Brazília – Holandsko 0:3 (kon.) | Nemecko – Argentína 1:0 (po pr.)
koniec po predl.
Nemecko
1:0 (0:0)
Argentína
Nedeľa 13.07.2014, 21:00 • Maracana, Rio de Janeiro • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    S týmto konštatovaním sa už s vami pre dnešok lúčime. Ďakujeme vám za priazeň počas celého šampionátu. Pevne veríme, že ste si ho užili aj vďaka podrobným textovým prenosom webu Onlajny.eu.

    Za pozornosť ďakuje a s prianím pekného zvyšku tejto noci sa s vami lúči Veronika Pancuráková. (00:07:36)
     
    Maracaná sa lúči so svetovým šampionátom

     
    00:07
    V týchto chvíľach už nasledujú iba mohutné oslavy. Nad Maracanou vybuchol víťazný ohňostroj, ktorý si Nemci musia plne vychutnať. Veľká eufória prebieha nie len na tribúnach a v okolí štadióna, ale aj v Nemecku a ostatných častiach sveta, kde sa práve nachádzajú priaznivci nového majstra sveta.
     
    NĚMECKO SLAVÍ TITUL





     
    00:04
    Odovzdávanie medailí je už za nami a Nemci už vo svojich rukách držia aj majstrovský pohár. Lahm si prevzal legendárnu trofej a teší sa s ňou spoločne so svojimi spoluhráčmi i celým Nemeckom.

    Nemecko je majstrom sveta vo futbale v roku 2014!
     
    00:01
    Na hlavnú tribúnu prichádza aj Nemecko! Vedie ho Schweinsteiger, za ním ide Schürrle a ďalší hráči z 23-členného víťazného kádra. Samozrejme, nechýba ani tréner. Na hrudi hráčov víťazného celku sa už o malý moment bude blysnúť zlatý kov.
     
    Odovzdanie medailí, ako prvý porazení Argentínčania



    Pre zlato si došli nemeckí futbalisti, ktorí nemusia na plochu, počkajú si na tribúne na pohár!

     
    00:00
    Argentínčania veľmi smutní s kamenným výrazom v tvári odchádza z hlavnej tribúny. Vicemajstrov sveta 2014 bude dnešný duel ešte dlho mrzieť.
     
    23:59
    Nemci sa rozostúpili a pomedzi nich na čele s kapitánom Messim prechádzajú argentínski hráči. Tí sa postupne dostanú až na hlavnú tribúnu, kde budú dekorovaní ako držitelia striebra.
     
    23:57
    Rozhodcovia tohto zápasu si preberajú ocenenia. Musíme uznať, že vo finále sme nevideli vážnejšiu chybu z ich strany a najsledovanejšie stretnutie zvládli na výbornú.
     
    23:55
    Prebieha vyhlasovanie najlepších hráčov majstrovstiev sveta 2014. Zlatú loptu pre najlepšieho hráča šampionátu získava Lionel Messi, najlepším brankárom sa stáva a zlatú rukavicu si odnáša Manuel Neuer!
     
    Hokejista Alex Ovečkin odkazuje Messimu, že je stále pre neho jednička!


     
    23:50
    Za nami je úžasný šampionát, ktorý priniesol množstvo zaujímavých situácií. Videli sme zaujímavé góly, pekné kombinácie, ale aj škaredé zákroky a zlé rozhodcovské rozhodnutia. To ale k futbalu patrí a k majstrovstvám sveta takisto. Dokopy sme videli 171 presných zásahov v 64 stretnutiach. Hráči sa už na trávniku zhromažďujú na jedno mieste a o niekoľko minút prebehne ich dekorovanie.
     
    23:46
    Hráči sa presunuli k tribúnam, kde sú ich rodinní príslušníci i fanúšikovia, ktorí obetovali nemalé peniaze, aby mohli byť priamo na štadióne. Medzičasom sa socha Krista nad brazílskym mestom Rio de Janeiro zahalila do nemeckej trikolóry. Takto bude vysvietená najbližších 24 hodín.
     
    23:43
    Na hracej ploche slávnej Maracany vidíme aj slzy šťastia. Hráči Nemecka oslavujú najväčší úspech v živote, zatiaľ čo Argentínčania by sito zrejme už najradšej namierili do šatne, kde by si mohli v pokoji povedať pár slov.
     
    Je koniec! Radosť na strane jednej –



    ...a smútok na strane druhej –

     
    23:40
    Slzy aj smiech na trávniku. Každý zápas i šampionát musí mať víťaza aj porazeného. Dnes sú najšťastnejšími na svete Nemci a ich priaznivci, pretože oslavujú zisk najcennejšej trofeje na slávnom štadióne.
     
    23:38
    Európa prvýkrát v histórii triumfuje na juhoamerickom kontinente a všetci priaznivci Nemecka oslavujú. Argentína má slzy v očiach, chyba zo záveru druhého finálového predĺženia ju stála majstrovský titul.
     
    Nemecko je majstrom sveta!
     
    124
    Koniec zápasu.
     
    124
    Posledný odkop Neuera a Nemecko bude majstrom sveta! Hráme už 2 minúty po konci nadstaveného času, rozhodca to nie a nie ukončiť.
     
    123
    Nie práve najvýhodnejšia pozícia pre Messiho ostala nepotrestaná. Lopta z náročnej pozície úplne minula priestor troch žrdí a Nemecko pomaly oslavuje zisk majstrovského titulu.
     
    122
    Priamy kop sa ešte oddiaľuje. Schweinsteiger potrebuje ošetrenie, no našťastie to nebude nič vážne. Premení Messi?
     
    121
    Nadstavovať sa budú dve minúty. Argentína už musí hrať úplný vabank. Teraz môže získať všetko alebo nič. Rovnako tak sa Nemci stiahli do plnej defenzívy, pretože sa musia riadiť rovnakým princípom. Argentína bude kopať posledný priamy kop z viac ako 20 metrov.
     
    120
    Čas sa naťahuje a vidíme posledné striedanie tohto šampionátu. Na trávnik prichádza namiesto Özila jeho spoluhráč Mertesacker.
     
