Švajčiarsko – Rusko 0:5 (kon.) | Francúzsko – Kanada 3:2 (1:0 po s.n.) | Slovensko – Česko 2:3 (po pr.)
Bielorusko – USA 1:6 (kon.)
koniec
Bielorusko
1:6 (0:1, 1:3, 0:2)
USA
Piatok 09.05.2014, 19:50 • Minsk Aréna, Bielorusko • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    S konštatovaním, že Bielorusi nezvládli úvod domáceho svetového šampionátu a podľahli USA vysoko 1:6, sa s vami lúčim a teším sa na stretnutie pri ďalších prenosoch zo svetového šampionátu v hokeji! (22:11:09)
     
    Z veľkého hokejového sviatku Bielorusov ostalo len sklamanie a smútok z utŕženého debaklu. Američania dnes boli jednoznačne lepší, predčili domácich vo všetkých herných činnostiach a vstúpili do turnaja absolútne suverénne. Na striedačke Bielorusov sme počas zápasu videli zúfalstvo vyjadrené v tvári trénera Hanlona, čo nám trochu pripomenuli naše vlastné pocity z MS 2011....Bielorusi to budú mať pri boji o štvrťfinále veľmi ťažké, najbližší súboj ich čaká v nedeľu s Kazachstanom. USA sú naopak na najlepšej ceste skupinou B, najbližšie nastúpia zajtra večer proti USA.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:32
    V úplnom závere ešte brejk Bielorusov, Jevenko ale nedosiahol na prihrávku spoluhráča a tak Thomas zasahovať nemusel.
     
    59:19
    Američania ale dohrávajú s chuťou, od modrej ešte v presilovke strieľal Johnson, Mezin bol ale v tomto prípade pozorný.
     
    58:47
    Američania už v pokoji dohrávajú zápas, v presilovke držia puk za bránou súpera.
     
    57:39
    Teraz sa to na domácich doslova sype. Za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou je vylúčený Andrej Kosticyn.
     
    56:57
    USA dalo gól!

    Domáci vôbec nezvládajú záver zápasu a už to začína pripomínať debakel! Chudobnému aj z hrnca vykypí, a to presne teraz platilo. JAKE GARDINER vystrelil príklepom z ľavého kruhu, puk skončil na pravej žŕdke, odkiaľ sa odrazil k obrancovi domácich Graborenkovi a od neho sa znovu odrazil presne do odkrytej brány Bielorusov.
    Asistencie : Johnny Gaudreau, Kevin Hayes
     
    56:39
    Americká presilovka zatiaľ bez väčšieho ohrozenia brány, Bielorusi dokázali vyhodiť cez všetky čiary.
     
    56:15
    Bielorusi záver zápasu psychicky nezvládajú. Za nedovolené bránenie je vylúčený Denisov, USA znovu v presilovke.
     
    54:58
    USA dalo gól!

    Je definitívne rozhodnuté, USA si dnes pripíšu prvý triumf na MS 2014. Dokázali využiť presilovku 4 na 3 a znovu ukázali, že v jednoduchosti je krása. JACOB TROUBA si potiahol puk na modrej čiare, príklepom vystrelil, Mezin zasiahol puk len veľmi slabo a ten tak pomaly doskackal až do siete!
    Asistencie : Johnny Gaudreau, Tyler Johnson
     
    54:22
    Andrejovi Kosticynovi ušli nervy, absolútne zbytočne pred súperovom bránou uštedril dva krosčeky Donovanovi a zaslúžene inkasuje dvojminútový trest.
     
    53:32
    Grabovskij je individuálne šikovný, súhra so spoluhráčmi mu ale nejde. Teraz prenikol do pásma, nahrať už ale nedokázal, keď puk zastavil americký bek.
     
    53:03
    Vzájomné vylúčenie za hrubosť. Na strane USA Nelson, na strane Bielorusov Denisov. Uvidíme hru štyroch proti štyrom.
     
    53:02
    Obrovské šance Američanov! Najprv z otočky zakončoval Smith, a po Mezinovom vyrazení ešte zakončoval pri pravej žrdi Johnson, nedokázal ale prehodiť betón domáceho brankára. Následne Johnson ešte obkrúžil bránu a nahral znovu k pravej žrdi Smithovi, Mezin sa ale dokázal presunúť a lapil aj Smithovo zakončenie do odkrytej brány!
     
    52:42
    Stas v ďalšom streleckom pokuse domácich, aj jeho pokus ale Thomas s istotou zneškodnil.
     
