Brazília – Holandsko 0:3 (kon.) | Nemecko – Argentína 1:0 (po pr.)
koniec po predl.
Nemecko
1:0 (0:0)
Argentína
Nedeľa 13.07.2014, 21:00 • Maracana, Rio de Janeiro • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    00:04
    Odovzdávanie medailí je už za nami a Nemci už vo svojich rukách držia aj majstrovský pohár. Lahm si prevzal legendárnu trofej a teší sa s ňou spoločne so svojimi spoluhráčmi i celým Nemeckom.

    Nemecko je majstrom sveta vo futbale v roku 2014!
     
    00:01
    Na hlavnú tribúnu prichádza aj Nemecko! Vedie ho Schweinsteiger, za ním ide Schürrle a ďalší hráči z 23-členného víťazného kádra. Samozrejme, nechýba ani tréner. Na hrudi hráčov víťazného celku sa už o malý moment bude blysnúť zlatý kov.
     
    23:59
    Nemci sa rozostúpili a pomedzi nich na čele s kapitánom Messim prechádzajú argentínski hráči. Tí sa postupne dostanú až na hlavnú tribúnu, kde budú dekorovaní ako držitelia striebra.
     
    23:55
    Prebieha vyhlasovanie najlepších hráčov majstrovstiev sveta 2014. Zlatú loptu pre najlepšieho hráča šampionátu získava Lionel Messi, najlepším brankárom sa stáva a zlatú rukavicu si odnáša Manuel Neuer!
     
    Nemecko je majstrom sveta!
     
    123
    Nie práve najvýhodnejšia pozícia pre Messiho ostala nepotrestaná. Lopta z náročnej pozície úplne minula priestor troch žrdí a Nemecko pomaly oslavuje zisk majstrovského titulu.
     
    120
    Čas sa naťahuje a vidíme posledné striedanie tohto šampionátu. Na trávnik prichádza namiesto Özila jeho spoluhráč Mertesacker.
     
    113
    Nemecko dalo gól!

    Domáci hráči sa dostávajú do vedenia! Argentína úplne prepadla v defenzíve, MARIO GÖTZE sa dostal k lopte na ľavej strane po zblokovanom centri a tvrdou ranou prepálil Romera. Asistencia: André Schürrle.
     
    97
    Argentína si po minútach strávených v defenzíve prevzala loptu a okamžite sa natlačila do zakončenia na opačnej polovici trávnika. V tom bol v čistej šanci Palacio, ktorý si preloboval gólmana, ale aj bránku Nemecka.
     
    92
    Ešte v predchádzajúcej minúte sa črtala tutovka aj Argentíne, no Nemci ju rýchlo zastavili. Argentínčania sa ale do šance dostali opäť, no Agüerova krížna strela skončila mimo priestoru troch žrdí.
     
    91
    Prvé predĺženie sa začalo výkopom Nemecka. To sa okamžite dostalo do stopercentnej šance. V šestástke loptu dostal úplne osamotený Schürrle, no Romero ho senzačne vychytal.
     
    88
    Striedajú teda aj Nemci. Trávnik opúšťa rekordér Klose, jeho miesto nahradí Götze. Medzičasom na trávnik prichádzajú lekári, ktorí sa pokúšajú riešiť problémy jedného z hostí, no našťastie to bude v poriadku.
     
    86
    Na rad prichádza avizované striedanie. Trávnik opúšťa Pérez, pre ktorého to bol len tretí zápas na majstrovstvách sveta. Nahradí ho Gago.
     
    82
    Lahm roztočil novú útočnú akciu Nemcov, na ktorej konci Özil hľadal Kroosa, no ten spoza šestnástky priestor troch žrdí minul. Nemecko trestuhodne zahadzuje ďalšiu svoju šancu.
     
    80
    Dobrá akcia Nemcov! Na jej konci bola skvelá Müllerova prihrávka na Höwedesa, ktorý ale nedokázal zakončiť. V strede súperovej šestnástky vôbec nevystrelil.
     
    77
    Je tu spomínané striedanie v tíme Argentíny. Ihrisko opúšťa Higuaín, ktorého miesto nahradí Palacio.
     
    71
    Schürrle zahodil obrovskú šancu Nemecka! To sa opäť hráčovi tam lopta skĺzla z kopačky a v dobrej šanci nedokázal zakončiť. Romero a jeho spoluhráči teraz mali poriadne šťastie.
     
    65
    Ďalšia žltá karta pre Argentínu! Teraz sa nedovoleným zákrokom predviedol Agüero, ktorý si takisto vyslúžil kartový trest.
     
    64
    Žltú kartu v tomto zápase dostávajú aj hostia. Mascherano chcel po strate lopta zabrániť prechodu súpera k šestnástke, no podarilo sa mu to iba za cenu spomínaného trestu.
     
    56
    Argentína úplne uzavrela vlastnú obranú polovicu a súperovi tam nedovoľuje vôbec nič vymyslieť. Higuaín sa po pravej strane vrútil do šance a zrazil sa s Neuerovm, ktorý ho nohou zasiahol po úspešnom zákroku. Hra sa prerušuje.
     
