Nemecko – Alžírsko 2:1 (po pr.) | Argentína – Švajčiarsko 1:0 (po pr.) | Belgicko – USA 2:1 (po pr.)
koniec po predl.
Belgicko
2:1 (0:0)
USA
Utorok 01.07.2014, 22:00 • Arena Fonte Nova, Salvador • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Štatistiky po zápase
    Držane lopty: 47% – 53%
    Strely (na bránu): 38(27) – 15(9)
    Fauly: 27-11
    Rohové kopy: 19 – 4
    Ofsajdy: 2 – 1
    Prihrávky: 436 – 549 (00:40:37)
     
    Dnešný duel sa po 120 minútach končí. Obrovská a priam infarktová dráma medzi Belgickom a USA sa skončila pozitívnejšie pre domáci celok, ktorý zvíťazil zaslúžene 2:1 a postupuje do vytúženého štvrťfinále, kde sa stretne s reprezentáciou Argentíny. Góly padali v 93. minúte, kde ho strelil De Bruyne, v 105. minúte zvýšil na 2:0 Lukaku. Šokujúco ešte Green v 107. minúte znížil na 2:1 a od tej chvíle a hlavne počas toho, ako nemali hráči silu ani na jednej strane sme videli neuveriteľnú drámu s množstvom šancí. Kto vydržal sledovať tento duel do konca, tak nemôže ľutovať. Bol to krásny a napínavý zápas s množstvom šancí na gól kde si každý musel prísť na svoje.

    Ja vám ďakujem za pozornosť. Ďakujem, že ste so mnou vydržali až do konca. Prajem vám dobrú a pekné sny. Lúči sa s vami Milan Vrábeľ. Dovidenia!
     
    Koniec zápasu.
     
    120+1
    V pekelnom tempe hry sa nám nezadržateľne blíži záver stretnutia. Útočí USA, no dlhý nákop zastavil Fellaini, ktorý vysoko vyskočil a loptu poslal do štvrťfinále!
     
    120+1
    V druhom nadstavení sa nadstavuje 1 minúta.
     
    120
    "Červení Diabli" už loptu získali a momentálne ťahá čas Mirallas, ktorý drží loptu pri rohovej zástavke.
     
    119
    Fellaini chcel získať loptu od Beasleyho, no dopustil sa len ďalšieho faulu. USA tak môže tlačiť aj naďalej.
     
    118
    Na chvíľu sa Belgicko uvoľnilo, no tomu je už koniec. Útočí Amerika po ľavej strane ihriska.
     
    117
    Amerika poriadne tlačí! Jeden útok sa jej nevydaril, no lopta zostala na jej kopačkách. Prihrávka bola poslaná na kopačky Jonesa, ktorý vypálil, no strieľa nad bránu.
     
    116
    Po faule v strednej časti ihriska sa nám hra prerušila a určite možnosť si aspoň trochu oddýchnuť potešila hráčov na oboch stranách.
     
    115
    USA prehráva, no je na nohách. Útočí, hryzie a v maximálnom vypätí síl sa snaží dnešný duel vyrovnať.
     
    114
    Obrovský pokus na gól opäť nevyužitý, no teraz na strane hostí. Priamy kop zahral Breadley prekvapujúco nakrátko na Wondolovskeho. On z prvej prihral na Dempseyho, ktorý sa dostal zoči voči pred brankárom Couroisom. Gól nepadol!
     
    113
    Amerika získala priamy kop z diaľky asi 30 metrov.
     
    112
    Blíži sa nám pomaly koniec aj nadstavenia a aj v 112. minúte sa hrá v neskutočnom nasadaní. Vidieť, že pre oba tímy dnešný duel znamená naozaj veľa.
     
    111
    Lukaku mohol definitívne dnes rozhodnúť. Bol vysunutý na ľavej strany a podarilo sa mu aj strieľať z veľmi dobrej pozície. Howard pokus Juliana kryje.
     
    110
    Belgicko je snáď v nejakom kŕči. USA v tejto časti hry začala poriadne hrýzť. Snaží sa preniknúť po všetkých možných stranách a uvidíme, či sa Belgicko dokáže ubrániť.
     
    Jones ve velké šanci

     
    109
    USA bola neskutočne blízko od vyrovnania na 2:2. Yedlin centroval z ľavej strany do šestnástky, kde Dempsey posunul v súboji loptu na Jonesa, ktorý asi z 5 metrov stieľa trestuhodne vedľa.
     
    108
    Belgicko vyhráva už len o gól a my sa pýtame. Čoho sa ešte dnes dočkáme?
     
    Julian GREEN – 2 : 1

     
    107
    USA dalo gól!


    Neskutočná dráma pokračuje aj naďalej! Po prihrávke od Dempseyho si JULIAN GREEN nabehol za obranu a z ťažkej príležitosti znižuje stav stretnutia na 2:1.
     
    107
    Beasley zahral priamy kop asi z 30 metrov, no šancu na gól si hostia nevypracovali a práve naopak takmer odkopli loptu na kontru.
     