    52:16
    Medzi kruhmi sa uvoľnil Grabovskij, ten mieril do horných častí brány, Thomas ale na puk dobre videl a tak úspešne zasiahol.
     
    52:01
    Veľmi pekná postupná útočná akcia Bielorusov. Na konci bol po priťuknutí na modrej čiare Stepanov, ktorý z pravej strany strieľal pekne k žrdi, Thomas ale puk dokázal vyraziť.
     
    51:29
    Štvrtý bieloruský útok v pásme, srdnato bojoval najmä Ugarov, snaha domácich ale znovu márna, všetko rieši pozorná americká defenzíva.
     
    50:19
    Abdelkader sa uvoľnil za bránou, po peknej sťahovačke sa dostal pred bránu, tam ale svojou hokejkou zasiahol Mezin a vypichol tak puk spod hokejky amerického útočníka.
     
    49:48
    Platt vybojoval puk za bránou a okamžite sa natlačil pred Thomasa, pri puku bol ale skôr americký brankár a pokryl ho pod svojou vyrážačkou. Platt sa ale nevzdal, tvrdo sekol Thomasa po vyrážačke, čo mu následne ručne-stručne vysvetlili nahnevaní obrancovia USA.
     
    48:56
    Stepanov sa snažil ešte oživiť nádeje svojho tímu, jeho strela spomedzi kruhov ale mierila ponad Thomasovu bránu.
     
    48:40
    Ďalšie bieloruské zakázané uvoľnenie, nechcem byť pre domácich zlým prorokom, ale jedenásť minút je na vstrelenie troch gólov Američanom predsa len trochu málo...
     
    47:51
    Bielorusi v plnom počte.
     
    47:49
    V závere presilovky ale mohli USA predsa len skórovať, DeKeyser vo výbornej pozícii na pravej strane len tesne minul odkrytý priestor brány!
     
    47:29
    Puk znovu až v americkom obrannom pásme, vyzerá to tak, že domáci toto početné oslabeni už prežijú bez ujmy.
     
    47:12
    Bielorusi sa oslobodzujú, vyhadzujú puk cez všetky čiary.
     
    46:28
    Trouba nahrával napravo Johnsonovi, ten mohol strieľať, puk si ale zle spracoval a tak už vystreliť nemohol, pokračuje ale americká presilovková kombinácia.
     
    45:51
    Denisov vylúčený na dve minúty za krosček, USA v presilovke.
     
    45:07
    Bieloruské nádeje dostanú vážnu trhlinu. Američania si zahrajú presilovku, teraz ešte domácich zvierajú v ich pásme pri power-play.
     
    44:51
    Takto to ale nepôjde, Bielorusi vyhadzujú cez všetky čiary a musia začínať znovu až od Mezina.
     
    Tribúny skandujú ,,Šajbu, šajbu!" Veru, gól by teraz domácim veľmi pomohol..
     
    44:24
    Stasenkov pokus od modrej zrazený na ochrannú sieť, Bielorusi ostanú v pásme. Čo najskôr potrebujú druhý gól, aby sa ešte priblížili Američanom.
     
    43:56
    Grabovskij vystihol zlú rozohrávku hostí, puk posunul na medzikružie Stepanovovi, jeho strela ale bola zrazená a tak si puk bez problémov pokryl Thomas.
     
    43:07
    Graborenko chcel strieľať od modrej čiary, do jeho pokusu sa ale obetavo vrhol americký obranca. Bielorusi ale stále pri puku, teraz sú jednoznačne aktívnejší.
     
    41:57
    Už sa zdalo, že Trocheck v útočnom pásme puk stratí, nakoniec sa k nemu ale dostal a bola z toho šanca. Americký útočník sa totiž ocitol na pravej strane osamotený pred Mezinom a prihrával pred odkrytú bránu, odtiaľ puk odpálili pozorní obrancovia.
     
    40:52
    Tak domáci začínajú tretiu časť výborne. Po vyhranom buly vypálil okamžite do horných častí brány Grabovskij, Thomas vyrazil ramenom!
     
