o skóre před Oostende. Mouscron jde na čtvrtou pozici.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Mouscron se sice snaží, ale chybí tomu větší rozvaha a klid na kopačkách.
     
    90+2
    Pollet vybojoval roh, to Gentu bohatě stačí.
     
    90+1
    Malinkou čáru přes rozpočet dělá faulem na středu hřiště obránce Jeanvier.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí Vertenten nastavuje dnešnímu utkání tři minuty.
     
    90
    Už probíhá poslední minuta řádné hrací doby a východoflanderští bojovníci drží nejhubenější vedení.
     
    88
    Červení se snaží o vyrovnání. Teď jim jejich dlouhý aut do vápna překazil obranným zákrokem Renato Neto. Následný roh skončil stejně neúspěšně jako dosud všechny akce Mouscronu v dnešním utkání.
     
    87
    Kenny Saief teď odehrál před dotírajícím Genem do autu. Mouscron začne až na své polovině.
     
    85
    Naposledy střídají i domácí. Brazilec Renato Neto nahradí Dejaegereho.
     
    84
    Mouscron se snaží o vyrovnání. Pomůže k tomu Gano, který vběhne na trávník místo Michela?
     
    82
    Mladík Kenny Saief nezapřel svůj temperament a při oslavě branky ukázal, jakou muskulaturu skrývá pod dresem. To se ovšem podle pravidel nesmí a dostává tak žlutou kartu.
    Kenny SAIEF - 1:0
     
    82
    Gent právě vstřelil branku!
    Nakonec se teorie o tom, že se Gent dostane k brance bez velkého počtu šancí, které měl v první půli, vyplní. Domácí Bizoni předvedli zásluhou krásné průnikové přihrávky Nielsena a neméně kvalitního centru Foketa krásný fotbalový moment. Ten zakončil střídající izraelský hráč KENNY SAIEF šťastnou hlavičkou, která jen tak tak propadla pod rukavicemi jinak výtečného Crise. Takže 1:0!
     
    80
    Matz Sels bude po neúspěšném ataku královského klubu z Mouscronu odkopávat od branky.
     
    79
    Gent je v křeči, již 159 minut na svém hřišti nevstřelil branku a na vítězství to nevypadá ani nyní.
     
    78
    Badri to se svým jižanským temperamentem přehnal. Očividně se mu rozhodnutí sudího nelíbilo, což však neměl dávat takto najevo. Dostává žlutou kartu.
     
    75
    Střídají i hosté. Odešel Langil, který přepustil své místo na poslední čtvrthodinu Contoutovi. Opět je tu výměna Francouz za Francouze.
     
    74
    ...a hráč ročníku 1994 Benito Raman vystřídá marockého záložníka Mustaphu Oussalaha.
     
    74
    Dvojstřídání na straně domácích za účelem udělat krok ke kýžené brance. Kenny Saief nahrazuje neproduktivního Depoitra...
     
    72
    Hra ztratila tempo, míč nemá stálého majitele a šancí je jako šafránů. Náznak příležitosti teď ukázal všem přítomným Laurent Depoitre. Trefil před sebou stojícího obránce.
     
    71
    Jeanvier asi nemá dost. Svým dalším ostrým zákrokem v šestnáctce na Miličeviče opravdu pokouší osud. Vertenten je zatím tolerantní.
     
    70
    Podle opakovaného záběru si stoper Julian Jeanvier zahrával s ohněm. Kdyby Vertenten ukázal na značku penalty, moc by se asi francouzský stoper divit nemohl.
     
    69
    David Pollet nesouhlasí, stejně jako ochozy stadionu v Gentu, s rozhodnutím, respektive nerozhodnutím sudího nařídit penaltu za zákrok na něj v pokutovém území.
     
    68
    Miličevič po delší pauze znovu u míče. Tentokrát vymýšlel lobovanou přihrávku na ve druhém poločase prakticky neviditelného Depoitra, který nezpracoval ideálně a připravil se tak o střeleckou pozici.
     
    66
    Spolupráce Dingomého s Diabym dopadla jen slabou střelou druhého jmenovaného do náručí Selse.
     
    65
    Po souboji na středu hřiště se hlasitě obořil proti rozhodnutí sudího domácí stoper Lasse Nielsen. Dánskému obránci pak musel přijít domluvit právě hlavní arbitr, že rozhodování utkání je čistě na něm.
     