    119
    Veľký boj Argentíny sa preniesol do stredu poľa, no tam si hostia absolútne nerozumeli. Müller si vzal loptu na kopačku a prenikal po ľavej strane, no po jeho pirhrávke sa k lopte nedostal Özil.
     
    118
    Argentína sa ale vzápätí do vápna vrátila. Videli sme Messiho hlavičku, ktorá ale nebola z dobrej pozície a skončila iba na hornej sieti. Neuerovej bránky. Argentína je na kolenách a ešte viac ju vykoľají avizované striedanie Nemecka.
     
    117
    Neuer má všetko plne pod kontrolou. Teraz vo vysokom výskoku zobral loptu do rukavíc sponad hlavy jedného zo zakončujúcich hráčov a hru upokojí ďalekým výkopom.
     
    116
    Hostia sú poriadne zaskočení a vôbec sa nevedia dohodnúť. Videli sme center do šestnástky pred Neuera, no Argentínčania nedokázali zakončiť. Čas sa kráti.
     
    115
    Tragédia pre Argentínu naberá stále viac a viac reálne rozmery. Do konca ostáva už iba 5 minút a Messiho družina bude musieť niečo vymyslieť.
     
    114
    Tak ak sme pred chvíľou chválili argentínsku defenzívu, tá teraz úplne zlyhala. Nemecko je vo vedení a celý národ oslavuje.Nemci sú blízko zisku titulu majstra sveta.
     
    Mario GÖTZE – 1 : 0

     
    113
    Nemecko dalo gól!

    Domáci hráči sa dostávajú do vedenia! Argentína úplne prepadla v defenzíve, MARIO GÖTZE sa dostal k lopte na ľavej strane po zblokovanom centri a tvrdou ranou prepálil Romera. Asistencia: André Schürrle.
     
    112
    Schweinsteiger sa postavil a pýtal sa späť do hry. Rozhodca ho na trávnik ihneď pustil, a tak pokračujeme v plnom počte na oboch stranách. Nemecko sa pokúša prekvapiť, no Argentína má svoju defenzívu skalopevnú a gól odmieta pripustiť.
     
    111
    Pokračujeme v hre, no nie na dlho. Videli sme nepríjemne vyzerajúci zrážku Müllera a Demichelisa. Našťastie to ale nebude nič vážne. Schweinsteiger je medzičasom stále ošetrovaný mimo hracej plochy.
     
    110
    Hra sa musí v tejto chvíli prerušiť. Schweinsteiger dostal zásah dlaňou do tváre a má rozbité líce pod okom. So zakrvavenou tvárou odchádza mimo hracej plochy a jeho spoluhráči teda hrajú v oslabení.
     
    109
    Nemecko sa usadilo na útočnej polovici, ale zatiaľ nič nevymyslelo. Müller sa dostal až do šestnástky, no tesne pred ním loptu skopol Rojo. Zatiaľ bez nejakého vzrušenia v tejto časti hry.
     
    108
    Nemecko vybojovalo po menšom faule priamy kop. Centroval Kroos, no Palacio s prehľadom odhlavičkoval mimo nebezpečného priestoru.
     
    107
    Romero napokon všetko vyriešil vysokým odkopom. Na jeho konci bol na útočnej polovici Palacio, no proti Boatengovi sa nedokázal presadiť. Na šancu v druhom predĺžení zatiaľ iba čakáme.
     
    106
    Druhé predĺženie sa začalo argentínskym výkopom. Úvodná minúta tejto časti hry ale nepriniesla žiadnu tutovku. Argentína sa stiahla k vlastnej bránke a pre vysoké napádanie súpera má problém s rozohrávkou.
     
    106
    Začalo sa druhé predĺženie.
     
    Tak nie. Rozhodca napokon nenechal Lahma ani len rozohrať a ukončil prvé predĺženie finálového duelu. Na gól stále iba čakáme. Aj v "extra time" sme videli opäť zaujímavé šance, ale aj teraz ostali nepremenené. O pár minút pokračujeme v poslednej bitke vojny zvanej Mundial 2014.
     
    História sa neopakuje, ako na svojom Twitteri pripomína šéf FIFA Sepp Blatter – v predchádzajúcich dvoch finále Nemecka a Argentíny sa vždy rozhodlo v normálnej hracej dobe.


     
    105
    Nadstavenie prvého polčasu sa skončilo.
     
    105
    Palacio sa veľmi dobre uvoľnil, no loptu stratil a nedokázal prihrať ani Messimu, ani ďalšiemu spoluhráčovi. Napokon sa ale dopustil iba útočného faulu proti Lahmovi, ktorý bude môcť rozohrávať.
     
    104
    Našťastie sú ale všetci hráči v poriadku a pokračuje sa v hre. V útoku je Nemecko, ktoré sa tam dostalo Schürrleho zásluhou. Na konci akcie bol Lahmov pokus o prihrávku na následný center, ale hostia loptu zblokovali.
     
    103
    Schweinsteiger je ale našťastie v poriadku a pokračujeme v hre. Vzápätí bol v strede trávnika v hlavočkovom súboji faulovaný Kroos. Zápas úplne vrcholí.
     
    102
    Hra sa musí na malý moment prerušiť. Schweinsteiger dostal nepríjemný zásah do oboch nôh a bude potrebovať krátku pauzu. Pevne veríme, že bude v poriadku.
     
    101
    Nemecko aj naďalej ostáva na útočnej polovici. Götze to skúsil centrom z pravej strany, ktorý smeroval na hranicu šestnástky. Tam síce bola dvojica Nemcov, no lopta preletela iba pomedzi nich.
     
    100
    Nemecko sa dokázalo presunúť do útoku. Tam bol Götze, ktorý sa pokúsil prebojovať k strele z vnútra šestnástky, no proti nemu bol Mascherano a všetko v pokoji vyriešil.
     
    99
    Romero rozohral loptu od svojej bránky, ale jeho spoluhráči v poli na opačnej polovici trávnika nič nevymysleli. Diváci stále čakajú na otvárací gól finálového zápasu.
     
    98
    Neuer rozohral loptu spred vlastnej bránky, no jeho spoluhráči nič nevymysleli. Schürrle chcel po centri z ľavej strany vybojovať rohový kop, ale rozhodca naznačuje iba odkop od bránky Argentíny.
     
