Eisbären – Zlín 3:4 (3:4 po s.n.) | Tappara – Bern 3:5 (kon.) | Vítkovice – Zug 2:5 (kon.)
SønderjyskE – Skellefteå 1:4 (kon.) | Košice – Kärpät 1:2 (kon.) | Kölner Haie – Liberec 1:4 (kon.)
Vienna – Vålerenga 2:1 (kon.) | Ingolstadt – SaiPa 4:1 (kon.) | Krefeld – IFK Helsinky 3:5 (kon.)
Zürich – Färjestad 2:3 (po pr.) | Ženeva – Villach 4:2 (kon.) | Briançon – Frölunda 1:7 (kon.)
Fribourg – Eisbären 6:3 (kon.) | Třinec – Stavanger 4:5 (kon.)
koniec
HC Oceláři Třinec
4:5 (1:1, 2:3, 1:1)
Stavanger Oilers
cz Sobota 23.08.2014, 20:00 • Werk Arena, Třinec (kapacita: 5118 míst) • Liga majstrov
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Přeji příjemný sobotní večer všem hokejovým příznivcům! Před dvěma dny se rozjela obnovená hokejová Liga mistrů, přesněji řečeno její skupinová fáze. Spolu s ostatními skupinami rozehrála své první zápasy také skupina E, v níž hrají Oceláři Třinec, SC Bern, Tappara Tampere a Stavanger Oilers. V tomto přenosu budeme podrobně sledovat střetnutí mezi českým a norským klubem, tedy mezi HC Oceláři Třinec a Stavanger Oilers. Třinec vstoupil do soutěže impozantně a doma rozdrtil švýcarský Bern, to Stavanger měl zápas v Tampere výborně rozehraný, ale nakonec na finského protivníka jednoznačně nestačil. Zajímavé střetnutí mezi oběma soupeři začne v třinecké Werk Areně ve 20:00 a pakliže se na stadion z jakýchkoliv důvodů nedostanete, pak si pusťte náš online přenos. Jste co nejsrdečněji zváni!
     
    HOKEJOVÁ LIGA MISTRŮ

    Pokus o rozjetí hokejové verze Ligy mistrů se vrací znovu po šesti letech. Tehdejší projekt Mezinárodní hokejové federace IIHF vydržel pouze jedinou sezonu 2008/09, Evropa viděla triumf švýcarských ZSC Lions, v dalším roce už se soutěž kvůli finančním důvodům nekonala. Mezi lety 2010 a 2013 vznikl další pokus o evropskou klubovou soutěž. European Trophy však byla spíše přípravným turnajem před mistrovskou sezonou a postrádala prestiž.

    Nyní se šestadvacet zakládajících klubů rozhodlo zorganizovat vlastní evropskou soutěž. Pořadatalem je akciová společnost Champions Hockey League, jež patří zhruba ze dvou třetin zakládajícím klubům, zbytek pak náleží šesti členským hokejovým ligám a Mezinárodní hokejové federaci IIHF.

    Prvního ročníku nové hokejové soutěže se účastní hned čtyřiačtyřicet evropských mužstev, která jsou rozdělena do jedenácti skupin po čtyřech členech. Do další fáze, tedy mezi nejlepších šestnáct, postoupí jedenáct vítězů skupin a pět nejlepších celků z druhých míst. Ligy mistrů se účastní osm týmů ze Švédska, stejný počet mužstev z Finska, šest českých, německých a švýcarských klubů, čtyři mužstva z rakouské EBEL ligy, dva zástupci norského hokeje a po jednom týmu ze Slovenska, Dánska, Francie a Velké Británie.
     
    HC OCELÁŘI TŘINEC

    Třinec je tradičním českým hokejovým klubem, který působí v nejvyšší extralize nepřetržitě již od roku 1995. Úplné začátky hokeje v Třinci se datují k roku 1929. Oceláři jsou vicemistrem extraligy ze sezony 1997/98 a mistrovský titul získali v roce 2011. V minulé sezoně s vrcholem v roce 2014 skončili Třinečtí na 4. místě. Ve čtvrtfinále play-off si suverénně poradili s Pardubicemi, dobře rozehrané měli i semifinále, ale na později mistrovský Zlín nakonec nestačili a zůstali před branami finále.

    Letní příprava

    Na začátku nové sezony představili Oceláři novou moderní Werk Arenu s kapacitou 5118 míst pro diváky. Nový svatostánek otevřeli posledního července při úvodním přípravném zápase proti Bílým Tygrům z Liberce. Slezané v utkání jasně dominovali a po šedesáti minutách zvítězili 6:2.

    Hned o den později hostili Oceláři extraligového nováčka z Olomouce, brzy prohrávali o dvě branky a ve třetí třetině už stihli pouze korigovat. Třinec – Olomouc 1:2. Zatímco proti Hanákům se nedalo mluvit o nejsilnější třinecké sestavě, v souboji s běloruským Dinamem Minsk již Oceláři nastoupili s tím nejlepším. Po základní hrací době byl stav nerozhodný, v nájezdech uspěl běloruský tým z KHL. Třinec – Dinamo Minsk 2:3 sn. K jednomu přípravném utkání vyjeli Oceláři také na cizí led, a to rovnou na ten mistrovský. Ve Zlíně měli utkání po celý průběh pod kontrolou, ševce přestříleli a vyhráli 3:6.

    V polovině srpna viděla Werk Arena úvodní ročník turnaj Steel Cup pořádaného právě třineckými Oceláři. Do Třince přijela mužstva Vítkovic, slovenských Košic a ruského Čerepovce. Oceláři v premiéře podlehli Vítkovickým 2:3, slovenského mistra přehráli s přehledem 4:0 a na závěr si díky impozantní třetí třetině poradili také se Severstalem Čerepovec 4:3. Společně s Vítkovicemi a Čerepovcem nasbírali Oceláři šest bodů, ale Steel Cup spadl do klína díky nejlepšímu skóre právě jim.

