Estónsko – Slovinsko 1:7 (kon.) | Luxembursko – Škótsko 0:3 (kon.) | Bosna – Maďarsko 1:4 (kon.)
Holandsko U21 – Slovensko U21 0:1 (kon.) | Ukrajina – Lichtenštajnsko 3:0 (kon.) | Švajčiarsko – Lotyšsko 7:1 (kon.)
Holandsko – Slovensko 0:1 (kon.) | Francúzsko – Island 1:1 (kon.)
koniec
Holandsko U21
0:1 (0:0)
Slovensko U21
Pondelok 08.09.2014, 18:30 • Koning Willem II Stadion (Tilburg) • Kvalifikácia na ME U21
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.
     
    Vitajte na Štadióne Willema II., kde nás čaká veľkolepé vyvrcholenie kvalifikačnej skupiny C.

    Slovenská omladina sa môže prípadným víťazstvom nad holandskými rovesníkmi kvalifikovať do 14-člennej baráže, z ktorej sedem víťazov doplní na majstrovstvách Európy 2015 českého usporiadateľa. Do play off o Euro postupuje desať víťazov skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest.
    Ak by sa nám nepodarilo triumfovať, stále by tu bola istá teoretická šanca na baráž i pri remíze, nato sa však Galádovci nemôžu spoliehať. Rovnako nebude taktizovať ani Holandsko, ktoré si vo štvrtok vyrobilo poriadnu blamáž. Akú pointu bude mať táto zamotaná hádanka?

    Tabuľkové postavenie:

    1. Holandsko: 5 – 1 – 1; skóre 22:5; body 16
    2. Slovensko: 4 – 2 – 1; skóre 18:7; body 14

    Forma:

    Holandsko: P – V – V – R – V – V
    Slovensko: R – V – R – V – P – V

    Oranjes vstúpili do kvalifikácie vo veľkom štýle. Hneď na úvod sfúkli Škótov (4:0), následne sa síce vytrápili na pôde Luxemburska (1:0), no Gruzíncov si na ich vlastnom trávniku podali s „prstom v nose" (6:0). Podobné chute mali Jong Oranje i v NTC v Senci, no všetko bolo napokon inak. Mladí Slováci dokázali výber Adrieho Kostera dokonale zaskočiť a oranžoví sa napokon v závere strachovali aj o jeden zostávajúci bod.
    Sebavedomie zástupcov Beneluxu však nebolo nijako zvlášť narušené, práve naopak. Už v nasledujúcom stretnutí si tenisovým výsledkom poradili i so Škótskom (6:1) a napriek ďalším problémom s Luxemburskom (3:1) si išli po postupovú definitívu. Doma sa im síce podarilo prehrávať Gruzíncov, no gól dlho neprichádzal, až zahrmelo na druhej strane, kedy sa 20 minút pred koncom presadil Jigauri. Oranjes sa už v závere nepodarilo ani vyrovnať a dnes tak budú hrať o všetko. Na postup im ale bude stačiť i remíza.

    To mladíci Ivana Galáda musia ísť s kožou na trh a práve oni musia byť tí odvážnejší. Ako som už spomínal, vďaka priaznivejšiemu skóre by im na postup do baráže mohla stačiť i remíza, ktorou by v improvizovanej „tabuľke druhých tímov" predstihli Taliansko, Rakúsku i Island, no to by museli aspoň dve tieto družstvá svoje zápasy prehrať. To však nie je úplne vylúčené, keďže Rakúšania cestujú do Španielska a Island vyzvú na svojej pôde favorizovaní Francúzi.
    Náš výber futbalistov do 21 rokov začal kvalifikáciu exportným triumfom v Luxembursku (7:1). Hattrickom sa vtedy blysol Ivan Schranz. Po následnom vydretom víťazstve nad Gruzínskom (1:0) ale prišlo tvrdé precitnutie na pôde Škótska (1:2). Jeseň sme dohrávali povinnými bodmi s Luxemburskom (3:0) a Gruzínskom (3:1), ku ktorým sme pridali jeden bonusový za spomínanú remízu s dnešným súperom (2:2). V štvrtok sme doma napriek výbornému výkonu nezdolali Škótov, ktorí z minima vyťažili maximum (1:1) a dnes je teda naša misia jasná.