    106
    Výkop v druhom polčase na strane Belgicka. Hneď na začiatku fauluje hráč domácich. USA získava priamy kop.
     
    106
    Začalo sa druhé predĺženie.
     
    Máme tu koniec prvého nadstavenia. Po ňom už úplne zaslúženie vedie Belgicko nad Amerikou 2:0. V tejto časti hry už domáci nemali až tak obrovskú prevahu ako v druhom polčase, no určite je stále o poznanie lepší tím.
     
    105+3
    Nadstavenie prvého polčasu sa skončilo.
     
    105+2
    Striedanie v tíme USA: z ihriska odchádza Bedoya, prichádza Green.
     
    105+1
    Rozhodca tentokrát nadstavuje 2 minúty.
     
    Romelo LUKAKU – 2 : 0

     
    105
    Belgicko dalo gól!

    ROMELU LUKAKU strieľa po asistencii aj gól. Snáď hrdina zápasu si vymenil role s De Bruynem. Teraz on jeho vysunul kolmicou na ľavej strane a aj napriek tomu, že bol krytý Beslerom sa dokázal presadiť a strelou k ľavej tyčke zvyšuje skóre na 2:0.
     
    104
    Mirallas je ďalším hráčom, ktorý mohol skórovať. V pokutovom území pálil po zemi k pravej tyči čo to dalo, no Howard zázračne aj tento pokus pokryl.
     
    103
    Jones znovu na zemi. Omylom ho pri výkope tvrdo trafil loptou do hlavy Vertonghen. Už zišiel z ihriska a vyzerá to tak, že bude v poriadku.
     
    102
    Z pravej strany preniesla Amerika útok na opačnú stranu odkiaľ centroval do šestnástky Beasley. Z pekného centra nedokázal zakončiť ani jeden jeho spoluhráč.
     
    101
    Lukaku mohol po prihrávke aj streliť gól. Z blízka sa mu podarilo presadiť v šestnástke, no vyťažil z toho len bombu do brankára hostí.
     
    100
    V stej minúte tu máme ošetrovanie Jonesa po blokovaní strely od Vertonghena. Hráč domácich blokoval šlapákom, čo si rozhodca zrejme nevšimol.
     
    99
    Jones sa uvoľnil na pravom krídle a podarilo sa mi aj zacentrovať. Poslal však veľmi dlhý center, ktorý akciu hostí viac menej ukončil.
     
    98
    Následný rohový kop veľa vzruchu nepriniesol. Obrana hostí bola pozorná a tak Belgicko vysunula preč od brány Howarda.
     
    97
    Lukaku dostal prihrávku od De Bruyneho a vyskúšal aj šťastie z veľkého uhla na ľavej strane. Howard strelu kryl, no skončila mimo ihriska.
     
    96
    Dokonca sa do kontry dostalo opäť Belgicko. Center dostal Vertonghen, ktorý vyzeral tak, že zakončí z peknej pozície, no zaváhal a nakoniec Howard nemal veľa práce.
     
    95
    Začala útočiť, no stále sa vôbec, ale vôbec nevie presadiť. Vyrovnanie tohto stavu by sa rovnalo zázraku.
     
    94
    Vyzeralo to tak, že dnes gól zo strany Belgicka naozaj zo žiadnej príležitosti neuvidíme. Prišiel však Lukaku a on ukázal, že ako na to. Uvidíme, že ako na toto zareaguje Amerika.
     
    Kevid DE BRUYNE – 1 : 0

     
    93
    Belgicko dalo gól!

    Belgicko končí svoju streleckú smolu. Nováčik na ihrisku Lukaku sa uvoľnil na pravej strane od Beasleyho. Nahral KEVINOVI DE BRUYNEMU, ktorý najprv vyzeral tak, že nezakončí, no nakoniec sa uvoľnil a poslal loptu k ľavej tyčke. Howatd kryl druhý smer.
     
    92
    Prekvapujúco v nadstavení začali útok hostia. Beasleyovi sa podarilo zacentrovať z ľavej strany do šestnástky na Jonesa. On hlavičkoval a tesne minul bránu domácich.
     
    91
    Striedanie v tíme Belgicko: z ihriska odchádza Origi, prichádza Lukaku.
     
    91
    Výkop v prvom nadstavení mali hráči hostí.
     
    91
    Začalo sa nadstavenie prvého polčasu.
     
    Štatistiky po 2. polčase
    Držane lopty: 51% – 49%
    Strely (na bránu): 30(20) – 5(4)
    Fauly: 17-10
    Rohové kopy: 16 – 4
    Ofsajdy: 2 – 1
    Prihrávky: 357 – 380
     
    Máme tu koniec aj druhého polčasu. Na prekvapenie snáď všetkých divákov je stále stav medzi Belgickom a USA 0:0. Domáci v druhom polčase útočili zo všetkých smerov. Pálili odkiaľ sa len dalo, vymýšľali neskutočné akcie, no aj napriek tomu bola Amerika tá, čo mohla (treba podotknúť, že úplne nespravodlivo) rozhodnúť o víťazovi dnešného stretnutia. Čaká nás riadne dramatické predĺženie. Verím, že vydržíte až do konca a užijete si ho so mnou.
     
