Juventus – Benfica 0:0 (kon.) | Valencia – Sevilla 3:1 (kon.)
koniec
Juventus Turín
0:0 (0:0)
Benfica Lisabon
Štvrtok 01.05.2014, 21:05 • Juventus Stadium (Turín) • Európska liga
Predzápasové kurzy
     
    V Turíne sme boli svedkami obrovskej drámy, ktorej okrem gólov nechýbalo vôbec nič. Veľké príležitosti Starej Dámy zostali nevyužité, Benfice stačil jednogólový náskok z Estádio da Luz. Zápas okrem výborných príležitostí na domácej strane ponúkol nespočetne veľa emócii. Pre finálový zápas hraný práve na tomto štadióne sa vykartovali Markovič, Salvio a Enzo Pérez. Zvyšní lisabonskí chlapci sa ale môžu tešiť na veľký večer. Za dva týždne ich čaká európsky vrchol sezóny. Juve naopak opäť raz potvrdilo, že domácu suverenitu nedokáže preniesť do európskych konfrontácii.

    S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim. Ďakujem sa pozornosť a želám dobrú noc. (23:08:19)
     
    90+8
    Koniec zápasu.
     
    90+7
    Benfice Lisabon sa podarilo vyviesť loptu na súperovu polovicu a pre Orlov to už vyzerá veľmi dobre. Záverečný hvizd sa blíži.
     
    90+6
    Priamy kop Andreu Pirla zasiahol dobre postavený múr. Stará Dáma ale pokračovala kopom rohovým. Pri rohovej zástavke samozrejme nemohol chýbať domáci líder. Pirlo výborne odcentroval na bližšiu žrď, kde hlavičkoval Giorgio Chiellini. Prudkú hlavičku domáceho stopéra na bránkovej čiare reflexívne vyrazil famózny Oblak a Pogba už z ofsajdu zakončovať nemôže. Rozhodujúci moment tohoto zápasu... Brávo, pre slovinského gólmana.
     
    90+5
    Teraz ale pozor pred Oblakovu bránku! Marchisiovu delovku zo strednej vzdialenosti zasiahol Eduardo Salvio rukou a okrem priameho kopu nasleduje i žltá karta, ktorá pre Salvia znamená stopku v prípadnom finále!
     
    90+4
    Benfica sa už kriticky blíži k finále Európskej ligy UEFA. Juventus absolútne bezradný. Neuveriteľné momenty.
     
    90+3
    Sebastain Giovinco sa pokúšal o úvodný zásah dnešného večera, no spoza šestnástky zamieril iba do stredu bránky. Oblak okamžite zaľahol loptu.
     
    90+2
    Infarktový záver bude pokračovať počas šiestich nadstavených minút, ktoré na svojej tabuľky ukázal arbiter Dave England.
     
    90+1
    Garay až teraz opúšťa hraciu plochu na nosidlách. Jorge Jesus takmer nedýcha. Šokujúce minútky pre portugalského kouča.
     
    90
    Nepríjemné, nepríjemné to zranenie pre argentínskeho stopéra Ezequiela Garaya. Po tvrdom súboji s Paulom Pogbom obaja padli k zemi, pričom kolíky Francúzových kopačiek ho zasiahli priamo do tváre. Garay evidentne nevie o sebe. Na trávnik sú privolávaní zdravotníci Orlov. Dezorientovaný stopér hostí nemôže pokračovať. Benfica bude dohrávať o deviatich! Turínska dráma vrcholí!
     
    89
    Mirko Vučinič dnes do zápasu síce nezasiahol, no kvôli prehnaným vášňam stihol vyfasovať červenú kartu! Z nervózneho turínskeho tábora bol predsa len najiniciatívnejší. To isté platí aj o Lazarovi Markovičovi, ktorý sa takouto hlúposťou zrejme pripraví o turínske finále!
     