    Vzájomné zápasy:

    14.11.2013; Slovensko – Holandsko 2:2 (KME 2015)
    (Zreľák, Malec – Castaignos, Vilhena)

    15.10.2012; Holandsko – Slovensko 2:0 (KME 2013)
    (Wijnaldum, L. de Jong)


    11.10.2012; Slovensko – Holandsko 0:2 (KME 2013)
    (2x van Ginkel)

    Úvodné stretnutie tohto kvalifikačného cyklu som už spomínal. V Senci sme gólom Zreľáka viedli 1:0, no Oranjes dokázali po našich chybách otočiť priebeh. Štvrťhodinu pred koncom ale Tomáš Malec vyrovnal a po Locadiovom vylúčení sme útočili i na všetky tri body.
    Na tie sme však nedosiahli, rovnako ako rok predtým v kvalifikačnej baráži o účasť na Eure 2013 v Izraeli.
    Po dvoch slušných predstaveniach sme končili v play off s trpkou súhrnnou porážkou 0:4.


    NOMINÁCIE:

    Holandsko

    Brankári:
    Warner Hahn (PEC Zwolle), Mickey van der Hart (Ahead Eagles)

    Obrancovia: Joshua Brenet, Jorrit Hendrix a Karim Rekik (všetci PSV Eindhoven), Mike van der Hoorn a Ruben Ligeon (obaja Ajax Amsterdam), Nathan Aké (Chelsea), Joost van Aken (SC Heerenveen), Mike te Wierik (Heracles Almelo)

    Stredopoliari: Jean-Paul Boëtius, Elvis Manu a Tonny Vilhena (všetci Feyenoord Rotterdam), Marco van Ginkel (AC Miláno), Guus Hupperts (AZ Alkmaar), Daley, Joris van Overeem (FC Dordrecht), Sinkgraven (SC Heerenveen)

    Útočníci: Luc Castaignos (Twente Enschede), Jürgen Locadia (PSV Eindhoven), Quincy Promes (Spartak Moskva)

    Slovensko

    Brankári:
    Patrik Le Giang (MŠK Žilina), Dobrivoj Rusov (Spartak Trnava)

    Obrancovia: Dávid Hudák a Branislav Niňaj (obaja Slovan Bratislava), Róbert Mazáň (FK Senica), Lukáš Pauschek (Bohemians Praha/CZE), Milan Škriniar (MŠK Žilina), Dionatan Teixeira (Stoke City/ENG)

    Stredopoliari: Jaroslav Mihalík, Jakub Paur a Michal Škvarka (všetci MŠK Žilina), Martin Bukata (MFK Košice), Ondrej Duda (Legia Varšava/POL), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/CZE), Richard Lásik (Slovan Bratislava), Stanislav Lobotka (AS Trenčín), Albert Rusnák (SC Cambuur/NED)

    Útočníci: Tomáš Malec (Rosenborg Trondheim/NOR), Karol Mészáros (Slovan Bratislava), Ivan Schranz (Spartak Trnava), Adam Zreľák (MFK Ružomberok)

    Hlasy pred zápasom:

    Ivan Galád: „
    Riešili sme taktický zámer. Počas takýchto zrazov musíte po prvom zápase rýchlo prepnúť, v krátkom čase hráte proti inej krajine, inej futbalovej kultúre. Hráči vedia, čo bude platiť na Holandsko a pokúsia sa to realizovať.“--- „Hlavu máme stále plnú snov. Chceli sme vyhrať so Škótskom, nepodarilo sa, ale stále sme v situácii, ktorú sme nepredpokladali pred začiatkom kvalifikácie. Máme isté druhé miesto, bojujeme o miesto prvé. Počas celej kvalifikácie sme robili dobré meno slovenskému futbalu, naším cieľom je v tejto chvíli pokúsiť sa o nemožné – vyhrať skupinu.“
     
    -30
    Úvodné zostavy:

    Holandsko U21: Hahn – Ligeon, van Aken, Rekik, Aké – Hendrix, Vilhena – Hupperts, van Ginkel (C), Promes – Castaignos
    Náhradníci: van der Hart – Skingraven, Manu, Boëtius, Locadia, te Wierik, van der Hoorn
    Manažér: Adrie Koster (NED)

    Slovensko U21: Rusov – Pauschek, Niňaj, D. Hudák, R. Mazáň – Paur, Lásik (C) – O. Duda, Hrošovský, Schranz – Zreľák
    Náhradníci: P. Le Giang – A. Rusnák, K. Mészáros, Škriniar, Škvarka, Lobotka, Malec
    Manažér: Ivan Galád (SVK)

    Rozhodca: Javier Estrada – J. Fernández, F. Martín – J. González (všetci ESP).
     