    90+4
    Druhý polčas sa skončil.
     
    Šanca Kondolowskiho

     
    90+3
    Teraz dokonca mohla rozhodnúť Amerika. V súboji poslal loptu Jones k pravej tyčke kde stáli dvaja hráči hostí nekým nekrytí. Zakončil Wondolowski, ktorý neuveriteľne minul bránu.
     
    90+2
    Blíži sa koniec druhého polčasu. Pre Belgicko je remíza maximálne nespravodlivá!
     
    90+1
    Center zahral De Bruyne, no ani jeden jeho spoluhráč nepridáva gól ani z ďalšej z obrovského množstva šancí.
     
    90+1
    Rozhodca nadstavuje 3 minúty.
     
    90
    Tlak pokračuje. Hazard posielal center do šestnástky, no získal len ďalší roh.
     
    90
    Witsel vysunul De Bruyneho, ktorý z ľavej strany poslal peknú prihrávku na Kompanyho. On nepochopiteľne zakončuje katastrofálne.
     
    89
    Blíži sa nám koniec druhého polčasu. Dočkáme sa ďalšieho predĺženia?
     
    88
    Ku koncu polčasu vidíme v útoku dokonca aj Ameriku. Útok si však totálne pochovala sama. Jones sa vôbec nepochopil so spoluhráčmi a tak sme od neho videli poriadne nepresnú prihrávku.
     
    87
    Roh si po dlhšom čase vybojovali aj hostia. Zahral ho Bedoya na bližšiu tyčku kde stál Witsel. Loptu bez problémov odhlavičkoval do bezpečia.
     
    86
    Roh nebol zahraný najhoršie, no Fellaini sa dopustil ďalšieho útočného faulu pri zakončení. Hostia sú môže vydýchnuť aspoň na chvíľku.
     
    85
    Hazard sa prebíjal do šestnástky, no predtým ešte prihral Origimu. On asi z 20 metrov pálil na brankára Howarda ako sa len dalo. Howard strelu vytlačil na roh s poradovým číslom 14.
     
    84
    Ďalší rohový kop už zahral lepšie. Na hranici pokutového územia našiel Van Buytena, ktorý však už poslal nevýraznú hlavičku na bránu USA.
     
    83
    Dvanásty rohový kop na strane Belgicka! Zahral ho Mirallas a poslal veľmi zlý center, ktorý bol prikrátky a tak nemali najmenší problém s odkopom obrancovia hostí.
     
    82
    To aj sám zahral a dostal loptu späť na kopačky. Odtiaľ poslal prízemnú prihrávku na Jonesa, ktorý nezakončil najúspešnejšie.
     
    81
    Po ďalšom rohovom kope na strane Belgicka hostia založili kontru. Dlhý center dostal Yedlin, ktorý už nedokázal centrovať do šestnástky, no získal len vhadzovanie.
     
    80
    Ďalšia veľká šanca na strane domácich. To je už neskutočné, že je stále 0:0. Po centri z ľavej strany posunul loptu Fellaini na Hazarda. On na hranici šestnástky pekne vystrelil, no loptu ďalším perfektným zákrokom vyboxoval Howard do bezpečia.
     
    79
    Hra pokračuje ďalej vhadzovaním Alderweirelda, ktorý ju poslal na Fellainiho. On sa bránený nepresadil.
     
    78
    Ten už nebol úspešný pre domáci klub. Pri ňom však nešťastne dopadol na zem Gonzalez, ktorý si podvrtol členok a momentálne je ošetrovaný.
     
    Howard reflexivně vyráží

     
    77
    Origi vysunul Mirallasa snáď do 1000% šance na gól. On v kratšom samostatnom nájazde vystrelil, no Howard jeho pokus pokryl. Lopta sa odrazila na roh.
     
    Podľa štatistík po ukončení skupinovej fázy má stredopoliar kanadského Toronta Michael Bradley najviac odbehaných kilometrov zo všetkých hráčov na MS. Dokopy nabehal už 38,019 km. „Som veľmi, veľmi spokojný s Michaelom. Na tomto turnaji zatiaľ nemá chybu. Všetci vieme, že je stroj. Navyše, má v sebe o koliesko viac,“ pochválil svojho zverenca tréner Klinsmann.
     
    75
    Už sa to všetko aj mohlo začať diať. V útoku boli hostia, ktorí aj dokázali aj zakončiť v podaní Dempseyho. On však poslal strelu z diaľky, ktorá nebola najhoršia, no brankára domácich neprekvapila.
     
    74
    V tomto polčase má neskutočnú prevahu domáci tím, ktorému však už dochádzajú sily. Budeme svedkami prekvapujúceho záveru?
     
