Aston Villa – Newcastle 0:0 (kon.) | Chelsea – Leicester 2:0 (kon.) | Crystal Palace – West Ham 1:3 (kon.)
Southampton – West Bromwich 0:0 (kon.) | Swansea – Burnley 1:0 (kon.) | Everton – Arsenal 2:2 (kon.)
koniec
Everton FC
2:2 (2:0)
Arsenal FC
Sobota 23.08.2014, 18:30 • Goodison Park (Liverpool) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Za sebou máme poriadne hektické stretnutie v Goodison Parku. Prvé dejstvo patrilo jednoznačne domácim, ktorí sa ujali dvojgólového vedenia. Arsenal však v druhom dejstve mierne pridal a predovšetkým vyšperkoval svoju efektivitu. Zvrat napokon priniesli striedajúci hráči, keď na prvý gól prihrával Santi Cazorla a druhý sám Giroud dal. Deľba bodov je zrejme spravodlivá, pretože Toffees už v druhej časti tak nebezpeční neboli. Šláger sobotného programu anglickej Premier League teda skončil nerozhodne.

    S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim. Ďakujem za pozornosť a prajem príjemný zvyšok víkendu. (20:26:15)
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Všetko však nasvedčuje tomu, že nikto už nebude riskovať a obaja aktéri sa skôr uspokoja s asi spravodlivou remízou.
     
    90+2
    Už sa nachádzame v polovici dvojminútového nadstaveného času a Arsenal dokonca baží po absolútnom obrate. Podarí sa mu to?
    GIROUD(MONREAL) - 2:2
     
    90
    Arsenal FC dal gól!
    Kanonieri v poslednej desaťminútovke povstali z popola a razom je vyrovnané! Všetko to pritom začalo obrovským nezdarom Aarona Ramseyho, ktorého strela letela niekam do rohu ihriska. Tam ale zapracoval Nacho Monreal, ktor tú loptu došprintoval, následne ponúkol presný center na päťku, kde sa po prvýkrát cez Distina presadil OLIVIER GIROUD. Francúzsky stopér prehral prvý kľúčový súboj zápasu a domácich to razom stojí dva body! Tim Howard s tým nemohol nič robiť.
     
    89
    Arsenal ale získal v rohu ihriska loptu a už sa tu rodil rýchly brejk hostí, no ten v zápätí zastavil taktickým faulom James McCarthy.
     
    88
    Naismith odvádza výbornú robotu na súperovej polke, keď vybojoval ďalšiu štandardnú situáciu a predovšetkým drahocenné sekundičky pre Toffees.
     
    87
    Leighton Baines to okamžite pochopil, dal si načas, čo okamžite reklamoval Arséne Wenger. Teraz sú to poriadne nervy.
     
    86
    Toffees musia myslieť i na defenzívu. Doteraz síce hrali nesmierne odvážne, ale s tým je teraz koniec.
     
    85
    Roberto Martínez následne strieda, keď na trávnik pošle ghanský objav Christiana Atsua. Miesto mu prenechal unavený Kevin Mirallas.
    RAMSEY(CAZORLA) - 2:1
     
    83
    Arsenal FC dal gól!
    Tradičný spasiteľ Kanonierov Santi Cazorla už začína ordinovať a po jeho práci sa Gunners vracajú do hry! Na začiatku všetkého bol inak žalostný Mesut Özil, ktorý na ľavej strane prenechal iniciatívu na svojho španielskeho kolegu. Cazorla sa naskytnutej príležitosti neľakol, spravil si Colemana a prízemnou príhrávkou našiel na zadnej žrdi AARONA RAMSEYHO, ktor už s odkrytou bránkou nemal problém. V Goodison Parku nás ešte čaká poriadne peklo!

     
    82
    Teda, väčšina hráčov Arsenalu sa bráni. Taký Ozil vypúšťa každý druhý súboj. Arséne Wenger mu bude mať čo povedať.
     