    64
    Teď se ale po velké minele v zadních řadách Bizonů musel vytáhnout poprvé výrazněji v utkání brankář domácích Matz Sels, který předvedl vynikající zákrok proti halfvoleji Anice Badriho!
     
    62
    Pollet vybojoval míč pro svůj celek. Modro-bílým však chybí nápaditost a moment překvapení z první půle. V ní naopak chyběly branky. Že by se situace obrátila a Gent vytěžil z minima maximum?
     
    61
    Brecht Dejaegere sice na půli hřiště fauloval, přitom si však při pádu přivodil vlastní zranění. Bude se nuceně střídat?
     
    60
    Standardní situace končí stejně jako ta v předešlých okamžicích. Neúspěšně.
     
    60
    Střelu zablokovala zeď na roh, který rozehraje stejný hráč.
     
    59
    Po faulu nového muže na trávníku již rozhodčí sprejem vyznačuje postavení zdi. Danijel Miličevič je připraven rozehrát.
     
    58
    První střídaní má na svědomí hostující trenér Chibab, který na hřiště pouze mění své francouzské krajany. V podstatě neviditelného Mbembu nahrazuje Tristan Dingomé.
     
    57
    Domácí Bizoni sice nebaví své diváky jako v první půli, ti o to více pochopili, že modro-bílí potřebují hlasitou podporu.
     
    56
    Miličeviče fauluje na středu hřiště již žlutý hříšník Monteyne, tentokrát si ale s osudem nezahrával. Obvyklý faul, které jsou k vidění v podstatě celé utkání.
     
    54
    Pollet se opět pokoušel neúspěšně o střelu. Na jeho obhajobu však teď musím dodat, že byl v obležení hned několika protihráčů a branka byla v tomto případě spíše scifi.
     
    53
    Gent se ne a ne dostat ke kombinační pohodě z prvního poločasu. Jeho hru doprovází řada nevynucených chyb, jak by řekl tenisový klasik.
     
    53
    Ten docela promarnil svým váháním po rozehrávce na krátko Oussalah. Založník z Maroka málem zapříčinil únik hráčů v červeném, což se naštěstí pro něj nestalo.
     
    52
    Gent dostane k dispozici šanci přímý volný kop.
     
    50
    Na druhé straně proběhl protiútok, který řídil nejlepší střelec hostů Abdoulaye Diaby a dokončoval zablokovanou střelou na roh Julian Michel.
     
    49
    Mustapha Oussalah však nyní zapojil do hry své rychlé africké nohy, které přináší šanci domácím v podobě rohového kopu.
     
    48
    Centrum Východních Flander, respektive jeho reprezentanti na travnaté ploše nenastoupili do druhé půle tak aktivně jako do začátku utkání.
    Kapitán domácích Sven Kums se před zápasem vyjádřil na svém twitteru jasně. Vyplní se mu jeho předpoklad a vstřelí KAA ve druhém poločase tolik kýžené branky?

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Vlámsko-valonská konfrontace bude pokračovat zhruba v 19:07. Uvidíme, zda-li se nováček z belgicko-francouzských hranic více osmělí.
     
    Máme za sebou polovinu střetnutí, ve kterém dominuje domácí Gent. Domácí Bizoni měli velké množství šancí, ve kterých měl z velké části prsty švýcarský záložník narozený v Bosně a Hercegovině Danijel Miličevič. Jejich exekuci pak většinou David Pollet, ale předsezónní posila z Anderlechtu zkrátka hledá střeleckou formu. I proto je stav po pětačtyřiceti minutách bezbrankový. Leč nutno dodat také díky skvělému výkonu brankáře Mouscronu – Pierricka Crose. Francouzský strážce se musel vytáhnout hned proti šest střelám, z nichž minimálně čtyři volaly po brance.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Rami Gershon v ní nenašel nohu Depoitra a míče se může v pohodě ujmout Cros.
     
    45
    Hlavní rozhodčí Vertenten nastavuj první půli ještě jednu minutku navrch.
     
    44
    Oussalah poslal do vápna skoro dokonalý centr, David Pollet ale ne a ne namířit první trefu v novém klubu. Tentokrát centr marockého záložníka trestuhodně podskočil!
     