    Palacio a jeho lob

     
    97
    Argentína si po minútach strávených v defenzíve prevzala loptu a okamžite sa natlačila do zakončenia na opačnej polovici trávnika. V tom bol v čistej šanci Palacio, ktorý si preloboval gólmana, ale aj bránku Nemecka.
     
    96
    Nemecko naďalej útočí. Argentínčania sa musia stále brániť, no našťastie pre nich sa ich súperovi veľmi nedarí. Götze chcel zakončovať, no lopta bola príliš rýchla na to, aby to presne stihol.
     
    95
    Lahm chcel pasom nájsť Özila, no jeho prihrávka bola príliš dlhá a prudká. Druhý menovaný na ňu nemal nárok, ale Nemecko stále ostáva na útočnej polovici.
     
    94
    Nemecko stále útočí. Lahm má loptu na pravej strane svojej ofenzívnej polovice, no ani on a ani jeho spoluhráči nevedia nič vymyslieť. Argentína sa stiahla do ukážkovej defenzívy.
     
    93
    Predĺženie sa začalo skutočne vo veľkom štýle. Lopta mohla dvakrát rozvlniť sieť, no nestalo sa tak. Na otvárací gól stále iba čakáme, hráči dávajú do hry maximum.
     
    92
    Ešte v predchádzajúcej minúte sa črtala tutovka aj Argentíne, no Nemci ju rýchlo zastavili. Argentínčania sa ale do šance dostali opäť, no Agüerova krížna strela skončila mimo priestoru troch žrdí.
     
    Schürrleho střela

     
    91
    Prvé predĺženie sa začalo výkopom Nemecka. To sa okamžite dostalo do stopercentnej šance. V šestástke loptu dostal úplne osamotený Schürrle, no Romero ho senzačne vychytal.
     
    91
    Začalo sa nadstavenie prvého polčasu.
     

     
    Riadny hrací čas na určenie víťaza nestačil, a preto bude nasledovať predĺženie 2x15 minút. Doposiaľ sme videli rýchly futbal s množstvom šancí, no paradoxne ani jeden presný zásah. Uvidíme, čo nám prinesie predĺženie.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Agüero sa pokúšal po rýchlom prechode prekvapiť súpera. Veľmi dobrým obranným zákrokom sa ale prezentoval Hummels, ktorý žiadnu katastrofu pre Nemcov nepripustil.
     
    90+2
    Götze to skúsil aj tentokrát, no bol odzbrojený.. Nemecko aj naďalej ostáva na útočnej polovici, no Özil ani Müller nepochodili. Naopak, budú si musieť dávať na brejk súpera.
     
    90+1
    Nadstavovať sa budú tri minúty. Hneď v tej prvej mohol ísť do úniku Agüero, no po Messiho prihrávke mu to vôbec nevyšlo. naopak, na opačnej polovici sa ku strele prebojoval Götze, no takisto to nevymyslel dobre.
     
    90
    Výborné defenzívy na oboch stranách už v závere nechcú nič pripustiť. Prípadný inkasovaný gól by bol teraz ako pre Nemcov, tak aj pre Argentínu kritický.
     
    89
    Po striedaniach a menšom ošetrovaní pokračujeme v hre. Prebieha už 89. minúta a všetko nasvedčuje tomu, že uvidíme polhodinové predĺženie.
     
    88
    Striedajú teda aj Nemci. Trávnik opúšťa rekordér Klose, jeho miesto nahradí Götze. Medzičasom na trávnik prichádzajú lekári, ktorí sa pokúšajú riešiť problémy jedného z hostí, no našťastie to bude v poriadku.
     
    87
    Argentínske striedanie máme za sebou, no ďalšie avizuje nemecká strana. Na trávniku sa ale pokračuje v hre. Messi sa pokúšal dostať do čistej šance, no Boatenga neprekvapil.
     
    86
    Na rad prichádza avizované striedanie. Trávnik opúšťa Pérez, pre ktorého to bol len tretí zápas na majstrovstvách sveta. Nahradí ho Gago.
     
    85
    Nemecko sa presunulo na útočnú polovicu. Tam to domáci skúšajú kombináciami, ktorým ale v závere chýba zakončenie.Argentína chystá svoje posledné striedanie na tomto šampionáte.
     
    84
    Klose sa pokúšal predrať až pred bránku, no loptu mu pokojne odkopol Romero. Na opačnej strane Messi hľadal Agüera, ale ten sa pošmykol a skončil na zemi.
     
    83
    Do konca riadnej hracej doby už ostáva iba pár minút. Na trávnik sa medzičasom pokúsil vniknúť jeden z divákov, a tak ho museli stewardi rýchlo spacifikovať. Pri lopte je Argentína, ale tá sa musí brániť.
     
    Strela Kroosa vedľa bránky

     
    82
    Lahm roztočil novú útočnú akciu Nemcov, na ktorej konci Özil hľadal Kroosa, no ten spoza šestnástky priestor troch žrdí minul. Nemecko trestuhodne zahadzuje ďalšiu svoju šancu.
     
    81
    Uvidíme dnes predĺženie? zatiaľ tomu všetko nasvedčuje. V zápase plnom šancí sme doposiaľ presný zásah nevideli, i keď sa oň oba celky aj naďalej pokúšajú.
     
    80
    Dobrá akcia Nemcov! Na jej konci bola skvelá Müllerova prihrávka na Höwedesa, ktorý ale nedokázal zakončiť. V strede súperovej šestnástky vôbec nevystrelil.
     
    79
    Na opačnej strane zapracovala trojica Nemcov a vybojovala rohový kop. Piata takéto štandardka Kroosa v tomto zápase adresáta v bielom drese nenašla, Argentína sa dokázala ubrániť.
     
    Dokonca aj astronauti vo vesmíre sledujú finále svetového šampionátu.


     
    78
    Messi sa opäť blysol svojou akciou! Sám sa chopil lopty za šestnástkou, no nevyšlo mu to. Dokázal síce oklamať troch protihráčov, no zakončiť už nie.
     