    81
    Joel Campbell sa rozbehol popred domácu šestnástku, no do jej vnútra to žiaľ pre neho neviedlo. Arsenal sa snaží márne.
     
    80
    Karamelky to ale mrzieť rozhodne nemusí. Ak by už v dnešnom zápase nepadol žiaden gól, Toffees by to určite nevadilo.
     
    79
    Domáci mali k dispozícii ešte rohový kop, no ani ten úspechom neskončil. Do bezpečia odvracal zlepšujúci sa Chambers.
     
    78
    Per Mertesacker aspoň čiastočne napravil doteraz neistý výkon, keď výborne zakrižoval unikajúceho Colemana.
     
    77
    Mathieu Flamini poskytuje ďalší nedovolený zákrok na polovici ihriska, ktorý už bude sprevádzaný i ďalšou žltou kartou.
     
    76
    Domáci však namiesto úpornej defenzívy naďalej útočia. Ku koncovke sa teraz dostal Steven Naismith, no z hranice šestnástky pálil iba nad.
     
    75
    Striedajú i domáci. Na hraciu plochu sa chystá Aiden McGeady, ktorý nahradí vyšťaveného Romala Lukaka. Toffees potrebujú prežiť ešte štvrťhodinu.
     
    74
    Na trávnik sa konečne dostáva i obvyklý spasiteľ Arsenalu Santi Cazorla, ktorý nahrádza trápiaceho sa Wilshera. Namiesto Chamberlaina ešte prišiel Joel Campbell.
     
    73
    Coleman si súboj s Monrealom zopakoval i na druhej strane, kde bývalého hráča Málagy poľahky vycvičil a následne už posielal dobrý center do vápna. Pred Osmanom v poslednej chvíli zasahoval Calum Chambers.
     
    72
    Monreal následne na súperovej polovici fauloval strelca prvého gólu Seamusa Colemana a čas nám tak opäť tika ďalej.
     
    71
    Zatiaľ sa príliš nedarí ani Perovi Mertesackerovi, ktorý prehráva s Lukakuom jeden osobný súboj za druhým.
     
    70
    Medzitým domáci dvakrát nepochodili v rýchlom ťahu na bránku od Lukaka, ktorý v oboch prípadoch stroskotal na Monrealovi.

     
    69
    Giroud v ďalšej veľkej príležitosti na zníženie momentálneho stavu, ale ani tentokrát na Howarda nevyzrel. Konečne však zamieril do priestoru troch žrdí. Vo vnútri šestnástky si tentokrát preberal loptu od Mesuta Özil, no následným bodlom už na Tima Howarda nevyzrel. Americký gólman vyráža do strany, čím drží akcie Toffees nad vodou.
    Giroud
     
    67
    Aj druhú veľkú šancu hostí v druhom dejstve zahadzuje ten istý muž Olivier Giroud, aj keď francúzskeho útočníka musíme minimálne za pohotovosť pochváliť. Giroud si prebral prihrávku od nesmierne aktívneho Chamberlaina, po prvýkrát sa dokázal odpútať aj od Distina a zrazu stál pred ním už len Howard. Francúz však z otočky namieril iba tesne mimo ľavej žrde. Domáci gólman zasahovať nemusel.
     
    66
    Oxlade-Chamberlain výborne predĺžil na Girouda, ktorý však už špekuloval príliš a nič z toho napokon nebolo. Lopta sa zmocnil McCarthy.
     
    65
    Ten ale taktiež vykúpenie hostí nepriniesol. Výborne zapracoval skúsený Distin, ktorý odpálil loptu do bezpečia a Kanonierom sa navyše pískal útočný faul.
     
    64
    Arsenal sa k nejakému schodnému zakončeniu nedostal ani po Ozilovom centri, ktorý preletel až na druhú stranu k Bainesovi. Kopať sa ale bude rohový kop.
     
    63
    Seamus Coleman stratil na pravej strane loptu, no túto drobnú chybu okamžite uhasil Gareth Barry, ktorý telom odstavil Wilshera.
     