    88
    Vášne na Juventus Stadium začínajú byť neúnosné. Oba realizačné tímy si dokonca skočili do vlasov! Aktívne tam boli predovšetkým horúce talianske hlavy. Jorge Jesus to síce upokojuje, ale tieto emócie a iné predlžovania mu len a len vyhovujú. Benfica v hektickom cirkuse naďalej drží postupové karty! Mark Clattenburg bude pridávať poriadnu extra-porciu.
     
    87
    Na zemi sa momentálne ocitá Stephan Lichsteiner, ktorý sa zrazil s brániacim Siqueirom. Nasledovať tak bude ošetrenie.
     
    86
    Lazar Markovič našetril poriadnu časovú dávku. Mark Clattenburg privolal na trávnik i nosidlá. Srbský futbalista tak svoju misiu splnil, v závere ho nahradí Sulejmani.
     
    85
    Zdalo sa, že Lazar Markovič tomu hodne pridal, no naďalej sa ocitá na trávniku. Drahocenné sekundičky medzitým plynú ďalej.
     
    84
    Lazar Markovič sa s loptou preštrikoval až do vápna, kde sa snažil obísť Cáceresa. Napokon ale zlyhala a u anglického arbitra si nevypýtal ani pokutový kop.
     
    83
    Obrovské vzrušenie v Turíne na okamih opadlo. Po minútke sa ale opäť nachádzame v pravom talianskom ohni. Starej Dáme stačí jediný gól.
     
    82
    Trpezlivosť Marka Clattenburga dosiahla svoje dno a pre neustále zdržovanie už gólmanovi Oblakovi vyťahuje žltú kartu.
     
    81
    Juventus Stadium sa otriasal v základoch, domáce vedenie sa ale ani tentokrát nekoná! Stará Dáma to konečne zohrala tak, ako si to tréner Conte predstavuje. Z ľavej strany posielal dlhý center do šestnástky Marchisio, Pogba ho vrátil pred bránku a striedajúci Pablo Osvaldo už s rozhodeným Oblakom problém nemal. Dlho sa však radovať nemohol, pretože zástavka postranného rozhodcu bola nahor. V ofsajdovom postavení sa nachádzal už Pogba. Stav zostáva bezgólový!
     
    80
    Čo teraz spáchal Stephan Lichtsteiner? Dlhá Pirlova lopta ho rozhodne nenachádzala v ofsajde, no švajčiarsky záložník osamotený za obranou nedokázal spracovať loptu!
     
    79
    Všetko alebo nič! Antonio Conte má už dostriedané. Na hraciu plochu vyslal duo spasiteľov Osvaldo-Marchisio. Miesta im prenechali Llorente a Vidal.
     
    78
    Aspoň o propagačnú strelu sa pokúsil Giovinco, ktorý to ale z tridsiatich metrov nemohol myslieť vážne. Lopta sa navyše vzniesla vysoko nad brvno.
     
    77
    Aj takýmto spôsobom sa hosťom darí rozbíjať prípadný nápor Zebier. Tie stále nemajú dostatočné obrátky na vytvorenie si tlaku.
     
    76
    Jorge Jesus pokračuje v občerstvovaní stredovej formácie. Trávnik opustí i Nicolás Gaitán, namiesto ktorého prichádza Eduardo Salvio.
     
    75
    Lima už nemal dostatok síl na trápenie Cáceresa a tak to skúsil z veľkej diaľky. Viac-menej ale iba odovzdal loptu Buffonovi. Juve sa nie a nie dostať k náporu.
     
    74
    Juventus začína riskovať, no pri lopte sa už hodnú chvíľu nachádza Benfica. Tá sa zatiaľ rozhodne neopúšťa a živí svoje šance.
     
    73
    Antonio Conte teraz na trávniku potrebuje rýchle nožičky Giovinca, ktorého práve vyslal na trávnik. Miesto mu prepustil stopér Bonucci.
     
    72
    Stará Dáma si ale postupne pripravuje pôdu pre záverečný nápor. Benfica sa snaží o občasné držanie lopty, čím defenzíve poskytnú priestor na vydýchanie.
     