    -5
    Hráči sú už nastúpení na slnkom zaliatej tráve v Tilburgu. Po štátnych hymnách oboch krajín môže kvalifikačný vrchol skupiny C vypuknúť!
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Naša mladá družina už obstarala úvodný výkop na Koning Willem II Stadion. Galádovci nastupujú celí v modrom. Oranjes verní svojej prezývke zľava-doprava.
     
    2
    Okamžite po výkope sa nám podarilo usadiť v rohu súperového ihriska, no namiesto presného centru do vápna sme sa museli brániť rýchlej kontre Holanďanov. Castaignos však dostal pridlhú loptu, ktorú lapil až Dobrivoj Rusov.
     
    3
    Napriek slušnej návšteve zatiaľ panuje v Tilburgu mĺkva atmosféra. Počuť tak aj pokyny Ivana Galáda, ktorý vyháňa svoje ovečky vyššie.
     
    4
    Slovenský posun vpred nebol vôbec márny, pretože z neho rezultovala štandardná situácia, po ktorej zakončoval hlavou Jakub Paur. Lopte ale nedokázal udeliť dostatočnú razanciu. Ľahká práca pre Hahna.
     
    5
    Objektívne musím konštatovať, že Slováci sú v úvode zápasu aktívnejší. Predovšetkým náš vysoký pressing robí domácim problémy.
     
    6
    Strapatý Nathan Aké teraz v hlavičkovom súboji nepríjemne prepadol cez Adama Zreľáka. Obaja si ale podali ruku a po chlapskom súboji môžeme pokračovať s loptou na kopačkách.
     
    7
    Pokračovali sme s ňou veľmi nádejne, keď sa po dynamickej akcii na ľavej strane objavil v koncovke Ivan Schranz, ktorý to spravil s výnimkou zakončenia ideálne. Loptu si výborne naviedol na os ihriska, no odtiaľ pálil len nedôrazne mimo. Kľúčovú fázu akcie teda nezvládol.
     
    8
    Excelentne nám zatiaľ funguje stred poľa. Lásik s Paurom odoberajú neskutočne veľa lôpt, čo Oranjes stojí pri ich opätovnom získaní značnú dávku energie.
     
    9
    Výborne si teraz počínal i Lukáš Pauschek, ktorý stihol predskočiť Promesa, no po následnej dlhej lopte sa už Schranz cez Ligeona nepresadil.
     
    10
    Slovenské krídla ale zatiaľ pracujú na 100%. Možno o niečo viacej pasívny je zatiaľ štvrtkový senecký čarodej Ondrej Duda.
     
    11
    Z domácich tribún sa začína ozývať piskot. Na výber s dvojkrížom na hrudi sa sem predsa pozerať neprišli. Holanďania zatiaľ nevýrazní.
     
    12
    Výborný Niňaj si teraz zakryl Castaignosa, ktorý sa svojho času márne pokúšal presadiť v milánskom Interi. Slováci opäť pri lopte.
     
    13
    Teraz sa však na našu bránku môže zniesť značné nepríjemnosti, keď unikajucého Promesa nedovolene zastavil Lukáš Pauschek. Voľný kop pre Oranjes.
     
    14
    Napriek slovenskej aktivite sme prvú vážnejšiu situáciu videli pred našou svätyňou. Voľný kop po Pauschekovom faule na pravom okraji šestnástky rozohrával kmeňový hráč londýnskej Chelsea Marco van Ginkel. Šikovný technik a kapitán holandského výberu do 21 rokov krútil nepríjemnú loptu na zadnú žrď, kde sa už ku koncovke hotoval Nathan Aké. Dobrivoj Rusov však šiel do súboja nebojácne a ďalšieho hráča Chelsea takmer zbavil jeho bohatej hrivy. Po včasnom zákroku trnavského gólmana bude nasledovať rohový kop.
     