    62
    Ozilova lopta síce prepadla až k Giroudovi, ktorý sa však nedokázal zorientovať a razom bolo po sľubnej pozícii hostí.
     
    61
    Po Wilsherovej prihrávke na Debuchyho ešte Francúz neodcentroval, ale jeden z jeho spoluhráčov dostane príležitosť z nasledujúceho rohu.
     
    60
    Dôsledný a koncentrovaný je celý Everton, ktorý aj po hodine hry stále vedie o dva góly. Arsenal má ešte polhodinu, počas ktorej môže kľudne i otočiť.
     
    59
    Poriadne naštartovaný je v dnešnom zápase i Steven Naismith, ktorého je plné ihrisko. Poriadne teraz dohral rozohrávajúceho Monreala.
     
    58
    Everton sa v druhej časti väčšmi zameral na defenzívu a zatiaľ sa stíha brániť. Jedinou hrozbou bola úvodná koncovka od Girouda.
     
    57
    Ďalším potrestaným hráčom vo vyhrotenej druhej polke sa stáva Calum Chambers, ktorý zozadu naremploval Stevena Naismitha. Mladému stopérovi to už Kevin Friend zrátal i za prvý polčas.
     
    56
    Arsenal u v druhom dejstve pôsobí ďaleko kompaktnejšie. Stále však kombinuje až príliš ďaleko od Tima Howarda.
     
    55
    Gareth Barry sa síce s ťažkosťami, ale predsa dvíha na nohy a v zápase tak zrejme bude pokračovať i naďalej.
     
    54
    V zápase sa nám ale začína pritvrdzovať a horúca hlava Jack Wilshere už balansoval na hrane medzi žltou a červenou kartou. Kevin Friend si vybral miernejší trest, no červenú by si po Wilsherovej kose na Barryho obhájil.
     
    53
    Výborná lopta v podaní Garetha Barryho, ktorý ponad obrancov vyzval k nájazdu Mirallasa, no tomu lopta mierne odskočila a zakončiť už žiaľ pre Toffees nedokázal.
     
    52
    Kuriózna situácia na oboch stranách, kde sa oba celky domáhali pokutového kopu, no Kevin Friend v oboch prípadoch rozpažil.
     
    51
    Po voľnom kope, ktorý domáci rozohrali nakrátko, si pozrieme i kop rohový. Vedúci Everton sa chystá na ďalší úder.
     
    50
    Giroud sa ocitol v konfrontácii s Naismithom, ktorý mu vyčítal nedovolený zákrok na Bainesa. Zatiaľ sa to ešte zaobišlo bez kariet.
     
    49
    V kombinácii Gunners predsa vidíme určitý progres. Hostia sa snažia o priamočiarejší prechod vpred, čo by na Karamelky mohlo platiť.
     
    48
    Môže to byť ale dobrý impulz pred druhý polčasom, v ktorom čaká hostí zdanlivo neľahká úloha. Uvidíme, ako to pôjde v praxi.
     
    47
    Wengerove šachy takmer znamenali okamžité zníženie, pretože v koncovke sa ocitol práve prichádzajúci Olivier Giroud. Akciu ešte na vlastnej polke započal aktívny Alex Oxlade-Chamberlain, ktorý vyviezol loptu až pred šestnástku, odkiaľ posielal nadýchaný center na francúzskeho bombardéra. Ten pohotovo vypálil ľavou a jeho pokus sa takmer vpratal pod Howardove brvno. Napokon mu ale chýbali decimetre a americký hrdina z MS v Brazílii tak zasahovať nemusel.
     