    Hráčský kádr

    Třinci se po loňském ročníku nepovedlo udržet nejlepšího střelce Martina Růžičku, jenž zamířil do ruského Čeljabinska. Kariéru zase definitivně ukončili zkušení forwardi Jan Peterek, Radek Bonk a Václav Varaďa. Ale Oceláři rovněž mohutně posilovali. Obranné šiky vyztužil a novým kapitánem se stal Rostislav Klesla z Phoenixu, z Finska přišli posílit útočné řady Ocelářů Kamil Kreps, Tomáš Plíhal a na začátku srpna podepsali Třinečtí také reprezentanta Zbyňka Irgla, který naposled působil v Dinamu Minsk.

    Dalšími tahouny by měli být obránci Vladimír Roth a Milan Doudera, ten přišel do Třince hned po skončení předešlé sezony, nebo útočníci Jakub Orsava, Jiří Polanský a Martin Adamský. Zapomínat nesmíme ani na brankáře Šimona Hrubce, který už rovněž obdržel pozvánku na kemp české reprezentace. Trenérem třineckých Ocelářů je Jiří Kalous.
     
    STAVANGER OILERS

    Stavanger Oilers jsou velmi mladým klubem, jehož počátky se datují k roku 2000. Název Oilers má původ v těžbě ropy, kterou se město na jihu Norska proslavilo. Založení nového klubu bylo vnímáno jako reakce na finanční problémy předchozího stavangerského hokejového klubu Viking Hockey, Oilers však vyletěli hodně rychle směrem vzhůru a zařadili se mezi nejlepší norské kluby. První titul vybojovali Oilers v roce 2010, rok nato podlehli ve finále play-off norské GET-ligaen Spartě Warriors, ale v letech 2012, 2013 a 2014 norskou soutěž znovu ovládli, když ve finále zdolali Lørenskog a v posledních dvou případech Vålerengu Oslo. V posledních třech sezonach tedy Stavanger obsadil 1. pozici a je úřadujícím mistrem Norska.

    Play-off GET-ligaen 2013/14

    V základní části ročníku 2013/14 triumfovala v norské lize Vålerenga Oslo, a proto si jako první norský klub vybojovala postup do Ligy mistrů. Stavanger Oilers skončili na druhé pozici a v play-off začínali ve čtvrtfinále proti Rosenborgu. Soupeř z Trondheimu neměl nejmenší šanci a prohrál 0:4. V semifinále si Stavangerští poradili s o poznání silnějším soupeřem z Lillehammeru těsně 4:3 a cestu za zlatým hattrickem skončili ve finále proti týmu Vålerenga Oslo, jehož udolali 4:2.

    Letní příprava

    Hokejisté Stavangeru mají za sebou tři přípravná utkání. To první odehráli 13. srpna v rakouském Liebenau proti týmu z EBEL ligy Grazu 99ers a zvítězili 0:2. O dva dny později se ve slovinském Bledu střetli s dalšími Rakušany. Hráči vídeňských Capitals už byli nad síly Stavangeru a utkání skončilo vítězstvím Vídně 3:2 sn. 16. srpna už Oilers nastupovali na ledě Salcburku, ten je porazil zcela suverénně 5:0.

    Hráčský kádr

    Před sezonou 2014/15 přivedlo vedení Oilers několik zvučných posil. Ze švédského MODO zamířil na jih Norska reprezentant Kristian Forsberg a z rakouského Grazu přišel kanadský forward Josh Soares se zkušenostmi z nižších zámořských soutěží nebo Švédska. Obranné šiky přišel posílit kanadsko-italský bek Nick Plastino z Örebro a jeho kanadský krajan Adrian Veideman z vídeňských Capitals. Nejproduktivnějším hráčem minulé sezony se zase stal americký útočník Dan Kissel, kapitánem je potom zkušený norský forward Snorre Hallem. Stavangerskou družinu koučuje bývalý vynikající reprezentační útočník Petter Thoresen, jenž je zároveň otcem v současné době asi nejlepšího norského hokejisty Patricka Thoresena.
     
    ÚVODNÍ ZÁPASY SKUPINY E

    V prvních zápasech skupiny E se spolu utkaly týmy Třince s Bernem a Tampere se Stavangerem. Oceláři vlétli do utkání s Bernem jako uragán, po první třetině vedli už o dvě branky, v dalších dějstvích přidali ještě pět zásahů, fanoušky potěšila vítězná rvačka Klesly s hostujícím Kruegerem, čisté konto brankáře Hrubce, parádní gól Trončinského nebo čtyřbodové představení Polanského.

    Ve třetí třetině nezanikl ani tvrdý zákrok polského útočníka ve službách Třince Arona Chmielewského na bernského obránce Kinrada. Chmielewski dohrál kanadského protivníka na zadním mantinelu se zvednutým loktem a vyloučen byl na pět minut plus do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku. Disciplinární komice Ligy mistrů Chmielewského navíc potrestala zákazem činnosti ve dvou zápasech, a tak bude Ocelářům chybět proti Stavangeru a rovněž v Bernu.

    Werk Arena, Třinec, čtvrtek 21. srpna, 17:30
    HC Oceláři Třinec vs. SC Bern 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)

    Branky a asistence: 8. Polanský (Irgl, Adamský), 11. Nosek (Polanský, Irgl), 21. Polanský (Irgl, Žejdl), 37. Trončinský, 39. Linhart (Dravecký), 57. Orsava (Klesla), 58. Orsava (Polanský). Diváci: 3723.

    Ve Finsku byl v souboji Tappary Tampere s úřadujícím norským mistrem Stavangerem favoritem domácí tým. Finský vicemistr začal utkání velmi špatně a brzy byl pozadu o tři branky. Ještě do konce první periody však snížil a ve druhém dějství otočil stav čtyřmi brankami. Nalomený Stavanger inkasoval ve třetí části ještě dvakrát a nakonec jasně prohrál. V týmy Tappary se blýskl čtyřmi body Kolomatis, bilanci 2+1 si připsal i hostující Soares.