    15
    Tomu sme sa s prehľadom dokázali ubrániť a vďaka Schranzovi i nepríjemne pohroziť na druhej strane. Voľný kop budeme rozohrávať i my.
     
    16
    Patrik Hrošovský posielal taktiež loptu do priestorov súperovho brankára, no tam neoperoval žiaden z našich vysokých hráčov.
     
    17
    Po niečo vyše polhodine hry tak pokračujeme za bezgólového stavu s dvomi zaujímavými náznakmi na oboch stranách.
     
    18
    V 18. minúte zaznamenávame i úvodnú žltú kartu tohto stretnutia, ktorú vidí defenzívny hráč PSV Eindhove Jorrit Hendrix. Ten si na polovici ihriska vyšliapol na Ondreja Dudu.
     
    19
    Problémy pred Rusovom sa následne snažil privodiť Castaignos, pred ktorým však Huppertsov center odvracal Branislav Niňaj.
     
    20
    Tonny de Vilhena nabral na polovici ihriska zozadu Lásika, z čoho bude pre nás prameniť zaujímavá štandardná situácia.
     
    21
    Zodpovednosť na seba zobral Žilinčan Jakub Paur, ktorý však zo strednej vzdialenosti iba otestoval pevnosť holandského múru.
     
    22
    Následne sa po vtipnom signály Patrika Hrošovského nachádzal Dávid Hudák v postavení mimo hry. Po polovici úvodného dejstva teda stále čakáme na veľkú šancu na jednej či druhej strane.
     
    23
    Tá ale mohla prameniť z centrovanej lopty od zlepšujúceho sa Huppertsa, no rotovanú loptu podbehla hneď dvojica v oranžovom.
     
    24
    Slovákom sa výborne podarilo zakombinovať na pravej strane a takmer sme sa dočkali túženého úvodného gólu! Lukáš Pauschek pracoval na pravej strane so zatiaľ nevýrazným Ondrejom Dudom. Krídelník varšavskej Legie mu posielal šikovnú loptu pomedzi dvoch hráčov v oranžovom, čo náš pravý bek využil v ostrú loptu na hranicu pokutového bodu, kde stál osamotený Patrik Hrošovský. Slovenský Pavel Horváth zakončoval z prvej, no dva metre pred bránkovou čiarou vykopával jeho pokus Karim Rekik. Ťažko odhadovať, či by gólman Hahn stačil zasiahnuť.
     
    25
    Následne sa do zaujímavej šance dostával i Adam Zreľák, ktorý však v čase Hrošovského prihrávky vybiehal z ofsajdu.
     
    26
    Ešte predtým sme sledovali i jednu dorážku v podaní Jakuba Paura, ktorú ale pokryl defenzívny stredopoliar Tonny Vilhena.
     
    27
    Slováci sú ale teraz vo veľkom laufe a favorita dnešného stretnutia dokážu predovšetkým v krídelných priestroch poľahky prehrávať. Ondrej Duda začína ďaleko viacej spolupracovať s Pauschekom a práve z ich kooperácie pramenila centrovaná lopta do šestnástky Oranjes. Tú na hranici pokutového bodu odvracal Joost van Aken iba za šestnástku, kde sa z nejakých 25 metrov oprel do lopty stopér Branislav Niňaj. Stredný obranca bratislavského Slovanu vypustil zo svojej pravačky poriadnu pumelicu, ktorá prerezala húštinu tiel, aby zamierila len tesne mimo Hahnovej ľavej žrde.
     
    28
    Na zaujímavé príležitosti je to teda 2:1 pre našich chlapcov, no na tom najdôležitejšom štatistickom ukazovateli stále svietia dve nuly.
     
    29
    Domáci sa momentálne nachádzajú vo fáze, kedy častejšie kontrolujú loptu, no do šancí to z ich strany zatiaľ nevedie.
     
    30
    Mladí Slováci dostávajú k dispozícii štandardnú situáciu, ktorú bude môcť rozohrávať Patrik Hrošovský. Do vápna sa už sťahujú všetky naše veže.
     