    40:42
    Sergej Kosticyn doslova ako víchor vtrhol do útočného pásma, potiahol si puk na os klziska a rýchlou strelou po ľade zakončoval, Thomas vyrazil ľavým betónom!
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    V druhej tretine sme videli gólový uragán Američanov, ktorí v rozmedzí 35. – 38. minúty zaznamenali tri presné zásahy a výrazne sa tak priblížili k víťazstvu v tomto stretnutí. Bielorusi ale štyri sekundy pred koncom tretiny znížili krásnym gólom Stepanova a ešte tak pred poslednou časťou majú nádej na zdramatizovanie zápasu. Posledná tretina začne približne o 21:30.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:56
    Bielorusko dalo gól!
    Nádherný hokejový moment sme videli v Minsk Aréne! Domáci znižujú a predsa len ešte majú pred záverečnou tretinou šancu zdramatizovať tento zápas. Od Kaľužného putoval puk za bránu na Grabovského, odtiaľ medzi kruhy na ANDREJA STEPANOVA, ktorý z prvej nekompromisne zavesil do ľavého horného rohu!
    Asistencie : Michail Grabovskij, Alexej Kaľužnyj
     
    39:24
    Bielorusi si zahrajú presilovku! Za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou je vylúčený Craig Smith.
     
    39:12
    V závere tretiny mohli Bielorusi vykresať iskierku nádeje! Po pravej strane vtrhol do pásma Platt a bekhendom zakončoval z bezprostrednej blízkosti, Thomas ale na dvakrát výborne zasiahol!
     
    38:48
    Teraz po dlhej dobe strela na Thomasovu bránu. Puk si do pásma potiahol Sergej Kosticyn a ľahkým oblúčikom nastreľoval na bránu, Thomas puk schoval do lapačky.
     
    38:29
    V hale panuje hrobové ticho, domáci sú evidentne otrasení z nepriaznivého vývoja zápasu.
     
    37:42
    USA dalo gól!

    Deštrukcia Bielorusov pokračuje! Američania si robia doslova, čo chcú. Jimmy Hayes obkrúžil bránu, uvoľnil sa pri pravej žrdi, nádhernou prihrávkou našiel pri vzdialenejšej žrdi COLINA McDONALDA a ten už trafil presne do odkrytej brány!
    Asistencie : Jimmy Hayes
     
    37:34
    Američania v ďalšom rýchlom brejku, Kevin Hayes mal mnoho priestoru medzi kruhmi, mieril ale len nad bránu.
     
    35:55
    USA dalo gól!

    Neuveriteľné, Američania pridávajú v krátkom časovom slede už ďalší presný zásah! JOHNNY GAUDREAU si nakorčuľoval medzi kruhy, spoza obrancu vyslal strelu zápästím a tá letela tak nádherne, že skončila presne v pravom hornom rohu Mezinovej brány!
    Asistencie : Jeff Petry
     
    34:59
    USA dalo gól!

    Američania zvyšujú a vedú už o dva góly! Znovu k tomu viedla jednoduchá akcia. DeKeyser obkrúžil bránu, nahral na modrú, kde si puk prebral JACOB TROUBA, dlho neotáľal, tvrdo vystrelil a puk skončil v ľavom rohu Mezinovej brány!
    Asistencie : Dan DeKeyser
     
    34:36
    Bielorusi v okamžitom brejku, Grabovskij prihrával na ľavú stranu korčuľujúcemu spoluhráčovi, ktorý aj okamžite vystrelil, Thomas si priestor pri bližšej žrdi postrážil!
     
    34:13
    Američania pekne vykombinovali Bielorusov v ich vlastnom obrannom pásme – do výbornej pozície sa medzi kruhmi dostal Donovan, v rozhodujúcom okamihu mu ale puk skĺzol z čepele hokejky.
     
    33:08
    Sergej Kosticyn nahrával z pravej strany krížne presne do jazdy bratovi Andrejovi, ten si puk už aj preberal, v rozhodujúcej chvíli ale spadol a tak z ohrozenia Thomasovej brány zišlo.
     
    32:37
    Bielorusi agresívni v útočnom pásme, puk aj na okamih získal medzi kruhmi Stas, nahrávka na spoluhráča mu už ale nevyšla a tak musia domáci dobýjať bránu USA odznovu.
     
    30:51
    Američania mohli udrieť v doznievajúcom presilovkovom tlaku! Mezin totiž vyrazil strelu od modrej len pred seba, kde sa snažil poskakujúci puk skrotiť pred prázdnou bránou Kevin Hayes, na škodu Američanov sa mu to ale nepodarilo a mieril len mimo opustenej brány!
     
    30:43
    Bielorusi v plnom počte!
     
    30:39
    Gaudreau sa snažil nahrávať popred bránu na voľných spoluhráčov, tam ale puk zblokovali dobre postavení obrancovia.
     
    29:39
    Znovu osvedčená kombinácia Trouba – Johnson, druhý menovaný pálil z pravého kruhu, ale len vyprášil výstroj dobre postaveného Mezina. Ešte minúta americkej presilovky.
     