    Hakametsä, Tampere, čtvrtek 21. srpna, 17:30
    Tappara Tampere vs. Stavanger Oilers 7:3 (1:3, 4:0, 2:0)

    Branky a asistence: 13. Kolomatis (Järvinen, Palola), 32. Jormakka (Kolomatis, Palola), 36. Jormakka (TS), 36. Palola, 38. Mäkinen (Rauhala), 46. Haapala (Kaksonen, Kolomatis), 58. Aalto (Erkinjuntti, Malinen) – 5. Soares (Dahl-Anderssen, Plastino), 8. Rokseth (Soares, Forsberg), 8. Soares (Dahl-Anderssen, Forsberg). Diváci: 2563.

    Tabulka skupiny E po prvním kole:

    1. HC Oceláři Třinec, 3 body, skóre 7:0,
    2. Tappara Tampere, 3 body, skóre 7:3,
    3. Stavanger Oilers, 0 bodů, skóre 3:7,
    4. SC Bern, 0 bodů, skóre 0:7.
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Půjde o první vzájemné utkání mezi oběma týmy, to druhé se uskuteční přesně o dva týdny později, a to 6. září ve Stavangeru.

    STADION STAVANGERU

    Stavanger Oilers hrají své domácí zápasy v DNB Areně s kapacitou 4377 diváků. Zbrusu nový stánek byl otevřen v roce 2012.
     
    Pokud máte nějaké dotazy či připomínky k zápasu mezi Třincem a Stavangerem, směřujte je na Twitter. Svůj příspěvek pak označte takto: @VondraZoubek. Já se budu snažit na vaše dotazy odpovídat.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Oceláři Třinec: Hrubec (Svoboda) – Roth, Klesla (C), Trončinský, M. Doudera, Linhart, Nosek, Zíb – Dravecký, Kreps, Plíhal – Adamský, Polanský (A), Irgl – Orsava, Žejdl, Rufer – Jašek, Matuš, Hrňa – Kindl. Trenér: Jiří Kalous.

    Stavanger Oilers: Holm (Smith) – Solberg (A), Plastino, Hjelm, Veideman, Mostue, Rokseth – Dahl-Andersen, Forsberg, Soares – Kissel, Daoust (A), Kristiansen – Trettenes, David, Lorentzen – Roste Fossen, Hoygard, Huse – Hallem (C), Balcers. Trenér: Petter Thoresen.

    Rozhodčí: Daniel Konc (SVK), Robin Šír (CZE) – Tomáš Brejcha (CZE), Libor Suchánek (CZE).
     
    Oceláři udělali jednu změnu na pozici náhradního brankáře, dnes bude chybět Peter Hamerlík, atmosféru Ligy mistrů zakusí ze střídačky mladý Miroslav Svoboda. Na soupisku připsali Třinečtí zadáka Lukáše Zíba, ten dnes zastoupí Lukáše Galvase. Scházet dnes českému týmu bude také polský útočník Aron Chmielewski, potrestaný dvouzápasovým distancem za zákrok na Kinrada z Bernu. Místo Chmielewského ve čtvrtí formaci převezmešestnáctiletý reprezentační útočník Lukáš Jašek, náhradním forwardem je Denis Kindl.
     
    Hosté ze Stavangeru na pozici brankáře také měnili, ale jde dokonce o změnu prvního gólmana. Branku Oilers bude hájit Henrik Holm, záda mu bude krýt Ruben Smith. Divákům ve Werk Areně se dnes nepředstaví norský zadák Johannes Johannesen, jenž hrál proti Tampere. Stavanger naopak na soupisku připsal lotyšského útočníka Rudolfse Balcerse. Na led tak vyjede se šesti obránci a čtrnácti útočníky.
    Čas na prohlídku nové arény si našel i trenér gólmanů Stavangeru Oilers.

     
    Dnešní program hokejové Ligy mistrů zahájilo v 15:00 utkání skupiny E mezi Tapparou Tampere a švýcarským Bernem. Bern se dokázal oklepat z drtivé porážky v Třinci a ve Finsku zvítězil 3:5. Tampere, Třinec i Bern proto mají v tabulce skupiny E po třech bodech a pokud dnes Oceláři jakkoliv bodují, osamostatní se v čele čtyřčlenného pořadí. Kdyby dnes za tři body uspěl Stavanger, situace by se výrazně zamotala a všechna čtyři mužstva by měla na kontě tříbodový zisk.
     
    Do úvodního vhazování zbývá něco přes půlhodinu a ochozy třineckého stadionu se začínají pozvolna plnit. Několik příznivců zaujalo také místa v hostujícím sektoru, jsou tam vidět klubové vlajky Stavangeru, a proto soudím, že i dnes se našly desítky fanoušků, kteří neváhali přijet až z Norska. To je pro Ligu mistrů určitě skvělá vizitka.
     
    Nyní na ledě probíhá rozbruslení obou mužstev. Dva hráče dnes znovu uvidíme ve speciálních dresech. Z domácího týmu oblékl dres s nápisem "top scorer", tedy nejlepší střelec, znovu Jiří Polanský, jenž zaznamenal v utkání s Bernem bilanci 2+2. V mužstvu Stavangeru Oilers bude toto roli plnit Kanaďan Josh Soares, ten se v zápase s Tapparou Tampere blýskl bilancí 2+1.

     
    Hokejisté zmizeli do šaten a na ledové ploše dostávají prostor rolby, probíhá tedy poslední úprava kluziště. Utkání odstartuje přibližně za patnáct minut.
     
    Na ledě je již trio rozhodčích, nyní přijíždějí hokejisté Třince, a přidávají se tak k hostujícím Oilers, jež jsou nastoupeni na modré čáře. Teď je čas na oficiální hymnu Ligy mistrů.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:20
    Oceláři hrají celí v červeném, hosté se oděli do levé barvy. Úvodní střely vyslali Roth a Plíhal. Tu druhou musel Holm schovat do lapačky.
     
    00:54
    Irgl našel na modré čáře Trončinského, jehož ránu vyrazil Holm do rohu kluziště. Ale je tady první vyloučení. Martin Adamský (TRI) je vyloučen na dvě minuty za vysokou hůl.
     