    77
    Je tu spomínané striedanie v tíme Argentíny. Ihrisko opúšťa Higuaín, ktorého miesto nahradí Palacio.
     
    Brazílčania si ani nevedia predstaviť, že na pôde posvätnej Maracany získa titul majstra sveta ich najväčší rival – Argentína, no jedna z najväčších brazílskych hviezd Neymar práve Argentínčanom fandí. Oddôvodnil to tým, že fandí svojim klubovým spoluhráčom, najmä Messimu, ktorý si majstrovský titul podľa Neymarových slov zaslúži.
     
    76
    Nemecko si prevzalo loptu na svoje kopačky a z vlastnej obrannej polovice sa pokúša niečo vymyslieť. Fanúšikovia sú vo vare a celý svet čaká na otvárací gól. Argentína chystá striedanie.
     
    76
    Dnešné stretnutie sleduje 74738 divákov.
     
    75
    Messi opäť získal loptu na svoju kopačku, no jeho ľavačka smerovala iba tesne vedľa bránky. Neuer s touto loptou z hranice šestnástky nemusel mať zbytočné problémy a bude zahrávať z vlastného územia.
     
    74
    Messi sa pokúšal dosiahnuť na pas, no nebol úspešný. Argentínsky kapitán tak ani v tomto prípade nedokáže rozjasať svojich spoluhráčov.
     
    73
    Argentína sa drží na vlastnej útočnej polovici. Tam sú ale aj Nemci, ktorí žiadne ohrozenie svojho gólmana pripustiť nechcú.
     
    72
    Hra sa presunula do okolia stredového kruhu. Tam sa loptu pokúšal vybojovať Mascherano, no bol faulovaný Klosem. karta z toho nebude, hostia budú iba zahrávať.
     
    71
    Schürrle zahodil obrovskú šancu Nemecka! To sa opäť hráčovi tam lopta skĺzla z kopačky a v dobrej šanci nedokázal zakončiť. Romero a jeho spoluhráči teraz mali poriadne šťastie.
     
    70
    Takmer sme videli zaujímavú šancu Nemecka. Höwedes dostal loptu na ľavú stranu, no nedokázal ju presne odcentrovať na spoluhráča a úplne minul priestor všetkého.
     
    Bývalý franzouzský reprezentant David Ginola myslí, že Nemci dnes večer nehrajú tak dobre, ich obrana, podľa neho, má problémy s rýchlosťou argentínskeho útoku.


     
    69
    Argentína v ďalšom pokuse o rýchly brejk. Na jeho konci lopta vletela do šestnástky Neuera, no Schweinsteiger ju ani nepustil k svojmu gólmanovi.
     
    68
    Za nami je už viac ako hodina hry a gól sme stále nevideli. Je veľmi pravdepodobné, že tím, ktorý ho vsieti bude mať k majstrovskej trofeji veľmi blízko.
     
    67
    Messi sa postavil k lopte ďaleko od šestnástky, no jeho pokus o center na spoluhráča Neuera neprekvapil. Nemecký gólman loptu pohodlne skrotil vo svojich rukaviciach.
     
    66
    Emócie na trávniku sú skutočne na veľmi vysokej úrovni. Nemecko sa drží na útočnej polovici, no vôbec sa mu nedarí. Naopak, Messi si prevzal loptu, zamieril si to na opačnú polovicu trávnika a spolu so spoluhráčmi vybojoval aspoň faul.
     
    65
    Ďalšia žltá karta pre Argentínu! Teraz sa nedovoleným zákrokom predviedol Agüero, ktorý si takisto vyslúžil kartový trest.
     
    64
    Žltú kartu v tomto zápase dostávajú aj hostia. Mascherano chcel po strate lopta zabrániť prechodu súpera k šestnástke, no podarilo sa mu to iba za cenu spomínaného trestu.
     
    63
    Na opačnej strane ihriska po rýchlom prenesení hry vybojovala Argentína prvý rohový kop v tomto polčase, celkovo tretí pre hostí v zápase. Ten ale úspešný vôbec nebol a videli sme po ňom iba veľmi nepresné zakončenie.
     
    62
    Videli sme ďalší pokus o zakončenie Nemcov. Na jeho konci bol center do vápna, ktorý bol ale zrazený a predsa sa dostal k Özilovi. Ten bol ale vo veľmi ťažkej pozícii a nedokázal v rýchlosti zareagovať.
     
    61
    Lahm to vôbec nemyslel zle a pokúšal sa uvoľniť spoluhráča. Ten už ale vo finálnej fáze na loptu nedosiahol a brankár Argentíny si na svoje konto zákrok pripísať nemusel. Hostia sa hnevajú na postranného arbitra za neodpískaný ofsajd, no žiaden tam nebol.
     
    60
    Nemci stále útočia. Müller sa ešte pokúšal zachrániť dlhú loptu, no nepodarilo sa mu to. Argentína sa bude musieť aj naďalej brániť.
     
    59
    Nemecko po rozohrávke vlastného gólmana preniklo na útočnú polovicu a dokonca aj do šestnástky. Tam sa po centri z pravej strany dostal Klose, no jeho hlavička Romera neprekvapila a pohodlne si s ňou poradil.
     
    Nemci sú v rozhodujúcom zápase svetového šampionátu rekordný ôsmykrát, zatiaľ čo Argentína „iba“ po štvrtý raz. Proti sebe sa Argentínčania a Nemci postavia vo vrchole šampionátu tretíkrát, čo je takisto historická udalosť. Doposiaľ mali po dve vzájomné finálové stretnutia iba práve títo súperi a Bralíčania s Talianmi.
     
    58
    Higuaín sa už našťastie postavil na vlastné nohy a pokračujeme v hre. Rozohrávať bude Neuer.
     
    Ostrý zákrok Neuera

     
    57
    Higuaín ostáva ležať na trávniku a potrebuje aj ošetrenie. Neuer poriadne riskoval a súpera zasiahol priamo do hlavy. pevne veríme, že to nebude nič vážne a argentínsky hráč bude môcť pokračovať.
     