    73
    Belgicko získalo priamy kop, ktorý zahral De Bruyne. Loptu poslal na Fellainiho, ktorý si ju spracoval prsiami, no potom ju nešťastne zasiahol aj rukou a tím pádom sa aj ďalšia akcia skončila.
     
    72
    Striedanie v tíme USA: z ihriska odchádza Zusi, prichádza Wondolowski.
     
    71
    Útok USA tentokrát skončil aj strelou. Pred pokutovým územím dostal prihrávku Dempsey od Yedlina. Prvý menovaný aj vystrelil, no Courtois strelu bez problémov kryl.
     
    70
    Ďalší útok domácich bol prerušení odpískaním ofsajdu do ktorého sa dostal Vertonghen.
     
    69
    Fellaini si teraz po prihrávke od Alderweirelda vyskúšal strelu. Poslal loptu po zemi k ľavej tyčke, no lopta prešla len vedľa nej. Pre Belgicko z nesprávnej strany.
     
    68
    Ďalší z množstva útokov pokračoval na strane Belgicka tentokrát po pravej strane. Odtiaľ centroval Alderwaireld no priamo do rukavíc gólmana.
     
    67
    Prišiel až Vertonghenov center, ktorý obrana hostí v pohode pokryla. Domáci si budú musieť nájsť inú cestu ku gólu. Pred bránou hostí je však poriadne horúco.
     
    Premýšľam, či Amerika začína rozumieť, že šport bez gólov / bodov / obehov môže byť vzrušujúce tak, až to trhá vnútornosti ...


     
    66
    Tí rozbehli postupní útok. Obiehajú bránu Howarda po všetkých smeroch a čaká sa na zakončenie.
     
    65
    Dempsey v útoku zahral omylom rukou a tak bola ďalšia útočná akcia hostí veľmi rýchlo prerušená. Loptu získavajú "Červení Diabli".
     
    64
    Vertonghen teraz vyskúšal svoju ľavačku z väčšej diaľky. Howard pôsobí aj naďalej isto a ani s týmto pokusom nemal problém a bezpečne ho pokryl.
     
    63
    Útok prebiehal po pravej strane, kde bol vysunutí Yedlin. Podarilo sa mu aj poslať center do šestnástky, no na jeho úmysel nedokázal zareagovať ani jeden jeho spoluhráč.
     
    62
    Po dlhšom čase v útoku aj Amerika. Hráči sa snažia, ale chýba im nápad, ktorým by poriadne prekvapili súpera.
     
    61
    Striedanie v tíme Belgicko: z ihriska odchádza Mertens, prichádza Mirallas.
     
    Šanca Mertense

     
    60
    Mohlo to byť aj skôr. Belgicko sa totiž dostalo do ďalšej veľkej šance na gól. Origi sa dokázal uvoľniť až poslal prihrávku na Mertensa. On z tesnej blízkosti znovu míňa bránu.
     
    59
    Hra nám pokračuje ďalej a pomaly sa nám blíži čas, kde sú kráľmi hráči domácich. Budú úspešní aj teraz v poslednej dvadsaťminútovke?
     
    58
    Američania sa následne dostali do protiútoku, kde mal možnosť v pokutovom území zakončiť Zusi. Poslal streli, ktorá bola nakoniec zblokovaná.
     
    57
    Belgičania pokračujú v útoku. Pri ľavej tyčke dostal prihrávku Vertonghen, ktorý si sám vyskúšal strelu. Howard bol pozorný.
     
    56
    Ďalšia obrovská príležitosť na gól. Vertonghen poslal center tentokrát z ľavej na Origiho. On hlavičkou len opečiatkoval brvno.
     
    55
    De Bruyne chcel svoje zaváhanie odčiniť, no strela, ktorú poslal za šestnástkou tou pravou nemohla. Byť šla poriadne mimo bránku.
     
    54
    Tí o ňu rýchlo prišli. Útok teraz postupoval po pravej strane. Odtiaľ poslal veľmi peknú prihrávku Vertonghen na De Bruyneho. On veľmi tesnúčko loptu nedobehol a tak z bezprostrednej blízkosti nemohol zakončiť.
     
    53
    Postupný útok Belgicka sa posunul na pravú stranu. Odtiaľ Fellaini poslal polocenter, polostrelu a tak majú v moci loptu hostia.
     
    52
    V útoku teraz boli aj Američania, ale ani chvíľu to nevyzeralo nebezpečne pre hráčov domácich. Dokonca získali aj loptu a založili útok.
     
    Fanúšikov futbalu mohla v posledných dňoch rozosmiať informácia o tom, že belgický premiér Elio Di Rupo vyzval amerického prezidenta Barcka Obamu na stávku o pivo. Samozrejme pivo mi mal doručiť súperovi porazený z duelu Belgicko : USA. Podľa dostupných informácii na túto stávku americký prezident bohužiaľ nereagoval.
     