    01:23
    Ale Třinečtí zahajují oslabení úspěšně, a sice dvěma vyhozeními přes všechny čáry. Stavanger se až nyní stěhuje dopředu.
     
    01:58
    Ani Soaresově formaci se však nepodařilo usadit v útočné třetině. Třinec se zatím v oslabení brání bez jakýchkoliv potíží.
     
    02:43
    Do návratu Adamského zbývají jen sekundy, další osvobození obstaral nastřelením puku po mantinelu obránce Zíb.
     
    03:08
    Už jsou domácí v pěti bruslařích. O střelu od modré čáry se pokusil hostující Rokseth, ale zamířil jen do rohu kluziště.
     
    03:55
    První řada Stavangeru se nastěhovala před Hrubce a nahozením ho i zaměstnala. Vhazování po pravici třineckého gólmana.
     
    04:48
    Hra je zatím z obou stran rozháraná a plná nepřesností. Na ledě jsou čtvrté formace obou mužstev. Odpískána přihrávka rukou třineckého týmu.
     
    04:53
    Rozhodčí vyřešil menší rozmíšku mezi Forsbergem a Draveckým. Střela Soarese z mezikruží zamířila mimo branku.
     
    05:03
    Stavanger právě vstřelil branku!
    Ale pozor, hosté se ujímají vedení podobně rychle jako v Tampere! Po Soaresově střele se dostal k puku Dahl-Andersen, přihrál na modrou čáru NICKU PLASTINOVI a ten přízemní střelou překonal domácího gólmana – 0:1! Asistence: Christian Dahl-Andersen, Josh Soares.
     
    05:31
    Oceláři touží se stavem hned něco udělat. Polanský zadovkou sklepl kotouč na Adamského, jehož bombu od modré, vyrazil Holm betonem do rohu.
     
    06:00
    Žejdl tečoval Linhartovu střelu od modré čáry jen na zadní hrazení, od něhož se puk odrazil před branku a tam jej po přiklepnutí od Veidemana našel Holm.
     
    06:37
    Žejdl přihrál z pravé strany na osu hřiště Orsavovi, tomu se však mezi kruhy zamotal puk pod nohama a vystřelit nedokázal.
     
    07:08
    Během sedmé minuty proběhla komerční přestávka. Po ní se po levém křídle hnal Kristiansen, ale byl zastaven Jaškem. Ten zablokoval také Roksetha od modré.
     
    07:53
    Solbergovu střelu zase srazil k mantinelu Matuš. Oceláři vyrazili do útoku, který zakončoval Klesla střelou do Holma.
     
    08:44
    Oceláři se ubránili atakům druhé formace Stavangeru, ofenzivní akci Davida pak zastavil ofsajd. Zatím sleduje velmi opatrný hokej.
     
    09:20
    Polanský se otočil kolem Adriana Veidemana (STV), obkroužil branku, ale proti jeho zakončení zasáhl Holm. Veideman vyloučen na dvě minuty za sekání.
    Trenér Stavangeru se na Twitteru obdivně vyjádřil o třinecké hale.

     
    09:45
    Třineckou kombinaci v útočné třetině rozčísl svou ranou od modré obránce Roth, ale trefil jen zadní mantinel. Stavanger se následně osvobodil.
     
    10:31
    Polanského průnik uťal za modrou čárou bek hostí Plastino. Jakákoliv další hra byla zbytečná, jednalo se totiž také o ofsajd.
     
    10:48
    Trončinský měl několikrát nabito na modré čáře, ale pokaždé si ránu rozmyslel. Když už vystřelil, trefil hostujícího Kissela.
     
    11:27
    Nakonec se Trončinský s Polanským prokombinoval až ke střele, ale Holm byl znovu pozorný. Stavanger už je v plném počtu.
     
    11:49
    Třinecký tlak přesto pokračuje, Orsavovu střelu tečoval Trettenes velmi nebezpečně pro svého gólmana, ale Holm vytěsnil.
     
    12:19
    Zíbovu ránu zase pro změnu zablokoval Lorentzen, a tak mohou Oilers vyrazit dopředu. O puk ale přišli a hraje opět Třinec.
     
    12:53
    Matušova střela netrefila Holmovu bránu a navíc vyhnala Oceláře z útočného pásma. Novou akci musí rozjet Nosek s Linhartem.
     
    13:34
    Linhart ovšem nepřihrál Draveckému přesně a Oceláři o kotouč přišli. Další akci rozjíždí už druhá formace vedená Polanským.
     
    14:12
    Třinec právě vstřelil branku!
    Oceláři jsou za svou zvýšenou aktivitu odměněni vyrovnávacím gólem! JIŘÍ POLANSKÝ jel sám na tři obránce, prohodil si puk pod nohama Roksetha a bekhendový blafák před Holmem dotáhl až ke střele do odkryté branky – 1:1! Asistence: Tomáš Linhart.
     
    14:51
    Hjelmovo nahození nenadělalo Hrubcovi žádné problémy. O chvilku později se hosté prezentovali zakázaným uvolnění, a proto se vhazuje po pravé ruce Holma.
     
    15:23
    Trončinského žabičku si nezpracoval třinecký útočník Hrňa, který byl o puk obrán Solbergem. Jenomže Stavangeru útok rovněž nevyšel, odpískán ofsajd. Následuje druhá komerční pauza v první třetině.
     
    15:35
    Kreps si ve středním pásmu pomocí mantinelu obhodil Roksetha a našel před bránou volného Draveckého, ten ovšem nezkrotil skákavý puk.
     
    16:15
    Adamskému přispěchal do útočného pásma na pomoc Irgl a zadovkou puk od prvně jmenovaného také dostal! Vystřelil ovšem těsně vedle, a to hned ve dvou případech po sobě!
     
    16:57
    Orsava zkoušel na Veidemana podobnou kličku jako při gólu Polanského, ale podjely mu nohy a spadl na led.
     