    71
    Zatiaľ tá presilovka príliš viditeľná nie je. Lima sa dokonca ocitol v brejkovej situácii, no uspieť sa mu proti presile nepodarilo.
     
    70
    Juventusu už plynie posledná dvadsaťminútovka finálových nádejí. Podarí sa Starej Dámy streliť vytúžený jeden gólik?
     
    69
    Jorge Jesus okamžite reaguje na Pérezove vylúčenie a pokúsi sa vystužiť stredovú formáciu. Namiesto Rodriga príde André Almeida.
     
    68
    Juve dostáva obrovskú príležitosť na postup do finále. Nemusím pripomínať, že to sa hrá práve v tomto stánku.
     
    67
    Enzo Pérez hosťom sakramentsky komplikuje situáciu! V priebehu šiestich minút totiž vidí druhú žltú kartu! Túto kosu na polovici ihriska si rozhodne mohol odpustiť. Zatiaľ postupujúca Benfica bude dohrávať o desiatich!
     
    66
    Juventus vo vápne dokázal pritlačiť, no do gólovej príležitosti to napriek tomu neviedlo. Llorente sa nepresadil, výborný Luisao.
     
    65
    Na druhej strane bude opäť rušno, keď sa k zemi zrútil Fernando Llorente. Nedovoleným zákrokom sa previnil Garay.
     
    64
    Kwadwo Asamoah po svojom prvom faule na ľavej strane voči Markovičovi potrestaný nebol, no tentokrát už Clattenburg siahol do kapsy.
     
    63
    Juve sa razom chytá a začína si viacej veriť. Skutočne hráme výborné stretnutie z jednej strany na druhú. Kto sa pozrie do finále?
     
    62
    Andrea Pirlo, snáď najúspešnejší aktívny exekútor priamych kopov na svete, sa opäť pripomenul. Síce to bola parketa skôr pre ľaváka, napriek tomu sa oprel do lopty a nechýbalo veľa. Strela domácej legendy sa zrodila z vyše dvadsať metrovej vzdialenosti. Guľatý nezmysel sa krútil k ľavej žrdi Jana Oblaka, no slovinský gólman sa stihol presunúť včas a na dvakrát spacifikovať loptu.
     
    61
    Enzo Pérez to už neraz prehnal a po niekoľkých dôrazných upozorneniach od Clattenburga prichádza konečne i žltá karta. Všetko to po sotení Téveza zozadu.
     
    60
    Hodina hry je už za nami a nápor Juventusu momentálne stagnuje. Benfica sa čoraz väčšmi približuje k vytúženému finále.
     
    59
    Nasledoval samozrejme i voľný kop, ktorý pred Buffona posielal Rodrigo. Lopta sa tak všelijako poodrážala, no Bonucci ju napokon odpálil do bezpečia.
     
    58
    Kwadwo Asamoah na ľavej strane nehodlal prepustiť unikajúceho Markoviča, no v súlade s pravidlami to proste nešlo.
     
    57
    Benfice ale toto rozhodne vyhovuje a Rodriga karta mrzieť nebude. Sekundičky plynú ďalej a nervozita postupne narastá.
     
    56
    Benfica sa nielenže rohovému kopu ubránila, ale dokonca sa jej podarilo na druhej strane zahroziť rýchlym brejkom. Lazar Markovič prehadzoval loptu na ľahkonohého Rodriga, ktorý si ju ale až príliš predkopol a navyše k tomu vybiehajúceho Buffona zasiahol do tváre. Domáci kapitán obišiel bez úhony na zdraví, zatiaľčo Rodrigo si vyslúžil úvodné žlté napomínanie zápasu.
     
    55
    Pirlov druhý center však skončil iba u brankára Jana Oblaka. Benfica sa i jeho zásluhou môže nadýchnuť a skoncentrovať.
     