    50
    Aj v druhom polčase vidíme väčšiu prevahu na strane domácich. Belgicko ju však zúročiť ani náhodou nevie.
     
    49
    Z rohu sme vážnejšiu šancu nevideli, no domáci sa do útoku vrátili. Center dostal až Origi, ktorý aj vystrelil, no od gólu mal tento pokus poriadne ďaleko.
     
    Strela Mertensa a skvelý zákrok Howarda

     
    48
    Práve naopak. Na druhej strane zaútočili "Červení Diabli", ktorý útočili cez Van Byutena. On poslal center na Mertensa, ktorý hlavou veľmi pekne ohrozil Howarda. Ten vytlačil loptu na roh.
     
    47
    Prvá akcia šla cez hosťujúceho Zusiho. On sa cez obranu Belgicka nepresadil.
     
    Aj Barack Obama fandia svoje reprezentácii!


     
    46
    Druhý polčas začali hráči domáceho mužstva.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 23:03.
     
    Štatistiky po 1. polčase
    Držane lopty: 49% – 51%
    Strely (na bránu): 9(8) – 2(1)
    Fauly: 8-3
    Rohové kopy: 10 – 5
    Ofsajdy: 0 – 0
    Prihrávky: 155 – 192
     
    Prvý polčas zápasu medzi Belgickom a USA máme za sebou. Skončil sa bezgólovou remízou. Videli sme polčas v ktorom bol začiatok famózny, v ďalšej časti hry sa hra trochu upokojila a potom nejaký čas útočili hlavne domáci hráči. Ku koncu polčasu sa hra začala vyrovnávať až na úplnom konci mali miernejšiu prevahu hráči hostí. Polčas to bol vcelku zaujímavý a tak verím, že s nami zostanete aj v druhom dejstve.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+3
    V poslednej minúte nadstaveného času predviedol útok domáci a aj hosťujúci tím. Zakončiť sa však nepodarilo ani na jednej strane.
     
    45+2
    V útoku v nadstavenom čase sú Američania. Z pravej strany centroval do šestnástky Yedlin. Jeho nie veľmi presný center odhlavičkoval Van Buyten.
     
    45+1
    Rohový kop aj zahral Zusi. Po ňom sa ani jedne jeho spoluhráč nepresadil.
     
    45
    Rohový kop si ešte zahrajú aj hostia. Vybojoval ho Zusi. Rozhodca v prvom polčase nadstavuje 3 minúty.
     
    45
    Loptu poslal k bližšej tyčke kde si trochu vybehol brankár Howard, ktorý loptu bez najmenších problémov vyboxoval preč.
     
    44
    Po centri Vertonghena odhlavičkoval na siedmi rohový kop Belgicka Gonzalez. Roh zahrá De Bruyne.
     
    43
    Po faule na Dempseyho zo zadu vidí žltú kartu Kompany.
     
    42
    Yedlin, ktorý je poriadne aktívny sa rútil do útoku znovu po pravom krídle. Podarilo sa mu aj zacentrovať a našiel aj Bedoyu, no on už úspešný pri zakončení nebol.
     
    41
    Snažil sa nahrať svojmu spoluhráčovi, no jeho center bol o niečo kratší ako by si predstavoval. Dostal sa tak k moci Dempseyho, ktorú akciu domácich zastavil.
     
    40
    Domáci získali štandardnú situáciu na pravej strany z dosť veľkej diaľky. Zahrá ho opäť Mertens.
     
    39
    Tá smerovala po pravej strane odkiaľ centroval do šestnástky na Dempseyho Yedlin. Loptu zachytil Van Buyten, ktorý ju odhlavičkoval do bezpečia.
     
    38
    Hazard sa snažil vysunút Vertonghena, no loptu zachytili jeden z obrancov Ameriky a tak môžu aj rozvinúť kontru.
     
    37
    Blíži sa nám koniec prvého polčasu a momentálne väčšiu prevahu nemá ani jeden tím. To je horšie pre hostí, lebo vedia, že druhý polčas je zväčša vždy úspešnejší pred domáci klub.
     
    36
    Pred Courtoisa sa dostali hráči hostí. Center na Jonesa bol zastavený Vertonghenom a tak sme sa ďalšej strely na bránu nedočkali.
     
    mutná správa pre národný tím USA aj nemecký Mönchengladbach. Fabian Johnson odkulhal z ihriska vo veľkých bolestiach.


     
    35
    Rozvinúť útok od stredového kruhu sa pokúšal Origi. Neskončil najúspešnejšie. Po ruke o loptu prišiel.
     
    34
    Zusi bol autorom centru od rohovej zastávky. Loptu poslal na hranicu šestnástky na Dempseyho. On loptu ešte nahral Jonesovi, ktorý sa pokúsil ohroziť brankára domácich. Lopta skončila mimo brány.
     
    33
    Po dlhšom čase konečne rozložili nádejnejší útok hostia. Nováčik na ihrisku Yedlin bol vysunutý na pravej strany odkiaľ sa pokúsil centrovať. Získal len rohový kop.
     