    17:33
    Trončinského chybnou rozehrávku zachytil Daoust, ale byl na cestě na střídačku, a tak jen nahodil na zadní mantinel.
     
    18:44
    Dahl-Andersen si poradil s napadáním důrazného Krepse, ale posunul puk znovu jen do středního pásma. Třinec je v posledních minutách aktivnější.
     
    19:34
    Irgl přihrál puk Adamskému, ten našel mezi kruhy Linharta, jehož ránu však některý z hostí ihned zablokoval a Stavanger vyrazil do útoku.
     
    19:56
    První třetina končí soubojem u mantinelu třinecké střídačky. Rozhodčí nakonec rozpustil dvojici Roth – Hallem a ještě se vhazuje před Hrubcem.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 20:49.
     
    Mostue zamířil poslední střelu první periody vedle, a oba týmy tak odcházejí do šaten. Trochu ospalý byl úvod utkání, ve kterém hráli hosté první přesilovku. Tu ještě nevyužili, ale úvodní branku zaznamenali v šesté minutě. Dahl-Andersen přihrál na modrou Plastinovi a kanadsko-italský obránce prostřelil Hrubce přízemní ranou. Oceláři v dalších minutách toužili vyrovnat, zvýšená aktivita se jim naplno vyplatila v minutě patnácté. Polanský vyškolil zadáka Roksetha a bekhendovým blafákem vyzrál i na brankáře Holma. O dvě minuty později mohl Třinecké poslat do vedení Irgl, ale hned dvakrát po sobě střílel těsně vedle. Druhá třetina začne za nerozhodného stavu.
     
    Statistiky po první třetině:

    Střely: 8 – 3,
    úspěšnost střelby: 12,5% – 33.33%,
    zákroky brankářů: 2 – 7,
    úspěšnost zákroků: 66,67% – 87,5%,
    trestné minuty: 2 – 2.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Oceláři začínají druhou třetinu nepovedenou rozehrávkou, která skončila zakázaným uvolněním. Vhazuje se po levici Hrubce.
     
    20:45
    Roth pouze odevzdal puk Solbergovi a odjel střídat. Norský obránce chtěl rychle rozehrát, ale zahrál přes všechny čáry na icing.
     
    21:13
    Roth se nakonec na ledovou plochu ještě vrátil a poslal velmi tvrdou střeli na Holma, ten vyrazil. Mezitím vyloučen Jean-Michele Daoust (STV) vyloučen na dvě minuty za sekání.
     
    21:45
    Plíhal s Draveckým vytvořili závar na brankovišti, ale brankář Holm puk stihl vyrazit do bezpečí, jeho obránci pak vyhodili pryč z pásma.
     
    22:30
    Třinci se zatím nedaří usadit v útočném pásmu, Trončinský přihrál na Noska velmi nepřesně. Další vyhození obstaral Plastino.
     
    23:09
    Po nabídce Rufera střílel z velice ostrého úhlu Rufer, ale bránu vůbec netrefil. Stavanger bude za chvilku v plném počtu.
     
    23:23
    Přesilovka je tady naopak pro Oilers. Třinečtí špatně vystřídali a v jednu dobu se na ledě octli v šesti. Trest odpyká Lukáš Jašek (TRI).
     
    24:06
    Roth svou přihrávkou dozadu zahnal Kleslu, ale v souboji s Kristiansenem vybojoval kotouč Orsava a Oceláři se osvobodili.
     
    24:43
    Stavanger právě vstřelil branku!
    Stavanger se dokázal usadit v útočném pásmu, využívá početní výhodu a jde znovu do vedení! Daoust přihrál přes celou šíři útočného pásma DANU KISSELOVI a ten za výrazného přispění Kleslovy teče pokořil Hrubce – 1:2! Asistence: Jean-Michele Daoust, Christian Dahl-Andersen.
     
    25:28
    Dnes to není utkání, které by bylo podobné tomu s Bernem. Oceláři se nemohou dostat do pořádného tempa. Nyní rozehrává Doudera.
     
    25:50
    Nyní dostanou Třinečtí možnost přesilové hry. Adamský hledal před brankou Irgla, toho hákoval Joakim Hjelm (STV) a je potrestán dvěma minutami.
     
    25:56
    Jenomže stav sil na kluzišti se rychle vyrovnal. Lukáš Žejdl (TRI) dorážel Trončinského ránu tak vehementně, až dostal trest za sekání.
     
    26:19
    Tak a vyloučen je ještě Lukáš Zíb (TRI) za podražení. Stavanger bude hrát přesilovku čtyř na tři. Vhazuje se po levici Hrubce.
     
    26:38
    Dopředu okamžitě po buly startoval Adamský a chtěl v oslabení ujet Plastinovi. Kanadsko-italský bek ho ale zastavil.
     
    27:15
    Hrubec s vypětím všech sil vyrazil za branku ránu Kissela, Oceláři stihli vyhodit, ale nyní jsou znovu pod tlakem Oilers.
     
    27:29
    Stavanger právě vstřelil branku!
    Žejdl se vrací zpět na led, protože přesilovou hru Stavangeru využil JOSH SOARES! Hráč s dresem "top scorera" se octl osamocen na pravém kruhu, manévroval s pukem a nakonec zamířil přesně k levé tyči – 1:3! Asistence: Adrian Veideman.
     
    28:04
    Stavanger je v plném počtu. Hrňa střílel těsně vedle, na opačné straně přihrával Lorentzen na Davida, ale jeho přihrávka neprošla.
     
    28:53
    Daoust při rozehrávce podklouzl a upadl, ale naštěstí pro Nory dokázal posunout kotouč alespoň do střední třetiny.
     
    29:48
    Třinec je trochu zaskočen vývojem skóre, dělá chyby a nemůže se dostat do útočného pásma. Naposled nechali domácí vystřelit Hoygarda, puk ve výstroji však Hrubec udržel. Následuje komerční přestávka.
     
    29:55
    Veideman přihrával po vyhraném vhazování do rohu na Balcerse, ten ale o puk přišel a dopředu kvapí Oceláři.
     