    56
    Argentína úplne uzavrela vlastnú obranú polovicu a súperovi tam nedovoľuje vôbec nič vymyslieť. Higuaín sa po pravej strane vrútil do šance a zrazil sa s Neuerovm, ktorý ho nohou zasiahol po úspešnom zákroku. Hra sa prerušuje.
     
    55
    Nemci zahrali rohový kop, no nič z neho nevyťažili. Rozhodca odpískal útočiacemu tímu pomerne nezmyselný útočný faul. Zahrávať bude Romero.
     
    54
    Boj o slávnu trofej pokračuje. Argentína sa pokúša prekvapiť súpera, no finálna prihrávka na Messiho neprešla. Nemci následne prevzali loptu na svoje kopačky a vypracovali si veľkä šancu. Na jej konci bol Müllerov center na Kloseho zblokovaný na rohový kop.
     
    53
    Nemci sa stále pokúšajú o zakončenie, no to im vôbec nevychádza. Teraz ich dobrým zákrokom zastavil Garay.
     
    52
    Höwedes sa pokúsil po prenesení hry na opačnú polovicu prekvapiť súpera, no v súboji so Zabaletom si neporadil. Argentína sa ukážkovo bráni a súpera odmieta pustiť do zakončenia.
     
    Doposiaľ vyhrali zlato na svetovom šampionáte 5-krát Brazílčania, 4-krát Taliani, 3-krát Nemci, Argentína aj Uruguaj sa tešili po 2-krát a raz oslavovali Angličania, Francúzi a Španieli. Ak by dnes vyhralo Nemecko, bol by to jeho triumf na tomto podujatí po dlhých 24 rokoch. Ak by sa to podarilo Argentíne, tá by prelomila ešte dlhšie čakanie. Od zisku jej posledného zlata totiž uplynulo už 28 rokov.
     
    51
    Nemecko opäť prepadlo v defenzíve! Messi sa takmer dostal za defenzívu, chýbali mu skutočne iba centimetre. Nemci si na toto musia dávať obrovský pozor.
     
    Brazílska prezidentka Dilma Rousseff a nemecká kancelárka Angela Merkelová prežívajú dnešné finále.


     
    50
    Nemecko sa takisto pokúsilo udržať na útočnej polovici a niečo tam vymyslieť, no nepodarilo sa mu to. Naopak, Nemci sa museli brániť. Agüero predĺžil loptu na Higuaína, no ten bol dobre bránený.
     
    49
    Argentína sa po rozohrávake svojho gólmana dostala na opačnú polovicu trávnkia. Zabaleta tam pasom hľadal spoluhráča Agüera, no nenašiel ho a zahrávať bude pre zmenu Neuer.
     
    48
    Nemci okamžite preniesli hru na opačnú polovicu trávnika. Müller sa tam snažil oklamať Roja, no domácemu tímu to vôbec nevyšlo. Argentína sa pohodlne ubránila.
     
    47
    Obrovská šanca Argentíny! Messi sa dostal do šance, po ľavej strane mal náskok pred obranou, no jeho lopta tesne minula ľavú žrď Nemecka.
     
    46
    Argentína sa okamžite po úvodnom výkope tohto polčasu dostáva do útoku. Hostia sa takmer dostali až do zakončenia, no Higuaín bol v dobrej pozícii iba v ofsajde.
     
    46
    Do druhého polčasu vstupujeme s jednou zmenou na trávniku. Argentínu opúšťa zrejme pre svalové zranenie Lavezzi, jeho miesto nahradí Agüero.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Po dvoch nadstavených minútach sa prvý polčas skončil. Videli sme v ňom zaujímavý futbal, ktorý ponúkol viacero šancí na oboch stranách. Viac tutoviek mali na kopačkách Argentínčania, ktorí ale žiadnu z nich nedokázali zúžitkovať. Nemcov môže mrzieť najmä nastrelená konštrukcia bránky v samom závere tohto polčasu.

    Štatistiky po 1. polčase
    Držane lopty: 63% – 37%
    Strely: 4 – 3
    Ofsajdy: 3-1
    Fauly: 6-4

    Druhý polčas sa začne približne o 22:03.
     
    Ofsajd Höwedesa

     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    Za Romerom sa triasla konštrukcia bránky! Po Kloseho centri sa Höwedes dostal do skvelého zakončenia, no to do siete neprešlo. Nemci sa držia za hlavy.
     
    45+1
    Nadstavovať sa budú dve minúty. Kloseho center preletel až do šestnástky, no bol zrazený iba na ďalší rohový kop. Nemecko má ešte šancu na skórovanie.
     
    45
    Nemecko ale naďalej pokračovalo vo svojej aktivite a vybojovalo svoj druhý rohový kop v tomto zápase. Rozhodca bude podľa všetkého nadstavovať.
     
    44
    Nemecko sa aj teraz takmer dostalo k otvoreniu skóre! Müllerov center smeroval priamo pred opustenú bránku, no Klose loptu nedokázal zachytiť. Romero zasahovať nemusel.
     
    43
    Do dobre šance sa dostalo aj Nemecko! Özil prihrávkou na ľavú stranu hľadal Kroosa, no ten Romerovi veľa problémov nenarobil. Jasne čitateľnú strelu argentínsky gólman chytil.
     
    42
    Do šance chcelo ísť aj Nemecko, no pred hráčom chystajúcim sa na zakončenie bola lopta včas odhlavičkovaná. Diváci tak gól stále nevidia, no šancí pribúda.
     
    41
    Hra sa musí na chvíľu prerušiť, pretože hlavný arbiter musí krotiť vášne na trávniku. Zápas má obrovský náboj a emócie, no rozhodca sa snaží mať všetko pod kontrolou.
     
    40
    Argentína mohla opäť skórovať! Messi vymyslel skvelú akciu, po ktorej sa lopta dostala až na Neuera, ktorý bol už úplne bezmocný. napokon ale všetko zachránil jeho spoluhráč Hummels, ktorý loptu vykopol spred bránkovej čiary.
     
    39
    Na trávniku sa stále nič nemení. Vidíme taktickú bitku, ktorá zatiaľ vychádza o čosi lepšie Argentíne, ktorá sa dostala už do viacerých šancí. Nemecku zatiaľ ofenzíva nevychádza podľa predstáv.
     