    31
    Zo zaujímavej lopty do šestnástky ale napokon nebolo nič. Najlepšie sa vo vápne zorientoval Vilhena, ktorý sa svojho času nedokázal presadiť v Manchestri City.
     
    32
    Slováci budú môcť pokračovať vo svojej aktivite rohovým kopom z ľavej strany, ktorý bude už tradične rozohrávať Hrošovský.
     
    33
    Vysoká lopta mala vo vzduchu osloviť Dávida Hudáka, no ten sa cez dobre bránaiceho van Akena presadiť nedokázal.
     
    34
    Ondrej Duda dokázal na pravej strane vycvičiť Akého, ale jeho následný center smeroval namiesto Zreľáka iba do vyhriatej náruče brankára Hahna.
     
    35
    Holanďania mohli taktiež zahroziť, keď z ľavej strany centroval Promes, no nevýrazného Castaignosa i tentokrát udržal Niňaj.
     
    36
    Následne to borci v oranžovom skúšali opäť po ľavej strane, no Marco van Ginkel sa po strieľanom centri Promesa nachádzal v ofsajde.
     
    37
    Po sľubných minútkach z našej strany akoby prevzali na okamih iniciatívu favorizovaní Holanďania. Naďalej ale môžeme byť so svojim výkonom spokojní.
     
    38
    Galádovi zverenci si predsa len musia i odpočinúť. Momentálne nechávajú hrať doteraz vyčkávajúcich domácich.
     
    39
    V nudnej pasáži zápasu zamierila kamera do VIP zóny, kde okrem iných sedel i bývalý prezident SFZ František Laurinec.
     
    40
    Domáci priaznivci sa snažia nakopnúť svojich miláčikov, no i vďaka Zreľákovmu dôrazu sa stále nachádzame v rohu ihriska.
     
    41
    Adam Zreľák deklaroval, akých švárnych junákov máme pod Tatrami. Stopér van Aken od neho odletel ako handrová bábika a momentálne podstupuje rýchle ošetrenie.
     
    42
    Teraz zostal Rusov i so šťastím bez práce, keď do odrazenej lopty napriahol Vilhena. Na naše šťastie zasiahol len dobre postaveného Mazáňa.
     
    43
    Po následnom nedovolenom zákroku nášho kapitána Richarda Lásika sa však bude kopať nepríjemný voľný kop proti našej bránke.
     
    44
    Van Ginkel z neho centroval na zadnú žrď, kde mal zakončovať Nathan Aké, no ešte pred ním vyrástol Branislav Niňaj.
     
    45
    Škoda, že sa teraz Duda nedokázal presadiť čisto proti Akenovi, pretože v šestnástke sme už boli pomerne slušne rozložení.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V úvodnom dejstve záverečného duelu kvalifikačnej skupiny C naša reprezentácia do 21 rokov rozhodne nesklamala, ba naopak príjemne prekvapila. Technických Holanďanov sme dokázali predovšetkým v krídelných priestoroch prehrávať. Súper mal síce loptu na kopačkách častejšie, no nebezpečnejším výberom boli určite zverenci Ivana Galáda. Tí si dokázali vypracovať dve slušné príležitosti, no Hrošovského vychytal/vyblokoval na čiare stojaci Rekik a Niňaj krátko nato pálil tesne mimo ľavej žrde. Na druhej strane zaujala najviac štandardná situácia, keď Ginkelovu prudkú loptu boxoval Dobrivoj Rusov.

    Holandsko – Slovensko teda po prvom polčase bez gólov. Snáď sa gólového korenia dočkáme v druhej časti, ktorá začína približne o 19:32.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Druhý polčas na štadióne kráľa Viléma II. započal v nezmenených zostavách. Loptu uviedli do pohybu Holanďania.
     
    47
    Slováci sa v živej tabuľke druhých tímov v skupinách nachádzajú zatiaľ na postupovom treťom mieste.
     
    48
    Z nášho pohľadu dôležité zápasy posledného kola sa však budú hrať až zajtra. Preto by bolo vhodné posilniť našu pozíciu streleným gólom a tromi bodmi.
     
    49
    Holanďania zatiaľ svoj taktický, vyčkávací prístup nemenia. Zatiaľ ale hrajú s loptou na kopačkách oni, čo stojí našich kvantum síl.
     