    46
    Arséne Wenger podľa očakávaní po prvýkrát siahol do svojej jedenástky a taktiež podľa predpokladov poslal na trávnik Oliviera Girouda. Na druhý polčas už nevybehol trápiaci sa Alexis Sánchez.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Mizéria z predchádzajúcich dvoch duelov Gunners vyvrcholila naplno až dnes. Everton sa na svojho súpera dokonale pripravil a s výnimkou Colemanovho zaváhania ho k ničomu nepustil. Nuž a bol to práve tento írsky full-back, ktorý zavelil do ofenzívy. Najskôr si nádherne nabehol na center od Barryho, aby ho následne gólovo podporil i Steven Naismith. Gól škótskeho ofenzívneho hráča síce padol z postavenia mimo hru, no Everton okrem toho pohrdol množstvom vyložených príležitostí. Vedenie Toffees je teda bez pochýb zaslúžené.

    Zmení sa priebežný stav i na konečný výsledok? To sa začneme dozvedať približne od 19:32.

     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
    NAISMITH(LUKAKU) - 2:0
     
    45
    Everton FC dal gól!
    Toffees sa ujímajú už dvojgólového vedenia a pomaly sa tak vynárajú spomienky na jarný výprask 3:0! Celá akcia vlastne začala v šestnástke Evertonu, kde výborne zapracoval kapitán Phil Jagielka. Ten po zisku lopty prihrával na polovicu ihriska, kde Per Mertesacker preletel cez Lukakua. Kevin Friend ale nepískal a belgický tank tak mohol postupovať do otvoreného priestoru. Tesne pre prekročením šestnástky prihral na križujúceho STEVENA NAISMITHA, ktorý sa už zoči-voči Szczesnemu nemýlil a pomedzi jeho nohy zdvojnásobuje domáce vedenie! Nutne však musím dodať, že Naismith si preberal loptu v postavení mimo hru.
     
    44
    Na karty to je teda 1:1, na góly 1:0, no na gólové príležitosti tak 4:1. Arsenal sa nie a nei dostať späť do zápasu a stále stráca.
     
    43
    Druhým potrestaným hráčom zápasu sa stáva Per Mertesacker, ktorý obomi nohami zbytočne sekol Naismitha. Nemecký stopér tak učinil na polovici ihriska, kde sú to pre stopérov veľmi zbytočné karty.
     
    42
    Arséne Wenger už poriadne nahlas reaguje na momentálny priebeh na hracej ploche. V takejto podobe ho príliš často nevidíme.
     
    41
    Wojciech Szczęsny teraz stál za veľkými zmätkami hostí, ktorý sa však aj vďaka nepresnej prihrávky Mirallasa ubránili. Lukakovi však chýbali centimetre, aby sa dostal ku gólovej koncovke.
     
    40
    Domáci si teraz dávajú s rozohrávkou na čas, ale nemožno sa im príliš čudovať. Aktuálne vedenie je zatiaľ veľmi sľubné.
     
    39
    Zo stredu poľa ešte Chanberlaina dopĺňa Aaron Ramsey, ale inak je to z produkcie Kanonierov asi tak všetko.
     
    38
    Snáď najaktívnejším mužom Londýnčanov je do týchto chvíľ Oxlade-Chamberlain. Mesut Ozil akoby na trávniku ani nebol.
     
    37
    Ťažko povedať, čo si o tom myslí zadumaný Arséne Wenger. Takýto priebeh stretnutia zrejme neočakával a určite si ho neprial.
     
    36
    Arsenal sa zatiaľ ocitá vo veľkých problémoch. Evertonu sa darí nadviazať na jarný koncert s jednoznačným víťazstvom 3:0.
    Mirralas
     
    35
    Kevinovi Mirallasovi opäť chýbali len decimetre, aby sa stal druhým strelcom tohoto stretnutia. Tentokrát sa k sláve priblížil po priamom kope, ktorý nasledoval za faul na Bainesa. Belgický rýchlik sa pekne oprel do lopty, loptu zakrútil ponad múr, no sieť sa vlnila iba z bočnej strany. Szczesny sa preletel márne, ale keby šla lopta na bránku, tak by mal nemalé problémy.
     
    34
    Keď sa aspoň výsledkovo darí, tak sa o tom až tak nepíše, ale po takomto trápení by si Arsenal zlízol poriadnu „čočku". Gunners sa navyše musia brániť štandardke domácich.
     