    Tento zápas je zrejme posledným zápasom argentínskeho kouča pri reprezentácii. Alejandro Sabella sa totiž v prípade akéhokoľvek výsledku údajne rozhodol po dnešnom grandióznom zápase ukončiť svoje pôsobenie v tejto funkcii.

    Takto odcitovala agentúra dpa slová trénerovho agenta Eugenia Lopeza: "Skončí. Nech sa udeje čokoľvek. S titulom alebo bez. Možno zmení názor, ale v tomto momente tomu neverím.“
     
    38
    Nemecko sa stále drží na útočnej polovici, no nedarí sa mu v zakončení. Podobne je na tom čo sa zakončenia týka aj jeho súper a tak budeme s napätím očakávať, kedy uvidíme prvý gól tohto zápasu.
     
    37
    Pozor ale aj na opačnej polovici trávnika! Tam sa po rýchlom prechode Nemci dostali ku strele, ktorú ešte tečoval Özil, no ten bol v ofsajde. Romero bude rozohrávať.
     
    Gary Lineker – "Fascinujúcí kontrast v štýloch. Útok proti protiútoku."


     
    36
    Po predchádzajúcej akcii vybojovala Argentína rohový kop. Ten zahral Lavezzi, no iba do rúk gólmana Neuera. Ten sa nenechal oklamať a pohodlne situáciu upokojil.
     
    35
    Messi v stopercentnej šanci neprihral Higuaínovi a strelu prvého menovaného zrazil Schweinsteiger. Ten už druhýkrát v zápase zachraňuje Nemecko, ktoré mohlo opäť prehrávať.
     
    34
    Predchádzajúci faul našťastie zrejme nebude mať vážnejšie následky, pretože Zabaleta rýchlo pokračuje v hre. Nemecko sa stále pokúša o útočenie.
     
    33
    Nemecko dostáva druhú žltú kartu v zápase. Teraz si ju vyslúžil Höwedes, ktorý veľmi nepríjemne nohou zasiahol do stehna Zabaletu.
     
    32
    Pevne veríme, že Kramer bude v poriadku. Jeho náhradník Schürrle už vybehol na trávnik a budeme môcť pokračovať v hre.
     
    31
    Toto vôbec nie je pekný pohľad! Kramerove zranenie je zrejme oveľa vážnejšie, než to vyzeralo. Podporovaný dvomi ďalšími mužmi Kramer s neprítomným výrazom v tvári odchádza do útrob štadióna a zrejme aj do nemocnice. Nahradí ho Schürrle.
     
    Higuaín v ofsajde, gól neplatí

     
    30
    Higuaín si nabehol na Lavezziho center a rozvlnil sieť! Okamžite začal oslavovať svoj otvárací gól a až po desiatich sekundách zistil, že nemohol byť uznaný, pretože bol v ofsajde. Gól platiť nemôže.
     
    29
    Máme tu prvú žltú kartu v zápase. Črtajúci sa rýchly prechod Argentíny do zakončenia na opačnej strane zastavil za cenu takéhoto napomínania Schweinsteiger.
     
    28
    Po čase trochu vzrušenia. Schweinsteiger hľadal dlhým centrom Kloseho, no pred ním loptu vo výskoku stihol Romero. Nemci naďalej útočili, Müller sa dokonca dostal do stopercentnej šance, ale bol v ofsajde, a tak bolo vzrušenie vlastne zbytočné.
     
    27
    Obraz hry sa stále nemení. Nemecko sa pokúša o zakončenie, no argentínska defenzíva sa dobre bráni. Chcelo by to prvý presný zásah.
     
    Berlín LIVE


     
    26
    Argentína vysoko napáda rozohrávky súpera a vytláča ho dokonca až za stredový kruh. Nemecko ale veľmi rýchlo dokáže situáciu napraviť, no nevie sa dostať do zakončenia. Krame sa síce snažil, no spoluhráči ho do šance nevysunuli.
     
    25
    Nemecko sa aj v tomto prípade pokúsilo o prechod do útoku. Po ľavej strane loptu viedol Özil, no jeho prihrávka na Kloseho neprešla. Druhý menovaný bol ukážkovo bránený.
     
    24
    Na štadióne vládne skutočne skvelá atmosféra. Za nami je už približne polovica prvého polčasu, no na gól stále čakáme. Defenzíva Argentíny je znamenitá a súpera teraz opäť nepúšťa do zakončenia.
     
    23
    Až trojica Nemcov sa nahrnula do šestnástky, no center z pravej strany im nepomohol. Müller sa tam nedokázal uvoľniť, a tak sme nevideli ani len strelu.
     
    22
    Argentína zahodila ďalšiu stopercentnú príležitosť, Nemecko sa doposiaľ do žiadnej nedostalo. Domáci hráči si už ale prevzali loptu a pokúsia sa zaútočiť.
     
    Chyba Kroosa a šanca Higuaína

     
    21
    Skrat nemeckej obrany aj argentínskeho útočníka! Higuaín sa po obrovskej hrúbke súpera dostal do samostatného úniku proti Neuerovi, no bránku v čistej šanci netrafil. Higuaín v Brazílii nie je vo svojej koži.
     
    20
    Nemecku ale ofenzívna činnosť v tomto prípade nevyšla.Argentína veľmi dobre napáda súpera a opäť sa pokúša prekvapiť.
     
    19
    Kramer napokon bude v poriadku a už sa spoza čiary hlási späť do hry. Môžeme pokračovať, pri lopte sú Nemci, ktorí sa pokúsia zaútočiť.
     
    18
    Kramer je ošetrovaný lekármi a bude musieť odísť za postrannú čiaru. K zemi ho ramenom poslal Garay, čo vôbec nebolo pekné gesto a s futbalom nemá skutočne nič spoločné.
     
    17
    Na trávniku vo vlastnej útočnej šestnástke ostáva ležať Nemec Kramer. Jeho spoluhráči loptu odkopávajú za postrannú čiaru a na trávnik prídu lekári.
     