    54
    Zatiaľ nie, loptu na prednej žrdi odvracal dnes výborný Luisao. Juventus každopádne dostane ešte jednu výhodu rohového kopu.
     
    53
    Možno sa to zmení po rohovom kope, ktorý na ľavej strane vybojoval aktívny Carlos Tévez. Zlomí Turín svoju smolu?
     
    52
    Domácim na postup stále stačí streliť jediný gól. Zatiaľ to však je pre Zebry priam syzifovský úloha. Do konca je ešte času dosť.
     
    51
    Lamentovať už nad tým nemusíme. Vášne na Juventus Stadium síce na okamih utíchli, no Stará Dáma stále žije.
     
    50
    Pre hosťov z Lisabonu to razom mohlo byť krajšie. Benfica sa totiž takmer presadila z prvej šance v dnešnom stretnutí. Guilherme Siqueira dostal na ľavej strane príliš veľa miesta na center. Zakončovateľ Lima sa po ňom ešte nepresadil, no prepadnutú loptu si na hranici pokutového bodu našiel Rodrigo. Ten však svojej rane udelil až prehnanú razanciu a lopta tak tesne preletela Buffonove brvno. Ťažko povedať, či by domáci šaman dokázal zakročiť.
     
    49
    Do ďalšieho ohrozenia sa púšťal i Fernando Llorente, no anglický arbiter mu túto žiadosť neschválil. Domáci útočník si pri spracovaní pomáhal rukou.
     
    48
    Po Tévezovej zrazenej jedovke na druhej strane nasledoval rohový kop. Ten najskôr odvracal výborný Garay a Asamoahov oblúčik si zas postrážil Oblak.
     
    47
    Benfica už stihla rozohrať voľný kop z tridsiatich metrov, no k zakončeniu to neviedlo. Na hranici šestnástky odvracal Martín Cáceres.
     
    46
    Vitajte späť na Juventus Stadium, kde nás čaká druhý polčas. Pokračovať v ňom budeme s jednou zmenou a síce, že sa nám husto rozpršalo.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Juventus sa dlho len osmeľoval, no napokon to v úvodnej časti rozbalil naplno. Stará Dáma sa dostala do štyroch gólových príležitostí. Orlov raz zachránil Oblak, druhýkrát kapitán Luisao a dve superšance Zebier skončili mimo troch žrdí. Benfica sa snaží hroziť prostredníctvom rýchlych brejkov, no zatiaľ sa jej to príliš nedarí. Po úvodnom dejstve tak naďalej drží postupové karty mužstvo z Portugalska. Bude to platiť i po poslednom hvizde Marka Clattenburga?

    Nato nám odpovie druhá polka, ktorá začína približne o 21:07.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+1
    Slovinský gólman Jan Oblak bol po prvýkrát prekonaný! Lepší Juventus sa ale vykúpenia opäť nedočkal. Paul Pogba pred šestnástkou prehadzoval loptu na Asamoaha. Ten vnikol do vápna a okamžite odcentroval na Llorenteho. Cez neho prepadla lopta až na zadnú žrď, kde hlavičkoval Arturo Vidal. Jeho koníček sa vzniesol ponad brankára hostí, no Orlov na bránkovej čiare zachránil pravý kapitán Luisao. Strhujúce úvodné dejstvo už Benfica zrejme prežije!
     
    45
    Tá ale príde až po dvoch nadstavených minútach, ktoré pridáva anglická rozhodcovská štvorica na čele s Markom Clattenburgom.
     
    44
    Uf, na Juventus Stadium to iba tak zahučalo. Benfica Lisabon ale stále drží postupové karty. Akýsi skrátený rohový kop z pravej strany po faule na Vidala rozohrával Andrea Pirlo. Jeho center smeroval na bližšiu žrď, kde na hranici malého vápna zakončoval Leonardo Bonucci. Jeho hlavička však letela tesne mimo pravej žrde a do odkrytej bránky ju v sklze nedoklepol ani Carlos Tévez. Brániaca sa Benfica vyzerá polčasovú prestávku.
     