    28:43
    Američania si zahrajú presilovku a budú mať šancu zvýšiť náskok. Domáca striedačka inkasuje trest za príliš veľa hráčov na ľade. Dve minúty si odsedí Ugarov.
     
    28:24
    Z ničoho nič skvelá možnosť Bielorusov! Dlhú prihrávku cez celé klzisko si na útočnej modrej spracoval Platt a mieril osamotený na Thomasa, snažil sa zakončiť polovysokou strelou zápästím, americký brankár skvele vyrazil za pomoci lapačky!
     
    27:55
    V krátkom časovom slede uvidíme už tretie buly v obrannom pásme USA, Bielorusi sa ale stále nedokážu dostať do vyloženej gólovej príležitosti.
     
    27:37
    Sergej Kosticyn to po súhre so svojím bratom skúsil od pravého mantinelu, takáto strela po ľade ale skúseného Thomasa prekvapiť nemohla. Americký brankár puk pokryl, nasleduje buly v útočnom pásme domácich.
     
    26:55
    V útoku opäť aktívny strelec prvého gólu Nelson, jeho prihrávka z ľavej strany ale bola zrazená až za bránu, kde si puk prebrali bieloruskí obrancovia.
     
    26:11
    Obrovská šanca Bielorusov! Po prihrávke spoza brány sa snažil puk za čiaru zasunúť Jefimenko, Thomas sa ale skvele rozložil na bránkovej čiare a pokryl puk pod svojím telom tak, že ten ešte neprešiel bránkovú čiaru!
     
    25:58
    Jefimenko statočne bojoval za americkou bránou proti trojnásobnej presile, nakoniec aspoň nahral na pravý kruh Ugarovovi, jeho pokus bol ale zrazený až do rohu klziska.
     
    25:13
    McCabe to na druhej strane skúšal od mantinelu z ľavej strany, na jeho strelu ale Mezin dobre videl a rýchlo sklapol svoje betóny.
     
    24:58
    Postup Koľcova do útočného pásma zastavil odpískaný ofsajd. Predsa len sa ale zdá, že Bielorusi zvýšili svoju aktivitu v útočnom pásme.
     
    24:46
    Grabovskij si potiahol puk na os klziska a od modrej ľahko, ale veľmi šikovne nahadzoval medzi Thomasove betóny, tomu nikto neclonil a tak americký brankár vyrazil do bezpečia.
     
    23:28
    Thomas trochu zaváhal pri rozohrávke za bránou, čoho sa domáci hráči okamžite chytili a po prihrávke spoza brány zakončoval medzi kruhmi voľný Stepanov, brankár USA ale svoju chybu napravil a výborným zákrokom betónom zachránil svoje mužstvo!
     
    23:07
    Stas vybojoval puk pri pravom mantineli a krížnou prihrávkou posunul na modrú Karevovi, jeho tvrdú strelu Thomas so šťastím vyrazil, keďže toho veľa nevidel!
     
    22:24
    Hra je nesúrodá a odohráva sa najmä v strednom pásme. Obe mužstvá si navzájom vymieňajú nepresné prihrávky, teraz sme videli zakázané uvoľnenie na strane USA.
     
    21:17
    Gardiner mal dobrú pozíciu na modrej, keď mohol pokojne strieľať či nahrávať spoluhráčom, nakoniec ale príliš váhal a puk tak stratil.
     
    20:24
    Stepanov si prebral puk na pravom kruhu po priťuknutí Kaľužného, jeho strela po ľade ale bola zrazená tesne mimo pravej žrde Thomasovej brány.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Prvá tretina priniesla z úvodu očakávaný tlak Bielorusov, ktorí si ale okrem príležitostí Andreja Kosticyna a Stepanova žiadne ďalšie vyložené možnosti nevypracovali. Naopak, postupne prebrali opraty hry do rúk hostia, a vďaka gólu Nelsena zaslúžene vedú. Uvidíme, či sa domácim podarí v druhej tretine vyrovnať, prípadne aj otočiť vývoj stretnutia. Pri začiatku druhej tretiny sa na vás teším približne o 20:36.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:59
    V úplnom závere strieľal od modrej Kevin Hayes, Mezin si s jeho pokusom s námahou poradil.
     
    19:22
    Kaľužnyj posunul Grabovskijmu, ten sa snažil uvoľniť v útočnej tretine, bol však okamžite pokrytý obrancami, tí si dnes na tohto šikovného útočníka dávajú veľmi dobrý pozor.
     