    Dnešný duel sa odohrá so špeciálnou loptou vyrobenou iba na túto príležitosť. Tradičná Brazuca tohtoročného šampionátu dostala menšie vylepšenie a lopta s názvom Final Brazuca River obsahuje aj informácie o práve hranom zápase. Táto lopta je najtestovanejšou loptou spoločnosti Adidas v histórii. Jej testovania sa zúčastnilo dovedna 600 najlepších svetových hráčov a 30 tímov v 10 krajinách na troch kontinentoch.
     
    16
    Kroos sa snažil roh zahrať po zemi smerom k bližšej žrdi, no tam lopta na jeho spoluhráča Müllera neprešla. Argentína odkopáva loptu do bezpečia a pokúsi sa zaútočiť.
     
    15
    Tak nie, loptu zahral Kroos, no jeho pokus o center k vzdialenejšej žrdi mu nevyšiel. Nemecko ale naďalej pokračovalo v útočení a po zákroku Demichelisa vybojoval rohový kop.
     
    14
    Demichelis následne fauloval súpera a Nemecko vybojovalo druhý zaujímavý priamy kop. Argentína sa bude musieť opäť brániť. Uvidíme, či domáci loptu napália opäť iba do múru.
     
    13
    Nenápadný center Lahma sa mohol skončiť otváracím gólom! Na loptu si vo vápne vyskakoval Klose, no bol veľmi dobre tiesnený Demichelisom, ktorý ho ku hlavičke nepustil.
     
    12
    Argentína je zatiaľ čo sa útočenie týka aktívnejšia než jej súpera. V týchto chvíľach sa ale musí stiahnuť na vlastnú polovicu. pretože Nemci za pomoci svojho gólmana rozohrali loptu ďaleko od vlastnej bránky.
     
    11
    Argentína naďalej útočí a dokonca vybojovala rohový kop. Biglia sa rozhodol tvrdo páliť, no jeho lopta bola zblokovaná iba na spomínanú štandardnú situáciu. Na jej konci ale zakončenie neprišlo, pretože Klose loptu odhlavičkoval do bezpečia.
     
    10
    Pérez si vytvoril priestor vo vlastnej útočnej šestnástke, no prihrávku nedostal. Hosťujúci tím ale ukazuje, že sa súpera nebojí a rozhodne nie je iba stiahnutý v defenzíve.
     

     
    9
    Messi predviedol svoje umenie! Vybojoval loptu a po pravej strane unikol Hummelsovi. Napokon bol už ale vo veľkom uhle a volil center do šestnástky, no ten zastavil Schweinsteiger.
     
    8
    Nemecko sa stále drží na útočnej polovici, no nedarí sa mu tam nič vymyslieť. Argentínčania čakajú vhodnú príležitosť na brejk, po ktorom by radi otvorili skóre tohto zápasu.
     
    Dnešný zápas rozhoduje z pozície hlavného arbitra Talian Nicola Rizzoli. Ten už na tohtoročnom šampionáte viedol zápasy Španielsko – Holandsko, Nigéria – Argentína a Argentína – Belgicko. V celej talianskej histórii sa stal doposiaľ iba druhým rodákom z tejto krajiny, ktorému sa tejto pocty dostalo. Pred ním bol prvým talianskym hlavným rozhodcom vo finále Pierluigi Collina, ktorý pískal vrchol šampionátu 2002 v japonskej Okohame, kde Brazília zdolala Nemcov 2:0.
     
    7
    Romero musel prvýkrát v zápase zasahovať. Stalo sa tak po slabom pokuse Müllera, ktorý to z pravej strany nemyslel zle, no argentínsky gólman všetko dobre videl a so zákrokom nemohol mať problém.
     
    6
    Naopak, Argentíne zatiaľ taktika vychádza. Prevzala si loptu na svoje kopačky, upokojila hru a pustila sa do útočenia. Tam vybojovala autové vhadzovanie a ostáva na útočnej polovici.
     
    5
    Nemecko sa muselo stiahnuť na vlastnú polovicu a vymyslieť novú útočnú akciu. Na jej konci hľadal Özil vo vápne spoluhráčov, no Biglia jeho pokus zblokoval.
     
    Strela Higuaína

     
    4
    Kroos napálil loptu iba do hráčov stojacich v múre, čím domáci otvorili priestor na rýchly brejk pre svojho súpera. Na konci argentínskej akcie bol Higuaín, no jeho krížna strela minula priestor troch žrdí.
     
    3
    Müller sa predieral dopredu, no k zemi ho pár metrov pred šestnástkou poslal Rojo. Argentína sa bude musieť brániť proti prvému priamemu kopu jeho súpera. Rozhodca už organizuje hráčov na trávniku a o malý moment bude nasledovať štandardka.
     
    2
    Argentína musela rozohrávať za pomoci svojho brankára. Hostia hneď v úvode dávajú najavo svoju dnešnú taktiku, ktorá bude založená predovšetkým na precíznej defenzíve. Zatiaľ sme žiadnu šancu nevideli.
     
    1
    O úvodný výkop sa postarali nemeckí futbalisti. Tí sa okamžite pustili na útočnú polovicu, no Özil predierajúci sa do dobrej pozície prihrávku od Müllera nedostal, pretože bola zblokovaná.
     
    Finále MS vo futbale 2014 rozohrané!

     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    -1
    Argentína odohrá tento zápas v modrých dresoch, Nemecko v bielej farbe. Všetko je už úplne pripravené a zápas sa o malý moment začína.

    Dámy a páni, prajeme vám príjemný športový zážitok.
     
    -2
    Na trávniku vrcholia posledné prípravy pred úvodným výkopom. Kapitáni oboch futbalových veľmocí si vymenili vlajočky a budú losovať o úvodný výkop, resp. stranu.
     
    -3
    Miliardy ľudí po celom svete upínajú zrak k tomuto duelu. My sme veľmi radi, že ste sa rozhodli sledovať jeho priebeh prostredníctvom nášho podrobného textového prenosu.
     
    -4
    Po nemeckej hymne nasleduje národná pieseň Argentíny. Zdá sa nám, že jej spev je ešte mohutnejší ako pred chvíľou. Fanúšikovia si užívajú každú sekundu, takýto zápas je tu predsa iba raz za štyri roky.
     