    33
    Karamelkám sa to zatiaľ darí náramne. Arsenal behá bez lopty a herne sa trápi rovnako ako v zápasoch s Crystal Palace a Besiktasom.
     
    32
    Everton sa krátko po polhodine zápasu snaží trochu upokojiť hektické tempo z doterajšieho priebehu zaujímavého stretnutia.
     
    31
    Alex Oxlade-Chamberlain má zatiaľ poriadne vychýlenú mušku. Po Özilovom centri mohol zakončovať z hranice šestnástky, no rozhodenú defenzívu Toffees nevytrestal. Lopta sa kotúľala nejaké tri metre mimo pravej žrde.

     
    30
    Automaticky potom nasledovala štandardná situácia pre AFC, no tú bez väčších ťažkostí odvrátil kapitán Karameliek Phil Jagielka.
     
    29
    Krátko pred uplynutím úvodnej polhodiny zápasu tu máme prvú žltú kartu v dnešnom zápase. Jej adresátom je Leighton Baines, ktorý na ľavej strane dohral Debuchyho.
     
    28
    Mirallas a ďalší jeho nebezpečný center smerom na Lukaka. Tentokrát ho ale dokázal predskočiť majster sveta Per Mertesacker.
     
    27
    Debuchy nedostal na polovici ihriska ani minimum priestoru. Baines si ho síce zľahka pridržal, ale Kevin Friend hru púšťa.
     
    26
    Pozor na Colemana, ktorého tá chyba z úvodu zápasu poriadne namotivovala. Tentokrát až príliš, pretože proti Monrealovi si pomáhal faulom.
     
    25
    Arsenal sa zatiaľ len márne snaží dostať späť do tempa. Everton sa naopak prezentuje veľmi koncentrovanou a tímovou hrou.
     
    24
    Takýto nedôraz by mohol Arsenal stáť v tejto sezóne mnoho a možno i šancu na majstrovskú korunu. Na tomto musí Wenger zapracovať.
     
    23
    Defenzíva Arsenalu zatiaľ nepôsobí práve najistejším dojmom. Už pri góle Colemana mohol zakončovať i Romelu Lukaku.
    Mirralas
     
    21
    Arsenal má zarobené na obdobný výprask, aký tu utŕžil v jarnom stretnutí minulej sezóny. Po ďalšom nedôraze to už razom mohlo byť 2:0 pre Karamelky. Flamini najskôr na polke ihriska nedostúpil Stevena Naismitha, ktorý hlavou predĺžil do nájazdu Kevinovi Mirallasovi. Ten sa dokázal odpútať od Chambersa, no v nájazde na Szczesneho nepochodil. Poliak mu stihol zmenšiť strelecký uhol a belgický rýchlik už stihol zakončiť iba tesne mimo ľavej žrde. Pokračujeme za stavu 1:0.
    COLEMAN(BARRY) - 1:0
     
    19
    Everton FC dal gól!
    Ťažko by ste hľadali dokonalejší príklad futbalového pravidla „nedáš-dostaneš!" Kým Oxlade-Chamberlain sa na druhej strane pomýlil a veľkú mynelu Colemana nevytrestal, na druhej strane sme videli ďaleko väčšiu chladnokrvnosť v koncovke. Čerešničkou na torte je fakt, že sa presadil práve SEAMUS COLEMAN! Everton rozohrával voľný kop z polovice ihriska do strany k Bainesovi, ktorý nabil Barrymu a ten predviedol milimetrový center na hlavu írskeho beka. Ten sa z piatich metrov nemýlil a aj keď si Szczesny na loptu siahol, jeho hlavičku z piatich metrov už mimo troch žrdí nevytesnil!
     
    17
    Toffees ale prvú veľkú šancu hostí prežili a o to viacej môžu byť obozretnejší a koncentrovanejší. Uvidíme, ako si budú počínať v ďalšom priebehu.
     