    43
    Po nádhernom Pirlovom pase sa v rohu ihriska Vidal síce nepresadil, ale vybojoval voľný kop, ktorý rozohrá Andrea Pirlo.
     
    42
    Andrea Pirlo zaostril svoje zameriavače a skúsil to s peknej diaľky. Jeho pokusu ale chýbalo poldruha metra.
     
    41
    Juventus sa postupnou rozohrávkou z vlastnej polovice snaží Orlov vytiahnuť vyššie. Tí to však odmietajú, čo tempu zápasu príliš nepomáha
     
    40
    Po dlhom pase od Péreza sa v rohu ihriska snažil presadiť i Lima, ktorý ale pri honbe za loptou fauloval Chielliniho.
     
    39
    Vidal sa ani za pomoci Lichtsteinera v pravom rohu ihriska nepresadil a Guilherme Siqueira dokonca vybojoval vhadzovanie.
     
    38
    Dokonale to dokumentoval stopér Luisao, ktorý vybehol po rozhodcovi kvôli outovému vhadzovaniu. Juve opäť vychladne, Benfica to robí mazane...
     
    37
    V okamihoch, kedy sa zdá, že Juve začína prikladať pod kotol, sa hosťom podarí protiútok, prípadne nejaká diskusia, ktorá nápor Starej Dámy rozbije.
     
    36
    Výborný center na zadnú žrď v podaní Pirla našiel hlavičkujúceho Vidala, ktorý posielal loptu na zadnú žrď. Guľaté čudo ale padlo až za bránkovú čiaru.
     
    35
    Jaj, takto si to zrejme Paul Pogba nepredstavoval. Jeho center pristál dva metre za bránkovou čiarou. Benfica opäť chvíľku pošetrí čas. Stopky Marka Clattenburga sú ale nekompromisné.
     
    34
    Cáceresov nákop vpred si na kopačku zalepil stopér Garay a Benfica sa tak opäť môže na okamih ukľudniť postupnou rozohrávkou.
     
    33
    Na bližšej žrdi pracoval skúsený Chiellini a hráči portugalského majstra sa tak veľmi rýchlo musia vrátiť pod loptu.
     
    32
    Na druhej strane sme po dlhšom čase videli ofenzívnu akciu červených. Siqueirov center odvracal Asamoah na istotu. Rohový kop.
     
    31
    Lichtsteinerov jemný oblúčik pristál na kopačke Vidala, ktorý nachystal pozíciu pre Pirla. Ten ale spoza šestnástky napálil iba nohy Llorenteho. Rozohrávať od bránky bude Jan Oblak.
     
    30
    Po polhodine hry sa tak Starej Dáme ešte stále nepodarilo naplniť dnešnú jednoznačnú misiu. Napriek dvom výborným príležitostiam hráme bez gólov.
     
    29
    Pevne, ale loptu, drží v rukách slovinský brankár Oblak, ktorého Lichtsteinerova strela spoza šestnástky zaskočiť nemohla.
     
    28
    Na Juventus Stadium to už neraz zaiskrilo, ale naďalej hráme bez kariet. Mark Clattenburg drží opraty stretnutia pevne v rukách.
     
    27
    Paul Pogba po prvýkrát oprášil svoju pravačku, no z vyše dvadsiatich metrov pálil podstatne mimo bránky Orlov.
     
    26
    Nicolás Gaitán dostal na polke naložené od Stephana Lichtsteinera. Švajčiar taktiež obišiel iba z dôrazným dohovorom od hlavného arbitra.
     
    25
    Hostia majú s Fernandom Llorentem nemalé problémy a po Baskovej práci mohol otvárať skóre i Carlos Tévez. Llorenteho z pravej strany oslovil centrujúci Stephan Lichtsteiner. Domáci obrovitý útočník hlavičkoval za seba, kde sa nepokrytý ocitol populárny Carlitos. Argentínsky bomber zakončil nádhernou ekvilibristikou, ktorá však z desiatich metrov letela tesne nad Oblakovu bránku. Slovinský gólman sa za loptou iba obzeral.
     