    50
    Ojoj, po Schranzovej prihrávke sa Ondrej Duda nadýchol k maradonovskému sóličku pomedzi kuželky, no v čase koncovky ho žiaľ dokázal zablokovať výborný Rekik.
     
    51
    My dnes nechceme vyhrať? Aspoň pri tejto dvojitej šanci mi to tak pripadalo... Ondrej Duda zaradil po Hrošovského uličke vyšší rýchlostný stupeň, čím absolútne zosmiešnil padajúceho Nathana Akého. Krídeľník poľskej Legie sa už rútil so Zreľákom sám na brankára, no namiesto prihrávky sa pokúsil Hahna prestreliť. Holandský šaman ale dokázal vyraziť Dudovu koncovku pred seba a Pauschek následne mieril z desiatich metrov nad. Slovensko sa ocitlo v najväčšej super-šanci zápasu, no tá senzačne nekončí gólom. Toto nás ešte môže sakramentsky mrzieť!
     
    52
    Koľko ešte takýchto prečíslení dostaneme k dispozícii? Jedno? Žiadne? Jednoznačne sme už mali vyhrávať 1:0.
     
    53
    Na druhej strane dostal šprintérske chúťky i Promes, ale jeho snaha bola znegovaná postrannm rozhodcom, ktorý signalizoval ofsajd.
     
    54
    Promes už následne v súlade s pravidlami hľadal na zadnej žrdi Castaignosa, no jeho nadýchaný oblúčik pristál až za bránkovou čiarou.
     
    55
    Quincy Promes je zatiaľ najaktívnejším hráčom holandského výberu. Naopak útočník Luc Castaignos sa zatiaľ iba trápi.
     
    56
    Ihrisko ako prvý paradoxne opúšťa najaktívnejší hráč v oranžovom Quincy Promes. Na jeho miesto už stihol naskočiť Manu.
     
    57
    Ťažko povedať, či sa jednalo o nejaké zranenie Promesa, pretože inak nevidím dôvod jeho stiahnutia z hry.
     
    58
    Na tribúne si kamera vybrala i skauta londýnskej Chelsea Pieta de Vissera. Ten okrem Akého s van Ginkelom môže študovať i našich hráčov, ktorí sa výkonom nestrácajú.
     
    59
    Stratená ale teraz bola Schranzova zadovka na Pauscheka, ktorý hrá mimochodom výborné stretnutie. Javier Estrada ale ešte postrehol nejaký teč, k dispozícii tak dostaneme rohový kop.
     
    60
    Po hodine hry sme sa opäť mohli dočkať otváracieho gólu dnešného zápasu i našej cesty do baráže. Opäť sa tak dialo hneď v dvoch príležitostiach. Najskôr po Hrošovského rohovom kope z pravej strany sa od klbka hráčov odpútal Dávid Hudák, ktorý hlavičkoval z päťky prudko, ale iba do stredu bránky. Následne tu ale bola ďaleko väčšia príležitosť, kedy z Pauschekovej bojovnosti ťažil Duda, ktorý v šestnástke preniesol loptu na druhú stranu, kde krížnou strelou mohol otvoriť skóre Róbert Mazáň. Slovenský bek však zamieril len tesne mimo ľavej žrde.
     
    62
    V predchádzajúcej super-šanci Slovenska dostal Warner Hahn loptu do protipohybu a tak sa mohol jedine prizerať. Teraz však svoje mužstvo jednoznačne podržal. Špílmacher Patrik Hrošovský vysúval zo stredu ihriska Ivana Schranza, ktorý sa zbavil nepozorne brániaceho van Akena, no z blízka na domáceho gólmana ani na dvakrát nevyzrel. Na obranu trnavského krídelníka treba podotknúť, že v oboch prípadoch zakončoval z veľkého uhla. Nijak však neznižujem reflexy holandského brankára, ktorý sa v tomto momente zaskvel.
     
    64
    Prvú žltú kartu v zápase už videli i naši mladíci, konkrétne to bol Ondrej Duda, ktorý na polovici ihriska zozadu zastavil rýchly postup Jorrita Hendrixa.
     
    65
    Na žlté karty je to 1:1, na gólové príležitosti tak 0:3, no na najdôležitejšom štatistickom ukazovateli i naďalej svietia dve nuly.
     