    30:17
    Doudera ještě střílel vedle, to Trončinského rána už byla povedenější a donutila Holma k zákroku. Potom se ještě pošťuchovali Rufer s Hjelmem, ale obešlo se to bez potrestání.
     
    30:53
    Třinec právě vstřelil branku!
    Oceláři snižují na 2:3! Jašek sice nejprve nepřihrál přesně Hrňovi, ale Třinečtí rozjeli útok znovu, k puku se dostal RADIM MATUŠ, vpálil do útočného pásma a nádhernou ranou do horního rohu prostřelil Holma – 2:3! Asistence: Vladimír Roth.
     
    31:24
    Linhartův pokus od modré čáry tečoval Dravecký těsně vedle. Hra pokračovala a došlo k pěstní výměně názorů v podání Linharta a Kristiansena! Jako vítěz si asi bude připadat Nor, každopádně zamíří oba na trestnou lavici.
     
    31:24
    Tommy Kristiansen (STV) nakonec vyloučen na čtyři minuty za hrubost. Tomáš Linhart (TRI) vyloučen na čtyři minuty za hrubost, trest odpyká za Linharta Jašek.
     
    31:49
    Stavanger právě vstřelil branku!
    Pokračovalo se v pěti na obou stranách a Stavanger dokázal odskočit znovu na dvě branky! Klesla udělal v rozehrávce vyloženou hrubku, nabídl puk CHRISTIANU DAHLU-ANDERSENOVI a ten bekhendem zavěsil nad rameno Hrubce – 2:4! Bez asistence.
     
    32:34
    Na druhé straně jel z pravé strany sám na Holma Orsava, ale zezadu na něj tlačili obránci a střela třineckého útočníka zamířila jen do betonů!
     
    33:13
    Hrňa se tlačil s pukem před branku, ale trochu fotbalovým zákrokem ho o kotouč připravil Kanaďan Veideman.
     
    33:28
    Třinec právě vstřelil branku!
    Divoké utkání pokračuje další brankou Třince! Oceláři okamžitě po inkasované brance zamkli Stavanger, Polanský přihrál na modrou čáru LUKÁŠI ZÍBOVI, proti jehož dělovce neměl Holm žádnou šanci – 3:4! Asistence: Jiří Polanský, Marek Trončinský.
     
    34:01
    Do další šance se cpal rozjetý Roth, ale zakončení mu nakonec znemožnil některý z hostujících zadáků. Třinečtí jsou ale v euforii.
     
    34:40
    Tu mohli trochu utlumit Soares s Forsbergem, ale druhý jmenovaný si nezpracoval puk. Na druhé straně tečoval střelu Trončinského těsně vedle Adamský.
     
    35:05
    To je tlak! Orsava byl sám před Holmem, ale zamířil těsně vedle! Po několika odrazech se kotouč dostal mezi kruhy k Ruferovi, jehož dělovku už Holm zkrotil! Po komerční přestávce se bude vhazovat v obranném pásmu Stavangeru.
     
    35:10
    Další nebezpečná situace hned po buly. Sraženou střelu Trončinského zachytil před brankou Orsava a nechal vyniknout Holma.
     
    36:03
    Orsava přihrával pod sebe na Plíhala, ale přihrávka to byla příliš dlouhá. Probrali se i třinečtí fanoušci a ženou Oceláře za vyrovnáním.
     
    36:31
    Mostueho přízemní nahození poslal Hrubec do rohu kluziště. Druhý pokus norského obránce už byl nebezpečnější, ale třinecký brankář znovu vyrazil. Potom se některý z Olejářů octl v brankovišti a hra je vykázána do středního pásma.
     
    37:25
    První útočná formace Oilers docela zatápěla Ocelářům, ale Plastinovo nahození zablokovali obránci a Forsberg se ke střele nedostal.
     
    37:56
    Tvrdý zákrok na Draveckého v útočném pásmu Slezanů nepotrestán. Stavanger přešel znovu dopředu a je v útočné třetině.
     
    38:45
    Tak po náporu Třince se v posledních minutách hra zase trochu zklidnila. Vypadá to, že Stavanger vedení do přestávky uhájí.
     
    38:56
    Holm raději přikryl puk po přízemní střele Žejdla a puk bude uveden do hry po jeho pravé ruce.
     
    39:05
    Kotouč se dostal po několika odrazech k Orsavovi, ten ale z bezprostřední blízkosti nezamířil přesně! To byla velká šance domácích!
     
    39:47
    A další příležitost měl na holi Polanský! Ten dostal přihrávku od Irgla, první střelu vyrazil Holm znovu k němu, pak se Polanský jal obkroužit branku a k dotáhnutí puku až do brány chyběl jen kousek!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 21:45.
     
    Druhá třetina už nabídla mnohem zajímavější podívanou než ta první. V pětadvacáté minutě proměnil Stavanger přesilovou hru, Kissel vystřelil z pravého kruhu, jeho ránu do sítě ještě tečoval obránce Třince Klesla. O tři minuty později Oilers vedení ještě navýšili. Soares dostal v početní výhodě čtyř proti třem příliš prostoru a zamířil přesně k tyčce. Oceláře trochu probral únik Matuše zakončený přesnou ranou do horního rohu, ale po chybě Klesly a bekhendovém věšáku Dahla-Andersena měli hosté dvoubrankové vedení zpět. Snížení obstaral ve čtyřiatřicáté minutě Zíb, jenž svou dělovkou divže neroztrhl síť. V závěru Oceláři tlačili a měli šance, ale Orsava své dvě neproměnil a v posledních sekundách nedotáhl svůj objezd branky ke gólu ani Polanský. Třetí dějství slibuje jistě zajímavý hokej, Třinečtí prohrát rozhodně nechtějí, ale stejně jsou na tom i Oilers.
     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely: 23 (8, 15) – 10 (3, 7),
    úspěšnost střelby: 13,04% – 40%,
    zákroky brankářů: 6 (2, 4) – 20 (7, 13),
    úspěšnost zákroků: 60% – 86,96%,
    trestné minuty: 12 (2, 10) – 10 (2, 8).
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:12
    Hrubec vyjel z branky a rozehrál po mantinelu. Žabičkou na Krepse chtěl útok Třince založit Dravecký, ale jeho spoluhráč si puk nezpracoval.
     