    47
    Obrovská šanca Argentíny! Messi sa dostal do šance, po ľavej strane mal náskok pred obranou, no jeho lopta tesne minula ľavú žrď Nemecka.
     
    46
    Do druhého polčasu vstupujeme s jednou zmenou na trávniku. Argentínu opúšťa zrejme pre svalové zranenie Lavezzi, jeho miesto nahradí Agüero.
     
    45+2
    Za Romerom sa triasla konštrukcia bránky! Po Kloseho centri sa Höwedes dostal do skvelého zakončenia, no to do siete neprešlo. Nemci sa držia za hlavy.
     
    44
    Nemecko sa aj teraz takmer dostalo k otvoreniu skóre! Müllerov center smeroval priamo pred opustenú bránku, no Klose loptu nedokázal zachytiť. Romero zasahovať nemusel.
     
    43
    Do dobre šance sa dostalo aj Nemecko! Özil prihrávkou na ľavú stranu hľadal Kroosa, no ten Romerovi veľa problémov nenarobil. Jasne čitateľnú strelu argentínsky gólman chytil.
     
    40
    Argentína mohla opäť skórovať! Messi vymyslel skvelú akciu, po ktorej sa lopta dostala až na Neuera, ktorý bol už úplne bezmocný. napokon ale všetko zachránil jeho spoluhráč Hummels, ktorý loptu vykopol spred bránkovej čiary.
     
    37
    Pozor ale aj na opačnej polovici trávnika! Tam sa po rýchlom prechode Nemci dostali ku strele, ktorú ešte tečoval Özil, no ten bol v ofsajde. Romero bude rozohrávať.
     
    35
    Messi v stopercentnej šanci neprihral Higuaínovi a strelu prvého menovaného zrazil Schweinsteiger. Ten už druhýkrát v zápase zachraňuje Nemecko, ktoré mohlo opäť prehrávať.
     
    33
    Nemecko dostáva druhú žltú kartu v zápase. Teraz si ju vyslúžil Höwedes, ktorý veľmi nepríjemne nohou zasiahol do stehna Zabaletu.
     
    31
    Toto vôbec nie je pekný pohľad! Kramerove zranenie je zrejme oveľa vážnejšie, než to vyzeralo. Podporovaný dvomi ďalšími mužmi Kramer s neprítomným výrazom v tvári odchádza do útrob štadióna a zrejme aj do nemocnice. Nahradí ho Schürrle.
     
    30
    Higuaín si nabehol na Lavezziho center a rozvlnil sieť! Okamžite začal oslavovať svoj otvárací gól a až po desiatich sekundách zistil, že nemohol byť uznaný, pretože bol v ofsajde. Gól platiť nemôže.
     
    29
    Máme tu prvú žltú kartu v zápase. Črtajúci sa rýchly prechod Argentíny do zakončenia na opačnej strane zastavil za cenu takéhoto napomínania Schweinsteiger.
     
    28
    Po čase trochu vzrušenia. Schweinsteiger hľadal dlhým centrom Kloseho, no pred ním loptu vo výskoku stihol Romero. Nemci naďalej útočili, Müller sa dokonca dostal do stopercentnej šance, ale bol v ofsajde, a tak bolo vzrušenie vlastne zbytočné.
     
    21
    Skrat nemeckej obrany aj argentínskeho útočníka! Higuaín sa po obrovskej hrúbke súpera dostal do samostatného úniku proti Neuerovi, no bránku v čistej šanci netrafil. Higuaín v Brazílii nie je vo svojej koži.
     
    13
    Nenápadný center Lahma sa mohol skončiť otváracím gólom! Na loptu si vo vápne vyskakoval Klose, no bol veľmi dobre tiesnený Demichelisom, ktorý ho ku hlavičke nepustil.
     
    9
    Messi predviedol svoje umenie! Vybojoval loptu a po pravej strane unikol Hummelsovi. Napokon bol už ale vo veľkom uhle a volil center do šestnástky, no ten zastavil Schweinsteiger.
     
    4
    Kroos napálil loptu iba do hráčov stojacich v múre, čím domáci otvorili priestor na rýchly brejk pre svojho súpera. Na konci argentínskej akcie bol Higuaín, no jeho krížna strela minula priestor troch žrdí.

    Veronika Pancuráková

    Góly: 113. Götze

    Karty:   33. Höwedes (GER) – 29. Schweinsteiger (ARG), 64. Mascherano (ARG), 65. Agüero (ARG)


    Nemecko: Neuer – Lahm (C), J. Boateng, Hummels, Höwedes – Kramer, Schweinsteiger – T. Müller, Kroos, Özil – Klose
    Náhradníci: Zieler, Weidenfeller – Durm, Mertesacker, Götze, Großkreutz, Ginter, Schürrle, Draxler, Podolski, Khedira

    Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Mascherano, Rojo – Biglia, Pérez, Higuaín – Messi (C), Lavezzi
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, F. Fernández, Basanta, A. Fernández, Álvarez, Gago, Rodríguez, Palacio, Agüero

    Rozhodca: Rizzoli – Faverani, Stefani (všetci ITA)

    Diváci: 74738