    66
    Bližšie k ich korekcii boli zverenci trénera Ivana Galáda. Koncovka je však zatiaľ našou achilovou pätou (rovnako ako proti Škótsku).
     
    67
    Zmeniť by sa to mohlo po voľnom kope Patrika Hrošovského, ktorý bude nasledovať prakticky rovno od pravej outovej čiary.
     
    68
    Jeho prudký center na zadnú žrď nachádzal Jakuba Paura, ktorý si ale loptu zbytočne spracúval a Vilhena mu už na koncovku čas nedal.
     
    69
    Holanďania momentálne zbytočne kopia fauly, čím sa dostávajú pod tlak. Poďme to chlapci využiť! Slovensko do toho!
     
    70
    Škoda, že Dudova lopta bola až príliš pretiahnutá a Hahn si ju dokázal stiahnuť do koša. Do konca zápasu zostáva ešte dvadsať minút.
     
    71
    Domáci mali po dlhšom čase príležitosť ohroziť Rusova, no rohový kop z pravej strany dokázal odvrátiť Richard Lásik.
     
    72
    Slovensko dalo gól!
    Góóóól, futbalový boh spravodlivosti predsa len zavítal i do Tilburgu! Famózna slovenská omladina sa ujíma zaslúženého vedenia! ADAM ZREĽÁK najskôr ťažil z výbornej rozohrávky Patrika Hrošovského, no loptu si vo vápne až príliš predkopol a nedokázal už zakončiť. Jeho strielaný center nedobehol ani Lásik, no pri ľavej postrannej čiare ešte zapracoval Róbert Mazáň, ktorý stihol aj odcentrovať a z hranice malého vápna mohol okrem Zreľáka zakončovať i osamotený Ivan Schranz. Napokon to bol Ružomberčan, ktorý exportnou hlavičkou od brvna posiela loptu do siete! Slovensko vedie 1:0, na ťahu je Holandsko. Verme však, že sa k vyrovnávajúcemu výpadu už nedostane...
    Adam ZREĽÁK - 0:1
     
    74
    Holanďania sú po inkasovanom góle značne otrasení. Doteraz hrali, akoby sa im nemohlo nič stať. Avšak sa stalo a mohli by sme ich samozrejme i doraziť.
     
    75
    Ospalí a znudení fanúškovia Oranjes sa snažia nakopnúť svojich miláčikov, no tí sa nedokážu dostať cez poliacu čiaru.
     
    76
    Ivan Galád si doprial gólový dúšok svojho nápoja a okamžite sa už koncentruje na záverečnú štvrťhodinu veľkého zápasu.
     
    77
    Domáci po druhýkrát striedali. Na trávnik vybehol Daley Sinkgraven, ktorý nahradil v prvom polčase trestaného Jorrita Hendrixa.
     
    78
    Opäť dajme pozor na ľavú stranu Slovenska, kadiaľ sa pretlačil Schranz, no jeho zrazený center rozvlnil len bočnú sieť.
     
    79
    Následný rohový kop zas priniesol Hrošovského strelu z druhej vlny, ktorá ale mierila dva metre mimo pravej žrde.
     
    80
    Holanďania zas mohli kontrovať rohovým kopom, ktorý však na dvakrát odvrátil dnes bezchybný Branislav Niňaj.
     
    81
    Následne sa k centrovanej lopte z pravej strany dostal Ligeon, ale Dobrivoj Rusov sebavedomo zakryl loptu na zemi.
     
    82
    Holandský manažér Adrie Koster pripravil i poslednú zmenu dnešného duelu. Guusa Huppertsa nahrádza šikovný Jean-Paul Boëtius.
     
    83
    Rusov medzitým získava ďalšie desiatky sekúnd, keď isto chytá Vilhenov center z voľného kopu. Slováci pôsobia nesmierne kompaktne.
     
    84
    Ondrej Duda postupom času v zápase rástol a napokon odohral svoj štandard. Na posledných cca desať minút ho nahradí Michal Škvarka.
     
    85
    Michalovi Škvarkovi stačil i desaťsekundový pobyt na trávniku, aby sa zapísal do análov dnešného stretnutia. Okamžite po vbehnutí na trávnik zastavuje holandský brejk, čo Javier Estrada oceňuje len treťou žltou kartou v zápase.
     