    40:31
    Po zakázaném uvolnění Stavangeru vyhráli Oceláři buly v útočné třetině, Klesla přihrál Adamskému, ten ovšem o kotouč přišel.
     
    41:06
    Irgl nepřihrál v útočné fázi Orsavovi přesně, Hjelm ve spolupráci s Kristiansenem vystrkali puk alespoň do střední třetiny.
     
    41:52
    Doudera projel klidný tempem střední třetinou a nahodil puk na zadní mantinel. Tam svádí boj s Oilers útočník Hrňa.
     
    42:07
    Holm lapil do své lapačky střelu tahem v podání Rufera z pravého kruhu. Vhazuje se v obranném pásmu Stavangeru.
     
    42:40
    Třinec právě vstřelil branku!
    A je vyrovnáno! Oba týmy sice vstoupily do třetí části docela vlažně, ale Oceláři se dokázali prosadit! Hrňa udělal na modré čáře prostor RADIMU MATUŠOVI, jeho střelu ještě přizvedl Rokseth a Holm na puk nedosáhl – 4:4! Asistence: Marek Trončinský.
     
    43:35
    Adamský si úplně neporozuměl s Draveckým a za svou nepřesnou nahrávkou se musí vracet do souboje s Dahlem-Andersenem až za branku Hrubce.
     
    43:58
    Oceláři chybovali v rozehrávce, ale při odrazech od holí Dahla-Andersena a Soarese jim přálo štěstí. Kanaďan nakonec střílel těsně mimo.
     
    44:34
    Orsava založil útok efektní přihrávkou mezi nohama na Trončinského. Ten posouval na Rufera, tomu ovšem puk přeskočil hůl.
     
    44:43
    Třinec bude hrát dvě minuty v pěti proti čtyřem. Vyloučen je totiž Jean-Michel Daoust (STV) za sekání. To je možnost na vstřelení pátého gólu.
     
    45:12
    Holm vyrazil Irglovu střelu, Solberg pak zastavil ránu Polanského. Třinec tlačí, ale trefuje jen hostující zadáky.
     
    45:55
    Noskovu ránu tečoval někdo z obětavých Olejářů těsně vedle a Stavanger se dokázal na chvilku osvobodit.
     
    46:37
    Kleslova rána trefila pro změnu Veidemana, Oceláři nadále kombinují v útočné třetině a snaží se nějak zakončit.
     
    47:10
    Tak nakonec se Stavangeru povedlo oslabení ubránit. Ihned po návratu Daousta však přišlo zakázané uvolnění. Vhazuje se před Holmem.
     
    47:18
    Douderovu ránu vyrazil Holm betony jen před sebe, ale Adamskému scházelo k dorážce zkrocení skákavého puku.
     
    48:06
    Orsava po přihrávce Rufera zvedl hůl Husemu a Třinec pokračuje v obrovském tlaku. Orsava s Ruferem bojují o zakončení na brankovišti.
     
    48:24
    Po úmyslném ofsajdu Stavangeru přibrzdí třinecký místy drtivý tlak komerční pauza. Po ní se bude vhazovat po pravé ruce Holma.
     
    48:35
    Irgl obkroužil branku Stavangeru, přihrál bekhendem před Holma Hrňovi, ale norský brankář vytáhl fantastický zákrok!
     
    49:16
    Stavanger se ze svého obranného pásma dostává jen stěží, teď se mu to díky nepřesnosti Třince povedlo, ale s pukem hrají neustále domácí.
     
    50:11
    Nádherná kombinace Ocelářů v útočném pásmu skončila Douderovou střelou těsně vedle. Douderovi přihrával do palebné pozice Žejdl.
     
    50:55
    Přece jenom se Stavangeru v poslední minutě povedlo tlak Ocelářů trochu otupit, ale Třinec je stále aktivnějším týmem.
     
    51:24
    Polanský se tlačil do zakončení, nakonec posunul před Holmem puk na Irgla, toho ubránil na poslední chvilku jeden z hostí!
     
    51:56
    Draveckého prudkou ránu vyrazil Holm za branku. Na druhé straně zastavil pronikajícího Kissela jen za cenu faulu Kamil Kreps (TRI). Je vyloučen na dvě minuty za sekání.
     
    52:22
    Stavanger si tak během přesilové hry může alespoň trochu ulevit. Třinec začíná oslabení dobře a nepouští hosty před Hrubce.
     
    52:57
    Minuta z přesilové hry je pryč a Stavanger ještě prakticky nebyl před třineckou brankou. Oceláři odvádějí kvalitní obrannou práci.
     
    53:20
    Velká nepříjemnost pro Třinec. Martin Adamský (TRI) je vyloučen na dvě minuty po smolném faulu vysokou holí na Kissela. Stavanger bude hrát přes půl minuty v pěti proti třem.
     
    53:55
    V dvojnásobné přesilovce zatím vystřelili Veideman a Plastino, ale ani jeden netrefil branku. Do návratu Krepse chybí sekundy.
     
    54:17
    Oceláři jsou z nejhoršího venku, a tedy ve čtyřech. Střela Kissela sražena do ochranné sítě a vhazuje se opět před Hrubcem.
     
    54:41
    Trettenes tečoval těsně před Hrubcem Plastinovu ránu od modré a ke gólu chyběly opravdu jen decimetry! Puk prosvištěl kolem tyče.
     
    55:10
    Stavanger právě vstřelil branku!
    Početní výhodu pěti proti čtyřem už ale Oilers využívají a jdou do vedení! Přes clonícího Hallema neviděl Hrubec zhola nic, a střela NICKA PLASTINA od modré čáry proto přešla až do sítě – 4:5! Asistence: Dan Kissel, Snorre Hallem.
     