    16
    Fúha, čo teraz napáchal Seamus Coleman? Robertovi Martínezovi stúpol tep na maximálnu hranicu, pretože takúto chybu nevídať ani u žiačikoch. Írsky krajný obranca najskôr dobre zakrižoval Mesuta Özila, no následne vyprodukoval hrozitánsku rozohrávku presne pred vápno, kde čakal osamotený Alex Oxlade-Chamberlain. Ten však jeho detinskú chybu nedokázal vytrestať. Placírka anglického talentu smerovala len tesne mimo ľavej žrde. Toto by sa Karamelkám stávať nemalo.
     
    15
    Aj so záverom úvodnej štvrťhodiny zápasu hráme za bezgólového stavu, pričom sme sa ešte nedočkali ani zaujímavých príležitostí.
     
    14
    Kevin Mirallas na ľavej strane rozkmital svoje rýchle nohy, no Chambersovi uniknúť nedokázal. Výborné počínanie mladého zadáka Gunners.
     
    13
    Aaron Ramsey to myslel veľmi vtipne a frajersky, keď elegantnou pätičkou hľadal na hrote Alexisa Sáncheza. Bližšie pri lopte bol ale Tim Howard, takže efektivita žiadna.
     
    12
    Alexis Sánchez opäť zbytočne stratil loptu, čo okamžite využil Lukaku, ktorý posielal kolmicu na Naismitha. Ten sa ale medzi stopérmi Gunners nepresadil.
     
    11
    Minimálne ich to poznačilo v tom, že chvíľkový nesúlad využíval Oxlade-Chamberlain, ktorý však z hranice šestnástky pálil iba vysoko nad.

     
    10
    Ten sa tým pádom zaradí pod hrot a Steven Naismith poputuje na ľavú stranu. Uvidíme, ako to naruší koncepciu Toffees.
     
    9
    Prešpikované plány Roberta Martíneza dostavajú už na konci úvodnej desaťminútovky podstatný škrt. Steven Pienaar totiž musí z ihriska nútene odstúpiť, na jeho miesto príde skúsený Leon Osman.
     
    8
    Arséne Wenger zatiaľ nemôže byť s doterajším priebehom novej sezóny spokojný. Jeho zverenci síce zažiarili v súboji so City, no proti Crystal Palace a Besiktasu to už taká sláva nebola.
     
    7
    Bola to vôbec prvá zaujímavá príležitosť vyprodukovaná hosťujúcimi hráčmi. Everton to ale prežil a môže pokračovať vo svojej aktivite.
     
    6
    Arsenal sa zatiaľ nedokáže dostať do hry, ale takéto situácie by mu v tom mohli byť nápomocné. Po peknej akcii prišiel z pravej strany center od Chamberlaina, no ten pokryl iba Jagielka.
     
    5
    Naismith posielal dlhú loptu na svojho vysokého belgického parťáka, no Lukaku na jeho ponuku nedokázal reagovať. Everton však zostáva aktívnejším celkom.
     
    4
    Karamelky naskladané na pravej strane ihriska, kde zavreli Kanonierov do rohu ihriska. Coleman s Lukakom však vydreli iba out.
     
    3
    Everton sa hneď o úvodných sekúnd snaží prebrať iniciatívu do svojich rúk a zatiaľ sa to hráčom v modrých dresoch darí.
     
    2
    Po dôraznej defenzívnej práci Caluma Chambersa sa hneď v úvode zahrával rohový kop z ľavej strany. Bainesov center však vo vápne odvracal Ramsey.
     
    1
    Lahôdka sobotného programu druhého kola anglickej Premier League práve začala! Úvodným výkopom ju započali domáci v modrom. Arsenal v žltej sade dresov zľava-doprava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Everton FC: Howard – Coleman, Jagielka (C), Distin, Baines – Barry, J. McCarthy – Mirallas, Naismith, Pienaar – Lukaku
    Náhradníci: Joel Robles – McGeady, Bešič, Atsu, Osman, Stones, A. Alcaraz
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Arsenal FC: Szczęsny – Debuchy, Mertesacker (C), Chambers, Monreal – Wilshere, Flamini, Ramsey – Oxlade-Chamberlain, A. Sánchez, Özil
    Náhradníci: D. Martínez – Koscielny, Rosický, Giroud, Cazorla, J. Campbell, Bellerín
    Manažér: Arsène Wenger (FRA)

    Rozhodca: Kevin Friend – A. Garratt, M. McDonough – M. Oliver.
     