    18:59
    Stepanov získal pre domácich útočné pásmo, keď od modrej nahadzoval na Thomasa, ktorý puk pokryl vo svojej výstroji.
     
    18:34
    Nejde to domácim, nejde...Platt teraz pôvodne mienil založiť útok, nakoniec len rezignovane odpálil puk na zadný mantinel a išiel striedať.
     
    17:39
    Smith sa ku koncovke spomedzi kruhov najprv nedostal, tým ale americká akcia neskončila. Medzi kruhmi si totiž puk potom prebral Nelson, bekhendom z otočky vystrelil k ľavej žrdi, kde Mezin skvele zasiahol betónom. S následnými dorážkami už si bieloruskí obrancovia s námahou poradili.
     
    16:47
    Kitarov potiahol puk do útočnej tretiny, prenechal zadovkou korčuľujúcemu bekovi Stasenkovi, jeho dobre mierený pokus ale práve Kitarov nešťastne zrazil na ochrannú sieť!
     
    15:58
    Po dlhšej dobe strela na bránu z bieloruských hokejok, s pokusom od pravého mantinelu si ale Thomas v pohode poradil, keď vyrážal ľavým betónom.
     
    15:10
    Kaľužnyj sa snažil založiť útočnú akciu, na modrej vysúval krížnou prihrávkou svojich spoluhráčov, puk však získal Abdelkader a pokúsil sa založiť americký brejk, ktorý však zastavila bieloruská obrana.
     
    14:59
    Smith srdnato bojoval pred bránou a v bekhende aj po ľade zakončil, Mezin schoval puk medzi svoje betóny.
     
    14:43
    Bielorusi sa javia byť otrasení z inkasovaného gólu. Už dlhšie sa len bránia v útočnom pásme a nie sú schopní podniknúť ucelenú útočnú akciu.
     
    13:46
    Američanov gól evidentne povzbudil. Teraz po ľavej strane prenikal Stapleton a snažil sa aj ohroziť Mezina, nakoniec ale nemieril presne a puk tak skončil v protiľahlom rohu klziska.
     
    12:22
    USA dalo gól!

    Američania strieľajú svoj prvý gól na turnaji a otvárajú skóre dnešného stretnutia! Bleskovo využili presilovku podľa vopred nacvičeného vzorca. Puk putoval od modrej čiary napravo ku Johnsonovi, odtiaľ na stred ku Smithovi. Ten po ľade vystrelil, pred bránou puk tečoval popod Mezinov betón BROCK NELSON a za Mezinom sa prvý raz zavlnila sieť!
    Asistencie : Craig Smith, Tyler Johnson
     
    12:08
    Uvidíme americkú presilovku. Za podrazenie je vylúčený Kaľužnyj.
     
    11:49
    Američania aktívni pri avizovanej presilovke, keď mali v pásme šiestich hráčov. Johnson strieľanou prihrávkou hľadal medzi kruhmi voľného Trochecka, ten puk tečoval tak, že mieril len tesne ponad hornú žrď!
     
    10:59
    Na druhej strane protiútok domácich, strela od modrej čiary ale končí v lapačke pripraveného Thomasa.
     
    10:24
    Trouba výborne vystrelil od modrej čiary mieriac do horných častí brány, Mezin v akrobatickom zákroku úspešne zasiahol, ale vyrazil puk len pred seba. Tam bol Trocheck, ktorý si puk potiahol na pravú stranu a ešte hľadal pred odkrytou bránou voľného spoluhráča, to sa mu ale za prispenia domácej obrany nepodarilo!
     
    09:14
    Nelson predviedol úžasný ťah na bránu. Po preniknutí do útočnej tretiny sa doslova predral cez bieloruského beka, aby sa k puku dostal na úrovni bránkovej čiary a snažil sa prekvapiť Mezina nebezpečným odrazom, ten si ale situáciu postrážil a tak je stav naďalej bezgólový.
     
    08:17
    Bieloruská druhá formácia opäť skvele zakombinovala v útočnej tretine, k puku sa medzi kruhmi dostal Kitarov a snažil sa ešte prihrávať dobre postaveným spoluhráčom, v poslednej chvíli mu ale puk z hokejky skĺzol!
     
    07:16
    Smith ešte využil útočné pásmo získané pri predchádzajúcej akcii a oprel sa do puku z pravého kruhu, Mezin bol ale dobre postavený a tak bez väčšej námahy vyrazil do bezpečia.
     
    06:52
    Gaudreau si prebral puk na ľavom kruhu, zbavil sa bieloruského obrancu a snažil sa vystreliť, len tesne ale minul Mezinovu bránu.
     