    55:49
    To je krutá rána pro Oceláře, kteří tlačili Oilers, ale oslabení pak ubránit nedokázali a čtyři minuty před koncem ztrácí jednu branku.
     
    56:32
    Třinečtí se dožadovali faulu po zákroku Soarese na Polanského, ale sudí zůstali v klidu. Na modré pak chyboval Adamský a do úniku vyrazil Dahl-Andersen. Jeho střelu přes Zíba skryl do výstroje Hrubec. Následuje poslední komerční pauza.
     
    56:49
    Orsava se Žejdlem prošli krátkými přihrávkami až do útočného pásma, ale ke střele se nikdo z nich nedostal a Oceláři ztratili i pásmo.
     
    57:11
    Veideman nerozehrál úplně dobře a vyhodil puk přes všechny čáry. Vhazuje se před Holmem, tři minuty do konce.
     
    57:31
    Do Rothovy tvrdé dělovky od modré čáry padl Kristiansen a další nápor Stavanger ubránil. Ale Třinec je stále v útoku.
     
    58:17
    Zíbova střela šla vedle. O chvilku nato nakopl své motory Adamský, předal puk v útočné třetině Trončinskému, jenomže ten trefil jen Olejáře Huseho.
     
    58:37
    Polanský připravil střeleckou pozici pro Trončinského, ale po jeho bombě našel puk v lapačce Holm. Třinec si bere oddechový čas.
     
    58:49
    Adrian Veideman (STV) fauloval v rohu kluziště Polanského a odpyká dvě minuty za sekání. Ale na trestnou lavici míří i Jiří Polanský (TRI). Ten dostal dvouminutový trest za nesportovní chování. Třinec ale hraje bez Hrubce v pěti hráčích proti čtyřem.
     
    59:23
    Kreps rozvlnil po přihrávce Zíba jen boční síť, ale pokračuje nápor domácích Ocelářů! Třinec zavřel Stavanger před Holmem.
     
    59:43
    Ještě Oceláři vytvořili nějaký závar před Holmem, ale Soares odpálil puk daleko od brány jeho týmu.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Je konec a velké překvapení je na světě. Teď zbývá vyhlásit nejlepší hráče. Ze strany hostí je to útočník Christian Dahl-Andersen (1+2), za domácí Oceláře si jde přebrat cenu Radim Matuš (2+0).
     
    Třetí dějství začalo pro domácí Oceláře výborně, a sice vyrovnáním. Třinečtí srovnali na 4:4 Matušem, jehož ránu ještě přizvedl do sítě Rokseth. Následně si domácí hráči vytvořili obrovský tlak a měli šanci za šancí. Výborný Holm ovšem všechno pokryl, nejlepší zákrok předvedl proti Hrňovi, který střílel z bezprostřední blízkosti. Pak ovšem Oceláři dali možnost Stavangeru zahrát si přesilovku, a to na více než půl minutu dokonce dvojnásobnou. Oilers počkali, až budou Třinečtí ve čtyřech, a pak vstřelili rozhodující branku. Plastinova druhá branka v zápase byla vítěznou. Hallem clonil Hrubcovi tak dobře, že třinecký brankář nic neviděl. V závěru měl Třinec znovu velký nápor, ale Kreps mířil jen do boční sítě, a tak bere tři body Stavanger.
     
    Statistiky po třetí třetině:

    Střely: 36 (8, 15, 13) – 18 (3, 7, 8),
    úspěšnost střelby: 11,11% – 27,78%,
    zákroky brankářů: 13 (2, 4, 7) – 32 (7, 13, 12),
    úspěšnost zákroků: 72,22% – 88,89%,
    trestné minuty: 20 (2, 10, 8) – 12 (2, 8, 2).
     
    Situace ve skupině E je po dnešním dni tedy pořádně zamotaná, pojďme si ukázat její čtyřčlennou tabulku:

    1. HC Oceláři Třinec, 3 body, skóre 11:5,
    2. Tappara Tampere, 3 body, skóre 10:8,
    3. Stavanger Oilers, 3 body, skóre 8:11,
    4. SC Bern, 3 body, skóre 5:10.
     
    Tak a z Třince je to pro dnešek už definitivně vše. Dnešní utkání zase ukázalo, jak se moderní hokej vyrovnává a mužstva z Norska a podobných zemí nelze v žádném případě podcenit. Dnešní utkání v Třinci sledovalo 2875 diváků. Další utkání odehrají Oceláři ve čtvrtek 4. září v Bernu, kde nastoupí k odvetě proti medvědům. Ve stejný den přivítá Stavanger doma v DNB Areně Tapparu Tampere. Loučím se s vámi a přeji vám dobrou noc. Na počtenou! (22:34:39)

    Ondřej Zoubek

    Góly a asistencie: 15. Polanský (Linhart), 31. Matuš (Roth), 34. Zíb (Polanský, Trončinský), 43. Matuš (Trončinský) – 6. Plastino (Dahl-Andersen, Soares), 25. Kissel (Daoust, Dahl-Andersen), 28. Soares (Veideman), 32. Dahl-Andersen, 56. Plastino (Kissel, Hallem)


    HC Oceláři Třinec: Hrubec (Svoboda) – Roth, Klesla (C), Trončinský, M. Doudera, Linhart, Nosek, Zíb – Dravecký, Kreps, Plíhal – Adamský, Polanský (A), Irgl – Orsava, Žejdl, Rufer – Jašek, Matuš, Hrňa – Kindl. Trenér: Jiří Kalous.
    Stavanger Oilers: Holm (Smith) – Solberg (A), Plastino, Hjelm, Veideman, Mostue, Rokseth – Dahl-Andersen, Forsberg, Soares – Kissel, Daoust (A), Kristiansen – Trettenes, David, Lorentzen – Roste Fossen, Hoygard, Huse – Hallem (C), Balcers. Trenér: Petter Thoresen.

    Rozhodca: Daniel Konc (SVK), Robin Šír (CZE) – Tomáš Brejcha (CZE), Libor Suchánek (CZE)

    Diváci: 2875