    24
    Po jeho faule samozrejme nasledoval voľný kop, ktorý z tridsiatich metrov zahrával Pirlo. Pred Llorentem ale odvracal Garay.
     
    23
    Mark Clattenburg zrátal fauly Enza Péreza a tento šlapák na Pogbu bol posledným nepotrestaným činom Uruguajčana.
     
    22
    O strelu sa tak pokúsil až Maxi Pereira, ktorý praskol do lopty z vyše dvadsiatich metrov. Jeho jedovka ale vzlietla vysoko nad.
     
    21
    Útočník Lima zatiaľ mlčí a nezmenilo sa to ani po Amorinovej kolmici. Brazílsky zakončovateľ totiž vybiehal z postavenia mimo hry.
     
    20
    Prilov center mal na bližšej žrdi osloviť Llorenteho, no pred ním hasil Luisao. Domáci špílmacher dostal ešte jednu šancu, ktorá dopadla lepšie, no Vidalov oblúčik pristál len na hornej sieti.
     
    19
    Paul Pogba peknou pätičkou narazil Asamoahovi, no ten cez brániaceho Markoviča neodcentroval. Domáci ale pokračovali outom, z ktorého dokonca rezultuje rohový kop.
     
    18
    Lisabončania sa neustále snažia upokojovať tempo hry a zamedziť tak prípadnému náporu bielo-čierneho Juventusu.
     
    17
    Po rohovom kope sa Juve nepresadilo a z následnej akcie Starú Dámu nevykúpil ani Pirlo, ktorý zasiahol iba Pérezove nohy.
     
    16
    Kwadwo Asamoah z ľavej strany vyzval do šance Téveza, ktorého vygumoval Rúben Amorin. Domáci ale môžu rozohrávať rohový kop.
     
    15
    Úvodná štvrťhodina teda priniesla vyrovnanú hru s tým rozdielom, že domáci si už vypracovali jednu výbornú príležitosť.
     
    14
    Andrea Pirlo rozohrával voľný kop do strany na Asamoaha, ktorý však loptu na hracej ploche spracovať nedokázal.
     
    13
    Najlepšie by tomu samozrejme bolo v úplnom závere, aby už hostia nedokázali odpovedať. Na takéto kalkulácie ale v semifinále Európskej ligy priestor nie je.
     
    12
    Benfica sa neustále snaží o kontrolovanie tempa hry, no Juventus by sa rád vydal vlastnou cestou a čím skôr strelil úvodný gól.
     
    11
    Zatiaľ hráme vo vyššom tempe, než tomu bolo v úvodnom stretnutí na Estádio da Luz. Odveta sa nám zatiaľ musí páčiť.
     
    10
    Juve sa tak postupne dostáva do obrátok a ukazuje svoj zabijacký inštinkt. Takho ho poznáme predovšetkým z ligovej súťaže.
     
    9
    Automaticky tak nasledoval rohový kop, ktorý Garay odvracal iba za šestnástku, odkiaľ pálil Vidal. Jeho rana ale mierila vysoko nad bránku.
     
    8
    Juventus sa po neistom vstupe do stretnutia predsa len skoncentroval a už sa mu mohlo podariť dobehnúť jednogólové manko. Po ľavej strane sa predral atlét Kwadwo Asamoah, ktorý na hrote hľadal vežu Llorenteho. Ten ustál ťažký súboj s Luisaom a po odrazenej lopte mohol páliť Andrea Pirlo. Ikona talianskeho futbalu pálila ostro pod brvno, no Jan Oblak dokázal jej pokus z hranice šestnástky vyraziť nad brvno.
     
    7
    Domáci fanúšikovia po prvýkrát povstali. Juve sa nadýchlo k rýchlemu brejku, na ktorého konci bol Pogbov pád v šestnástke. Francúz ale prepadol cez loptu a penalta sa tak právom nepískala.
     