    06:10
    Bielorusi presilovku nevyužili, USA v plnom počte.
     
    04:48
    Ďalšia tutovka Bielorusov! Tí si v presilovke doslova vychutnali Američanov umnými kombináciami, až sa pred bránou ocitol osamotený Stepanov, perfektnou sťahovačkou si obhodil Thomasa a snažil sa zakončovať k ľavej žrdi, ktorú len o centimetre minul!
     
    04:10
    Bielorusi v presilovke! Za sekanie vylúčený Trocheck.
     
    03:47
    Sergej Kosticyn bezprostredne po vyhranom buly prenikol po pravej strane pásma a presnou prihrávkou našiel pri pravej žrdi voľného brata Andreja, ten už ale puk nedokázal zdvihnúť ponad Thomasov betón!
     
    03:27
    Okamžite je tu ale odpoveď na druhej strane! Dvojica Grabovskij-Stepanov prenikla do útočnej tretiny, druhý menovaný švihom vystrelil spoza obrancu, mieril ale len do betónov pripraveného Thomasa.
     
    02:59
    Je tu prvá gólová šanca stretnutia! Veľmi dobré americké striedanie zakončil bek Matt Donovan, keď si medzi kruhmi prehral prihrávku spoza brány a okamžite strieľal do ľavého rohu, Mezin skvele zasiahol lapačkou!
     
    02:17
    Americká štvrtá formácia sa usadila v útočnom pásme a umne drží puk v rohoch klziska. McDonald sa dokonca snažil nájsť prihrávkou poza bránu Hayesa, tam už ale boli bieloruskí obrancovia a nedovolili hosťom dostať sa do zakončenia.
     
    01:35
    Bielorusi stále v útočnom pásme a snažia sa niečo vymyslieť proti dobre zorganizovanej obrane Američanov, teraz nahodenie Kareva od modrej mierilo mimo ľavej žrde.
     
    01:16
    Sergej Kosticyn nahodil od modrej puk za bránu, tam si puk prebral jeho brat Andrej, obkrúžil bránu a nahral znovu na modrú Denisovovi, jeho ľahké nahodenie pokryl Thomas vo svojej lapačke.
     
    00:08
    Grabovskij okamžite po vyhranom buly vnikal po ľavej strane do útočného pásma, snažil sa obtočiť okolo Troubu, ten ale jeho pohyb veľmi dobre predvídal a bez problémov ho o puk obral.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Bielorusi nastupujú v tradičných červených dresoch, Američania takisto v typickej bielo-modro-červenej kombinácii.
     
    Slávnostné príhovory a ceremónie dozneli, o niekoľko desiatok sekúnd vhodia rozhodcovia úvodné buly!
     
    Pri mikrofóne Prezident IIHF René Fasel. Ten prednáša svoj prejav v ruštine, za čo si od domácich tribún vyslúžil veľké ovácie.
     
    Práve prebieha príhovor prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka. Tribúny sa už veľmi rýchlo zapĺňajú, dnes budú mať Bielorusi to pravé domáce prostredie.
     
    V Minsk Aréne to už skutočne vrie. Zaplnené hľadisko sleduje záver oficiálneho otvorenia šampionátu, my už netrpezlivo čakáme na nástup oboch tímov a úvodné buly tohto atraktívneho duelu!
     
    V zostave oboch tímov nenachádzame ani jedno väčšie prekvapenie. Do brány sa na strane Bieloruska postaví skúsený Andrej Mezin, na strane USA to bude takisto skúsený gólman, Tim Thomas. Strach budia prvé dva bieloruské útoky, kde nastupujú bratia Kosticynovci, Grabovskij či Kaľužnyj. USA sa budú opierať o mladícku dravosť a drzosť, preto to dnes môže byť vskutku zaujímavý a atraktívny hokej!
     
    Prajeme pekný večer všetkým hokejovým fanúšičkám a fanúšikom, jedna z najväčších športových udalostí roka je tu! MS v hokeji dnes otvárajú svoj bohatý zápasový program a my sa tešíme, že vám môžme priniesť zápas medzi domácim Bieloruskom a hviezdnym USA. Už popoludní sme zaznamenali obrovské prekvapenie – Francúzi zdolali po nájazdoch Kanadu a možno tak predznamenali, že tento turnaj bude priať práve papierovým outsiderom. Podarí sa prekvapiť aj Bielorusom, ktorí sa budú opierať o búrlivú divácku kulisu? To sa dozvieme po skončení dnešného hokejového večera, pri ktorom vás víta Tomáš Schügerl!
     