    -5
    Začíname hymnou Nemecka. Tú okrem hráčov držiacich sa za ramená spievajú aj ich fanúšikovia a nemeckí politici. Atmosféra na štadióne graduje.
     
    -6
    Hráči oboch celkov už v sprievode rozhodcovskej štvorice prišli na trávnik a nasledovať budú štátne hymny. Dva nezdolané tímy si teraz vypočujú štátne hymny.
     
    -8
    Hráči oboch celkov sa už nachádzajú v tuneli a o pár sekúnd vychádzajú na trávnik. Finále majstrovstiev sveta 2014 sa o malý moment začína!
     
    Kapitán majstrov sveta z roku 2010, Španiel Carles Puyol, prináša, za pomoci asistentky, na hraciu plochu štadiónu Maracaná najcennejšiu futbalovú trofej!


     
    -50
    Úvodné zostavy:

    Nemecko: Neuer – Lahm (C), J. Boateng, Hummels, Höwedes – Kramer, Schweinsteiger – T. Müller, Kroos, Özil – Klose
    Náhradníci: Zieler, Weidenfeller – Durm, Mertesacker, Götze, Großkreutz, Ginter, Schürrle, Draxler, Podolski, Khedira

    Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Mascherano, Rojo – Biglia, Pérez, Higuaín – Messi (C), Lavezzi
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, F. Fernández, Basanta, A. Fernández, Álvarez, Gago, Rodríguez, Palacio, Agüero

    Rozhodca: Rizzoli – Faverani, Stefani (všetci ITA).
     
    4396 – počet dní Miroslava Kloseho medzi dvoma finále MS – o 21 dní dlhšie, než Pelé medzi rokmi 1958 a 1970. Dlhovekosť ...


     
    Cesta Nemecka do finále:

    Nemci svoju základnú skupinu vyhrali so ziskom 7 bodov. Futbalisti tejto krajiny začínali v skupine G, kde najskôr zdolali Portugalsko jasne 4:0, následne s Ghanou remizovali 2:2 a všetko zavŕšili triumfom 1:0 nad výberom USA. V osemfinále sa im do cesty postavilo Alžírsko a aj keď sa pred duelom mohlo zdať, že pôjde o jasnú záležitosť, opak bol pravdou. Po riadnej hracej dobe diváci gól nevideli, všetko tak rozhodlo až predĺženie. V ňom Nemci súperovi strelili 2 góly, zatiaľ čo Alžírsko skórovalo iba raz. Medzi osmičkou najlepších Nemecko narazilo na Francúzsko. Stretnutie v tomto prípade skončilo už po riadnej hracej dobe, pretože futbalisti germánskeho celku vyhrali tesne 1:0 a mohli začať oslavovať svoj postup do bojov o medailové pozície. V semifinále následne vyzvali domácu Brazíliu. Tento zápas bol najväčším šokom pre celý futbalový svet a skončil sa exhibičným výsledkom 7:1 v prospech Nemecka. Nemci sa so svojím súperom v podstate ani nenatrápili, pretože Brazílčania vyzerali akoby na trávniku ani neboli prítomní.

    Cesta Argentíny do finále:

    Argentína prešla základnou skupinou F ako nôž maslom. Hráči tejto krajiny sa suverénne umiestnili na prvej priečke tabuľky, keď postupne zdolali Bosnu a Hercegovinu 2:1, Irán 1:0 a Nigériu 3:2. V osemfinále čakalo Argentínčanov Švajčiarsko. Zápas nám veľa gólov nepriniesol, veď po riadnej hracej dobe svietil na tabuli stav 0:0. Podobne tomu bolo aj po prvom predĺžení. Všetko napokon rozhodla až 118. minúta, kedy di María presnou ranou rozhodol o postupe Argentíny medzi osmičku najlepších. Vo štvrťfinále hráči tejto futbalovej krajiny narazili na Belgicko. Tento duel ponúkol divákom opäť iba jeden gólový moment – o ten sa už v 8. minúte hry postaral Higuaín. Po triumfe 1:0 čakala na Argentínu iba jedna výzva, ktorá jej bránila v postupe do finále. Bol ňou semifinálový súper z Holandska. Taktická bitka sa po riadnom hracom čase i polhodinovom predĺžení skončila bezgólovo pomerom 0:0, no potom Argentína ukázala svoje skúsenosti a kus umenia z postupu sa radovala po úspešných penaltách zvládnutých pomerom 4:2.

    Nemecko vs Argentína:

    História si pamätá presne 20 vzájomných zápasov týchto tímov. Priaznivejšiu bilanciu z nich majú argentínski futbalisti, ktorí až v deviatich prípadoch konfrontácie s Nemcami zvíťazili. Päťkrát sa na zelenom trávniku zrodila remíza a Nemecko má na svojom konte 6 triumfov. Zaujímavosťou je, že Argentína a Nemecko sa už stretli aj vo finálovom turnaji MS, a to dokonca šesťkrát. Z toho iba raz zápas vyšiel v prospech Argentíny, a to vo finále 1986. Historické štatistiky sú ale v tomto prípade iba akousi zaujímavosťou. Na trávniku nebudú mať absolútne žiaden vplyv na výsledok duelu a ani na hru.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.

    Veronika Pancuráková

    Góly: 113. Götze

    Karty:   33. Höwedes (GER) – 29. Schweinsteiger (ARG), 64. Mascherano (ARG), 65. Agüero (ARG)


    Nemecko: Neuer – Lahm (C), J. Boateng, Hummels, Höwedes – Kramer, Schweinsteiger – T. Müller, Kroos, Özil – Klose
    Náhradníci: Zieler, Weidenfeller – Durm, Mertesacker, Götze, Großkreutz, Ginter, Schürrle, Draxler, Podolski, Khedira

    Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Mascherano, Rojo – Biglia, Pérez, Higuaín – Messi (C), Lavezzi
    Náhradníci: Orión, Andújar – Campagnaro, F. Fernández, Basanta, A. Fernández, Álvarez, Gago, Rodríguez, Palacio, Agüero

    Rozhodca: Rizzoli – Faverani, Stefani (všetci ITA)

    Diváci: 74738