    „Červeným Diablom“ sa na týchto MS herne úplne nedarí, no na druhej strane všetky tri odohrané zápasy vyhrali. Vďaka tomu sa o nich strhol aj poriadny záujem u európskych veľkoklubov. O najmladšieho strelca gólu na MS, o Origiho, ktorý hral za Lille má záujem anglický Liverpool. Obranca Vermaelen, ktorý hral za Arsenal, možno skončí v Manchestri United. Zálusk na Defoura, ktorý odohral poslednú za Porto, má zase holandský PSV Eindhoven. Po dnešnom zápase sa tento zoznam pravdepodobne rozrastie.
     
    31
    Striedanie v tíme USA: z ihriska odchádza Johnson, prichádza Yedlin.
     
    30
    Hru máme znovu prerušenú. Počas vedenia lopty si Johnson pravdepodobne natiahol stehenný sval a tak takmer určite bude nasledovať striedanie na strane hostí.
     
    29
    Pozornosť brankára hostí vyskúšal Hazard, ktorý na hranici šestnástky vystrelil, no lopta smerovala takmer úplne priamo do náručia brankára.
     
    28
    Viem, že sa opakujem, ale na programe bol ďalší rohový kop. Mertens teraz veľmi úspešný center neposlal. Vzruch pred bránou Howarda nevznikol.
     
    27
    Belgicko z ďalším rohovým kopom, ktorý poslal Mertens do klbka hráčov z oboch tímov. V ňom mali prevahu americkí, ktorí loptu odhlavičkovali do bezpečia.
     
    Šanca Vertonghena

     
    26
    Belgicko v obrovskej príležitosti na gól. Na ľavej strane bol vysunutý do útoku Vertonghen, ktorý ešte nahral pred bránou do obrovskej príležitosti na Fellainiho. Jeho v poslednej chvíli zblokoval hráč hostí.
     
    25
    Ako z kopiráku aj teraz poslal center na Fellainiho, ktorému sa aj podarilo hlavičkovať, no len za cenu faulu.
     
    24
    Teraz si domáci získali aj ďalší rohový kop, ktorý je už 4. v poradí. Samozrejme aj teraz ho pôjde zahrať Mertens.
     
    23
    Jones stratil loptu v stredovom kruhu a vďaka tomu sa Belgicko na čele s Vertonghenom dostalo do poriadneho prečíslenia. Loptu potiahol k pokutovému územiu, odtiaľ ju prihral do ľava na De Bruyneho, no on už svoju príležitosť nevyužil ani náhodou.
     
    22
    Bradley teraz nebol veľmi ďaleko od skórovania. Loptu dostal na hranici pokutového územia, kde ho nikto nenapádal. Pokúsil sa o technickú strelu, ktorú však brankár Atlética bez problémov pokryl.
     
    Lukas Podolski sa po skončení nemeckého tréningu chystá sledovať stretnutia Belgicko so Spojenými štátmi.


     
    21
    Poslal pekný center na Camerona na bližšiu tyčku. On loptu hlavou posunul na kapitána Dempseyho, ktorý už následne nedokázal zacentrovať späť pred brankára Courtoisa.
     
    20
    USA získava prvý rohový kop, ktorý sa chystá zacentrovať Zusi.
     
    19
    Hra pokračuje útokom Belgicka, ktoré to najprv skúšalo po pravej strane, kde sa nepresadil ani jeden hráč až boli hráči domácich postupne vytlačených do stredného pásma.
     
    18
    V strednom pásme dosť zbytočne a dosť tvrdo fauloval Cameron Mertensa a vidí za to prvú žltú kartu zápasu.
     
    17
    Po pokračovaní hry získalo loptu Belgicko a to presne Hazard bol vysunutý do útoku. Robil čo sa dalo, aby sa predral, no nebol úspešný.
     
    Divák na ihrisku

     
    16
    Hra je prerušená. Na hraciu plochu vybehol fanúšik, no nedalo sa identifikovať, že ktorého tímu. Užil si minútku slávy a my môžeme pokračovať ďalej.
     
    15
    Tempo hry nám už v ďalšej časti hry samozrejme opadlo, lebo také tempo nemohlo vydržať. Momentálne sa hrá medzi šestnástkami, kde sú v pozore hlavne obrany oboch tímov.
     
    14
    Besler atakoval Origiho v strednej časti ihriska. Bol to trošku tvrdší súboj po ktorom musel byť hráč Belgicka ošetrený. Už pokračuje v hre ďalej.
     
    13
    Loptu poslal na vzdialenejšiu žrď, kde stál Fellaini a podarilo sa mu aj hlavičkovať, no loptu dočiahol veľmi málo. Vďaka tomu ju potom bezpečne nakoniec odkopol Cameron.
     
    12
    "Červení Diabli" zostali aktívny v útoku a vybojovali si aj rohový kop, ktorý pôjde zahrať Mertens.
     
    11
    Prvý faul tu máme až v 11. minúte. Faulu sa dopustil Američan Jones, ktorý fauloval z bezpečnej vzdialenosti De Bruyneho. Loptu získava Belgicko.
     