    Úvodné zostavy:

    Bielorusko: Mezin (Kovaľ) – Stasenko, Korobov, Kaľužnyj, Stepanov, Grabovskij – Denisov, Jevenko, A. Kosticyn, S. Kosticyn, Kitarov – Karev, Graborenko, Platt, Stas, Koľcov – Usenko, Ugarov, Jefimenko, Volkov, Kovyršin Tréner : G. Hanlon

    USA: Thomas (Leggio) – Trouba, DeKeyser, Johnson, Nelson, Smith – Jones, McCabe, Trocheck, Gaudreau, Abdelkader – Petry, Gardiner, Stapleton, Winglets, Mueller – Donovan, J. Hayes, K. Hayes, McDonald, Shore Tréner : P. Laviolette

    Rozhodca: Fraňo, Šindler (obaja CZE) – Kilian (NOR), Suominen (FIN).
     
    Piatkový hokejový večer bude na Slovensku najmä v znamení nášho prvého vystúpenia v skupine proti Čechom, aj v neďalekej Minsk Aréne to však bude veľmi zaujímavé. Preto pozývame všetkých hokejových priaznivcov, aby si v textovej forme pozreli všetko zaujímavé z tohto atraktívneho merania síl medzi nažhavenými domácimi Bielorusmi a vždy silnými Američanmi!
    K sledovaniu vás pozýva Tomáš Schügerl.
     
    Hokejové majstrovstvá sveta v hokeji predstavujú každoročnú významnú športovú udalosť, dôležitú aj pre našich športových fanúšikov. Hokej je slovenským športom číslo ,,jeden" a preto sú oči športových priaznivcov uprené do bieloruského Minska. Tam sa prvý raz v histórii uskutoční tento vrcholný hokejový turnaj, na čo sa už teší celá táto východoeurópska krajina. Dnes večer je pre domácich výnimočný – v úvodnom vystúpení sa ich reprezentačný tím predstaví proti silným Američanom. Tí sú ale známi vlažnými začiatkami turnajov, a preto dnes určite uvidíme zaujímavé meranie síl, v ktorom môže outsider pokojne prekvapiť favorita!
     
    USA

    Pre fanúšikov hokeja v Amerike je o tomto čase tradičnou prioritou NHL a boje v play-off, kvalitný hokejový výber sa ale v týchto dňoch predstaví aj v Minsku. Hokejisti spoza Veľkej mláky budú chcieť minimálne nadviazať na bronz z predchádzajúcich MS, prípadne budú chcieť túto métu aj prekonať.

    Ich boj začína už dnes. Z minulosti si pamätáme, ako občas vybuchli v úvode šampionátu – na MS 2010 takto prehrali s Nemcami a skončili v skupine poslední, na MS 2003 prehrali prvý zápas s Dánmi a taktiež boli v skupine poslední. Preto si budú musieť aj dnes dať na Bielorusov dobrý pozor, tí sa totiž na nich chystajú a už sa tešia, ako ich poriadne potrápia.

    V americkom výbere pôsobí drvivá väčšina hráčov v zámorí, len dvaja sú z európskych tímov. Najznámejšími menami sú brankár Tim Thomas, obranca Jacob Trouba z Winnipegu a útočník Justin Abdelkader z Detroitu. Inak americký tím obsahuje prevažnú väčšinu mladých a menej známych hráčov, ktorí sú však na vysokej hernej úrovni, veď v amerických výberoch panuje obrovská konkurencia. Trénerom bude Peter Laviolette, kouč so skúsenosťami pri reprezentácii i z NHL.

    Cieľom Američanov bude určite znovu boj o medaily, pričom veľa napovie aj tento prvý zápas proti domácemu výberu, kde im predpovedáme trápenie a veľmi tuhý boj o dôležité body.

    Nominácia USA na MS 2014

    Brankári : Tim Thomas (Dallas), Connor Hellebuyck (UMass Lowell), David Leggio (Hershey/AHL)

    Obrancovia: Matt Donovan (New York Islanders), Jake Gardiner (Toronto), Seth Jones (Nashville), Jake McCabe (Buffalo), Connor Murphy (Phoenix), Jeff Petry (Edmonton), Jacob Trouba (Winnipeg), Danny DeKayser (Detroit)