    Vitajte v Goodison Parku, kde nás čaká pikantný šláger sobotňajšieho programu druhého kola anglickej Premier League.

    Do modrej časti Liverpoolu prichádza jeden z najväčších ašpirantov na majstrovský titul a síce Arsenal FC. Gunners v prológu tejto sezóny nijako neoslnili (Crystal Palace v nadstavenom čase 2:1) a presvedčivo si nevodili ani v utorňajšej baráži Champions League (Besiktas 0:0). Keď nerátame improvizovanú zostavu Manchestru City z Community Shield (3:0), dnes by mali Wengerovci čeliť prvej skutočnej výzve.
    Tou ambiciózny Everton určite je. Minulú sezónu už beztak zabehnutý Moyesov stroj namastil kouč Roberto Martínez, ktorý pozdvihol Karamelky ešte o level vyššie. Dlho to dokonca vyzeralo na senzačný postup do Ligy majstrov (práve na úkor Arsenalu), avšak nezvládnutým záverom ligovej sezóny sa sen Toffees rozplynul. Tento rok sa teda môžeme tešiť na ešte odhodlanejší a silnejší Everton, ktorý by znovu rád ponaháňal špicu tabuľky. Naznačí svoje možnosti už dnes?

    Sezóna 2013/14:

    5. Everton: 21 – 9 – 8; skóre 61:39; body 72
    4. Arsenal: 24 – 7 – 7; skóre 68:41; body 79

    Tak, ako sa špekulovalo o budúcnosti Manchestru United po odchode Sira Alexa Fergusona, tak sa vynárali pochybnosti nad osudom Moyesovho Evertonu. Situácia sa napokon vyvinula diametrálne odlišne. Kým majstrovskí Red Devils sa trápili počas celej sezóny a ligu dokončili na hanebnom siedmom mieste, Karamelky si získali srdcia fanúšikov po celej Británii. Mnohí po sezóne tvrdili, že postup do Champions League si zaslúžili práve Martínezovi zverenci. Toffees sa počas celého ročníka prezentovali moderným a ľubivým futbalom, v čom by radi pokračovali i v tomto roku.
    Úvodné stretnutie na pôde odvážneho nováčika z Leicesteru mnohé napovedalo, keď sa oba celky rozišli zmierlivo po krásnej remíze 2:2. Dnes by Everton rád okúsil chuť troch bodov. V poslednom domácom vystúpení sa mu síce nedarilo (Man. City 2:3), ale dvakrát po sebe neprehral už takmer tri roky!

    Dlhých deväť rokov čakali Gunners na zisk trofeje, no teraz majú na konte už dve v priebehu troch mesiacov! Nenašli by ste futbalovú diskusiu, kde by sa o tom viedla rozsiahla satiristická diskusia. Hitom internetu bola napríklad i doména s časovým počítadlom od poslednej trofeje Kanonierov. Za všetkým urobilo hrubú čiaru víťazstvo v uplynulom ročníku anglického FA Cup-u.
    Arsenal si vo finálovom zápase vo Wembley poradil s Hullom City (3:2 pp.) a dokonale sa tak namlsal pred novou sezónou, v ktorej by rád siahol i po tej najcennejšej trofeji. V lige to mali červeno-bieli rozohraté sľubne i pred rokom, no v jarnej fáze sa potýkali so stratou zraneného ťahúňa Ramseyho i s výpadkom formy špílmachra Mesuta Ozila. Tohtoročný Arsenal, podporený príchodom zaujímavých akvizícii túži po titule. O prvý schodík síce pred týždňom zavadil, ale napokon ho zvládol. Pripíše si tri body aj v nabitom Goodison Parku?