    43
    Ty alespoň prozatím zastavil odehráním za autovou čáru Jeanvier.
     
    42
    Gent se opět snaží si vystřelit náskok ještě před odchodem do kabin. Obrana červených zažívá horké chvíle.
     
    41
    Opět se ke slovu přihlásil bosenský rodák se švýcarským pasem. Thomas Foket jej ideálně našel na vrcholu šestnáctky, odkud sedmasedmdesátka vystřelila. Francouzský brankář Pierrick Cros ve službách Mouscronu se zaskvěl výbornou robinzonádou.
     
    39
    Peyre po krátkém ťukesu svých spoluhráčů neodhadl přesně své sprinterské předpoklady a v souboji jeden na jednoho proti Asaremu jasně prohrál. Odkopává Matz Sels.
     
    38
    Stejný hráč v červeném se teď snažil vyskočit na centr Langila, leč výšku Jana Kollera nemá, tudíž jej neměl šanci zakončit.
     
    37
    Rami Gershona se u půlící čáry provinil nedovoleným zákrokem na mouscronského ostrostřelce z Lille, Abdoulaye Diabyho.
     
    36
    Nápor a salva střel v podání východoflanderských hráčů v posledních okamžicích na chvíli utichly. Hraje se především ve středu hřiště.
     
    35
    Na levé straně z pohledu Mouscronu probíhala krátká kombinace Mbemby a Langila. Neúspěšně.
     
    33
    První žlutou kartu obdrželi také domácí. Provinil se ghanský stoper Nana Kwesi Asare.
     
    32
    Okamžitě z protiútoku pálil syn bosenských rodičů, kteří jako mnozí další utekli před válkou na Balkáně, Danijel Miličevič. Nyní byl nepřesný úplně. Trefil asi předposlední řadu GHELAMCO-areny.
     
    32
    Po třetím rohu červených vznikla v pokutovém území Gentu strkanice, ve které se málem gólově zorientoval Peyre. Leč jen málem.
     
    31
    Urostlý bloďák Pollet na hrotu útoku Bizonů nyní nevypočítal centr na svého parťáka Depoitra a míč končí pod kontrolou Crise.
     
    30
    Davidu Polletovi byl odpískán první ofsajd dnešního střetnutí.
     
    29
    Pro Langila tu byla šance na reparát, která se již zdařila mnohem lépe než první štace. Ovšem kýženou branku nepřináší.
     
    28
    Šanci zahrozit dostal i Mouscron. Rohový kop však postrádal vše, co má kvalitně zahraná standardní situace mít. Gent se v pohodě osvobozuje.
     
    26
    No domácí fanoušci se musejí bavit, jejich miláčci jim zatím dělají radost, i když bezbrankovou. Po další krásné přihrávce Mustaphy Oussalaha pálil krásnou technickou ránu švýcarský šikula Danijel Miličevič do břevna!
     
    25
    Ta se teď nepovedla. Přihrávku Oussalaha napříč šíří hřiště nestihl na hrací ploše Dejaegere.
     
    24
    Stále stejný obrázek. Domácí KAA začíná přihrávanou okolo středového kruhu další rychlou akci, tentokrát na levé straně.
     
    23
    Po další pohledné akci z pravé strany a centru aktivního Miličeviče hlavičkoval do náruče Crose Laurent Depoitre.
     
    22
    Steeven Langil se nyní malinko přepočítal a po zásluze inkasuje žlutou kartu, již třetí svého týmu v dosavadním průběhu, za teatrální pád v pokutovém území.
     
    21
    Gent drtí valonského soupeře jako parní válec nerovnou silnici. Teď to pro změnu zavánělo penaltou. V šanci se po exekuci standardky zjevil Depoitre. Belgický nejlepší střelec svého týmu byl sporně zadržen. Píšťalka Vertentena zůstala němá.
     
    20
    Po jeho exekuci byl tvrdě atakován Miličevič, za což vidí hostující kapitán Vandendriessche žlutou kartu. Opět je tu zajímavá příležitost.
     
    18
    Gent dává vědět, že to budou právě jeho hráči, kteří chtějí brát body. Nejprve jen těsně vedle pálil Oussalah, hned za několik okamžiků zablokovala Depoitrovu střelu obrana Mouscronu na rohový kop.
     
    17
    David Pollet ve druhé obrovské šanci, kterou nyní dokonale promarnil. Po signálu zahraném po přímém kopu byl zcela sám před Crosem, ovšem míč si neobratně ukopl a bylo po šanci.
     