    6
    Rodrigovi bol v strede ihriska poskytnutý dostatočný priestor, čo Španiel využil v priamočiarý postup vpred. Pred šestnástkou ho znovu zastavil Leonardo Bonucci.
     
    5
    Benfica sa tak trochu podľa očakávaní snaží o vysokú kontrolu lopty, čím by sa im podarilo vybehať doťahujúci Juventus.
     
    4
    Skorý úvod zápasu patrí jednoznačne Orlom z Lisabonu. Juve zatiaľ behá bez lopty a zväčša sa len bráni v zadných radoch.
     
    3
    Benfica pokračuje v počiatočnej aktivite. Rodrigo sa pred šestnástkou snažil prestrčiť na Limu, no toho do šance nepustil pozorný Bonucci.
     
    2
    Juventus sa hneď skraja zápasu ocitol pod tlakom, keď sa len s vypätím všetkých síl dokázal ubrániť rohovému kopu hostí.
     
    1
    Odvetný zápas v Turíne práve začal. Úvodným výkopom ho odštartovali domáci, ktorí nastupujú v tradične bielo-čiernej kombinácii. Benfica v červenom zľava-doprava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Juventus Turín: Buffon (C) – M. Cáceres, Bonucci, Chiellini – Lichtsteiner, A. Vidal, Pirlo, Pogba, K. Asamoah – F. Llorente, Tévez
    Náhradníci: Storari – Marchisio, Vučinič, Giovinco, Barzagli, P. Osvaldo, Padoin
    Manažér: Antonio Conte (ITA)

    Benfica Lisabon: Oblak – M. Pereira, Luisão (C), Garay, G. Siqueira – E. Pérez, Ruben Amorin – Gaitán, Rodrigo, L. Markovič – Lima
    Náhradníci: Artur – Ó. Cardozo, Sulejmani, Salvio, Jardel, A. Almeida, Cavaleiro
    Manažér: Jorge Jesus (POR)

    Rozhodca: Mark Clattenburg – S. Beck, S. Burt – D. England (všetci ENG).
     
    Vitajte v Turíne, kde nás čaká odvetný zápas semifinále Európskej ligy UEFA.

    Na Juventus Stadium nás čaká konfrontácia majstra Portugalska a stále nekorunovaného talianskeho šampióna. Obe mužstvá okrem ligovej nadvlády spája i to, že európsky rok začínali v Lige majstrov. Obom však postup do osemfinále o chlp ušiel. Kto si napokon spríjemní sezónu finálovým zápasom európskej súťaže číslo dva?

    Prvý zápas:

    Úvodné stretnutie na Estádio da Luz prinieslo veľmi zaujímavý priebeh. Lisabonským Orlom sa už v druhej minúte podarilo otvoriť skóre, keď po rohovom kope najvyššie vyskočil stopér Garay. Rýchly gól ale duelu nepomohol a v ďalšom priebehu sme sledovali skôr futbalové šachy.
    Stará Dáma však svoj výkon dokázala vybičovať a štvrťhodinu pred koncom vďaka Tévezovi i vyrovnať. Conteho zverenci sa ale vyrovnaním uspokojili a domáci ich pasivitu dokázali vytrestať. Šesť minút pred koncom sa exportnou ranou o výhodnejšiu pozíciu pre Orlov postaral Lima.

    Ligová situácia:

    Juventus Turín na Apeninskom polostrove body len tak na počkanie veru nerozdáva. Vecchia Signora zatiaľ v tohtoročnej Serii A podľahla len dvom celkom (Fiorentina 2:4; Neapol 0:2).
    To je pri konkurencii talianskej futbalovej smotánky slušná vizitka. Vďaka nej si Stará Dáma tri kolá pred koncom drží komfortný osembodový náskok na druhé rímske AS. Keď si zoberieme, že v ostatných dvanástich kolách stratila len tri body, tak o titul by ju už zrejme nemal pripraviť nikto.