    Vzájomné zápasy:

    06.04.2014; Everton – Arsenal 3:0
    (Naismith, Lukaku, Arteta/VG)

    08.03.2014; Arsenal – Everton 4:1 (ŠF; FA Cup)
    (2x Giroud, Özil, Arteta – Lukaku)

    08.12.2013; Arsenal – Everton 1:1
    (Özil – Deulofeu)

    16.04.2013; Arsenal – Everton 0:0

    28.11.2012; Everton – Arsenal 1:1
    (Fellaini – Walcott)

    21.03.2012; Everton – Arsenal 0:1
    (Vermaelen)

    Everton síce vyhral posledné ligové stretnutie (3:0), ale zároveň je to jeho jediný triumf v ostatných pätnástich dueloch s Arsenalom.
    Gunners však odvtedy vyhrali šesť ligových zápasov v rade, aj keď vlani na pôde súperov z TOP5 nezískali ani jediný bod a inkasovali takmer polovicu z celkových 41 obdržaných gólov (20).

    Zmeny v kádri:

    Everton FC

    Príchody: Romelu Lukaku
    (Chelsea), Gareth Barry (Man. City), Muhamed Bešič (Ferencváros), Brendan Galloway (MK Dons), Christian Atsu (Chelsea/hosť.)
    Odchody: Magaye Gueye (Millwall), Apostolos Vellios (Lierse)

    Arsenal FC

    Príchody: Calum Chambers
    (Southampton), David Ospina (Nice), Mathieu Debuchy (Newcastle), Alexis Sánchez (Barcelona),
    Odchody: Thomas Vermaelen (Barcelona), Carl Jenkinson (West Ham/hosť.), Bakari Sagna (Manchester City), Lukasz Fabiański (Swansea), Johan Djorou (Hamburg), Nicklas Bendtner (Wolfsburg), Thomas Eisfeld (Fulham), Park Chu-Young (-), Chuks Aneke (Waregem)

    Absencie:

    Rok a polrok, taká je doba maródky Arounu Koného, respektíve Bryana Ovieda. Obaja by sa však mohli vrátiť už koncom septembra.
    Približne vtedy by na zelené trávniky mohol opäť vybehnúť i zázračný mladík Ross Barkley, ktorý sa stihol zraniť ešte pred úvodným duelom sezóny na pôde Leicesteru.

    Na druhej strane je tých absencií už tradične o niečo viacej. S určitosťou dnes nenastúpi Walcott, Gibbs, Ospina ani kapitán Mikel Arteta.
    Neistá ostáva účasť trojice Gnabry, Miyaichi a Yaya Sanogo. Zaujímavé bude sledovať i to, či Arséne Wenger povolá majstrov sveta Özila, Mertesackera a Podolskeho.

    Môj tip: 2:2
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

    Erik Farkaš

    Góly: 19. Coleman(Barry), 45. Naismith(Lukaku) – 83. Ramsey(Cazorla), 90. Giroud(Monreal)

    Karty:   29. Baines (EVE) – 43. Mertesacker (ARS), 54. Wilshere (ARS), 57. Chambers (ARS), 77. Flamini (ARS)


    Everton FC: Howard – Coleman, Jagielka (C), Distin, Baines – Barry, J. McCarthy – Mirallas, Naismith, Pienaar – Lukaku
    Náhradníci: Joel Robles – McGeady, Bešič, Atsu, Osman, Stones, A. Alcaraz
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Arsenal FC: Szczęsny – Debuchy, Mertesacker (C), Chambers, Monreal – Wilshere, Flamini, Ramsey – Oxlade-Chamberlain, A. Sánchez, Özil
    Náhradníci: D. Martínez – Koscielny, Rosický, Giroud, Cazorla, J. Campbell, Bellerín
    Manažér: Arsène Wenger (FRA)

    Rozhodca: Kevin Friend – A. Garratt, M. McDonough – M. Oliver