    10
    Útok teraz prebiehal na strane domácich. Center do šestnástky dostal Fellaini, ktorý bol až príliš aktívny. Dopustil sa útočného faulu.
     
    9
    Dlhý center z pred brankára Howarda poslal Gonzalez dopredu na Jonesa. Najprv to vyzeralo tak, že loptu sa mu podarí spracovať, no nakoniec mu predsa len ušla.
     
    8
    Ďalší útok pokračoval tiež na strane hostí. Tentokrát sa snažili hráči preniesť hru na pravú stranu a autorom prihrávky do prava bol Jones. Lopta bola zachytená.
     
    Jeden z najuznávanejších amerických hokejových novinárov Kevin Allen, ktorý píše už 28 rokov pre USA Today, je zmierený s tým, že pozornosť hokejových fanúšikov v Amerike bude teraz dve hodiny oslabená. :-) Allen referuje o prestupovom trhu, ktorý sa dnes rozbehol v NHL.

     
    Spojené Štáty Americké sú z pôsobenia ich futbalových miláčikov doslova zbláznené. O tom svedčí aj vyjadrenie FIFA. Podľa nej zápas USA : Portugalsko bol najsledovanejším zápasom v histórii televízneho trhu v USA. Dokonca prekonal aj rekord sledovanosti ktoréhokoľvek finále basketbalového finále NBA, či priemernú sledovanosť bejzbalovej World Series. K šialenstvu mohlo pekne dopomôcť aj vyjadrenie nemeckého trénera USA, ktorý odkázal jeho tímu, že si má prebookovať letenky z MS do USA. „Tréner Klinsmann nám povedal, že odkazuje našim rodinám, že si musíme zmeniť lety domov až na 14. či 15. júla, pretože tu budeme veľmi dlho,“ prezradil médiam obranca Omar Gonzalez.
     
    6
    Z ľavej strany sa snažil predrať do útoku Beasley, ktorý sa veľmi nepresadil. Bol odzbrojený Fellainim.
     
    5
    Začiatok posledného osemfinálového zápasu je ako z veľkej futbalovej knihy. Hneď sme boli svedkami niekoľkých útokov a šancí na gól. Verme, že tempo hry nám vydrží čo najdlhšie.
     
    4
    Prvý útok sa snaží založiť aj USA. Beasley kombinoval loptu s Dempseyim. Loptu zachytil obranca domácich a tak útok hostí ukončil.
     
    3
    Z neho si domáci šancu na gól nevypracovali, no podaril sa im získať rohový kop číslo dva. K nemu sa postavil Mertens a poslal pekný center pred brankára. Prevahu mali hráči hostí.
     
    Origi v šanci

     
    2
    Odtiaľ sa lopta dostala späť do stredu, kde o loptu prišli a prvý útok s prvou strelou načali domáci. Origi bol vysunutý do útoku a veľmi pekne aj vystrelil. Brankár bol pozorný, no Belgicko získalo roh.
     
    1
    Úvodný výkop už máme za sebou. Zaznamenali ho hráči Ameriky a hneď nahrali svojmu brankárovi, aby sa najprv rozohral.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    -3
    Hráči už nastúpili na ihrisko. Domáci sa predstavia v dresoch červenej farby a hostia z Ameriky odohrajú dnešný zápas v bielych dresoch. Ešte nás čakajú hymny oboch štátov, podávačka rúk a môžeme začínať. Dámy a páni, prosím usadte sa. O chvíľu začíname.
     
    - 30
    Úvodné zostavy:

    Belgicko: Courtois (C) – Vertonghen, Kompany, Van Buyten, Alderweireld – Fellaini, De Bruyne, Witsel – Hazard, Mertens – Origi.
    Náhradníci: Mignolet, Bossut – Vermaelen, Lukaku, Mirallas, Lombaerts, Dembélé, Januzaj, Vanden Borre, Chadli, Ciman.

    USA: Howard (C) – Beasley, Besler, Gonzalez, Cameron – Bedoya, Bradley, Jones, Zusi, Johnson – Dempsey.
    Náhradníci: Guzan, Rimaldo – Yedlin, Brooks, Jóhannsson, Diskerud, Davis, Beckerman, Green, Altidore, Wondolowski, Chandler.

    Rozhodca: Haimoudi (Alž.) – Achik (Mar.), Etchiali (Alž.).
     
    Belgicko vs USA:

    Vážení športoví fanúšikovia. Vítam vás na poslednom osemfinálovom zápase MS 2014 v Brazílii, kde proti sebe nastúpia reprezentácie Belgicka a USA. Pre oba tímy by postup do štvrťfinále znamenal obrovský úspech a tak sa rozhodne máme tešiť na výkony, ktoré budú na hranici ich možností. Verím, že si tento duel, ktorým vás budem sprevádzať ja, Milan Vrábeľ, nenecháte ujsť.