    86
    Filigrantský záber domácej réžie, ktorá si na tribúne vybrala malého chlapca, ktorý si zakrýval oči vetrovkou. Miestny komentátor túto nepriamu kritiku podporil.
     
    87
    Teraz nám v šestnástke pri čaroch avizovaného technika Boëtiusa poriadne zatŕplo, ale výborný Niňaj ho napokon v sklze zbavil kúzla.
     
    88
    Galádovi borci sa už stiahli pred vlastnú šestnástku, kde by radi prežili záver dnešného zápasu. Snáď si v závere nepokazíme famózny výkon a zatiaľ i výsledok.
     
    89
    Gólman Hahn zmätkuje na hranici veľkého vápna, keď takmer lapil loptu mimo šestnástky. Napokon to zvládol, ale domácich to stálo asi desať sekúnd.
     
    90
    Fúha, tak teraz určite všetkým slovenským futbalovým priaznivcom poriadne odľahlo. Obrovská šanca Holandska vyrovnaním našťastie a po zásluhe nekončí! Nevýrazný kapitán Jong Oranje Marco van Ginkel ponúkol svoj súkromný moment večera, keď výbornou uličkou vyslal do šance striedajúceho Sinkgravena. Ten zvládol jedným dotykom prebratie lopty, no v koncovke ho z desiatich metrov vychytal kráľ Dobrivoj Rusov, ktorý jeho prízemný pokus z ľavej strany na vzdialenejšiu žrď chytá napevno. Slováci naďalej vedú 1:0 a momentálne i bezpečne postupujú do baráže!
     
    90+1
    Aby bol tento rezultát i konečný, budeme musieť prežiť ešte tri nadstavené minútky, ktoré pridáva španielska rozhodcovská štvorica.
     
    90+2
    Medzitým úspešne kúskujeme záver stretnutia, keď namiesto úžasného playmakera Patrika Hrošovského prichádza Tomáš Malec.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Trénerský mág Ivan Galád sa momentálne nachádza nad slovenským klbkom v strede hracej plochy tilburgského stánku. Nielen on, ale kompletný reprezentačný výber si za dnešné predstavenie zaslúži absolutórium. Holandského favorita sme prakticky počas celého duelu prehrávali. Dlho to však vyzeralo, že vytúžený gól napokon na naše kopačky nezavíta. To ostalo v platnosti, keďže víťazné gólové vyvrcholenie našej snahy prišlo z hlavy Adama Zreľáka, ktorý efektným spôsobom prekonal gólmana Hahna. Slováci už v závere heroicky udržali jednogólové víťazstvo, ktorým si zabezpečujú priamy postup do baráže o účasť na Eure 2015 v Českej Republike. Suverénni Holanďania sa tak budú musieť spoliehať na výsledky zajtrajších duelov.

    Týmto konštatovaním sa s Vami lúčim, no zároveň Vás pozývam do nehostinného Kyjeva, kde pokračuje náš slovenský večer na Onlajny.eu. Kiežby sa i seniorskému výberu darilo podobne, ako omladine Ivana Galáda. Dnešok patrí slovenskému futbalu, bavte sa ním i naďalej! (20:26:54)

    Erik Farkaš

    Góly: 72. Zreľák(R.Mazáň)

    Karty:   18. Hendrix (NED21) – 64. Duda (SVK21), 85. Škvarka (SVK21)


    Holandsko U21: Hahn – Ligeon, van Aken, Rekik, Aké – Hendrix, Vilhena – Hupperts, van Ginkel (C), Promes – Castaignos
    Náhradníci: van der Hart – Skingraven, Manu, Boëtius, Locadia, te Wierik, van der Hoorn
    Manažér: Adrie Koster (NED)

    Slovensko U21: Rusov – Pauschek, Niňaj, D. Hudák, R. Mazáň – Paur, Lásik (C) – O. Duda, Hrošovský, Schranz – Zreľák
    Náhradníci: P. Le Giang – A. Rusnák, K. Mészáros, Škriniar, Škvarka, Lobotka, Malec
    Manažér: Ivan Galád (SVK)

    Rozhodca: Javier Estrada – J. Fernández, F. Martín – J. González (všetci ESP)