    16
    První žlutou kartu za úmyslné hraní rukou vidí jediný belgický hráč v sestavě hostí. Pieter-Jan Monteyne může být i rád, protože to zavánělo spíše kartou, která je totožná jako jeho dres.
     
    14
    Nepřesnosti okolo středového kruhu v posledních chvílích, ze kterých nakonec vyšel lépe královský klub z Mouscronu. Po několika přihrávkách nakonec vypálil těsně vedle Steeven Langil.
     
    13
    Domácí modro-bílí Bizoni prozatím drží otěže utkání stejně jako míč, tudíž s velkou převahou. Uvidíme, zda-li se pohne skóre v dalších chvílích v jejich prospěch.
     
    11
    První velká šance domácích, do které se propracovala posila z Anderlechtu David Pollet. Hráč s devítkou na zádech využil zaváhání v obraně Mouscronu a po krátké kličce ve vápně pořádně prověřil rukavice Crose!
     
    9
    Diaby se natahoval po Michelově povedeném centru. Francouzský šutér však svou sedmou branku v ročníku nepřidal. Prozatím.
     
    8
    Chvilka poezie pro hráče z belgicko-francouzského pohraničí. Asare fauluje Michela. Zajímavá standardka pro červené.
     
    7
    Opět neúspěšně. Cros může vykopnout daleko od branky.
     
    6
    Druhý rohový kop a Miličevič znovu u jeho režie.
     
    5
    Územní převahu mají zatím domácí hráči, kteří častují obranu v červeném především po stranách.
     
    4
    Oussalah se probíjel na vrcholu pokutového území a byl faulován. Následný centr trefil z voleje kapitán domácích Kums jen do připravené obrany.
     
    2
    Situace málo vídaná při utkání evropské nejvyšší soutěže. Hráč hostí Peyre je potrestán špatně hozeným autem. Vhazují tedy domácí Bizoni.
     
    1
    Miličevič sice našel hlavu Gershona na první tyči, izraelský zadák ovšem směr nevypočítal přesně a poslal míč za brankovou čáru.
     
    1
    Hned po prvním průniku Gentu na pravé straně a následném centru uvidíme první rohový kop utkání.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba kapitáni – za domácí Kums a za hosty Vandendriessche – si podávají ruce. Abychom fanouškům bez videopřenosu přiblížil i barvy dresů. Mouscron v červeném, domácí Bizoni v klasické modré kombinaci.
     
    Po podrobném průchodu sestavami obou celků, uvidíme, že Gent vsadí z poloviny na Belgičany, kterých najdeme ve výběru pro dnešní zápas šest. Zbylých pět je mix národů. Mouscron by se svou dnešní základní jedenáctkou spíše hodil do sousední Ligue 1. Hned deset Francouzů najdeme v týmu trenéra stejné národnosti – Chibaba.
    Přestože v našich luzích a hájích bojujeme s vydatným deštěm, v Gentu se těší ze sluníčka a utkání by tak mělo doprovázet ideální fotbalové počasí.

     
    Úvodní sestavy:

    KAA Gent: Sels – Asare, Gershon, Nielsen, Foket – Oussalah, Kums – Miličevič – Dejaegere, Depoitre – Pollet.
    Náhradníci: Vandenbussche – Renato Neto, Raman, Saief, Van der Bruggen, Locigno, Belhocine.

    Royal Mouscron-Péruwelz: Cros – Monteyne, Jeanvier, Mézague, Peyre – Vandendriessche, Mbemba – Michel – Langil, Badri – Diaby.
    Náhradníci: De Vlamynck – Gano, Verstraete, Dingome, Houzé, Contout.

    Rozhodčí: B. Vertenten – R. Vanyzere, T. Nijssen – T. Derycke (všichni BEL).
    Jednadvacetiletý mladík mezi třemi tyčemi Gentu Mats Sels:
    "Po porážce si rychle napravíme chuť"

     
    KAA GENT

    Ani do polohy svého dnešního soupeře to nemá tým z Mouscronu daleko. Pokud se vydáte po dálnici E17, jste v Gentu za zhruba tři čtvrtě hodinku. Bizoni se po loňském sedmém místě a boji v křížové tabulce o Evropskou ligu čítající čtyři mužstva, znova snaží o pohárovou Evropu. Minulý ročník zaostali za postupujícím Oostende o čtyři body. Letos se hráči z města, které je správním centrem vlámské provincie Východní Flandry, pokouší o nápravu. Zatím úspěšně.