    Pre Belgicko je tento šampionát už dvanástymi MS vo futbale. Pred jeho začiatkom sa nachádzalo na 11. mieste rebríčka FIFA. USA odohráva momentálne svoje desiate MS vo futbale. V rebríčku FIFA zatiaľ trochu stráca na jeho konkurenta, keďže mu patrí 14. priečka.

    Listina hráčov, ktorí na dnešní duel nemôžu nastúpiť, sa hlavne na belgickej strane riadne rozrastá. Defoura po červenej karte z minulého zápasu čaká disciplinárne konanie. Štart Vanden Borreho a Vermaelena je vylúčený a pravdepodobne sa do poriadku nestihne dať ani Kompany. Aby toho nebolo málo, tak víkendový tréning vynechali Ciman a Dembélé, no oni by už mali byť v poriadku. Na druhej strane hlási USA zraneného Altidora. Potom ako si kapitán Dempsey zlomil nos v prvom zápase MS takéto zranenie utrpel aj Jones, no to by ho od osemfinálového zápasu odradiť nemalo.

    Cesta do osemfinále:

    Belgicko si postup do osemfinále vybojovalo v H skupine, kde obsadilo prvé miesto po troch víťazstvách a skóre 4:1. "Červení Diabli" sa doslova a do písmena stali superveľmocou v úspešných koncovkách zápasov. Vo svojom prvom duely na MS 2014 nastúpili proti reprezentácii Alžírska. V 25. minúte po penalte a góle Feghouliho viedlo Alžírsko, no Belgicko veľkým tlakom a lepším výkonom skóre otočilo. V 70. minúte vyrovnal Fellaini a v 80. minúte dal víťazný gól Mertens. Druhý zápas proti Rusku tiež nebol najľahší. V ňom až v 88. minúte po trápení strelil víťazný gól mladučký Origi. V poslednom odohranom zápase proti Južnej Kórei Belgicko len potvrdilo úspešné koncovky. Tu o víťazstve 1:0 rozhodol Vertonghen až v 78. minúte. Reprezentácia USA sa teda na konci zápasu podľa týchto štatistík určite bude riadne báť o výsledok.

    Spojené Štáty Americké postúpili do osemfinále z G skupiny, v ktorej si vybojovali tesné 2. miesto po jednom víťazstve, remíze a aj prehre a skóre tiež vyrovnanom 4:4. USA nastúpili na ich prvý duel MS 2014 proti africkej Ghane. Tento duel vyhrali 2:1 po góle Dempseyho z 1. minúty a po infarktovom závere, kde v 82. minúte Ayew vyrovnal na 1:1 a v 86. minúte si pripísal víťazný gól Brooks. Po poriadne vyrovnanom zápase, kde malo USA aj dosť šťastia nasledoval duel s Portugalskom, kde malo pre zmenu trochu smoly. Prvý gól v zápase dal v 5. minúte Nani, v 64. minúte dal vyrovnávajúci gól Jones. Po góle v 81. minúte od Dempseyho už vyhrávala reprezentácia USA a keď si už myslela, že má postup istý, tak vyrovnal v 95. minúte na 2:2 Varela. V poslednom zápase hrali USA proti Nemecku a tešili sa z víťazstva 1:0 po góle Mullera z 55. minúty. Už ostávalo len dúfať, aby Portugalsko neporazilo vysokým gólovým rozdielom Ghanu a už sa mohli tešiť z postupu ďalej.

    Vzájomné zápasy:

    História vzájomných zápasov sa začala písať poriadne dávno, no na druhej strane tieto tímy proti sebe nastúpili len 3 krát. Prvý duel sa odohral ešte v roku 1930. Vtedy sa na MS tešila z víťazstva 3:0 reprezentácia Ameriky. Ďalšie 2 zápasy boli priateľské. V roku 2011 Belgicko porazilo USA 1 : 0 a v roku 2013 sa opäť tešil z víťazstva európsky tím, ktorý vyhral 4:2.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 22:00.

    Milan Vrábeľ

    Góly: 93. Bruyne, 105. Lukaku – 107. Green

    Karty:   43. Kompany (BEL) – 18. Cameron (USA)


    Belgicko: Courtois (C) – Vertonghen, Kompany, Van Buyten, Alderweireld – Fellaini, De Bruyne, Witsel – Hazard, Mertens – Origi.
    Náhradníci: Mignolet, Bossut – Vermaelen, Lukaku, Mirallas, Lombaerts, Dembélé, Januzaj, Vanden Borre, Chadli, Ciman.

    USA: Howard – Beasley, Besler, Gonzalez, Cameron – Bedoya, Bradley, Jones, Zusi, Johnson – Dempsey (C).
    Náhradníci: Guzan, Rimaldo – Yedlin, Brooks, Jóhannsson, Diskerud, Davis, Beckerman, Green, Altidore, Wondolowski, Chandler.

    Rozhodca: Haimoudi (Alž.) – Achik (Mar.), Etchiali (Alž.)

    Diváci: 51 227