    Stále je tomu len zopár dní, čo si Benfica zabezpečila ligový primát. Na trón portugalského futbalu sa vracia po trojročnej prestávke, kedy západ Pyrenejského polostrova opanovali portskí Draci. Pre Orlov z Lisabonu to bol zaslúžený 33. majstrovský primát.
    Benfiquistas v doterajšom priebehu ligovej sezóny padli len raz (hneď v prvom kole na pôde Marítima 1:2). Momentálne skóre 56:15 navyše hovorí o najlepšej defenzíve i ofenzíve ligy. Cieľom teraz zostáva zisk európskej slávy.

    Európska cesta:

    Ako som už spomenul v úvode, oba celky začali v hlavnej európskej súťaži. Benfice žreb prisúdil „postupiteľnú" skupinu. Portugalský celok bol popri PSG považovaný za favorita. Kľúčové zápasy s Olympiakosom Pireus ale nezvládol (0:1; 1:1). Práve tie sa Orlom pri rovnosti bodov stali osudné.
    Po tesnom a veľmi smolnom vyradení tak Encarnados dostali možnosť revanšovať sa za minuloročnú finálovú porážku v EL (Chelsea 1:2). Zatiaľ sa potýkali s pomerne priaznivým žrebom (PAOK Solún 1:0 a 3:0; Tottenham 3:1 a 2:2; Alkmaar 1:0 a 2:0).

    S turínskym Juventusom sa ale taktiež rátalo do osemfinále. Doprovodiť tam mal súčasného semifinalistu Real Madrid. Už prvý zápas sa však Zebrám nepodaril. Remíza v Kodani sa totiž ukázala ako kľúčová. Napriek tomu ale nemusela znamenať koniec. V poslednom zápase proti Galatasarayu stačilo Juve neprehrať.
    Na rozbahnenej istanbulskej pôde sa to Starej Dáme nepodarilo, keď o všetkom rozhodol Wesley Sneijder. Bianconeri sa tak museli porúčať do Európskej ligy, kde už počínali suverénnejšie (Trabzonspor zhodne 2:0; Fiorentina 1:1 a 1:0; Lyon 1:0 a 2:1).

    Verím, že ste sa tohtotýždňovým európskym futbalom ešte úplne nenamlsali a že sa spoločne stretneme v Turíne. Benfica cestuje na Apeninský polostrov s lepšími kartami, avšak na postup favorizujem naďalej Juve.
    Starej Dáme by k postupu postačovala aj výhra 1:0. Na to sa ale družia Antonia Conteho spoliehať nebude... Snáď nás teda čaká dlhá a nezabudnuteľná noc.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:05.

    Erik Farkaš

    Góly:

    Karty:   64. Asamoah (JUV) – 56. Rodrigo (BEN), 61. Pérez (BEN), 82. Oblak (BEN), 90+5. Salvio (BEN)   67. Pérez (BEN)   89. Vučinič (JUV) – 89. Markovič (BEN)


    Juventus Turín: Buffon (C) – M. Cáceres, Bonucci, Chiellini – Lichtsteiner, A. Vidal, Pirlo, Pogba, K. Asamoah – F. Llorente, Tévez
    Náhradníci: Storari – Marchisio, Vučinič, Giovinco, Barzagli, P. Osvaldo, Padoin
    Manažér: Antonio Conte (ITA)

    Benfica Lisabon: Oblak – M. Pereira, Luisão (C), Garay, G. Siqueira – E. Pérez, Rúben Amorin – Gaitán, Rodrigo, L. Markovič – Lima
    Náhradníci: Artur – Ó. Cardozo, Sulejmani, Salvio, Jardel, A. Almeida, Cavaleiro
    Manažér: Jorge Jesus (POR)

    Rozhodca: Mark Clattenburg – S. Beck, S. Burt – D. England (všetci ENG)