    Útočníci: Johnny Gaudreau (Calgary Flames), Jimmy Hayes (Florida), Kevin Hayes (Boston College), Colin McDonald (New York Islanders), Andy Miele (Phoenix), Peter Mueller (Kloten, Švaj.), Brock Nelson (New York Islanders), Drew Shore (Florida), Craig Smith (Nashville), Tim Stapleton (Kazaň, KHL/Rus.), Vince Trocheck (Florida), Tyler Johnson (Tampa Bay), Justin Abdelkader (Detroit), Tommy Wingels (San Jose)

    Tréner : Peter Laviolette
     
    BIELORUSKO

    Bielorusko chce napraviť nevydarené vystúpenia z posledných dvoch turnajov, na ktorých skončilo pred bránami štvrťfinále. Na domácej pôde a so všetkými esami v zostave by to nemusela byť neriešiteľná úloha, pričom šanca uspieť je znásobená výbornými fanúšikmi, ktorí budú domácich hnať dopredu.

    V zostave nájdeme piatich hráčov pôsobiacich v zámorí – Michaila Grabovskijho, Kirilla Gotoveca, Olega Jevenka, Dmitrija Korobova a Romana Graborenka. Najväčšou hviezdou bude práve útočník Washingtonu Capitals Michail Grabovskij, ďalšími útočnými hviezdami budú bratia Andrej a Sergej Kosticynovci. Zaujímavými postavami sú dvaja naturalizovaní Kanaďania – brankár Kevin Lalande a útočník Geoff Platt.

    Trénerom tímu je nám dobre známy Glen Hanlon, ktorý už v minulosti pri tíme Bieloruska pôsobil a vracia sa tak do známeho prostredia. Pozícia domácich je vskutku špecifická – proti Fínom, Rusom, Američanom, ale i Švajčiarom či Nemcom to budú mať veľmi ťažké. Na druhej strane majú k dispozícii silný výber zložený z hráčov pôsobiacich v silných európskych ligách a KHL. Bielorusko je navyše hokejovou krajinou a preto môže tento fanúšikovský ošiaľ hokejistom výrazne pomôcť.

    Nominácia Bieloruska na MS 2014 :

    Brankári: Vitalij Kovaľ (Nižnij Novgorod, KHL), Kevin Lalande (Dinamo Minsk, KHL), Andrej Mezin (Omsk, KHL)

    Obrancovia: Kirill Gotovec (Milwaukee, AHL), Roman Graborenko (Albany, AHL), Vladimir Denisov (Nižnij Novgorod, KHL), Oleg Jevenko (University of Massachusetts, NCAA), Andrej Karev (Junosť Minsk), Ivan Usenko (Dinamo Minsk, KHL), Dmitrij Korobov (Syracuse, AHL), Nikolaj Stasenko (Čerepovec, KHL)

    Útočníci: Alexej Jefimenko, Alexej Kaľužnyj, Andrej Stas, Alexander Kitarov (všetci Dinamo Minsk, KHL), Nikita Osipov (Žlobin), Arťom Volkov (Junosť Minsk), Michail Grabovskij (Washington, NHL), Konstantin Koľcov (Atlant Mytišči, KHL), Andrej Kosticyn (Čeľabinsk, KHL), Sergej Kosticyn (Omsk, KHL), Jevgenij Kovyršin (Čerepovec, KHL), Geoff Platt (Jaroslavľ, KHL), Andrej Stepanov (Chabarovsk, KHL), Alexej Ugarov (Vladivostok, KHL)

    Tréner : Glen Hanlon
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:45.

    Góly a asistencie: 40. Stepanov (Grabovskij, Kaľužnyj) – 13. Nelson (Smith, Johnson), 35. Trouba (DeKeyser), 36. Gaudreau (Petry), 38. McDonald (J.Hayes), 55. Trouba (Gaudreau, Johnson), 57. Gardiner (Gaudreau, K.Hayes)


    Bielorusko: Mezin (Kovaľ) – Stasenko, Korobov, Kaľužnyj, Stepanov, Grabovskij – Denisov, Jevenko, A. Kosticyn, S. Kosticyn, Kitarov – Karev, Graborenko, Platt, Stas, Koľcov – Usenko, Ugarov, Jefimenko, Volkov, Kovyršin
    Tréner : G. Hanlon

    USA: Thomas (Leggio) – Trouba, DeKeyser, Johnson, Nelson, Smith – Jones, McCabe, Trocheck, Gaudreau, Abdelkader – Petry, Gardiner, Stapleton, Winglets, Mueller – Donovan, J. Hayes, K. Hayes, McDonald, Shore Tréner : P. Laviolette

    Rozhodca: Fraňo, Šindler (obaja CZE) – Kilian (NOR), Suominen (FIN)