    Důležitý říční přístav v Belgii, který hraje v lize pod názvem KAA, v dosavadním průběhu získal o jeden bod méně než jeho dnešní sok, tedy 10. Tým s indiánem ve znaku je nabral hned po prvních čtyřech kolech. Poslední dva duely svěřenci trenéra Heina Vanhaezebroucka však prohráli, takže se budou snažit o reparát. Především minulý zápas na domácí půdě nevyšel. Výsledek 0:1 s Kotrijkem nepotěšilo oko asi žádného fanouška modro-bílých.

    Co se týče změn v kádru, tak bylo ve Východních Flandrech celkem rušno. Asi největší posilou se zdá býti zatím bývalý hráč Oostende Laurent Depoitre, který je doposud nejlepším střelcem týmu se třemi brankami. Další zvučnou posilu vidí klub v útočníkovi z belgického velkoklubu. Anderlecht Brusel opustil před začátkem sezóny David Pollet, jenž se ovšem výrazněji neprosadil.

    Klub naopak opustil před začátkem reprezentační pauzy další forvard Habib Habibou. Středoafrický sedmadvacátník dostal nabídku od francouzského Rennes, kterou nepohrdl a 2. září se přesunul do nového klubu. Za Gent v letošní sezóně stihl jednu vstřelenou branku.
     
    ROYAL MOUSCRON-PÉRUWELZ

    Tým z valonského města Mouscron ležícím na severozápdě země zažívá povedený restart. V roce 2010 se totiž královský klub sjednotil se zkrachovalým prvoligovým klubem RE Mouscron. Po zařazení do čtvrté ligy se během čtyř ročníků dostal až zpět do první ligy, kde teď drží zatím senzační třetí příčku.

    Tým pod vedením francouzského trenéra Rachida Chibaba provedl před začátkem sezóny mnoho změn. Hned sedmnáct hráčů připutovalo do kádru nováčka Jupiler League. Největší "naleziště" fotbalistů našel valonský tým v sousední Francii, z nichž hned sedm poskytl důl v Lille. A vypadá to, že to byl dobrý tah.

    Abdoulaye Diaby totiž v dosavadním průběhu svého hostování vstřelil šest branek ve stejném počtu utkání. O dva vstřelené góly méně má kontě pro změnu loňská posila ze severovýchodu Francie – Anice Badri. Není divu, že tyto dva týmy takto úzce spolupracují. Obě města jsou od sebe vzdáleny pouhých 26 kilometrů.
     
    Přeji příjemnou, ač propršenou a sychravou, zářijovou neděli. Od 18:00 se odehraje, mimo mnoha dalších jiných utkání, zápas sedmého kola belgické Jupiler Leauge. Střetnou se v něm hráči domácího Gentu a letošního ligového nováčka Royal Mouscron-Péruwelzu. Půjde o souboj o čelo tabulky. Nováček ze stánku Le Cannonier totiž prohrál pouze v prvním kole na půdě Anderlechtu, od té doby body neztratil a s jedenácti zářezy na tabulkové pažbě čpí na třetím místě. Indiáni z Gentu jsou hned za nimi.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Dominik Tobola

    Góly: 82. Saief

    Karty:   33. Asare (GNT), 82. Saief (GNT) – 16. Monteyne (MOP), 20. Vandendriessche (MOP), 22. Langil. (MOP), 78. Badri (MOP)


    KAA Gent: Sels – Asare, Gershon, Nielsen, Foket – Oussalah (74. Raman), Kums – Miličevič – Dejaegere (85. Renato Neto), Depoitre (74. Saief) – Pollet.
    Náhradníci: Vandenbussche – Renato Neto, Raman, Saief, Van der Bruggen, Locigno, Belhocine.

    Royal Excel Mouscron: Cros – Monteyne, Jeanvier, Mézague, Peyre – Vandendriessche, Mbemba (58. Dingomé) – Michel (84. Gano) – Langil (75. Contout), Badri – Diaby.
    Náhradníci: De Vlamynck – Gano, Verstraete, Dingome, Houzé, Contout.

    Rozhodca: B. Vertenten – R. Vanyzere, T. Nijssen – T. Derycke (všichni BEL).

    Diváci: 16 855.